Maradjunk annyiban, hogy én próbáltam már a szállodát, de te valószínű soha lakókocsit! Hidd el a gyerekeknek nagyobb élmény /tapasztalat, ők lesz@rják, hogy "kényelmes" szállodát /, ja és abban igazad van, olyan autó, amit nem lökdös a szél a hegyekben és nem gurul vissza 1,6 tonna vontatásától, ja meg egy kis tapasztalat, no nem a gázpedál taposásából, mert az nagyon megy mindenkinek!
Ahogy dokeee is írta, a "dekken" lehet aludni. Mindenki ezt csinálja.
A bárban egy-egy asztal körüli helyeket ált egy család foglalja el és vígan alszik. Reggel viszonylag korán ébredtem és érdekes volt nézni, hogy a egyre több fej bukkan fel a bárban. :) De volt aki a lépcső alatt "ágyazott" meg.
Azért annyira nem :) Főleg nem 2000 km vezetés esetén. Csak arra akartam célozni, hogy van egy kis klausztrofóbiám, szóval valami olyan kabint kell nézni, ami nem a hajó méllyén van .
Mint mondtam, nem zavar, hisz mindenkinek szíve joga a hülyeség. Neked a tágas fürdőszoba és a kényelmes és tágas wc, amely benyúlik sz@rás közbe a konyhádba, vagy a nappalidba, nekem meg a kényelmes száloda, és olyan autó, amelyet nem lökdös a szél a hegyekbe. Biztos nagy élmény lehet két gyerekkel, de kinek a pap.... :D
Észt osztani nem akartam, mert nekem is kevés van, de legalább a jelek szerint nem a legkevesebb. Leírtam a véleményem, te is a tiédet.
"remélem sikerült árnyaltan megfogalmaznom a véleményemet azokról a mazohistákról, akik több ezer km-t kínszenvednek a húzással azért, hohy kempingezhessenek és a kemping közös zuhanyzóján és közös toiletjén osztozzanak néhány száz mazohista társukkal" - csak előre bocsájtom az én észrevételemet /árnyaltan fogalmazva / : lesz@rom az ilyen tudatlan bunkók véleményét, egy olyan dologról, amiről lövésük sincs, de azért osztják az észt. Kín szenvedni az olyan szerencsétlenek szoktak, akik annyit értenek az autó vezetéshez, mint pl. te. Ja és ha nem sátorban nyomorogtál volna egy kempingben, nem kellett volna a tiszta WC-t lepiszkítanod, mert egy valamire való lakókocsiban van WC és fürdő is a mazohistának és tudod ezek árából egy pár évig lehetne a pár eurós appartmanokban nyomorogni és cuccolni a vízpartra. Csak mi más képen szeretjük és ez ne zavarjon téged!
Szerintem jövőre megcélozzuk Krétát, a beszámolód nagyon tetszett. Mondjuk meglepődtem a weboldalon, mert mi is Áginál foglaltuk a szállást az egyik ismerősünk ajánlásával. Ők álítólag már évek óta Thassosra járnak, ha jól emlékszem, idén lesz a 6. útjuk :D
Még Korfu-n gondolkodunk, mert én még mindíg imádok vezetni, de a haverom nem :) Náluk már az asszony gyúr, hogy a thassosi út 3/4 részét neki kell lenyomni :DDD
Megnéztem én is a lefkimmilines oldalát,de úgy láttam,hogy a komp indulását is meg kell adni pl. 13:30.A kérdésem az lenne,hogy mi van ha lekésem,vagy ha jóval előbb érek oda???
Tavaly volt kiterelés Beograd előtt, plussz 2.5 óra volt turnusváltáskor (haza már napközben jöttünk). Borzasztóan örültünk a dolognak.
Átlagsebesség mérés: Tavaly már ment tesztüzembe, úgyhogy leteszteltük éjszaka. 120-150 km/h sebességgel mentünk, de - miuzán sajnos dohányzom, főleg éjszakai vezetésnél - 10 perc cigiszünet és a gyerekek 10 perc kaki/pisi szünete, ami természetesen nem akkor jött, amikor megálltunk bagózni - alaposan levette az átlagunkat. Ha jól emlékszem valami 108 km/h-ra.
Miután most is éjszaka lesz az út, majd matekolunk, mert így legalább "ingyen van" - útidő vonatkozásában - a cigiszünet :)
Téged idéuve, pont leszarom, hogy kinek fogyaszt 5 litert az autója, mert nálunk egyik sem. Én két olyan autóról beszélek, amibe alkalmanként 80 litert szoktam tankolni, tehát ha matekolsz egy kicsit, akkor rá fogsz jönni, hogy az Alhambra 60 literes tankja és a T5/XC60 80 liternél nagyobb tankja megnöveli a hatózávolságot, megspékelve azzal, hogy az OMW prémium gázolaját használom. Nyilván csak a szerb 120as zónába, mert bámulatos fogyasztásra képesek lassú haladásnál. A német autópályákon a Volvo 750 km-nél már porzik, mivel ott nem kell 120 km/h sebességgel tökölődni...
Az autók hatótávja a Balkánon nagyobb az alacsonyabb sebesség miatt.
Lakókocsi: még érdeklődés szintjén sem érdekel, mert nem vagyok lakókocsis típus (remélem sikerült árnyaltan megfogalmaznom a véleményemet azokról a mazohistákról, akik több ezer km-t kínszenvednek a húzással azért, hohy kempingezhessenek és a kemping közös zuhanyzóján és közös toiletjén osztozzanak néhány száz mazohista társukkal) Te kifizeted az autópálya díjat a lakókocsidra, én meg a szállodát/apartmant 4*-tól, mert sajna évente csak egyszer van időm elmenni nyaralni, viszont akkor nem szeretnék reggel összesz@ratlan wc vadászásával indítani a napom, mert a gomis/fősulis évek alatt pont eleget tettem :)
De nem ítélek el senkit, demokrácia van, mindenki eldönti, hogy neki mi a jó.
nem neked szántam konkrétan,csak mint írtam,bolond az aki most erre fog alapozni.az hogy a törököt hogy számoltatják el,legyen az ő dolguk,én pl elképzelhetőnek tartom hogy az országhatárnál jön az elszámoltatás.ha fizetsz mehetsz tovább,ha nem akkor félreáll aztán lehet intézkedni a továbbiakról.
Nem akarok okoskodni a rendőrrel, csak megosztottam.... De kifele egyet sem láttam a kapuknál hétfőn mikor mentem .... Arról volt szó hogy majd ott kiterelik a gyorshajtókat és büntetik őket... De arra még mindíg kíváncsi vagyok, főszezonban hogy fognak annyi autóst kiterelni megbüntetni a kapuk után. mert a Török nem fog lassan menni az hot ziher.......
megállít,pont les.arja hogy ki vezetett,azt mondja ez a rendszámú autó gyorsan ment és ennyi a büntetés,lehet ott okoskodni hogy nem én vezettem meg nem is ő,addig az a rendszámú autó nem megy tovább míg nincs rendezve a bírság.
Bocs, most jöttünk haza a hosszú hétvégéről, ezért kések a válasszal. Nos, egy egyszerű, no-name cucc, nyilván csodákat nem tud, soha nem hagyott cserben, de mondjuk nem is szakadunk le egymástól.
Logikailag egy laikus számára helytállóak a jogtudós és az ügyvéd érvei, de ezt egy tranzitálló külföldi hogy érvényesíti? Jobban jársz ha megállsz kávézni egyet ;)
Szórakoztató olvasmány tud lenni a Fórum: időnként előkerül valaki és feltesz egy teljesen triviális kérdést, mellyel semmi mást nem bizonyított, mint hogy két hetet nem olvasott vissza, de szíve joga, többnyire megkapja a választ. De az igazán "érdekes" rész ezután következik; nem fogadja el a választ, mert Ő mást hallott/olvasott :) De akkor miért kérdezett? Simicska APEH elnöki regnálása óta tudjuk; a hülyeség állampolgári alapjog de miért kell ezzel naponta élni?
Ez is olyan kérdés, amikor az elméletet felülírja a gyakorlat.
Kell Macedóniába nemzetközi útlevél? Mivel Macedónia tagja a sima vezetői engedélyt elfogadó országokat tömörítő Bécsi egyezménynek, azért nem kell.
Kell Macedóniába a zöldkártya? Mivel Macedónia tagja a rendszám alapján a biztosítás meglétét szavatoló Nemzetközi Zöldkártya Egyezménynek, ezért kell :-)))
Az ott a Balkán! Semmi sem biztos, mint ahogy az ellenkezője sem :-))
Az elmúlt 8 évben másfelé jártunk de már nagyon hiányzik Görögország. Idén kimennénk valahova ami közel van, Asprovaltára vagy Sartiba. Ha van időtök akkor leírnátok nekem, hogy 2010 óta milyen jelentős változások voltak (ha voltak)? Stevie 2016-os leírása gondolom aktuális most is, azt olvastam bár 20 évig bekötött szemmel is kitaláltam volna :)
Ha nem tudod, mennyit dob egy lakókocsi a fogyasztáson, miért okoskodsz?
Ha nem tudod, mennyit dob egy lakókocsi az autópályadíjakon, miért okoskodsz?
Természetesen magyarországon mindenkinek öt literrel megy az autója és dombon lefelé visszatermel a tankba ... de én nem szoktam hazudni, magamnak pláne.
Seat Alhambra, automata váltóval. Normál esetben 7 liter között eszik. Lakókocsival eddig a minimum 10 liter volt, a maximum 13 liter/100km. Nem jutok el egy tankolással Macedóniáig tehát mindenképp befigyel egy Szerbiai tankolás. Ott kint is császkálunk de általában marad annyi a tankban, hogy visszaérjek Macedóniába. Aztán visszafelé Belgrád környékén ismét tankolok egyet majd Horvátországon keresztül jövök haza tehát a borsos horvát autópályadíjat is fizetem.
Lehetne spúroskodni, lemenni a pályáról és olcsóbb kúton tankolni, maciknál hazafelé a határ előtt mégegyszer tankolni hogy megspóroljak párezer forintot de pont leszarom...
itt szerepel Macedonia a csatlakozott országok között, tehát nem kell.
Ez annyival tűnik frissebbnek hogy Törökországot is feltüntetik a csatlakozott országok között.
Magyarul: az említett két országban előfordulhat hogy kérik. (a szervek alacsonyabb szinten tevékenykedő tagjaiban esetleg csak évek múlva tudatosul az új szabály :)
Közlekedés: A Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges Macedóniát elkerülni a Görögországba közúton utazóknak.
A vonatkozó jogszabály alapján Macedóniában a magyar jogosítvány mellett nemzetközi vezetői engedélyre is szükség van, az útlevél, vagy személyi igazolvány egyidejű bemutatásával. További információt az alábbi oldalon talál: www.mvr.gov.mk/analiza/soobrakjaj/7
A gépjárművel részben arra utalnak, hogy győződj meg, a célországban kell-e nemzetközi jogosítvány. Majd a második bekezdésben felsorolják, hova nem kell, itt szerepel Macedónia is.
A magyar jogosítvánnyal azokban az országokban vezethetünk - anélkül, hogy kiváltanánk a nemzetközi jogosítványt -, amelyek csatlakoztak az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez (az Egyezményt nálunk az 1980. évi 3. törvényerejű rendelet hirdette ki).
Érvényes továbbá a magyar jogosítvány az Európai Unió valamennyi tagállamában, függetlenül attól, hogy az adott tagállam részese-e a Bécsi Egyezménynek.
Tehát a nyersen számolva durván 100e oda-vissza, természetesen az ottani császka nélkül
Volvo XC60 2.4 tdi (260le):
- Budapest - Skopje kb 800 km (30e)
- Skopje - Thassos kb 500 km (15e)
Tehát belefér szintén 100e-be...
Ha betartom a 120 km/h sebességkorlátot, lemegy Gevgelijáig, de akkor már porzik....
Anno az 1.9 tdi Octaviával Szeged tele tank - Nei Pori (Olimposzi Riviéra) 1 tank go... jah, és végig 150 tempomat éjszaka , természetesen kivéve Nis - Macedon határ...
Nem tudom, mennyit dob egy személyautóra egy lakókocsi, de szerintem másfélszer annyit nem fogyaszt ..
Nem vitát szándékoztam kezdeno, csak pusztán megjegyzést tettem :)
Ráadásul elhamarkodott megjegyzést, ugyanis a Kréta nekem kimaradt :)
Oda én sem mennék autóval, hanem bérelnék kint. Nem is azért, hogy mennyi az üza, hanem mert több mint egy nap megy el az úttal kontra kb 2 óra repcsivel :)
Ez a "vita" valahol arról szól, hogy ki mennyit hajlandó áldozni a kényelemért, mert az előbb említett százashoz nyugodtan hozzáadhatjuk a krétai transzfert és azt is, hogy dokee feltehetőleg ott sem ül meg a fenekén; legalább pár napra bérel egy verdát. De a nyaralás végül is arról szól, hogy ki-ki kiélhesse vágyait, úgy töltse el azt a kis időt, ahogy Ő és családja szereti.
Akkor az durván 25e Ft a schwehat-i transittal/egyéb módon kijutással együtt. Ha 4 emberre számoljuk, akkor egy százados... alaphangon.
Egyrészt ennyiből meg lehet szinte járni... na jó, a pillanatnyi üza árakkal majdnem, illetve"háztól-házig", tehát kényelmes. Mondjuk én nem szeretek repülni, de vezetni annál inkább...
Isten ments! Azonban a legtöbben minél hamarabb szeretnének leérni a tengerpartra. Ez okból írtam le így. Ha úgy akarod, inkább javaslom a Nagylak, Arad, Temesvár, Temesmóra, Kovin, Szendrő, E-75, útvonalat!
Elolvastam mindkettőt. Nem sietek és útközben megnéznék ezt-ezt, pl Szerbiában Galambócot; mondjuk ott lehetne aludni egyet, aztán másnap tovább. Visszafelé meg esetleg egy kis Bulgária, Rila, Pirin. Ha jól értem, te mindig az autópályát használod, a mellékutakon nem annyira jártál, igaz?
Nekem soha nem ment a konvojozás. Viszonylag jól és dinamikusan vezetek.
Állandóan várnom kellett a többiekre. Az viszont majdnem sikerült hogy a sógorom belémhajtson hátulról, mert elbambult. A mai napig nem tudom hogy úsztuk meg. Ő se :) Szóval én egyáltalán nem vagyok a híve.
A "Konvojozás" egyrészt komoly kompromisszumokat vár el a részvevőktől (eltérő vezetési stílus, fáradékonysági faktor, étkezési és pisilési szokások, stb.), másrészt jó(régi)ismerősök vagy baráti társaság sokat segít a konvojozás feszültségmentes lebonyolításában. A fórumról, ismeretlenben nehéz találni erre partnert az előzőek miatt.
Ezúton, a nagy nyilvánosság előtt megkövetlek, vajdasági "testvérem"... Csak néhány költői kérdés merült fel bennem, de ezt nem teszem fel, mert ez nem az ilyen jellegű viták helye. Csak annyit mondok, hogy én félig szerb vagyok, de itt születtem, itt jártam iskolába (támogatásmentesen, fizetett tankönyvből tanulva) és itt dolgozom, itt adózok :)))
Ha nem lenne konvojtárs és tényleg ismeretlen az útvonal, ajánlom korábbi részletes irományaimat az ajánlott útvonalakra Görögországba! 2018 03 25, 23452 sz. hsz. a délszláv útvonal. 2018 04 01, 23639 sz. hsz. RO-BG tranzitútvonal. Ha esetleg nem Thesszalonikitől délkeletre mész, az sem gond. Megírod az úti célod és lesz segítség.
Jó az 58 eurós repülőjegy Bécsből, csak éppen ki kell jutni a poggyásszal Schwechatra, meg Görögországban is el kell jutni a repülőtérről a szállásra, meg kint is autót kell bérelni, hogy meg tudja nézni a látnivalókat az ember, ha már olyan messzire elmegy.
Ez mind pénzbe, időbe, szervezési képességbe és erőfeszítésekbe kerül, szóval pusztán anyagilag nézve nem biztos, hogy annyira jó opció a kedvezményes repülőjegy.
Alapjában nem vagyok a repülés ellensége, mi is szoktunk egy évben 1-2 alkalommal repülővel kirándulni, sőt Korfun is voltunk már repülővel nyaralni, de nem anyagi megfontolásból választjuk a repülőt, hanem az élmény kedvéért :-)
Attól függ hol van a szállásotok, de kerkyrába lényegesen drágább , oda autó 40 euró, személy meg 10 euró... Viszont Igoumenitsában a lányok a bódéban szeretnek átvágni, a képébe kell tolni a szórólapot hogy mennyi is az annyi.. Hiába 5.euró az autó, ők drágábban akarják rád sózni... Nekem is simán bemondta hogy 50 euró lesz autó meg 2 fő.. aztán ki volt rakva a reklámjuk hogy mi mennyi, arra nem tudott mit mondani megkapta a 10 eurót és mentünk is fel a kompra . Kerkyralines.com az új társaság, figyelni kell rájuk... A régi cég nem trükközik, csak azért nem velük mentünk át, mert később ment volna a hajójuk...
Pont ezt szerettem volna megkérdezni,hogy érdemes-e Lefkimibe kompozni mert láttam a neten az 5 eurós ajánlatukat(https://www.lefkimmilines.gr/home/en), ez jóval olcsóbb,mint a "fővárosi" járat,és legalább a sziget alsó részét is megismerjük...
