Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1655

Igen, ez így pontosabb. :)

Előzmény: Arth_ur (1654)
Arth_ur Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1654

Sokat, és lelkesen vitakozom vitatkozom Floo-val,  :)))

ám ebben teljesen egyetértek vele!

A fagytűrés és téltűrés között nem mértékbeli különbség van, hanem fogalmi.

A fagytűrés egy alapvetően egzakt, objektív kategória, lévén az fagypont alatti hőmérséklet elviselését jelenti, és a mértéke megadható azzal, hogy hány fokig tart az adott növény fagytűrése.

A téltűrés pedig erősen relatív és szubjektív kategória, mivel függ a helytől is (hol milyen szokott lenni a tél), meg az éppen aktuális téltől is, lévén az is változó évről évre.

Előzmény: Törölt nick (1653)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1653

Ha abból indulok ki, hogy a télálló/téltűrő az ami teljesen átvészeli gond nélkül a telet, és a fagytűrő az ami bír valamennyi minuszt, de nem eleget, hogy a telünket is bírja. Akkor a 'korlátozottan télálló/téltűrő' lenne a füge, ha viszont 'korlátozottan fagytűrő' akkor még annyit se bírna mint egy 'fagytűrő'.

Bár lehet az én logikám rossz. :)

Előzmény: Floo2 (1652)
Floo2 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1652

Nem, nagyon helyes a korlátozottan fagytűrő, mert nem a telet tűri korlátozottan, hanem a fagyot.

Előzmény: Törölt nick (1651)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1651

A "Korlátozottan téltűrő" pontosabb lenne. :))

Előzmény: Arth_ur (1650)
Arth_ur Creative Commons License 2013.03.09 0 0 1650

Drága olvtársak!

A füge nem banán, mangó, és nem is kakakófa! Nem kell fagymentesen tartani!

Igen, fagyérzékeny, azaz nem bírja a NAGY fagyot. 

De a kicsit igen. Frappánsabb kifejezés híján "korlátozottan fagytűrő" növény, -15 alatt gondok lesznek vele, de a néhány fokos fagy az hozzátartozik a teleléséhez természetes élőhelyén is.

Aki normálisan, azaz csak a  túlzott fagytól védetten teleltette a fügéjét, és így nem kezdett időnek előtte kihajtani, levelet hozni a télikertben (netán szobában), az nyugodtan takarja ki, vegye elő a telelőből, ne parázzon a várható hajnali -2-3 fokok miatt, attól nem szabad, hogy baja legyen kedvenc növényének. Ennyi hideg neki normális dolog ilyenkor.

Én is kicsomagoltam a betakart fügéket (pont úgy néznek ki, mint a nem csomagolt nagy bokraim, merthogy enyhe volt a tél és nem tett kárt semelyikben), és elővettem a telelőből a még dézsában lévő növendékeket is.

Hagy szokják a friss levegőt, és ne fülledjenek be a takarás alatt, ne induljanak korán attól, hogy túl melegen tartom őket.

baby-lon Creative Commons License 2013.03.08 0 0 1649

Sziasztok!

A teleltető helyről mikor lehet legkésőbb a fügét előhozni?

Meddig maradhat csökkent fényben?

Köszi: baby-lon

balaenfrance Creative Commons License 2013.03.08 0 0 1648

Sziasztok,

Az ősszel én lehúztam az ágak felét a földbe a maradékot pedig takartam. A múlt héten bontottam ki, most még minden egyforma. Amikor kiástam véletlenül megsértettem egy ágat és kifolyt egy kis tejnedv, gonolom ez azt jelzi hogy a nedvkerinkés már beindult, vagy le se állt? Ha jönnek a fagyok nejlonnal fogom pár napra körbetekerni, bár nem tudom hogy ez jó ötlet, szerintetek?

Floo2 Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1647

Most már veszélyes rajta tartani, mert a takarás alatt melegebb lehet, ami megindítja a növényt, és egy márciusi hideg nagyobb kárt tehet.

Más kérdés, hogy pont jövő héten néz ki nagyobb hideg, úgyhogy valóban ez esetben jobb rajta hagyni a takarást.

