Kérdés, hogy milyen jellegű műhely lesz. (pl. egy híradástechnikai javító műhelynek nyilván kevesebb az energiafelvétele, mint egy fémipari műhelynek, ahol pörögnek az eszterga-, meg a marógépek.)
Ha később esetleg kiadjátok a műhelyt idegennek, akkor sem árt, ha külön körön van, megkönnyíti az elszámolást.
Még nem írtam ebbe a topkba, bár már sokat olvastalak titeket. Mivel nyáron kezdenénk építkezni egyre több kérdéssel bombáznám a hozzáértőket. Itt az első: Olyan épülethez, amelyikbe együtt van egy mühelyrész egy lakrésszel külön villanyórát kell kérni az ELMŰ-től, vagy 1 is elég? Esetleg ajánlatos?
Esténként folyamatosan olvasom a topicot az elejéről, előbb-utóbb csak végzek majd vele :)
Korábban említettétek, hogy a mostanság divatos Wago kötőelem nem éppen tartós megoldás. A konyhánkban a villanytűzhelyhez eredetileg egy sima Prodax classic dugalj lett volna bekötve, viszont mivel a gázos főzőlapnak is kellett 230V a gyújtáshoz, ezért az egyes aljzat nem volt elég. A képen látjátok, hogy ezt hogy oldotta meg a villanyszerelő(*) még tavaly: Közeli a "precíz" vezetékcsupaszításról, illetve az emiatt lötyögössé vált kötésekről:
No, nem szeretném, hogy a sütő 3250W-ja továbbra is ezen a kötésen menjen keresztül, ezért inkább beépítettem egy tartalékban lévő Kontallux-os kettős dugaljat. Ezt még régebben vettem, de nem került akkor beépítésre, most jól jött:
A felső két dugaljat otthagytam a helyén, mert a villanyszerelő a beszereléskor szétbarmolta a burkolatát, így azt máshova már nem tudnám úgysem beépíteni..
(*) Ez ugyanaz az alkesz faszi volt, aki strandpapucsban szerelt, szerszámait egy neccszatyorban hurcolta, párhuzamosan kötött két kismegszakítót, és nem tudta bekötni az élvilágítós kapcsolót sem. Csak azért nem zavartuk el a rákba, mert az alvállalkozó embere volt.
Azert az esetek tobbsegeben ha szamit neki, akkor csupasz kabellal jon a gyarbol. Aztan hogy a suket gazszerelo kapasbol tesz ra egy villasdugot (nem banan!), es vagy megmondja a tulajnak hogy lefele kell alljon a kabel vagy nem. Aztan a tulaj egybol atdugja egy hosszabbitoba, mert az a konnektor ott a kazan mellett kell vigyen mast is...
Jo a banandugo jo poen volt. Plane hogy szep erett sargat talaltatok.
Csak arra gondolok, hogy a suto angol doksija szerint nem mindegy a fazis-nulla, akkor hogy a feneben arulhatjak magyarorszagon villasdugoval, ami ugye szimmetrikus.
Mert mas orszagokban ugye nem mindenutt szimmetrikus a cucc, ott el tudom kepzelni hogy mehet konnektorrol (dugaljrol).
vajk
ps: sutot nem, de kisebb aramfelvetelu cuccot siman bedugok a konnektorba ugy, hogy a 1.5-os sodrott vegen visszahajtom a szalakat a szigetelesre :-)
Ha a trv minden betujet komolyan vennek. A jelenleg nalunk kaphato termekek 80% siman lelehetne tiltani. Egy mindegyikhez kell egy magyarnyelvu kezelesi utasitas, es legalabb egy papir hogy Eu-s eloirasoknak megfelelt plusz egy masik hogy forgalomba hozhato (ezt meg ne kerdezd kb fel eve talaltam megfelelo trv anyagokat de sikerult lenullazni a Pc-t azota nem foglalkoztam vele).
Hat ehez nincs nekem kontaktom. A megtalalhato doksija szerint (angol) viszont nem mindegy hogy kotik be erre kulon figyelmeztetes is van benne, ezt lehet hogy kihagytak a forditasbol? Ergo biztos van egy speci valami benne ami a testhez er es ha nem a megfelelo bekotes van akkor az biza feszko ala kerul igy "meggajdul". Sajnalom hogy nem tudtam erdemben okrol irni.
tutira a droton osszeszedett mifeletol van. a foszfor azt a mokat csinalja, hogy ha valami minimal feny van, az azonnal ugy tukrozodik a ledbol hogy azt hiszed vilagit.
veszel egy mezei ultrafenyes piros ledet, kotsz ra ket parmeteres drotot, es vilagit a sotetben. lehet eleg ha megfogod az egyik kivezeteset.
Nem lehet, hogy ez a halvány világitás, csak rövid ideig áll fenn? A ledeken van egy olyan bevonat belülről mint a fénycső, lehet lekapcsolás után egy darabig az "világit".
csak az a baj, hogy nem világítós kapcsolók vannak betéve. A szerelők meg biztosak benne, hogy minden szakszerűen van bekötve. Azért a jöv. héten megnézik az egészet mégegyszer.
Szia én találkoztam már a problémával az élvilágítós kapcsoló parázs izzóján átfolyó áram pislákoltatja a ledes égőket.Megoldás meg kell szüntetni az élvilágítós kapcsolót
Én első lépésben azért kizárnám a földönkívüliek zavarását. :D
Ha élvilágítós kapcsolód van akkor az okozza, ha nem, akkor lehet hogy a nulla van kapcsolva és a fázis kintmarad, ha egyik se akkor viszont tényleg az UFOk műve lesz. :D
Tulkepp azt mindenkeppen meg lehet csinalni, akar 12V akar 220V a led, hogy ele tenni egy jelfogot, ami ha meghuz a sajat tapjat rakoti a fenyforrasra, ha meg elenged, akkor mindket sarkot megszakitja. Csak kattogni fog.
Külföldön ezt digit vezérelttel láttam megoldva, ámenyó felett dobozok, abba megy a 230, de falon pillanatkapcsoló van, minimál árammal, álmenyó feletti dobozokból meg max. 1-2 méterniy kábelek a világítótestekig.
Bár ott a kompaktot, meg mindent így kapcsoltak, aztán ha utolsó lámpát is leoltják, akkor a 20 négyzetméteres iroda 2 ajtaja felett világított a vészkijárat tábla :-) De alapjaiban elég sok dolog tetszett, oldható gyorscsatlakozások voltak az álmenyó felett is, azt szérthúztuk, mi meg szögelhettünk a gyengeárammal, aztán meló végén meg vissza. Ennek ellenére a fémkábelcsatorna kifejezetten nem tetszett, nekem melózni is szar volt vele, meg valahogy bizarr dolog így falon kívül fémben erősáramot vezetni.
A problemat az okozza, hogy ra van rakva sok meter drot a ledre, az osszeszedi az elektromagneses szemetet, a led meg mikroamperekrol is vilagit a sotetben. Nem tudom a megoldast.
Szeretném a tanácsotokat kérni egy problémás ügyben. Adott egy helyiség, ahová 42.db ledes szpotot tetettem be. Nincs is semmi probléma egészen addig, amíg le nem kapcsolom a világítást, de azután is halványan világítanak tovább a ledek. (nincs földelés) A minap pedig egy másik helyen lévő, hagyományos szpotok helyett ledeseket tettem be. Le volt kapcsolva a világítás, de amikor betekertem a ledeket, akkor halványan azok is elkezdtek világítani. Pedig ez a foglalat még le is van földelve. Szeretnék érdeklődni, hogy találkozott e már valaki hasonló problémaval, és ha igen akkor hogy oldották meg? Előre is köszi a válaszokat
Pontos suto tipus. Megnezem a gyari javitasi konyvet ha megvan vagy elerheto a gyartotol. Elvileg nem lenne szabad ilyet csinalnia. De lehet egy belso vezerlesi rendszer kialakitasbol fakadoan a nulla rakerul a testre, ha fazis megy ra ilyen elofordulhat. De csak gondolat. Tipus alapjan tobbet tudnek mondani.
Na úgy tünik megoldódott a probléma. Megnézte a cuccot egy villanyszerelő. Kimérte a 30 mA-es fi-relé érzékenységét, már 21 mA-nél leveri, elvileg ez normális.
Ami a sütőt illeti, nagyon érdekes dolgokat mértünk. Folyamatosan szivárog az áram a testből a földbe. Ha be van kapcsolva a sötő és fütőszálak is működnek (az ezt jelző piros lámpa világít) kb 100 voltos feszültségen 0.01-3 mA szivárog. Abban a pillanatban ha a fütés abbamarad (mondjuk eléri az aktuálisan beállított hőfokot) a feszültség felugrik 170 V-ra, az áramerősség pedig 3-7 mA. Ezeknél a mért értékeknél még nem verődik le a fi-relé. Mikor leverte anno, akkor valszeg volt legalább 21 mA-es szivárgás. Az áram erőség ingadozásából itélve a szaki az mondta, hogy valszeg valami kondenzátor idézi elő ezt azt egészet.
Amin peddig ledöbbentem: mondta, akkor most cseréljük meg a null, meg a fázist, és lám a szivárgás drasztikus módon lecsökkent, sőt megszünt. A feszültséget és áramerősséget is csak azért tudta kimérni mert profi, nagyon érzékeny multimétere volt.
Tehát fordítva bedugva a dugalyba a sütő áramcsatlakozóját minden ok.
nekem a legemllékezetesebb kb 10évvel ez elött volt.
A Zsidro Tamás üzletében kellet kicserélni egy vezetékköteget egy csőszakaszban, -mert elfúrták, vagy beázott már nem tudom-, és nem lehettett áramtalanítani.
Ott nem is az áramütés mértéke volt a számottevő, hanem a mennyisége. :D
Ami viszont sokkal szarabb érzés volt mint a sima váltóáram, az egy gyerekkori
játékom olt, név szerint egy kurblis kis generátor -talán telefonból származott- na az iszonyat mekkorát rúgott... Valahogy az összes izmot összehúzta az emberben...kegyetlen egy érzés volt. :D
Jó régen történt, hogy egy Budapest nevű förmedvény tv lehajtható sassziját két kézzel fogva hátradűltem (egy kis széken ültem, mert alacsony lábakon állt a dög), hogy magam felé tudjam engedni, nyár volt, izzadtam mint a dög és nem vettem észre hogy egy radiátor van a hátam mögött. Életemben nem kaptam akkora áramütést, mint akkor.
Én egyik este a rohadt húsvéti nyulat akartam kidobni az ágy alól, de az a geci szétrágta a kislámpa kábelét. Hát nem azt fogtam meg? :-) (Az az állat egyébként több kárt okozott 3 hét alatt, mint a 2 gyerek 4 év alatt + az összes addigi háziállat...)
En kb 9 eves koromban eppen forrasztottam szet egy rossz tvt. Ugy ment szet a futes a pakaban, hogy a gyongy kozott hozzaert a testhez, es azon keresztul meg a panelen keresztul kaptam balkezbe amivel a panelt fogtam. Utanna evekig nem mertem bekapcsolni a tvnket.
Azt én írtam, bár én egyébként is oda szoktam adni a lehullott darabokat. Csak azt nem szeretem, ha munkaidőben csupaszítják. Igazából lopni nem nagyon tudnak/érdemes. Nem sokra megy, ha lenyúl pár bund másfeles kábelt. És az egyébként is egyéni akció, az alvállalkozónak semmi haszna belőle.
Nekem vannak sejtéseim, de ez már nem rám tartozik. Az alvállalkozó célja, hogy minél több embert kérjek tőle, és ebből minél több legyen "gyenge", akiket elküld. Mivel az embereik általában fix havídíjban dolgoznak ott, ezért annál jobb, minél többet dolgoznak egy nap. De egyre többnek van saját emelője, amit bérbe ad kedvező feltételekkel. És akkor ott vannak még a szombatok is, amikért szintén beszedi az óradíjakat. Higgyétek el, nem mi vagyunk azok, akik kilopják a rendszerből a luxusprofitot... :-/
Az a helyzet, hogy a generálkivitelező szépen bevállalja szarért-húgyért a munkát, levonja a teljes hasznát, a maradékot meg négyzetméterre szétosztja a szakiparosok között. Azon lehet nekünk marakodni. Ha meg pótmunka van, akkor meg simán rátesz 15-20%-ot az ügyfele felé, aki meg legközelebb hozza a lengyel munkásokat. És akkor még ez sem lesz.
4 órásan foglalkoztatott, fele ember bejelentett, "alvállakozzon, de legfőkébb oldja meg okosba számlásan" ember, kiskönyvvel foglalkoztatott, valamint nem tudom miért csak 22 munkanappal számoltál, meg 9 órával.
Tévedsz, mert az építésvezetőm át sem veszi akkor azt a szakaszt. De ez is ritka, mert látja, hogy mi hogyan készül, és idejében közbeszól, ha valamivel nem megfelelő irányba indulnának. Ebből is adódik, hogy ezeddig még kizárólag csak gyári hibás anyagot cseréltünk! Kismegszakítók, Fi-relék, megszakítók elvétve. Illetve a garanciális fényforrások. Nagyon ritkán még előfordul az is, hogy egy adott berendezés miatt vissza kell menni, mert a gyárilag hozzá tervezett felfogatása nem kielégítő, ezért lekonyul, elgörbül, stb. De mivel van már tapasztaltunk ilyennel is, ahol lehet, kicseréljük az alátéteket körmösre, ragasztunk, megerősítünk és legközelebb mást rendelünk, ha mégis gond lesz vele. Tudom, hogy rosszul érint, de ha jól van megtervezve valami, és szakértő felügyel, akkor bármilyen csapattal tudjuk hozni a számunkra elfogadható minőséget. Lehet, hogy pár órával tovább bent kell maradnom, hogy pontosítsam a terveket, amikből egy debil is képes kilegózni azt, amit akarok, de megéri. De számold ki, hogy egy villanyszerelő vállalkozó, ha naponta küld mondjuk 5 embert 9 órára és 80 napig tart a munka, akkor 1100Ft-tal mennyit keres. Nettó. Aztán számold ki, hogy Te mennyit adnál havonta az emberednek és mennyire jelentenéd be.
A mostani dolgokra tényleg nincs túl nagy rálátásom ezen a téren, és valóban nem is érdekelnek 300nm-nél nagyobb melók.
Az utolsó csarnokszerelésem a törökbálinti cora volt, ami az első csarnokok között volt Mo-on, de ott én rájötem, hogy ezekből nem fogok megélni.
Mondjuk akivitelezésnek a 80%-a betanított munkából megoldható az ilyen tipusú szereléseknél, mert felrakni a tálcát és teleszórni kábelekkel nem egy nagy okosság.
Bár ha 5000f-os emberekkel csináltatod, akkor ne csodálkozz, hogy még a cipőjüket is neked kell bekötni.
Akinek meg a kisujjában van a téma az nem fog veled tárgyalni se.
"Olyanok epulnek amik aztan uresen rohadnak mert a kutya sem akarja kivenni. Mint a kalvinteri formedveny."
Ezt én is nézem, folyamatosan üresek, de ennek ellenére folyamatosan épülnek az újak. Én meg sehol nem találok 1400 négyzetmétert, ami megközelíthető lenne, oszt kollégák sem lázadnának, hogy oda kell bejárni :-)
Ezt nem akartam leirni igyvan. Ezrt irtam hogy idealis esetben, de mint tudjuk aremny hal meg utoljara hogy lesz nalunk is ilyen idealis eset elobb utobb.
Meg azt is tegyuk hozza, hogy kint a beruhazasok 99% (laks, iroda, iparipark) egy befektetoi csoport tartja kezeben aki a vegeredmenyt valamilyen konstrukcioban berbe adja a felhasznalonak. Nagyon keves a sajat tulajdonu ingatlan.
