Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.15 -1 0 3109

Frissítettem a blog Hidán Csaba könyvével kapcsolatos bejegyzését. Megpróbáltam röviden összefoglalni, hogy milyen vívóakciók láthatók egy-egy - számomra érdekesebb - képen. A következő bejegyzésben szerepelni fog a maradék (~16) kép alatti szöveg.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.15 -1 0 3108

Béla,

Látva a társalgás hangnemét nekem sem volt erőm írogatni a HM topikba, pedig lett volna kedvem reagálni Vuduman egy-két hozzászólására. Aztán legyintettem...

Japánban nagyon jól tanulmányozható az egész folyamat, hogy miként válik egy harci jártasság (harcmesterség, harcmester) harcművészetté. Szépen leírható az egész folyamat... Látszik, hogy miként változik a szamurájok hozzáállása, miként dörmögnek a régiek, hogy a sinai való vívás az csak "botocskázás"... Miként változik a definíció... Hogyan jelennek meg a versenyek, pénzdíjas
bemutatók, később miként válik az egész a nemzeti öntudat formálásának eszközévé, hogyan vitáznak évtizedeken keresztül, hogy kell-e hm az iskolákba vagy sem.

Sőt, tulajdonképpen egész jól lehetne definiálni az egészet. Majd... egyszer...

Köszi az idézetet. Olvasmányam szerint a benne levő hozzáállás valahol a Tokugawa-kor közepén (1680-1790) jelenik meg, amikor elkezdődik a harci jártasság - konkrétan japán vívás - spiritualizációja, és egyre inkább az egésznek kezd önfejlesztés jellege lenni.

Bela_Vak Creative Commons License 2016.01.15 0 0 3107

Elnezve, hogy mi folyik a harcmuveszetek topikban, inkabb ide irom ezt az idezetet. Teged talan erdekel:

"The ethics of swordsmanship, Mr. Nakayama wishes to clarify, is not in aggressive manslaughter. It lies primarily in psychic training. In the same manner in which the Yogis developed their physical inhibition to attain meditative states for higher psychical conditions, kendo trains the nervous system to respond, making awkward conscious efforts into reflex. The instrument, the sword, is necessary to give that serious frame of mind. What is more serious than life as forfeit for mistakes or inattention? The cold, mirror-like glimmer of the blade facing you, you cannot but be serious. The behavioristic school of psychology is well in accordance to this principle."

Ez egy echte wikipedia idezet egy kortarstol es en sem ismerem annyira a kendo gyokereit, ezert aki jobban ert hozza javitson ki:

A szobanforgo Nakayama egyresz a Toyama Katonai Akademia vivasi anyagat osszerako bizottsag elnoke, masreszt a ZNKR alapitok kozott is ott van valahogy (mind a iaido mind a kendo reszben). Szerintem ez egy olyan leiras a vivasrol (harcmuveszetekrol ?), amivel  sokan egyet tudnak erteni, attol fuggetlenul, hogy kinek hany centivel hosszabb.  

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3104)
sz332 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 3106

Lemértem minden részét, úgyhogy kb. 0-ról újra lehet kreálni... készül a cikk...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3105)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.14 -1 0 3105

Sz332,

Végre megnéztem. Érdekes volt, még nem láttam ilyet!

Főleg ilyen érdekes megoldást a pengenyúlvány végé: nincs menetes szár meg imbuszcsavar mint az olimpiai kardon, hanem egy trükkös kis vékonyítás a pengenyúlványon, amire ráillesztenek egy nútos menetes darabot és erre csavarják rá a markolatgombot (vagy mi a pontos neve?).
"Geniál! Kolosszál!"

A régi sportkardokon pont ilyen recés famarkolat volt, a végén egy-egy fémgyűrűvel, de itt erre nincs szükség, mivel sokkal kisebb erőhatások érik a tőrt, meg a végek szépen belecsúsznak fém alkatrészekbe.

A súlypont kb. 6-8 cm-re van a hárítólemeztől?
Csak az ujjad volt a viszonyítási alap. :-)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.14 -1 1 3104

Egy iaijutsus megközelítés (2016):

"Azt nevezhetjük harcművészetnek, ahol az ellenfél leküzdése,harcképtelenné tétele vagy akár megsemmisítése nem pusztán ösztönös, kétségbeesett, vagy vad agresszív cselekedet, hanem tanult, mesteri, precíz, magas szintű technikák, és kifinomult mozgáskultúra összeolvadásának eredménye." [83375]

És némi kiegészítés egy vívó kollegától:
"Én nem csak technikára, hanem az egész küzdelmi minőségre helyezném a hangsúlyt. Mondjuk vívás: vívtam olyan emberrel, akit baromira nem érdekelt, hogy ért el találatot, csak hogy az övé legyen. Ez engem baromira zavar. Én csak olyan találatnak tudok örülni, amit ésszel vittem be, amikor átverem az ellenfelet, amikor tempót fogok, amikor okosabb és ügyesebb vagyok, amikor a minőségi vívással tudok találni. Az, hogy gyorsabb vagyok nála, vagy mellévéd, vagy reflexből beleszúrok a szúrásába, az vicces, de számomra nem értékelhető."