Mindenkinek saját elhatározása, hogyan fog nyaralni. Nagyon nagy okosságokat nem lehet kihozni egyikből sem. Ami az egyik előnye, az a másik hátránya és ehhez jön, hogy a szokás nagy úr. Én pl. nehezen tudnám elképzelni, hogy két bőrönddel induljak el két hétre, de másnak meg a 3-4000 km-es úttól borsódzik a háta még szóló személykocsival is. Nekünk egyébként minden út egy külön kaland, jó buli, nem magányosan szoktunk menni, minden autóban CB-rádió, menet közben dumálunk stb. Fontos, hogy soha sem sietünk, elvégre szabin vagyunk, fél úton megalszunk, másnap folytatjuk.
Nekem mindig átfut az agyamon, főleg hogy ma pl. ~20.000-ért lehet nyár közepén Thessalonikibe oda-vissza foglalni repjegyet. Aztán jönnek a makacs tények(tudom a 6 fő nehezítő körülmény, de 5-tel sem nagyon más):
- 6 főre így is dupla utazási költség az alapár+a feladott poggyászok ára a jegyárral összevethető összeg(fejenként)
- A gyerekeknek csomag kell, azonban nem hogy cipelnék, ők maguk is egy csomag.
- Ha csalok és csak 5 fős autót bérelek közel 2 hétre, amibe bezsúfoljuk magunkat szabálytalanul 6-an, akkor is súlyos összeget hagyok ott érte.
- Bérelt autó nélkül gyerekekkel horror lejutni bárhová, nem utolsó sorban úgy is drága. Autó nélkül marad a helyi boltok kínálata, nincs Lidl jóárasítva, fakultatív programok kiesnek vagy megint csak sok pénz.
- A szűken pakolt feladott poggyászban amit el tudunk vinni az nagyon-nagyon kevés. Visszafelé meg semmi import, az ajándéktárgyaknál is megy a cidri, hogy nem-e ettől lesz túlsúlyos a csomag.
- Sok-sok stb, mint olyanok, hogy hazaindulás előtt szeretek elkölteni egy reggelit valami eldugott helyen :)
Igen, voltunk tavasszal Rómában repülővel néhány napra úgy, hogy a kisebbek a mamánál szüneteztek, és még tudok mondani ellenpéldákat. De Görögországba menni nyaralni, nyáron, családdal nem az én műfajom. Még az anyagi részét félreteszem akkor sem tudom, hogy a csomagkérdést hogyan kezelném.
Idén mi se megyünk, vettünk szeptemberre repülőjegyet 58 euróért Bécsből Krétára, basszus, fejenként egy tank üzemanyag, ezért elő se veszem az autót a garázsból.
Hazaértem :( Lassan el kell gondolkoznom van-e értelme autóval Görögországba menni.. 14.00-kor még Korfun a reptéren vártam a beszállásra, most meg már nem egész 2 óra múlva meg itthon is vagyok :) Hétfőn kifele Röszkének kb 18-órakor értünk oda, előttünk 2!!! autó összesen :) Végig 120-130 max és így is 14 óra múlva már Igoumenitsában voltunk a kikötőben. szerencsénk volt, elcsíptük az első kompot amire most 5 euró az autójegy, a személy meg 2.50 euró.... Ha Lefkimibe akarsz menni....
Most, hogy így kiveséztük a Zöld kártyát az újak kedvéért talán szánhatnánk egy kis időt a görögországi parkolásra is. Kistelepüléseken, üdülő övezetben ez nem gond, de közepes és annál nagyobb településeken többnyire igen (a görögöknek kerekeik nőtek; a legtöbbje 200 métert nem hajlandó gyalogolni). Általában kevés a parkoló hely és a belső részeken többnyire fizetős. Én automatákat láttam, a legtöbbje csak érmét fogadott el, de volt amelyik kártyát is. Jó ha tudják az "újoncok", hogy a rendőrök parkolási vétségért keményen büntetni szoktak ha azt kapják feladatul, pl. Kavalában tanúja voltam amikor lazán lekapták a rendszámot is és ez nem egy nagy öröm, noha nem általános, inkább csak csekkeket tesznek a szélvédő mögé. Jó tudni, hogy két fajta rendőrség van; a "rendes" és a városi. Nekem egyszer városiak adtak csekket, de a szállásadóm szerint azt nyugodtan eldobhattam; senki nem fog vegzálni utólag (nem is tették), de ha az igazi zsaruk kedveskednek bünti cédulával azt praktikus komolyan venni, lehet, hogy a határon "kapnak el" (ma már szinte minden határon szkennelik és rögzítik a rendszámokat), egyre inkább gyakorlattá válik az adatok lekérése és utánunk is jöhet az a bünti, de akkor már felturbózva! A közterületi parkolás alternatívája lehet a parkolóház. Szerintem megfizethető; belépéskor többnyire a bankkártyádat kell bedugni; ez és az időközben lefotózott, beszkennelt rendszámod alapján kapsz cédulkát, melyet nem a szélvédő mögött kell hagyni, hanem eltenni és amikor vissza mész többnyire ablaknál, de van ahol automatánál fizethetsz majd 5-10 perced van megkeresni a verdádat, bepakolni a családot és távozni. 1 € körül szokott lenni egy óra és ez összevetve a hazai árakkal kifejezetten barátságosnak mondható, senkinek nem javasolom, hogy a parkoláson spóroljon.
A zöldkártyás témához csak annyit, hogy nem az automatikus küldés elmaradása a probléma, hanem az, hogy ha kéred, akkor is csak egy pdf-et kapsz.
Ha szerencséd van, és jóindulatú az ügyintéző, ha bemész, akkor kaphatsz (feltételes mód) . Minden más esetben nyomtasd magadnak, de kizárólag zöld papírra, mert csak úgy érvényes.
Mindezt egyik évről a másikra szó nélkül bevezetve, úgy, hogy nem váltott az ember biztosítót (Allianz) !!!
Persze kinyomtatom, de miért ilyen módon kell ezt intézni?
Vagy ajánlják fel, hogy kiküldik x forintért, mert a 10% kedvezményt kaptál, így nem jár neked.......
Megjegyzés:
Másik társaság (K&H) a robogómra is küldi aut. Pedig azzal aztán nem megyek külföldre......
Néhány éve még kevés volt a sima zöldkártya. A Görögországi utazáshoz kellett még egy "Harmadlat" is! Mert a sima csupán eredeti és másodlat, na ehhez kellett kérni a Harmadlatot is. Vicc kategória.
Szerintem az autósok többsége rendszeresen kapja (mint magam is) a zöld papírt és szerencsére igen ritkán "használja". Amióta létezik, nekem minden évben és külföldi utamon volt, de még soha nem használtamés nem is szeretném. Pontosan úgy viszonyulok hozzá, mint a honi kárbejelentőhöz.
A saját nyomtatással kapcsolatban azon aggódtam, hogy hogyan fogom eltalálni a zöldkártya-kompatibilis zöld nyomtatópapírt.
Most, hogy bementem a biztosítóba kérni egy zöldkártyát, rögtön le is vittem az autóba és betettem a kesztyűtartóba, hogy amikor a maci határőr kéri az iratokat, a többivel együtt egyből oda is tudjam adni a zöldkártyát.
A meglepetés akkor jött, amikor megláttam a korábbi 3 zöldkártyát (amik gondosan el vannak rakva) a kocsi kesztyűtartójában, mert mind teljesen más zöld árnyalatú papírra van nyomtatva :-)))
Szóval tényleg tök mindegy, hogy milyen zöld a papír, zöldkártyának gyakorlatilag mind jó. Jövőre nem aggódok a témán, megveszem az utamba eső középzöld színű papírt és vígan nyomtatom otthon a zöldkártyát.
nézd,a biztosítót pont nem érdekli a nyűgöd,ha nem tetszik biztosítót váltsz.a helyedre meg jön más aki a másik biztosítóval volt elégedetlen.
nekem küldik mindig,de szerintem jobb lenne ha nem küldenék senkinek.akinek szüksége van rá,előtte egy emailbe vagy tel.vagy személyesen megigényli és kész.
Én most chateltem az aegon oldalán egy ügyintézővel. Írtam neki, hogy szükségem lenne nemzetközi zöldkártyára. Elkérte a rendszámot, és mondta, hogy a jövő héten nálam lesz, addigra postázzák. Ennyi volt az egész...
Van igazságod, de az lehet, hogy valahol bepipál az ember egy kedvezményt szerződéskötéskor, de nem olvassa el a feltételeket, majd utána meglepődik.
Egyébként nem is olyan biztos, hogy csak 15HUF (valaki írta lejjebb) egy ilyen szolgáltatás.
Szóval érdemes jól megnézni, hogy ki milyen feltételekkel köti azt a bizonyos szerződést.
De én is jobban szeretem, hogy küldik postán. Mert ugyanis az sem mindegy, hogy hogyan nyomtatja ki az ember. Zöld papírra, az egyik oldalra az adatokat, a másikra pedig egy rakat információt. Nekem legalábbis 2 oldalas volt annak idején. NA ezt a két oldalt kellett egy lapra varázsolni, ami nem egyszerű, ha nem tud az ember nyomtatója 2 oldalas nyomtatást.
Vajon akkor is ezt mondanád, ha egy kistelepülésen élnél és a legközelebbi iroda 40 kilométerre volna? Én az elvekről beszélek és arról, hogy egy sz@ros cég ne képzelje magát hatóságnak és ne az legyen a szempont, hogy a cég számára mi a kényelmesebb és az anyagilag kifizetődőbb. Trambulinról teszek rá!
Csak a poén kedvéért; ha a biztosító betű szerint értelmezheti a szerződést, akkor én is; elvégre jogegyenlőség van... Egyébként a korábbi biztosítóm, az AEGON is eljátszotta ezt, balhéztam emailban is, személyesen is és utána 3 havonta küldtek két különböző példányban egy-egy éves igazolást :)
Előző biztosítómtól évek óta így jött, de ők becsukták a boltot(MKB). Mondjuk olyan volt, mintha valami véletlenszámgenerátor határozta volna meg, hogy mikor küldik és mettől-meddig érvényes, holott ez pontosan és jól le van szabályozva.
Engem nem zavart, mindig szoktam venni színes papírcsomagot, mert a gyerekek is szeretik és az iskolába is kérik. A Lidl-ben amikor jön az iskolai időszak mindig van, van benne vagy 10-15 féle szín, de pl. a Müllerben állandóan van, kivéve persze iskolakezdés előtt, mert akkor kirabolják a polcokat.
Ez a kb. 15,-Ft-os tétel már nem fért bele a biztosítás éves díjába????
(Amit folyamatosan emelnek és már most is a csillagos eget verdesi.)
És ráadásul a tulajdonos "személyéhez" van kötve a fizetendő díj. Céges autót hiába vezetek B10-el, mivel a tulaj nem én vagyok, hanem a cég, ezért csak B3 besorolást kaphatunk (természetesen jóval magasabb díjért). Valahol ez az egész nagyon nem "kóser".
Mielőtt hosszú vitákba bonyolódnánk erről, vegyétek figyelembe, hogy ez csak a magánvéleményem, nem kérek üzletkötőktől magyarázatot a dologra. Pusztán Pierr problémájától forrt fel az agyvizem.
Hogy egy biztosító ennyire szarrágó legyen. Nekem anno a biztosítási díj befizetése után automatikusan küldték, papíron kinyomtatva. (Jó, tudom, ez a ló túlsó oldala, nem mindenki utazik külföldre, felesleges papírpazarlás.)
Nem ártana, ha a biztosítás megkötése előtt feltüntetnék, hogy "Később, ha kérsz valamit meg fogunk szivatni. Biztos nálunk akarsz GFB-t kötni?"
Szerintem köteles a biztosító papír alapon is kiküldeni a zöldkártyát, amennyiben az ügyfél kéri. Ha közeli külföldi út miatt nem sürgős a dolog, akkor érdemes lehet kérni a biztosítótól a postán való kiküldést. Ezt több biztosítónál (pl. Aegon, K&H, Allianz) online is lehet kezdeményezni, és akkor megspórolsz egy utat és a várakozást az ügyfélszolgálaton.
Van egy kis gondom. Drága biztosítóm (a drágát ugye tessék szó szerint érteni) az eddig postán kiküldött KGFB zöldkártya helyett egy emailt küldött, a zöldkártya PDF formátumú verziójával.
Leírták, hogy nyomtassam ki magamnak, de szigorúan zöld színű, matt felületű papírra, mert különben nem érvényes.
Nyomtatott már magának valaki zöld kártyát? Honnan lehet megfelelő színű papírt szerezni hozzá?
Azt teljes mértékben megértem, hogy lakókocsival kényelmesebb, azzal én is biztosan inkább a pályát preferálnám. Mi hétfő hajnali indulással számolunk, így a "vidám fiatalok" már valószínűleg nem jelentenek majd problémát, a vadak viszont talán akkor a legaktívabbak... Az úton átkelő vadból még egy is sok, nem hogy egy 100+ egyedből álló rudli. Nem szívesen lettem volna a helyedben, de a lényeg, hogy megúsztátok ép kocsival, és utána rá lehetett pihenni az ijedtségre a tengerparton :) Hmmm, azt hiszem, majd az akkori hangulatom szerint választok :) Illetve, hogy a határokról mit mutat a Google Maps, illetve a fentebb ajánlott oldal. A kényelmetlenebb úton kb. 50 km, és hasonló mennyiségű kuna megspórolható irányonként, illetve a kevésbé forgalmas határ jelenthet még előnyt. Egyébként többnyire nyíl egyenes, elég jó minőségű országútról van szó, és ezen a szakaszon nem is érnek úgy egymásba a települések, mint pl. a Barcs-Kutina vonalon.
Valószinüleg félreéthetted amit szándékoztam mondani.Senkivel sincs tudtommal bajom a fórumon,Attila sem ismerősöm abszolute,sőt inkább elhatárolódok a véleményétől mert én sem tapasztaltam soha semmi olyat amit írt.Szivesen olvasgatom a fórumokat,de az erőszakos stílus valahogy nem az én műfajom.Ha valakit esetleg begbántottam akkor elnézést érte,nem volt szándékos
Én mindig felmegyek Eszéknél a pályára és hazafelé ott jövök le róla. Lakókocsival kényelmesebb. Mivel péntek vagy szombat este szoktunk indulni és a falvak ilyenkor tele vannak vidám fiatalokkal az utak meg rájuk vadászó rendőrökkel, inkább kerülöm a lakott településeket. Mélyen a retinámba égett az utat átszelő szarvasrudli látványa is amibe azért nem rongyoltam bele, mert az előttünk párszáz méterre menő motoros hátsólámpájának a fényét láttam villogni és lejött, hogy azt lábak okozzák, sok-sok láb. Lassítottam, megálltam, előttem is, utánam is ugráltak át a szarvasok az úton, azon fohászkodtam, hogy a lakót ne verje telibe valamelyik mert akkor fordulhatunk vissza.
Erről a hangulat dologról jut eszembe valami. Épp a Thassos iránt érdeklődő olvtárs kezdte úgy a topicon, hogy a Görögországban tapasztalt "lehúzás"-ról beszélt. Ez számon is lett kérve rajta... :-)
Nos, ha lehúzást tapasztalsz odakint, az leginkább a kitelepült, szerencséjüket odakint megcsinálni próbáló honfitársainknál fordulhat elő. Ők azok, akik faszán visszaélnek a nyelvtudás hiányában bizonytalan hazai közönség könnyebb utat keresésével. Ilyen ez a thassosiágica is. Bámulatos, egyesek meddig elmennek a pofátlanságban....
Az igazság az, hogy nem neked ajánlottam, de érdekelne, hogy ki bántott meg ott annak ellenére, hogy hozzászólásod nincs a topikon! Esetleg személyes ismerősöd Attila 1111111111? Szerinted barátságosnak kellett volna lenni vele? Más helyzet nem nagyon volt mostanában azon a topikon. Régebben előfordult olyan történet, hogy az említett utazás szervező hölgy lánya idegenként azt kérte a szigetre utazóktól,(tolmácsolva a görög szállásadók kérését) hogy csak az említett hölgyön keresztül foglaljanak szállást a szigeten, mert a nyelvi akadályok komoly problémát jelentenek! Na, itt lett megalapozva néhány durva hangú hsz. abba az irányba. Szerintem, ha te ott bármit kérdezel, érdeklődsz, tájékozódnál, semmi barátságtalan nem történik veled! Kivéve persze a hivatásos visszaolvasáskövetelőmegmondóemberek részéről De ők meg itt is jelen vannak, nem osztanak nem szoroznak.
Igen, szerintem sem érdemes autópályázni. S ha valami űbergáz lenne Tovarniknál akkor még lehet kerülni Illok felé. Főleg ha működik a Principovac 2 - Ljuba átkelő, jó pár éve mentünk át itt, de most nem találtam adatot, hogy mikor van nyitva.
Hasznos link, köszönöm! Akkor valószínűleg maradunk ennél. Ismerős javasolta azt is, hogy Eszéknél menjünk fel az autópályára, és azon haladjunk a szerb határ felé, de ez a legtöbb szempontból jobbnak tűnik. Amennyivel lassabban lehet haladni, annyival rövidebb, nem kell útdíjat fizetni, és valószínűleg a határátkelés is gyorsabban abszolválható.
Pécsről mi is Tovarnik felé szoktuk menni, egyszer volt csak több mint fél óra várakozás, mikor meghalt a számítógépük a szerbeknek. De szokott nagy forgalom lenni, szóval semmi se 100%, mindenesetre valószínűleg jobb mint az autópálya. Esetleg induláskor érdemes ránézni, hogy mi a helyzet épp.
Pici pontosítás, hogy dínárban számolva lehet, hogy emelkedett, de euróban számolva pont, hogy csökkent az autópályadíj Szerbiában. 2010-ben írtam fel először, hogy pontosan mennyit is fizettünk, akkor egy irányban összesen 16 euró volt az autópálya díj (az idén pedig 13 eurót kell összesen fizetni egy irányban).
Lehet megköveznek amiért belerondítok a "Szentírásba", de sokan panaszkodtak, hogy túl régi (2 éves) az írás.