On. Teljesen mas en ma ket iroda epulet melett mentem el ma ami az arpad hib melett epultek es biza meg mindig igen csak uresen aldogalnak, az elvart es optimalis 95% teleitetsegtol igen messze vannak. Ez a masik veglet nalunk. Olyanok epulnek amik aztan uresen rohadnak mert a kutya sem akarja kivenni. Mint a kalvinteri formedveny. Off
Az építési engedélyezési eljáráshoz csatolt tervek egyenlők a szaros nullával. Az arra való, hogy leglásian megkezdhessék a munkát a földtúrók. Persze, szép lenne a világ, ha olyan tervekből dolgozhatnánk, mint Amerikában, ahol egy tervezőiroda készíti el az egészet, de úgy, hogy ott minden passzol mindennel. A gépész nem fog keresztül menni a tálcákon, a sprinkler nem fogja a lámpákat locsolni, stb. Ott még az is szerepel a részletterveken, hogyan kell a csavarokat behajtani! Itthon ezek a tervek és az ebből készült kiírások 30%-kal drágábban kivitelezhetők, mint egy átfésült. De ha azt vesszük, hogy már kész tervek vannak, amiből csak dolgozni kell, akkor jöhet a lebonyolítás. Mivel probléma mindig akad, és a határidő az FIX, mit csinál egy csapat önmagában, mindenféle támogatás nélkül? Az egyik szállító közli, hogy nem érkezik meg a cucc. Hiába kötbér (már ha gondolt erre a megrendeléskor...), valamit akkor is be kell oda szerelni. Igenám, de mit? Ha van ötlete, akkor is jóvá kell hagyatni a tervet az illetékessel, ami idő. Ha nincs ötlete (egy komolyabb PLC-s átkapcsolóról azért nem mindenkinek van fogalma), akkor vásárolni kell egy kis szaktudást, majd ezután lehet jóváhagyatni a terveket és lehet a kiváltó típust megrendelni. Ez mind idő és pénz. Merthogy valakinek ezzel foglalkoznia kell! És én még nem láttam olyan építkezést, aminek a kiviteli tervei megegyeztek a megvalósulással. Ha nem valami véletlen, akkor az ügyfél szól bele. De ne is foglalkozzunk ezzel, vegyük ideálisnak, legyen tökéletes minden terv és minden beszállító. Ott vannak az engedélyek. Ha jó esetben van már tapasztalatunk, akkor is valakinek intéznie kell. Idő, autó, telefon... Ha megvan minden, kész az épület, lehet hívni a mérőket. Vagy tud valaki közületek villámvédelmet, földelést, érintésvédelmet mérni? Van olyan villanyszerelő csapat, aki jogosult tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat elvégzésére? Mert ha nincs, akkor máris lehet alvállalkozót fogadni erre, és megdőlt az egész... Ha ezen is túl vagyunk, akkor lehet összeállítani a dokumentációt. A tervek rendben, hiszen azokat ideálisnak vettük. Lehet beletenni a minőségi tanúsítványokat, a nyilatkozatokat, lehet elmenni valakinek beszerezni a 10 példányhoz szükséges irodaszereket, a fénymásolást intézni. Ha leadtuk a doksit, akkor jöhet a feketeleves: 1-2-3-5 évig jótállással tartozunk a beépített anyagokért és az elvégzett munkáért is. 3-5 év alatt mennyi munkát csinál meg egy csapat? Azt hányszor kellett félbeszakítani, vagy munkaerőt elvonni az építkezésről, csakhogy teljesítsék a garanciális kötelezettségeket? Naugye...
Lehet óbégatni, hogy mindenki csak a hasznot akarja leszedni, meg mindenki mindenkinek alvállalkozója, de azért nem ártana tájékozódni, hogy egy létesítmény felépítése és használatba vétele körül mennyi mindenről kell gondoskodni.
És hogy Amerikában miért működik ez egyetlen generálkivitelezővel mégis? Mert ott másfél évig megy a tervezés, és fejek hullanak, ha valaki elcseszett valamit. Arról nem beszélve, hogy ott ki is fizetik az elvégzett munkát, nem keresnek olcsósító alternatív műszaki megoldásokat.
Dehat amikor itt egy epuletet megterveznek, honnan tudnak hogy milyen csempet lehet majd olcson szerezni? Igy aztan nincs a tervre feirva a csempe szinkodja.
Ahol meg muszaj a kiviteli terv az engedelyhez, keresnek egy hasonlot, beadjak es kesz.
+ persze ott is van genereal kivitelezo, de akkor o csinalja azt amit irtal es amit ti is csinaltok, de nem foglalkozik anyaggal (bekeri es megkapja a listaras termek doksikat a gyartoktol es abbol kalkulal), a tenyleges anyag beszerzesre meg ott a szerzodott kivitelezo aki be is szereli - epiti (es hogy neki ki szallit es mennyiert az a kutyat sem erdekli mivel csak a megadott szerzodesi arat kapja meg, azt is akkor ha nem csuszik). Jo tudom meszsire mgyunk az egesszel. Lehet kifejteni erveket a lenyeg az hogy valahogy de midig mindenki a penzet megkapja ami jar neki. Uff!
Bocs ha trv betujet nezed elvileg az epitesi engedely csak akkor adhato ki ha az minden tervet es szukseges dokumentaciot tartalmaz. En speciel erre gondoltam. Ha a megrendelo csak egy ures telekkel rendelkezik es azt mondja most en ide almodtam valamit az mar mas teszta, ott biza kell egy olyan ceg akinek mint neked van ilyen jogosultsaga es lehetosege.
De en onna indulok ki hogy nemetben a mester oda megy ket melosaval es azt mondja uram kerem a tervet megkapja es dolgozik. En kint csak ilyennel talalkoztam eddig. Ha tervezni kellet az mar mas teszta volt de az kerem kulon dijazasert. Igaz ott egy ingatlan terve nem abbol all, hogy csak szerkezeti az biza komplett berendezesi targyig megadott tervek (szinkodokkal, csempe tipusokkal, szerelvenyekkel, butorok meretei). Es valahol ez lenne az idealis mind ket fel szamara.
Te óriási tévhitben élsz. A villanyszerelők, akik a munkát végzik, egyszerűen képtelenek elvégezni egy generálkivitelezőnek a teljes elektromos projekt lebonyolítását A-tól Z-ig. Nem tervezők, nincs akkora kapcsolatrendszerük az anyagok beszerzését illetően, és egyáltalán: nem is nagyon tudják, hogy milyen eszközöket vásároljanak. Ezzel nem azt mondom, hogy nem értenek hozzá, csak azt, hogy nem ez a dolguk, nincs benne tapasztalatuk, nincsenek fölkészülve ilyenre. Egy kisebb projekt lefoglal két embert, két autót, három számítógépet és 2x30e Ft-os telefonszámlát kreál havonta, utalván ezzel a lefolytatott egyeztetések időtartamára...
Vagy ha már egy cégnek van saját melóscsapata, akkor nem köztes cég? Akkor már részedről is zöld utat kap? Hidd el, a menedzselési munkát ott sem a kétkezi munkás végzi, hanem tapasztalt létesítményfelelős. Ez egy külön szakma és akárhogy is ellenzed, nélkülük nincs minőségi munkavégzés, pláne nem határidőre. De ahogy látom, még nem dolgoztál 500 négyzetméternél nagyobb létesítményben, mert abszlút nem látod át, hogy milyen munkafolyamatok vannak.
Gyakorlatom alapján havi ennyiből élők nem szoktam vállalkozót hivni. Sajna nagyságrendileg ennyiben van egy konektorcsere, vezetékjavitgatással anyag+munkadij+benzin+gépkocsifenntartás+adók+szerszámbeszerzés+parkolási díjak. Biztos nem is soroltam fel mndent.
Különben 1 ekkora munkára a többség el se megy, mert nem éri meg.
Azt nem tudom, h mennyit fizetne,de hogy ezek a köztes cégek akik semmit nem csinálnak csak néhány adminisztrációs feladatot intéznek és milliókat húznak le a megrendelőtől, a beruházótól, meg még a melósoktól is, szerintem kibaszottul nem hiányoznak az építőiparnak.
A másik fele meg ugye, h mindenki szépen ássa a saját sírját az alávállalásokkal. (tisztelet a kivételnek)
Már ha az ő helyében lennél és élnél havi 80-90 nettóból. Akkor biztos vagyok benne hogy annak gondolnád.. Nekem nem mert én megjavítom magam...mint oly sok mást is..de valaki ki fogja érte fizetni két napi keresetét..bár nyugtass meg, hogy nincs igazam.
No, ma jött a csavar: A kábel (NYCW típus) megfelel! De miért is? Mert az a réz sodrat, amely a külső köppeny szigetelés alatt van, megfelel érintésvédelmi vezetőnek, ha mindkét végét bekötik, amit eddig csak kábelföldnek használtunk. Ez van.
Szerintem az a bolond, aki konnektort javíttat...azt cserélni kell, és ha a világ végén van akkor annyi. Decemberben voltam Németországban dolgozni, ahol minden építési fázisban magyarok dolgoztak. Nekem 4000,- Ft/h jött ki és még söröztünk is, a segédemnek is 1500,- Ft/h ra jött ki, szóval elég jó volt, csak hideg volt, de hát nem délre mentem...
Neked most telt le a kiküldetésed a Holdon? Az országban rengetegen dolgoznak ennyiért sőt kevesebbért amivel nem értünk egyet de ettől még így van! Ezért pofátlanság egy konnektor javításért 10.000-es munkadíjat kalkulálni, mint lentebb írta valaki. Ez egyszerűen a kereslet-kinálat farkastörvénye Mországon..:(
Én egyszerűen megtiltanám olyan cégeknek a munkavállalást, akik nem rendelkeznek a munka elvégzéséhez megfelelő létszámú és képzettségű munkavállalókkal.
Ez hihetetlen, hogy szakmunkásakonak napi 6000ft éhbérért kell dolgozni.
Idönként beesik olyan, mert van pár fővállalkozó ismerősöm, akik egy az egyben a megrendelőhöz irányítanak, valóban kimaradnak az áttételek. Persze nagyobb munkánál szinte csak alvállalkozóként dolgozunk. Volt már olyan 38 lakásos régi bérházas fővezeték felújjítás, ahol közvetlenül mindent saját magam intéztem el, de ez tényleg ritka.
Mutass egy villanyszerelő csapatot, aki rendelkezik többmilliós eszközparkkal, ami csak a tervezéshez kell. Olyat, akinek van kapacitása hatósági engedélyek beszerzésére, aki képes az ügyfél igényeire megoldást találni, és emellett képes magának munkát szerezni. Mert a legtöbb alvállalkozó arra sem képes "privát" munkája során, hogy egy értelmes árajánlatot kiadjon a kezéből. Emellett foglalkozni kell a garanciális problémákkal, az anyagbeszerzéssel és mindennel. Ha megfordítom a képletet, akkor olyan céget mutass, aki fővállalkozóként rendelkezik saját munkaerő-állománnyal. Elárulom, hogy többmilliárdos éves bevételű, ismert cégeknek sincs saját villanyszerelő csapatuk.
Nem lenne ehber, ha a generealkivitelezo vel kozvetlenul lenne szerzodese annak aki dolgozik is vagy ne adj isten a tenylges munkat kerovel, de nem igy van sajna. A megrendelo meg szarik bele, csak szentsegel hogy ha bajvan ossze vissza mutogatnak egymasra.
No, ez az éhbér kategória, mert erre bejelentett profi embert szinte lehetetlen találni...
Bízom benne, hogy mindenképpen emelkednek a munkadíjak, mert így ama "olló" egyre nagyobb nyílásával szépen lepottyanunk (feltéve, ha ebből akarunk megélni).
Egyébként nyilván más egy 5000 órát számláló munka három hónap alatt, mint egy 30 órás egynapos, ahol a kiszállási költség aránya is rosszabb. Igaz, a kis munkára sem fizetek többet, de ez már más kérdés.
Én nem egyesével veszem az embert, hanem csoportot, és összmunkaórát számolhat el. Egy 6 fős csapatból 3-4 villanyszerelő, 2-3 meg segédmunkás. Persze, ha nem úgy halad a munka, ahogy azt a kihelyezett vezető szeretné, akkor lecseréltetjük a problémás munkaerőt. Az, hogy az alvállalkozó miként osztja szét a kapott összeget, már nem rám tartozik. Nekem az a lényeg, hogy legyen munkaruhájuk, érvényes műszaki állapotú kobakjuk, csizmájuk, és haladjanak a rájuk bízott munkával. Nekem mindegy, hogy a 240-es sarut kézi préssel vagy akkus-olajossal nyomják rá, hogy öngyújtót vagy benzinlámpát használnak a zsugorcsőhöz. Mint ahogy az sem izgat, hogy 1500Ft-os fúrógépből használnak egy 10-et egy nap, vagy elhozzák a Hiltit. Szórakozhat racsnis csavarhúzóval is, de hasznláhatja a kis Metabot. Egy a lényeg: a határidőt tudjuk velük tartani. Ha profi a csapat, akkor jobb eszközeik vannak, amivel bár hamarabb is végeznek, de többet is kérhetnek magukért. Így több munkát is vállalhatnak, és legközelebb is őket hívom.
Abszolút nem értem, hogy ha 5-6e ft-ot fizettek egy szakmunkásnak (bár nagyon kétlem, h ennyi pénzért szakembert lehet kapni) akkor azért cserébe hogyan vártok el minőségi munkát...??? Ennyi pénzből még egy normális csavarhúzót se tud venni magának az ember.
Ha tudsz "venni" 1200Ft/óráért embert akkor tényleg nem éri meg alkalmazottat tartani. Mondjuk kiváncsi lennék, hogy milyen minőségű, és mennyiségű munkát végeznek, de ez más kérdés.
Persze. :-) Én tevrezem meg az épületet, mert az engedélyezési és gyakran (ha van egyáltalán) a kiviteli tervek is használhatatlanok, szabványt sértenek, túltervezettek, nem tükrözik az ajánlatunkat, stb. Mi végezzük az anyagbeszerzést, mi szállítjuk a tehnikai megoldásokat. Intézzük a szükséges engedélyeket, megírjuk az ügyfél helyett az áramszolgáltató felé az összes dokumentumot, stb. A villanyszerelő alvállalkozó meg elvégzi a munkát a mi vezénylésünkkel. Ha kicsit kiszámíthatóbb lenne a piac, saját munkásaink lennének, de így nem éri meg fizetni 6-8-10 ember után a költségeket. Szóval sok céggel ellentétben, mi tényleg nem csak azért vagyunk, hogy beékelődjünk a képletbe és leszedjük a százalékot... Egyébként jellemzően tőlünk kérik mindig az építész(!) terveket is, mert alaprajz az sosincs időben. Volt olyan, hogy falat kezdtek el húzni az én tálcatervemről, mert tudták, hogy ami azon rajta van, az a tuti.
7db 2MW-os trafó látja el az üzemet. A trafók szekunder kapcsairól 1 eres 300-as kábelen visszük el az energiát. Egy fázis 6-7db 300-as vezetékből áll. Ezen a képen éppen kötjük be az egyik trafót:
Sajnos mi sem tudunk többet fizetni az alvállalkozóknak. Egyszerűen úgy leverik az árakat a generál kivitelezők, hogy alig marad hasznunk. És ha mi nem vállaljuk, akkor jön valami zsivány népség és elviszi 5 millióval olcsóbban... És mivel a megrendelő is csak beruházó, aki majd eladja valakinek, aki majd kiadja bérbe, hát senkit, azaz SNEKIT nem érdekel, hogy mi a szar került az épületbe. Senkit nem izgat a dokumentáció, hogy mi van a terveken. És az az igazság, hogy nem éri meg jó dokumentációt sem leadni, mert akkor abból csak az derül ki, hogy honnan vettem a lámpatesteket, a szerelvényeket, és a következő villanyszerelő csapat, aki elkér egy plusz klíma telepítéséért 400e Ft-ot, vígan és örömmel dolgozik a terveimből, mert azokból tényleg ki lehet igazodni. Szóval fővállalkozóként van olyan szar a helyzet, mint Nálatok. :-/ Ráadásul, ha minket nem fizetnek ki, akkor legalább 8 cég indít AZONNAL felszámolási kérelmet. Így aztán nem csodálkozok azon, hogy a brigád fele munkaidőben a leesett kábeleket csupaszítja, hogy a projektvezetők nagy része eladja a munkát, és hogy a beszállítók csesznek árengedményt adni, még ha 50 millióért is rendelünk tőlük.
Én is tuti fizetőset vállalok, kérdés akkor mit cisnáljak, ha a sok éve fizető cég egyszer csak szétteszi a kezét? Vagy leinformálhatóan jól fizet a júzer, városban köztiszteletben áll, engem meg kidobat, mikor a számlai részéhez érünk?
Látod,pont ezt mondom.Inkább utánajárok a dolgoknak, mint bukjak mint rottenbiller... Én csak tuti fizetős melot vállaok,mert azért a 10 emberem családja is a tét... Mindig azt mondtam fix havi 30 ezer mint bizonytalan milliók...
Értem én,kb én is erre gondoltam. Igazából azt látom hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben nagyon nehéz munkát találni. Apropó,ha esetleg valaki tudna segíteni,mi szívesen vállalnánk munkát,olyat amit ki is fizetnek. Tolna megyeiek vagyunk,de ha megéri szinte bárhova elutazunk...
Még 1500 alatt sosem válaltam munkát az elmult 8 évben.
1200-ból nehéz kijönni, de kilehet. 8000 Ft-os napidíjat csak a vezetőszerelőnek adok. A többiek 5-6000 Ft-ért vannak. Az utazási költség megoszlik a sok emberen.
Az emberek minimál bérrel vannak bejelentve, vagy kék könyvvel vannak.
Órabérben csak csak olyan munkát vállalok, ahol nem lehet norma szerint kiszámolni.
Hát ez az. Ha minden legális és hasznot si akarsz termelni akkor a minimális szerintem az 1600 Ft körüli órabér. De abban viszont egyetérthetünk ha egységes normarendszerrel számolunk,akor a rezsióradíjból egy ténylegesen profi csapattal akár a 1.5X-es ár is simán kihozható. Én pl ezért szoktam egyöszegben vállalkozni... Sajnos kokányokkal mindig találkozik az ember és nem hőz utánuk javítani.Pont most futottunk bele egy 145 lakásos pesti építkezésbe,ami kokányság netovábbja... Én mindig úgy véltem hogy a jó munkát megkell fizetni.
Na pont erre voltam kíváncsi. Ezekszerint te akkor tudsz alvállakozói munkát?Ha igen merre felé? Mi sajnos csak ilyen apró dolgokat csinálunk mint ipari szellőzésszerelés és komplett villamos kivitelezés.:)) Bocsi,de minden ember vízzel főz....
