A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az Oro most pontosan milyen aránya arabica/robusta? Az eszpresszo.com-on 90/10-esként van feltüntetve, a coffegeek forumon meg olvastam 80/20-at is, a korzós tesztben meg ugye a 70/30 szerepel :D:D:D
Viszont hibátlan az üveg babtartó, ami maga is nagy kincs. Még karcolva sincs !
Kipróbáltad, pörög rendesen a motor ? Akkor nagy baj már nem lehet. Az biztos hogy ebből nem hiányzik az anyag, olyan tengelye van a motornak mint az ujjam...
Najó, lerántom a leplet. Többek között egy klasszikus Faema (Fiorenzato) ipari örlőhöz jutottam hozzá. Brümmög, darál, robosztus, 13 kiló. Korához képest jó állapotú, egy alapos szétszedés, tisztítás és az alumíniumrészek polírozása után gyönyörű lesz.
Egyedül ami meglepetést okozhat a kések állapota. Hátránya, hogy hatalmas, az üveg! babtartóval pont befér a konyhapultra, de a felső szekrény miatt nem lehet töltögetni.
Van mellé egy La San Marco kisipari egykaros félautómata gép is közepesen viharvert állapotban. Mondjuk én már régóta dédelgetek egy ilyen típusú és korú darálót, tökéletesen fog passzolni a Faemina mellé dizájnban. Hangja van, de nem vészesebb, mint a másik.
nekem erre a multkor 4900-et irt a csaj a Rezso terrol, meg 2x vissza is kerdeztem mailben... hmm fura. en is kevesnek talaltam, neten 20-22 EUR minimum + posta
Grindenstein kapható a Rezső téren, a Barista boltban. 7900Ft, ami soknak tűnhet elsőre, de megéri mert jó minőségű és könnyen tisztítható. Többféle színben létezik.
Viszont a gőzteljesítményétől én sem vagyok elhalva, ráadásul a cserélt fűtőbetét csak 900W-os és képtelen felfűteni a 120°C-os thermosztát kapcsolási értékéig.
Sajnos csak a kis hőmérőm volt fent, azzal mértem a bojler tetejét, ott 123°C-t sikerült mérni, itt még nem kapcsolt le a thermosztát, de ennél feljebb nem is akar fűteni. Van gőz, de olyan Gaggiás. ;)
Bialetti Mukka expressz vagy Brikka kávéfőzőt keresek. Nálunk lehet ilyet valahol kapni? Ha esetleg van valakinek eladó (akár jó állapotú használt is érdekel) akkor kérem jelezze nekem. Köszönöm
Igazából ameddig nem próbálod ki a 107 fokosat, addig azt gondolod, hogy jót főz a gép. De miután átcseréled erre, olyan kávékat röttyintessz le vele, hogy szinte kinyílnak az ízek. Majd amikor visszacseréled a gyárira, nézel, mint hal a szatyorban, hogy mivan.
Nos, luiginak igaza lesz, hogy kevés a gyári 100°C-os thermosztát.
Finomak a kávék, de van bennük egy kevés kesernyés-fanyarság, nem jön meg az az édeskés íz, amit a megfelelő hőfok hoz ki.
Az a baj, hogy saccra kb 2-3°C kéne csak még hozzá, de a következő kapható thermosztát a 107-es. Annál meg lefelé kell szörfözni egy pár másodperces üres csapolással a tényleges előtt.
Jobog majd megmondja, hogy mit tegyek. (én magamnak biztosan kicserélném a nagyobb értékűre, a QM-nél már megszoktam a lefelé szörfözést és jól működik, kiszámítható)
Látom, ámbár az enyémen is (német gyártmány, német felirat) Imbuss van. De ez akkor sem változtat azon, hogy a magyar szaknyelvben (akár helyesen, akár helytelenül) az imbusz forma honosodott meg (http://hu.wikipedia.org/wiki/Imbuszkulcs).
Ha ez nekem szól, akkor csak annyit tudok mondani, hogy ebayről, újonnan. Ráadásul ez egy olyan verzió ami nem gázos, hanem csak bedugod a konnektorba aztán kész. A sima az olcsóbb. Az árat ha megölnél sem tudnám így hirtelen megmondani, de nem volt olcsó.
Ja és szegény Faemán az ULKA pumpa felfüggesztő gumifülei is el voltak szakadva.
Mindezt a kedves olasz eladó úgy árulta, hogy a csepptálcáján két csészényi frissen csapolt eszpresszóval volt lefotózva a gép (amit valószínűleg egy másik géppel csinált, majd odahelyezte a fotózásra)...
A Faemának kb 1dl-rel kisebb bojlere van, mint a Rancilionak és a bojler közvetlenül a fejen csücsül, nincs horizontálisan eltolva, mint a Ranciliónál.
A nővérem kotyogózik Fr-ban, nem tudtam rábeszélni az eszpresszóra, szal neki akarom ajánlani, bár van egy nagyon aranyos kis kotyogója ami a szívéhez nőtt, lehet ezzel sem sikerülne.
A gyári 100°C-os van benne. Pár nap nyúzás után megmondom, hogy elég-e vagy érdmes-e nagyobb értékűre cserélni. Az első csapolás jóízű volt, de lehetett volna még forróbb a gép. Holnap kb 20 perc előmelegítés után teszek egy próbát, az lesz a döntő.
In Germany, the Czech Republic, the Netherlands, Poland, Romania, Russia and Serbia this type of screw is known by the name Inbus, after the company that patented them in Germany in 1936, Bauer und Schaurte of Neuss, Northrhine-Westphalia, Germany (stands for Innensechskantschraube Bauer und Schaurte). (It is still known as an Inbus-keyoften misspelled as Imbus-keyin parts of Europe.)
Igen? Arra már nem is emlékszem. Arra igen, hogy a Budagyöngyében levő Kátayban (vagy már nem Kátay? Mindegy, Vasedény az emeleten) Mukkát (kapucsínóst) igen, Brikkát nem, drágán. Pontosan már nem tudom, de irreális volt az ára.
jobognak érdemes volt várni a lajhár-művek (SiD) munkájára, ez a gép tényleg akkora király, mint amennyire luigi állítja:
első csapolás a Penny Market kávéból különösebb bemelegítés nélkül (kb 4 ciklusnyi öblögetés előzte meg)
a gép hibátlanul, 9-bar-on üzemel, nem szivárog sehol.
ipari Faema kar van rajta Marzocco egycsészés szűrővel.
már csak apró finomhangolások vannak hátra, úgy mint a kasztnit összefogó picit rozsdás inbusz csavarok újra cserélése, valamint a bekapcsoló gombot kell még megigazítanom, mert ha rajta van a fedősapka, akkor beragad a helyére.
valami tipp erre, luigi? (kicsit ferdén áll maga a nyomógomb is)
Itthon. Volt valami érdemi?
OFF yeahhh-nak: Csetényi pálinkaművek Vadkörtéje. Nejnek volt szerencséje kóstolni még érlelés alatt alig 70 fokosan. Most kapható már üvegben 50fokos rendesként. 0,5 liter 5700 pénz asszem. Érdemes. ON kávézni 1x kávéztam, Davidoff 57-es Espresso NES-t! Nem volt új a nap alatt. Savanykás, többet nem kávé. Lefőzve kicsit jobb volt szerintem, de kaptuk, kíváncsiság csak rávitt, hogy megkóstoljam. Hazafelé ma délelött Nej kérdi, betegye a pakkba azt is? Hamar megegyeztünk, hogy megvárja a nyarat lent, itt nem hiányozna senkinek. ~ :D
Bialetti Mukka expressz vagy Brikka kávéfőzőt keresek. Nálunk lehet ilyet valahol kapni? Külföldi ldalakon több helyen láttem, de nem szeretnék onnan rendelni, nem teljesen bízom meg ezekben az oldalakban, és postaköltésggle együtt egyébként is rettentő drága egynémelyik. Ha esetleg van valakinek eladó (akár jó állapotú használt is érdekel) akkor kérem jelezze nekem. Köszönöm
Gugli kapásból a Kraft céget hozta be, az ő márkája. Akár jó is lehet. Fura de Párizsban vannak kis pörkölők, amikben nagyon jó kávét lehet kapni, a csomagolt kávék piacán viszont nincsenek nagy, ismert márkáik.
