A "Vasszentmihálynál" feliratú képen a keresztben álló teherkocsi szinte matchboxnak tűnik a tájon. A kérdésem, hogy egy 2x1 sávos út miatt miért kell ilyen szélességben földmunkákat végezni?
na de simán telót is lehet használni beépített navigáció helyett
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy most már örülni kell; ha pld. a fűtés/klíma funkciói dedikált gombokat kapnak, és nem menüből kell előkeresni őket.
Már bocsánat, de nem mi kezdtük el építeni és nem is a mi megrendelésünkre épült ez annak idején. Nyilván az országos koncepció hiánya az, ami nagyon zavaró, hogy vannak a hosszú távú tervek, jól megtámogatva mérésekkel és mélyreható tanulmányokkal, aztán ebbe valaki rendszeresen belerondít, mert neki két pár töke van és sportot csinál belőle, hogy unortodox módszerekkel kormányoz.
na de simán telót is lehet használni beépített navigáció helyett, akkor meg mind lehetnek gombjai a gyárinak, ha valaki a be nem épített waze-t preferálja inkább..
Hihetetlen hogy miken vagytok kepesek ennyit vergodni...
es ez naponta hany autoson segitene???
neme lehete, hogy ezt a 10km aszfaltot inkabb a mende-sulysap alkerulore kellene elbaszni, ahol napi 14000 jarmu bassza a rezet kmes arayzolo sorokban???
Miközben most sok szó esett a balesetekről és az EU betiltotta a mobilozást és be akarják vezetni a méregdrága és megbízhatatlan biztonsági támogató rendszereket, tendencia lett a "tabletes" autók elterjedése. Holott a kitapogatható gombok helyett (pld. a Volvó erről volt híres) a menüből előkereshető funkciók másodpercekre vonják el a vezető tekintetét az útról. Legalább a fő funkcióknál megtiltanám az érintőképernyős, menüs rendszert.
Pozitív példa: Újpesten az egyik helyen kint van a 30-as tábla, érvényes reggel 7 és 9, valamint 15 és 17 óra között.
Na, ez nekem abszolút pozitív, és mindig betartom. Mert azt mondja, hogy amikor fontos, akkor menjek lassan. De amikor nem fontos, akkor haladjak csak a dolgomra. Számomra ez win-win.
Ez így van. Aki 30 helyett 40-nel megy Dorogon az iskola előtt, azt fel kell négyelni és az ország 4 különböző pontjaiban ki kell tűzni a testét.
Ilyen - pótcselekvéses - módszerekkel az országban jogosítványt szerzettek 99%-át bírságolni lehet. Csúnya lenne,ha minden ügy a bíróságra is eljutna, mert akkor másra nem nagyon lenne idő.
Én nem, mert nem tanultam olyat, hogy nekem jogom volna egy sebességkorlátozó táblát felülbírálni Ráadásul nálunk a faluban hétvégén az iskolában, és főleg a tornateremben rendszeresen programok vannak, ünnepségek, rendezvények, így hétvégén is van gyalogos mozgás a 40-es tábla mellet.
Ha parkolóban csinálja, akkor az nem is nagy gond, mert ott a parkolóba kihúzódott autó mellett rendszerint könnyű a biztonságos oldaltávolságot megtartani.
Amiket én észrevettem, azok kissé árnyaltabb esetek. Az a három város, ahol sűrűn járok autóval és egyikükben lakom (Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény) olyan úthálózattal bír, amelyben a központból sugarasan kifutó utakat egy városszéli körgyűrű köti össze körben. E mentén a körgyűrű mentén van a legtöbb iparos mester és vállalkozás megtelepedve (tüzép, vasudvar, autószerelő mesterek műhelyei, gumiszervizesek, használtcikk-boltok, stb. ...), ebben a külvárosias övezetben. A körút szélessége 6,5 m 2×1 sáv, de a szélén csak egy 0,75 m széles útpadka van, parkoló sehol sincsen mellette.
Mármost ez a külső körút számít annak a belvárost tehermentesítő útnak, ha valaki Polgárról Hajdúnánáson út tart Nyíregyházára, vagy Hajdúnánásról Hajdúdorogon keresztül tart Hajdúböszörménybe vagy Debrecenbe. Ez esetben nem megy be a városközpontba az átmenő forgalom, hanem a városszéli körutat használják erre a célra, mert itt némileg ritkább, "szellősebb" a forgalom, mint a belvárosban. Azonban a boltokat vagy mestereket felkereső autósok miatt itt is van bőven helyi forgalom is.
Ezen a körúton az említett figyelmetlen ajtónyitásos szabálytalanságok és veszélyforrások úgy jönnek létre, hogy a "csak egy pillanatra beugrok a vasudvarba vagy a mesterhez" alapon az utolsó előtti pillanatban teszik ki az irányjelzőt, gyorsan leparkolnak az útpadkára fél kerékkel (mert, mint írtam, parkolók itt már nincsenek), és aztán se szó se beszéd körülnézés nélkül nyitja az ajtót, mert "csak gyorsan beugrik öt percre" a boltba vagy a mesterhez vagy a vasudvarba, de arra már nem figyel, hogy az állandó átmenő forgalomra is odafigyeljen. Ilyenkor, ha a mögötte jövő autónak a bal sávban szembe jön egy másik autó vagy egy kerékpáros, és ilyenkor történik az említett körültekintés nélküli ajtónyitás, akkor már balra nem húzódhatsz be a szembejövők miatt (csak a sávhatáron belül!), és ilyenkor már csak a fékekben lehet megbízni. (Úgy vannak vele, hogy ugyebár ez már "csak a" külváros, kisebb forgalom, és elkezdik "lazábban értelmezni"(!!) a megállás és a várakozás szabályait.)
Megelőzni úgy lehet ezeket az eseteket, ha a vezetéselméletben tanultak szerint a vezető a perifériákra (= az útpadkák környékére) összpontosít jobban, és már 100-200 m-rel előre óvatosabban választja meg a sebességet, ha azt látja hogy sűrűsödik a forgalom, és ilyen figyelmetlenségekre lehet akárcsak egy picike esély is.
Mivel az összes baleset egy része a parkolóban történik, 10-20 km/h sebességnél, egy része kertvárosi utcákban 30-40 km/h sebességnél, és ezekben azért arányaiban ritkábban hal meg bárki is, mint a főúton 70-110 km/h sebességnél. Nincs ebben sok meglepő.
"Tehát az összes baleset 12 % a főutakon, de a halálosak 24 %-a."
Ez nem meglepő, ha kertvárosban 40-nel nem adnak meg egy elsőbbséget, abból nem szokott haláleset lenni. Ugyanez országúton bekötőútnál már könnyen lehet halálos.
Közben megtaláltam az adatot, 2014 óta bő félmillióval (több, mint 17%-kal) nőtt az autók száma. Ha ilyen forgalomnövekedés mellett "csak" stagnál a halálos balesetek száma, akkor a biztonság javul. Ha a mobiltelefonok elvileg rontják a statisztikát, akkor akár az autópályák hatása is lehet az, ami ezt kiegyensúlyozza...
Az okok között a technológia-javulás nagyon lényeges.
Az alapcikkből:
2017-ben 16 489 személyi sérüléssel járó baleset volt az országban, ami az ORFK legfrissebb adatai szerint tavaly 16 916-ra emelkedett, azaz tovább romlott.
A 20 legforgalmasabb főúton mintegy 2000 baleset, ebből halálos: 133
ORFK szerint összes: 567.
Tehát az összes baleset 12 % a főutakon, de a halálosak 24 %-a.