A teraszunkra keresek valami lápát. Reflektorban gondolkodtam, de azok iszonyúan felmelegszenek, és mivel a tetőléchez (fa) fogatnám, félek, 1x begyullad a fa :(
Az a relé ellenállásától függ, ki kell számolni egy konkrét relé esetében. Az elektronikus megoldásnál biztosan nem okoz gondot.
Szerintem régen volt ilyen eszköz. Az 1956 - ban kiadott szakkönyv említi ÉV relé címszóval, csak elfeledték, mert a független segédföld miatt macerás volt a szerelése. Ipari üzemekben volt használatos böszme fémrészeknél. ( Hallottam még a FI->ÁVK és az ÉV->FVK....Áram Védelmi Kapcsoló ill. [F[eszültség [V]édő [K]apcsoló kifejezéseket is)
Agyagkavicsból még zsalukövet is csinálnak, nem olyan törékeny, mint az ytong. Még kész falat nem láttam belőle, de az anyagát az alapján meg tudod ítélni, ha bármilyen könnyűbetonra vagy perlitbetonra gondolsz, hogy mennyivel kevésbé rideg, mint a pórusbeton.
- ennek megfeleloen tobb fele borito elem, mind meretben es O, valamint negyszogletes
Mas megoldas nincs, illetve van a GEWIS rendszere ami UTP/Telefon/TV esetben egy eleme fele meretu mint egy hagyomanyos kapcsoloe, de sajat doboza es szerelo kerete van. Igy ha ebben gondolkodik valaki az egesz hazat ebbol erdemes megcsinalni.
Harmadik hogy elviseljuk, hogy ket dobozhelyet aldozunk fel es kulon kerul a TV es UTP csati.
OKsa, én is erre gondoltam, elektronikus kivitel esetén segédföld sem kell, elektronika megohmos bemenőellenállása nem kavarhat be a rendes föld és a nulla között, csak azt szeretném tudni, hogy ilyen cucc nincs-e rendes forgalomban? Bár úgy tűnik nincs, pedig szerintem lenne rá kereslet. :( Azért egy házilag barkácsolt cucc nem érhet fel egy kifejezetten erre készített és ezerszer tesztelt gyári darabbal. :( Fi-relé is lesz, csak az ugye akkor fog már megmozdulni, amikor a fogyasztók a fázisok között elszenesedtek és elkezdenek a föld felé vezetni, na ezt szeretném még egy relével megelőzni és akkor nem csak az emberélet hanem a kütyük "élete" is jobban védve lenne (meg a lakástűz esélye is csökkenne, sajna láttam elszenesedett tűzhelyet ilyen hiba miatt és csak a tulaj paranoiája miatt úszta meg szerintem a lakástüzet: a többi fogyasztó (TV, stb) ki volt kapcsolva avagy ki is volt húzva).
Csinálja a nullától és a földelésedtől garantáltan külön lévő segédföldelést és tegyél egy relét a segédföld és a nulla közé. Ha szakad a nulla, akkor a relére feszültség kerül és innen azt csinálsz ami jólesik. Ezt elektronikus kivitelben is meg lehet csinálni.
Van személyes tapasztalatod ezen a téren. Mármint láttál már kész falat ebből az anyagból megépítve? Honnan tudod, hogy jobb az Ytongnál a megmunkálhatósága?
Null-szakadás ellen nem létezik valami olyan szerkezet, ami pl. a lakásban lévő nulla és föld közötti potenciálkülönbség miatt kapcsolja le a 3 fázist? Tehát nem hurokellenállás időnkénti megmérésére, hanem egy folyamatos védelemre gondolok. Hosszú vezeték és nagy (nullán folyó) áram mellett se lehet ezen két vezeték között túl nagy feszkülönbség ha jól sejtem.
Nem hiszem, hogy minden tüzép tart, neten találhatsz néhányat. És legalább még egy márkanév alatt létezik, csak nem akar eszembe jutni. Az alapanyagot "agyagkavics betonnak" hívják.