Attól függ mennyi melegvizet használsz.. A gáz ára kWh-nként cirka 10Ft, a vezérelt áram 20Ft a nappali áram pedig 30Ft. Nagyságrendileg. Tekintve, hogy bekerülési költsége minimális (szinte csak a nagyobb szekrény ára, meg gondolom némi extra vezetékezés), nem lehet megtérülésről beszélni. Iszonyat gyors. Egy év. Csak hasra ütök, de kiszámítható a fogyasztás ismeretében. Trükközni gyakorlatilag lehet. Kérdés, hogy érdemes-e...
És egy 100 liter körüli melegvíz tárolóval mennyit lehet, kb spórolni? Most még csak 2-en vagyunk, max 4-en leszünk (remélem..). Vagyis mennyi a megtérülési ideje? Lehet ezzel esetleg valamit trükközni (mosógép, porszívó)?
125-öt mondott a figura, ha kellene az éjszakai is.
Ez a vezérlt dolog hogy müxik? Általam meghatározott 8 órában a 24-ből van olcsó villany, mondjuk a bojleren, azon kívül nincs vagy pedig megy a normálról?
Tavaly még én is másként vélekedtem, de a mostani gázáremelés kapcsán nagyon megfontolandó az előttem szoló tanácsa, hogy legyen vezérelt(régi éjszakainak nevezett) órád is.
Lehet nem ezt vártad, de én korrektnek tartom ezt az árat, ha van benne 1 db földelőszonda, 1 db szekrény+biztosítótábla+FI relé+ 1f+3f csatlakozó aljzatok.
Valamint a szekrényhez valami tartó alkalmatosság.
a segítségeteket szeretném kérni. Házépítés előtt állok, tegnap kijött a telekre egy szerelő és tett egy 85.000-s ajánlatot a villanyóra szekrény telepítésére.
3 fázis lesz, 16 A-al, csak nappali órával, a 15 méteres ingyen földkábel elér a tervezett helyre. Ebben az árban benne van a földmunka is, nekem kvázi semmit sem kell csinálnom. Plusz még az eonnak fizetnem majd az 57000 Ft a 16 A-ért.
Mennyire korrekt ez az ár? Nem volt hajlandó megmondani, h mennyi az anyag és mennyi a munkadíj...
Sem a magyaron, sem a külföldin - nem dicsekednek vele..
Félő, hogy akkora az ára, hogy mire megtérülne a befektetés - már itt lesznek az tömegével újabb pl. LED-es lámpák... Már most is elég sokat látni, bár az áruk még elég borsos..
Ezeknél meg nem 20-30% a megtakarítás hanem 80-90%...-és az élettartamuk is 100000 óra...
Nyilván a már meglévő, 24 órás üzemű világításoknál pl csarnok, raktásr stb -nél lehet az előzőnek is létjogosultsága..
Érdeklődnék, hogy nem hallottatok-e "fluoresave" rendszerről, amivel nem elektronikus hanem hagyományos (mágnesens) előtéttel rendelkető lámpatestek esetén (nátriumgőz, fémhalogén, higanygőz, fénycső stb.) állítólag jelentős, 20-35% energiát lehet megtakarítani. Ezek 1 F 12A, 20A, 32 A-es egységek.....
A jelentős megtakarítást ígérő eszközökkel kapcsolatban szkeptikus vagyok - nem is igazán a "fizikáját" tekintve, hanem az árát, a megtérülését vizsgálva.
Nem sikerül kideríteni, hogy milyen ára van ezeknek, a ilyen-olyan néven felbukkanó "csodamasináknak". Hallottatok, láttatok, szereltetek már ilyeneket?
..vártam, hátha van itt egy bányát megjárt topiklakó ebben az RB témában.
Én akkumulátor helyiségekben találkoztam ilyen lámpatestekkel. Eltérő búrákkal szerelhető. Az alkalmazott búratípus átsorolja magát a készüléket is. Azonosíthatóság végett az üvegbúra anyagába bele van öntve, hogy az éppen melyik típus...-így könnyű besorolni, az oldalára szegecselt adattábla adatai szerint.
a G1-G2 stb a lámpatest elhelyezésére utal a helységek szerint ,például ahol gyúlékony anyag van ,robbanékony gáz stb.és ez a benne használt izzóra . magában a lámpa test IP54-es elég magas fokozatú-lehet használni oda is ahol a viz folyik G - fokozat egésségügyi és laboratóriumi elhelyezésre utal mint vészvilágitás
szeretettel üdvözlök mindenkit,már egy ideje olvasgatom a topikot és most regisztráltam is érdekes dolgokról irtok , nekem a villanyszerelés hobbim is és szakmám is,szlovákiábol irok nemmessze a határtól , örülök,hogy rátok találtam
Jól van, így is jóval olcsóbb lesz, mint amibe egy öt eres vastag kábel került volna :) viszont biztonságosabb. Bekötés helye megvan, már csak le kell küzdeni a föld alá.
Akkor van baj, ha nullaszakadás azon a 20m-es szakaszon van, ahol 4 eres a kábel.
A lakás elosztóra szerelt Fi relé ez ellen nem véd. Ha jó a földelőszonda, akkor a föld felé folyik el az áram, mivel a PEN vezető szakadt más lehetősége nincs. Ha nincs jó földelő akkor, ha megfogod a védett berendezés testjét rajtad keresztül fog a föld felé elfolyni az áram. Egy földelő szonda kb. 5 000 Ft. Persze van még más
költség is. A földelő szondától elkell vezetni a lakáselosztóig. Közben egy kötődobozzal, benne egy összekötővel, mert a földelő szondától általában egy 8-as köracél jön a dobozig.
van fi relé, viszont ha jól kapisgálom, akkor nullszakadás ellen nem véd
na de mivan akkor, ha akkor, ha elszakad a nulla, de van földelőszonda a megfelelő helyen? akkor ugye észre sem veszem, hogy elszakadt, esetleg ha a földelés is legyengült, akkor fura dolgokat művelnek a berendezések.
Nem biztos, hogy jól értem. Az szabályos, hogy le van földelve a nulla(PEN). Minél több helyen van leföldelve annál jobb. Az utcán a légvezeték hálózaton is 150m-en ként le van földelve. Viszont a végponton is le kell földelni, ott ahol szét bontod 5 vezetékes rendszerre. Az EPH hálózat is jó, ha a lakás elosztóba megy, de csak akkor, ha földelés is ide menne. Ha van rá lehetőséged akkor ide a lakáselosztóhoz is tegyél földelő szondát.
Ahogy most van, egy nulla szakadásnál feszültség alá kerülhet minden védővezetővel ellátott fogyasztó.