A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Oké, akkor én is megjegyzéseket teszek Manuel-ügyben... :-) II. Budagyöngye bevásárlóközpont, két Manuel is van, az emeleten egész jó volt (nem a napokban voltam, kicsit régebben, majd ha arra járok kávéidőben, megint megpróbálom), a -1-es szinten levő cukrászdaszerűben ihatatlan.
Hát igen... Én is többször gondolkodtam azon, hogy a 107°C-os Gaggia thermosztátot le kellene cserélni egy 110°C-os thermosztátra, de az a baj, hogy csavaros 110°C-os thermosztát nincs, nem lehet hozzájutni, pedig számos helyen kerestem...
Különböző fórumokon jó megoldásnak tartják és javasolják a gőzthermosztát kapcsolójának pár másodpercre (érdemes kitapasztalni) való bekapcsolását közvetlenül a főzés elindítása előtt (tehát a már rendesen előmelegített géppel!), vagy mesterséges kontakthibát előidézni a 107°C-os thermosztátnál: letörölni a hőátadó pasztát vagy egy acél alátétet betenni a thermosztát alá, és így kicsit eltávolítani a thermosztátot a bojlertől: ezzel állítólag 3-4 °C-t nyer az ember...
Fogalmam sincs, hogy a gyakorlatban ez az alátétes megoldás működik-e, és ha igen, akkor hogy... Itt tapasztalt valaki erre vonatkozóan valamit?
Az a helyzet, hogy az csak félmegoldás. Miután SiD rendelt Olaszországból egy 100 fokosat, később visszatettem és a kávék elaposodtak. Hiába szörföztem felfelé, jobb let ugyan, de meg sem közelítette azt az eredményt amit a 107 fokossal ki lehetett hozni. Pedig ránézésre ugyanúgy zubogott ki a víz a fejből, stb. stb. Számít, hogy hány fokon van bemelegítve a gép is.
Én azt tapasztaltam, hogy az eddig próbált összes keveréknek jót tesz a magasabb hőmérséklet. Más dimenzióba emeli át a kávét.
Elképzelhető, hogy én egy rossz zacskót fogtam ki, mert a cremával is gondok voltak..., és nem tudom miért, de egyszerűen kesernyés lett, aztán másodikat már nem próbáltam (mármint második zacskót venni), pedig jó a kiszerelése is: 500 g-os szemesben kapható. De a Manuel-től a Sublime és főleg a Solaroma nagyon-nagyon bevált. A Solaroma sem daráklásra, sem hőmérsékletre nem (annyira) érzékeny.
MÁS: ma két kávéimportőrrel is beszéltem és sajnos rossz hírek vannak: 20-30%-al emelik/emelték az árakat, a nagyon megugrott árfolyam miatt:-(( De már az Expolygonnál és a Miramaxnál is hallottam ilyen hangokat (mármint hogy a közeljövőben kénytelenek emelni az eddigi árakat), tehát az alkatrészárak és a gépek ára is emelkedni fog...
Így van, én is ezt tapasztaltam a Manuel Sublime-val. Még a Gaggia Pure-al készítettem: közvetlenül főzés előtt 7 másodpercre benyomtam a "gőz" kapcsolót (ezzel megemelkedett a víz hőmérséklete 3-4 fokot), és annak kikapcsolása után azonnal indítottam is a főzést. Egyenletes kávékat kaptam, tökéletes ízvilággal.
Miközben szürcsölgettem, ízlelgettem, nem érződött savanyú íz - gyümölcsös sem :( - de az utóíze kimondottan savas volt. Az ízlelőbimbóim talán nincsenek vén koffeinistékéhoz hasonló mértékben kifinomulva, de bizony ez csapódott le az agyamban cuppogás közben :D Talán vmilyen arabika lehetett... (Talán Manuel...)
No de miért jó, ha tönkreteszik ilyen helyek a márka hírnevét ? Világos, törődni kell a pultosokkal, képezni őket, és persz rájuk figyelni, számonkérni, hogy miért nem úgy csinálják ahogy kell. Aztán ha sorozatban nem megy a dolog, akkor lépni kellene... Az ilyen helyen főzzön a konkurencia, rontsa az a hírnevét, szal nem kell sajnálni ! Ráadásul ha minden így megy (marad hogy szabad egy jó kávéból xart főzni), akkor soha nem javul a helyzet. Ez esetleg nem is zavar olyan márkát, aki(nek a képviselője) csak pénzt lát a kávézásban, de talán a manueles nem ilyen.
