A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az Eureka-t nem ismerem, a többi kb egykutya, ami az őrlemény minőségét illeti. Az őrlemény finomságot a Fred-en fokozatmentesen állíthatod, szemben a Graef-el, ez jól jön néha ha épp 2 fokozat közé esik az optimális őrlési finomság, de ha gyakran váltasz kávét, akkor nehezebb visszatalálni a régi beállításra (vagy ragasztasz rá saját skálát). A Settéből a 270 volt nálam átmenetileg, a "0" közeli retenciót nem tudta (bár vsz ebből hozható ki utólag egyedül), a 30-as esetében ráadásul ha jól tudom a finom állítás sincs. Könnyen kezelhető, tartósságáról nincs információm. Szerintem vedd amelyik jobban tetszik/belefér, őrlemény minőségben nagy különbség nincs köztük.
Belépő kategóriás őrlő vásárlásán gondolkozom, és olvasva sok tesztet és véleményt még mindig nem tudok dönteni. A véleményetekre lennék kíváncsi. Amiket néztem: Lelit Fred, Eureka Mignon Manuale, Graef 800, illetve Baratza Sette 30. Eszpresszót készítek itthon, naponta kétszer. Van ebben az árkategóriában jelentős különbség a fenti modellek között? Nemcsak az őrlemény minőségének tekintetében kérdezem, hanem minőség/tartósság szempontból is. Vagy keressek drágább gápet használtan? Köszönöm a segítságet!
Én Pal's Coffee Tech disztribútort használok, annak a közepén nincs bumpszli. Három tekerés jobbra, egy vissza, és tökéletesen sima a pogácsa. Pár szemcse marad csak a disztribútoron. tökéletes.
Vajon a korábbi kolumbiai kávé, csak új csomagolásban, vagy más? (A Segafredo Origini-re hajaz az elnevezés - de ott nincs Kolumbia, csak Peru, Costa Rica és Brazil, ha jól emlékszem.
Ez volt régebben, ami nagyon ízlett, de mostanában már nem láttam:
A - szerintem - legjobb ilyen eszközzel (Pal's Coffee Tech) is ez a tapasztalatom, a szeánsz végén a négy "penge" alatti bordában marad őrlemény. Ecsettel leseprem :)
nyitott karom nincs,nem tudom. én most is használom előtte a fogpiszkálós pezsgős dugómat. lehet be kell majd egy ilyen kart szerezni. igazából annál derülnének ki a bakik.
Az ék alakútól azért ódzkodtam mert végiggondolva amikor ráteszed az őrleményre, "elvágja" azt, majd amikor megtekered, a pogácsa közepén kialakul egy arányában kevesebb őrleményt tartalmazó pont. Nem vettél észre problémát ezzel kapcsolatban? Nyitott karral lehetne ezt megfigyelni. Ha korábban indul meg a lefolyás középen, akkor igazam van.
szevasz! ez a kialakítás a széles keresztek miatt szerintem nem túl jó. ahogy ráteszed az őrleményre,egyből tömörít. nálam a v alakú van szegedről,igaz meg kellett políroztatnom a felületét. így már nem ragad rá a kávé.
Elnézést, ezt félreérthető módon írtam: "lejjebb engedem" = a krómozott elemet "lejjebb" engedem a fekete részbe, ha felém áll és kisebb számnál rögzítem, azaz a kosárba kevésbé lóg bele használat közben.
Más. Eddig sosem használtam disztribútort, csak parafadugóba szurkált fogpiszkálók szolgálták a célt, utána tömörítés előtt megforgattam párszor a tampert a pogácsán. Jól működött, de ha nem figyeltem kellőképpen, néha ez enyhén ferde tömörítéseket eredményezett. Most vettem ezt az OCD kópiát. Remekül működik, de azt tapasztalom, hogy állandóan fent ragad rajta az őrlemény, valahogy így. Ha lejjebb engedem akkor kevésbé, de mindig ragad rá valamennyi. Van esetleg erre valami spéci eljárás, törődjek bele, vagy esetleg létezik más kialakítású eszköz ami ezt nem produkálja? Szvsz ha a lejtős kialakítás nem csapna át hirtelen vízszintesbe, azaz nem volna benne törés, akkor ez nem történne, de olyan kialakítású disztribútort nem találtam, leszámítva az ék alakú változatot vagy a tűs megoldást.
ims 12/18g H24,5 kosárhoz korábban használtam 58,4mm-es mottát: minimálisan kisebb volt átmérőben, "felkente" az őrleményt a kosár/tamper oldalára. maga a tamper nagyon jó minőségű volt, kialakításra, anyagra.
váltottam hazai 58,5mm-re, egy fokkal jobb, de lehet legközelebb egy 58,6mm-est fogok rendelni. úgy érzem az lenne az ideális.
