A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hajszárítóra itt nem lesz szükség, a hűtés a folyamat része, azt hiszem azt ki se lehet kerülni, ha végzett, vagy megszakitottam a pörkölést, 4 percig hűti...elképzelésem szerint olyan lehet mint a hajszárító, hideg levegőt keringet
Szia portafi! Köszönöm szépen, már nagyon vártam a készüléket, 3 hét egy kotyogóssal egy lakásban kicsit sok !! :-) Ha felém jársz, szeretnék Neked adni kóstolót abból a kávéból, amit most kezdtem meg, és a nemrég feltett képemnél említettem is - ha érdekel a dolog!
30 eurót mondott. Ez szerintem ugyanaz a gép más néven, mint ami neked is van :) Kérdés hol fog megállni, és mekkora baja lehet, mert amúgy elég szépnek néz ki.
De a szépségről csak annyit, hogy vettem egy szuper küllemű francifrancis x1-et, csak nem hozzávaló kar volt, és nyomta ki a cuccot a kar mellett. Alkatrészt vagy bármit alig lehet szerezni, úgyhogy visszáru lett belőle.
Szal most a használt, nem leinformálható gépektől némileg fázom.
A fém és üveg részeket kiválóan lehet zsirtalanítani a borászok által használt trisóval. A Rossi fémrészeit is ezzel vettem kezelésbe. 15 perc alatt, szemmel láthatóan oldotta föl az olajos részeket.
Próbáld 200-220 C-n. Az időt meg add meg bővebben, azt meg lehet szakítani. Ha vész van egy hideg hajszáritóval is lehet hűteni a kiöntött KV-t.
Én most egy kicsivel a teljes megpörkölés előtt öntöm ki a babokat és hagyom tovább reccseni finom kevergetéssel. Az olajkicsapódás első jelei láttán azonnal hajszáritós hűtést kap.
Teljesen jó állapotban van külsőre, látszik, hogy használva volt nyilván, elvégre nem egy tiszta folyamat a pörkölés,de nincs sehol megkopva, minden alkatrész passzentosan a helyén, szóval ránézésre semmi gond vele...
Igen, ezt a 2pár pillanat és annyi" dolgot már sikerült észrevegyem...egyik pillanatban még jónak tűnt, másikban már tiszta olaj, és hülés végére már totál fekete lett az egész :D
Dehát majd csak belejövök :)
Igen, időközben megtaláltam a hozzá tartozó Sweetmarias tippeket, letesztelem őket...
Gratulálok a gyors vételhez. A KV-t leszámítva szinte ingyen volt az I-roast. Mikor engem felhívott, pont jött egy kuncsapft és nem tudtam a bácsikával eleget beszélni, így a zöld KV szóba sem került. Később meg én nem hívtam vissza. Meg aztán már közvetlen ez előtt vettem a Turbo Grillt me g egy 900 Wattos popcornt is. Milyen állapotban van a készülék?
A zöldkávé beszerzése ua.
Hány fok?....de hát ez még sem egy popcorn ahol nincs állítási lehetőség. Majd szépen kitapasztalod. A vége, a befejezés is nagyon fontos...pár pillanatal tovább és....annnnyi.
A Sweetmariason meg még több helyen elég sok infót összetudsz szedni. Én már csak kismiska leszek hozzád képest.
Sziasztok! Első reggeli főzet az Oly-Jolly duóval. Egész szépen jött le, Carraro Tazza Doro 90/10-es kávéból készült, a dupla szűrővel. Szimplával is próbáltam délután, kicsit gyorsabban csorgott le, talán finomabb darálással lesz érdemes annál próbálkozni...
Jaja, azt montda telefonban van 4-5 kiló amit odaad, megláttam...egy nagy zsákban egy rakat kávé, gynus volt, itthon le is mértem, kb 9 kiló :D
De, kérdeztem...volt nekik egy kis wellness panziójuk, aminek a büféjében használták néha, aztán ezt a panziót felszámolták ősszel, így a pörkölő és a kávé sem kell már nekik... Adott még egy elérhetőséget, ahonnan rendelte a kávét, egy Tahi-i hölgy számát... (Portafi, ő az ahonnan Te is veszed?)
Azt hiszem ez így együtt nem volt rossz 30 pénzért...már "csak" használni kell megtanulni :)
Portafi, leírnád nekem e-mailben a tapasztalataidat a hőfokokkal és úgy általában?
Voltam ma Pécsen az iRoast-ért :) Egy nagyon kedves bácsika volt az eladó, szépen elmutogatta a gépet és adott hozzá kb 8-9 kiló arabica keveréket (amit ő akkor 4-5 kinak saccolt - azt sajnos nem tudta megmondani, hogy milyen babokból keverte, akitől vette) Node ott helyben teszteltünk egyet, a vége felé megijedtem, hogy túlpörköltem, de aztán kiszedve szépnek tűnik, majd itthon teszteltem egy másik beállítást, amit viszont kiszedve is úgy látom, hogy elégettem...
Holnap megkóstolom őket, ha kiszellőzték magukat
Nem egyszerű a mutatvány de jó játék lesz, ha kitapasztalom :)
Jelentem ma megérkezett a gaggia new baby classic weinmaker1 kollégától...
Hát nem semmi! Kb 5-6 dupla csapolás után már szinkronba került IberItallal. A Penny féle Magico Espresso volt az első áldozat: a kesernyés mellékíz nagyobb része eltűnt (nem hiszem, hogy 100% arabica).
A várt minőségi javulást a Lucaffé Exquisit adta, megfelelő mennyiségű, tigrincses crema és édeskés, gyümölcsös ízek!!! Nagggyon szuper! Ezt eddig a via venetto nem tudta!!!
Úgy érzem jó választás volt a gép, a kapcsolói egyelőre nem zavarnak -a saecoé még gagyibb volt.
A gőzölésre még kiváncsi leszek...
Köszönöm az eddigi infókat/tanácsokat, ha nem írok többet, akkor sok volt a koffein... :)
Ezt most sajnálkozva bár, de átengedem Neked... nagy balhé lenne, ha beállitanék egy ilyennel. Most DeMoka-t használok, de azért egy ilyen vérprofi, adagolós megdobogtatja a szivemet, különösen ha nézem az új darabok árát... Üdv: toyotás