Biztos igazad van, de én már csak kíváncsi vagyok, hogy milyen a kúpos kés által őrölt kávé. Síktárcsás a mostani darálómban van, igaz sokkal kisebb, mint a Mazzeré! :-)))
S mivel most már biztosan tudom, hogy a Nemox Lux és az Iberital kése u.az, így valószínűleg a kisebb méretűre nevezek!
Szia paljoc! Nem rég úta foglalkozom a dologgal, de úgy gondolom, nem jobb egyáltalán a Lux a Mininél. Én vettem meg a SiD féle beszerzésből az említett készüléket, tehát van összehasonlítási alapom. Valóban nagyon klassz a kis mérete miatt, de az anyagminőség tekintetében máris eléggé elmarad a Minitől. Az állítási lehetősége sem fokozatmentes - nekem ez nagyon tetszik a Mazzerekben, és mindenképp előnyére válik az őrleménynek, úgy gondolom. Márcsak ezért is jobb a minősége a Mini által darált kávénak. Persze a véleményem szubjektív, de nem haza akartam beszélni...
Szia portafi! Rendben, levettem a Vateráról a Mazzert. Örülök neki, hogy ismét a Fórumon belül talál gazdára egy kiváló daráló! gaiastones kukac gmail pont com vagyok, várom a leveled!
Ma összefutottünk Luigival, megkóstoltattam vele a piros Segát (risztrettónak). Passzol rá a Strong elnevezés, feljebbcsavarja az ember pacemakerét ! :O Megvan az a jellegzetes Sega íz benne, szép cremát ad. Eszpresszónak ittam már, nekem a Covim Granbar köszönt akkor benne vissza.
SiD jó érzékkel (naná, hát ki más !) ütötte le a vaterán 25-ért az a régebbi átcimkézett Mazzer Jolly-t, szerintem várj egy ilyenre és akkor kb életed végéig megoldódik a daráló kérdése.
Lassan el kéne gondolkoznom rajta, mert kezdem "kinőni" a kis Turmix-ot, de pepepee-vel szemben én nem fogom azt továbbadni! :-))) Nagyon pöpec kis masina! :-))) Megszerettem!
Hát lehet hogy a Mininek némi hátszélre lenne szüksége az Ibivel szemben egy vaktesztnél, mert a Nemox Lux a Titan Grinder tesztben jobban szerepelt a kis Mazzernél, nem is kicsivel.
Nem gondolkozom tovább rajta, ha neked jó 50-ért, nekem is. Holnap vagy utána, elmennék érte. Előre nem tudok időpontot mondani, de ha meghatározol -tól-ig valamennyi időt, meg ha megadod a számod, akkor előtte felhívlak, egyeztetünk és hajrá. Egyébként a fórumon előtte olvastam róla, csak a vaterán még akkor nem láttam.
ez tenyleg biztatoan nez ki es hangzik is toled :)
Penny-ben kb 4 eve nem jartam legalabb :)
nekem is beugrott, hogy dobjatok fel a korzora mint onallo teszt, kivalo kozertes alternativa eddig a kozertes kavek pocsek modon muzsikaltak, ime egy ellenpelda :) :)
Szia portafi! A Mazzerrel kapcsolatban csak annyit, hogy az upgrade után és Karácsony előtt "bepróbálkoztam" a Vaterán, de közben folyamatosan kommunikáltam itt a fórumon, hogy innen bárkinek 50-ért eladó a gép! Ez továbbra is fennáll. Én valóban 55-ért vettem, közben azonban kiderült, hogy a tulajnak van még egy Minije. Arra beígértem neki 45 ezret, így az én vételáram lement 50-re, és 50-ért - szerintem tök korrekt áron - yorkát is hozzásegítettem egy kiváló darálóhoz. SiD Super Jollyját vétek lett volna kihagyni, így kissé érdekes módon nagyon rövid időn belül eladóvá vált a Mini. Szerintem valaki nagyon jól fog járni vele! Lejjebb már nem engedem az árát. A kései közepesen használtak, lehet gondolkodni a cserén, de 30-40 dolcsiért megvan az eredeti az ebayről. A beszerzésében is tudok segíteni akár. Viszont a babtartálya nem az eredeti nagy, hanem a kisebb, ami szintén 30-40 dodó lenne, ha meg kéne venni. Ennyi a teljes sztori a SiD áltel írtakon felül.
Ha valakit érdekel a daráló ne ott üssétek le, szóljatok előbb légyszi itt a fórumon !!
felhasználhatod, ha úgy érzed! majd küldök még fotókat jelöletlen kávéspohárral fotózva, meg elfogyasztok belőle még néhány csészével.
ez egy nagyon jó közértkávé, teljesen iható. nagyon meglepődtem, mert nem erre számítottam (ugye ebben az árkategóriában ne nagyon legyenek magas elvárásai az embernek).
Igen, olvastam én is, hogy kitárgyaltátok. Csak olyan jót derültem a szövegezésen! :-)))
Mindamellett nagyon érdekelne egy vakteszt Iberital kontra Mazzer! Vajon érezhető-e lényeges különbség??? /olyan 160 ezres különbségre gondolok, mint ami árban is van köztük!/. Vagy csak annyi, hogy a Mazzer vendéglátót is kiszolgálni képes?
Imádok kockáztatni (ha nincs nagy tétje a dolognak) :D
Bemutatom nektek a Penny Market kávét: Magico Espresso
A frissen bontott zsákból frissen sült kenyérhez hasonlatos illat árad, a szemek vegyes pörkölésűek, akad egészen világos, de olyan is, melyen már kicsapódott az olaj. Összességében pont jó ez a pörkölés, még nincs megégetve, de nem is túl világos. A 100% arabica felirat nem túl hiteles, mintha lennének ott töpörödött robuszták is. Azért itt még nem lelkesedtem.
Csapolás közben már kicsit bizakodtam, olyan szép "csíkosan" jött le.
A képen az első csapolás látható minden állítgatás nélkül, kb 9g-ból.
A kávé íze könnyed, nem tolakodó, enyhén gyümölcsös, de semmiképpen sem fanyar vagy savanyú és nem hagy kellemetlen utóízt.
És micsoda költemény lett írva a daráló mellé......nem semmi....anyósom szokott ilyeneket mondani, mikor megjön az egynapos nyugdíjas, termékrábeszélős buszutazásról valamivel a hóna alatt!!! :-)))))))))))) Óriási!
De viccet félretéve, az egy nagyon jó kis gép, korrekt áron szerintem is!
z.Solo a vaterán vette a 2db Minit, melyből egyet átvett yorka topiktárs, a másik viszont feleslegessé vált neki a Super Jolly hirtelen felindulásból történő megvásárlása miatt, melynek én voltam az eladója :)
azt a veterán korú Bizerbát is fogják még árulni egy darabig szerintem...
élőben egyébként gyönyörű, de az már tényleg nem otthonra való. egy kávézóban, a pult mögött viszont nagyon szépen mutat (zacskóba/zsákba darálásra való egyébként).
Itt a fórumon z.Solo néven szerepel a kolléga és azért árulja a Mazzer Mini-t, mert időközben vett tőlem egy Mazzer Super Jolly-t. Szóval a darálónak szerintem nincs semmi baja, csak a kolléga feljebb lépett.
60-ért próbálgatta, de nagyon gyorsan lejjebb adta. Miért, valami nem stimmel?! http://www.vatera.hu/szuper_ritka_mazzer_mini_kavedaralo_olcsobb_115427927.html
en is most este moziztam, es BRUTAL sokan voltak.... nagyon reg nem lattam ilyet gondolom mindenkinek tele lett mindene az "igenyes" tv musorokkal meg az otthon csucsulessel ? :)
Épp Z. Solo-nak mutogattam, hogy jól beállítva mi a különbség jól tamperolt és sehogy tamperolt kávé között látványra. Üvegpohárba egyszemélyes szűrővel. Semmi! Ízre jobb volt a megnyomorgatottabb. Viszont érdekes, hogy nálam és nekem is el tudja kurni némely pultos. Nem tudom mi a francot csinál rosszul.
Technikailag én laikus vagyok hozzá, így csak érzelmi húrokat pengetek:-).
A QM-et a Saeco-hoz hasonlítani nem lenne jogos, nem egy kategória, érzésem szerint. Egyéb komolyabb kazános (elnézést, bojleres) géppel meg nem volt dolgom.