Tisztelt Stevie! Mint magad is írtad, már egy ideje nem jártál az útvonalon. Nos akkor én próbálkoztam és átírtam, vagyis realizáltam a leírásodat:
Itt a legújabb frissítés a másfél évtizede létező leíráshoz. Idén van néhány változás, Szerbiában folyamatosan adják át az újabb autópálya-szakaszokat, már csak egy 28 illetve egy 8 km-es szakasz, amely a régi főúton halad, azonban az autópályadíj emelkedett.
A szerb rendőrök viszont újfajta módszert vezettek be a gyorshajtók kiszűrésére, az autópálya melletti mobil traffipaxok mellett az egyes autópálya kapuk közötti átlagsebességet is mérik. A frissítés az Index fórum Autóval Görögországba topikjának lelkes tagjait dicséri, akik a legfrissebb infókat osztották meg. Jó utat 2018-ban is!
Budapestről indulva az M5-ös teljesen rendben van, egészen a határig levisz az autópálya. Az utolsó benzinkút (ÖMV) éppen a határon van. Rögtön a határ túloldalán, Szerbiában, MOL-kúton tudunk tankolni. Nem érdemes reménykedni, rég volt az az idő, amikor Szerbiában sokkal olcsóbb volt az üzemanyag, ma nincs lényeges különbség az árak között, sőt, mostanában éppen Magyarországon alacsonyabbak az árak. Az üzemanyagárakról külön FAQ szól.
A határátlépés kifelé nem sok idő, ha éppen nem a vendégmunkásokkal mozgunk együtt. Ha a balsors minket régen tép, kerüljünk Tompa, Ásotthalom vagy Tiszasziget felé lásd a részletes leírást a FAQ rovat elején.
A határokon nem szokás kötözködni egyik oldalon sem. A magyar oldalon arra kell vigyázni, nehogy beálljunk az ÁFA-visszatérítéses sorba. Ezt arról lehet felismerni, hogy csak szerb rendszámú autók állnak benne, többnyire csúcsra pakolt csomagtartóval.
A szerbek és majd a macedónok is elfogadják a magyar személyi igazolványt útlevél helyett.
A határ szerb oldalán folytatódik az E75 autópálya. A sztrádát folyamatosan újítják fel, így esetenként kisebb lassításokra lehet számítani, ez azonban nem okoz számottevő időveszteséget. A hazafelé vezető pálya jobb minőségű.
Szabadka (Subotica) után érünk az első autópálya kapuhoz, itt csak jegyet kell húzni az automatából.
Belgrád (Beograd) előtt kb. 30 kilométerrel, majd az ópazovai (Stara Pazova) díjfizető kapunál 560 dinárt fizetünk. A fizetőkapu után hamarosan megérkezünk Belgrádba. A szerb főváros két útvonalon is magunk mögött hagyhatjuk: nemrég elkészült a belgrádi elkerülő, az Obilaznica. Ha csak haladunk tovább az utunkon, akkor gond nélkül megkerüljük Belgrádot: szépen követjük a Ni kiírást, és kb. 40 kilométer múlva meg is érkezünk a város túlfelére, éppen oda, ahol a Belgrád-Ni autópálya kezdődik.
Ez így teljesen egyszerű. Ki a fene akarna egy másfél milliós, ismeretlen balkáni nagyvárosban bolyongani, ha egyszer meg is lehet kerülni?
Belgrád azonban különleges város: a várost középen szeli át egy kiváló minőségű, soksávos, szintbeli kereszteződések (lámpák) nélküli gyorsforgalmi út, aminek a nagy részén a 80 km/h az engedélyezett, de az elején és a végén az autópályás 120-at lehet tolni.
Nézzük meg térképen:
A kép bal felső sarkából, Szabadka irányából érkezünk az E75 autópályán, és a kép jobb alsó sarkán távozunk Ni irányába. Jól látható, hogy Dobanovci és Bubanj Potok között kell közlekednünk: az elkerülő bizony szemre is jóval hosszabb, mint a képen a két csomópontot összekötő sötétkék vonal, ami a városon keresztül vezető gyorsforgalmi utat jelöli.
Ezt az elkerülőt bizony nem a tranzit utasok életének megkönnyítésére tervezték, hanem kifejezetten csak arra, hogy az átmenő forgalmat, elsősorban persze a teherforgalmat kivezessék a belvárosból, és ezzel javítsák a belgrádiak életminőségét.
Mivel az elkerülő utolsó 10 kilométere nem készült el, ott gyakorlatilag lakott településeken áthajtva, még egy lámpás kereszteződést is beiktatva tudunk csak haladni.
Nekem az a javaslatom, hogy a városon keresztül, a gyorsforgalmi úton közlekedjünk. Ez a szakasz kb. 10 kilométerrel rövidebb, és normál forgalmi viszonyok mellett időben is 10-15 percet nyerünk, miközben alkalmunk van egy pillantást venni Belgrád néhány nevezetességére, például a nemrég megépült Belgrádi Aréna sportcsarnokra, vagy a belvárosra (a Gazella-hídról balra nézve).
Mivel a várostervezők célja egyértelműen a tranzit kiszorítása volt, a kiírásokkal is igyekeztek úgy trükközni, hogy csak az találja meg a gyorsforgalmi utat, aki eléggé elszánt.
Nézzük, mire kell figyelni.
Az ópazovai díjfizető kapunál tartottunk. Hátradőlve, nyugisan haladunk, amíg csak meg nem látjuk ezt a táblát:
Ez az ébresztő, hogy hamarosan utat váltunk. Innen pár perc alatt elérünk a Dobanovci lejáróhoz, ami így néz ki:
Látjuk a táblaszövegezők trükkjét: a Belgrád feliratot legalulra bújtatták el, miközben az E75 és Ni roppant hívogatóan a tábla fő helyét foglalja el. De minket nem lehet könnyen becsapni, pedig még azt a trükköt is bedobják, hogy a repülőtér jelét is kiteszik a táblára, és nem nagyon hangsúlyozzák, hogy egyfajta alternatív tranzit útvonalról van szó:
A következő kép pedig már maga a kihajtó. Itt észnél kell lennünk: a lehajtó azonnal kettéválik. Nekünk a Belgrád útirányt kell követni:
Ez a lehajtó rátesz minket a Zágráb-(Sid)-Belgrád autópálya bevezető szakaszára. A nehezén túl is vagyunk: csak szépen egyenesen haladunk, nem kell sehová letérnünk. Időnként egy-egy Ni tábla erősít meg minket arról, hogy jó felé járunk.
A jegy
A várost elhagyva egy durva emelkedő és egy lejtő váltja egymást, - akik az elkerülőt választották, ekkor csatlakoznak ismét az útra - és kb. 10 km után megérkezünk a vrčin-i új autópálya kapuhoz. Ennél az autópálya kapunál is csak az automatából kijövő bilétát kell elvennünk, fizetni majd Ni-nél fogunk, nagyjából 200 kellemesen eseménytelen kilométerrel később.
A Belgrád-Ni autópálya európai minőségű, a kijárókat éjszaka gyönyörűen kivilágítják.
Ni előtt újra kapu, elveszik a bilétánkat és kérnek 800 dinárt. Megyünk tovább, pár kilométer múlva két útirány közül választhatunk: Thessaloniki-Skopje illetve Sofia-Ni van kiírva.
Mi maradunk a szaloniki autópályán, és hamarosan, kb. 20 km múlva egy újabb kapunál, Doljevac-nál 210 dinárt fizetünk.
Mind az öt eddig említett kapu után közvetlenül állhatnak rendőrök, akik néha kiintik az autókat.
Az autópálya Grdelica után ér véget, azaz kb 40 kilométer múlva. Innen hol sima kétsávos országúton haladunk Macedónia felé, hol felterelnek minket az autópálya már átadott szakaszaira. Az átmenet mindenhol világosan és egyértelműen ki van táblázva. Az utolsó 30 kilométer már egybefüggő autópálya, azonban a preevo-ihatár előtt 8 km-el ujince magasságában van még egy fizető kapu, ahol 80 dinárt kell fizetni.
A macedón határátkelés nem szokott problémás lenni, a határőrök néha egy magyar Jó napot köszöntést is megeresztenek. A határon nem kell fizetni semmit, és általában a vámvizsgálat is formális, azaz éppen csak belenéznek a csomagtartóba, vagy még azt sem.
Régebben előfordult, hogy a macedón határon kérték az utasbiztosítást is, mivel Macedónia és Magyarország között csak alapfokú egészségügyi megállapodás van érvényben, de ilyen esetről az elmúlt években már nem hallottunk. (A jelenlegi egyezmény szerint ha nagyon haldoklik egy magyar, azt a macedónok nem hagyják meghalni, de minden más szolgáltatás fizetős a külföldieknek, és jó drágán számlázzák ki, csakúgy, mint Görögországban, így az utasbiztosításon amúgy sem érdemes spórolni.)
Macedóniában szinte rögtön autópálya kezdődik, jók a kiírások, nekünk az Atina (Athén) feliratot kell követnünk. Macedóniában már végig autópálya van, igaz egyes helyeken felújításokat végeznek, ahol terelésekre lehet számítani. Elhaladunk Szkopje mellett, és mire belelendülnénk Macedóniába, már ott is állunk a görög határon.
Útközben három autópálya kapu is lesz, de egyszerre mindig csak keveset kell fizetni, egészen pontosan 60 + 80 + 60 dénárt. A legegyszerűbb fizetési mód itt is a kártya, a rendszer megbízhatóan és korrektül működik. Akinek nincs kártyája, euróban is fizethet, úgy mindhárom kapunál 1.50-et számolnak fel. Annyi kitétel van, hogy 50 centesnél kisebb névértéket nem fogadnak el. Cserében a visszajáró sem lesz tele aprópénzzel.
A görög határ előtt kb. 15 kilométerrel van a többek által ajánlott RT Petrol benzinkút, ahol olcsón lehet tankolni, normális shopja és tiszta WC-je van. A határ közvetlen közelében, egy kaszinó társaságában is székel egy Okta töltőállomás, amit szintén sok honfitársunk használt már utazása során. Ez azonban túlságosan frekventált helyen van a pihenéshez.
Macedóniában jelentősen olcsóbb az üzemanyag, mint Görögországban. A kút kitüntetett helyzete miatt néha kicsit variálnak, az üzemanyagpisztoly levétele előtt érdemes tisztázni, működik-e a kártya terminál, illetve mennyibe kerül az üzemanyag euróban fizetve.
A határ után folytatódik a jó út, és a forgalom is kicsi, azonban a határ után kb. 2 km-el ismét autópálya kapu lassít minket, ahol 1,80 eurót kell fizetni (Görögországban az autópálya kapuknál csak készpénzben lehet fizetni). Hamarosan döntést kell hoznunk: Thessaloniki illetve Athén felé mehetünk tovább. Ha a déli területekre tartunk, irány Athén, ha a keleti részekre (pl Asprovalta), akkor Thessaloniki.
FAQ
Vendégmunkások az úton
Az autóval délre indulók nyaralását minden évben megnehezítik a Nyugat-Európából Dél-Kelet Európába szabadságra hazautazó vendégmunkások. A tendenciák egyértelműek: július elejétől augusztus második feléig kifelé, július második felétől augusztus végéig befelé lehet extrém forgalomra számtani, elsősorban a hétvégi napokon. A szombatok jelentik a legnagyobb csúcsot, de a péntekek és a vasárnapok is problémásak. A hét közepe általában nyugodtabb, de ezeken a napokon is kialakulhat jelentősebb torlódás. Ebben az időszakban érdemes Röszke helyett valamelyik alternatív átkelőt választani. A Facebookon működik egy határfigyelő csoport, tőlük percre kész infót lehet beszerezni. https://www.facebook.com/groups/Hatarfigyelok/ Ha Röszke - Horgo bedugult, szóba jöhet Ásotthalom, Bácsalmás, Bácsszentgyörgy, Tiszasziget, Hercegszántó, vagy Tompa. Röszke, Hercegszántó és Tompa 0-24 órában üzemelnek, míg a többi 07:00-19:00 óra között tart nyitva.
1) Ásotthalom Királyhalom (Bački Vinogradi)jelenti a legkisebb veszteséget időben és kilométerben is. Budapest felől érkezve az autópályán Szeged után a 166-os lejárónál kell letérni az 55-ös útra, ahol Baját jelzik útiránynak. Ezen az úton a Mórahalom kiírást kövessük. Mórahalom központi körforgalmában már tábla jelzi az átkelőt, a Vám/Zoll tábla mellett a szerbiai oldalt (Bački Vinogradi) jelölve. Nem sokkal a körforgalom után jobbra le kell térni, ezt újabb tábla is jelzi, de többen is túlmentek már itt figyelmetlenségből, mert egy fa lombja eltakarja az útjelző tábla egy részét. Mórahalmot elhagyva az út sok helyen új építésű, de keskeny, helyenként inkább erdei csapásnak tűnik.
Az ásotthalmi átkelő csak 7 és 19 óra között üzemel, és csak uniós vagy szerb okmányokkal lehet rajta átlépni.
A szerb oldalon sárga táblákon jelzik az autópályát: áthaladunk Királyhalom (Bački Vinogradi) és Hajdújárás (Hajdukovo) településeken, majd Palics magasságában hajtunk fel. Ne ijedjünk meg, korábban egyszer már egy felüljárón átmegyünk a pálya felett, de ott nincs csatlakozási lehetőség, nem mi néztük el
Csúcsidőben Ásotthamon is kialakulhat torlódás, de többnyire fele annyi idő alatt át lehet jutni, mint Röszkénél.
Az ásotthalmi kerülő távolságban alig pár kilométer többlet, de a letérés és a lakott településeken autózás miatt kb fél óra plusz menetidővel kell számolni.
2) A Bácsalmás - Bajmok határátkelőhelyet a Dél-Nyugat Magyarország felől (Szekszárd Baja) érkezőknek lehet érdemes választani. Az 55-ös főútról Tataházán elfordulva Bácsalmáson keresztül, majd a határ túloldalán több településen (Bajmok - Bácskossuthfalva (Stara Moravica) Topolya (Bačka Topola) áthaladva a szerb 105-ös úton lehet elérni az autópályát.
3) Bácsszentgyörgy Hadikfalva (Rastina) között is nyílt egy határátkelőhely, amely szintén a Dél-Nyugat Magyarország felől érkezőknek lehet alternatíva, azonban ezt mellékutakon közlekedve lehet csak megközelíteni és inkább jobb választás lehet Hercegszántó vagy Bácsalmás.
4) Szintén alternatíva lehet a Szegedtől keletre eső Tiszasziget Gyála (Đala) átkelő: elsősorban a Dél-Kelet Magyarországról érkezőknek. Itt is csak uniós és szerb állampolgárok juthatnak át, és ők is csak 7 és 19 óra között, ellenben várakozni szinte soha nem kell.
Ha Budapest felől érkezünk, még Szeged előtt térjünk le az autópályáról (Hódmezővásárhely, Arad és Szeged-észak van kiírva), majd az 5-ös utat követve menjünk be Szegedre. A városon belül kövessük a 43-as utat (nem az új M43-as autópályát, hanem a régi sima 43-ast): nagyon jól ki van táblázva, Makó és Bukarest a két kiírás. Nem sokkal a város végét jelző tábla után lesz a letérés, itt jelzik a Vám/Zoll táblával Tiszaszigetet, illetve szerbiai párját, Đala-t. Đala-ból Magyarkanizsán (Kanjia) vezet az út, és Topolya (Bačka Topola) előtt hajtunk fel az autópályára.
Ez azért jelentősebb kerülő, kilométerben is hosszabb, át kell evickélni Szeged belvárosán, a vajdasági részen pedig elég sokat megyünk autópálya helyett másodrendű utakon. Persze ez is sokkal jobb, mint Röszkénél aszalódni
5) Hercegszántó Béreg (Bački Breg) átkelőhelyet 00-24 órában igénybe lehet venni. A Baja felől érkezők az 51-es főúton közlekedve közelíthetik meg. A határ után több kisebb-nagyobb településen (Küllőd (Kolut) Bezdán (Bezdan) - Zombor (Sombor) Szivác (Sivac) Cservenka (Crvenka) Kúla (Kula) áthaladva, a 15-ös szerb úton közlekedve Verbásznál (Vrbas) lehet az autópályára felhajtani.
6) Alternatíva még a Tompa - Kelebija átkelés is, ez kb 20 kilométerrel van nyugatabbra a röszkei átkelőtől, de ez is éjjel-nappal működik. Az 53-as főúton lehet megközelíteni. A várakozási idő gyakran itt a legrövidebb, de ez persze napi szerencse kérdése. Ha Tompát választjuk, a szerb rész néhány kilométeren belül bemegy Szabadkára. Egészen addig megyünk egyenesen előre, egyre városiasabb környezetben, amíg el nem érünk egy T-kereszteződéshez (Zagrebacka és Maksim Gorki sarok). Belgrádot ugyan jobbra jelölik, de mi okosabbak vagyunk, és balra megyünk: pár lámpa után bal kéz felől meglátjuk a Pátria szállodát, itt térünk le jobbra a Zentai útra (Sencanski put). Ez egyenesen kivisz az autópályára (kb 20 km), egy idő múlva már jelzik Újvidéket (Novi Sad) és Belgrádot a szokásos nemzetközi autópálya szimbólum társaságában.
Mi a helyzet a dínárral, a dénárral és a bankkártyákkal?
Mivel Szerbiában és Macedóniában mind az útdíjak, mind az üzemanyag fizethetőek bankkártyával, helyi valutára voltaképpen nincs is szükség. A kisebb útmenti éttermek azonban nem fogadnak el kártyát, az eurót pedig úgy váltják, ahogy nekik tetszik, így mégis érdemes lehet pénzt váltani a határon annak, aki sejti, hogy a benzinkutakon kívül is meg akar állni abrakolni.