Hölgyek urak, feléledt a Faema örlő. Ma beállítva új késekkel, megkezdte pályafutását nálam. Szép lassan átszokok a Familyről.
Villámgyors, tegnap amikor őrőltem vele előszőr csak lestem, pillanat alatt kidobta a dupla adagot magából! Az örlő szép, de a működése kissé puritán egy új Mazzerhez képest. Nyitott örleménytárolóval kezdem a darálást, néztem bele, erre úgy pofánlőtt daráltkávéval, hogy csak lestem. Az adagolója sem tökéletes. Lehet, hogy azért mert eltört az alsó csillag, de akadozva műkszik és nem söpri ki rendesen az egyik oldalról a kávét.
Múlt hétem bementem a megye másik kávét áruló egységébe, (a frejről már írtam többször) az Balassagyarmaton van, tőlem vagy ötven kilométrerre és Manuelt mér. Ledöbbentem teljesen akkor + változást tapasztaltam a korábbiakhoz képest. Teljességel korrekt, úgyszólván mintaszerű előkészítés, ha jól lestem HomeBarista logós tamper, és végeredményként egy krémes, nagyonis finom kávé. Öröm volt látni is, inni is.
Kérésemre megmutatta a hölgy, Manuel Sublime zacskó, előírásosan lezárva.
Korábban is meg lehetett inni a kávéjukat mert nem fájt az anyag, de amolyan vendéglátósmosléknak elmegy szint volt. Most meg teljességgel finom, kiváló, visszacsalogató kávé.
Ráadásul ez nem egy kávézó, hanem a Jagyutt Cukrászda, szerintem az ország legfinomabb süteményeivel, a kávé csak amolyan mellékszolgáltatás.
A Sublime nagyon finom, egyszer szeretnék venni még egyet. Viszont az a titka, hogy kicseszettül fel kell fűteni hozzá a főzőt. Amit egyszer vettem harmadoltuk MrB-vel és SiD-del, nekik nem jött be. Nekem sem, de pont akkor nyiffant ki a Faemában a thermosztát, és kénytelen voltam beletenni a 107 fokosat a 100-as helyett. Olyat főztem belőle, hogy csuda!
Nálam azért van kitéve a polcra 3 zacskó mintának, hogy láthassa az esetlegesen kíváncsiskodó user. Valamelyik nap nem volt szerencséje egynek, és feltett egy hasonló varázskérdést. Megszórtam infóval, csak nézett, mintha moziban lett volna. :-D
Ja, nem forgalmaz a Manuel többfajta kávékeveréket?! Miért ültetnek be hülyéket (információhiányos és szvsz szakmailag inkompetnes) embereket - akár - egy bárpult mögé? Talán jogos elvárás ha az ember azt szeretné, hogy ha már ott van valaki, ahol, akkor értsen ahhoz, amit csinál, függetlenül attól, hogy szereti-e vagy sem a munkáját.
Egyrészt: ahogy Monyesz is írta, igaz: "A savasság általánosan nem jellemzője a Manuelnek."
Pontosabban: a savasság egyáltalán nem jellemező a Manuel kávéira!!! Ott van a főként hőmérsékletre legkényesebb (és legmagasabb arabica-tartalmú) keverékük, a Manuel Sublime, ez enyhén, alig-alig érezhetően hordoz ugyan gyümölcsös jegyeket, de inkább nagyon finom és harmónikus vajas-karamellás ízvilágú. Másrészt: a Manuelnek több bár keveréke van, top keverékek a Sublime, az Aroma Bar és a Solaroma. Nekem hosszú ideig a Manuel Solaroma volt nagy kedvencem, írtam is korábban többször róla, szerintem ár/érték arnyában az nagyon korrekt, a többit túlárazottbnak vélem. Továbbá forgalmaznak nagyon magas robusta tartalmú kávékat is, a Capriccio-t, de még inkább az Aroma Piu és az Aroma Classico-t, ez a két utóbbi robusta-túlsúlyos...
Nekem nagyon ízlik a Manuel -től a Solaroma, az Aroma Bar, a Sublime, nem ízlett viszont a Capriccio és az Aroma Piu.
Általában a (barista) pultos marhára nincs tisztában a kávéfajtákkal. Így volt ez már több helyen. Konkrétan a gyöngyösi Malom cukrászdában Kérdem: milyen típusú a MoKambo keverék? - Há' MoKambo! - De (mondom) van vagy nyolc féle, azok közül melyik? - Izé, csak egyféle van! - Hmm... a zacskója milyen színű? - Megmutatná?
Manueles is helyen is volt, hogy hülyén nézett rám a pultos a kérdés hallatán. Há Manuel! Azt gondolta ne kérdezzek már hülyéket.