Az tény, hogy ez pillanatok alatt üzemkész, szinte csak a tetején lévő csészék miatt (meg megszokásból) kapcsolom be 15-20 perccel korábban. A kar is pillanatok alatt forró. Volt már úgy, hogy 5 perc várakozás után csapoltam és úgy is kitűnő lett.
A csapolás közben produkált hangja nagyon tetszik. A Saeco-nál picit féltem, hogy szétesik, kicsit ijesztő volt. Ennek meg olyan határozott nem hangos, szinte könnyed. A csapolást követő halk szürcsölés/szuszogás méltó befejezése melónak, gondolom ilyenkor viszi a termoblokkban teregő rézcsöből vissza a felesleges vizet a tartályba?.
A crema állaga (most, hogy már olyat is tudok vele:-) egészen más.
Az Ionia kávénál volt érdekes, mivel azt még csapoltam a régivel, majd az utolsó 15-20 dekát ezzel. Ízre is mást produkált, bár akkor még nem tegeződtünk:-). Azok az első szárnypróbálgatásaim voltak.
No és kinézetre is szebb (bár a termoblokkhoz ennek sem sok köze van:-).
Ez önmagában kevés. Kell hozzá még egy kibaszott rosszul beállított örlő, és egy hideg kar amit teszel a kávéfőzőre. Ezek együttesen képesek csak krém nélküli kávét produkálni.
Vagy nem abból főztek ami ki van írva. Vagy totál döglött volt a kávé.
A nyf. kar esetében tekertem kicsit erre, kicsit arra (néha csak alibiből:-). De igazából túl nagy változtatásra ritkán volt szükség.
A QM az Ionia maradékával kezdett, szinte egyből (na jó 2ből) príma lett az eredmény (szép crema, pedig 95/5-ös keverék volt). Aztán felbontottam az Arcaffe-t, na azzal küzdöttem, mint disznó a jégen.
Tekertem én minden irányba, de ilyen vékony és szőke cremát még nem láttam vagy megfullasztottam a gépet.
Gyors csere (Danesi Gold), de az sem volt az igazi. Ekkor robogtam el tamper-ért, mert azt is gyenge pontnak véltem. Az volt.
Közben persze IBI is visszatalált a megfelelő állásba (az előzőnél nagyon elk...tam).
Már fenem a fogam a DJG-féle friss KV-ra (remélem még van lehetőség rá), hogy azzal mit produkál. A Saeco igen látványos anyagot gyártott belőle, remélem az utód is. Egyébként már merem tegezni:-))).
Gyári Rancilio kés van benne, egyszer kísérleteztem utángyártottal, de azt 2 nap után kihajítottam mert rossz volt. Egy éve mikor először cseréltem, utána a Danesi Gold az érintéstől számított ~7-es fokozaton jött le rendesen, most már 3-as a jó beállítás. Azért kellett cserélnem, mert az Emeraldot már nem tudtam olyan finomra darálni vele, hogy jó legyen. Valószínűleg néhány hónapon belül megint cserélnem kell, hiába ad meg a gyártó ennél jóval magasabb élettartamot. A Rancilio hazai forgalmazója is erősen csodálkozott rajta, hogy egy év után cserélni kell a késeket, de úgy látszik ez a daráló ilyen.
Persze, nem biztos, hogy egy oka van a dolognak, de leginkább a slendriánság szokott lenni... Felteszem, mivel ez az előzetesek alapján nem egy kis forgalmú helyről van szó, nem áll napokig a darált kávé az adagolóban. Ha van eszük a darálóhoz sem nyúlnak hozzá - már csak lustaságból sem. Hogy risztrettó helyett eszpresszót vittek az még tán amiatt is lehet, hogy nem tudják melyik gombot kell megnyomni egy risztrettó lehúzásához ! :(
A gyengébb pörkölésű bab sokkal jobban igénybe veszi a tárcsákat - nehezebb is tekerni a kézihajtányt- mint a sötétebb. Ezt a gépnél nem lehet érzékelni.
"No, ilyenek miatt mondom hogy az eszpresszó kultúra a béka segge alatt van nálunk ! :(("
OFF
Nem csak az, sajnos.
Most álltam sorban 1 órát egy -5 fokos, huzatos aluljáróban a tetves 9000Ft-os bkv bérletért:-(((((((. Egy hete próbálok hozzájutni, de nem, azt nem lehet. Ebben is a bliccelők járnak jól:-(((.
Bocs, de ezt ki kellett öntenem magamból, túl mély nyomot hagyott.....
ON
A QM-el kezdek egészen ktűnő kv-kat gyártani, de ehhez kénytelen voltam elmenni az expolygonhoz, tamperért, mert se a ma. vicctamperrel, sem az esztergált fa tamperrel nem boldogultam. Meg a daráló állítás sem oly egyszerű művelet, mint a nyf. kar esetében.
"Az is biztos, hogy a Rocky késeit nálam 1-1,5 év után cserélni kell, pedig átlagosan napi 3 duplának azért nem kéne ennyire megviselnie."
Ez elég meredeken hangzik. Eredeti vagy utángyártott őrlőkés? A gyártók azt mondják, hogy az őrlőkúpos darlók (pl. IberItal) élettartama 1200 kg kávé, míg a lapos őrlőtárcsásoké 600 kg!!!
Ha átlagosan napi 3 duplát számolunk 16 g kávéval, akkor az 3x16 g = 48 g kávé. Akkor egy év alatt 365 nap x 48 g kávé = 17520 g, azaz 17,52 kg kávé.
Tehát ezek szerint 17,5 kg kávé el tud koptatni egy késpárt?! Miközben a gyártók az őrlőkúpos darlók (pl. IberItal) élettartamát 1200 kg kávé, míg a lapos őrlőtárcsásokét 600 kg kávéban határozzák meg?!
Nem biztos. A nulla crema más diagnozist ad! Inkább arra utal a crema hiánya, hogy nem friss az őrlemény (ki tudja mennyi ideje van a babtartóban és "levegzőik" a kávé, és/vagy éppen neadjisten' ki tudja hány órával korábban daráláták le a kávét), és hogy nincs jól beállítva a darálás finomsága. Egy firss, megfelelő őrlésfinomságú kávé szép cremát ad még tömörítés nélkül is. Nyilván a korrekt tömörítés elkerülhetetlen (márcsak a kioldódási idő és mennyiség miatt is!), és nem mellőzhető egy tökéletes eszpresszó készítéséhez.
Igen, találtam máshol is utalást, hogy 6 év alatt több gyári tárcsát cserélt a tulaj, hasonló felhasználás mellett ! Ez egyértelmű hátránya a típusnak. Lehet hogy egyszerűen a tárcsa anyaga gyenge.
Én is átolvastam ezt a Titan darálós fórumot és bár a Rockymat én még nem tudtam más darálóval összehasonlítani, de az nekem is feltűnt (korábban többször írtam is róla), hogy 14g-ból sokkal finomabb kávékat tudok készíteni, mint eleinte a 17-18g-ból. Modjuk azt nem gondoltam volna (és egy kicsit még azért kételkedek is benne), hogy ez daráló-függő (a teszt szerint némelyik daráló 17-18g-nál, némelyik meg 12-14-nél teljesít jobban). Az is biztos, hogy a Rocky késeit nálam 1-1,5 év után cserélni kell, pedig átlagosan napi 3 duplának azért nem kéne ennyire megviselnie.
Hát, itt nagyon sok minden a békának a popója alatt van. Miért pont ez lenne más!? Ha a kislánynak pedig ez nem "csak" munka lenne, hanem hivatás is, akkor nem így viselkedne. Bocs, hogy megosztok Veletek egy rövid szösszenetet, de ilyenkor mindig ezt szoktam felemlegetni. A helyszín Olaszország, egy család által működtetett kis kávézó. Beugrottam egy kávéra. Idős nénike kibattyog, már a nap vége felé jártunk, látszott rajta a fáradság. Nem csináltam neki nagy forgalmat, egy kávé, egy ásványvíz. Röviden: azt az alázatot, kedvességet, mosolyt stb nem lehet elmondani, amivel engem ott kiszolgáltak. Nyúzott voltam én is, de annyira jól esett, hogy VENDÉGKÉNT kezeltek, hogy azt elmondani nem lehet. Apróság tudom, de akkor és ott ez volt a nap fénypontja. És persze a kávé! :)
Erre is lesz megoldás a korzón. Lesz egy kávézó kereső rendszer, ahol város szerint lehet majd kávézót keresni, különféle preferenciák szerint (pl. milyen kávét szeretne inni...stb). Ehhez kapcsolódik egy értékelési rendszer is, ahol lehet minősíteni a helyet. Szal ha valaki szar helyen jár és lepontozza, akkor a következő user aki rákeresett arra a helyre, valszeg meggondolja, hogy oda szeretne-e menni.