Ipari létesítményekre, amikben van iroda is, meg középfesz, tehát mindenhez értő brigád kell, 1200 körül veszek föl alvállalkozót. Van 800-ért is, de akkor mindent az építésvezetőm csinál... Aki viszont megkapja ezt az összeget, az rendelkezik a legmodernebb szerszámokkal, van saját emelője (külön elszámolással persze), bármikor ugrik a projekt ideje alatt és csípőből vágja, hogy mi miért van, nem gépként dolgozik. Továbbá van 7-es szintű tűzvédelmi szakvizsgája, így ugyanazzal a csoporttal tudom szerelni a tűzjelzőt is, legálisan. De a projekt méretétől is függ, hogy mennyi az annyi. Ha zsinórban több csarnok is épül egymás után, akkor olcsóbban is jönnek.
Van, akinek nyomvonali tervet kell rajzolni, és még akkor is ocsmányul dolgozik. Van, aki meg sémarajzból olyat produkál, hogy megspórol nekem 500m védőcsövet egy munkán... De ehhez sajnos nagy tanulópénzeket kell fizetni.
Mindenki világosan érti a kérdésedet, de nem az van, hogy nem tudnak rá válaszolni, hanem az, h nem akarnak.
Gyakorlatilag szabadáras a piac és mindenki annyit számol, amennyiért eltudja adni magát.
Egyébként érdekes a kérdés, mert pl ha van egy adott feladat, -mondjuk egy lakás szerelvényezése- azt egy gyengébb képességű szerelő több idő alatt tudja elvégezni, mint egy rutinos és ha mindkettő ugyanannyi órabérért dolgozik, akkor gyengébb szerelő többet keres rajt. -ez elég necces lenne.
Ezért én pl soha nem számolok órabért magamnak, csakis egyösszegű vállalásaim vannak.
Persze ilyenkor jöna kedves megrendelő a szokásos szövegével, hogy "milyen jó órabére van a fiatalembernek, én is elmegyek villanyszerelőnek".
Jahh...
Én meg mondom neki, hogy van még egy vésőgép a kocsiban, kipróbálhatja....
Hello! Egy általános dologra gondolok,ahol alvállakozóként veszel részt a buliban.Általában ipari jellegű dologról beszélünk. De ha már itt tartunk érdekelen az abszolút szakipari dolog és az általános is...
Tényleg nem kötözködök, de ez itt nagyjából mind az volt, amit felsoroltam. Sokat segítene a létesítmény jellege (családi ház, ipari csarnok, esetleg külső munkálatok, vagy magasban végzendő tevékenység, stb.) Általános vagy speciális elektromos kivitelezés? (pl. kábelezés, szerelvényezés vagy esetleg transzformátor bekötés...) Minden kivitelezői szakágnak más és más az óradíja. Az egyik csak vésni tud meg védőcsőbe kábelt húzni és szerelvényeket, lámpatesteket felszerelni, a másik meg ért mindenhez. És akkor még arról nem beszéltünk, hogy ki ad garanciát, ki ad kivitelezői nyilatkozatot, és ki az, aki tud tervből dolgozni és ki az, aki csak csinál valamit, aztán ha nem tetszik, akkor csak annyit mond, hogy "ja, hát azt nem mondta, akkor ez még negyvenezer...".
Mégis, milyen munka? Árokásás kézzel? Vagy tűzjelző rendszer programozás? Esetleg mérnöki/tervezési díj? Talán középfeszültségű kapcsolás? 600-tól 25000-ig. Per óra, Forintban. :-)
Zsugorvégzárót szoktam tenni, nem nagy tétel. A "tőgy" igen esztétikus és szépen befogja a 3-4-5 eres kábelt. A legnagyobbakra is 3-4e egy darab. Viszont a saját elosztómba sínre vagy megszakítóba kötésnél (a kábel másik végén) már nem szoktam erre költeni, csak az erek kapnak a saruhoz zsugorcsövet. De kizárólag gyantásat használok, mert az egyszerűek azok vékonyak és szétrepednek. Főleg a zöld-sárga és a kék ilyen rossz. Annyi hibalehetőség van egy rendszernél, mint a számítástechnikában, szóval érdemes elejét venni ilyen eszközökkel a lehetetlen/végtelen hibakereséseknek.
Szeretném az 5-eres kábel 3 fekete ereit megjelölni a kábel végén és elején. Régen volt egy sárga számozott cumedli :) (nem tudom, mi a rendes neve), amit rá lehetett húzni. Kapható ilyesmi manapság? vagy mit javasoltok?
Köszi a válaszokat, én is úgy tudtam, hogy csak a feketét nem szabad zöld/sárgára átjelölni. Apropó komolyabb cégnél a kabelvégre zsugorvégzárót tesztek-e?
Még egy kérdés.
A meglévő főelosztóba nem fér már be egy 400A-es szakaszoló, tervező kitalálta, hogy kerülne egy szekrény az egyik falra ahol lenne szakaszoló+főkapcsoló, kábel utja kb 10fm. A főelosztóba a sinre lenne kötve ami réz, és 8*100mm-es.A kábel 240-es ? Jó lesz ez így? Mi védi a a 240-es kábelt?
Igen mi is használunk ilyen kábelt. A frekvenciszabályzóval táplált motorokat ilyen kábellel kötelező bekötnünk. Tehát egy réz harisnya árnyékolás van rajta.
Már az előbb is eszembe jutott, de akkor leírom, hogy lehet venni olyan kábelt is, aminek az árnyékolását vagy mellékszálát üzemi terhelésnek is ki lehet tenni, ergo a csökkentett keresztmetszetével tökéletesen lehet földelni. Csakhát aránytalanul drága, ezért aztán a kutya sem veszi.
Most éppen a Siemens-nek dolgozom. Egy papír gyárat építünk Szolnokon.
Az elosztókat 4x240-es réz kábeleken tápláljuk meg. A védővezetőt külön álló 1x120-as Z/S vezetőn visszük. A kábel 4.-ik ere z/s és senkit nem zavar, hogy nullát vezetünk rajta. Csak annyit kért a tervező, hogy a kábelsarut amikor préseljük egy
8-10cm-es kék zsugorcsővet melegítsünk rá gallérnak. Majd egyszer teszek fel képeket, mert vannak érdekes dolgok. 400KW-os motorok, stb.
Mi pár hónapja csináltunk egy ilyet, ahol az ügyfél jött, hogy miért nem 5 vezetős kábelt kapott? Mondtam neki, hogy ekkora kábelből nincs öteres, földet meg leveheti a tálcáról is, mert anno az egész bevásárló központot mi csináltuk, így tuti jó az EPH. Két végére kék zsugorcső, kábeljelölőre meg egyértelműen rábilétáztuk, hogy az az "N" vezető.
Abban az esetben, ha a szervíz folyosón lévő elosztóban találsz olyan bekötési helyet, ahol még négyvezetős a rendszer, akkor nincs semmi gond.
PEN vezető, mindig csak PEN vezetőről indulhat. Tehát, ha már szét van választva 5 vezetősre: L1, L2, L3. PE, N, akkor gond van, mert nem tudod hova kötni a PEN vezetőt. Ilyenkor egy megoldást látok. A kábel negyedik erét kinevezed N vezetőnek és ugyan azon a nyomvonalon felviszel egy külön álló MKH zöld/sárga 25-ös védővezetőt.( PE-t).
Speciel én sem hallottam ilyenről, de úgylátszik megint tanulnunk kell:)))
Más: Egy üzletközpontban új üzlet kialakítására kerül sor. A szervizfolyosón lévő szintelosztóból a tervező betervezett az üzlet főelosztójáig 5x35-ös kábelt, mert az épületben TN-S (ötvezetős) érintésvédelem van. Egy külsős vállalkozó által erre a szakaszra beépített kábel viszont 4x35-ös AYCW típ. földkábel. A kábelföld be van kötve mind két végén, mértem igen jó értéket ad. Érintésvédelmi vezetőnek mégsem kéne használni. Mi a teendő (ha már így sikerült): kössem össze a nullát a földdel, vagy ne. Emeletről lévén szó, a földelő szonda felejtős, a gépészet müanyag vezetős.
Ha tovább megy, akkor elképzelhető, hogy magán a dugaljon van közösítve a két vezeték. Sok szerelvény ad erre lehetőséget, és egy-egy pólushoz több vezetékrögzítési pont is tartozik. Ha nem, akkor sorkapoccsal (csoki), esetleg vezeték összekötővel ("wago") hozzák össze a továbbmenő vezetékeket. De leginkább úgy szokták, hogy egy csavar alá betuszkolják a két eret, esetleg még jól össze is csavarják. Ez aztán jól ki tud lazulni, undorító, felelőtlen munka.
Egyébként lehet, hogy valami rovar vagy rágcsáló költözött be, az is tud idegesítően motoszkálni.
Aha, tudom miről van szó, nemrég egy havernál festés volt, konnektorokat is leszedték, akkor láttam azokat a villákat. A feszültségmentességet sajna nem tudom leelenőrizni, de lecsapom a főkapcsolót, akkor elvileg jó lesz. És ha megy tovább akkor hány vezetéknek kell lenni?
Viszont ha tényleg a huzatot hallom, akkor hogyan lehet, hogy eddig nem jött ez elő? Meg amikor nincs semmi különösebb légmozgás akkor is folyton hallani, szinte csak pár másodpercre hallgat el néha.
Volt amikor azt hittem, hogy a szél fúj be, mert minél erősebben fújt kint, annál hangosabb volt a konnektor. De akkor lehet ezt csak beképzeltem. A csavarokat én is meghúzhatom? Azokról van szó ami odafogja a konnektort?
Ha beégés miatt ad hangot dugalj kötése akkor hiába húzod meg, újra be fog égni.
Ilyenkor a dugalj kuka, és a vezetéket vissza kell vágni, hogy égett rész ne maradjon.
De mivel a hiba leírásából az derül ki, hogy már régebb óta fennáll a jelenség (az ív meg rövid idő alatt elégeti a vezetéket) én így láttatlanban a huzatra saccolnék.
Ha erről van szó, akkor meg valamilyen tűzálló annyaggal ki kell tömíteni a szerelvénydobozt. pl: kőzetgyapot.
A legvalószínűbb hogy egy másik konnektor is innen van felsorolva és azon viszont van terhelés.
Ha nincs még szaga majd lesz, de szerintem ne várd meg nézesd meg valakivel legjobb esetben csak a csavarokat kell meghúzni. Rosszabb esetben konnektor és vezeték csere is.
Minél előbb nézesd meg mert tűz is lehet belőle!!!
Mondjuk, csak szag alapján nem lehet azért eldönteni, hogy be van-e égve a dugalj, de ha feltételezzük, hogy nem az ív hangját hallod, akkor kizárásos alapon a huzatét.
Én panelban találkoztam ilyennel, ahol a dobozok átérnek egyik lakásból a másikba.
Az mitől lehet, hogy a szobában lévő egyik konnektor sercegő hangot ad ki? Akkor is ha semmi nincs rádugva. Nincs semmi szaga, tehát elvileg nem füstölt el. Sokszor meg olyan a hangja mint amikor a szúnyog zümmög az ember füle mellett. :) Éjszaka, csendben eléggé idegesítő.
Azon gondolkodtam, hogy ezekre a régi házakra nem vonatkoznak a felülvizsgálati szabályok? Villámvédelem x évente, ÉV y, tűzvédelmi szabványossági, stb.
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.
Hehehe....
Szóval: az lakásodban mondjuk jól össze van kötve az egyik konnektor védőföldje a másik konnektor/fogyasztó földjével, tehát ha a számítógéped tápegységében a fázis, a nulla, és a fém ház (= védőföld) között van egy-egy kis kondi (ami szokott lenni!), akkor ha a védőföldelés nincs rendesen leföldelve, azaz lóg a levegőben, akkor jó eséllyel megjelenik a féltápfesz a védőföldeléseden. Ami meg megjelenik az összes, arra rákötött fém alkatrészen, mondjuk a tök szuper, kettős szigetelésű inox sütőd házán.
Tehát ha nincs leföldelve a védőfölded, akkor igazából sokkal veszélyesebb a sok, egymással összekötött házú fém cucc, mert akármelyiken gáz lesz (zárlat), az összes fém cuccod rázni fog. Míg ha nem lennének összekötve egymással, akkor egyrészt nem vágna agyon, csak a tényleg zárlatos készülék, másrészt ez a "megérintem, és picit bizserget" érzés is csak a számítógépednél jelentkezne.
Valamikor 7. osztályban nekem azt magyarázták, hogy 20ezer volt feszütség sem érdekes mennyiség, ami melltt lényeg az áramerősség is, mert az ami faszán le tudja birkózni az embert.
Egyébként, én pl a whirpool mosógépekből láttam jópárat amin szivárgó feszkó volt.
Ja és vadiújak voltak.
Persze ezek akkor derültek ki inkább, mikor nem volt földelés. A szerviz meg általában megoldja azzal, h ki kell javítani a földelés, és akkor nem lesz szivárgás.
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.
A rázós mikró kérdéshez . Vannak olyan zavarszűrők készülékekben , amik kihasználják a védőföldet , ha egy ilyet földelés nélküli konnektorba dugsz , a fémházon megjelenik a féltápfesz! Nem halálos áramú de azért kellemetlen, mivel a pár nanós kondin csak minimális áram tud átfolyni.
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valami nedves pára jutott sütés közben a készülékbe, és amikor nem a grill részt használtad, le is csapta a relét. Most meg száraz a cucc, nem jön elő a gebasz. Ez 1 az 1000-ből. :-))
Először is, mérd ki pontosan, multiméterrel, mert az ilyen LCD-s fázisceruzák, amik vezetékkeresők, meg öngyújtók is egyben, elég nagy ostobaságot is ki szoktak jelezni. Az enyémet csavarhúzónak használom... (N és PE, valamint F és PE között is mérj!) Tehetsz rá próbalámpát is, de igen valószínű, hogy csak feszültség van ott, az áram máshol folyik el.
Ha ezzel megvagy, jöhet a nullázás. Reklám után folytatjuk. :-)
Eszembe sincs megnéz(et)ni, mert tudom, hogy egy harmincvalahány éves panelházban semmit sem ér a földelővezeték. Ebben még pirossal megy... :-) Egyébként érdekes, hogy nem vágott még meg az áram, pedig próbálgattam a mikrot direkt (kísértettem a sorsot).
Sajnos sokba kerülne kiépíteni egy új földelőhálózatot, pedig az első emeleten van a lakás. Újra kéne húzni az összes vezetéket, nehogy össze legyen kötve más lakások földelésével, stb. Mondjuk nem nagy kunszt leverni két szondát a lakás két szélén a földbe, de ennyit nekem nem ér a dolog.
Nem tudom, ez milyen ház, de ha társasház, akkor lehetséges, hogy a főfalakban futó vezetékeket szépen össze-vissza cserélgették, elkötötték. Akkor is lecsaphat a Fi-relé, ha nem onnan jön a fázis, de a Te nulládba megy vissza. És akkor Nálad szakad meg a szomszéd áramköre. De ehhez nagyon el kellett kúrnia valamit a kivitelezőnek anno. Mondjuk ez valószínűtlen, mert akkor gyakrabban leoldana.
anyámék régi családi házában most derült ki, hogy a földelésben vagy feszültség. pontosabban úgy, hogy vettem egy olyan kis kijelzős fázisceruzát és amikor ott voltunk unalmamban beledugtam. meg is lepődtem:) 110 v-ot mutat a föld. nézegettem a vezetékeket és úgy látom, a kapcsolódobozig rendben van, de utána nincs összekötve a 0 a földdel. pontosabban a föld kimegy és eltűnik, gondolom egy leszúrt valamire kötve. szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan van ez a 0 és a föld összekötése? hol kel összekötni? vagy elég a 0 sínre rákötnöm a földet?
sajnos nincs villanyszerelő ismerősöm és ha nem muszály nem hívnék "szakit".
Vezetékkereső 230V-ot ír rá, szóval elvileg totál fesz alatt van az egész inox ház. Ellenben nem ráz meg, ha hozzáérek, csak néha nagyon picit érzem, hogy csíp
A földeléseddel gondok vannak. Nézesd meg szakemberrel, mert ez veszélyes szituáció.
Grillezéskor sosem verte le. A tuti korulmenyt amikor kovetkezetesen mindig leveri, meg nem tudtam megtalalni. Emlekeim szerint, ha minden levolt kapcsolva akkor talán sosem verte le, de volt mar rá példa, hogy teszteléskor szánt szándékkal a lehető legtöbb fogyasztót bekapcsolva a sütővel párhuzamosan, nem verte le.
Mindíg csak a fi-relét verte ki, a kismegszakítókat nem.
Na de Dzsornó útmutásai alapján megpróbálom kikapni valahogy a cuccot, hogy hozzáférjek a dugaljhoz, hátha akkor többet tudok meg...
Szükségem lenne egy áramfigyelő relére, aminek min. 0,1A-1,0A-ig terjed a beállítási értéke. Egy záróérintkezővel kellene vezérelni vele egy mágnesszelepet. A GANZ honlapján találtam egyet, de ilyet már nem gyártanak.
Azt a mikrót sürgősen dobd ki vagy javíttasd meg. Ha a mikrót megfogva hozzáérnél vízcsaphoz vagy radiátorhoz, vagy esetleg mezítláb lennél és nem villanyszerelő bakancsban vagy jól szigetelő cipőben akkor bizony az életedbe is kerülhet.
Nekem is gázlappal van. Kiszedni egyszerű: Lenyitod a sütőajtót majd a két szélén látsz közvetlenül a felső rozsdamentes rész alatt egy-egy csavart. Azt kitekered és kihúzod a sütőt mint egy fiókot.
