Keresés

Részletes keresés

Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.29 0 1 16792

Na hazaértünk.

Köszönjük a bíztatást. Cserébe jön az élménybeszámoló.

Nos, a szablya iskolájából az egyik szablya nem ment át, de hálistennek vittünk eleget. Megesett velünk is már ilyen úgyhogy András a mi krigerünkel tolta. 

Az egész verseny egy nagy hajtás volt, utólag kiderült azért mert utánunk egy másik verseny volt oda szervezve(kézilabda azt hiszem). Ez ment a legpörgősebben.

A csoport mérkőzéseken én átsuhantam. Eddigi legeredményesebb csoportom volt, teszem hozzá egy srác volt kemény ellenfél, aki végül meg is nyerte az egész versenyt,  kaptam ki csak. 

Előd is hozta a formát, bár több pontja a bírókon miatt veszett. Tőlünk a srácok általában 1 vagy 2 kört hoztak. Több tagunk is a vártnál jóvalta jobb vívást mutatott be!

Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nagyon számított ki hova lett beosztva. Volt ahol borzalmasan felkészületlen/figyelmetlen bírók voltak. Több ízben kellett megvédeni a pontjainkat, többnyire sikertelenül. Szerencsére több vívó jelezte a kapott találatot és ezzel javítottuk egymás élményét. Szerencsémre én tudok szlovákul, de több bíró nem beszélt megfelelő képpen angolul, így sokszor a nyelvi szakadékba estek a pontok.

MAgához a versenyhez még a szabályzatra térnék ki. Ez volt a legbonyolultabb szabályzatú Right Of Way verseny amin eddig voltunk. A priority of line szabályt eléggé szabadon értelmezték. A szabályzat nehézsége mögé többször bújtak a bírok. Ja és még egy dolog, nem lehetett videó bírót használni a csoportkörben, gondolom az időszűke miatt. Eléggé zavaró volt, de legalább gyorsabban ment az egész.

A KR közül kiemelném a Polgár Danit, mert 3 szor találkoztunk az éven és egyre jobban vív, a jövőben érdemes lesz figyelni rá. 

András a nap elején túlgondolta a barantás győzelmeket, ahogy azt sejtettem/említettem is, hogy be fog következni. Szerencsére az egyenes kieséses szakaszon már mosollyal jött le még a vesztes asszó után is. Bezsebelt 3 nyert meccset, első versenyre ez sokkal több, mint amire én személy szerint számítottam.  Alexnek is megvan az első nyert meccse és nagyon jó volt őt boldogan látni. Sokat tanultak ebből a srácok. 

Ahogy azt már említettétek a fórumon, én juotttam a legtovább a 8-ad döntőben ejtett ki ugyan annak a Berlini iskolának az egyik tanonca, amit az első helyezett vívó vezet. A berlini Twerhau csapata lealázta a mezőnyt. Eszméletlen szinten vívtak+ az álatluk használt szablyák nagyon jók ehez a szabálykönyvhöz kapcsolva. Hatalmas kosár, vékony penge, markolathoz közeli súlypont. 

A HR-es feljebbjutásomhoz csak annyit mondanék, ez együtt jár egy bizonyos büszkeséggel, extrákkal, de egyben bajlós jel is. Egyre többen figyelnek, elemeznek, ami nagyon fura érzés mert eddig én csináltam ezt :D. Nagyon veszélyes ez a hely, hiszen itt már nem nagyon kéne vesztenem valaki ellen, aki sokkal lejjebb van, mivel akkor neki adok egy nagy ugrást a ranglétrán. 

Amit kevesen tudnak, a top 400 HR-en általában előregisztrációs lehetőséget kap Európa nagyobb versenyeire, viszont például sok versenyre már nem is mehetek, mivel 1000above, azért hogy a ,,kezdőbbek" is kapjanak lehetőséget. 

Összességében egy oké verseny volt, sok minden nem úgy működött mint az elvárható lett volna, de elsőre szerintem egész jó volt. Jövőre biztos jobb lesz!
Ja és még nem 100%, de vannak bizonyos előjelei egy Magyarországi szablya versenynek jövő tavaszra! A részleteket majd később. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16790)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.29 0 0 16791

Ezzel Dávid a szablyás világranglista 288. helyére került, a pozsonyi versenyen elért eredményével 103 helyet ugrott előre.