Mivel a takarás kibontásánának időpontját nagyon jól el kell találni, ha túl korán bontjuk ki, akkor elfagyhat egy febuár végi hidegben, ha túl későn, akkor a megindult növény jobban ki van téve a tavaszi fagyoknak., ezért én továbbra is azt vallom, ha megoldható, akkor csak azokra a kritikus éjszakákra kell betakarni a fügét, amikor olyan hőmérséklet lehet, ami árt neki.

Így telente maximum 1-2 éjszakát kell takarni, kétszer fél órás munka, és nem lesz gond a kibontásnál.

Előzmény: oiuz (1646)
oiuz Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1646

Én még várok egy kicsit a takarás kibontásával....

Majd még meglátjuk!....

Előzmény: pisti.75 (1644)
Arth_ur Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1645

Igen. A hétvégén leszedtem a takarást.

Nálam nem látszik károsodás, de hát enyhe is volt a tél.

Előzmény: pisti.75 (1644)
pisti.75 Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1644

Kibontottátok már a fügefákat???Hogyan vészelték át a telet ??

Flanell Creative Commons License 2013.01.17 0 0 1643

"feltűnt hogy soktermetes fügebokor és 30-40 éves fügefák az északi oldalon vannak"

Az épület déli oldalának előnye: a napsütés felmelegíti a talajt, házfalat, ami éjszaka visszasugárzódik (a falról még hó esetén is), és esetleg pont ez a kevés lesz a sorsdöntő.

Az északi oldal előnye: ősszel a napsütés hiányában hamarabb "köszönt be" a hideg, a növekedés leáll, és az igazi fagyikig jobban fel tud készülni a füge. Aztán a tél folyamán előforduló meleg, napos periódusok a déli oldalon tudják bendítani a mélynyugalmi állapotból kikerült növények nedvkeringését, az északi oldaliaknál nem, így azok egy esetleges újabb nagy hideget jobban elviselnek.

Előzmény: marinmegye (1638)
Géisti Creative Commons License 2013.01.16 0 0 1642

Szerintem,ha már megjelentek a gyökérkezdemények is,akkor mindenképp.

Én ugyanitt tartok,de melegebb helyen van(18-20C) és így két hét alatt megindultak a rügyek.A fügéket én letörtem,hogy ne erőlködjön a nevelésükkel még, később úgyis lerúgná.

Előzmény: Gy.Ibi (1641)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.11 0 0 1641

Novemberben vágtam egy csomó ágat,vízbe tettem 10-15 fokos helyen tartottam,elkezdte hozni a rügyeket meg a kicsi fügéket.Ültessem cserépbe őket?

marinmegye Creative Commons License 2012.12.15 0 0 1640

Köszi Géisti. 

Igen, már előzőleg utánnaolvastam itt többőtök hozzászólásának az elmult 2 hónapban . kb. 600 hozzászólást biztos olvastam. Plusz angol nyelvű netes irodalmat és videokat is. 

Sokféleképpen lehet gyökereztetni és nevelni is - szürtem le. Én a Lakótelepi kertész és egy angol videon látott tapsztalatokat vegyittem igaz az amerikai srác 1 hónappal elöbb kezte azt amit én (  ő augsztus vége felé vágott friss hajtásu vesszőt a tő környékéről) De ugygondolom én sem csináltam nagy hülyeséget hiszen az összes vesszőm nemcsakhogy kihajtott hanem gyökeret is eresztett.

Tegnapelött szétültettem és kiderült a fonnyadó levelek rohadás miatt ( tulzott öntözés) történt .

A rothadt alsó szakaszt levágtam és külön ültettem a két növényt az egészséges azóta is egészséges a rohadásnak indult hát azzal nem tudom mi lesz de legalább nem megy át az egészségesre.

Amuyg a többiek köszönik jól vannak már nem öntözöm őket ( elég nedvességet tárol a virágföld) a hajtások megálltak szóval

visszavonult  a növény télire a gyökérzet és apróbb hajtások után.

Képek alant.

PS: Tegnap voltam a Honvéd kórház aulájában és találtam 2 dézsás fügét kb. 1-1.5m magasak voltak mondjuk a leveleiken látszott hogy betegek. Elég árnyékos helyen van. Bár érdekes hogy hataémas övegkupolája van az aulának igy télen is jut be valamicske természetes fény. Mondjuk a lépcső mellett plusz takarásban voltak a fügék.

Előzmény: Géisti (1639)
Géisti Creative Commons License 2012.12.13 0 0 1639

Üdv!