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.13 -1 0 3103

Pár adat Hidán Csaba könyvéről (tartalom, színes képek ismertetése stb.).

http://szablyavivas.blogspot.hu/2016/01/magyar-kezben.html

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.12 -1 0 3102

Huszárok dicsérete 2.

http://szablyavivas.blogspot.hu/2016/01/huszarok-dicserete-2.html

Mellesleg Le Marchant könyvében (1796) jelenik meg először a klasszikus hatvágás, illetve a vágások sorrendisége. Per pillanat még nem találkoztam korábbi megjelenéssel (konkrétan a huszár hatvágásra gondolok, nem az általánosabb vágásábrákra - pl. Meyer-négyzet (1570)).

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.12 -1 0 3101

Sz332,

Küldtem levelet.

A videót - valószínűleg - holnap tudom majd megnézni. Köszönet érte.

sz332 Creative Commons License 2016.01.11 0 0 3100

Sziasztok,

gyorsan összedobtam egy videót, amiben szétszedem és összerakom az olasz tőrt...

sz332 Creative Commons License 2016.01.11 0 0 3099

Szia,

egy emailt küldj már légyszi, mert a régi emailcímedet visszadobja valamiért..

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3098)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.11 -1 0 3098

Gratulálok! Élvezd!

A helyi hagyományőrzőknél - a padláson berendezett, nagyon hangulatos kelléktárolóban - van ilyen tőr. Néha kimondottan érdekes kézbe venni és szúrni vele egy párat.

Ui.:
És érdeklődve várom a videót, mivel mondanom sem kell - nem túl gyakran szoktam szétszerelni ilyen kardokat.

Előzmény: sz332 (3096)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.11 -1 0 3097

;-)

Mondjuk a kép annyival árnyaltabb, hogy a külföldi szakemberek mindig is ismerték és értékelték a rendszert. Erre több példát lehet felhozni, pl. a francia St. Martint (1804).

Tavaly augusztusban írtam erről egy bejegyzést:
http://szablyavivas.blogspot.hu/2015/08/huszarok-dicserete.html

Most egy másik példát is tudok. Ez lesz a Huszárok dicsérete II. bejegyzés. Ja, és nem vagyok különösebb huszárrajongó...

Ui.:
A videókat is érdemes megnézni.

Előzmény: Sch.... (3095)
sz332 Creative Commons License 2016.01.11 0 0 3096

Na, srácok, mit sikerült zsákmányolnom, na, mit? Olasz markolatú tőrt :D:D:D majd rakok fel videót a szétszedéséről, mert vannak benne érekes megoldások...

Sch.... Creative Commons License 2016.01.11 0 0 3095

"A szablyavívás, úgy is mint a kardvívás előképe, magyar vívás néven vált ismertté a köztudatban."

Magyarországon világhírű... :-P

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3093)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3094

Mellesleg videók is vannak (Ferenczi Attila töltötte fel a YT-ra).

Pézsa: A magyar kardiskola (~35 perc)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3093

"A magyar sportkultúra eszmerendszerének nyomában
Beszámoló a Magyar Sporttudományi Társaság Játékelméleti Szakbizottsága konferenciájáról.

Budapest, 2015. december 10., Magyar Sport Háza
(...)
Ferenczi Attila, a Játékelméleti Szakbizottság elnöke A siker tényezői című előadásában a játékkultúrák kialakulásáról és azok jelentőségéről beszélt..."

Ha kedves kollegák egyáltalán eljutottak idáig, akkor úgy érezhetik, hogy ez az egész mekkora OFF..., pedig tévédnek.

További előadók:
Nyilasi Tibor, 70-szeres válogatott labdarúgó (MLSZ);
Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó;
Ránky Mátyás, kosárlabda mesteredző;
Hardicsay Péter, az MSTT Sakkelméleti Bizottságának elnöke;
Benedek Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó, szövetségi kapitány;

és
Pézsa Tibor, tőle egy dolgot emelnék ki: "A tradíció fennmaradásában és továbbélésében nem kis szerepe volt pl. Bay Bélának, aki a világháború után több, egykori ludovikás vívót megmentett."

és
"Molnár Gábor, az Ősi Tűz Történelmi Vívóegyesület képviseletében a szablyavívás magyar sajátosságairól tartott előadást. A szablyavívás, úgy is mint a kardvívás előképe, magyar vívás néven vált ismertté a köztudatban. Története a honfoglalás koráig nyúlik vissza, szellemiségének lényege: a körülményekhez való mindenkori alkalmazkodás. A fegyver alakja (pl. a penge íve) folyamatosan változott az évszázadok folyamán. A hagyományos török szablya mindig könnyebb, a magyar súlyosabb volt. Hadászati szerepe törvényszerűen elenyészett a tűzfegyverek előtérbe kerülésével, de megsemmisítő vereségek mellett néhány bravúros magyar huszárroham is örökre megmarad a nemzeti emlékezetben. A tradíció 1953-ig élt, de egyes, szablyahasználatra utaló kifejezések ma is ismertek, pl.: huszárvágás."