Nekem a mikrosütőm ráz. Vezetékkereső 230V-ot ír rá, szóval elvileg totál fesz alatt van az egész inox ház. Ellenben nem ráz meg, ha hozzáérek, csak néha nagyon picit érzem, hogy csíp. Fi-relé nincs abban a lakásban, és a földelés is használhatatlan már szerintem. Ha Te is hasonló készüléket fogtál ki, simán lehet ez is a hiba forrása.
Akkor azt mondod, hogy ha csak a sütő megy, nemcsak grillen, és semmi más nem, akkor mindig OK?
A Fi-relé 30mA-nél biztosan leold, de ennél kisebb indukált áramra is leoldhat. Ez, ha jól van kötve és jók a készülékek, nem gond, sőt előny is.
A kismegszakító nem kapcsol le ilyenkor? Vagy ez kombinált Vigi?
Most leginkább az zavar, hogy mindez nem következetesen történik, pl. tegnap du. óta sehogysem tudtam előidézni a fi-relé leverést, pedig eddig mindíg sikerült. Ha kihívok egy villanyszerelőt, és akkor sem veri le, majd csak másnap akkor hülyét kapok... A linket úgy látszik elkúrtam, ez szerintem már jó lesz
Ha már említetted, hogy neked is bosch sütőd van, azt esetleg tudod, hogy ezt hogyan lehet kiszerelni a konyhapult alól. Nekünk úgy van, hogy fölötte van a tőle független gázüzemü tüzhely.
Ha a sütőd önmagában sohasem veri le a FI relét akkor nagy valószínűséggel nem az a rossz, én ebben az esetben ha több fogyasztónál csinálja de egyiknél sem külön, akkor vmi rossz kötésre vagy elkötésre gyanakodnék. Egyébként nekem is bosch sütőm van de nem tudom neked melyik van mert a linken van vagy tíz darab. de a hiba szempontjából mindegy
Amúgy a tüzhely gáz üzemü, csak a sütő elektromos, lehet emiatt nem pakolták annó külön áramkörre, vagy ettől függetlenül is illett volna? Ja és sajna sem a lakás sem a sütő nem garanciális. :(
A fi-relé leverése nagyon összevissza történik, de valahogy sikerül mindíg megsütni a sütni valót. Leírom pontosan az ilyenkor megtett lépéseket, mert lehet a "Ha kiiktatok minden más fogyasztót (hütő, tv stb.) akkor viszont minden ok." kijelentésem nem biztos, hogy megálja a helyét.
Próbálunk sütni, leveri, megint próbálkozunk, megint leveri. Kiiktatunk minden nagyobb fogyasztót, még a hütőt ami külön áramkörön van és ilyenkor nagy valószínüséggel megy. Egyszer neki áltam tesztelni, és hütő működése mellet nem akarta leverni, ekkor beíndítottam a mikrót meg talán szagelszívót, leverte.
Ma du. ismét teszteltem. Az elején, csak akkor sikerült egyszer kiütni a fi-relét ha a mikrót is beindítottam, de utána bármit indítottam el mellette (mikró, szagelszívó, kenyérpirító, még egy hajszárító is mind a sütővel egy áramkörön), többet nem akarta leverni az istennek sem. Nagyon bosszantó, hogy nem tudom számomra azonosnak tünő kürölmények közepette reprodukálni a jelenséget.
Megmondom öszintén arra gyanakodtam, hogy talán a fi-relé rossz, de ez egy laikus megérzés... Van rajta egy teszt gomb, az működik. Tud a fi-relé úgy meghibásodni, hogy pl. ez a 30 mA-es kevesebb áramfolyásnál is kikapcsol, ezt lehet valahogy vizsgálni? Hány mA a még normálisnak tekinthető áramfolyas, mert ugye tökéletes szigetelés az nincs...
Ezért írtam, hogy sokféle megoldása lehet a dolognak. A legcélravezetőbb kihagyni a többi fogyasztót vagy leválasztani a földről ideiglenesen. De igazad van, nem hangsúlyoztam kellőképpen, hogy veszélyes művelet és hogyan készüljön rá.
Először vezetékkeresőre (csavarhúzós kivitel) gondoltam, de a fázisceruza némileg elterjedtebb. Ha valami nagyon el van maszatolva a gépen belül, akkor 100-150V simán lehet a testen, amit már lehet látni a cerkán.
A tűzhely nincs külön áramkörön??! Remélem olyan szerencsés vagy, hogy új lakás (mmint nemcsak Neked :-)), mert akkor lehet garanciába cserélni. Bár, aki ilyen munkát végzett, az inkább ne is barmoljon bele újra a rendszerbe.
Azért kérdeztem, hogy fix bekötés-e, mert elsőként megpróbálnám lekötni a földelő vezetőt, és szép távolból óvatosan bekapcsolni. Így valószínűleg nem veri le, de egy fáziscerkával érdemes a készülékházra tapintani.
Még ki lehetne ezer dolgot próbálni, de leginkább a tűzhely cseréje fog megoldást hozni szerintem...
Hogy fixen vagy dugaljrol van bekotve azt meg nem tudom megmondani, sajna nincs szem előtt a csatlakozás (most vettuk a lakást a konyhai berendezéssekkel együtt), de ki fogom deríteni amint haza érek. Igen, 1 fázisú. A Fi-relé 40 A-es. A konyhai cuccok a hütő kivételével egy 16 A-es megszakítóba futnak bele. A villanyóránál található fő megszakító 36 A-es.
Hogyan van betáplálva a masina? Dugaljról vagy fixen be van kötve? Gondolom 1 fázisú... Akár még az is lehet, hogy a sűtő légkeverője hibás, vagy bármi más, ami nem a grillező résznél van. Mekkora Fi-relé (amperben)? Mekkora a kismegszakító?
Ezért kell minden szobába UTP/koax, abból nagy baj már nem lehet, aztán csókolom, pár üres cső tetőtől/padlásig, így ebben a verzióban 24 éves házunkban még nem kellett sem vésni, sem külcső csatornázni. Áldom a nevét aki építette, csak tapétát kellett átbökni, aztán ott volt 4 cső, pincétől-padlásig.
Persze mostanában nem hallgatnak az emberre, mert nem érthetek hozzá, meg mert drága. Az ilyen szopjon csak 2 év múlva, mikor jön üveggel az XY Telecom Rt. oszlop felől, oszt nincs hol bevinni a mindent.
Nekem is fi relés problémám van. Az elektromos sütőnk sütő üzemmódban leveri a 30 mA-es fi relét. Ha kiiktatok minden más fogyasztót (hütő, tv stb.) akkor viszont minden ok. Érdekes módon grillező özemmódban (ez úgy tünik kissebb áramfelvétellel jár) sosem veri le.
Szerintetek mivel lehet gond, és mi lehet rá a megoldás. Ha további támpontra van szükségetek a probléma lokalizására, mondjátok miaz, írom mint a gép...
A szolgáltatók változtatásait tényleg állati nehéz követni manapság...
Én ezt úgy oldom meg (komolyabb kivitelezéseknél), hogy kialakítok egy gyengeáramú közponzot, ahova bejön a tv, telefon és innen egy sugaras hálozatot indítok koaxból, utp-ből, telefonból és riasztóbol.
Ha nincsenek egymásba fűzve az aljzatok akkor gyakorlatilag bármit-bárhova kitudok adni. Innen már nem lehet nagyot bukni. Szerintem.
A teljesség igénye nélkül akartam arra felhivni a figyelmet, hogy az informatikai hálózatnál sok tényezőre kell figyelni. Mert már nem minden az ami::)
Ez igy nem teljesen igaz, mert teny hogy valameddig kozos median jonnek de egy kutyube vegzodik amirol biza tobb csati megy tovabb telefone - tv - lan. De ha valaki megkarja osztani annak sajna kikell epitenie a halozatot, vagy annyi kutyut igenyel a szolgaltatotol amennyi szukseges de a masodik eszkoz sosem tartozik az alacsomagba amiert biza havi kemeny penzt kernek.
Ami hatrany az a TV mert ha tobb TV-t akarunk nezni ott kell mindegyikhez kutyu mert csak igy lehet megoldani, hogy tv-kent mas csatornat lehesen nezni de ennek meg egyeb rendszer es kapacitas kovetelmenyei vannak. Ergo lehet hogy 10 TV-k van de a halozat a szolgaltatotol max 2 tud kiszolgalni.
Attol fugg milyen szerelvenyekkel szamol az ember (aranyozott, specialis rozdamentes, fa, granit mert vannak ilyenek is) ha sok a vezetek es a kapcsolo aljzat akkor kb 30-40% lehet, mert a sok kapcs. aljzat sok doboz nagyobb vesesi munka, sok vezetek vagy tobb cso vagy vastagabak.
De meg mielott vesnel:
- jol gondold at mit akarsz aljzat, vilagitas, kapcsolo
- elore szamoljal minden szobaba eloterbe egy telefonnal
- riasztoval
- internettel ez lehet telefonnal egyutt UTP kabel
- es tv-vel.
mert ha nem szamolsz kesobb vesni vagy csatornazni igen megdragitja.
Egyetértek az elöttem szolóval, tizenéve én is belementem egy ismeretlen embernek, hogy a villanyóráig én kiviteleztem. Ő lecsövezte a melót, együtt behuztuk, és lekötöttük.
Területileg változik hogy hová kerülhet a villanyóra.
Nem akarlak elkeseríteni, de ha nem akarsz életveszélyt előidézni a házadban a szeretteidnek, akkor inkább hívj egy szakembert. A legtöbb, amit tehetsz, hogy elvégzed a kulimunkát a mester helyett, aki csak a szaktudását adja. Tudom, hogy nagyon sokat számít a pénz, de mindig(!) ebből lesz a baleset, amit senki sem szeretne. Pláne nem rács mögé menni egy családi tragédia után... És mindenki úgy áll hozzá, hogy ő azért konyít hozzá valamicskét. Aztán kiderül, hogy annyira azért mégsem. Ne értsd félre, nem pályázok a munkára, és azt is tudom, hogy minden elhangzott szó ellenére is Te magad fogod megcsinálni, ezért csak annyit kérek, hogy kalkulálj bele pártízezer forintnyi művezetői óradíjat, aki segít Neked az építés levezénylésében.
Azt pedig ne feledd, hogy sok pénz a tervezőasztalon folyik el...
Építkezésbe fogtunk... gondolom senki sem lepődik meg azon, ha azt mondom: szűkös anyagiakkal, sok hitellel... Úgy gondoltam, hogy a villamos hálózatot magam építeném ki. Ebben kérném a segítségeteket. Ott kezdeném, hogy szereltem már villanyt többször is, de nem mostanában, és nem egy komplett, új lakóházban. Vésés, dobozolás, csatornázás nem probléma, számítógépes hálózatokat elég gyakran szoktam építeni.
Van-e valamilyen neten elérhető tudásbázis ezzel a témával kapcsolatban? Érdekelnének a modern technikák. Én még csak csavargattam és szigszalagoztam a csatlakozásokat. Továbbá érdekelnének a hatályos rákötési szabályok is. Állítólag nem lehet már falba építeni az óraszekrényt?!?
"És még egyszer leírom, h érthető legyen: 25mm2 alatt TILOS PEN-vezető kiépítése!!!"
Neharagudj, de teli vagy fogalom zavarral. A PEN vezető legkisebb keresztmetszete 10mm2 lehet. A védő vezető keresztmetszete 25mm2 felett a fázisvezető keresztmetszetének a fele lehet.
mellett, hogy egy vezető kiépítését megtakaríthatjuk.
Az MSZ 447-78 ezért (az új
szabvány megjelenéséig, tehát 1994-ig) kötelezően
elő is írta, hogy nullázás esetén a méretlen
fővezetéket nem szabad ötödik (harmadik)
érrel kiépíteni. Most viszont azt
mondják, hogy épületen belül - a vezeték keresztmetszetétől
függetlenül - ne alkalmazzunk
PEN-vezetőt. Mi az oka ennek a szemléletváltozásnak?
Előírás ez, vagy csupán ajánlás?
Kell-e, érdemes-e a meglévő berendezéseket
ennek megfelelően átépíteni?
FELELET: A változás oka a félvezetős termékek
elterjedése. Életvédelmi (érintésvédelmi)
szempontból a megfelelő mechanikai
állóképességű (legalább 10 mm2 keresztmetszetű)
PEN-vezető alkalmazásának
nincs hátránya. Azt azonban tudomásul
kell venni, hogy minden villamos szerkezet
teste a felerősítő elemeken, csatlakozó
felületeken keresztül valamilyen ellenállással
földelődik. Ebből következik, hogy
a PEN-vezetőhöz csatlakoztatott testnek
ezen természetes földelése párhuzamosan
kötődik magával a PEN-vezetővel, s így az
egyfázisú üzemi áram egy része a földelésen,
az épületszerkezet vasalásán keresztül
fog záródni."
A PEN vezető azért találták ki, h nagy keresztmetszetelnél és nagy távolságnál megspóroljuk a PE vezetőt, és nem azért, hogy a kaputól a házig nyerjünk 3000ft-ot és ezzel növeljük balesetveszélyt.
Ráadásul, ha az adott szituációt nézzük akkor a mérőhely körül kell megoldani a nullázást így ha PEN veztőt alkalmaznál méretlen fővezetéknek, akkor nem valósulna meg az általad bemásolt követelmény:
"Ha a villamos berendezés valamely pontja után a nulla és a védelmi funkciót külön vezeto´ látja el, azokat nem szabad újra összekötni e pont után."
egyes tipusoknál a bukócsövet (melegvíz kifolyó) rosszminőségű műanyagból gyártották, mely fentről lefelé kezd el elporladni, ezért nem tudod kinyerni az összes melegvizet.
Ennek pótlására már gyártanak fém bukócsövet.
Lekötöd a melegvíz csövet és egy csavarhúzóval a műanyag csődarabot betolod a bojlerbe. -ekkor ömleni fog belőle a víz mivel le se tudod engedni a csövön keresztül, mert a törött csövön nem tud levegőt beszívni, úgyhogy hideg vízzel csináld- majd az új csövet gyorsan betolod és kész is.
8.2.1. TN-rendszerekben, a rögzített villamos berendezésekben legalább 10 mm2 keresztmetszetu´ rézvezeto ´ju´ és legalább 16 mm2 keresztmetszetu´ alumíniumvezeto´ju´ vezetékek, illetve kábelek esetében egy közös vezeto´ szolgálhat mind védo´vezeto´, mind pedig nullavezeto´ céljára, feltéve ha a villamos berendezés adott része nem áram-védo´kapcsolóval van védve. Egy PEN-vezeto´ legkisebb keresztmetszete azoban 4 mm2 is lehet, ha a vezeték, illetve kábel IEC-szabványoknak megfelelo´ koncentrikus típusú és ha a koncentrikus vezeto´k mentén az összes kötés és csatlakozás ketto´s kötésu´. [546.2.2] 8.2.2. A PEN-vezeto´t, a kóboráramok elkerülése céljából, az elo´fordulható legnagyobb feszültségnek megfelelo ´en kell szigetelni. Megjegyzés: A kapcsoló- és vezérlo´szerkezeteken belül a PEN-vezeto´nek nem kell szigeteltnek lennie. [546.2.3] 8.2.3. Ha a villamos berendezés valamely pontja után a nulla és a védelmi funkciót külön vezeto´ látja el, azokat nem szabad újra összekötni e pont után. A szétválasztás pontjában külön csatlakozókapcsokat vagy síneket kell biztosítani a védo´- és a nullavezeto´k számára. A PEN-vezeto´t a védo´vezeto´ csatlakozókapcsára vagy sínére kell csatlakoztatni.
Azt nem mondtam, de a hozzászólásodat olvasva megemlítem, hogy valóban a mérőóránál van dugalj és fi-relé. Szóval ezzel együtt akkor hogyan kéne tovább a házba vezetni az áramot, hány eres kábel kell, földelő szonda kell-e máshova (is)?
Azért szokták így csinálni, mert ennek van értelme. És mivel így szokták csinálni, ezért mindenki 4-eres kábelt vesz, ennek okán a bolt jellemzően nem tart raktárra 5-eres földkábelt.
Szóval ha a mérőóránál van leütve a földelő szonda, és már ott adott a 3F, nulla, védőföld,
Hát az, hogy adott, nem jelenti azt, hogy a nullát és a védőföldet ott szét is kell választani. Szépen egyben kell tartani, és egyben kell elvinni a házig, ott újabb földszonda (vagy inkább bekötni a ház vasbeton alapjába, ha van neki ilyenje), és bent a házban szétválasztani. Természetesen így esély sem nyílik arra, hogy a házhoz tartozó Fi-relé a kerítéshez kerüljön :)
Ha az áramszolgáltatótól jön a nulla, akkor nyugodtan összekötheted a földdel/szondával, majd mehetsz a házhoz a 4 eressel. Aztán a házban, ahol szétválasztod a PEN-t PE-re és N-ra, ott szintén kösd be a PEN-t még a földbe, úgy tuti jó lesz. Én biztos nem vinném be a más által kijelölt nullát a házamba.
