A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem, ez átdesignolt DeLonghi. Talán pont ezen a gépen nem, de ált. szerepelni is szokott a csomagplásokon az Ariete felirat alatt apróval, hogy "a DeLonghi csoport tagja".
Ha jó bele a BAR 12/14 szűrő (valószínűnek tartom, h. igen), akkor érdemes is megvenni hozzá.
Tekintve, hogy minden főzésperiódus nálam úgy zajlik, hogy emptyshot a tele csészéig, aztán a főzés végén (főzés elett nem 1 csapolást, hanem a gép akkori használatát értem, ez pl reggelente a Krupssal 2 dupla) egy újab empty shot, hogy a felesleget, bentmaradt KVt kimossa. Nem feltétlen a thermoblockból, hanem a karból, vagy a podosnál ami a kar helyett van szerkezet, abból. Azaz ne maradjon a rendszerben kávé, mert az beleköt idővel, azt meg nem szeressem. PODost meg amúgy is jáccani vettem (höhö), szóval olyan 1-2 hetente jó ha lefő rajta 2 POD.
Ezt csak azért kérdezem, mert remélem, elolvastad régebben SiD műszaki leírását a tiédhez hasonlatos működésű podos gépekről. Ha nem, vagy nem fogadtad meg akkor a tesztben fals eredményre juthatsz. Arról van szó, hogy a "csap" elzáráskor a fejből vissza tud áramlani a kávés víz a termoblokkba, ami hosszabb idő alatt komoly íz rongálást tud okozni a lefőtt anyagban. Emiatt én minden főzés után kiszedem a podot a gépből, és kb. fél-egy csésze vizet még kifolyatok a gépből, mindaddig amíg a kezdeti zavaros víz teljesen tisztára változik. De még így is érdemes mondjuk (használat gyakoriságától függően) havonta-kéthavonta egy enyhe borkősavas, majd tisztavizes átöblítést elvégezni, hogy az esetleg mégis lerakódó anyagok kitakarodjanak. Enélkül elég komolyan romolhat a kávé íze, kesernyés, vacak ízek jelenhetnek meg hasonlóan mint a normál gépeknél a kávénak kitett részek tisztítása hiányában. Ezt tapasztaltam én is és SiD is, a romlás mértéke nagy tud lenni. Kérek ezt vedd figyelembe, hogy ne juss a tesztben hamis eredményre.
Ez a gép nagyon hasonlít a Trisa (svájci) cég egy korábbi modelljére. Nálunk van egy ilyen a cégben. Nyomásfokozós alukarja van, de egyébként egész jó kávét lehet vele készíteni ezen a szinten. De pl. a Sega Intermezzo (téglás), ha egy kicsit jobban van tömörítve már megfolytja. Szerencsére elég távol van az irodámtól, így nem iszom belőle..