No, ilyenek miatt mondom hogy az eszpresszó kultúra a béka segge alatt van nálunk ! :((
A nulla crema a tömörítés hiányára utal, a felszolgáló visszakérdezés-válasza pedig bunkóságra, kereskedőhöz méltatlan viselkedésre (a minimális szakmai ismeretek hiányán túl persze). Nem is értem, hogy beszélhet valaki így vendéggel !? :<
Az új év első kávéházi "élménye" remélhetőleg nem határozza meg az egész évet :D:D:D
A Cafe Factory-ba látogattunk el, ahol első körben kértem egy Vergnano espressot (asszem 100% arabica verziót főzik), amit sikerült nulla crema-val kihozni a lánynak. Ha nem társasággal lettem volna, tuti vissza is küldöm Következő körben, gondoltam megérdeklősöm, hogy Manuelből milyen fajtát főznek, mert az nem volt oda írva, amire a "kedves" lány válasza, hogy "mit-mit, amit kérek"....... Kértem egy ristrettot, ha már azt főznek, amit kérek :D...úgy tett mintha értené, miről beszélek, de valójában egy espressot sikerült ismét előállítania, amin már itt-ott crema foltokat is fel lehetett fedezni...
Az ízekről egyik kávé esetében sem érdemes még csak szót ejteni se...
A másik dolog, amit nem igazán értettem, hogy két gépük volt, az egyik egy olyan E61-es Faema, ami a napokban linkelt valaki, a másikat pedig nem sikerült beazonosítsam, de a kávét ezen főzték a brutál Faema-t kacatok tárolására használták...
en kb 2 honapja a KIKA-ban vettem egy polcot ilyen celra :)
a kave sarkom felett van, mar total tele van a regi es uj cseszeimmel. csak a legszebbek kapnak helyet rajta, mert hely miatt olyan 40 cm hosszu a polc csak :)
Újévi kérdés: van valakinek csészetárolásra szerkesztett polca ? Annyira felszaporodott az a csészeállomány (meg még ez növekedni is fog), hogy muszáj polcot csinálnom nekik.
Ha a garázsba lesz, akkor szépsége (esztétikai hibák) nem sokat számít, és bízzunk a drabál konstrukcióban, talán nem tudták kitekerni a nyakát eleddig.
Én is felülvizsgálom a múltkori frejes columbia koffeinmentes kijelentésemet, hogy elég jó. Hát nem, ölég szar. Érzik rajta a potenciál, de a négy hónap papírzacsis tárolás, és a túl erős pörkölés együtt leküzdötte. Viszont a főzött koffeinmentes kávéjuk teljesen rendben van, nyilván maguknak frisset tartanak.
(Az egyik tesztelt molináriról épp ilyesmit írtam már vagy két hete.)
Más: vissza kell vonnom, amit a feketezacsis Molinari 100% Arabica-ról írtam a múltkor: azaz, hogy semmilyen, meg keresű. Kb 5-10 adag elkészítése után átértékeltem. Kb olyan ez, mint anno a Korzós teszt Lamborghini kávéja.
A magas csapolási hőfok és a finomabbra darálás, lassabb lefolyás meghozta a gyümölcsét. Ez nálam azt jelenti a QM-nél, hogy felmelegedés után nem engedek le egy teljes csészényi "hűtővizet", csak egy felet.
Érdekes ez a bazinagy daráló dolog, mert átfutottam a minap a HB-n Titan Grinder Project-et és igaz hogy a nagyobb - főleg kónuszos - darálók igencsak jónak mutatkoztak, de pl a Rancilio Rocky is a maga 50-es tárcsájával. Igaz annak ott a tárcsakopási problémája...
Ezt a Mazzert már én is befigyeltem, mert tetszik, de valószínűleg el fog szaladni a ló az árát illetően.
Ha már bazinagy daráló a téma, a minap leütöttem a vaterán az ezüstszínű Aristarco-t, az pl. teljesen egyenértékű ezzel a régi Mazzer SJ-vel. 25ezerFt volt postával együtt. Persze kell majd rá költeni, de ennyiért már nem akartam otthagyni.
Kóstolgatom az Ebay-t és kialakult 1 gondolatmenetem, lehet, hogy nem így van, akkor viszont szívesen venném más tapasztalatát. Még az elején, alacsony árnál megadott licitre automatikusan bejön egy korábbi dátummal megjelölt és 50 centel magasabb licit.
ime: itt látni a próbálkozásomat. Lehet, hogy 1 nem látható minimálösszegig mindig rádobb 0,50 Eurót?! A 3. próba után sikerült tovább menni.
A két pattogás-hang mérvadó, azt figyelni kell. De ugye lényeges lehet a közöttük eltelő idő is, ami hőfok függvénye (is), és amíg Portafi nem tudja szabályozni, addig csak vizuálisan tudja ellenőrizni.
3 napja kiszurtam 1 Carimalina tesót, csak már nem lett volna idő a levelezésre mert másnap de. lejárt és el is vitték. Azt sajnálom , hogy nem vettem előbb észre szinte új volt.
en is jartam multkor igy egy kaveval. (mar nem emlexem mi volt)
nalam is kb 35 mp alatt jott le egy ristretto adag es marha jo lett. pedig eloszor megijedtem a konnyezestol, hosszu idotol : azt hittem baromi keseru lesz, de nem volt :) :)
Érdekesek a gombok,csak ezt tudom róla, -50 C - 300 C-ig mér.
Be lehet állítani a min-max időket és akkor csipog, de sajna nincs memója, így minden bekapcs után be kell állítani az értékeket. Egyébként a PID-em is megvan csak még nem tudom melyik gépbe fogom beszerelni.
A Korzós Molinari tesztmintára volt állítva a darálóm, de este a feketezacskós 100% Arabica Molinari-ból kávéztam. Kellett volna állítani a darálón, mert csak csöpögve jött le a risztrettónyi adag kb 35s alatt, viszont az íze olyan jó lett, mint még soha.
Utoljára a Roen kávéval jártam így, hogy a "kikönnyezett" risztrettó sokkal finomabb lett.
Milyen típus a hőmérő amit használsz? Milyen alkalmazáshoz tervezhették ilyen nyomógombokkal? Valami játékhoz?
Amúgy valóban így ugyanarra szolgál mint a PID, legföljebb az kényelmesebb, egyszer beállítod és hozza az hőfok értéket anélkül, hogy nézegeni kellene.
A popcornra illesztett üveg nélkül kiugranának a babok pörkölés közben?
Nem merem 100%-osan ajánlani, de anno egy autóhifinepper ismerősöm a hagyományos sárgadobozos Kolynos fogkrémmel polírozta a rádiókon a karcos LCD kijelzőket és egyéb karcos műanyagokat. Meg lehet próbálni egy nem látható helyen. :)
Illetve az eredeti Makio Hasuike tervezte, öntvényházas, narancsszínű Baby Gaggia még a nagy kedvenc, ha már Gaggia. Egyszer szeretnék egy olyat ebay-ezni.
Látható körben a 6db visszahajtott lemezfül. Ezek vannak 1-1 icipici ponthegesztéssel rápöttyözve a kasztnira. Én ebből azt gondoltam volna, hogy ez az újabb modell (az olcsósítás jegyében, mivel a domború logó sincs rajta)
Na jó, na:-)) Egyébk. egy haveromnak a napokban szereztem nagy nehezen a gyártól, mágneses fém kiskancsót, tkp. Gaggia embléma, amióta "felragasztotta", azóta állítólag finomabb kávét főz:-)). Na persze. De tényleg sokan hiányolják ám azt a cuki kiskancsót:-))
Nekem ez a domború felirat viszont (kancsó nélkül) sokkal jobban tetszik:-))
Azt hiszem megéri az Expoligonos ragasztóra költeni ebben az esetben, mert nagyon jók. Legalább érdemes tájékozódni ha az autószerelő ragasztó nem lenne. Állandóan rezgésnek csavarásnak nyirásnak kitett ipari gépek rögzitésére is alkalmasak. Info Expoligonnál
Én azt hittem, hogy csak a horpadás kimerevitéséről van szó.