:))))) Biztos nem gondolhatott a 25mm2 feletti rendszerre, mert 5x6-os kábelt ill. 5x10-es kábelt kerestem a boltban. Akkor mondta az eladó, hogy ilyet nem tartanak, csak megrendelésre hoznak. A bent lévő sorbanálló villanyszerelő tette hozzá, hogy 4-eressel szoktak tovább menni. (4-eres kábel volt a boltban) Nagy úr a szokás itt is ezek szerint :)
Szóval ha a mérőóránál van leütve a földelő szonda, és már ott adott a 3F, nulla, védőföld, akkor innen mehet a házba (kb 12m) az 5-eres kábel az elosztószekrénybe? Ez így jó megoldás?
Ha a kerítésnél lévő mérőóránál 3 fázis, nulla, és a védőföld már külön van, akkor miért mondhatta egy villanyszerelő hogy 4-eres kábel kell tovább a házba? Nem inkább 5-eres kéne?
A kütyüdet eredendően a kék-barna párosra kellene kötni, de az tuti, hogy van kötődoboz, mert ott lehetne a két kört külön venni. Ez jobb esetben kint van a válaszfal nyomvonalában (ahol a lámpa van), rosszabb esetben a fürdőben lecsempézték.
A helyzet érdekessége az, hogy a kapcsolóhoz sima MCu egyeres vezetékek jönnek le, míg a ventilátorhoz meg MT 3 eres tömlővezeték megy... Egyszóval valahol még lennie kell egy kötődoboznak, de azt ezek szerint bevakolták.
Ma szerettem volna azt megoldani, hogy a fürdőszobai elszívóventit a mosdókagyló felett lévő világítástól függetlenül is lehessen kapcsolni. Amikor levettem a venti burkolatát, ez a kép fogadott:
Hozzáteszem, hogy a villanyszerelést végző, egyébként hihetlenül nagypofájú, és lekezelő stílusú villanyszerelő két olyan emberrel dolgoztatott, akik első ránézésre alkoholista csöveseknek tűntek, strandpapucsban szereltek, szerszámosládájuk egy kopott neccszatyor volt. Sajnos nem mi választottuk ezt az alvállalkozót, hanem a társasházat építtető cég. Egyszer azért nem tudtak jönni szerelni, mert valami óvodában dolgoztak. Szegény ovisok!
Hát, aki 10 centire rak pl. egy Ethernet kábelt a radiátor mellé, annak "élményei" lesznek pár év múlva. Az a 3-as elosztó a kis tápegységgel meg tök úgy néz ki, mintha a kábelén lógna...
Jó ujra látni ilyet. Felidézi a régi szépidőket :)
A BP székházban csináltam egy 400 végpontos hálózatot -mondjuk ott még mint alkalmazott készítettem-, de nekem ez a számítógéphálózat építés olyan unalmas munka volt, h nagyongyorsan abbahagytam :D.
Kegyetlenek ezek a képek! És még van pofája ferakni őket reklámnak... az a taposócsatorna külön érthetetlen egy megoldosás, azt csak a legvégső esetben alkalmazzuk.
Én a helyszinen lelőném aki ilyen munkát végez.
Persze erről a megrendelők is tehetnek mert ugye mindíg a legolcsóbb kell nekik, aztán így járnak. Meg ha jól látom ez vmi üzletféle. Na a boltosok a legrosszabbak, ott állandóan megy a "felezzük meg tesókám" c. műsor.
Jó ujra látni ilyet. Felidézi a régi szépidőket :)
A BP székházban csináltam egy 400 végpontos hálózatot -mondjuk ott még mint alkalmazott készítettem-, de nekem ez a számítógéphálózat építés olyan unalmas munka volt, h nagyongyorsan abbahagytam :D.
ilyenben anno één is utaztam:)) csak ott kitalálták a fesz alatti szerelést mert nem leetett forgalomkiesés a kollegá hegesztett egyett a rack szekrény ajtaján a fázissal:)
Azért van 16A-es főmegszakító után 20A-es, mert valaki nem készült fel rendesen a munkára. Vagy nem volt "C"-s vagy "D"-s kismegszakítója a kívánt áramerősséggel, vagy nem érdekelte, vagy... milliónyi oka van, miért hibáznak az emberek. A lényeg, hogy semmi értelme, csak hibalehetőség jelenleg.
Azt honnan tudni hogy szelektív vagy nem a FI relé? Azt olvastam hogy van az "A" és az "AC"-vel jelölt, amiből lakásokba az "A" jelü kell. Na most az enyémen semmi ilyen nincs :) Ez egy XBS DZL176-63 FI relé 40A / 0.03A
Javaslom, hogy a kinti FI relédet tedd a benti elosztódba, s annak helyére pedig célszerű rakni 30, vagy 100 mA -es szelektív FI relét, ez a normál FI-hez képest késleltetve old le, viszont plusz védelmet nyújt a teljes áramkörödre (még a kintire is)
(A 30 mA-es azt jelenti, hogy 30 mA esetén biztosan le kell kapcsolnia, viszont a a termékszabvány szerint ez 16 mA-nél is oldhat !!!)
Ha van elosztótáblád bent a házban, és belefér, akkor simán bele lehet szerelni az új Fi-reléket, áramkörönként. Ha nem fér bele, kell egy új szekrény neki.
Ha nincs kinti fogyasztód, akkor a mérőnél csak két esetben van értelme a Fi-relének: 1.) egyetlen áramkör van 2.) az összes áramkört egy Fi-relé védi (mint jeneleg Nálad) (régen elég drága volt). Persze, ilyen esetekben is érdemes bevinni a házba.
Arra figyelj, hogy ha a villanyóra-szekrényben vannak dugaljak, akkor azok is legyenek védve Fi-relével (pláne, ha arról nyírsz füvet), mert azok jellemzően nincsenek behozva a házba, így egy független áramkörön van, az elosztó-táblád előttről. Ha volt esze annak, aki csinálta, rakott elé egy kisebb kismegszakítót vagy egy olvadóbiztosítót. Így, ha zárlat van a fűnyíró miatt, nem csattan le az egész ház.
"Tehát a ház betápja ne menjen át kint Fi-relén, a házban belül meg funkciók szerint egy vagy több Fi-relére szétbontva legyen az elosztóban minden áramkörön védelem."
Ok, akkor átszereltetem belülre. Ha több FI relét akar az ember akkor kell hozzá valami speciális előkészület vagy simán meg lehet oldani egy már kész leosztással is?
"Ha van a ház betápjától független kinti fogyasztó neki ugye nyilván csak kint lehet Fi-reléje, és kültéri cuccoknál ezt nem is kéne elhagyni. Ha nincs a háztól független kinti fogyasztó, akkor az órához abszolúte fölösleges a Fi-relé."
Kint nekem nincs semmi csak 2db konnektor a villanyóra dobozában, ahol a FI relé is tartózkodik jelen pillanatban. Viszont ezeket a konnektorokat csak nyáron fűnyírásnál szoktam használni.
Naja, ismerősnek is ugye kint van a kapun, oszt éjjel lehet kicsettegni felkapcsolgatni :-) Mennyivel jobban járna, ha a kerti cuccoké kint a kert sarkán lenne, többi meg bent a házban a megszakítótáblán... De majd saját házamnál ebben okosabb leszek, van rá még 5 évem :-D
Nem ez a baj? Lehet hogy át kéne szerelni a házba a kismegszakítók mellé?
Nem ez a baj, de mindenképpen praktikus, ha a házat védő Fi-relé a házon belül van. Nem is értem, hogy minek szerelnek Fi-relét így fel villanyszerelők...
Tehát a ház betápja ne menjen át kint Fi-relén, a házban belül meg funkciók szerint egy vagy több Fi-relére szétbontva legyen az elosztóban minden áramkörön védelem. Ha van a ház betápjától független kinti fogyasztó neki ugye nyilván csak kint lehet Fi-reléje, és kültéri cuccoknál ezt nem is kéne elhagyni. Ha nincs a háztól független kinti fogyasztó, akkor az órához abszolúte fölösleges a Fi-relé.
A kültéri cuccokat (meg általában, a beázásveszélyes vezetékeket, dugaljakat, fogyasztókat) praktikus a ház központi Fi-reléjétől függetlenre szerelni, mert ezeken a helyeken gyakoribb élmény lehet a Fi-relé lekapcsolás, és ilyenkor király tud lenni, ha a ház egyébként használható marad, és mondjuk csak a kerti dolgok meg a kapunyitó nem mennek.
Azért gyártanak nagyobbat, mert vannak olyan készülékek, amelyeknek van üzemszerűen szivárgó áramuk. Kültérre például 300mA-eseket szerelnek. Ezeket az eszközöket általában nem taperolják emberek, ellenben ki vannak téve az időjárás viszointagságainak. Egy plusz védelem az IPxx mellé.
A Fi relé akkor old le, ha a nem a két/négy pólusán halad át az áram, hanem máshol is, és ez a máshol elfolyó áram meghaladja azt az értéket, amire tervezték (pl. 30mA). Ezt megzavarhatja az, ha a szomszédnál zárlat lesz, mert a nullák és a föld ugye össze vannak kötve a közelben.
Akkor miért gyártanak 100 és 300mA-es relét ha az határérték felett van? Amiket írtál már mind megnéztem nincs vele gond. Ülök a szobában, TV megy esetleg számítógép, és egyszercsak FI relé leold. Volt már olyan is hogy a szomszéd csinált valamit, erre nála is meg nálam is levert a FI relé. Ez pl hogy lehetséges?
Ez butaság. 30mA az életvédelmi határérték. Ha valami lecsapja a Fi-relét, akkor az le fogja a 300mA-est is. Meg kell keresni a hibás fogyasztót, addig nem érdemes mást csinálni. Tipp: inox borítású mikrohullámú sütő, bojler, mosógép, mosogatógép, házi vízmű, elektromos fűnyíró. :-) Ritka az, hogy valami üzemeszerűen szivárogtat kóbor áramokat.
Igazából hátulról támadtam a kérdésemmel. :) Szóval van fent egy 30mA-es de azt időnként leveri valami. Egy villanyszerelő azt ajánlotta hogy inkább 100 vagy 300mA-es kéne a ház védelmére mert ez túl érzékeny ami most van fent.
Sziasztok. Egy családi ház védelmére milyen FI relé a javasolt, 0.03A vagy 0.1A ? Egy fázis van a házban, 12 körre osztva kismegszakítókkal. A FI relé kint lenne az óránál.
Általában a zárlati szakítószilárdságot, a kioldási jelleggörbét és természetesen az Amper-értéket szokták feltűntetni rajtuk. Pl: C16A Iz=6kA De van, amikor S (Slow), M (Mid-Slow) F (Fast) és U (Ultra-fast) rövidítések vannak ráírva. És van, amikor semmi. :-)
Az enyémre nem volt. Nemrég nézegettem, de ilyesmi nem volt ráírva. Arra emlékszem, hogy valami 6000 meg 3000 volt rájukírkálva apró betűkkel, meg a 16A, meg talán valami gyári típusszám-féleség.
Az a vicc, hogy ha ezt a kivitelezőt valaki el akarná tiltani az ehhez kapcsolódó tevékenységek művelésétől, évekig pereskednie kéne és nagy valószínűséggel csak sok pénze bánná. A villanyszerelő alvállalkozót és a fővállalkozóját is megetetném a kivitelezői nyilatkozatukkal.
Arrafelé csak telefonos cégeknél találkoztam olyan megoldással, mint amit az itteni Trécomfélék szoktak. Villany egy álomnak tűnt, gyorscsatlakozók, mennyezet felett gyorscsatlakozós kötődobozok, többnyire digitvezérlés.
Laci ezt a részét tudom de mikor jön az Elmüs szakik le akarom beszélni hogy itt a kábel kösse be jó pénzért a plombálással egy füst alatt ha vállalja hogy be is teszi a csatornába jó ha nem akkor megcsinálom én ezért érdeklődöm hogy milyen kábel legyen az óra és a elosztó közt sac c kb 10 méter de akkor sokat mondtam
Álmennyezet: ápol és eltakar... T. szaktársak szerelése "vadiúj" üzletközpontban, gk. felett. Ez az eredeti formája elkészült és üzembehelyezett kötésnek
A páncélozás a kábel fizikai védelmét szolgálja. Általában egy acélszalag övréteg van rácsavarva. Ez pont elég ahhoz, hogy egy rágcsáló ne tegyen keresztbe, vagy egy rápottyanó kalapács ne vájjon lyukat bele. És - amiért leginkább alkalmazzák - ne lehessen felhasítani és megcsapolni anélkül, hogy látható nyoma ne maradna. Továbbá időben is több egy ilyenből lopni.
Az áramszolgáltatók a TR-állomás és a telekhatáron fölállított mérőhely közé csak páncélozottat fektet le, mert méretlen kábelből jobb lopni...
Persze, egy nagyobb teljesítményű ventilátor simán leverhet egy "C"-s kismegszakítót. "D"-sel szoktuk megoldani. Persze, ha távol van és a feszültségesés miatt egyébként is nagyobb keresztmetszet kell, akkor én is nagyobb biztosítót teszek oda, de az indítási áram 10x-es is lehet, szóval olyankor is néha kellhet "D"-s. Ha meg nincs motorvédelem, akkor veszélyes is nagyobb betápot adni neki, mert menetzárlatkor vagy megszoruláskor leéghet az egész.
Nem azt mondtam, hogy javítsd fel a házat, de ha csak a Te kábeled megy benne, és pár méter az egész, akkor legyen megcsinálva rendesen... mert ugye csak a Te kábeled megy benne? :-o
És ráadásul be is van süllyesztve? Nem tudom, hány méterről van szó, de én lecserélném azt is. Nehogymár egy régi lapos csatorna miatt kelljen 3db egyerű, szimpla szigetelésű kis vezetéket használnom, amikor oda erős, kettős szigetelésű, védett kábel kell!
Terhelhetőség szempontjából teljesen korrekt. Gondolom, több vezeték ment egymás mellett, nem hajlékony kiskábelről van szó. Én azt mondom, inkább legyen új tartószerkezet az új kábelnek, mintsem a régi csatornák és lyukátmérők határozzák meg a kábel típusát. Ne legyen fordított alárendeltség, mert az kompromisszum, amit a villanyszerelés nem ismer(het...). Egy betáp kábel kiválasztása picit komolyabb feladat, mint egy belső áramköré. Méretezni mindig jelentős tartalékkal kell: a névleges terhelhetősége legfeljebb 70%-ban lehet kihasználva és érdemes egy biztosító fokozattal nagyobbra tervezni, ha 200A alatt vagyunk. Figyelni kell a feszültségesést, ami egy fázis esetén a 2%-ot nem kéne, hogy meghaladjon. A tartószerkezetnek védenie kell a mért, figyelt területen kívül eső szakaszt. Ilyen esetekben maga a kábel is legyen páncélozott! Én legalábbis nem szeretném a mért kábelemet közös terekben, felügyelet nélkül tudni... Ez pártíz méter esetén nem jár jelentős többletköltséggel, még ha a kábel a duplájába is kerül (párezer forintról van szó).
Akkor az kb. 5-8m kábelt jelent legfeljebb, ugye? Akkor ne szarozz vele, vedd az öterest, sosem árt pár plusz ér tartaléknak! 25A-re betáp kábelnek 6-ost tennék mimimum. NYY-J 5x6-ost keress. Esetleg vehetsz páncélozottat, hátha valakinek eszébe jut kint megcsapolni. Az meg NYCWY 5x6 lesz.
Ha 3 fázisod jön be, akkor mind a 3 kötve van. Ha csak egyfázisú a rendszered, akkor csak egy. Ettől függetlenül érdemes az ötvezetős kábelt megvenni, hátha később bővíteni akarod, és nem sokkal drágább egy 5 eres. Tömöret vegyél, az olcsóbb és egyszerűbben szerelhető. Azt nézd meg, hogy mekkora a maximum, amit most bele lehet kötni a kismegszakítóba, és akkorát vegyél. Persze, csak ha nem száz méterről van szó, de 20m kábelnél érdemes kifizetni a drágábbikat, így azon a szakaszon soha nem lesz problémád. Mekkora a biztosítód?
Ugyanakkora áram mellett később old le. Vagyis, ha van egy szivattyúd, aminek az indítási árama jóval nagyobb, mint az üzemi, akkor az bekapcsoláskor a névleges X Amper helyett mondjuk X+10A-t vesz föl. Ha X A-re méretezted azt az áramkört, akkor az X A-es kismegszakító le fog oldani azonnal, mert nem bírja az X+10A-t. Viszont jelleggörbétől függően van egy bizonyos tűrése. A "D"-snek nagyobb, tehát tovább elviseli az X+10A-t. Így lehetséges az, hogy mire kioldana, a szivattyú már rég felpörgött és csak a névleges áramát fogyasztja.
Nem tudom, mi a belső szabályzatuk, de ha szólsz nekik, hogy jöjjenek ki, mert valami gáz van, akkor mondhatod, hogy cseréljék ki egy "D"-sre. Úgy kell beállítani a helyzetet, mintha egyfolytában lekapcsolna a "B"-s miatt, amikor mosol, stb. És akkor talán nem verik Rád a négyezer-valahányszáz forintos kiszállási díjat. Persze, érdemes felkészülni és bevásárolni egy "D"-st és egy "C"-st is, ha az előbbit nem engednék. De egy-két ezres a zsebbe mindent megold. Ez van. Esetleg meg lehet őket kerülni és az áramszolgáltatóval szerződésben lévő villanyszerelőt meg lehet ilyennel keresni. Az majd visszaplombálja Neked. Esetleg munkalapot is ír...