Mind a szerb, mind a macedón határon éjjel-nappal működnek pénzváltók. Szerbiában a Menjacnica feliratot keressük (a vámostól kigördülve, kb 100 méterre van egy házikó, zöld Agronbanka felirattal, ott néha beszélnek magyarul is), a macedón határon pedig simán a Change felirat jelzi a pénzváltót.
A határra települt pénzváltók városi kollégáiknál 2-3 százalékkal rosszabb árfolyamon dolgoznak, de legalább nem kell idegen városokban tekeregnünk. A főbb nemzetközi kártyák gond nélkül használhatóak. (Visa, EC/MC, Maestro, stb.)
Mit, hol és hogyan lehet tankolni az úton
2018-ban Szerbiában drágább, Macedóniában egy picit olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk.
Itt egy rendszeresen frissített, tájékoztató jellegű link az aktuális szerb üzemanyagárakról: http://www.lukoil.rs/
Az Autoput fülre kattintva az autópályás árakat találjuk. Az oldal nyilván a Lukoil árait mutatja, de Szerbiában igazából alig van különbség az egyes kutak árai között, függetlenül az olajtársaságtól.
Szerbiában gázolajból néha kétféle is van a kutakon. A rendes Evro Diesel vagy Extra Diesel változaton kívül egy D2 nevű, érezhetően olcsóbb gázolaj. Ez az olcsóbbik nafta azonban nem való a korszerű dízelmotorokba, munkagépek, traktorok üzemanyaga.
Ami a benzint illeti, a kútfejen a BMB felirat jelenti az ólommentes üzemanyagot. (A Zastavák miatt néhány kúton ott még van ólmozott is.) Az ólmozatlan benzin neve bezolovni.
Szinte minden benzinkút árul prémium üzemanyagokat is, a hagyományos változat áránál pár dinárral drágábban. Az üzemanyagok minősége nem rosszabb a magyarnál.
Macedóniában márkás kutat ne keressünk, a Makpetrol kék-sárga kútjai viszont teljesen megbízhatóak.
A görög határ előtt kb 15 kilométerrel van egy RT Petrol feliratú benzinkút, itt érdemes teletankolni, mert a határ túloldalán sokkal drágább az üzemanyag.
Görögországban a határ után 22km-rel van az első tankolási lehetőség. Az út mindkét oldalán van egy állomás, de éjjel csak a határ felé tartó oldalon van nyitva. Persze vissza lehet fordulni.
El lehet-e kerülni a fizetős autópályákat?
Igen, csak éppenséggel nem érdemes. Magyarországon még csak-csak alternatíva az 5-ös út, de Szerbiában már nagyon sok időkiesést jelent az alternatív útvonalak használata. Nemcsak hosszabb a leküzdendő távolság, de az utak minősége is problémás, különösen a hegyi szakaszokon. A kalandvágyók azért letérhetnek az autópályáról de egy jó térképre szükségük lesz. A magyar határ utáni MOL-kútnál például lehet részletes Balkán térképet kapni de még egyszer hangsúlyozom: a térképen egyszerűnek tűnő kerülőút a valóságban több óra időveszteséget, és számos új ősz hajszálat eredményez. Macedóniában pláne ez a helyzet, az oda-vissza maximum 9 eurós autópályadíjat csak problémás minőségű, keskeny, szerpentines utakon lehetne megspórolni.
Tényleg olyan rettenetesek a szerb rendőrök?
Az esetek döntő többségében a legcsekélyebb kifogás sem érheti őket, tisztességesen végzik a dolgukat. Más kérdés, hogy a Magyarországon megszokottnál több helyen lehet rendőrt látni.
A rendőrök sötétkék egyenruhát, fehér tányérsapkát és széles, fényvisszaverős fehér mandzsettát viselnek. A rendőrautók fehérek, Policija felirattal. A tipikus rendőrautó a Peugeot 307 és 308; az ország belseje felé a Peugeot-k mellett új Fiat Puntók is feltűnnek, ezek ezüst színűek is lehetnek. Újabban Mitsubishi terepjárókat is használnak.
A rendőrök általában lézeres radarpisztollyal dolgoznak az út mentén. A gyorshajtókat azonnal kiintik, és a helyszínen kell bírságot fizetni.
Új gyakorlat, hogy az autópálya felett a felüljáróról radaroznak, majd pár kilométerrel később egy parkolóba terelik ki a forgalmat, ahol az előzőleg gyorshajtáson ért autósokat kiveszik a forgalomból.
Ha már itt tartunk, a sebességet elég sok helyen ellenőrzik, de csak gyorshajtás esetén állítanak meg. A szembejövők szoktak előre villogni. Ha a rendőrök megállítanak minket, az még nem ok az aggodalomra. Ne nyissuk rájuk az ajtót, mert azt Szerbiában és Bulgáriában is fenyegetésnek veszik. Tekerjük le az ablakot és bájmosoly. Többnyire megnézik az útlevelet és udvariasan elköszönnek.
Néha elkérik a mentődobozt, az izzókészletet, a háromszöget, a poroltót és a vontatókötelet. Bár e két utóbbi tétel Szerbiában sem kötelező tartozék, ha megvan és meg tudjuk mutatni, az még mindig egyszerűbb, mint egy szerb rendőrrel mindenféle idegen nyelveken vitázni. Szokták kérni a biztosítási zöldkártyát is, amit a biztosítónk ingyenesen köteles kiadni. Nemzetközi jogosítványra viszont egyik országban sincs szükség.
A büntetések összege nemrég jelentősen megemelkedett, elérheti a 300 eurót is. További szopatás, hogy nem lehet a helyszínen fizetni, csak csekken amíg nincs a csekk befizetve, elteszik az úti okmányunkat. Ez különösen kellemetlen lehet éjszakai vagy hétvégi autózáskor. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a rend szerb őrei hajlamosak némi rugalmasságot tanúsítani nagyjából a büntetési összeg feléért.
Kevésbé érezhető a jelenlétük, mint Szerbiában, viszont ők is dolgoznak. Általában az autópálya lehajtók közelében mérnek, szintén radarpisztollyal, és rögtön a helyszínen bírságolnak. A bírság összege náluk is elérheti a 100 eurót. A macedón rendőrök is hajlamosak saját zsebre dolgozni, ekkor 20-50 euró a tarifa.
Milyen a közbiztonság a szerb és a macedón utakon?
A közbiztonság mindkét országban a magyarhoz hasonló színvonalú. A rendőrség a tranzit útvonalakat a szokásosnál is jobban biztosítja. Ezzel együtt előfordulhatnak a külföldiekre utazó bűnözők, így bizonyos helyzeteket célszerű elkerülni nyilván nem jó ötlet éjszaka, egy kivilágítatlan parkoló közepén készpénzt számolgatni.
Macedóniában minden jármű részére kötelező a vontatókötél! Földgáz vagy propán-bután gázzal üzemelő személyautók számára kötelező a tűzoltó készülék. Kötelező az EN471.sz. szabványnak megfelelő fényvisszaverő mellény viselése, ha a járművezető sötétben vagy rossz látási viszonyok közepette autópályán vagy lakott területen kívül úttesten gyalogol ill. tartózkodik.
Görög rendőrök?
A görög rendőröket elvétve látni az utakon, a turistákat nem is igazán szokták igazoltatni. Elvétve azért szoktak sebességet is mérni. Ha azonban komolyabb szabálysértésen kapják a vezetőt, akkor komoly bírságra lehet számítani. A görög rendőrség akár már egy tilosban parkolásért is leveheti a rendszámunkat, majd csak akkor adják vissza, ha kifizettük a büntetést, illetve ha mégis gyorshajtáson kapnak valakit, akkor a helyszínen bevonhatják a jogosítványunkat.
Görögországban a tűzoltó készülék kötelező felszerelés.
Érdemes-e éjszaka vezetni?
Ha nem ez lesz az első éjszakai autós túránk, akkor igen. A forgalom kisebb, a hőség nem olyan zsibbasztó, a határokon gyorsabban át lehet jutni. A benzinkutak, shopok, éttermek nyitva vannak, a biztonság éjjel is jó. Arra azért ne számítsunk, hogy éjszaka kevesebb a traffipax
Az éjszakai vezetés, pláne ismeretlen tájakon azért elég stresszes tud lenni. A legtöbb időt délen, a Leskovac-Kumanovo szakaszon és a SRB-MK határon spórolhatjuk meg az éjszakai etappal.
Működik-e a navigáció?
Működik. Az általunk használt főbb útvonalak fenn vannak a Google Maps térképen, és így minden olyan alkalmazáson, ami azon alapul. A tervező algoritmusok Belgrádnál hajlamosak az elkerülőre terelni minket, de ha követjük a leírásban ismertetett letérést, akkor a navi pár kilométer múlva megadja magát, és szépen a régi úton tervez újra, a Gazella-hídon keresztül.
Más navigációs rendszerek gyakran régi, hiányos, pontatlan térképeket használnak ebben a térségben. Mielőtt rájuk bíznánk magunkat, vessük össze az útvonal ajánlatukat egy online tervező ajánlatával, pl. viamichelin.com.
Mit és hol lehet az úton enni-inni?
Magyarországon nyilván mindenki meg tudja oldani magának. Szerbiában üdítőt a benzinkutaknál mindenhol lehet venni. A Coca-Cola termékek simán kaphatóak mindenfelé, de én ajánlom a szerb Next és Golf gyümölcsleveket, illetve a Knjaz Milos ásványvizet, mert kifejezetten finomak.
Újvidékig két nagyobb vendéglátóipari komplexum esik útba, mindkét helyen benzinkút, normális pénzváltó, kulturált WC és étterem/kávézó működik.
Belgrád után az autópályakaputól kb 20 kilométerre van egy kellemes pihenőhely: EKO görög benzinkút, shop, tiszta, bár pottyantós wc, rendezett parkoló és autószerviz is egyben. Az étterem kiváló, de meglepően drága.
Ha bírjuk még negyven kilométert, Lozovicska Cseszma néven igazi étterem vár minket. Nem érdemes a Michelin-csillagokat számolgatni, de az útmenti éttermektől elvárható szintet tudja. Az árak tűrhetőek, egy szendvics kb 1 euró, egy rendes főétel 4-5 euró. Az éttermet az autópályán előre jelzik. Ne lepődjünk meg, az előtte lévő benzinkút parkolóján keresztül tudunk behajtani.
Lozovicska Cseszma
Találunk még több útmenti McDonalds-ot is, egyet a Belgrád előtti fizetőkapunál, egyet olyan fél órával Belgrád után. Mondjuk aki a Balkánon BigMac-et választana a helyi grill ételek helyett, az komolyan gondolkozzon el azon, jó helyre indult-e nyaralni.
Nem említettem külön, de a nagyobb benzinkutaknál is van lehetőség a kulturált étkezésre.
A fentebb említett összes hely éjjel-nappali nyitvatartású.
Hol lehet az úton megszállni?
Van ugyan jónéhány fogadó az autópálya mellett, ezekben azonban tapasztalatom szerint nem lehet előre szállást foglalni. Kifejezetten az alkalmi, az útról beeső vendégekből élnek, ezért nemhogy weblapjuk nincs, de olyan telefonjuk sem, amit világnyelveket beszélő recepciósok kezelnének. A vendégmunkások inváziója alatt ráadásul tömve vannak, gyakran még a parkolóban is az autókban alszanak az emberek.
Érdemes talán Belgrádban megszállni, akár egy teljes napot is a Budapestre sok szempontból hasonlító szerb fővárosban tölteni, de sokan inkább délebbre, félúton keresnek szállást. Nekik elsősorban a Ni-től délre eső szakaszt ajánlom: az autópályától érdemes néhány kilométert letérni, és Nika Banja-ban, esetleg még délebbre, Vranjska Banjá-ban aludni. Ezek termálfürdőikről nevezetes üdülő települések, kicsit egyszerűbbek és szürkébbek mondjuk Bükfürdőnél vagy Zalakarosnál, de sok a kiadó szoba, foglalás nélkül is találhatunk magunknak szállást, és egy kellemes, kulináris élvezetekben gazdag estét tölthetünk el Dél-Szerbiában. A verseny miatt itt egy-egy kétágyas szoba 20-30 euró körül is megkapható. Közvetlenül az autópálya mellett van, de még Ni előtt, Aleksinac-nál, a Boszporusz nevű komplexum. Én egyszer véletlenül estem be oda, és meglepődtem, hogy egy már-már luxus kategóriájú szállodát találtam, a minőséghez képest elfogadható áron.
Macedóniában ugyan a szolgáltatásokkal, tisztasággal nincs gond, de az árak lényegesen magasabbak lehetnek. Szkopje adja magát, de ez a macedón főváros éppenséggel nem turista paradicsom, csak egy kedves, élhető város. Nemrég több megalomán épületet és szobrot is építettek a belvárosban, éjszaka csodálatos megvilágítással a klasszicista stílust utánzó épületek a macedón társadalmat is megosztják, sokan egyszerűen giccsnek látják őket. A bevállalósabbak kerülhetnek egy nagyobbat Ohrid felé. Ohrid Európa egyik titkos gyöngyszeme, a magas hegyek közé ékelt festői Ohridi-tó partján épült, gyönyörűen megőrzött 13-14. századi templomokkal, kolostorokkal és kápolnákkal, (a városka más részein pedig kis, hangulatos mecsetekkel), a parton jachtkikötővel és izgalmas sétánnyal, kiváló és olcsó éttermekkel, mozgalmas éjszakai élettel.
Ezen a nyáron bármi lehet a magyar-szerb határon. Tegnap is pl. 3-4 órákat kellett várakozni Magyarország irányába az összes frekventáltabb átkelőn (Tiszasziget, Röszke 1-2, Ásotthalom, Tompa). De az utóbbi hetekben hétközben is belefutottam Röszkén egy laza 1-2 órás várakozásba. Én lehetőség szerint minél nyugatabbról támadnám Szerbiát Bácsalmáson, Bácsszentgyörgyön, Hercegszántón, vagy akár Batinán át-az első két átkelő 7-19 óráig tart nyitva.
A magyar-horvát átkeléshez én sem Udvart tervezem használni, hanem Drávaszabolcsot, esetleg a még kisebb Beremendet. Google utcaképen megnézve a horvát oldalon mindkét útvonalon tűrhető az út minősége (a magyarnál pedig sokkal jobb). Mindkettő 0-24 órás, és a távolság is ugyanaz.
Én is úgy gondoltam, hogy az augusztus végi és hétköznapi időpont miatt nem lesz vészes, de Stevie kicsit rámijesztett :) Persze ő paksi által említett július közepi időpontra reagált... De így most megnyugodtam :) A fórumozók tanácsait meghallgatva szándékosan hétköznapra időzítettük az utazást kifelé és hazafelé is, utóbbi aug.31. péntek lesz
Mi Udvarnál szoktunk átmenni, elég vegyes de inkább negatív tapasztalatok vannak. Idén viszont megpróbáljuk a Drávaszabolcsi átkelőt. Egy kamionosunk javasolta, azt mondja, minél nyugatabbra választasz határátkelőt Horvátországba, annál normálisabbak. Nem látok logikát a dologban de egy próbát megér.
A Röszkéhez való hasonlóság csak az autópályán lévő határátkelőre vonatkozik, vagy a Tovarnik-Sid közúti átkelő is hasonlóan problémás lehet? Augusztus 20-án indulunk Pécsről, és eddig ez tűnt a legszimpatikusabb útvonalnak. Nem látnám értelmét annak, hogy Baja felé kerülve átkeljünk a Dunán...
A következő útvonal jó lehet július közepén, kora hajnali indulással: Paks - Udvar- Vukovar- Sid- Belgrád- Thesszaloniki ?
Sid sajnos pont ugyanolyan, mint Röszke. A szlovén-horvát-szerb útvonalat a Spanyolországból, Portugáliából, Olaszországból, Franciaország, Svájc és Ausztria déli részeiről hazatérő vendégmunkások használják.
Mindenkinek van véleménye ezekben a kérdésekben, de nekem nagyon más tapasztalatom van, mint amit itt sokan hangoztatnak.
Pl. 2 éve olyan helyen nyaraltam a görög tengerparton, ahol alig-alig voltak magyarok, társasutazást sem szerveztek oda semmilyen náció részére sem. Ezzel szemben bolgárok, macedónok, koszovóiak, románok és szerbek utaztak oda nagy számban személyautókkal.
Na most, ha a korábbi kizáró feltételeket (ne legyen ott magyar és ne szervezzenek oda buszos utakat) helyesnek vesszük, akkor nekem ugye azt kellett volna tapasztalnom, hogy halk kamarazene mellett, elegáns urak és nyári kosztümös dámák a gardedám által jól nevelt gyermekekkel korzóznak a tengerparton.
Ezzel szemben volt zaj, büdös, a tengerparton a csikkek halomba dobálása, üres sörösdobozokból hegyek építése, maradék kaja otthagyása a homokban, ordítás a gyerekekkel és egymással, bérelt motor bőgetése egész éjjel, parkolóhelyeken való ordítós összeveszés, szemeteszsák ledobása az apartman erkélyéről, meg hasonlók.
A magyarok igenis decens uriemberek ezekhez a nációkhoz képest!
De mondhatnék tapasztalatokat török és egyiptomi all-inclusive szállodákról is, ahol sok alkalommal volt "szerencsém" megfigyelni orosz, ukrán, holland és angol turisták viselkedését.
Vannak hiányosságai a magyar utazóknak (leginkább a nyelvtudás hiánya, ezért a magyarokat messziről meg lehet hallani, mert egyre hangosabban mondják magyarul a mondanivalójukat az abból egy szót sem értő szállodai alkalmazottaknak :-))), de az általános viselkedésünk semmivel sem rosszabb, mint az alsóközép európai átlagnak.
Elhiszem, hogy kiveri a biztosítékot néhány fórumtársunknál a bunkó módon viselkedő turista.