A pontheggesztések elengedése esetében még + kis lemezdarabkákat pontosan odaigazitva, megerősiteni a kötéseket. Igy stabil lesz, nem lesz vele semmi gond. Hajrá!
O.K., így már értem, bocsi, nem emlékeztem, azt hittem hogy új, csak külföldről hozatod meg. Végülis mindegy, a belseje a lényeg, az pedig mindegyiknél ugyanaz: nagyon jó. Ezek szerint tényleg a ragasztás lehet a megoldás, mert a Gaggia Classic háza baromi erős, tényleg olyan, mint egy páncélos jármű:-))
Lámpázok mert este szoktam csinlni, halgatózok mert a 2. reccsenések már jó támpontot nyújtanak. A füstöt a sötétben nem látni, a szimatom meg nem az igazi.
Hát nem lehet kivenni mintát mert a levesszűrő ami felfogja a leválló, szálló pelyvaszerű anyagot megakadályoz ebben. Ha nem lenne a szűrő borzalmas koszt csinálna. Menet közben levenni nem jó 5let.
Az időt próbálom 15 és 20 perc közé szoritani. 20 alatti időket láttam mindenhol a neten.
Az enyémre rá van illesztve egy domborírás, relief... Végre nincs rajta az az idióta kiskancsó, ez így puritán, leegyszerűsített, elegáns. A Gaggia 2006 novemberétől gyártott Gaggia Classic gépeit ezzel a designal hozza forgalomba.
Ez a hőmérő volt a popcornba, de mióta elrolmott a Carimalina termosztátja, ide rendszeresítettem, így legalább tudok most szörfözni .
Érdemes használni a KVgéphez mert az a hőstabilitás nem mindig ugyanaz, annak ellenre, hogy jól lett bemelegitve a gép,a főzőfej ,a kar... csésze.
Hőmérőzéssel meglehet figyelni a hőtehetetlenséget is, még jobban kiismerjük a gépünket és ennek fügvényében készithetjük a KVt.
Ez már 1 kicsit, 1/2 PID-et ér.
Már csökkenő vagy épphogy emekedni kezdő, esetleg csúcshőmérsékletnél, vagy pedig amikor bekapcsol a termosztát esetleg kivárni a hőfok elindulását és ekkor inditjuk el a csapolást. Mindezt megtehetjük ha van hőmérőnk.
Most nem megyek le a garázsba lefotózni, de ennél lényegesen silányabb megoldással van összeszerelve. A fejet és bojlért tartó lemez néhány visszahajlított füllel van a házhoz pontozva oldalt. Gyakorlatilag szinte az összes ponthegesztés elpattant, de ott ahol nem látható, meghegesztette a szerelőbácsi.
Én azt olvastam lesni kell, amire leinkább a megvilágítós megoldások lehetnek jók meg a kijövő füstöt szagolni, no meg a reccsenéseket fülelni. A hőmérő egy tájékoztató adat lehet.
Ahogy a te gépeidet nézem azokból ki lehet menet közben venni egy kanállal mintát nemde?
Hol tört el a ponthegesztés? A Gaggia Classic főzőfejet rögzítő lemeze ugyan ponthegesztéssel van összeillesztve, de van rajta több lyuk is, mindkét (tehát külső és belső) lemezre egyaránt fúrva, ld. a fényképet, 6 pár furat van a főzőfejet tartó lemezezen..., a ponthegesztések mellett. Ezekbe ha erős acélcsavart húzunk, megfogja, és akkor nem kell ragasztani... Egyébk. ezeknek a lukaknak semmi más jelentőségük nincs..., a Gaggia szellőzése kitűnően megoldott a gép hátoldalán...
A középső gépemnél az üveghenger helyett egy csatornacső van. Ez 1 kényszermegoldás volt, amikor még csak 1 géppel csináltam és eltörött az üvegje.Azóta már több is eltört...de hát az üveg csinál néha ilyeneket, nem birja a koccokat.
Heuréka! Megvan a megoldás! Annak a fémcsőnek az oldalába lehetne csinálni mintavételező nyilást, mint ahogy a nagy gépeknél van. 1 kis bádogosi ismeretek után nézek a jövő héten. Beforrasztani vagy becsavarni egy kis csődarabkát az oldalába és abba dugni a félbevágott kisebb méretü csövet és kész, ennyi. Ha ez így jó lesz akkor már érdemes lesz a hőfokszabályzóval komolyabban is foglalkozni.
Jobog, kösz a kérdést, ha nem kérdezel nem gondolkozom el a dolgon, de így hála neked BUÉK!
Van olyan gyorskötésű "pillanatragasztó" amelyiknél 1 pici késleltetés van, 5-10 mp-ig korigálható és gél allagú, nem folyik meg. 2-3 éve a Praktiker ragasztópalettáját tanulmányoztam, érdemes volt mert preciz leirások vannak a ragasztókhoz mellékelve. Korábban 1 ilyen ragasztót csak 1xer tudtam használni, a használati utasitásban leirtakat megszivlelvén az ott vásárolt ragasztót azóta már többször is használtam. Expoligonnál is vannak jó ragasztók, csak sok érte a pénz amit elkérnek.
Méregettem már a nyáron is,de a kánikula miatt,meg külömböző KVt pörköltem, meg a külső hőmérséklet...szóval az előző adat a következő alkalommal nem volt megfelelő. Szerintem még a páratartalom is befolyásolja a végeredményt. Volt amikor nyugodtan néztem a hőmérőt...és csak néztem, néztem, sehogy sem érte el az előző alkalommal rögzített értéket. Telt az idő... csökkeni kezdet néhány fokot a hőmérő.Ez már gyanus volt, gép kikapcs,KV kiönt, nagy füst...már csupa olaj volt.
...Szóval a csak hőmérőzés nem vált be.Mindenképp vizuálisan kell kezelni a dolgokat. A legjobb megoldás, amit a videokon is látni, a mintavételezés.Olyan gépet kellene szerkeszteni, mint a nagy ipari csak kicsiben. Az üveghengeren keresztül nézni a babot más mint amikor már kiöntöm, és ott füstölögve érzékelem, mozgás nélkül a szemeket.
Gondoltam már erre is. Valóban kézenfekvőbb (és esztétikusabb) lenne ragasztani, mint az egymásra lapolt lemezeket pontosan átfúrni. Na, elindulok ezen a nyomvonalon...
SID! A fémre is vannak jó ragasztók, erre a célra szerintem megteszi, csak tökéletesen zsirtalanítani kell az anyagot, akkor megfogja, és elég merev lesz.
Mindegyiket külön pörkölöm és utánna keverem össze. A hőfokot a mennyiséggel szabályozom. pl.: 0 C-n 120-125 gr, 7-10 C-n 95-105 gr, 20 C-n 70-80 gr. És amit a kánikulában elrontottam az 30-35 C-n, 80 gr sok volt neki. Majd 50-60 gr-al idén elmegy és nem fog 3-4 perc alatt megégni Kipróbáltam 15 C-n a 50 gr-ot, 40 perc alatt sem lett kész. Külömböző KVk, más más víztartalommal, és igy fajsúllyal. Indiai robusztát csak mostanában vettem először, és ledöbbentem milyen száraz a bab.
Igen de azért a popcorn csak egy hőmérsékletet tud, az I-Roast ennél lényegesen jobb. A kisebb mennyiség nem hátrány szerintem. A popcornnal nem minden fajtát lehet jól pörkölni. Leginkább ha SO-t akar az ember, akkor lehet jó. Külön pörkölöd a fajtákat és utána kevered ?
Jók ezek a gépek, csak hát 1 gép az 1 gép, szemben a popcornokkal. Gyárilag megadott mennyiséget nem tudják mepörkölni, legalábis az I-Roast 2-nek 150 gr-mal szemben csak 100al dolgozik jól. Ezt meg apopcorn is kihozza, legalábis 0 C-n, de 3 popcorn mindenkép és csak 10-12ezer összvissza. És még marad levesszűrő is.