Az áramszolgáltató azért tesz általában C-t, mert az órája, a sorkapcsok és az egész költséghatékony szemét, amit odabasz Neked jó pénzért, csak ennyit bír. De ez csak az egyik dolog, ami a másikból következik. Nevezetesen, hogy a mögöttes hálózat szelektivitását csak így tudják megoldani. Ha Te garantálnál egy 10kA-es Iz-t a fogyasztásmérő helyeden, akkor sem adnának "D"-s kismegszakítót, mert ha csinálsz egy 3F zárlatot, az egész utca miatt fogsz csuklani egészen az oszloptrafóig. Van, ahol lehetne, van, ahol nem. És mivel ezt senki sem tudja, marad a "C"-s mindenhol.
"A"-jelleggörbés nagyon ritka és nagyon drága is, ami tényleg jól működik. Néhány kisteljesítményű ohmikus fogyasztó kivételével minden leverné, még egy 100W-os izzó is. Még nem is találkoztam vele, terveken sem, pedig csináltunk már sok cifra dolgot.
A lényeg az, amit már lentebb leírtak, azaz a szelektivitás. Azért van, hogy mindig a túláramot okozó fogyasztóhoz legközelebbi biztosító oldjon le, ezzel szelektálva ki a többi fogyasztó közül a lehető legkisebb csoportot, amely így tápellátás nélkül marad. Ha valamelyik áramkorben szükséges a teljes betáp teljesítmény, akkor oda ugyanakkorát fognak tenni, mint amekkora a betáplálási pontban is van. A trükk ott van, hogy van lassabb és gyorsabb kioldási idejű biztosító is, melyek a túláram-tűrés mértékében különböznek. A, B, C, stb. betűkkel jelölik őket. Jellemzően "B" jelleggörbéjűeket tesznek a kis áramfelvételű, egyszerű fogyasztok áramköreinek védelmére, és "C"-set a motor vagy egyéb egyedi belső tulajdonsággal rendelkező fogyasztók elé, amelyeknek nagyobb az indítási áramuk, mint a névleges (üzemi). A betáp pontban meg általában "D"-jelleggörbéjűt alkalmaznak, ez old le időben a legkésőbb ugyanakkora átfolyó áram mellett. Így lehet azt meghatározni, hogy az egymás után szerelt pl. 3db 16A-es biztosító ne egyszerre, vagy össze-vissza oldjon le.
Ehhez temrészetesen az kell, hogy aki építi/karban tartja a rendszert, tudja ezeket a szelektivitási szinteket, és ne keverje a biztosítókat. Illetve az is fontos, hogy az egyes jelleggörbéknek megfelelő zárlati szilárdságot elviselő szerelvényezés kerüljön kialakításra. (Azaz ahol a leghosszabb ideig fog folyni a legnagyobb áram, az bírja is annyi ideig!)
Minden drottal kell sorbakotve legyen olyan bizti, ami elobb old le mint a drot eleg.
Az oranal van egy 25-os, de onnan jo vastag drot is jon. Aztan ha a vegere teszel egy vekony hosszabbitot, az siman elfustol es a 25-os le sem old. Tehat a konnektor ele kell egy 16-os. De azt nem tehetjuk az orahoz, mert akkor szumma nem tudnal 16-nal tobbet felvenni.
53W, méréseim alapján. (Elekthermax) Érdekes módon kisebb fokozatban is ennyi, ilyenkor egy előtétellenálláson disszipálódik az energia egy része. A sörkollektor versenyen ilyen ventillátorral hajtottam a kollektoromat. Miután számított a fogyasztás, ezért kikísérleteztem egy induktív előtétet, amivel nem csak a légszállítás, de a fogyasztás is lemegy a felére.
>Ment a ventillátor a + 3 fokos szobában, akkor levettem a termosztátot a minimunra ( + 5 fok ) és akkor megállt. -Termosztátfüggő, az enyémet hiába állítom nullára, már hét foknál kapcsolja a ventillátort. Az alatta levő alternatív kapcsolóból (ami a lassú-gyors fokozat között vált) kikötöttem a lassú fokozat drótját, így azzal lekapcsolható.
Részben kiküszöbölték, van helyette más. Nem 50 Hz-en vibráltak a fénycsövek régen sem, hanem 100-on, de az sem róható fel "hátrányként" mert volt szabályos műszaki megoldása, ha netán valahol ezt kispórolták, az nyilván nem a fénycső hibája volt.
Közbe' eszembe jutott, hogy van ilyen tartalék ventilátorunk a raktárban, ...most megnéztem 230V 50Hz 57W van ráírva. Ez éppen egy német gyártmány és az Elekthermax típusú kályhákba használjuk.
Azon túlmenően, hogy egy 10-15 éves olvadós tábla egy biztos tűzforrás, valóban a hoszzú kioldási idő miatt is veszélyesebb. Ezen kivül egy ilyen táblát látva megkérdőjelezem kapásból a megfelő földelést, és ahol van is a megfelelő értéket.
A kioldási idő a kulcs, mégpedig az olvadóbetét kioldása testzárlati áram hatására 1-5 sec, míg a kismegszakító működési ideje kevesebb, mint 0,2 sec !!!
( A FI relé már 7-9 milisec alatt működik !!! (normál kiold) )
Azért ne essünk át a ló másik oldalára. A szabvány van az emberért, és nem az ember a szabályért. Különben meg azért kérdeztem, hogy most akkor kezdjem el rábeszélni az összes családtagot, akinél olvadóbizti van, hogy cseréltesse autómatára, vagy azért meghalni nem fognak tőle, ha még pár évig használják?
Kollega ha jól olvastam te kábelezel nagyban. Sacc/kábé épületen belül 4*120-as kábel részben álmenyó felett, részben PAsz tálcán, részben bilincselve mennyit lehetne beajánlani?
Szerintem mindegy is, mert a 12 vagy 24V rendszerekre nem is kell ekkora figyelmet fordítani. Arról nem beszélve, hogy a kapunyitóhoz, ha van, úgyis 230V kell. (Vagy nem?) Én (F)-es kábelt vennék, lehetőleg páncélozottat. Ha ez túl drága a célra, akkor NYY-t, mert az időjárásálló. Csőnek meg akármit, csak ne szürke gégét... :-)
szerintem elbeszélünk egymás mellett részben az én bibám én ilyen pl kőbe tett , járdába süllyesztett szegélyben futó talajközeli világitásra értettem . mert amiket nézztem mind egyen volt
A D rendszerű olvadóbiztosítékokat bárki cserélheti, 63A-ig. Manapság már kismegszakítókat használnak, mert így kiküszöbölhető a betét "megpatkolása", betét helyett 12-es csavar használata, nem kell minden kioldáskor újat venni, stb. Így a felelőtlen felhasználó sem vakargatja szomorúan a fejét, mert egy ilyen húzás miatt leégett a háza. A kismegszakítóknál már a "kitámasztom a seprű nyelével, oszt jóvan" módszer sem működik. Ha baj van, ki kell javíttatni a hibát.
Szerintem a legtöbb kültéri lámpa 230V 50Hz-re van kialakítva. Az egyenáramnak túl nagy lenne a feszültségesése, ráadásul a trafó+egyenirányító alkalmatosság sem olcsó mulatság. Ráadásul egy normálisan kialakított kerti világítás pont annyi veszély hordoz magában, mint a szoba közepén fityegő csillár.
Aljzatbetonban és földbe ásva egyaránt alkalmazható a symalen cső. Ebbe MBCu (NYM-J) jelű kábelszerű vezetéket kell húzni. A kerti világítást kétpólusúlag kell kapcsolni úgy, hogy a teljes szakasz áramtalanítható legyen. A védőcsövet és a kábelt 70cm mélyre kell leásni, mert így, mikor a kertben valaki nekiáll ásni, rotálni, szántani, kapirgálni, stb. kisebb valószínűséggel találja meg. Ráadásul fagyhatár alatt lesz a kábeled.
Javaslom, kérd ki egy villanyszerelő véleményét úgy, hogy a szaki látja a helyszínt.
igen, mert pont az volna a lényeg, h a viszonylag nagy nappali közepén álló ülőalkalmatosság mellé állítandó lámpa vezetéke ne a közlekedő útvonalakon fusson (még taposás ellen védő takaró izé alatt sem)
Abban kérném, a véleményeteket, hogy egy hagyományos parkettával burkolandó nappali padlójába milyen fedeles süllyesztett szimpla dugaljat lehetne tenni?
(lehetőleg a Legrand Batik-nál szolidabb árfekvésben :)
Na ez a kérdés. Tehát úgy van jelenleg kialakítva, hogy egy drót megy egy kültéri kötődobozba a terasz egyik oldalán a falba. Innene kell kivinnem a kertbe a 220at a lámpák számára. A szakasz első részén a teraszban kell vezetnem, majd onnan tovább a kertben a föld alatt. Ezzel kapcsolatban várom(tam) a tippeket. Mivel nem olyan méretű munka, eezért nem hívnék feltétlenül mester embert, de ha tudtok jó szakit, aki értelmes áron megcsinálná, nekem az is jó.
hát nem tom, h ezek a "hang" dolgok hogyan működnek, de emlékeim szerint a hűtő 42 dB, a mosogatógép 47 dB, a porszívók meg 70-80 dB. namost ez a Deovent Typ. AP papír szerint 35/39 dB (na meg az anyjukat...:)). sztem meg a porszívóhoz közelebb áll, közel annyira idegesít, így lehet az építőcégnél balhézok egy jót, úgyis naon megszerettem őket...
ezek a ventik mennyire hasonló méretűek, mert ez falba süllyesztett, oan 25*25*9 cm mély...
Fürdőszobai villanyszerelést meg kell csinálni a csempézés előtt. Ha értesz hozzá akkor mi a kérdés, ha nem akkor hivjál szerelőt 40 ből talán meguszható.
Most kerül felújításra a fürdőszobánk és a wc helysége. Plafonig lesz csempézve.
A probléma az, hogy több mint 30 éves a villanyrész a házban, az akkori kornak megfelelő vékony alluminium drotokkal. a ház áthuzására most nincs keret, de 1-2 éven belül mindenféleképpen sorra kerülne. Viszont akkor jo lenne ha nem kéne csempét bontani a csövezéshez, ezért valahogy előkéne készíteni a terepet.
Ötleteket várnék hogy ezt miként kéne megoldani.
Én is megtudnám oldani a csövezését a helységeknek vagy mindenféleképpen szakember kéne?
Ha szakember jön, az kb mit kér 2-3 dugaljért, és 2 világítás kapcsolokkal bekötéséért?
Egy teraszfelújítás előtt állok és szeretnék a teraszban átvezetni világítás számára egy 220V-os kábelt. A kérdésem az, hogy szabad e a teraszban vezetni (csövezés?), úgy hogy kb. 10 cm vastag vasbeton kerül a jelenlegi teraszra. Ebben vezetném a kábelt. Milyen anyagokat ajánlotok? Ha nem szabad így vezetni, akkor hogyan tudom rejtve elvezetni?
Legfeljebb érdekes hangja lesz. Attól függ, másik ismerős CAT7 UTP kábelre esküszik, van aki CAT6 SFTP-re, de tudja a fene, én már ezekbe nem merek beleszólni.
A Kompel foglalkozik mindenféle ventilátorokkal, egész olcsón kínálnak megoldásokat mindenfélére. Ők egyben egy villanyszerelési szaküzlet is, szerényebb választékkal.
Miért kell Neked NHXCH hangfalhoz?! Valami vészbemondó lesz? :-))
Azért tegyük hozzá, hogy a "hangos" az elég relatív dolog. Bár ha "új lakás", aztán ilyen corporate épített, meg lakópark, meg bigyó, akkor van rá egy láda söröm, hogy téleg hangos, meg szar is :-(
igen, a ventivel van gond, az, hogy szar!! mert ez új lakás, és az elején is hangos volt... vmi deovent, kicsit kitakarítom, meg próbálok vmi hangcsökkentést elérni, de ha csak akkor nyomatjuk a párát, ha már kijöttünk, az a biztosabb, egy rendes venti gond 20 alatt nincs. a 40W körüli fogyasztás mennyire gáz, a fürdő bő 4 nm...?
két kérdésem van: 1. lehet kapni távirányítós megszakítót? (egy oan dolog kéne, amivel ki-be tudom kapcsolni a fürdőszobai ventillátort, mert ezek az észlények egyenesbe kötötték a lámpával, és zúg mint állat) 2. a 13. ker.-belváros vonalon hol vannak komolyabb villanyszerelési boltok? tűzálló kábel kéne, az a szép narancs színű... (egyébként hangfalkábelként fog működni :))
Gondolom volt mar a kezedben ilyen zarbetet. A leggyengebb pontja kozepen alul van, ahol egy kis hid koti ossze a ket felet, amin raadasul van egy lyuk a csavarnak is. Ezt a hidat lehet eltorni. Csak a csavarasnal az ellenerot az ajto meg a zarszerkezet adja, ovatosnak kell lenni lehogy mindent elcsavarj. Nekem a multkor elbarmoltak a probalkozok egy zarat, tok elcsavargattak az egeszet. Azt pl alul furtam at, es utanna eltortem. Ha at van furva, a kulcslyukra mert hatarozott kalapacsutestol is eltorhet a hid.
nem egy kozpontbol mennek szetagazva a koaxok, mert ha igen csak eszkoz kerdese es mindent kapsz a csati vegen. Amugy tisztazd le a szerelovel. Ja igen tervrajz nincs a rendszerrol mi miert hova mivel?
A villanyszerelők több koaxkábelt bevezettek a lakásba, minden szobába 1-1 megy. Én azonban azt szerettem volna ha ugyanarra a tv-re műholdvevőt és pl. tetőantennát is tudjak csatlakoztatni. Ez így nem megy attól tartok, olyan mintha minden készülékhez külön vevőegység tartozna. Hogyan lehetne ezt átalakítani hogy egy csatlakozóaljzatba több, a tetőről és folyosó felől (kábeltv) is jöhessen madzag?
Ha kilóg annyira, hogy meg tud fogni egy vízpumpa fogóval, akkor el lehet törni, és hozzá férsz a nyelvet működtető lemezhez. Vagy ki kell fúrni a közepét ahol a kulcsot dugod be, én kb 10-es fúróval fúrtam, mikkor beértél a közepébe, egy kis csavarhúzós rá segítéssel ki fog esni, így szintén hozzá férsz a nyelvmozgatóhoz, amit csavarhúzóval (ha jól emlékszem, már régen volt) lehet mozgatni.
Nem értem, mi köze van az ajánlati formának az ajánlatkérőhőz? Mi is ipari létesítményeket (csarnokok, áruházak, hipermarketek) kivitelezünk, és ilyenkor a Viking szóba sem jöhet. Arról nem is beszélve, hogy megőrülök egy beárazatlan kiírástól, ami ebben a formában jut el hozzám... A tapasztalat a legjobb tanácsadó: hiába írja, hogy 1P kapcsoló bekötése 0,15 munkaóra, ha ahhoz még tartozik vagy tíz másik munkafolyamat is, amire a Terc Viking szétbontotta. (szerelvénydoboz=szerelvénydoboz behelyezése, mert külön van még a körhorony kivésése... Aztán külön van a négy darab csavar is 0,00001 órával... vicc!) Ellenben azt tudod, hogy 15 kapcsolót vagy dugaljat, dobozolással, bekötéssel mindennel együtt 2-en 3 óra alatt megcsinálnak. Visszaosztod 15-tel és máris megvan, hogy 2 ember x 3 óra / 15 szerelvény = 0,4 óra átlagban. Ez számit, nem a normaidő-katalógus...
Arról nem beszélve, hogy ha át kell szabnod az ajánlatod, mert kapsz egy fülest valahonnan, akkor hogy kened szét az árakat, hogy egy-egy fejezeten változtass, de a végösszegen ne módosíts? Biztos nem a Terccel.
Ezek szerint tényleg volt valami baj azzal a családdal, amit mi vettünk. Legalábbis az egyik vill.szerelő boltban azt mondták, nem tartják, a fenti ok miatt.
A család nem jut eszembe, 3 éve vettük, volt belőle vagy 10-12 féle színű keret és "bél". Van a keret 4 sarkán egy kis törés.
Egy hibáját mondjuk még én is észrevettem (pedig semmi közöm a villanyhoz...), a dugvilla 2 "rúdját" fogadó lemezek igen könnyen elhajlanak, van 2 aljzat, amibe nem lehet bedugni a dugvillát...
Tudnátok abban segíteni, hogy létezik még fekete prodax dugalj? Lehet kapni valahol? Lakást ujjitunk, és a barátomnak kerete van sok színben, és fekete konnektorok mellett döntöttünk, de egy helyen közölték, hogy fekete dugalljat már nem állítanak elő. Van még esély? Köszi előre is.
Köszi,de az a gond,hogy mi nagy gyáratnak üzemeknek csináljuk a kivitelezését,és oda sajna nem megfelelő a tapasztalati dolog.Második dolog hogy igazán akkora tapasztalaom meg sajna nincsen.
Nekem a Terc van meg, de még soha nem készítettem vele árajánlatot... A normaidőket ki lehet belőle lesni, de sokkal többet ér a tapasztalat. Akkor jön jól egy ilyen, ha nem szakmabeli vagy.