Görögország szép, a vendéglátók barátságosak, csak egyes turisták nem képesek levetni a primitívségüket (nem csak magyar turisták közt van ilyen módon viselkedő).
Példaként ott van az Orange beach Sithoniában. Eszméletlen szép környezet, nincs szállodákkal beépítve és tönkretéve. De hiába tesznek meg a vendéglátók minden ami tőlük telik, a bunkó turista inkább elmegy a parton a bokorba (vagy még oda sem) nagydolgát elvégezni, minthogy elgyalogoljon egy mobilvécéhez.
Sajnos egy "akna" is elrontja a természeti szépséget és nyaralási élményt, ha szagolni kel, vagy netán rálépnek.
Kérném szépen a nagyérdeműt, ezt a ki magyar, ki nem eszmefuttatást most fejezzük be, mert egyre inkább propaganda irányba megy a diskurzus. Annak meg, mint tapasztalhatjuk, az égvilágon semmi értelme. :// Ráadásul már most félreértés van a dologban, ami erősen sértődéshez vezet.
Elnézést kérek, de kikérem magamnak az idézőjelet a "vajdasági" és "MAGYAR" címkéknél.
Nem hinném, hogy kevésbé vagyok magyar a bármelyik kárpát-medencei nemzettársamnál. Vállalkozásomon keresztül segítek abban, hogy az Anyaországban élő testvéreim elenyészően pici hányadának munkája legyen, munkaadóik pedig adózhassanak az államkasszába. És soha egy fillért nem kértem (sőt nem is kaptam) cserébe támogatásként senkitől.
Rendben. Ha ezt be tudod tartani, akkor iszonyat mázlid van :)
Mi tavaly futottunk bele Sunny Beach-en abba, hogy adva volt egy fullos, 5 csillagos szálloda, és amikor 16 óra autózás után megérkeztünk, volt egy kis meglepi... Jöttek-mentek a nagy vízkiszorítással bíró fuxos tesók pereputtyostól, az agyontetkózott "kemény csávók" sörösüveggel a kézbe. Szerencsére, a roma művész csoport aznap lécelt haza, úgyhogy nagy kő esett le a szívemről, hogy legalább ezt nem kell élveznem 7 napig....
Az U alakú épület belső udvarára nyíló alsó szobák voltak többnyire Suttyó Land. Na itt voltak elszállásolva azok a taplók, akikről lentebb írtam.
Van ugyan egy kis félelmem Thassos-al kapcsolatosan is, de az egyik ismerősünk - aki évek óta odajár - megnyugtatott, hogy nem magyarul beszélnek a szigeten, valamint elmondta azt is, hogy többnyire a normálisabb magyarok látogatják a szigetet. Gondolom, ez betudható annak a ténynek is, hogy itt egy 5*-os szálloda all inclusive ellàtással és két légterű szobával nem jön ki 3k-ból 7 napra :D
Magyar vagyok - sajna... Itt is élek. Szóval nem "erdélyi", "vajdasági", "kárpátaljai" "MAGYAR"....
Miután itt élek és itt adózok, van jogom b@sztatni a suttyó hazánkfiait, szerintem.
Bocs, hogy elírtam, telóról netezek és nem is ebből àllamvizsgáztam. De nem gond, legalább volt mibe belekötnöd, mert a lényeget nem érted, azt látom....
Mi sem a lakóban szoktunk ülni reggeltől estig, mi is sokat csavargunk, főleg motorral. Én sehova nem tartom értelmetlennek levinni, mert azért van. Nekem nem kényelmetlenebb az út, mivel ha nyaralni, vagy bár milyen céllal utazunk, az nekünk kikapcsolódás, ergo sohasem rohanunk. Én kényelmesen és biztonságosan utazok 100-al, az a pár óra, ami ennél a tempónál tovább tart, nem oszt nem szoroz. De engem nem is zavar, ha valaki másképp csinálja ezért, vagy azért.
Görögországban én a délebbi vidékeket, szigeteket kedvelem, és ahova megyek, ott is sokat csavargunk, a szállás csak aludni kell, számomra értelmetlen oda levinni egy lakókocsit két hétre. Drágább, kényelmetlenebb, sokáig tart az út.
Nem végeztem ilyen mérést - nem is tervezem -, mert nem érdekel, de az azért számomra feltűnő volt; ilyen jellegű igényeik többnyire csoporttal utazó honfitársainknak volt; az egyénileg utazóknak egészen mások a preferenciáik melyek pici szívemhez közelebb állnak :)
Hosszú évek óta nem megyek olyan helyre, melynek 50 kilométeres körzetébe kelet-Európából csoportot visznek. Az egyénileg utazókkal soha, semmi gondom nem volt, de a beb@szott, csoportban qva erősek és bátrak vagyunk buszos bandákra nem vagyok kíváncsi.
Mert a naposparti Üvegtigris törzsközönsége - amikor én láttam, bár bent nem voltam - többnyire a "reggel 9kor saturészeg, medence mellett az allI ebéd maradványait délután háromkor majszoló, mindegymilyenpia csak ingyen legyen tipusú, kurv@anyázó, b@zdmegelős IQ király, akinek a tengerpart melletti 5 csillagos szállodába az a legnagyobb élmény hogy napi 2x bebaszcsi, este meg kisgrófóra 3adszor, aztán meg lecsúszik az Üvegtájgörbe "bulizni", és persze ezt reggel 9kor 1000 decibelel osztja meg a hasonló IQ-val rendelkező haverjával, aki az U alakú épület szembeoldalán szintén 1000 decibelel bólogat
Szôval az elóttem szóló fórumtárs nagy igazságot mondott a homoszexualitással kapcsolatos hasonlattal, kiegészíteném azzal, hogy ha meghallom külföldön a magyar szót, általában arrébb lépek, mert én valahogy mindíg bevonzom a parasztokat.
Anno azért mentünk Olimpic Beach helyett Platamonas-ra, mert az nem volt népszerú a honfitársaink között :D
A "dokee" szintén lakókocsis, mint én. Sajnos a lakókocsis körökben az a tendencia, hogy először kinézik a lakókocsit, ami legyen tágas, kényelmes, nagy. Ezzel nincs is baj, mert mindenki szeretne jobbat, szebbet. A probléma ott kezdődik, hogy az autó, amivel vontatni szeretnének nem hozzávaló. Az idevonatkozó előírásokba még éppen belefér, de határ eset. Ehhez még párosul a vontatásból hiányos rutin és innen már keserves a hosszú út, amit teljesen megértek.
Én például lehuzogatom a csónakomat 1200 km-re kempingezéshez.
Ahol én kempingezek:
Éjjel-nappal helybeli recepció (családi vállalkozás). Az utánfutómnak van külön tárolótér (apartmannál legfeljebb az utcán), lakókocsi, vagy utánfutó mosó a visszaindulás előtt.
Virágos, árnyas növényekkel szeparált 80-100 m2 területű saját "box", kapok 150 l-es fagyasztós hűtőt a placcomra, viszem a griilsütőmet (a közeli kikötőkben, vagy piacokon vásárolt friss tenger gyümölcsei, vagy szárazföldi hús sütögetéséhez), esténként akár más kempingező családokkal beszélgetés, sütögetés, vagy beülünk a kemping hangulatos éttermébe (vagy a nagyon közeli mellette levő tavernába).
Aztán jöttek az elektromos és gázos sütők, az elektromos kések, de az igazi megrázó élmény az volt amikor talán Paralián magyarul kérdezték meg hogy 'kecsöppel vagy mustárral" kérem a giroszt. Tzaziki? - az nincs.
Attól kezdve mindig olyan helyekre mentünk ahol szinte csak helyi turisták voltak.
Nyilván kiemelt szempont, hogy a haveri körben el lehet azzal dicsekedni, hogy ők a görög tengerparton nézték a Barátok között fantasztikus történetét :)
Majd szép lassan a lakóautósok is bemennek, mert rájött a görög, hogy ez egy ablakon kidobott bevétel, ha nem szankcionálják! '90 óta lakózom, én azóta nem voltam se apartmanban, se szállodában. A távolság sem gond, nekem nem nyűg a lakóval közlekedés sem, de ezt már régebben megbeszéltük. Le van foglalva Sanin a Blue Dream kemping második sorában két parcella aug.1-20-ig.
Hidd el, hogy a többségük hosszabb időre megy, két hétért nem húzgálják le 1500-3000km-ről a lakókocsikat, a lakóautósok meg leginkább be se mennek a kempingbe, Görögországban senki nem zaklatja őket.
Mondjuk a Borsodi nem tartozik a kedvenceim közé, nem ez szokott a bepakolási leltárban szerepelni /Heineken, Gösser, Staropramen inkább/, az Unicum sem nyerő, helyette az "Agancsos cola" a kedvenc, vendégeknek pedig jó házi szilva pálinka! Bulgáriában '77-ben voltam először, '87-ben legutóbb. Sajnos elég kevés és hitvány kempingjei vannak, annyi km-rel vastagon lent vagyok Greece-ben.
A Hellasz-on pedig többen kifejtették; csak az az igazi girosos, ahol van Erős Pista :) Parálián pedig ott a Fradi büfé pörkölttel, fasírttal, hazai ubi salival, Erős Pistával. Számomra olyan ez mint a homoszexualitás; elfogadom a létezését, csak ne legyen kötelező!
nekünk ezek a dolgok elengedhetetlenek a nyaralás során!
Bulgáriában, a Naposparton magyar srácok csináltak egy Üvegtigris nevű bárt, ahol Borsodit* csapolnak, lehet kapni Unicumot és rendes magyar pálinkát, továbbá magyar hamburgert kecsöppel és csalamádéval, és egész nap üvölt a kommersz magyar popzene (nagyjából az R-Go - Kozsó vonalon, plusz Edda). És mindig tele van.
* kicsit komplikált lenne Magyarországról szállítani a sörös hordókat Szerbián át, így valójában Burgaszkó sört csapolnak, viszont borsodis korsókba, borsodis napernyők alatt
Mondjuk mi sem szoktunk ácsingózni fagyi, esti séta közben egy jó hideg sör után, de ezzel együtt mi itthonról viszünk 3-4 tálca sört, Jágert, pezsgőt, pálinkát, előre pácolt húsokat stb. az esteli közös sütögetésekhez, mert nekünk ezek a dolgok elengedhetetlenek a nyaralás során!
Hát igen, itt a legfontosabb valóban a csőre töltött bankkártya.
Megette a fene ha kint ácsingózni kell egy fagyi után mert "anyjuk a picsájára vertünk a 100 juró kőtőpéznek" :)
10+ évvel ezelőtt anyósomékkal mentünk autóval Horvátországba. Felemelném az egyik batyut, bazge ez kétkezes. Kérdezem ebbe mi van, kisméretű tégla? Tele volt fagyasztott, panirozott hússal.. Mindennap sütött a szerencsétlen anyósom, istenem. Mert hogy drága az étterem.. Édes f@szom. Gondolhatod hogy első, utolsó, soha többet kategória velük..
Hát az autó meg.. Lecseréltem a jó öreg P12 Primérát, egy új Clio kombira.
Tudom nem egy kategória, de visszasírom a Nissant. Nem rossz meg jól felszerelt, navi, tempomat, meg új autó de.. Ja és a navi, én is úgy vagyok hogy a 7" kijelzőt látom legalább. Bár a Renault köcsög abból a szempontból, hogy 99 € a térképfrissítés, de ezért is csak 17 második negyedévet ad.. De lehet hogy idén nyugdíjazom a Wayteq-Igo kombót. Google Maps offline térképekkel elég lesz Görögországban a csavargásokhoz.
Én tanácsot kértem, nem a véleményed. Nem ismersz, így nem gondolom,hogy ilyet illene kiírnod. Ahhoz hogy hova kellene mennem nyaralni meg semmi közöd. Három gyerkőcnél inkább kérdezek előre mint, hogy a határnál fordítsanak vissza. Ez a fórum ezért van. De te tuti sosem becéztél senkit életedben ha ennyire kiakasztottalak reggel. De tudod mit. Csak neked csak most: Görögország. Remélem így szép napod lesz. És nem bántasz másokat. 😋
Itt is igaz a régi mondás; mindenkinek mások a szempontjai :) Az én telefonom - szerintem - egy eléggé ratyi alapmodell, de nem is használom másra, mint ha hívnak (némi anyázást követően) felvegyem, néha megnézzem jött-e email és kész, de én csak egy ráérő nyugger vagyok. Még az emailra sem arról válaszolok. Emlékeim szerint ez a téma már tavaly is felmerült és akkor poénból letöltöttem a telomra egy-két navi programot poénból, de megőrültem tőle mert vezetés közben nem is láttam azt a kis "egérmozit" így letöröltem és elfelejtettem ezt a dolgot.
Ellenben korábban volt egy 5"-os Wayteq kütyüm I-GO-val, most egy 6"-os Becker navim szintén valami I-GO szerűséggel és ez nekem nagyon bevált, mert látom!!, mert előre be tudok programozni 7-8 köztes ponttal útvonalakat ilyen-olyan csavargásaimhoz, mert útközben nincs szükségem netre; végig offline megy és akár menet közben is tudok keresgélni POI pontokat ha éppen úri kedvem vagy a szükség úgy hozza, a TCM-nek köszönhetően pedig a dugókat is ki tudom kerülni. És istenien működött a múlt hónapban Szerbia és Bosznia mellékútjain is :)
Az viszont igaz; ahhoz, hogy valaki lemenjen Görögországba tényleg nem kell navi, csak egy jó verda és egy megfelelően feltöltött bankkártya.
Azt szeretném kérdezni, hogy Szerb és a Makedón határon idén is lehet Görögbe menni személyivel? Idén gyerekestől megyünk, nekem és páromnak van útlevél, de a gyerekeknek csak személyi.
Viszont 3 éve mikor buszos utazás volt mindenkinek elég volt a személyi. Köszönöm!
Ettől függetlenül persze mindenki azt használ, amit akar.
(Van egy régi, "papír alapú" GPS-em Görögországról. Sokáig azért használtuk, mert a hátoldalán szinte minden görög rom, ásatás, műemlék fel van tüntetve - a görög határon vettem, vagy 25 éve-, de ma már erre is van telefonos alkalmazás. Szóval egyre inkább kiszorulnak a "célhardverek" a piacról.)
Néhány éve a táblákra hagyatva magamat Belgrád közelében elnéztem a Cacak irányt, az akkoriban az épülő új elkerülő autópálya szakaszra hajtottam be. Éjjel egykor Belgrád közepén egyszer csak véget ért a 2x2 sávos út, ékes szerb nyelvű figyelmeztető és utasító táblákkal voltam körülvéve. 1 óra alatt keveredtem vissza a helyes útra.
Aki két tábla közt nem tudja, hogy hol van az amatőr.
Egy alkalommal a szerbiai autópálya végénél esti leterelésnél és baleset miatt tovább terelésnél egy elhagyott (inkább lepusztult) egyre sötétedő környezetben egy hegyi bányász falun araszoltunk keresztül, sáros úton.
Amatőr vagyok,mert fogalmam sem volt hogy hol vagyok. De szerencsére ott volt a segítség az ablakban. Ott volt a navigációs kütyü és azon láttam meddig kell még araszolni.
Anno használtam párszor, de ezzel is előfordultak "szoftver hibák". :))
Valahol Koszovóban egyszercsak vége lett az aszfaltnak, keresztben egy folyó. A papírnavi szerinti híd sehol, ahogy a túloldalon (amennyire láttam) az út sem. Újratervezés. Ja, azt sem tudta. :P :)
A telefonra töltött (főleg fizetős) navigációs szoftver semmivel sem nehezebb kezelni, mint egy navigációs készülékre töltött ugyanolyan szoftvert.
A sebesség, reagálás már más kérdés.
A 10 magos telefonom (Xiaomi Redmi Note4), amely egyidőben fogja az USA és orosz műholdakat, sokkal érzékenyebb a GPS jelre, nagyságrendekkel gyorsabb mint a NAVON készülékem, a 3D-s megjelenítés meg sem kottyan neki. Ugyanúgy előre betervezhető az útvonal és ugyanúgy néhány kattintással betölti azt vagy az előzményekből,vagy elmentett útvonalból.
A navigációs készülékeknek leáldozott, a mai modern telefonok kiszorítják őket.
Ok, megpróbálom összefoglalni. Táblák alapján is el lehet jutni Görögországba. Ez tény. (Csak nem értem minek ehhez itthon beállítani, meg kikapcsolt nettel végignavigálni az úti célig, ahogy írod.) Amikor leterelnek, akkor vissza is terelnek. (Hát akkor ehhez sem kell navi. Csak el kell menni a következő tábláig és onnantól megint a következőig. Aki két tábla közt nem tudja, hogy hol van az amatőr.)
Azért nem olyan nagy baj, hogy nem Trabival kell menni, mert az lenne az igazi kaland :D
Az Google Map is megy offline módba, csak le kell tölteni a térkép részeket a telóra, amit 30 nap után automatikusan töröl az offline tárból. Erre tavaly jöttem rá, mert addig abban a tévhitben voltam, hogy csak online állapotban működik. Tavaly Bulgáriába tökéletesen működött a csavargásaink során. A másik nagy előnye z, hogy a telódat úgyis viszed magaddal, szóval mindíg kéznél van
Csatlakozom; nekem is van ilyen kombóm és hatalmas előnye, hogy már otthon, kényelmesen kinézhetem milyen kirándulásokat akarok tenni, a koordinátákkal megtervezhetek akármilyen útvonalat és elmenthetem, amikor aktuális csak elindítom. Ezt lehet hogy tudja a teló vagy a kocsi beépített navija, csak sokkal bonyolultabb ilyen egyéni útvonalakat beprogramozni, ezek inkább csak arra jók, hogy A-ból B-be a legrövidebb időn belül elvigyen, semmi többet, egyéni preferenciákat nem nagyon tudnak. És a frissítés sem egy nagy etwas.
nekünk sokszor volt olyan görögországba hogy nem címet ütöttünk hanem a térképen ráböktünk(szeretjük az eldugott partokat)és koordináta alapján odavitt,még azt is jelezte hogy honnan kell gyalog tovább menni.