Ezek 1200 Wattosak, ami nyáron 1 kicsit sok, most a 0 C körül éppen hogy elég. 2 db Hauser van meg 1 Severin. Előtte drágább " made in Swizerland"-feliratu Trissa volt, de belül az is 1forma China. Egy kicsit megolvasztottam és kuka lett.
Most viszont láttam 900 Wattos készülékeket. Lehet, hogy elég a teljesítményük...?! ...nem tudom.
Most már több mint 1 éve pörkölök, és rájöttem, hogy a KV menyiségével lehet szabályozni a hőfokot. Persze csak addig a határig, amig a kis ventilátor megtudja még forgatni a babokat. Lessz hozzá majd tuning motor 1 repülőgépmodellből ami bizony már komly teljesítmény leadására is képes.
Nem tudom, de nálam akkor jött az első minta, amikor a második fázisban, amikor belemerítem a tejbe a csőrt azután, hogy a tetején szörfözve bevittem a kellő mennyiségű levegőt /ezt marha nehezen találtam el/, teljesen össze tudom pörgetni a habos felszínt a tejjel. Semmi habréteg nem maradhat a tetején. Úgy kell látszani a pörgő forgó folyadéknak, mintha sima tejet cirkuláltatnék!
Ilyenkor valósítható meg, hogy az öntés elején lemenjen a tejhab alulra és ne keletkezzen a tetején rögvest hab a kávénak, mert akkor már ba..hatom az egészet! :-)))
Azt néztem mindig a videókon is, hogy hogy a bánatba tudja úgy önteni az elején, -még mielőtt a minta jönne- a kávéba a habot, hogy az alul marad. Hát így!!!! :-)))))
Egy géppel túl sokáig kellene kint fagyoskodni az erkélyen. Igy is eltart 1 jó óráig mire lemegy 1 kg. Meg most a minuszoban nem fűtenek elég jól a popcornok. A saját blend nem egy nagy szám, de legalább nem érzem rajta azt a kellemetlen utóízt ami egyébként a bolti kávékra csak akkor jellemző, ha már régi a pörkölés. Pl. a Molinarinál, meg jópár PODNÁL is találkoztam ezzel a számomra nem kedvelt utóízzel. És még a szavatosság lejáratához volt 1 jó év. A molinari 3 fajtáját próbáltam de ezek még a Bécsi pörkölést sem érték el. Finom ízű...de, ... nem éreztem bennük semmi olaszosságot,erősséget. Kapuccsinónak jó meg az asszonynak, mert neki csak 5 grammosat szoktam készíteni.Csak a szelepes zacsi miatt vettem meg.
Ilyen Pellinit iszom én is az ünnepek alatt és egészen jó. Eszement nagyságú crema-ra ne számíts, nem a Te hibád lesz.. :) Kellemesen rövidre főzve, de akár latte-nak is jó. Az árát úgy gondolom, megéri. Tényleg nagyon jó a "nyers" és a lefőtt kávé illata. Én ilyet csak az igen drága kávéknál tapasztaltam.
A Mester elismerő szavait olvasva, mintha hájjal kenegetnének! :-)))))
De amúgy nálam 99%-ban attól függ a minta sikeressége, hogy elkaptam-e a habosítást, vagy nem, mert a pici csészébe is megöntöm u.ezt, ha jó a hab! :-)))
De nagyon kell az EVO-nál a gőzzel meg a hőmérséklettel játszani, hogy összejöjjön!! :-)))
A csészét kaptuk, asszem KIKA-s!
A kávé meg tiszta arabica, kíváncsi leszek rá. :-)
A superiore más, mint a vendig Pellinik. Kóstóltam tőlük a Grand Bar-t (80-20) próba céljára, nem nyűgözött le. Látványra jó volt, de ízre nem volt sokkal másabb, mint amit most árulunk.
Jaja, a legtobb kave mar ilyenben van. Ha kifogyott ne dobd majd ki, tarolasra is jo az olyan zacsi. Majd jol le kell zarnod, IKEA-ban van ilyen eros "csipteto" ezekhez pld...
En is kimert kavet szoktak venni, noha meg Franciao-bol van egy 250grammos Lavazza fekete zacsis Perfetto Crema-m. Illata kellemes, izere kivancsi leszek ha vegre elerek odaig, hogy bontsam :)
Pellinit hol vetted , mennyiert ? Kivancsi vagyok mit mondasz majd milyen az ize. Nekem a Pellinik nem jottek be eddig amit kostoltam.... Semmi extra kave.
Én most fél kilo Pellini espresso superiort vettem. Már majdnem szóltam az eladónak, hogy minden zacsi lyukas, mikor rájöttem, az egy szelep amin csak kifelé jön a levegő, ha megnyomon. Kicsit beégtem volna! :-))))
De ez van, gyári szemeset még sose vettem, csak kimérve, nem esett le rögtön a dolog. :-))
és a city? és a fullcity? meg a kontinentális? hamburgi ezek szerint német pörkölést jelenti amit jól ismerek, abból készül a schwarzwasser (10gramm kávén átszűrve 1 liter forró víz, után még sok tej és rengeteg cukor). ndk-s cseregyerekként hektóliterszámra ittam.
így van, mindenhol másképp hívják azt amit pörkölnek, ezt tapasztaltam. de azért az meglepett, hogy német pörkölésűnek mondják a kávéjukat. de ki próbálom az biztos.
A hamburgi az valóban gyengébb a bécsinél egyes osztályozások szerint. Viszont ezek a nevek, kategóriák teljesen keverednek, ahány pörkölő annyiféle értelme van egy-egy megnevezésnek. Ebben a kávés könyvben amiről szó volt pl. olvasom, a francia pörkölés erősebb mint az olasz. Ezt mi pont fordítva tudjuk. És így tovább. Amerikában a bécsi pörkölést valami brutalitásnak tartják ami már félig elszenesedett babot jelent. Úgy látszik külön ki kell tapasztalni minden gyártónál mi hogyan értendő. Nekem az első megismert osztályozás:
hamburgi,
bécsi,
francia, ez pl az omnia, ez a pörkölési szint dívik Magyarországon a tömegfogyasztásban,
Igen, lehet egy kis Palermora majd beneveznek ha lehetseges :)
Kb sehogyan :) Nagyon keves tejes ital fogy nalunk. amikor fogy akkor meg bena vagyok mintazni ugy tunik :) :) Allagra, izre kivalo de a minta eleg absztrakt amiket produkalok :()
Nem irigyellek:-), én karácsony előtt voltam így, de végszóra megmenekültem:-D. Az év (legalábbis számomra) egyik legjobb kávéjával, Mokambo Oróval búcsúztatom 2008-at, ráadásul - köszönet andrew7 topiktársnak! - két vadiúj, csodaszép tamperrel (külön-külön az 1, ill. 2 személyes Marzoccóhoz) gazdagodott a kávés eszköztáram, minek következtében a Casadio a tartalékcsapatban edz:-)
beeex barhogyan is nevezzuk a porkolest iszonyu jo kaveik vannak.
tobbunk kedvence itt a "Palermo Aranya" abbol batran rendelj peldaul.... olcso es kivalo kave, brutal jo crema-val.
paljoc tobbet is kostolt mar, en eddig 3 felet :
PALERMO VELENCEI ESPRESSO ITALIANO
a velencei volt a leggyengebb a 3 kozul, a Palermo viszi a primet.
tanacsom rendelesnel : ne csomagkent kuldjek, mert az horror (1900 Ft) en ledumaltam veluk emailben , hogy ajanlott levelpostai kuldemenykent kuldjek, mivel 2 kiloig azt felveszi a posta es toredeke az osszegnek. pld 1kg is csak 800 Ft nem 1900-2000 mint a csomagnal.
WWW.POSTALEVEL.HU oldalon meg tudod nezni pontosan pld 3 x 250 gramm kave mennyibe kerul becsomagolva. stb....
en szivbol ajanlom a Kapuczinert, jo kavek nagyon jutanyos aron. ha rendelsz a Palermo-bol negyed kilo KOTELEZO :)
megnéztem, és a kávék mellett nincsen jelezve, hogyan pörkölték. felhívtam az előbb őket, valami főnökfélét adtak, és az mondta, hogy hamburgit pörkölnek, mert "az eszpresszókban legtöbb helyen azt használják, az olasz túl keserű". azt hiszem szó szerint így mondta. bécsinél világosabb kávéból eszpresszót? brrrzzz
"Egy mondatot megérdemel a hamburgi pörkölés is, amely a bécsinél is világosabb barna színt, és durvára őrölve, leforrázva a jól ismert, átlátszó-pirosas-barnás, híg német kávét adja, arabicából."