Én 58,6-ost használok, perem nélküli ( ridgeless ) IMS és VST Kosaraim vannak. Semmi problémám nincs vele. Viszont a gyári Gaggia kosárban ami peremes, szorul.
Tamper kérdés. Precíziós kosarakhoz mekkora tampert használtok? Csak én érzem úgy, hogy az 58.5 kicsit nagy? Ha nincs kávé a kosárban akkor tökéletes, mint kard a hüvelyébe, de kávéval együtt a tamper kicsit befeszül és baromi óvatosan kell kivenni a kosárból. Használ esetleg valaki olyat ami csak egy hajszállal kisebb, pl. IMS vagy Motta 58.4-est? Utóbbival szemezek egy ideje. Néztem mást is, de ezzel úgy látom nagyon speciális terepre tévedtem és nem egy jellemző méret. Érdekes, hogy pl. Tadamm tampert lehet rendelni 58.6 ~7 sőt 58.9-es méretekben is (Milyen kosárba fér az bele? ) de 58.4-esben nem.
Hasonlóval kezdtem én is, egy Gaggia Coffee Deluxe-al - ami teljesen olyan mint egy classic kivéve a háromjáratút - mert az nincs benne.
OPV beállítással - 9,5 barra belőve - pid nélkül is nagyon finom kávékat sikerült készítenem vele a közepesen sötét pörkölésű kvkból - szimplán jó kvét meg szinte mindig.
Határozottan nagy előrelépés volt, nekem egy nyomásfokozós Krups-ot váltott. Igaz tuningal erősen korlátozottak a lehetőségei de első gépnek tökéletes tud lenni. Amikor tuningoltatni szerettem volna, kiderült, hogy olyan szinten kompatibilis a classiccal, hogy szinte mindent meg lehet csinálni vele a rézbojlerezéstől a PID-ig. Most egyelőre pihenő pályán van de nem nyugdíjaztam, csak egy kis felújításra vár. Tapasztalatom szerint könnyebb innen indulva megtanulni a presszózást mint egyből beleugrani a mély vízbe. Persze ha hozzá tudsz jutni egy classichoz az egy jobb kiindulási pont lehet. Azonban az alatta lévő ligában is vannak jó gépek amiket ki lehet fogni...
Gondolom nem véletlenül nem annyiba kerül mint egy Gaggia Classic.
Nem ástam még bele magam teljes mélységben a karos gépek lelki világába, bár az itteni ajánlások alapján vettem a Graef őrlőnket, teljes megelégedésünkre.
Nem titok hogy kotyogósról szeretnénk váltani.
Ha van ráció ebben a gépben akkor szívesen venném meg első karosnak.
Nyűgős és körulményes a Karbantartása, és későbbiekben felújítása?
Gépészmérnök vagyok így ha kell kisebb alkatrészeket el is tudok készíteni hozzá.
A Classic párja konstrukcióra csak a Baby, de ez az Espresso szintén szerethető kis gép. Háromjáratú szelep nincs benne, de annak otthoni használatban nem nagy a jelentősége. A fej és a bojler a jó minőségűek. (Bár mint nyilván tudod, az alu-réz bojler korrózióra hajlamos, de az előnye több.)
Egy időben árultak Classicot (és Carezzát) a Saeco acélbojlerével is, de az más dizájn volt, nem ez a (jó értelemben) retró kocka.
Nekem olyan volt, hogy a normális 7-ről egyre lejjebb kellett menjek, hogy nem zubogjon át a pogácsán a víz. Végül már 1-esen sem őrölt espresso-t. Én is szétszedtem és nem találtam semmit. Összeraktam újra és onnantól megint tökéletesen működött. Rejtély.
Ahogy látom a nyomócsöveket látja az értékelő a legnagyobb hibának. Nem lehet azokat lecserélni valami nyomásálló élelmiszeripari csőre, és Awab bilincsre a préselt bilincseket?