Kalandnak nem mondanam, de meg terkep nelkul is halal lazan le lehet jutni Gorogorszagba, kb 4-5 tablat kell kovetni, Szeged, Belgrad, Nis, Szkopje, Thessaloniki. Amikor leterelnek akkor vissza is terelnek, nagyon amatornek kell lenni ha valaki ezen az uton elteved. A kaland az volt amikor papir alapu terkeppel lementunk Portugalia vegeig meg vissza.
Célhardver, célszoftver, elvileg tényleg a GPS navi a legjobb, és mégse.
Nekem anno (2015-ig) Tom-Tom volt, de a full Európa térképe bizonyos országokban (Bulgária, Szerbia, Törökország,..) csak vázlatosan mutatta az utat, csak a főútvonalakat ismerte. Egy idő után csak nemtomtom-nak hívtuk, az állandó fals tervezései miatt, valahol Törökországban ki is vágtam az ablakon. Frissítés természetesen csak pénzért, de csak negyedévente. Iszonyat lassú volt a cím megtalálása.
Telefonos "kacat" nem csak a térkép, de maga a szoftver is rendszeresen frissül. Jobb telefonon (40e-től) már sokkal, de sokkal gyorsabb, mint a GPS célhardver és ha nem tetszik az adott program, feltöltesz egy másikat, ami neked megfelelő. Térkép frissítés (lehet akár) ingyen és kb havonta.
na,ezért nem értem miért jó szenvedni ezekkel a telefonos kacat navigációkkal.10ezer ft egy gps,az ott van az autóba és kész.annak semmi más dolga nincs csak hogy navigáljon ha szükséges.
Aki kalandot keres annak jó ez a módszer, de sajnos itthon a fotelből sem működik
A waze tényleg tárol egy úgynevezett csempe térképet az útvonalról, csak az nem alkalmas újratervezésre. Így ha leterelnek az előre kitalált útvonalról, vagy valamiért alvó állapotba kapcsolsz, a waze elveszíti az útvonaltervet.
En a Wazet itthon beallitom majd a hataron kikapcsolt nettel is vegignavigal az uticelig. Nyilvan forgalmat nem tud, de az utvonalat es terkepet tarolja. Grorogorszagba beerve aztan a net ujra vissza. Amugy Stevie leirasa es minimalis odafigyelessel eltevedni szinte lehetetlen a Budapest-Thessaloniki utvonalon.
Az Igo-t használtam 8 éven keresztül. Két élettartam frissítésű navigációs kütyüt (NAVON-t) vettem, a nagyobbik, a NAVON Explorer már androidos (viszont pokoli lassú).
Arra mind a mai napig kapok frissítést, de ebben a hónapban is csak a 2017 Q4 (utolsó negyedév) térképekre frissített!
Nosza vettem az androidos telefonomra pár hónapja egy Igo-t. Közel 10 ezer Ft-ot kifizettem és csak a 2016 Q4 térképeket adják, nem frissíti le újabbra (szerintem ez már több mint röhej, főleg, hogy fizettem is érte).
Igo=> Nem ajánlom!
Megvettem a Sygnic Car-t is az androidos telefonomra.
Hatalmas adatbázissal rendelkezik, mindig friss térképekkel.(A top5 navigációs szoftver közzé sorolják)
Ha van online lehetőség (EU-n belül), akkor a forgalmi adatok is folyamatosan töltődnek menet közben. (Tökéletesen működött Skóciában, Portugáliában.)
Most nyáron már Görögországban fog vizsgázni.
Már betápláltam a kempinget (a szoftver simán megtalálta), és a tavaly augusztusban átadott Inn Zomaris-M átmeneti szállást Vranje mellett.
Tavaly a Google Map-et használtam, mert szembesültem azzal, hogy offlineként is használható, ha a megfelelő területek térképét letöltöm. Ennek ellenére nem lellett elővenni Szófiáig, ott is csak konkrétan a helyi "M0"-án, hogy hulla fáradtan nehogy benézzem a kijárót. Elvileg - mivel EU ország - volt net, pontosabban lett volna, de az első 2-3 napot végigszívtam azzal, hogy a telefonom hol felcsatlakozott a hálózatra, hol nem. Szóval végülis hasznát vettem, hogy letöltöttem az offline map-ot. Régen IGo-t használtam, azt szerettem, viszont a TomTom-ot nem, mert kb úgy működött, mint a gyàrtó/fejlesztő nemzet által gyártott autók nagy többsége. Ha működött, akkor is volt valami apró h7lyesége - hol nem volt hang, hol àtváltott más tervezési módra.
Alapvetően a Volvo Sensus-a elég hülyebiztos, a lehajtókat kiteszi félképernyőre 3D-be, relatív okosan tervez még Magyarország viszonylatába is, elletétbe pl a VW RNS-510-el. Az sem rossz, csak pl Dunántúlon patent, Dunán innen meg pl Miskolc - Szeged közt szerinte nem a legegyenesebb Szolnokon át, hanem vagy Debrecen felé, vagy M3 - M0 - M5.
Ami érdekes, hogy mindkettő nagy biztonsággal működik a Balkánon is. Horvátország - BIH - Montenegro - Szerbia relatív jó, ezeken a helyeken már mindkettőt teszteltem.
Kényelmesebb a mikrobusz? Attol függ, kinek... Azért a 102 le, 9 személyes "fapad" felszereltséggel, ráadásul hosszított kivitellel kényelmes volt hátul, de vezetni nem volt élmény... Nem is a gyengeség volt a legnagyobb gáz, hanem a halogén fényszóró... olyan szinten nem láttam, hogy fényszóróval mentem már a végén és semmi nem érdekelt (Tudom, bunkóság volt, de annyira sz@r fénye volt, hogy 10 szembe jövő autóból kb 2-3 villantott)...
DE... a zsúfolt határátkelőn/fizetőkapuknál lehetett vele helyezkedni, mert senki nem akart nekimenni egy nagyobb autónak :D Amit vesztettünk azzal, hogy a hosszított T5 "biztonságos" utazója 120 volt, - kanyarba meg kb a fele, mert belóbált - azt visszahoztuk a dugókba :D
De nagy megkönnyebbülés volt visszaülni a hazatérés másnapján a fele akkora, 250 le-s, xenonos autóba...
ON
"... előző 2-3 nap megnézem a forgalmat Google Maps-en abban az időpontban Röszkénél és Tompánál és akkor majd ez alapján döntünk, hogy merre megyünk. Ha jól vettem le, akkor ez tud a legneccebb rész lenni, főleg a visszaúton...."
Eredetileg szegedi lévén a határforgalom mázli kérdése is részben. Szerintem tedd azt, amit Szagalanaki javasolt, kerüld el R2H2-t. Amúgy nem csak ez a szűk keresztmetszet az úton, mert ezt esetleg ki tudod kerülni. A legszűkebb keresztmetszet turnusváltások idején a szerb fizetőkapu rendszer... na az gigagáz. Tavaly hazafelè a Nis - Beograd szakaszon volt egy 500 m hosszan elnyúló útjavítás, egy beogradi fizetőkapu, két kapu a Beograd - Röszke vonalon, meg egy dugó R2H2-n... ez 5 óra plussz volt
Kb. egy éve tesztelgettem az ingyenes navigációs programokat. A HERE nálam nem vizsgázott jól. Budapesten simán bevitt az egyirányú utcába szemből, meg voltak más galádságai is. Kb. negyed évente frissítik a térképeit. Emiatt mást használok. ("Be on road" - ma már Sygic néven fut ez is- kevesebbet hibázott).
Ha valakinek olyan van, a Garmin-t nyugodtan használhatja ezen az útvonalon. Az enyém csak Koszovóban volt bizonytalan. A többi országban jól elboldogul.
A navigáció az olyan, mint a sör, mindenki mást szeret :-)
Nekem nincs az autómban gyári navigáció, tudatosan nem vettem bele. Egyrészt a gyári navin megspórolt összeg harmadából vettem egy nagyon jó minőségű tabletet, amit tudok használni az autóban is navigációra és még mellette ezer más dologra.
Másrészt nincs olyan gyári navigációs szoftver, amelyik mindenhol jól működik és mindig friss benne a térképadatbázis. Az én autómra évente egyszer lenne térképfrissítés, lássuk be, hogy ez vicc :-(
A nem gyári navik sem tökéletesek, mindenhol mást érdemes használni. Budapesten, Magyarországon nagyon jól használható a waze mert rengetegen használják, ezzel szemben nemrégen voltam Észak Németországban, a pici kutya nem használja a waze-t, be sem volt érdemes kapcsolni. Ott a GoogleMaps androidos verziója volt a legjobb.
Ahol viszont nagyon drága nekünk a net (Szerbia, Macedónia), ott csak offline navigációt tudunk használni. Ebből is van, aki a HERE-t használja, az indulás előtt letöltött offline térképekkel, vagy az iGO-Sygic kettősből választ.
Görögországba menet talán a legkevésbé macerás a HERE, mert ugyanazt a szoftvert tudod használni, net nélkül offline térképekkel, ahol van net, ott meg online módon. A HERE előnye még az összes közül a leginkább naprakész térképadatbázis.
Második legjobb végig használható megoldás az offline iGO, ha van lehetőséged rátölteni egy 2018-as térképadatbázist az indulás előtt.
Vegyes megoldás (külön progi az online részekre, külön progi az offline részekre) rengeteg verzióban létezhet, azt mindenki a saját preferenciái szerint válogathatja össze :-))
Köszi a tippet! Utaztam én is éjszaka kisbusszal, ott azért valahogy kényelmesebb az emlékeim szerint. Az a helyzet, hogy egy személyautóval mennénk és a legkisebb gyerek most lesz csak 3 éves. Ha az éjszaka közepén felébred és nem alszik vissza egy autópálya közepén azt azért inkább elkerülném. Bár, lehet, hogy tényleg ez lenne a legjobb megoldás.
A tanácsok alapján szerintem az lesz, hogy hétköznap megyünk, egy nagyon hajnali indulással. Nagyjából megsaccolom, hogy mikor érünk a szerb határra és előző 2-3 nap megnézem a forgalmat Google Maps-en abban az időpontban Röszkénél és Tompánál és akkor majd ez alapján döntünk, hogy merre megyünk. Ha jól vettem le, akkor ez tud a legneccebb rész lenni, főleg a visszaúton.
Egy hónapja még nem készült el; dolgoztak rajta, de konténerben ült a szerb rendőr :( És tényleg elég vicces volt ahogy ki kellet kerülni az építési területet, de az áteresztés gyors volt.
Tavaly Bácsalmásnál jöttünk hazafelé. 40 perc altt jutottunk át, a várakozók fele már ott is török (pontosabban német rendszámú autó) volt. (Máshol persze több óra volt ugyanakkor a várakozás.)
Nagyot lendítene az átereszthető forgalmon, ha a szerb oldalon megépülne (lehet azóta elkészült) az új határátkelő, mert az a konténer kicsit vicces volt. Egy ember kezelte a ki és belépőket is.
Magyar oldalon elég gyorsan végeztünk, mert a "Hoztak valamit?" kérdésre csak egy rövid "Nem." volt a válasz, csomagtartó kinyit, nem látni semmit, mehettünk tovább.
(Asszony előtte mit fo..tt, hogy biztos elveszik a kedvenc dutyfree-s cigijét....)
Na szóval, ez az M6-Bácsalmás kombó elég járhatónak tűnik (de csak navigációval, mert a szerb oldalon a kis mellékutak hálózatán az átkelés azért nem egyértelmű).
Kifelé is jó, mert elkerüli az M0-áson a török konvojokat (tavaly már itt volt két karambol a vendégmunkások miatt, meg az M5-ön is csattantak páran, szóval nem egy leányálom bekeveredni közéjük).
Kifelé (de hazafelé is), amikor sok a török, Szerbiában nem is érdemes az ÖMV kutaknál megállni (dugig a parkoló, koszos a WC, wifi elérhetetlen) én ilyenkor inkább a MOL kutakat preferálom. (Ott valahogy sosincs nagy tömeg. Miért? Nem is értem...)
Húzigáld a pöttyöket... Jó játék az biztos, de a dög (gugli) hirtelen elkezd vagy 10-20 másik pöttyöt is átpakolni és egy idő után már nagyon nem arra tervez, amerre menni szeretnék. (Próbáltam egyszer a Szabadkán áthaladó utat átszerkeszteni vele, hát .....)
(Én inkább töréspontonként adom hozzá a következőt -BP, Tompa, Szabadka, Belgrád,..- és így szépen arra tervez, amerre menni szeretnék. Max 11 pontot hajlandó kezelni.)
A Via Michelin tényleg bonyolultabb, de cserébe a költségeket is megmondja (útdíjakat és azt hiszem várható üzemanyagköltséget is kalkulál).
Mondjuk én sem használom gyakran, csak miután guglival megvan a nekem tetsző útvonal, utána egy előzetes pénzügyi kalkulációra jó.
"2-300 EUR autópálya? Ne már... olaszba volt 110 EUR Szicíliáig :D"
Szöveg értelmezési gondjaid vannak? Az gáz! Mert én nem erről írtam, hanem arról, hogy a különböző útvonalak eltérő autópálya díjai nem játszhatnak be a tervezésbe és minimum 2-300 € tartaléknak kell lennie egy nyaraláson!
Ha mobilról kell keresni valami utcát, használom, de hosszú távon nem, mert nincs telefontartó az autóba - a Volvo gyári navija meg egész jó.
De tavaly be se kapcsoltam (nem is volt a bérelt mikrobuszba), Stevie útleírása alapjàn mentem s annyira jól leírta az utat, hogy talán Szofia elkerülőn kapcsoltam be 10 percre :)
Szerintem jobban jár Tiszaszigettel, mert mire lebrékel Bp-ről Bácsalmira, elmegy a kedve a vezetéstől. Kecskemétnél pályáról le Tompa irányába... na az gáz útszakasz, keskeny, kurv@ nagy tranzit forgalommal, falvak, traktorosok részeg bicajosok...
Ezzel szemben M43on kikerüli a fél várost, a 47es kereszteződésnél le, be a város széléig, majd Budapesti krt - Szilléri sgt - Új híd - Temesvári krt - Szőregi út - Szerb utca - Újszentiván - Tiszasziget... durva forgalom esetén 40 perc... Szerintem...
2-300 EUR autópálya? Ne már... olaszba volt 110 EUR Szicíliáig :D
Jelen esetben - ha jól rémlik - Szerbia valami 7 EUR, a Macedónok 3-4 EUR, de a görög sem lehet több, mint 10 :)
Amúgy meg ha van okosság az útdíjon, inkább jégkrémezzék el a gyerekek, mert idén már 8an lesznek (3 család) :D
Szerintem az, hogy korán akarsz indulni, hülyeség. Bocs, de tény. Tavaly egy mikrobusszal utaztunk Bulgáriába, a barátomékkal. 4 gyerek... de nem volt olyan kemény :) Este 6kor indultunk a 13ból, 1/2 8 körül értünk R2-re, kb 30 perc a magyar oldalon, 10 perc a szerb oldalon, majd kb 40-50 km az OMV kútig. Ott kaja-pia-pisi-kaki, Visszaültek a gyerekek a mikrobuszba, és beverték a csucsut. Valamikor hajnali 3-4 közt értünk Dimitrovgradba, kb 20-30 perc alatt átértünk Bulgáriába, kávé-cigi-matrica, majd léc. Szofiába kelt a nap, kb utánna vagy 40 km-rel álltunk meg reggelizni.
Szerb megállások: OMV Bácskatopolya, Novi-Sad - cigi, Beograd fizetőkapu - cigi, valahol NIS felé a pályán - cigi + pisi az egyik kislánynak, majd NIS OMV - cigi + kávé, Dimitrográd bolgár oldala - cigi + kávé + matrica, Szófia - cigi + kávè...
Amit ezzel mondani akarok: 4 gyerek egy zajos mikrobuszban este 10től reggel 7ig csuccsant, aztán reggeli után még két órát. Tehát összesen 11 órát. Ezzel szemben visszafelé délelőtt indultunk, becuppantottuk Dimitrovgradot (2,5 h), a pályán NIS - Beograd közt egy 1 h dugót, Beograd fizetőkapunál 30 perc, R2 előtti fizetőkapu 2h, R2 2h... A visszaúton már a gyerekek is éberek voltak, szóval nem volt csend. Szerintem ne reggel menj, hanem indulj előző este.... Szerintem...
És még egy megjegyzés a különböző útvonalakkal kapcsolatban; én az útdíjakkal soha nem számolok, megette a fene azt a nyaralást, ahol 2-300 € játszik, a bulgáriai autópálya díjakról - ahogy a többiről sem - nem veszek tudomást, az csak van.
Ami pedig a röszkei határhelyzetet illeti; ma fél 9-kor kifelé kb. 6 km-es volt a sor; mi lesz ott nyáron?
A 23835. sz. hsz QP olvtárs kilépéssel kapcsolatos kérdésére vonatkozott, szerintem számára Bácsalmás lenne jó választás mivel Bp-ről indul. A Te 23748. sz hozzászólásodra adott válaszom viszont -mivel Te nem Bp-ről indulsz - Tiszasziget megfontolásáról, majd a bulgáriai tranzitról szól; ott vetettem fel alternatívaként Dimitrovgrád helyett Streimirovstkit. Tehát két különböző útvonalról van szó a kiindulás függvényében, de persze mindig a sofőr - és a nej - dönt.
Pedig szuper jó a google maps, próbáld meg a Szaganaki által linkelt térképen húzgálni kezdő, átmeneti és végpontot jelző pöttyöket és rögtön újratervezi az utat kívánságaid szerint.
