Egy kertben voltam metszeni, gyümölcsfákat ifjítani, stb. Az idős hölgynek elhuny a férje,ezért el szeretné adni az MTD46-os benzines fűnyíróját (30-40k között); a gép kb. 10 alkalommal volt használva.
Mivel még nem volt MTD-m, kérdés, hogy mik a tapasztalatok vele? Érdemes megvenni? Nekem egy HQ-m van jelenleg, de kellene egy másik benzines...
Makitának jó az alkatrész ellátottsága, cikkszám is van mindenre. Viszont a hivatalos oldalukon nem találtam benzines fűnyírót ! Szervízpontja is van a közelembe.
Al-Kot néztem a bauhausba , nem tűnt gagyinak . Mondjuk az előző MTD-hez képest nekem jobbank tűnt, így hirtelen.
Husqvarnákat ma néztem a helyi boltba, tetszik nagyon. Az ára viszont nem. Van HQ láncfűrészem, évek óta hibamentes. De meg is kap minden törődést. Ennyiért már benne lehetne a mulcskészlet. Bár tavaszra ha azt is veszek, pofátlanul fogok alkudni bele, mert szoktak kedvezményt adni. Olajat stb. Új gép vásárlásánál.
Riwallt is néztem, gondolom made in china , CZ liszensz alapján.
Bár 200 fölött már belépő szintű Honda is van.
A tavalyi nagy szárazságba nem sok fűnyírás volt mondjuk. Meg soha nem hagyom nagyra megnőni. Akkor is vágom sokszor, mikor még ráérne.
Nagyon variáltam ,hog veszek egy villanyost Makitába 1800w. Őszön adta meg magát a villanyos MTD 1600w. 15 évig bírta. De tavaly őszön sok bokrot és fát ültettünk. Nincs már kedvem húzogatni az a 60 méternyi hosszabítót.
Dolgoztam szerszámgépgyártásban, onnan az a tapasztalatom, hogy típusfüggő, hogy ugyanarról a gyártósorról kukaérett vagy jó és tartós cucc jön-e le. Sokszor csak egy betű a típusjelzésben.
Tapasztalatok leginkább a régebbi gépekkel vannak, azok tulajdonságait vetítjük rá az újabbakra (és közben már a fémgörgő ki van cserélve műanyagra, stb).
Összességében ma Makitához szinte minden sarkon van alkatrész (drágán) és szervíz, Al-ko-t nem tudom.
Azóta kapott 2db Flexvolt 9Ah akkut ezzel már 800-1200m2-t képes levágni egy töltéssel.
Eddig végülis elégedetten használtam. Sajnos idén tönkrement, csapágyas lett a kihajtó tengelye amin a kés is van.
Mivel brushless 3 fázisú motor van benne egy lassító szíjáttételen keresztül hajt egy tengelyt amin a kés található. ennek a felső csapágya adta meg magát.
Szétszedve elég nagy csalódás fogadott. Egyrészt már több fűnyírót szétszedve azt tapasztaltam, hogy elég kis méretűek a csapágyak, (6002, 6003) másrészt filléres kínai vackok voltak benne.
Dewalttól nem ezt várná az ember. A másik, hogy alulról a vágótérből szívja a levegőt, gondolom hűtésre a belső burkolata alá. Az egész tele volt hordva fűnyesedékkel. De ami megdöbbentő, hogy sima lakkozott elektonikai panel burkolat nélkül, be volt terítve ezzel a masszával, továbbá a brushless motor léghűtésű része is tele volt hordva ezzel a trutyival (A képen már részben letakarított trutymóval) . A motor szabályzó elektronika legalább szilkonnal ki volt öntve, viszont közvetlenül az akkumulátorok alatt helyezkedik el, nyilván kell a fűtés az amúgy is izzadó akkumulátoroknak. A motoron a hall jeladók jelkondícionálásához szükséges elektronikai panel is burkolat nélkül kapott helyet. Biztosan valami csoda lakkal van lefújva, mert végülis eddig elűködött gond nélkül, de nekem 30 év elektronikai tapasztalata után nem tetszik ez a fajta tervezési filozófia, bár lehet lemaradtam valamiről és valami csoda NASA naontechnológiás bevonatot kapott a panel nem tudom, de végül kicseréltem a csapágyakat SKF-re az elektronikai paneleket meg tisztítás után bekentem vékony réteg FBS-el reménykedve a hosszabb élettartamban. Ezekután, minden szezon végén szét fogom szedni és kitakarítom a belsejét, végülis egy benzinesre is elkölt az ember ennyi időt karbantársra. Én most azért egy kicsit csalódott vagyok, bár hozzáteszem nem nagyon láttam más márkájú akkus fűnyírók belsejét 3 év használat után.
Tavaly ajánlottak itt Scheppach 132-42 benzines fűnyírót.
Valaki használ még ilyet?
Bár nem a legolcsóbb, de kicsit többet vártam tőle.
Szerintem kicsi a fordulata (a karbinál még engedne tovább húzni a gázt), a kést minden fűnyírásakor éleznem kell egy kicsit, mert ki csorbul, de még így se vágja el szépen a füvet mindenhol.
Sziasztok. Vettem egy funyirot de ez valahogy nem passzolt sehova osszerakasnal. Vagy ez nem is a damilfejhez van hanem a vagokeshez? https://kepkuldes.com/image/UWXXdY
Ha nincs oldalkidobó funkciója, akkor a fűgyűjtő helyén lévő fedelet érdemes kitámasztani/zsinórral kikötni, hogy a levágott füvet ne maga alatt kavargassa. Ebben az esetben viszont megnyered a "térdig füves ember" címet.
Van valakinek tapasztalata központi magasság állító szereléssel?
Makita ELM 4120 tip. gépről van szó.Tegnap azt vettem észre,hogy hiába állítom a magasságot semmi nem történik. Próbáltam párszor...és egyszer csak a magasság állító kar a kezemben maradt ...az az ..nem egészen mert a magasság beállítási rovátkákon levő fedél megfogta de ha az nincs akkor a kezemben marad. Ez javítható házilag illetve létezik hozzá alkatrész?? Mert sajnos én nem találtam.