Per pillanat ő a második legjobb magyar szablyás.

Gratulálok!

https://hemaratings.com/periods/details/?ratingsetid=3

Szűkítés: Hungary

Ui.:

Az idén februárban az 1516. helyről indult.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16790)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.29 0 1 16790

Egészen profi lebonyolítás.

Pár órával a verseny vége után már láthatjuk a részletes eredményeket:

https://system.onlyfence.eu/public/177/standings

Dávid volt a legjobb magyar, ő 10. lett, Előd a 19.; az AE képviselője 17.,

a legjobb Kard Rendje eredmény: 15.; András 24., Alex 39.

A konkrét asszók:

https://system.onlyfence.eu/public/177/

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.29 0 0 16789

Jó a pástok kialakítása. Az asztalok alatti TV-s kijelző, ahol látszik az időlimit és nagy számokkal mutatják

az aktuális állást. Jó a két bíró, plusz a rendszeres videobírózás, 2 oldalról veszik telefonnal a küzdelmet a segítők.

Kimondottan jól szervezett, átgondolt -- valószínűleg már ki is próbált -- rendszert látunk.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16787)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.29 0 0 16788

Megy a közvetítés, 23 nézője van.

Látható volt Előd egy mérkőzése, Andrásnak is, Alexnek is volt egy-egy asszója.

Most volt Dávidnak a 7:3-ra végződő, győztes asszója.

Ez már az egyenes kiesési szakasz lenne? Nem teljesen világos.

Sajnos nincs szakkommentátori szöveg, csak látjuk a történéseket.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16787)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.28 0 0 16787

Egy külön csemege A Szablya Iskolája jóvoltából :-))

Elő közvetítés (9:00-15:00)

https://www.facebook.com/events/1877638559503994/

Lehet majd szurkolni, aki épp ráér vagy később megnézni a küzdelmeket :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16786)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.28 0 0 16786

A hétvégén lesz a pozsonyi SabreFecht verseny.

Lásd:

"Rá egy hétre lesz a Pozsonyi SabreFecht ahová összesen 7 versenyzőt viszünk."

Azért az is fantasztikus, hogy egy szablyavívásra szakosodott magyar HEMA-iskola ki tud állítani ennyi versenyzőt!

(Már önmagában a felszerelés is mekkora anyagi teher :-(( )

A verseny résztvevői:   https://system.onlyfence.eu/e/sabrefecht-2025#participants

Ebből magyar (~38%):

* FSZI:                     7 fő;

* A Szablya Iskolája: 2 fő;

* Kard Rendje:          6 fő;

* Ars Ensist:             1 fő.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16785

A hétvégi kupa utórezgései.

"XV. Zrínyi Kupa - Baranta verseny 2025 Budapest

Büszkék vagyunk versenyzőinkre, akik a maratoni versenyen az alábbi eredményeket érték el.

Hering-Brusznyiczki Tünde menyét kategória szablya és fegyverpárként két szablyával is 2. helyet ért el így összetettben is a dobogó harmadik fokára állhatott.

Lennert András öskü kategóriában szablyában 1. helyezést ért el, így összetettben Ő is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Gratulálunk a többieknek is a helytállásért!

Köszönjük a szervezést az Országos Baranta Szövetségnek!" (A Szablya Iskolája, FB)

Kitűnő teljesítmény!

Hatalmas gratuláció a csapat tagjainak.

Ui.:

Már csak az OBSZ hivatalos eredményösszesítését kell kivárni.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16784

Pont ennél a hsz-nél mutatta a számláló:

"Hozzászólások: 16666"

Olyan mókás szám, a teljesen szimmetrikus 16661 is jó volt.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16783)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16783

"It's worth talking about important things often!Especially since our best-selling S6 Sabre is now both IN STOCK and INCLUDED IN BLACK WEEK!

So let me remind you of some quite important information about sabre basket:

- The basket is hand-shaped and hardened. This has been our standard for seven years, and it's not always obvious to everyone.

Other, equally important matters:

- Each saber is cold - hammered by hand.

- Made with fuller for proper weight distribution.

- Handle made with non-desctructible material that looks and feels like leather, it's non slip, and we recently replace it with smoother version. We designed it based on victorian gymnasium sabres. Firm grip thanks to the thumb space ensures excellent control of the tip of the weapon." (Krieger, FB)

Előzmény: Szebényi Tibor (16751)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16782

Ezt eddig nem tapasztaltam.