Végül, B.l.kor kedvéért:
"Czakó Gábor, Kossuth-díjas író Magyar nyelv – magyar észjárás – magyar stílus című video-előadásában a magyar nyelv és vele közvetlen összefüggésben a sajátos magyar gondolkodásmód specifikumait taglalta. Kiemelte a magyar nyelv ereszkedő lejtésének, páratlan képiségének, valamint mellérendelő mondatszerkesztésének szerepét a „magyar észjárást” meghatározó tényezők között, mely előzőek nyomán lehetővé teszi a lényegre törő stílust és a magas szintű elvonatkoztató képességet, amelyek a siker feltételei lehetnek."

http://ckozep.hu/a-magyar-sportkultura-eszmerendszerenek-nyomaban/

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3092

Hű, de titokzatos!

"... a vívás nálam inkább csak érdeklődés szintjén van meg..."
Pont elég, először csak társalgunk róla, egyszer csak azt veszed észre, hogy (újra) kedvet kaptál a víváshoz.

"Azt amit képviselni tudnék..."
Képviselhetnéd magadat. ;-)

Közben pedig kiderülhetnek rejtett képességek, mint pl. az AdBlock-os dolog.

Ui.:
Nem beszélve arról, hogy az a bizonyos másik - tudod, a sokkal felkészültebb ;-) - topiktárs garantáltan nem mindig ér rá, akkor "helyettesíthetnéd".

Előzmény: Xálfegyver (3091)
Xálfegyver Creative Commons License 2016.01.10 0 0 3091

A név már régóta megvan , és a vívás nálam inkább csak érdeklődés szintjén van meg. Azt amit képviselni tudnék, ahhoz már van itt egy sokkal felkészültebb és tehetségesebb felhasználó a fórumban :)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3088)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3090

A Hidán könyvet kivettem a könyvtárból, elolvastam, majd írok egy rövid ismertetőt (blogbejegezést).

Előzmény: B4L4K0R (3087)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3089

Ennek kimondottan örülök! ;-)

Előzmény: B4L4K0R (3086)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.10 -1 0 3088

Xálfegyver,

A nicknevedből kiindulva: van-e valami közöd a kardokhoz? Vívsz? Vívtál?

B4L4K0R Creative Commons License 2016.01.09 0 0 3087

Nem, de érdekelne.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3081)
B4L4K0R Creative Commons License 2016.01.09 0 0 3086

Üdv újra itt! Jó volt a tipp, köszönöm Xálfegyver! 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3085)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.09 -1 0 3085

Xálfegyver,

Kösz a tippet! Közben megnéztem a Technikai segítség (Hibabejelentő) szaktopikot, igen valószínű, hogy ez lesz a megoldás.

Továbbítottam az érintettnek. Reméljük, segít az ötlet.

Xálfegyver Creative Commons License 2016.01.08 0 0 3084

Lehet azért nem tud írni mert AdBlock vagy valami hasonló reklám blokkolója van. Nekem akkor nem enged fórumba írni.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (3082)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.08 -1 0 3083

A Harcművészetek topikban DezsőKE linkelt egy érdekes angol cikket.

http://www.kendo-guide.com/Dangerous-Behaviour.html

"An inexperienced student, A, executed a mukae-zuki on a beginner who just put men on for the first time. I could not believe what I saw and what I heard from this student A after training: “He kept running into my shinai”…

Mukae-zuki is a technique that you execute a thrust when your opponent is actually coming towards you. You probably see people stopping their opponent with their shinai pushing against their opponent’s throat. That is mukae-zuki and if you do it with a full force, your opponent will fall down or “fly” back. So you know it's dangerous."

Mondjuk az némileg túlzás, hogy az A kendós tapasztalatlan volt (1. dan; inkább ahogy DezsőKE írta - nem mester, de középhaladó). A cikk minden szavával egyet lehet érteni, főleg úgy, hogy szabadvívás közben volt szerencsem ilyen feltartó szúráshoz (barantás gyakorlóval), meg versenyen is (hosszúkard gyakorló, konkrétan AE plüsikard). A plüsikardos feltartó az már durva volt, nem repültem, nem estem el, de igen rendesen anyáztam...

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.08 -1 0 3082

Szolgálati közlemény.

Az egyik topiktárs jelezte, hogy nem tud írni a topikba.

Tapasztalt valaki hasonlót az elmúlt pár napban?

Én nem érzékeltem semmi problémát (bejelentkezés, hozzászólás írása stb.), csak nem akartam magammal társalogni, ebben elég sikeres vagyok a nap 15-16 órájában.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.08 -1 0 3081

Látta-e valaki Hidán Csaba könyvét, Fegyverek magyar kézben (2015)?

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.01.08 -1 0 3080

Balassi Kupa

(az OBSZ által szervezett, nyilt szablyavívó verseny)

Temesvár, 2016. február 13.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!