De a győri kapuczinernél szó sincs arról, hogy mindent így pörkölnek. Nézd meg a honlapjukat!!!
Lehet, hogy arról van csak szó, hogy legutoljára ilyent pörköltek, az a legfrissebb. /szombatonként pörköl/. De nézd meg itt:
elfogyott pont ma sz összes dugikávém is (segítség!!!). felhívtam a győri kapuczinert, már régóta szeretnék rendelni tőlük. a hölgy azt mondta, hogy hamburgi pörkölést használnak. az meg mi? bécsi? city? ha jól tudom többen próbálták már ezt a céget, milyen az a hamburgi pörkölés? legutóbb mikor djg barátja kapcsán megmerültünk itt a pörkölési fajták rejtélyes világába, ez a hamburgi nem került elő.
Iberrel lehet javitani a durvára darált kávén? Kaptam Kubából egy téglát és nagyon durvára van őrölve, viszont elég kíváncsi lennék, mit lehetne belőle kihozni belőle..
Annyit tudok, hogy működött valahol, de a hely tönkrement és akkor ráhajtottak a gépre. De ha megmondod hol keressem a gépen az adattáblát, akkor megpróbálom kideríteni mikori. Mondjuk föl nem emelhető ! :)
Szimpatikus a gép, elsősorban az állítható termosztát miatt. A peppinák is tetszenek, pedig azok csak mezei gépek,termosztát nélküliek,és mégis jó KV-t lehet velük kipréselni. Az Arrarexhez alkatrészt lehet kapni?
Ez a sima Brikka, az Elite-nek üvegbetétes fedele van, de ennek a gyakorlatban nincs semmi jelentősége. (A fedelét úgyis végig fölnyitva kell tartani.)
A Bialettinek is van hasonló apró modellje; akik kóstolták, azt mondják, ez adja a legpocsékabb kávét az összes gyártmányuk közül... Elméletileg lehetséges. hogy ezek jobban megoldották, én mindenesetre kételkedem benne.
Ál-cremával nagyon könnyű trükközni, ha egészen frissen pörkölt (1-2 napos) kávét használsz, akkor bármelyik szar(vasi) mokka-főzőben is bugyogni fog.
Cáfolnám! :) Abban a plusz fél óra beszélgetésben elhangzott, hogy Ő szeretne más fajta kávét is árulni, de Manuel -ék nem engednek mást darálni a darálóban. Ezek szerint az is és a gép is szerződés alapján van ott. Azt' lehet, hogy tévedek.
A honlapotokon ajánlott bialetti brikka elite, az ugye ez? http://www.amazon.com/Bialetti-Brikka-4-Cup-Stovetop-Percolator/dp/B0001DJT7G/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1230586398&sr=1-1
Rólam se tessék megfeledkezni a legközelebbi alkalommal, ha Brisot beszerzés lesz!!! Az amelyiktől aszontad hogy lefo...om a gatyám ha megkóstolom, olyan jó!!! :-)))))
Az eddigi beszélgetések alapján nem szerződtek le a Manuellel, a gépet pedig ezek alapján csak vétellel szerezhették meg. A boltban csak egy kézmosó van, lehet kapni olasz tésztától, a sajton át ez egzotikus fűszerekig mindent, ami egy kulinária boltba befér, tán nincs 35m2-nél több az egész bolt.
Igen, a bal alsó sarokban ott az ujjlenyomatom. :) Egyébként maradtam még vagy fél órát, jót beszélgettem a tulajjal. Azt mondta, hogy kávéból majd január 7-től lesz választék, akkor megy árúért. Nekem nagyon tetszik a bolt miliője, biztos, hogy sűrűn látogatom majd. Asszem már holnap is. :)
Nem látványfőző, olyannyira nem, hogy ittunk egy kapucsínót és három eszpresszót Jaszyval (na jó, besegített a 3 éves lányom is) ! Viszont nem is kávézó, hanem egy pici kulinária bolt. Nincs mosogatási lehetőség, ezért papírpoharak vannak... Többet képet majd a Korzón ! ;)
Tudom nem ide illő főző, de azért nem semmi, 40 sec és lefőtt a KV. Az 1ik képen meg csupa cremás is ráadásul. http://cgi.ebay.it/Macchina-Caffe-Espresso-Kamira_W0QQitemZ150317016632QQcmdZViewItemQQptZMacchine_del_Caff%C3%A8?hash=item150317016632&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1385|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318#ebayphotohosting
Bevillant, hogy Bébébé kért a múltkor Bristotból és MrB felajánlotta neki a felét. Valahogy átugrottam, de elraktároztam. Sebaj, nincs lekésve róla. A csomag bontásakor kéne valahogy időzíteni a találkát. Lurdy mozi galária. Privát üzenetben megbeszélhetjük a részleteket.
Szőrinek ugyanitt van még egy aránylag erősen visszazárt ~fél kilós csomagja. ;-) Megvan a számom?
Ezt a frissen pörköltet úgy kell érteni, hogy a hathónapja pörkölt, nem aromazárt csomagolású kávé náluk még frissenk számít. Szóval lehet, hogy Te azt a "frisset" már simán továbbítanád a kukába. Ő meg azt issza:-)))
Nekem nem tetszik az a duma, hogy ő minden reggel frissen pörkölt kávét iszik. Ha értene a KV-hoz akkor tudná, hogy a frissen pörkölt KV-t nem lehet meginni.Ajánlott 1 7-es pihi, különben minden nap a darálón állítani kell, meg mire beállítanád...elfogy.
Kivéve nekem, ám én itt nem budapesti pörkölményeket iszom, hanem helybélit.
Az itteni frejnél ittam már 9 pontos és 3 pontpos presszókávét is, mindketőről beszámoltam itt is. Azért többnyire a közepesnél jobb szokott lenni. Most vette tőlük koffeinmentes kávét. Négy hónapos pörkölmény, és a zacsi nem igazán légmentes. Ízre érzik rajta a kor, előjöttek a fűstízek.
Ezzel együtt koffeinmentes létére iható, tejjel egészen jó lehet, nem bántam meg megvételét.
De ez az itteni, máshonnan csak rossz híreket hallottam.
Van benne fantázia...de amit vettem, kissé "döglött": itthon néztem meg tüzetesebben, és bizony, 2009 márciusában jár le a szavatossága...meglehetősen visszafogott illatélmény, s bár még így is tekintélyes cremával örvendeztet, ízvilága nem igazán lenyűgöző...majd legközelebb!
de meg ugy is igencsak puder finom lett szoval allitottam meg a durvabb iranyba ujbol :) reggel Molinarival teszt, ma egy oregecske Kapucziner kaveval allitgattam delutan...
Hát, válaszod alapján felbontottam a 3. uccso kéket. Lejött, szintén gyorsan, szintén vékony cremaval. Szintén savanya. Ivás közepe felé mintha halovány grillázsos, karamelles beütés próbált volna feltűnni, de eltűnt. Jobb nem lett a véleményem róla. Csupaszon, cukor és tejtelen.
"...mivel elmentem vele a ground zero-ig most csinaltam rajta egy jelolest onnan eltekerve 4 egsegnyit, azaz a 4-est bejeloltem..." A 4 egységnyi pontosan mit jelent, 4x90, 180, vagy 360 fokot tekertél a fekete állítótárcsán?
Hello Blaze! Kösz a bíztatást. Amióta megvan az EVO (nincs két hete), naponta 4-5 kávét isszom :-) Alakul... Most már érdemes kísérletezgetni - van mivel. Hatalmas a kontraszt a SZarvasihoz képest. Ami abból jön, most már nem megy le a torkomon. A munkahelyemre is rendeltem egy gépet (ott is Szarvasi van/volt). Igaz, az időtényező miatt az egy DeLonghi Nespresso cucc, nem pedig "tamper-varázs". De itthon eljátszhatok... ;)
nahh ma en is szetkaptam az Ibit annyira mint a multkoriban Te.
igaz az enyem nem ket eves meg, de nem is fogadott annyi orlemeny elbujva mint Teged. :() ami volt azt szepen kipucoltam es osszeraktam. mivel elmentem vele a ground zero-ig most csinaltam rajta egy jelolest onnan eltekerve 4 egsegnyit, azaz a 4-est bejeloltem. babtartot is felraktam szepen a 4-es szamhoz igazitva.