A legöregebb sportkardom 13 éves (most is használom, hetente egyszer, pedig görbült már össze-vissza, hajlítgattam, tapostam visszafele), de van még néhány darab, amik kb. 4-6-8 évesek.

Az se lehet a megoldás, hogy mi túl light-osan vívunk, mert Nagykanizsára a versenyzők edzésére is ezekkel jártam, és sose törtem el egyet sem.

Az In Motu-kat ráadásul kevesebbet is használtuk, biztos, hogy gyengébb a minősége (vagy túl sarkos vállkiképzése a pengetőnek). Esetleg ma már ezeket is direkt szarul csinálják 1-2 évre, mint az autókat. Szomorú.

Előzmény: Aldabyda_ (16781)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16781

Hát nem tudom most lehet én leszek az ördög ügyvédje, de sportkardnál tényleg jó a 2-3 év. Törtünk már minden féle pengét. Ez egyszerűen egy fogyó eszköz, miden fém egyszer meg adja magát ha kellő ideig és kellő erővel kap. Nekem már tört el levegőben való suhintsától is kard a kezemben, de egyszerűen ez egy kontakt sport. 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16780

"A képekre azt mondták, hogy csak a kiváló minőséget igazolja a törés felülete. :D"

Ilyenkor szokott szitkozódni csendesen az ember.

Sokkal jobb lenne, ha a kiváló minőséget úgy igazolná a penge, hogy egyben marad :-P

Előzmény: Szebényi Tibor (16779)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2025.11.27 0 1 16779

Egy kis negatív reklám:

Az In Motu M2 "régi stílusú" nehéz sportkardok (IN MOTU Old School Fencing Saber M2 (straight blade) — IN MOTU Shop) tök jó gyakorlóeszközök a sportkard és a HEMA szablyák között, de sajnos törnek. A 3-ból 2 eltört, és nem vívunk túl nagy erővel. Sima FIE S2000 sportkardokat legalábbis nem szoktunk törni.

Írtam nekik és azt válaszolták, hogy ha 2-3 évet kibírtak (akkor vettem) az már több mint, jó, és ennyit sem szoktak feltétlenül kibírni. A képekre azt mondták, hogy csak a kiváló minőséget igazolja a törés felülete. :D

Visszaírtam nekik, hogy hát köszi, az egyik S2000 sportkardomat 2012 óta használom. Erre már csak egy like-ot nyomott.

Szóval a lentebbi ajánlómból az In Motu-t kiveszem, ezek után az M1 Hema szablya pengéjüket nem kockáztatnám meg.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.27 0 0 16778

Milán FB-oldala:

"XV. ZRÍNYI KUPA - Baranta - Budapest

Közel 90 résztvevő, 5 korosztály, 3 fegyvernem

Ez a tizedik hagyományőrző küzdősport versenyünk és egyben az első, ahol nem értünk el dobogós helyezést. Azért osztom meg mégis, mert úgy gondolom, hogy nem lehet, és nem is kell mindig győzni az életben, és nem a dicsőség az egyetlen, ami élményt nyújt egy ilyen közegben. Olyan rendezvényen voltunk most is, ahol tisztelettel, megbecsüléssel fogadják egymást az emberek, elismerik a másik tudását, képességeit, bírják egymás karakterét. Ilyen alkalmakkor jókat beszélgetünk régi és új sporttársakkal, rengeteget mozgunk és ha elindulnak a küzdelmek, nem ritkán kék-zöldre kalapáljuk egymást az adott fegyvernemben.

Ettől függetlenül a bajai srácoknak most sincs okuk szégyenkezni. A nagy létszám és sok ügyes vívó ellenére, rettentő jókat küzdöttek, sok eredményes párbajt vívtak. De hát mindenkinél lehet egy jobb és a szerencsefaktorba sem lehet mindig beleesni. Még meg kell említenem két pozitívumot, a fentieken kívül. Iliász barátom, a mesterem tanítványa, aki eddig csak néhány alkalommal vívott, elindult a színeinkben, és a rutinhiány ellenére, túl jutott a csoportmérkőzéseken és hozzám hasonlóan, csak az egyenes kiesés kategóriában tudták megállítani. A másik...a kisfiam két nappal ezelőtt belázasodott, ezért ki kellett hagynia a szombaton rendezett Judo OB-t, amire egész évben készült, és a tegnapi vívó kupáról is lemaradt, amin tavaly arany érmet szerzett. Margo, a Baranta 'nagymamája' vígaszdíjként, egy különleges ajándékot, egy díszes fokost küldött neki. Szép gesztus!

