A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért amit beszétünk dobd már össze, gondolom sokan istenítenének érte, és kiteszem a korzóra.
Lavazzára visszatérve, nem azt mondtam, hogy ihatatlan szar, hanem jobbra számítottam. Majd a fotókon látjátok miről beszélek a krémileg, színre, ...stb.
Majd felhívom azért őket, hogy van-e titkos kapcsoló :D
Apropó, Odea. Ma hazahoztam és ugyan még nem volt időm fotózni az eredményt, de lemértem és 12g-ot darál most a beállítás után. Az őrlemény tök jó minőségű.
A pennys Magico Caffe Cremából nagyon finom eszpresszót csapol, de az a kávé igazán café cremának a finom.
Az Odea tuning hátránya, hogy eszpresszóra optimalizálva már nem boldogul rendesen, ha hosszú café cremát szeretnék csapolni. Kb az eszpresszónyi adag után elkezd fulladni a gép (szerintem nincs bennük OPV).
regen en a normal Lavazza kapszulas gepbol ittam kavet. azok igen ertekelheto , finom fozetek voltak. sajnos mar nincsenek ezek a gepek itt igy kenytelen vagyok nezni ahogyan az Espresso Dolce '900 zold jelolesu kavebol foznek vackot :(
Hát ezen semmit nem lehet állítani. Beteszem a kapszulát, kar elfordít az kész. Ráadásul nem is az olcsó, hanem a Pinninfarina által tervezett LB 1000 -es drágább géppel próbálkozom.
Több kapszulát is kóstoltam, és nem mondanám, hogy rossz, de valahogy mégsem az igazi. Még szórakozom vele.
Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az automata gépekkel készítesz kávét, először crema hegyek, ami gyorsan eloszlik, és utána egy kissé híg kávét kapok. Érdekes a csapolása is, mert az első 13-15 másodpercben csak zúg a gép, és egy csepp kávé sem jön ki, aztán meg pikk-pakk kizúzza. Össz időben megvan a 25 másodperc.
A hosszúkávé kapszulája pedig ahogy jobog szokta mondani, nekem eléggé színes víznek tűntek (de crema ennek is volt a tetején).
Szerintem az ugyanolyan jól működő rendszer, mint a Nespresso. A kapszulák azt az ízvilágot hozzák, mint a zacskós Crema e Gusto Dolce kávéjuk, azután vagy szereti valaki, vagy nem.
Lavazza BLUE-val kinek milyen tapasztalata van? Mert most tesztelem a rendszert ami majd be lesz mutatva mint a kapszulás gépek következő válfaja (eddig volt a Martello), de megmondom őszintén sokkal jobbra számítottam.
Ezután már kíváncsi leszek az Illy megoldására, illetve a nespresso-ra.
A feleségemnek ebéd után csapoltam ebből a bellarom-ból egy eszpresszót, és még ő is megjegyezte, hogy egészen jó, és erőteljesebb színe, íze van mint amit kóstolt lavazza blue.
H G téged pedig így utólagosan megkövetlek a Lidl-es bellaromos példádon történő élcelődésemen. Tényleg nem rossz az a kávé, ami hamarosan ki is derül a kávékorzós tesztből.
"Ha az ember akar egy kávét használni espressohoz, egyet meg tejes kávékhoz, akkor szinte elkerülhetetlen, h helyből két darálót kelljen beszereznie?"
Dehogyis, miért kéne? Csak megjegyzed/megjelölöd a két helyet a daráló állító-tárcsáján és kávéváltáskor átkattintod (működésben!). De egyáltalán nem kizárt olyan kávét találnod, amely mindkét célra ízlik.
Remélem. Még mindig félek tőle, hogy a napi 3-4 kávéért felesleges ennyi vizet melegítgetnem. Kíváncsi leszek, hogy mennyire fog ki-be kapcsolgatni. Ami viszont jobban használhatóvá teszi otthonra az az, hogy nem muszáj felkötni a vízhálózatra.
rendeltem ma a kapuczinerből kávékat. itt is a szokásos akadályba ütköztem: a lelkes-izgulós de minimális információkkal bíró eladóba. ismét, mint legutóbb próbáltam kideríteni milyenre pörkölik legalább nagyjából de erről nem sok gőze volt. kifejtette, hogy a vendégeik pl. nagyon szeretik a bécsi pörkölésről lefőzött ristrettot, ő is ajánlja. és van ami világosabbra van pörkölve és van ami sötétebbre, de igazából mind1, mert a kávén ez nem változtat, mert aki pörköli az pörkölő mester, fel van húzva az óra és csörög mikor a kávé készen van, így minden olyanra van pörkölve, amilyenre kell. és ők arabikát árulnak, de megkérdezve, hogy a palermó aranyában van e robusta azt mondta bizonytalanul, igen, egy kevés. mivel itt mindenki dicsérte őket, rendeltem másfél kilót.
Ma kipróbáltam a LSM 85-öt SiD távirányításos segítségével. :-) Vízhálózatra nem kellett felkötni, kiválóan szívta a vizet egy befőttesüvegből. Egy darabig, ugyanis a tartályt nem akarta elkezdeni feltölteni. A hőcserélőn keresztül tökéletesen jön a víz a fejbe, a fűtőszál is jó. A rövid próbálkozások alatt teljesen átforrósodott a "kis"
- 3 literesnél biztos, hogy nem nagyobb - bojler. Összességében nem volt 3-4 percnél tovább bekapcsolva, és már a fej is melegedett. Mivel minimális víz volt a kazánban, ezért nem is erőltettem, nehogy leégessem.
Nekiláttam a szétszedésének. A burkolatot már a próba előtt lebontottam tegnap este.
A fejet nem nagyon öblítgették vissza, 2 milliméteres zacc volt rajta. Csoda, hogy főzött valamit.
Végülis kevésbé van elvízkövesdve a rendszer, gondolom ez köszönhető a géphez kapott vízlágyítónak is. A tartályban találtam két (egy nagyobb és egy kisebb) kavicsot!!!! és egy nagyobb darab ( 8cm) spirál fémsorlyát is! :-O