Azt esetleg, hogy ha egy ismeretlen keverékbe botlanék fel sem merném tenni kérdésnek, hogy milyen a-r arány, stb.
Azt nem tudja, hogy melyik fajtát használják, de azt igen, hogy csak azt az egyet forgalmazza az importőr...áááh... setét, mint a kávé...nem szőke nőből operáltatta át magát a világtalan?:-)
Mer' akkor visszavehetné a kávéját egy csomó helyről - és ez a legtöbb márkánál így van. A vendéglátóipari alapegységek általában beleszarnak a kávé minőségébe...
Ma délután a kollégámmal ittunk 2 eszpresszót az újpesti Horváth-cukrászdában, a földszinten: 2 karos, automata LaCimbali KVgép (az emeleten Unic), Illy Caffe. Az eszpresszók saccra 40-45 másodperc alatt jöttek le, crema nyomokban, testetlen f@s volt mindkettő...és NEM az Illy volt a hibás! Nem követtem végig a kávékészítés minden fázisát, de azt láttam, hogy a - főnökasszonynak kinéző - hölgy megnyomta az ótomata gombját, oszt ott is hagyta szenvedni, kb. 1 perc múlva egy másik hölgy odament, felpakolta a 2 adagot, és odaadta nekünk...rá sem nézett a kávékra, hogy milyenek... persze, az is bolond, aki "idegen pályán" iszik kávét, mikor van otthon rendes darálója + KVgépe:-DD
A baristanak nem nevezhető (amúgy készséges) fiatalember szerint nem forgalmaz több fajta kávét Mo-on a Manuel... (ugyanis (naivan) választani akartam a kávékból). A forgalmazó talán olvassa a topikot...
Manuelből sokféle kávé van. A savasság általánosan nem jellemzője a Manuelnek. Csak azt nem tudom, hogy a hazai forgalmazó miért nem lép ilyen esetekben ? :(
e61hx ! Erre figyelhetnél, ezt egy Macapnak nézem: http://cgi.ebay.co.uk/La-Spaziale-MXP-Coffee-Grinder-NO-RESERVE_W0QQitemZ180321801475QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Restaurant_RL?hash=item180321801475&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1298%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
Ilyenje van Winmakernek: http://cgi.ebay.co.uk/LA-PAVONI-RED-COFFEE-GRINDER-PROFFESIONAL-MODEL_W0QQitemZ400025697889QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Restaurant_RL?hash=item400025697889&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1298%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
Ez egy Compak K6, mint az enyém: http://cgi.ebay.co.uk/commercial-coffee-grinder-6-4-nero-brillante_W0QQitemZ370147960659QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Restaurant_RL?hash=item370147960659&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A1%7C39%3A1%7C240%3A1318
Ez meg egy Super Jolly lehet: http://cgi.ebay.co.uk/Mazzer-coffe-bean-grinder_W0QQitemZ160310796634QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Restaurant_RL?hash=item160310796634&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A1%7C39%3A1%7C240%3A1318
Ma este kimentem 10 éves fiammal a városligeti Műjégpályára. Előtte beugrottunk az épület szélén lévő (talán Liget) étterembe, melynek bejárata felett virít a Manuel felirat. Ittam egy presszót.. :( Minimális crema, híg barna lé savas utóízzel. Nem tudom, hogy mennyiben hibás az alapanyag... Állítólag Manuelből csak ez az egy fajta van. Van tapasztalatotok? (Fiam szerint a forró csoki jó volt.)
Ez bizonyos szintig jó is, de lassan a szűkebb, s tágabb környezetemben szinte mindeni értetlenkedik, nekem pedig egyre kevesebb kedvem van elmagyarázni, hogy most éppen mi és mért nem jó, illetve hogy lehetne jó. Szerencsésebb esetben csak csendesen mosolyogva legyintenek egyet... :)
Nos, igen, a tripla sem rossz :) Eddig időben elosztva juttattam magam kávéhoz reggelente, egyet otthon, mert ennek a duplának másik felét az asszony kiköveteli magának, miután előttem egyet már lehúzott. Utána vagy anyósnál vagy az irodában mégegy, de sajnos annyira sznobosodok, hogy az utóbbi hónapkban még koffein-beviteli célokra is képtelen vagyok a kotyogósban vagy a szarvasiban /ez még rosszabb/ főzött muttyot meginni.
Nagyon várom már a Cimbali érkezését, mert akkor itthonról bemenekítem a céghez Progresst, és ott is megoldott lesz a betevő.