Sportolni és őrizni a hagyományt, amit az őseink ránk hagytak, két olyan tevékenység, ami az ember testi-lelki fejlődésére szolgál. Gratulálunk a díjazottaknak és a többi résztvevőnek! Köszönet a Barantának az újabb meghívásért, és a Dél Lovag szülőknek a támogatásért, amire mindig számíthatunk!"

OBSZ reakciója:

"Mindig öröm és mindig megtisztelő, amikor jöttök. Köszönjük a kedves szavakat és jobbulást a kisfiadnak! Várjuk szeretettel őt is és a csapatot is legközelebb!"

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16777

"27 db együttes. A Boroszlói versenyen 3 db együttes után diszkvalifikálták a vívókat. Mind a kettőt."

Én is néztem. A HEMA Score mutatja az asszók számát egy adott versenyen, az összes akciót és azok hány pontosak voltak, az együttesek számát stb. Nagyon élvezetes statisztika!

Korábban a barantában is próbáltak némileg fellépni az együttesek ellen.

Volt olyan szabály, hogy 5 egymást követő együttes után vége a küzdelemnek, ha valamelyik fél vezett,

ha nem -- vagy még nem született találat -- az első tiszta találat dönt.

Lehet, hogy ez egy jobb változat volt.

Előzmény: Aldabyda_ (16775)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16776

"Mondanám, hogy szorítok nekik, de magam ellen nem drukkolok :D"

Engem nem zavarna, ha ti vívnátok a döntőt :-DD

Annyi egészen biztos, hogy az OBSZ rendszeren belül Andrásnak -- külsősként -- van 2 igen komoly trófeája:

a tavalyi Balassi meg az idei Zrínyi. Ezek a dolgok már nem írhatók a véletlen számlájára. Egyébként nem tudom, hogy milyen HEMA felkészülésen van túl stb. stb. 

Most a döntőben szépen vívott, számos olyan "együttes" volt, ami nem volt igazán együttes.

Pl. András csinált egy szép kitöréses fejtámadás, Szilárd meg csupán belepiszkál ebbe az akcióban.

Egy HEMA-versenyen egyértelműen Andrásé lett volna a pont.

Előzmény: Aldabyda_ (16774)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16775

No igen pont erre gondoltam mennyire más a szabályzat. A Right of way rendszerben ritka nagyon az eggyüttes. Eleinte nehéz megszokni, de hamar rááll az ember agya. 

27 db együttes. A Boroszlói versenyen 3 db együttes után diszkvalifikálták a vívókat. Mind a kettőt.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16773)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16774

Igen, viszont ebben a rendszerben nem voltak még versenyen. Én tudom milyen az első hivatalos HEMA versenyen lenni, elég friss nekem is az emlék hiszen februárban voltunk :D. Szokni kell a komolyságát, vagy ép a komolytalanságát. Mondanám, hogy szorítok nekik, de magam ellen nem drukkolok :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16771)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16773

Most néztem meg a Zrínyi Kupa szablya döntőjét.

Kimondottan élvezetes volt!

Albaz Szilárd (g3) vs Lennert András (3g)

3 db = után, Szilárd talál: kéztalálat (kézfej?) kívül, András nem veszi át: 2:0;

további 11 = után újabb kéztalálat Szilárd részéről, most átveszi András: 3:0 (g3g3);

itt egy nagyon ügyes -- és rendkívül fontos -- találat következett András részéről [5:21:50], fejtalálat: 3:3;

1 db = Szilárd önként átvett a jobb kezébe (3gg3); 2=; =; 9 = után András egy kizárásos nyakszúrással győz:

3:5 [5:25:25]

Ha jól számoltam, akkor 27 db együttes volt az asszó során és összesen 4 db tiszta találat.

Ui.:

= -- együttes találat.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16768)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16772

A Kard Rendjétől is lesznek hárman, sőt négyen, sőt öten, sőt... hatan.