A bal oldalon pedig láthatod a távolságot és a (forgalommentes körülmények között számított) eljutási időt.
A google mapshoz képest a viamichelin sokkal bonylultabb :-))
A feketefelho olvtárs által linkelt tartományi német iskolaszüneti naptár szerint július első hétvégéjén (amikor mentek) nem várható óriási tumultus. Abban az időszakban "csak" 3 tartományban kezdődik a szünet, abból is kettőben már csütörtökön. Berlinből és környékéről már péntek hajnalban elindul a vendégmunkások első hulláma, tehát pénteken kora este már megérkeznek az első átkelők Röszkére/Tompára.
Szombaton közepes lesz a várható forgalom, ha szombat hajnali 3-ra Tompára értek, akkor szerintem 14 órára a mac/gr határ elérése problémamentes lesz, sőt ha kis szerencsétek van, akkor 14 órára (görög idő szerint 15 órára) már Görögországban suhanhattok az autóval :-)
Bocs, de nem használok nagyon Google navit, ezért is kérdezek.
Az útvonaltervezéssel kapcsolatosan melyik verzióra gondolsz? A kék irányra, amely Macedonián keresztül visz vagy a Dimitrovgrad kilépéssel Szofia irányára?
Én is vacillálok a két útvonal közt, de - az egyik fórumtárs javaslatára - nem Dimitrogradon ki, hanem a 15-20 km-re lévő kissebb átkelőn. (Mondjuk tavaly Dimitrovgrad kilépés Szerbiából nekünk fél óra volt hajnali 4kor, tehát nem sok) ez az út - Thassosra vetítve - kb 80 km-rel rövidebb, Stevie szerint Szofiától Görögország felé nagyrészt autópálya van, a ViaMichelin erre az irányra 36 EUR-val kevesebb utiköltséget ír, de 1 órával többet. Gondolom a ViaMichelin a 15 leva útdíjhasználatot is bele számolja (7.5 EUR)
A másik irány - Kumenovo kilépéssel Edirne belépéssel (Macedónián keresztül) 80 km-rel rövidebb, 36 EUR-val több, cserébe - Jim32 hozzám intézett leírása szerint - kb 40 km kivételével végig pálya, ezáltal 1 órával rövidebb.
Most per pillanat arra gondolok, hogy kifelé Macedónia, hogy minél gyorsabban, hazafelé Bulgária - Szofián át - mert szép a táj és mert még nem jártam azon a részen. Azért visszafelé, mert akkor még az ember friss és üde az út elején.
Köszönöm a gyors válaszokat. mindenképpen csak kifelé veszünk mi is. én itthon bond touch ot szívok gondolom az nincs macedóniában. de akkor jó lesz a marboro is :D . mégegyszer köszönöm a válaszokat.
Szia, mi mindig (kizárólag odafele, mert a hazai határon bünti van) Macedóniában veszünk cigit, ha kimegyünk Görögo.-ba. Kártyával szoktunk fizetni, kb. 300-350 ft -nál kezdődik / doboz. Ezért LD -t adtak tavaly, azt hiszem. Van mindegyik híres márka és nagyon sok változata. Mintha az ilyen Marlboro és attól felfelé kb. 500 ft körül lenne. A párom cigizik, ő nem panaszkodott a minőségre.
Nálunk most elég bonyolult lesz az út, jul. 6-án pénteken éjszaka indulunk még éjfél előtt (este 9-kor még összejött egy MRI vizsgálat is). Valószínűleg Tompának megyünk és kb. hajnal 3 körül fogunk odaérni. Reménykedek, hogy nem lesz nagy tumultus. A mac-gr határra szerintem 14 körül érhetünk, ez már szombat. Itt is csak reménykedhetünk. Visszafele a következő szombat délután (14-én) indulunk remélve a kisebb éjszakai forgalmat és kánikulát. Az előző utunk hazafele katasztrófális volt + 5-6 óra várakozás fizető kapuknál, magyar határon. Mondjuk ez aug. elején volt, pénteken és valószínűleg az összes török akkor jött visszafele.... Már csak a júl. elejében reménykedhetek.
Sziasztok. Kerdesem lenne hogy macedoniaban milyen cigik vannak es milyen arakban . Mindenkepp jo minosegi cigire gondolok. Koszonom elore is a valaszaitokat. Valoszinuleg a luk oil kuton fogom beszerezni.
Ok,értem.Mi viszont mindig éjszaka megyünk,estefelé indulunk,így több hasznos infót a határokkal nem nagyon tudok,mert éjjel nincs tömeg,még egyik határon sem álltunk sokat,vagy megint csak szerencsénk volt.Később nem tudom....
Az biztos,hogy hétvégén vissza Mo. felé a Belgrád előtti kapu nagyon cumi tud lenni. Naott már álltunk mi is egy órát.
Amúgy nem kell tartani semmitől,jó a pálya,a legtöbb nagy kút kultúráltabb,mint itthon.Kártyával fizess a kapuknál,jobban váltják,nem kell kp.Kivéve Görögországban,ott csak az megy.Bár Halkidikiig nem emlékszem,van-e kapu...
Tankolni Mac.-ban szoktunk,szerintem ezzel a többség egyetért itt,mi az RT Petrolnál,gázolajat,nincs vele semmi baj.
Még egy érdekesség: Görög határon álltunk befelé,mikor látták,hogy magyarok vagyunk,odajöttek hozzánk,kiintettek a sorból,
pedig csak 2 autó állt előttünk (!),és nyitottak egy új sávot...ezen azért még mi is meglepődtünk..biztos jobb lábbal keltek.. :-))
Igazából szerintem korán indulok;o) Persze ezen lehet húzni kicsit, mármint hajnali 2 vagy 3-kor is indulhatok, de esti indulással és 0 alvással nem nagyon mernék bevállalni egy ilyen utat, illetve a legkisebb gyerek 3 éves. Néha felébred éjszaka. Fogalmazzunk úgy, hogy mindenkinek jobb, ha ez nem egy autóban történik...
Budapestről mennénk.
Köszönöm az infót, minden segít. Én egyszer voltam közúton Görögországban kb 20 éve egy buszos úton, de az elég nagy küzdelem volt, ahogy visszaemlékszem, főleg a határátkelések miatt. Mostanra, ahogy fejlődött az infrastruktúra, gondoltam a családdal is bevállalható autóval. Több emberrel is beszéltem, akik jártak arra, ide is azért írtam, hogy több infóm legyen.
Mindenesetre az lejött, hogy jobb hétköznapra időzíteni mindent.
Üdv!Miért indulsz olyan későn?Akkor későn is fogsz leérni,még ha a határ mellől indulsz is,vagy direkt estére akarsz odaérni?
Ezt csak kíváncsiságból kérdeztem....
A szombat mellett a keddi turnusváltás legalább olyan gyakori,ezt is érdemes belekalkulálni.
És akkor leírok egy érdekességet,bár már írtam vmikor régebben: már 4 éve járunk autóval Görögországba (egymást köv. 4 év,úgy kell érteni...voltunk már korábban is),és mindig úgy csináljuk,hogy este 8-ra érjünk Röszkére.Mi szeretünk úgy menni,hogy pont akorra érjünk oda kb,mikor már el lehet foglalni a szállást,ez eddig még mindig sikerült is.Szóval este 8-ra,és ez mindig hétfő,mert akkor Röszkén,szinte senki nincs...higgyétek el,én sem értem...9-re van kb 25 perces sor.Legalábbis nekünk eddig mindig így volt. Volt olyan , 2 autó volt Röszkén,erre elmentünk Wc-re nyugisan megkajáltunk az OMV-nél,és begurultunk a sorba...A poén az egészben,hogy az július utolsó hete.Én sem értem,de nem írnám,ha nem így lenne.Mivel ez az állandó szabis hetünk+1 hét,visszafelé igy hétvégén kell jönnünk,na akkor már csak kishatár,inkább később indulunk vissza.
Nem tudom,hogy ez segít e bármit,gondoltam leírom mint érdekességet.
Annyit had tegyek hozzá az előttem szólókhoz, mikor majd hazafelé jöttök, gondoljatok arra, hogy szombat nagyon sok utazási irodánál a váltó nap és ilyenkor a hazafelé tartó oldalon a görög határon igen nagy sorok tudnak kialakulni (reggel, délelőtt), ami csak estére cseng le.
Nyáron a legjobb hétköznap menni és jönni is (h-k-sz-cs), a határokon többnyire 15-30 perc alatt át lehet kelni és nincs torlódás a szerb fizetőkapuknál sem.
Július elején, mikor hazafelé jöttök még nem kerültök bele a hazafelé vándorló török hordákba, így akkor szinte bármelyik határátkelő szóba jöhet (akár Röszke is), de Újvidék magasságában érdemes ránézni Neten a Goggle forgalmi információira, amelyik határnál hosszú piros csíkot látsz a te oldaladon, no oda nem kell menni.
Azért ez nem annyira triviális, hogy bárki biztosat tudjon mondani. Az mindenképpen igaz, hogy hétvégén lényegesen nagyobb a forgalom, mint hét közben. Így van ez az éjjel/nappal viszonylatában is. A magam részéről a hét közben és éjszakát szeretem, akkor a legnyugisabb az út. Persze ez szubjektív, van aki pl. nem szeret éjszaka vezetni. Viszont az aprónép éjszaka többnyire alszik.....
A többi meg erősen szerencse kérdése, mindig becsúszhatnak nem várt dolgok, amik ellentmondanak a tapasztalatoknak. Budapest- Chaldiki nem rohanva letudható 12-14óra alatt, ha átlagos várakozásokkal* sikerül átjutni a határokon/fizetőkapuknál.
Hétköznap délelőtt egyik kishatáron sem szokott gond lenni, de akkor még Tompa is játszik, Röszke viszont mindig kiszámíthatatlan, visszafelé különösen!
Az, hogy a hétvégén mennyivel kell többet várni a határon gyakorlatilag megjósolhatatlan, 1 - től 3 óráig bármi és annak ellenkezője is előfordulhat. Kishatár!
Hétvégén mindig nagyobb a forgalom, különösen a nagy forgalmú, preferált átkelőkön, pl. Röszke, Tompa. Nem tudom az ország melyik részéről indultok, de én mindenképpen valami kisebb átkelőt keresnék, de ezek jellemzően 7-19 óra között vannak csak nyitva.
Köszi a választ. Nem vagyok nem fórumozgató, most regisztráltam magamat emiatt a fórum miatt, sajnálom, ha megsértettem is bármilyen szabályt.
Mielőtt írtam volna visszaolvastam, illetve próbáltam is rákeresni a hétvége, hétköznap...stb szavakara itt. Kb lejött, hogy általában hétvégén nagyobb a forgalom, illetve főzeszonban is. Amire kíváncsi lettem volna, hogy ezek a különbségek mit jelentenek utazási időben. Ezért is írtam, hogy pontosan mikor mennénk. Erre nem találtam infót.
Aki töltött már el 12-15 órát egy autóban közösen 3 gyerekkel megérti, hogy miért érdekel ez ennyire...
Haver! Ez egy Fórum, amely alapvetően információ cserére és az esetleges problémák megbeszélésére lett létrehozva egymás tiszteletére alapozva. Egy új fiú azzal tud ennek leginkább megfelelni ennek a nem túlzott elvárásnak, hogy legalább az utolsó 30-40 hozzászólást elolvassa (maximum 15 perc!) és ez a Te esetedben kb. kérdésed 90 %-ra választ is adna!
Javasolom; olvass egy kicsit vissza és utána sokkal értelmesebb és nem ennyire általános kérdésékeket tudsz feltenni!
Június végén tervezünk nyaralást a Chalkidiki félszigetre autóval Budapestről a családdal (2 felnőtt 3 gyerek), július elején jönnénk vissza. Még nem jártam arrafelé autóval, így találtam rá a fórumra, remélem tudtok segíteni. Odafelé is visszafelé is kora reggeli indulással számolunk (hajnali 4-5 óra körül). Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor (június vége-július eleje) van-e olyan durva különbség a forgalomban, mint pl. Horvátországban a hétköznap és hétvége között. Úgy szeretnénk menni, hogy minimális legyen a várakozás a határon, illetve lehetőleg ne legyen nagyobb torlódás az úton.
Szóval a konkrét kérdésem, hogy mire számíthatok egy átlagos hétköznap vagy hétvégén ezen az útvonalon. Mennyi idő alatt lehet nagyjából odaérni.
Amennyiben van bárkinek tapasztalata, kérem ossza meg velem.
Köszönöm az infot :) Én már így, 12 èv távlatából a kilométerekre nem emlékeztem, csak arra, hogy Koszovo melletti részen (Nis-Macedon határ) gázos volt, lehetett hallani ezt-azt :)
Csak egyszer voltam, tavaly... nagyon tetszett maga a Fekete tenger. Ettől még nem érzem magam Bulgária fannak. Ha már valaminek a "fan",ja lehetnék, az Montenegro, de mivel rövid az élet, miliomosok sem vagyunk (hosszabb nyaralás évente egyszer), nem mehetünk mindíg ugyanoda.
2006-ba - egyszer - voltam Görögországba, konkrétan Nei Poriba. Tetszett, de annyira nem, hogy visszajárjak. De ez a sziget kifejezetten szépnek tűnik, ár-értékben is jó, szóval why not?
A továbbiakban légyszi ne zsibbasz az olyan megjegyzéseiddel, mint amilyen ez volt, mert nem ezért vagyunk itt, legalábbis én :D
4-5 embernek egy autóban, cuccal full felpakolva sokkal olcsóbb az autó. Nem egy sima kézipoggyásszal utaznak. Gondolom viszik haza a családjaikhoz a nyugati árut.
Szerintem ilyen egyszerű a válasz. De az is lehet, hogy nem jól gondolom.
Valaki árulja már el,hogy a külföldi vendégmunkásoknak miért előnyösebb napokat utazni,(szivni a határon,aludni a parkolóban stb),mint megvenni a nem drága fapados repjegyet Törökországig?Nem hiszem ,hogy sokkal olcsóbb,idő/pénz arányban kifizetődőbb így utazgatni.
Szia! Már tavaly is csak maximum 30 km. volt nem pálya Szerbiában emlékeim szerint, de mindjárt visszakeresem az akkori irományomat. Remélem nem törték fel amit már megépítettek! Igaz hajnalhasadtakor jártunk arra, de semmi zűröset nem tapasztaltam.
Nis alatt még egy darabig pálya van, aztán van kb. 50 km elég zűrös szakasz, építik ott az autópályát, emiatt sok a terelés meg ideiglenes forgalom, sebességkorlátozás, sötét alagút és egyebek. Tulajdonképpen az egész útnak ez az egy nehéz szakasza maradt. Aztán még Szerbiában újra autópályára kerülsz, és onnan gyakorlatilag azon mehetsz Athénig. Már a Tempi völgyén átmenő szakasz is az, amit így utólag kicsit sajnálok is, mert szerettem ott menni.
Macedóniában is volt nekünk autópályáról terelés, de ezek szerint az csak ideiglenes, felújítás miatt.
Ha elkészül a maradék szerb rész gyakorlatilag nem lesz értelme nem egy nap alatt lemennünk Volos-ig, így most 14 óra volt az út (motorral), úgy szerintem még egy 40 perccel rövidül. Annyit meg bárki tud vezetni.
Mellesleg megjegyzem, hogy Görögországban sem hosszabb a strandszezon, mint a Balatonon, tehát igenis ahhoz érdemes hasonlítani.
Nem értek veled egyet.
Mit értesz strandszezon alatt?
Míg nálunk a Balaton mellett augusztus 20.-a után már szinte minden bezár, mert a hőmérséklet már csak 20-22 °C, addig pl. Északi részen, Satin, nagy a tömeg és 30°C feletti hőmérséklet, 26-27°C-os tengerhőmérséklettel. Szeptemberben már nálunk esős, hűvöses idő van, míg odalenn még verőfényes napsütés, meleg tenger és 27-30°C meleg. Apartmanokat októberig már nem tudsz foglalni Görögországban, míg nálunk szeptemberben már be is zárnak akkora.
Nem tudom mit értesz északi rész alatt,de Sithoniában május elejétől október elejéig olyan időjárás van,mint nálunk június végétől augusztus végéig (minimum +2 hónappal több jó idő).
kb. Nápoly szélességében van ahol azért nem mondhatni, hogy az időjárás a mieinkhez hasonló.
Miután a leírtak alapján frissek az úttal kapcsolatos élményeid (én pedig 10 éve nem jártam NIS-en túl), a kérdésem az, hogy mi várható Nis után?
Ami nekem az utolsó (10 éves) flash:
- a Nis-Presevo közti szakas nem pálya, 150 km-en keresztül még wc-re se állj meg, előzni lehetetlen, és időbe hosszú
- Presevo-Evzonoi közti kb 180 km nagy része valami autópálya szerűség, ahol sokszor a szembe jövő sávot nem is látod, és egy idő után nen mersz a "belső" sávba menni, mert nem tudod, hogy az most a szembe sáv, vagy a sajàtod :) A Macedón szakasz csak derengés, mivel pont mindíg ott aludtam.
- Evzonoi-tól autópálya Olimpic Beach-ig ès Thessaloniki-ig biztosan, aztán meg passz
Szóval akkor mi a helyzet aktuálisan Nis és Evzonoi közt?
Azért a Balaton és Bogács nem egy lapon említhető szerintem. Ameddig az egyik az 50es évek óta a turistákra - sőtt, a nemzetközi turizmusra - van kihegyezve a járulékos plusszokkal (pl badacsonyi borászatok) , addig a másik egy porfészek BAZmeg megyébe, tàvol mindentől, ahol ugyan van néhány pince, de nem annyira üti a mércét sem a falu, sem a járulèkos dolgok. Nyilván ezek miatt (is) nagy az àrszakadék.