Szerintem olvasd vissza a Lakótelepi Kertész hsz-it,nagyon alaposan leírta, szemléltette a füge dugványozását ,nevelését.

Azaz januárban vagy februárban kell elkezdeni,ha megindul,utána napos,meleg helyen továbbnevelni,mert árnyékban nem tud fejlődni.

Kellene nagyobb edény is,mert gyorsan nő a gyökere.Ha fagyos időben szeded a vesszőt,arra is ügyelj,hogy kesztyűben csináld,mert a gyors felolvadás-visszafagyás megviseli a vesszőt.Leszedés után tedd hűtőbe,ott lassan enged fel,aztán mehet a vízbe.

Persze most már hideg van, az is lényeg,hogy ne elfagyott vesszőt szedj.

Előzmény: marinmegye (1636)
marinmegye Creative Commons License 2012.12.13 0 0 1638

köszönöm.

Kicsit talán későn szedtem vesszőt, aztán ugy voltamvele ( kissé hamari ) hogy ugyis bent fogom tartani tavaszig .

Igy meginditoma  gyökerek és a szár növekedesét majd folyamatosan visszaveszek a viz potlásbol januárban meg átültettem volna 3x os térfogatu cserépbe majd mesterséges teleltetést ugy képzeltem el ahogy te irod. Hát ugy látszik nagyon penge élen táncoló megoldás ez de akkor probálom menteni a menthetőt ahogy leirtad.  

Ismerősnél van déli ablak az üzletében ahol kb. 16-17 fok van nappal - amikor fütenek - majd esténként 9-10 fokra lehül.

Bár gondolom akkor elsőnek ledobja majd a levelét. és gondolom kellene a már meglevő gökereket is óvnom

( aluminium foliával körbetekerni az edényüket?)

Hát ugylátom nmem szabad türelmetlenül nevelnem a fügéimet mert belefuthatok ilyenekbe.

------------------------------------------------

Nagyon sokat olvastam már a topicból, viszont egy valmiről még nem olvastam ami nekem nagy tapasztalat volt idén. 

Már 2011 őszén vettem 5 dézsás fügét ( 50-70 cm magas) amit mind kiültettem. 

Zala megye különböző részein, Göcsej szélén szüleim házának napos déli oldala elé és Keszthelyi hegység déli lábához Gyenesdiásnál. 

A fagyásokat eltekintve  - ami nálam is megtötént de többé kevésbé tulélték - a fő tapasztalat az hogy a téli faygban legyengült/fagykárt szenvedett majd ujra növekedésnek indult két fügecsemetém a lúlius-auguszztusi  tűző napon kiégett. 

Mivel ez egy nyaraló ahhol csak ritkán tartózkodunk igy az öntözéssel csak ritkán tudtam segiteni. 

Szóval a tapsztalat az hogy amig kicsi/fiatal a növény egyáltalán nem szereti a nyári direkt napfényt.

Az ezektől 5m -re kicsit a ház elé telepitett egyik növény amelyet egy 100 éves diófa lombozata árnyékolt viszont szépen növekedett - holott tél végeztével ugyanugy el volt fagyva a fő ága.

-----------------------------

Sokat jártam az eélmult évben nyitott szemmel Zala megyében és Budapesten és feltűnt hogy soktermetes fügebokor és 30-40 éves fügefák az északi oldalon vannak. 

Nagy hatást gyakorolt rám 3 db 10m magas 25 cm törzsátmérőjű fügefa a Balaton Északi partján mely közvetlen egy emeletes ház északi falának takarásába lett ekkora. Bár lehet hogy a ház fiatalbab volt mint a fák...nem tudom ..De Magyarországon ezt a 3 fát láttam egyedül igazi fa fa alakban ( egy darab erős tözs+lombkorona) elsőre nem tünt fel hogy fügefa aztáéán néztem a termését..hűűha. 

Röviden. Az északi oldal is lehet megfelelő- bizonyos helyi egyébb domborzati jellemzőket figyelembe véve.

Arth_ur Creative Commons License 2012.12.13 0 0 1637

Nem könnyű tanácsot adni, mert teljesen felborítottad a fügéid életritmusát. Ilyenkor már javában hidegben és nyugalomban kellene lennie a hajtásoknak, te pedig nö evkedésre késztetted őket. Ilyen körülmények között nem tudom, hogy hogyan tud gyökereket nevelni egy vessző. 