Sziasztok! Bocsánat a zavarásért,de tudnátok olyan programot ajánlani amivel normaszámítás alapján költségvetést lehet késziteni. Ipari jellegü program érdekelne árajánlatadás céljából. Üdv: Tamás
Akkor ez érdekes lehet nekem is, mint hálózatépítés. Ha racket teszem össze, azt néha ide-oda szoktuk hurcibálni, az nem szerves része, ha falba lukat ütök, bele gégecső, meg tyúkbél, akkor az már szerves rész lesz?
Nem tudom eldönteni mi az ingatlan szerves része. Pl. Decemberben felszereltem a KIKA árúházra a karácsonyi díszvilágításokat, holnap leszerelem. Akkor ez most fordított ÁFás vagy nem? Másik folyamatban lévő munkám egy új épülő papírgyárban gépsorokat szerelünk. Ez most az ingatlan szerves része, vagy nem?
Van. 1,6MVA-es trafó, 3f/3f 80kVA-es UPS és egy 1400kVA-es aggregát szolgálja a folyamatos működést egy kisebb hipermarketben. 100A, 1000A, 2500A-es tokozott sín rendszer szaladgál föl és alá. Mit szeretnél még tudni? :-)
Ezért kell a szerződésbe foglalni, hogy mi az, amit csak fizetés után adsz át. Ha nem megy bele a "nagy" ügyfél, akkor marad a "kiveszem a primer patront", a "TR hőfok végtelen" és a "hol a hiba az elosztóban" című novella. Garanciális javítás lenne, de... Ha meg hívnak mást, gondoskodni kell róla, hogy sokba kerüljön a megoldás és persze Damoklész kardja, hogy ugrik a jótállás. Fenyegetőztünk mi már lekapcsolással, és a nagy multi (még csak nem is bérlő, mert kivásárolta magának a részét), akinek semmi köze nem volt az egészhez, megoldotta a problémát. Tudni kell, hova szúrj. Gondol el, mennyivel szarabb a concrete work-ösöknek, akik 10x annyit fektetnek bele, de a betonoszlopot meg a kiásott köbmétereket úgysem tudják visszavenni. Egyébként az n+10. napon föl kell hívni az akkor még talán elérhető ügyvezetőt és közölni kell vele, hogy itten kiegyenlítetlen, lejárt számlatartozás van. És mivel a pénzügyes kollégái az elmúlt napokban nem bíztattak semmi jóval, ezért kéred a helyzet mielőbbi rendezését. És igazából föl vagy háborodva, hogy ezt ügyvezetői szinten kell intézni. Ellenkező esetben következő hétfőn megindítod a felszámolási eljárást. Soha ne essetek abba a hibába, hogy "jó ügyfél, kéne még tőle majd munka". Nem. Felszámolni, azonnal! És/vagy lehet menni leszerelni a cuccokat, és írni a naplót, a munkaórákról...
A hagyományos és a kompakt fénycsőveket is lehet elektrónikus előtéttel üzemeltetni. Sok más előnyével együtt, megszűnik az 50Hz-es vibrálás(20-30 KHz) és nem bántja a szemet.
Van ez a topik, ami felvet szakmai kérdéseket. A fénycsövek hátranya az 50Hz-es vibrálás, ami állítólag nem túl jó... (pl. fáradékonyságot okoz) Kiküszöbölték-e ezt a hatást az oly istenített kompakt fénycsöveknél?
Nincs meg véletlen valamelyikőtőknek a rajza a következő motorindító kapcsolásoknak ? : -forgásirányváltás -ellenáramú fékezés - dinamikus fékezés (egyenáramú fékezés) stb... Köszi előre is...
Csak ez sajnos nem így működik, nagyobb munkáknál az átadás feltétele a különböző jegyzőkönyvek, tanúsítványok stb. átadás után lehet számlázni, és 30-60 nap a fizetési határidő.
Vállalni kell a garanciát a munkára. És beépíteni egy (fő)kapcsolót valahová... Ha nagyobb munkáról van szó, akkor ÉV jegyzőkönyvet, kivitelezői nyilatkozatot addig nem adunk, míg nincs pénz, és ezt a szerződésbe is beleírjuk.
Mit szoktatok elkövetni azért, hogy a munka végén tutti a pénzetekhez jussatok??
Templomba járni, és imádkozni. : )
Szerintem erre nincs tutti ötlet. Szerencsére eddig csak pár százezreket buktam, és a legtöbbet mégis olyanon, akit már régóta ismertem és haverom is volt, csak ő beleszaladt egy nem fizető megrendelőbe, és elindított egy láncreakciót. És hiába informálta volna le, jól menő vállalkozása van, befizet minden járulékot, addig nem volt ilyen húzása.
Miért nem vagyok kereskedő??? Miért vagyok villanyszerelő??? Mindkettő benne van az engedélyben. Évente több milliós anygforgalmat csinálok, nekem kevesebb a díj százalékosan...
Bármennyi is lehet az anyagod forditott áfás leszel.
Arról még nem volt szó, hogy ez nem vonatkozik az egyes adószámosokra, és a magánszemélyre.
Vagyis ott az áfát is te veszed fel, és fizeted be!
Nekem az Apeh honlapjárok az jött le, hogyha olyan szerelési munkát végzünk ami az ingatlan szerves része akkor az forditott. Ha egy villanytüzhelyet kötünk be, ami nem szerves része akkor az nem forditott.
előbb arra gondoltam, hogy amikor a vevőd számlát kér más nevére, akkor Te az anyagot is nettóban számlázod. Ha ezt az áfát a számlacímzettje nem fizeti ki -márpedig nem fogja, mert nem is tud róla-, abban az esetben az apeh a érintettek közül a vállalkozói lánc sorában lévők bármelyikétől követelheti, mivel itt csak Te vagy elérhető, ezért Veled fizetteti meg...
APEH: "Amennyiben az adóalany olyan szolgáltatást nyújt, amely két vagy több szolgáltatást tartalmaz, azt kell megítélni, hogy az adott szolgáltatásban mi a főtevékenység. Amennyiben a főtevékenység olyan szolgáltatás, mely önmagában nyújtva fordítottan adózna, akkor a teljes szolgáltatás fordított adózás alá esik, amennyiben a főtevékenység önmagában nem adózna fordítottan, úgy a nyújtott szolgáltatás egészére nem alkalmazható a fordított adózás"
szóval ezek szerint: ha az anyagköltség eléri az 51%-ot akkor a főtevékenység a termékértékesítés, "egyéb kiskereskedelem" ekkor nincs fordított adózás!??
Így ahogy mondod, eddig is így volt, nem kért számlát, nem fizetett áfát.
Egyébként tényleg nagy fejetlenség van még az áfa körül, igazán még a könyvelőm se tudta lemondani rendesen, hogy az egész, hogy működik. Pedig érdeklődött az APEH-nál is, de ők se tudtak még segíteni. A héten számláztam a bíróságnak, és ők is inkább még tavalyi évre kérték a számlát, mert ott se tudta senki, hogy hogyan működik ez az egész.
A te példád sem élet szerű. Ha a megrendelő nem akar Áfát fizetni, ezért nettó számlát kér valamilyen cég nevében, majd eldobja a számlát, akkor valóban megspórolja az Áfát.
Ez azért sántít, mert,ha megmondja, hogy nem kér számlát, akkor én szívesen elfogadom a nettó összeget áfa nélkül. Igy senki sem rizikózik.
Szerintem is a Te verziód a hibás. A kereskedőtől én mindenképpen bruttó számlát kapok és Áfás árat fizetek az anyagért. Én a megrendelőnek nettó számlát adok és az Áfát az Apehnek fizeti. Nekem csak a nettó pénzt fizeti ki. Ennek alapján nekem ÁFA vissza igénylésem keletkezik. Ha nekem van alvállalkozóm és a tőle kepott számla után Áfa fizetési kötelezetségem van, akkor abból már levonhatom a visszaigényelhető Áfámat.
Valamit félreértettél az írásomból.... én a visszaélés lehetőségéről írtam, hogy ki vagy szolgáltatva annak, akinek nettó számlát adsz. Honnan tudhatod, hogy ő valóban jogosult-e áfát visszaigényelni. Olyan adószámot mond, amilyet csak akar, hogy ellenőriznéd Te le ?? Gondolom az ombudsmanus nem igen engedné, hogy csak úgy személyes adatok bírtokába juss!!!! pl: miért nem tudható, hogy melyik cégnek van sara valahol??? Nekem most van ilyen esetem sajna;: érdeklődtem X cég után az Apehnál, azt mondták nincs vele semmi gond, most pedig kiderült, hogy végrehajtás volt ellenük. Elbuktam a teljes pénzt, s ezek után az apeh tőlem kéri a teljes díjra az áfát. Az új rendszerbe ez alapból benne lesz... No ennyit a rendszerről és az apehról...
Sajna az anyagot nekem a szállító nem fogja áfa nélkül adni.... őrá nem vonatkozik a rendelet! Én az anyagra kifizetem az áfát, a bevételnél nem én kapom meg, s ha összejön 250 000 Ft minusz áfa, akkor igényelhetem vissza.
Afat-fizet mindenki a vegen a megrendelo! Koztes lanc kap netto szamlat majd bevalja az AFA-t es egyben vissza is igenyli majd a kiadott szamlara AFA-t szamol fel.
Kereskedo vagy alvallalkozo esetben netot allit ki hivatkozva a szamlaban az AFA-trv megfelelo szakaszara.
Vagyis ha te vegen csucsulsz te minden keppen brutot fizetsz. A kivitelezo kap a szallitojatol nettot es bevalja majd megfizeti az AFA-jat majd vissza is igenyli, majd neked kiszamlazza az anyagot + munkadijat AFA-san. Igy nincs ertelme az anyagot atadni a cegnek mert neki nem eri meg + az APEH pont ezekra a cegekre fog ramaszni. Es nem hiszem hogy egy kb 400e Ft rol indulo alapbunti lehetoseget a kedvedert bemerne barki vallalni.
Nem olyan egyszerű ez sem, mert mondjuk utalással fizetsz, de annak a cégnek a kereskedő nem fogja megengedni az utalást.
Vagy megengedi, de a megrendelőd nem fizeti ki, akkor is rád haragszik.
Végülis ha pörög a cég akkor egyrészt lesz olyan vevőd is akinek 1-es az adószáma, vagy magánszemély és kér számlát. Valamikor meg eléred a 250.ezret, és akkor jól fog jönni.
Az Áfa vissza igénylés csökkentésére egy megoldás lehet, ha az anyagot rögtön a megrendelő nevére vásároljuk. Persze így a vásárlási kedvezményemet (13%) átadom a megrendelőnek. Más kérdés, ha jóban vagy az eladóval, akkor van megoldás, hogy ezt a kedvezményt mégis én kapjam meg.:))
Van benne valami, vagyis megnő a számlaadó felelősége, hogy ellenörizze ki a vevő!
Ezenkivül egy családi háznál pl. a kivitelező ugyancsak elgondolkozna a számla kiállitásakor, hogy ő Gipsz Jakabnak dolgozik, és mégis egy cégre kérik az számlát, mindamellett lehet ilyen ha ez egy irodarészt is tartalmaz, de akkor kérem a papirt, hogy A kft tulaja a Gipsz Jakab.
Másrészt ha magánszemély a megrendelő, és nem kell neki a számla akkor egyszerűbb módszereket fog "alkalmazni".
pl.: én egy magánszemély vagyok, nem vállalkozó. Megrendelek egy villanyszerelési munkát modjuk Jancsii-tól. Mikor ezt elvégzi, a számlát pl.:Lacivill nevére állíttatom ki, (-csak a vállalkozásának nevére, címére és adószámára van szükségem ehhez-)
Mivel Jancsii tudomása szerint áfa alanynak dolgozik: ezért nettót számláz és kér el...
Én a munkát így 20%-al olcsóbban kaptam, s mivel a számla nekem nem kell, azt eldobom...
Az áfát az apeh Lacivilltől várja, amiről ő nem is tudhat. Mivel Lacivill nem fizeti be az adót, ezért az apeh Jancsiit veszi elő egyetemleges felelőssége miatt, aki nem is kapta meg még azt az áfát sem, amit az anyagnál, üzemanyagnál kifizetett.
Ne haragudjatok, hogy a nick neveiteket használtam, de így talán jobban érthető, hogy fájdalmas lesz a fordított áfa!!!
..... Szóval nem csak a 250 000,- Ft lesz a probléma!
Nos, ezek után kívánok jó hétvégét!!!
ps: mégegyszer bocsi a nickneveitek használatért!!!
Gondolom, hogy tárolókról van szó, nem garázsról. Nálunk is ez a helyzet, a garázsban van konnektor, de elzárt helyen, a tárolóknál viszont tényleg nincs. Különben könnyű volna lopni a közös áramot, mondjuk egy fagyasztóhoz. De ha tényleg van ilyen foglalatos kütyü, akkor kezdek aggódni, nálunk feltűnően magas a fogyasztás az egyik lépcsőházban (na nem mintha bonyolult volna amúgy sem egy elágazást csinálni, de annak csak volna nyoma, a foglalatból viszont könnyen ki lehet kapni a cuccot)
Létezik, nekem van is! Sőt egy foglalat is van a végén amibe égő csavarható.
"Lengyelpiacon" talán található, vagy ahová egy topiktárs is szokott menni guberálni. Boltba nem árulják. Földelés értelemszerüen nincs rajta, és elég vékony csatlakozó fér bele, olyan mint pl a villanyborotva végén van.
Akkus furo, hosszu hosszabbito. Keszen ilyet tuti nem kapsz, max ukrajnaban, es nem lesz rajta se meei, se tuv se ce jelzes.
Nincs dugalj sehol? Mert ertem hogy jelezni akartak, hogy ez garazs, itt ne barkacsoljon senki, na de a garazst is kell takaritani, a kocsikrol nem is beszelve.
Köszi a válaszokat! És igen, arra gondoltam, hogy óhatatlanul is feltöltődöm; természetesen nem pásszióból sütöm ki magam, de ahogy babrálom a drótokat, elintézi azt a természet :)
Másfeles réz vezetéket a megengedett feszültségesés mellett számításaim alapján 22-23 métere lehet elvinni természetesen 16 amperes terhelésnél, az ellenállása 0,5 ohm. De ritkán szalad szerintem rajta 16 amper. 10 amperen ez a távolság már 36 méter.
Gerincvezetéknél is ez a helyett minél több leágazás van róla annál nagyobb a távolság.
Ezzel nem azt mondom hogy ha indokolt akkor nem raknák én is 2,5mm2 de ezeken a métereken belül teljesen felesleges.
Gondolom arra gondolt, hogy ha statikusan fel van töltődve és megfogja a nullát, akkor lever az áram-védőkapcsoló, ha meg fáziscerkával nyúlkál, akkor meg nem.
Ja és egy bónuszkérdés, a fí relé már attól leold, ha "kisütöm magam" a (gondolom a ) nullán, de a fázisceruzára nem reagál, ez mindig is érdekelt, hogy miért nem
Fáziscerkán keresztül mikróamperek mennek át rajtad, ezért nem old le a FI.
Sziasztok! Nem vagyok tisztában vele, hogy mikor kell tömör vagy sodort rézvezetéket használni, egy kültéri 500 wattos mozgásérzékelős reflektornál van ennek jelentősége? A konnektorban, amire rákötném közvetlenül, tömör van, és a csatornában épp, hogy elfér a háromeres sodort kábel - de elfér. Nagy melótól szabadulnék meg, ha jó lenne :)
Ja és egy bónuszkérdés, a fí relé már attól leold, ha "kisütöm magam" a (gondolom a ) nullán, de a fázisceruzára nem reagál, ez mindig is érdekelt, hogy miért nem
" A Magyar szabványügyi értesítő 2003. februári számában az építészeti szakterületen megjelent az értesítés mely szerint kivonásra került: MSz 172/1, MSz 171/M MSz 1600/2 MSz 1600/4 MSz 1600/5 MSz 1600/6 MSz 1600/7 MSz 1600/9 MSz 1600/10 MSz 1600/12 MSz 1600/15 szabványok"
A 3.6.7.1. szakasz hatálya alá nem tartozó dugaszolóaljzatokat tápláló áramkörökben a túláramvédelem névleges (ill. beállítási-) áramerősségének megállapításánál csak a vezeték terhelhetőségét kell figyelembe venni (a dugaszolóaljzatok névleges árameroőssége figyelmen kívül hagyható).
"Háztartásokban a világítási, ill. a több egyfázisú dugaszolóaljzatot tápláló áramkörökben legfeljebb 10 A-es olvadóbiztosító, ill.16 A-es névleges áramerősségű L-típusú vagy 10 A-es névleges áramerősségű U típusú kismegszakító (MSZ 1579/1) alkalmazható. Ez esetben nincs szükség ez ezekről táplált fogyasztókészülékek és lámpatestek egyedi túláramvédelmére."
Érintésvédelmi mérésnél ha 10 A -es kismegszakító van feltéve akkor is 16 A-al kell számolni a dugalaknál.
Inkább lehetne gyorsított eljárással felszámolni a nemfizetőket, és behajtani mindenkin, akinek csak köze van hozzájuk (család, stb.)
Ma már úgyis az a divat, hogy Téged basz meg az APEH, ha a partnered adót csalt. És mehetsz a bíróságra, felsőfokon is belemondják a szemedbe, hogy jogszerű az a 18milliós bűntetés, amihez semmi közöd. Ez ma Magyarország.
Na nem baszogatásból írtam. :-) Jancsii által bemásolt szabványrészlet pontosan leírja, hogy a vezeték keresztmetszete határozza meg az alkalmazandó védelmet.