Az Ars Ensist 1 fő képviseli.

Szóval, jó sok magyar versenyző lesz ott.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16771)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16771

Nekem úgy tűnik, hogy ketten mennek:

41 Tichy-Rács Alex István A szablya iskolája

42 András Áron Lennert    A Szablya Iskolája

https://system.onlyfence.eu/e/sabrefecht-2025#participants

Alex 3. lett az idei Balassin, András pedig megnyerte a Zrínyi szablya számát 

(lehet, hogy a hosszúkardban is jól szerepelt vagy 2x szablyában, de azokat az eredményeket nem ismerem).

A dinamikáját és vívóstílusát elnézve igen jó eredményre számítok, mivel egész biztosan fémszablyával is

gyakoroltak. A küzdelmi rutinja meg megvan.

Előzmény: Aldabyda_ (16770)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16770

A szablya iskolájából egy srác jön szombaton is Pozsonyba. Nagyon kiváncsi leszek rá, mivel eddig plüsivel voltak eredményei, de a plüsis harc és a fém között hatalmas különbségek vannak. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16768)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16769

A női kategória nagyon kevés vívóval rendelkzetik, mindig. És ha vannak is akkor is nagyon nehéz ha valaki csak most kezd versenyezni, ugyanis a legtöbbben 2020 óta már aktívan versenyeznek.

Ezért a nők két kört mennek, mivel nekik allig van verseny kiirva és had legyen minél több küzdelmük ha már végre nyílik csoportjuk.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16767)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16768

A hétvégén -- kb. akkor, amikor a wroclawi verseny volt -- rendezték meg a barantás XV. Zrínyi Kupán.

A Szablya Iskolája telefonos elő tudósítással jelentkezett a versenyről.

(A galériáról videózták a lenti küzdőteret.)

Még meg lehet nézni a felvételt.

(Nem tudom, hogy mennyi ideig maradhat egy ilyen FB-on?)

https://www.facebook.com/szablyaiskolaja/videos/2307897563009046

[5:16:10] Szablya döntő:

Lennert András (SzI) vs Albaz Szilárd Magor (Királyi Sólymok Buda Baranta)

Hiába ugyanaz a gyártó a vívószablyák között előfordulhatnak radikális különbségek.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16767

"Ez idő alatt az Open csak állt és nézett."

Hát... Furcsa és felesleges.

Előzmény: Aldabyda_ (16765)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16766

Na ezt totál nem értem :-(

Addig OK, hogy mindenki vívott mindenkivel, de minek kellett ezt megismételni???

Mert volt felesleges idő??

OK, ha ez volt, akkor ez volt.

Előzmény: Aldabyda_ (16765)
Aldabyda_ Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16765

2 pool volt, ugyan azon versenyzők között.

Amit beküldtél az az első, de ha emgfigyeled egy picit feljebb lehet átkapcsolni a pool 2 re.

Tehát pool 1- összes nő az összes nővel

pool 2 - mégegyszer ugyan ez

Finale- legjobb 4+ 2 döntő.

Ez kb. 2 óra volt a szünetekkel együtt. Ez idő alatt az Open csak állt és nézett. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16764)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.26 0 0 16764

"Nagyon hosszadalmas volt a női kategória, ugyanis 2 csoportkör ment egymás után majd egy döntő."

Ezt nem teljesen értem.

https://hemascorecard.com/poolMatches.php?e=907&t=3800&m=0

A női szablyások összesen 6 voltak, egyetlen csoport volt (Pool 1), mindenki mindenkivel vívott, összesen 15 db mérkőzés volt,

pont ahogy a táblázat (6x6) szerint lenni kell, utána 4 fő jutott tovább és itt már a szokásos módon történtek a dolgok: a vesztesek

megmérkőztek a bronzért, a győztesek meg az aranyért.

Előzmény: Aldabyda_ (16753)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.11.25 0 0 16763

Döbbenet!

A HEMA Scorecard adatbázisban már szerepelnek a wroclawi verseny adatai:

https://hemascorecard.com/infoSummary.php?e=907&t=0&m=0

Ki lehet választani az Open Sabre versenyszámot és mutatja, hogy ki kivel küzdött, milyen eredménnyel zárult az adott asszó.

Előzmény: Aldabyda_ (16753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!