Iberital szerint meg valahol meg olvastam allitolag 4-es a default/preset espresso beallitas. kivancsi leszek innen majd mennyit kell ide/oda elmasznom kavenkent :)
Par het mulva pedig kap egy Puly Grind tisztitast is, mert ennyire szetszedni nem surun lesz idom, kedvem. Havonta a Puly Grind megteszi, minden felevente meg kb egy ilyen aprolekos szetszedes, kipucolas.
akinek igértem nem nyomásfokozós Saeco kart, annak üzenem, hogy nem jött össze.
megjött a gép (vaterás vásárlás), de nincs "továbbadható" állapotban a szűrőtartókarja. a képen nem látszott, de alumíniumból van a kar és szét van oxidálódva.
Ma kellő előmelegítéssel csapoltam vele párat a reggelihez, de nem az igazi ez a 100°C-os thermosztát. Feljebb kell menni, valószínűleg a 107-es lesz a megoldás, legfejlebb picit lefelé kell majd szörfözni a hőmérséklettel.
Többek között ezért is nem hirdettem még meg a 'Korzón.
SID, az EVO működik, s egyre jobb cremákat produkálunk. :-)) Karácsonyra babkávékat kaptam a feleségemtől (a késes darálót visszaváltottam, s éppen "eliszom": Lucaffé) Jan 3-ikán leszek Bp-en. Du. 3-kor a Liszt F tér környékén. Előtte, vagy akkortájt össze tudunk futni? (tamper) Vagy keressünk más napot....
Nálam már rögtön karamellaszínű crema jön, én is olvastam benne pont ezt, mondtam is otthon, hogy no ezzel vitatkoznék! De akad benne érdekesség is atért! :-)
" Amikor a kávé elkezd kicsorogni, ügyeljünk arra, hogy a legjobb minőségű kávé az elején jön le - ez a fekete extraktum az eszpresszókávé fő alkotórésze, és ezt követi a karamellszínű crema. A crema megjelenése után néhány másodperccel zárjuk le a kávéfőzőt, mert ha túl sokáig működtetjük a gépet, akkor a kávé keserű és vizes lesz."
Jár hozzá a gyári szűrőtartókar + 2db új szűrőkosár (kérés szerint lehet Marzocco is)+ a képeken látható egycsőrös kifolyó + egy vakszűrő a tisztításhoz.
Ára 40ezerFt.
Egy hétig még szeretném járatni a 100°C-os thermosztáttal, de elméletileg jó lesz.
Az új kapcsológombokkal sokkal jobban néz ki (eredetileg narancssárga gombok voltak rajta).
Mostani menetbe képes lennél ideküldeni a Fekete Lacit. Szal ne ~ :D
Amúgy meglepően nem vagyok rossz passzban. Élek, próbálok pihenni, s olyan lebegés az egész. Nem ezt vártam, sebaj, ebből is ki lehet hozni valamit elven. ~ : D
Aztán akad pár igen, ezt akartam, és jó is. Meg a nem ezt akartam, és rossz, de az meg nem érdekel, mert minek. ~ :D
Vagy én vagyok túl optimista, vagy mások látják túl pesszimistán. De most úgy érzem, hogy a rosszak mögött egy jobb világ rejtőzik. S tudom, hogy arra vezet az utam. ~ : )
Tudtommal nem, amit ők alapból főznek, az vmi Broadway v. hasonló New Yorkot idéző nevű keverék, nagy indonéz-hányaddal, aminek köszönhetően elég hibatűrő -- képzelheted, mennyire rossz kávét adnának ott, ha még az se lenne.
Kaptam az egyik kávézóból Caffé Perté-t, ledarálva. Próbaképpen csapoltam belőle itthon. Torony magasan ez lett eddig a legjobb: szép karamelles és bőséges crema. Ami feltűnt, hogy ez szinte fekete darálmány volt, amiket meg eddig vásároltam (más márkák), azok jobb esetben is sötétbarna színűek. Pl: vettem Zegafredo Intermezzot, de a crema az nulla a Pertéhez képest. Állagra és színre is. Melyik kávé hasonló pörkölésű és összetételű, mint a Perté?
Én is elhintettem. ST5-200 vagy 1-el kisebb átmérővel, s lehet akár 250-300 is. Igen, csillag-csavarhúzót a Krups víztartály alatti üreg aljából csöcsben lelógó csavarjához. ~ : (
Kaptam egy külső-belső hőmérőt. Nem rossz, de nem panelban nekem. Meg KVt. Ami megint nem rossz, de nem nekem. Amúgy az élet szép. ~ : )
Én meg le sem merem írni... Jó, nem a Kusturica válogatás DVD-re gondoltam jelen esetben, hanem a 3x125 gr Semiramisos "csodára. Úgy mint Kenya francia, Melange bécsi és Tanzánia olasz.
Végül is bátor vagyok és kísérletező kedvű.... a francia kenya alapból nem ízlik magában. A másik kettőt meg még nem kóstoltam tőlük, talán a bécsi melange-ból főznek alapból KVt..
Automata gepekkel nem annyira foglalkozunk itt, illetve nem is ajanljuk, szeretjuk. Lasd a topic weboldalat :)
A cseszek melegitesenek 2 modja is van :
1. amit te csinalsz (mikro) 2. kave lefozese elott a gepedbol engedsz a csesze(k)be forro vizet a gepbol, majd szarazra torlod es mehet a kave lefozese :)
Kb ennyi diohejban. olvasd a topic weboldalat ill a www.kavekorzo.hu oldalt batran :)
Barmi egyeb kerdesed van az johet itt is, ill ott is a forumban.
Bocs az ezeréves nick-ért, de ezen voltam beregisztrálva az indexre mikor még autóügyben látogattam leginkább. Szabolcs a becsületes nevem. Leszögezném, hogy kávébuzériában zöldfülü volnék, de próbálkozom :) Van egy Jura Impressa E40-em. Jézuska tojta :) Még a barátkozás időszakát éljük. Főként a tejes kávéokosságokat kedvelem.
Az lenne a (-z első) kérdésem, hogy a csésze melegítését ti hogyan oldjátok meg otthon? Azaz pontosabban, hogy én hogyan oldjam meg? Mivel otthon leginkább egyedül kávézom, max ketten és azt is napi 1-3 alkalommal, ezért most úgy csinálom, hogy mielőtt lefőzném a kávét, berakom a mikróba a csészét vízzel és mikor az már forr, kiöntöm és akkor indítom a masinát, de bizonyára létezik ennél szofisztikáltabb megoldás is.
Tényleg, sehol sem lehet látni tápkábelt. Csak nem gázal vagy más fűtéssel működik? A kávé hűtése gondolom vékony rétegben azon a rostán történik. Ha már kézihajtány akkor + rázogatás. A rezsókon van fönt, nem hiszem, hogy 1 kg-nál többet lehet vele pörkölni. Szivesen látnék 1 belső képet 1 hasonló szerkezetnél. Belül valami dobszerű valami van? Ha valki tud küldeni 1-2 képet, megköszönném.
Ebben ami érdekes még, hogy tök jó fényképekkel illusztrálva végigvezet a világ kávétermesztő vidékein országokra bontva, jellemzi az ott termő fajtákat, stb.. Jópofa!
Nem! Ínyencek kézikönyve KÁVÉ Ez a címe. Jon Thorn /londoni élelmiszer szakíró/ és Michael Segal /2006-ban ae Európai Kávé Szövetség által Kávé Nagykövetnek kinevezett újságíró/ írta.
Kaptam egy kávés könyvet Karácsonyra. Többek között a kávépörkölésről is esik szó benne. Kezdve az otthoni sütőben pörköléstől az i-roast kategórián át az ipari Probat pörkölőkig. De a lényeg, hogy érdemesnek találtatik benne a sütőben való pörkölés házi kipróbálása és le is írja a mikéntjét!/rétegvastagság, hőfok, időtényező; hűtés stb.../ :-)))
Azért ez egy elég eccerű kis szerkezet, a Gene-hez közel sincs. Nem tudom, hogy a pörkölés utáni hűtés hogy van megoldva például. Pedig az amúgy nagyon fontos fázis.