Máshol azt hiszem pontosan leírják, hogy az adott eszközhöz milyen keresztmetszetet kellene használni, ergo nemcsak a mögöttes hálózat vezetőinek terhelhetősége a lényeg, hanem globálisan a terhelhetőség: tehát ha a dugalj 10A-es, akkor 10A. Mindig a legszűkebb keresztmetszet. Csak hát ez elég komplex dolog.
Amiben elbeszélhettünk egymás mellett, az talán az, hogy én 2,5-es vezetőt nem biztosítanék 20A-re, még ha elvileg el is bírná éppenhogy. Tudom, Te is ezt írtad, csak én egyálatlán nem, mert nálam a 2,5-es az 16A max. Beidegződés.
Lehet azon agyalni, hogy ha több dugalj van egyszerre használatban, akkor csak a gerincre méretezzük a védelmet, de ez akkor is veszélyes! A védelmet mindig adott végeszközre, adott keresztmetszetre kell méretezni. Ha 20A-t bír a kábel, akkor 20A-re kell biztosítani. Ha 16A-es a végpont, akkor 16A-re kell. És akkor még ebben nincs benne, hogy egy biztosítót a névleges 70%-ig terhelünk. Meg az sincs benne, hogy mennyi a meddő. Meg a feszültségesés. Nem beszélve az egyidejűségről...
Hiába, a villanyszerelés 90% agyban, papíron kell, hogy működjön, és nem gyerekjáték spórolós amatőröknek. A maradék 10% meg már csak esztétika. :-))
Ha csak egy szintesben is gondolkozik az ember akkor is bizony lehetnek akkora távolságok, hogy muszály a 2,5mm2. Mivel az elosztó altalában az épület egyik sarkában van.
2,5mm-es gerincet viszek, 16A-re biztosítva a fesz. esés miatt, ahogy Lacivill írta. Oké, igaz, hogy egy családi házban "nincsenek" távolságok, de mi van akkor, ha a utánam egy másik ember arra még rábővít, továbbviszi az áramkört, stb.
"A sugarasan táplált kábel zárlatvédelmét a kábel tápoldali vége elé kell elhelyezni. A túlterhelés elleni védelmet a kábel fogyasztói oldalának végénél is el szabad helyezni.
Megjegyzés: Sugaras kábelhálózatban a kisebb keresztmetszetű leágazó kábelek a fogyasztói berendezésből adódó túlterhelések ellen a fogyasztói csatlakozásnál alkalmazott olvadóbiztosítóval vagy más túlterhelés ellen védő szervvel megvédhetőek."
Az Msz 1600-1:1997 megengedi több dugaszolóaljzat közös túláram védelmét. A kismegszakító névleges áramát a vezetékhálózat keresztmetszete korlátozza. Tehát 2,5-es vezeték esetén, akár 25A-ral is biztosíthatod és akár 8-10db aljazatot is ráköthetsz.
Ööööö... tehát adott egy hivatalosan csak 16A-re hitelesített dugalj, aminek az áramkörén ennél nagyobb kismegszakító van csak? Nekem ez bántaná az "igazságérzetem"... :)
A szabvány nem írja elő, hogy családiháznál milyen vezeték keresztmetszetett alkalmazz (kivétel a legkissebb keresztmetszet). Ez attól függ milyen fogyasztót kapcsolsz arra az áramkörre.
lacivill jó választ adott. csavarhúzós nem kötekedő. mivel nem tud magyart tanítani a te figyelmedet szeretné felhívni, hogy egy ilyen kérésre választ adni akár végzetes problémát is okozhat, továbbá ilyen erősáramú javítás egy laikus részéről- még ha érti is - felelőtlenség.
Az Msz 1600-1:1997 megengedi több dugaszolóaljzat közös túláram védelmét.
A kismegszakító névleges áramát a vezetékhálózat keresztmetszete korlátozza.
Tehát 2,5-es vezeték esetén, akár 25A-ral is biztosíthatod és akár 8-10db aljazatot is ráköthetsz. Természetesen, ha csak gerinc vezetéknek használod és 1,5 leágazások vannak, akkor csak 16A kismegszakítót alkalmazhatsz.
Ez igaz de lássuk be egy lakásnál de még egy családi háznál sincsenek olyan távolságok hogy indokolt legyen a feszültségesés miatti vastagabb keresztmetszet ebből adódóan a hurokellenállás sem lehet magas. Te is 2,5mm2 gerincet használsz???
mind ahogy már 1000 szer leirtuk nem négyzetméterre megy hanem arra hogy mennyi szerelvény mennyi kapcsoló hány áramkör milyen fogyasztók lesznek stbstb stb
Érdeklődnék, hogy 90 m2-es alapterületü 2 szintes KÖNNYŰSZERKEZETES ház villanyszerelésére milyen ár a reális (riasztó, számgépháló nincs) villany , tv háló, lakáselosztódoboz érintésvédelem....
Mi a korrekt ár (netto) ár/szerelvény vagy ár / m2 ?????
Ilyen esetben milyen védelmet teszel fel, az 1,5mm2 vagy a 2,5mm2-re alakítod ki a védelmet? Mert ha az 1,5-re akkor nincs értelme a 2,5mm2 gerincnek viszont ha a 2,5mm2-re akkor meg a másfeles vezeték éghet össze. Vagy a gerincről való lecsatlakozásnál ( keresztmetszet csökkenésnél) megbiztosítod az 1,5mm2-es vezetéket is :) nem hiszem. Én emiatt soha nem rakok vastagabb gerinc vezetéket. Kollégák ti hogy csináljátok?
Teljesen igazad van, ezt már én is kifejtettem a 11838 hsz-ben Sajnos én sok ilyet láttam már. A kérdés csak az hogy melyik a rosszabb a két rossz közül az ilyen esetekben.
1.Mert ha nincs védővezető akkor egy testzárlatos gép fém részének érintése könnyen leteheti az embert. 2.Viszont ha a mekmester összekötötte az aljzatba a nullát és a védőérintkezőt akkor működésbe lép a védelem természetesen ha működőképes. Ennél a megoldásnál ellenben a nullaszakadás veszélye áll fenn.
De reméljük hogy senki nem alkalmazza már ezeket a megoldásokat hanem mindenhova elviszi külön a védővezetőt
A bevett gyakorlat, természetesen réz vezeték esetén: -világítási áramkörök: 1,5mm2; -dugalj áramkörök: 2,5mm2 (gerinc) / 1,5mm2 (szerelvény) -elektromos tűzhely, főzőlap (3 fázis): 5x2,5mm2 (A gázfőzőlapos tűzhely/elektromos sütő esetén általában elég az egy fázis, kb 2kW környékén van a teljesítménye. Feszültség és áramigényt a berendezéshez adott könyvecske pontosan tartalmazza.)
A mosógép vagy mosogatógép gyárilag préselt dugvillával kerül forgalomba, ezért Fi-relével védett dugaljba kell csatlakoztatni. Ezek részére célszerű önálló áramkört kialakítani.
Szabvány szerint milyen vezetékkel kell szerelni a következőket (vagy mi a gyakorlat) : lámpatestek (1,5 mm2), konnektorok (1,5 vagy 2,5), gázfőzőlapos villanysütő (2,5 vagy 4), mosógép/mosogatógép?
Koszi, remelem ilyen rendes muszerrel jon hetvegen az illeto. Tehat fold-nulla osszekotessel lenne korrekt, de igy is vedhet, ez fuggetlen. A szomszedoknal nem tudom, mi van, leven a tobbi az regi haz, mi vagyunk az uj koztuk. En nem tudok olyat csinalni hogy 30mAh-t kuldjek barhova, ennel sokkal kevesbe vagyok muszaki. A kutyuk mind XBS "markajuak", szivbaj nelkul csereltuk volna mar elsore akkro, ha valahogy bebizonyosodott volna, hogy az megoldja. Haromszor egymas utani leveretes a tesztgombbal megvolt (nem csodalkoztam, leven sokszor vagott le, nem kevesszer...) A mozgaserzekelos lampas otletet is koszi, de a legelso levagasnal reflexbol a ket kulteri kort vettuk ki (meg korabban volt, hogy elsetalt a macska es ettol levert), es az egesz szivatos idoszak alatt az volt tutira lekapcsolva. Kinai hosszabbito az elofordulhat (marmint nem piacos, hanem nagyaruhazas de gondolom az is az). A huto volt tobbszor is kizarva, az nem. Koszi ujbol a segitseget, majd beszamolok hogy mi lett. (Sajna azt nem tudom megnezni mert vissza van zarva, hogy mit honnan huzott le tenylegesen.)
Az áramvédő kapcsolóval egyszer nekem is meggyűlt a bajom. Egy viszonylag új szerelésű családi ház homlokzati világítása mozgásérzékelővel lett vezérelve. Tehát esténként, vagy kora reggel, mikor kapcsolt a mozgásérzékelő, a Fi-relé kioldott. A hiba forrása egy éhes egér volt, aki valami úton-módon bemászott a gégecsőbe, megrágta és össze-vissza hugyozta az érszigeteléseket. Csak, mint érdekesség említem... Ez is lehet egyfajta hibaforrás.
Ahogy Dzsorno is írta, a korrekt méréshez rendes műszer kell.
A fi-relé előtt össze kell kötni az oszlopról jövő "nullát", és a védőföldet, mert így szabványos, és így a legnagyobb a védelem. Elvileg azonban a fi-relé működik enélkül is, csak ha a hibás Fi-relé a hibaáram miatt nem váltana le, akkor egy zárlatos védőföldes készüléken megjelenő feszültség a védőföld vezetőképességétől függ. Az összekötés ezt a vezetőképességet növeli, mert az oszlopról jövő "nulla" is földelt - emiatt igazából PEN-nek (Protective Earth + Neutral) hívják.
A fi relét házilagosan ellnőrizheted úgy, hogy egy ellenállással 30mA-t kissé meghaladó hibaáramot küldesz a védőföld felé. Fontos, hogy közben semelyik családtag ne érintsen földelt dolgot (kád, bojler, fűtőtest stb.) Meg az is kérdés, hogy a védővezető közös-e valamelyik szomszéddal. 7kOhm ellenállás már jó.
Valószínűleg le fog váltani, mert nem is ez a probléma, és mint említettem ez az óra előtti kötéstől független.
Egyetértek az Dzsornoval, egy régi képen minhta valami nem túl márkás Fi relé rémlene. Egy komolyabb müszerrel meg kéne mérni, vagy cserélje le a szaki.
Mindenesetre egy rosszalkodó FI relé+ nulla-föld összekötés hiánya nem egy életbiztosítás.
>következő a kérdésem ég a vezeték bejövö után alu vezeték a biztositótáblánál >közvetlen a bejövő vezeték után az első "forro alu vezeték" bizt nál tehát nálam >három még régi szürke vezeték jon be és a föld
-Bocsi, de ha valaki nincs otthon a villanyszerelésben eleve kevésbé érthetően fogalmaz. Ha ezt még tetőzöd az írásjelek és a szabatos mondtaszerkesztés hiányával, akkor ember legyen a talpán, aki kibogozza, hogy mit is jelent pl. a fenti mondat (vagy mondatok)....
FI relé teszt meg volt-e? Önteszt gomb 3-szori megnyomásával. Kioldási áram illetve kioldási idő meg lett-e mérve? Gondolom nem, mivel sárga kis kéziműszerrel lehetetlen. ÉV műszer kell hozzá. Én először a Fi relé hibáját zárnám ki utána kezdenék el keresgetni rossz nulla kötés irányába. De ezt igy nagyon nehéz távgyógyítani. Találkoztam már rossz FI relével illetve BS automatával is amik indok nélkül lekapcsoltak hibás működésbő eredően, de ettől még bármi lehet nálad. Akár egy rossz kínai hosszabító is rossz szigeteléssel, hűtőszekrény leolvasztáskor stb.
sziaasztok tök uj vagyok itt lenne egy kérdésem most vettem egy lakást még régi biztositékos 35 éves tábla van
következő a kérdésem ég a vezeték bejövö után alu vezeték a biztositótáblánál közvetlen a bejövő vezeték után az első "forro alu vezeték" bizt nál tehát nálam három még régi szürke vezeték jon be és a föld
a szitu a bizt 1 világitás 1 alsó áramkör 1 felső áramkör
ugy van megoldva 3 szurke vezeték jön be fő vezeték a 2alu egy helyre kötöve másik 1 db alu vezetéket meg másikba és onan mennek biztositékok felé alu vezetékekel"tömör" biztositékokhoz bizt után pedig szét a lakásba biztos ismeritek
ha kicserélném a bizt táblát ujra akkor is fenn álna a hiba a forro vezeték szerintem "igen" az mire utal forrosodik a vezeték? 10 amper biztositékok némelyik patkolva"todom"
tul sok a fogyasztás is ? leirom egy batár hütő 400literes b kat nem orosz
2 szám gép 1 mosógép 1 mosogatogép ami fő fogyasztók többi tv dvd stb de gyszerre persze nem megy a max 1 szám gép hutő mosógép
alu vezetékek a falban tömör
valami tipp képet is tudok küldeni
ja és ha kicserélem a bizt táblát 16a vegyek vagy maradjaka a 10a erre van tervezve nem ég igy a vezeték 35 éves ja nem akarom kicserélni az egész vezetéket a lakásba mert tuladok rajta csak ráncba akarom szedni egy kicsit vésegetés nélkül ha lehet
Koszi, hogy probaljatok ertelmezni, a gond az, hogy akkor azon nyomban leirtam, de a felet se tudom reprodukalni masfel nap mulva, hogy pontosan hogy is volt. Ami tuti: 1. amikor a fi-rele elott osszekoti a nullat a folddel, akkor (pentek del ota szinte elvagolag kezdve) teljesen veletlenszeru idopontokban naponta tobbszor (min. 3-5) a fi-rele levert. Ekkor volt valami muszer ami mint utolag kiderult led-es mero, de en azt hittem siman csak gumi fogo es osszekoti femesen a ket pontot, na ez a fazis-fold meresre levert, a nulla-foldre nem. Ez utobbinak van-e koze a fi-rele tesztelesehez, es ha igen, akkor jo-e ha nem ver le? 2. amikor a fi-rele elott a fold nincs osszekotve a nullaval (bar ezt fizikailag az also sinek egyikerol, ugy tunt hogy a zold-sarga madzagok mellol egy zold-sarga lehuzasaval erte el allitolag, bar lehet hogy en lattam rosszul es a kek-madzagosrol huzta le a zold-sargat, majd otthon megnezem pontosan), akkor megszunt a normal uzemben a leveregetes, ellenben a nulla es a fold tenyleges femes osszekotesevel (az egyik konnektorban, persze esszel, nem egy csupasz drottal) leverte. Az ellenallasokat az osszes megszakito lekapcsolasa mellett, de azt nem tudom, hogy a fi rele mely allapotaban merte. Tuti nem szabvanyos eszkozzel, elemmel mukodo kis sarga digitalis mero, valami gagyisag, azt hittem ebbol kb. tudjatok melyik. A meres ket pontja ha jol remlik a ket sin (ill. azokon 1-1 csatlakozo). Amugy uj info, hogy megigerte, hogy hetvegen kijon egy erre valo muszerrel es megnezi, hogy akkor a vedelem rendesen megvan-e, sajna nem tudom milyen keszulek, de felteszem valami arra valo, nem ugy mint az a sarga jatekszer. En viszont azt hittem, alapveteskent a fi-rele elott ossze kene legyen kotve a fold es a nulla, es majdnem ket evig ha nem is teljesen hibatlanul mert egy par honapban voltak indokolatlan de nem ilyen suru leveresek, de azert nagyjabol zavartalanul ment a halozat, most meg csak igy szetszedve. Es probaltuk lekapcsolasokkal kizarni a hibas keszuleket vagy legalabb kort, de nem sikerult. Ja es amugy a lekapcsolasok utan volt meg ket alkalommal olyan is, hogy a kapcsolotablabol elektromos zizzegest hallottunk, de nem mindig, nem biztos hogy kimondottan ehhez kotheto.
Azért ettől már haltak meg egy páran. Ha a terheléstől szét ég a nulla egy kötésnél vagy a bizti táblánál a fázis szépen kimegy a gép testére. Pont ezért nem lehet vékony a PEN.
Muhaha! Felhasználónév és jelszó bepötyögése a fogyasztásmérőbe és a plomba magától leesik. Egy DÉMÁSZ partner pár ezer pénzért leveszi a mérőt és kicseréli a mért oldali fővezetéket. A DÉMÁSZ-szal a papírmunkát is elintézi.
Na szoval ramert a fold es a nulla kozott ellenallasra, es ugy 40 ohm kornyeken volt (nem tudom mennyire korrekt a meres, azzal a sarga hobbiszintu merovel neztuk ami a mienk).
Ezt - a fi-relé előtt, ahol össze van kötve a föld és a nulla, - a fi-relé után, felkapcsolt fi-relé mellett, - a fi-relé után, lekapcsolt fi-relé mellett mérte?
Egyik se hangzik jól (az első kettőnél elég sok a 40 ohm, a harmadiknál meg végtelennek kéne lennie, tehát irtóra kevés), de ha a harmadik, akkor tökre érthető, hogy miért kapcsol le.
Aztán: amikor levette a fi-relé előtt az összekötést, akkor tök véletlenül nem mért feszültséget a (frissen levett) összekötés két végpontja között? Mert abból is lehet okosodni.