A konyulás arra utal, hogy nem tudja felvenni a talajból a vizet. Lehet hogy pusztulásnak indult a vessző alsó, földben lévő része, ami eddig vette fel a vizet, lehet hogy már nevelt valami gyökereket, de azok kezdtek elpusztulni valamiért, lehet, hogy csak egyszerűen kevés neki a víz, amit a nyugalomra térni próbáló hajtás fel tud venni a friss leveleknek, szóval nem tudom.

Én megnézném óvatosan, hogy egyáltalán mi van a földben: van-e gyökere, az nem rothad-e, stb.

Ha van ép gyökér, nagyon finoman, a gyökerek megsértése nélkül visszaültetném, és egy kifejezetten hűvös, de világos helyen megpróbálnám átteleltetni a kihajtott vesszőket, talán sikerül.

Előzmény: marinmegye (1636)
marinmegye Creative Commons License 2012.12.11 0 0 1636

sziasztok

uj vagyok itt és rögtön kérdezek is.

szeptember 25 szedtem fügevesszőket. gyökereztetni

okt. 25.-ig áztak vizben, aztán semleges virágföldbe ( 2dl pudingos pohárba amit előzőleg kijugattam alul/oldalt) kiültettem.

Elején még naponta kétszer is öntöztem . mostanság csak 3 naponta. 

szobahőmérséklet kb. 21-22 fok, északi ablakban van ahol nem sok fényt kap mostanában , ráadásul néha szellőztetés célbol ki van nyitva ugyan el szoktam venni akkor a vödrüket de azért hideg huzat ig yis érhette őket. 

az egyik a középső kéeppen az utolsó 2 napban elkezdett konyulni. miu lehet az oka. a földjük nedves tehát vizhiány nem okozhatja. Tápanyaghiány? kettő együtt tul sok tápanyagot vesz fel , ültessem gyorsan szét őket?

dmx150 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 1635

Sziasztok

Szeged környékéről keresek fügeágakat gyökereztetni. Most kezdtem, de az a célom, hogy minél több féle legyen. Van egy kertem, kíváncsi vagyok, h. azonos körülmények között melyik fajta, hogy fejlődik. Hátha valaki tud segíteni, nagyon örülnék! :)

borsika79 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1634
Az ágakat azonban neked kell meggyökereztetned.
Előzmény: borsika79 (1633)
borsika79 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1633
Szia.Török barna fügéböl tudok ha nem fagytak meg nagyon a vesszők.
Előzmény: pista71 (1632)
pista71 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1632

Meg szeretném kérdezni, hogy valaki tudna-e nekem küldeni Babits füge sarjat vagy más fajta füge sarjat? Fontos lenne. Előre is köszönöm.

Előzmény: homerx (1631)
homerx Creative Commons License 2012.11.30 0 0 1631

a multkor leszedtem a szomszed fan a maradek fuget, mielott lehullik. lett egy talcaval. ezek egy resze beerett utolag, a de a tobbi nem akar. gondolom tul nyers volt meg.

Előzmény: Gy.Ibi (1630)
Gy.Ibi Creative Commons License 2012.11.29 0 0 1630

Aki szereti a kandírozott gyümölcsöt és van éretlen,növésnek indult fügéje,az most csinálhat.Nagyon finom.

Géisti Creative Commons License 2012.11.24 0 0 1629

Köszi a diagnózist!Hogy mik vannak!

Előzmény: Arth_ur (1628)
Arth_ur Creative Commons License 2012.11.21 0 0 1628

Legjobb tudomásom szerint nem.

A képből úgy sejtem ez agrobaktérium-fertőzés.

Sebeken keresztül fertőz, többnyire a tajból. Permetezéssel stb. nem gyógyítható, biztosan csak a beteg egyedek eltávolításával.

Előzmény: Géisti (1626)
Géisti Creative Commons License 2012.11.21 0 0 1627

A képbeszúrást még gyakorlom...

Géisti Creative Commons License 2012.11.21 0 0 1626

Kaptam egy többéves,de gyenge fügetövet.Gyökerein valami gümőfélék vannak.

Kérdésem a hozzáértőkhöz:ez valami betegség,vagy normális,hogy ilyen?

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!