Persze a Balaton sem egy tengerpart, sótt, a balatoni árakból kényelmesen megvan egy ALL Bulgár tengerpart (és azért nem egy kategória a kettő), de aBalaton javára kell írni, hogy jó az infrastruktúrája, nagy a nemzetközi ismertsége, és van egy-két dolog, amit csak ott lehet csinálni az országban.
Ha megkérdezel egy 60 körüli németet, hogy járt-e már a Balatonon, 90% az igen, de a maradèk 10 is tudja hogy hol van..... ellentétbe Bogáccsal.
Hát az mindenkinek az egyéni szoc. problémája, hogy mitől megy tél közepén is a bömös :) Egyébként van Hévízen is kedvenc éttermem, nem egy esetben végződött már ott tavaszi vagy őszi kirándulásunk, ők tök jól megélnek és nem drágább, mint a parti büfék. Tudom, Hévíz más tészta megint csak...
Sajna a bogácsi meglepetés nálam úgy kezdődik, hogy a pénztárnál lepődök meg, mivel a nagykorú felnőtt lányom még velünk lakik a 3 kiskorú testvérével egyetemben, így csak a belépő 10.000 Ft felett van. Igaz Bogács nem tengerpart megint csak, hiszen a tengerparton jó esetben vagy néhány darab hideg zuhany.
Szombat éjjel motoroztam vissza Görögországból. Valaki itt írta, hogy Macedonián már végig autópálya vezet át. Lefelé lehet, de a visszaúton még ott az a pár kilóméter sima országút. A görög-macedon határon megnyitott az autópályakapu, de valami egész pici összeget kértek, már nem emlékszem, mennyit. Csak meglepett.
Szerbek nem nagyon haladnak az autópálya-építéssel, már több van, mint pár éve, de azért van az a csúf szakasz Nis alatt, ami fel tudja tartani a forgalmat. Ott már fix sátras rendőrség van, hajnalban aludtak szerencsére.
Mellesleg megjegyzem, hogy Görögországban sem hosszabb a strandszezon, mint a Balatonon, tehát igenis ahhoz érdemes hasonlítani.
Pár napja Chorefto-ban beültünk egy parti étterembe öten, napozóágy, napernyő ingyen, parkolás perszehogy ingyen (a Balatonra jobb inkább vonattal menni :-)), a kajálás 2 kör tsippuro-val indult - a cég ajándéka - és frissen sült almás-fahéjas fánkkal ért véget - az is a cég ajándéka. Degeszre ettük magunkat és fizettünk öten 47,8€-t. Mert még nincs szezon. De lehet, hogy júliusban is ennyi lenne.
Ne a Balatonhoz hasonlíts, az egy egészen más versenyszám, ott 3 hónap alatt kell mindenkinek megkeresnie a BMW-re valót. Menj el mondjuk Bogácsra és a fürdőben lévő étteremben olyan olcsón tudsz kajálni, hogy meg fogsz lepődni. Ennek persze csak részben oka a kb. kétszer olyan hosszú szezon, de ez is nagy hatással van az árakra.
Tavaly nyáron több balatoni strandon voltam, a parti büfék árai sokszor drágábbak voltak a maguk kis műanyag tányér/villa kombinációikkal, mint a rendes görög parti éttermek. Nem mondom, hogy reprezentatív a mintavételem, de egyik helyen sem egy városból vettem a mintát.
Nem tudom, hogy mit értesz lehúzás alatt, de Görögországban sosem találkoztam olyannal, hogy véletlenszerűen kiválasztottak már kapatos vendégeket, vagy a nyelvet nem beszélő családokat és jó alaposan megvágták őket.
Azt tudomásul kell venni, hogy a görög nyaralóhelyeken nem a gunarasfürdőben megszokott árszínvonal van, egy kicsit minden drágább, mint itthon. Azt mondom, hogy inkább minden turista fizessen 1 euróval többet a vacsoráért, mintsem minden századik turistát lehúzzanak 100 euróval :-((
Ráadásul a görög tengerparton az apartmanok átlag-ára a horvát tengerparti apartmanok átlag-ára alatt van, szóval ha "görögben" szerinted megy a lehúzás, akkor mit mondasz a horvát tengerparti szállás-árakra?
Én imádom Montenegrót. Valószínűsítem, hogy nem mostanában voltál ott dolgozni. Én áprilisban voltam Boszniában céges úton. Régi ottani ismerőseim (ügyfelek) panaszkodtak, hogy már Montenegró is közelít a Horvátországi árakhoz. 2013-ban nyaraltam apartmanban Ulcinjban, de ugyanannak az apartmannak az idei árai már 30%-al magasabbak a 2013-hoz képest.
ON
Nekem nincsenek rossz tapasztalataim Görögországgal.
Az északi részére, Sithoniába járunk az utóbbi pár évben.
Azt tapasztaltam, hogy sokat javult az hulladékkezelés náluk, és szerintem ma már semmivel sem rosszabb, mint itthon.
Sokaknak Sarti és Nikiti a félsziget. Ez a két város valóban nagyon zsúfolt nyáron, de ez a félszigetnek csak töredék területe. Mi Sartitól északra és délre nyaraltunk eddig, Sartiba csak beugrottunk egy kis délutáni sétára.
Sok ezer fotót készítettem a nyaralásaink alatt.
Bizonyíthatóan: gyerekbarát tengerparti öblök, legtöbbje kék zászlós(!), kellemes klíma, nagyon barátságos és segítőkész emberek. Az árak megfizethetőek és akinek kell az, hogy itthon megszokott élelmiszerből is egyen, azoknak ott van a Lindl (pl. Nikiti előtt), párosítva helyi finomságokkal (pl. füge jam, friss gyümölcsök, stb.), a hazaihoz hasonló áron.
Nagyon sokat invesztálnak a nyaralási körülmények javítására. Látványos pl. a Sikia öblök mentén végighúzódó díszköves 5-6 km hosszú sétány. Pl. A Valti kemping 2016-ban átépült, úszómedencével gyerek játszótérrel stb.
Ezek a legtöbb turista által nem ismert szép helyek a "nagyobb" településektől 10 km-nél nincsenek távolabb, ráadásul jól kiépített infrakstruktúrával rendelkeznek.
"legalábbis Olimpic Beach - Platamon Beach - Nei Pori (Olimposzi riviéra) vonalon. Sarti nem tetszett akkor, mert tiszta szemét volt,..............Görögországba viszont anno is ment a lehúzás. Kevés kaja sok pénzért, spúran berendezett apartmanházak,"
Kár lenne az említett helyeket Görögországként aposztrofálni..... ezek a világ más részein is megtalálható turistaparadicsomok annak minden vonzatával. :// Sok esetben mégcsak nem is görög sem a tulajdonos, sem a személyzet. A valódi Görögországért délebbre kell menni.
Bocs hogy bele szólok (kicsit off) de Thassosról Isztambul egy napban reménytelen vállalkozás.
feketefelho jókat írt (bár a benzin most inkább 6 Líra - több mint 400 Ft) Olcsó és jó szállodákkal tele van a történelmi városrész. Három nap talán elég a kötelezőkre :)
Az út Rodostó (Tekirdag) mellett megy el a Rákóczi házat is kár lenne kihagyni.
Bocs, de Te ez ügyben nem vagy mérvadó; beszéled a nyelvet, ezer éve jársz oda; Veled nem fognak bepróbálkozni :) Na de az élére vasalt bermudában virító apuka a háta mögött 2-3 üvöltő gyerekkel és a szalmakalapban szteppelő asszonnyal nem ússza meg! Két kávéért és három jégkrémért ingre-gatyára vetkőztetik és ha szólni meg még a rendőröket is ráhívják!
És dobogós Bosznia is! A legszebb szocialista hagyományok szerint sok "atrakció" a külföldieknek 3-4 x áron van, pl. az új szarajevói lanovka helyieknek 5-6 km, külföldiként most fizettünk fejenként 20-at a kifüggesztett árjegyzéknek megfelelően :( Egyébként rendben van Bosznia, jók az utak, barátságosak a népek, minden van, de éhesek... Az állam is és az egyének is, észnél kell lenni!
Ez ma reggel is hasonlóan volt. Este 9-kor indultam Volos mellől, egyedül a magyar határon volt torlódás. De az komoly volt. Bátorkodtam ezer km motorozás után előregurulni, némi civakodás után beengedtek.
Mindenesetre nem a görögök járnak bulgáriába nyaralni hanem fordítva...
Ennek mondjuk az a fő oka, hogy a legnagyobb bolgár városból, Szófiából az észak-görög tengerpart olyan 150 kilométerrel közelebb van, mint Burgasz vagy Várna. Tehát a "leugrunk a hétvégén a tengerre" projekt könnyebben megvalósítható. A görögöknek sehogy sincs közel a bolgár tengerpart, tekintve, hogy Bulgária egy olyan téglalap alakú ország, amin nem lehet átlósan közlekedni (a hegyek miatt), csak a "szélei" mentén. Tehát mondjuk Serrestől (Észak-Görögország) kb 100 km Asprovalta vagy Katerini környéke, de 200 km Szófia, plusz onnan még 450 km a tengerpart. Ez nyilván értelmetlen.
A menő bolgárok egyébként nem Görögországba, hanem Törökországba járnak, charterekkel :-)
Lehúzás szempontjából a horvátok verhetetlenek és montenegró sietve lohol utánuk, előbb-utóbb beéri őket.
A horvátokról bármi rosszat el tudok képzelni >-) de Montenegróban soha semmi lehúzással nem volt gondom. Hét évet dolgoztam montenegrói projekteken, ezalatt kb 28-szor töltöttem egy-egy hetet náluk, főleg Podgoricában, de Budvában és más tengerparti helyeken is.
"...az általam ismert görög beach-ek kevésbé gyerekbarátok..."
Utoljára 2006ba voltam Görögországba, nyilván akkor még nem vizsgáltam a gyermekbarát szempontot :) Attól f7gg, mit ért7nk ez alatt. Ha a tengerpartot, akkor az nem volt olyan rossz. Homokos, lassan méllyülő, legalábbis Olimpic Beach - Platamon Beach - Nei Pori (Olimposzi riviéra) vonalon. Sarti nem tetszett akkor, mert tiszta szemét volt, és annyira nem voltam lehalva Görögországtól, inkább csak "egynek jó volt" kategóriába soroltam.
Aztán évekig rá voltam kattanva Crna Gorára, ott is leginkább Budvára. Na az volt a "visszatérek" kategória, sokszor voltam nyaralni Budván, néhányszor munkaügyben Podgoricába. Na Montenegro tengerpart ügyileg a full nem gyerekbarát kategória a hideg vízével és a sziklás (nyilt tengeri oldalon) strandjaival illetve az öböl "beton strandjaival". Viszont tavaly Bulgária - Sunny Beach "MINDENT VITT" kategória tengerpart ügyileg nálam és a gyerekeknél egyaránt. Meleg a víz, kevés a só, tiszta a víz... Thassost télen néztük, mert az egyik ismerős rakott fel képeket a FBra, és gyönyörű volt. Így került a látóterembe.. Remélem - bár már egyik fórumtársunk megnyugtatott, hogy lesz olyan meleg a víz, mint Bulgáriában.
"...Más kérdés, hogy a természeti szépségek, az épített környezet, a szolgáltatások általános színvonala érezhetően magasabb rendűek Görögországban...."
Szerintem Bulgária sem rossz. Sunny B ki van épülve, új/felújított szállodák - mondjuk láttunk putrit, de az valami ifjúsági szálló volt). Az emberek is kedvesek voltak, a közbiztonság is jó volt, sokat csavarogtunk Burgas-ba is, a kikötői étteremnél kevés jobb /hangulatosabb helyen jártam... Görögországba viszont anno is ment a lehúzás. Kevés kaja sok pénzért, spúran berendezett apartmanházak, sz@ros wcpapírtól büzlő kukák, stb :D
Tény hogy az ország maga a történelem, de nekem sajátos vonzódásom van az exszocialista országokhoz, tehát Bulgária - Montenegro ezért is kedves nekem :)
Nem baj, hogy hosszú lett, az a jó, mert bőven van benne info :)
Már azon is elgondolkodtam, hogy az utsó komppal ki (21h) ki, az 1/2 10 re van kint, kávé, cigi, nyugis tempó, így hajnali 4re Isztambulba vagyunk, délután 2ig bazár, 7torony, stb, , majd este 8ra Keramoti... Ez szerintem fogható, mert a gyerekeim (5,8) kommandósok... :) Ennek megvan az az előnye is, hogy kimarad a reggeli csúcs...
Én is olyan fajta vagyok, aki mindíg bemegy a legbelebb belvárosba, mert a "sok madár azt hiszi hogy nincs hely, de egy mindíg van" elv már 20 éve működik :D
Remélem, lesz olyan jó Thasos, mint tavaly a Fekete tenger, mert maga a tenger nálam mindent vit (meg a gyerekeknél is).
A bolgár tengerpart a természetes, széles és finom homokos partjával, a lassan mélyülő medrével és alig-sós vizével elég egyedülálló Európában, az általam ismert görög beach-ek kevésbé gyerekbarátok. Más kérdés, hogy a természeti szépségek, az épített környezet, a szolgáltatások általános színvonala érezhetően magasabb rendűek Görögországban. (A kaja és a vendéglátók kedvessége meg döntetlen.)
Amennyire néztem a Google Map-ot, valami autópálya féleség van Szófiától Kavala felé, persze nem végig saccolnám.
Én két éve voltam egy konferencián Blagoevgrádban, az kb félút, és odáig már új építésű, tökéletes minőségű autópályán mentünk. Azt nem tudom, utána mennyi van kész, de amikor valaki belinkelte az új macedón szakaszról készült bejárós videót, akkor a youtube feldobott nekem egy csomó drónfelvételt az épülő bolgár autópályáról a görög határ közelében. Azon már majdnem kész volt a pálya - de nem tudom, mikoriak voltak a felvételek.
Blagoevrádtól délre egyébként egy igen gyönyörű helyen, a Kreszna-völgyén keresztül vezet az út, én még akkor azt választanám, ha körbe már megépült volna az autópálya.
a gyermektelen török családok - és a többség ilyen - is figyelembe veszik ezt a szabadságuk tervezésénél!
Szerintem ők repülővel járnak. Én az utóbbi időben elég sokat repültem balkáni városokba, és azt tapasztalatam, hogy minden kis porfészket, ahol van nemzetközi repülőtér, fapados járatok tucatjai kötik össze mindenféle nyugat-európai városokkal. Amíg valaki egyedül vagy a párjával közlekedik, egyszerűen jobban megéri repülni. Az autózás akkor alternatíva, ha tényleg többen (sokan) mennek egy autóban.
"... a Németországban élő törökök is ismerik :) ..."
OFF.
2015-ben, szeptember elején mikor Törökországban barangoltunk, valahol Pamukkale környékén rámvillantott egy szürke Merci, dudált is egyet, majd mellénk érve láttuk a "sógórokat". Osztrák rendszámú autóban ült a kalapos, bajszos papa és a kendős mama, integettek a "szomszédnak", ha már találkoztunk ilyen messze az otthonunktól (gyerek nem volt velük, tehát épp az a kategória, akiről te beszélsz).
Kissé bizarr volt.
ON.
Persze, nem lehet a linkelt "naptárt" szentírásnak venni, de a nagyobb dugók a határon, fizetőkapuknál azért elég jó összefüggésben vannak az iskolaszünet(ek) kezdetével.
Lehet, hogy normaidőre dolgoznak a vámosok. Egy utas (autó) 5 perc (csomagok, turi-muri, ...)... jöhet a következő. Mióta mi vagyunk a "schengeni határ", ezt a rutint minden évben tapasztaljuk, korábban gyorsabban mehettünk át.
(Régebben "szórakoztam" velük. Arra a kérdésre, hogy "mit hoztak?", mondtam, hogy "Köveket .... a tengerből." "No, mutassa csak!" Aztán, mikor látta, hogy tényleg ilyen barmok vagyunk és a csomagtartóban a kisebb nagyobb színes kavicsok hemperegnek, hát elég csúnyán néztek rám.)
Ma már nem merek legénykedni, mert a végén még tényleg megtalálják a "dutyifrís" cuccokat.
"Mert a legjobb szerv a bunkó szerv és a "schengeni ellenőrzéssel" mindent meg lehet magyarázni :("
Egyetértek! Tavaly szombat éjjel, vasárnap hajnal Horgos 1500 m táblától Röszke belépés 2 km távolság 5 órahossza menetidő. Katasztrófa. Aki ott volt látta mi történt, ha nekem mesélné valaki el sem hinném...Szerb oldalon 4 kapunál gyorsabban ment mint magyar oldalon 6-nál. Magyar oldalon egyértelműen szándékosan torlódtatták fel a sorokat. Ez nem a törökök miatt volt, épeszű ember látta és felfogta...
Van autópálya, a görög A2-es, tele fizetőkapukkal, egy pihenőhellyel és nagyon kevés benzinkúttal (a pályán nincs benzinkút, le kell hajtani valamelyik városba, aztán ott vagy megtalálod a kutat, vagy nem - anyáztam már eleget emiatt). (Utoljára talán 2014-ben jártam arra, a helyzet azóta lehet jobb lett.)
A határállomás kifelé (GR-TR) elég gyors szokott lenni, kb fél óra (útlevél mindenkinek szükséges!), az autót a határon elvámolják és bevezetik a tulajdonos útlevelébe, mert kifelé csak ugyanazzal az autóval jöhetsz. (Nehogy lecseréld valami jó kis Tofas-ra). A határ túloldalán kis idő után a D110-esen folytathatod az utat Isztambul felé (legnagyobb részén 2*2 sávos, elég jó minőségű út, kivéve, ahol éppen felújítják). Menetiránnyal szembe közlekedő traktoron nem meglepődni!
Egy nap alatt (5 és 21 óra között) szerintem ez igen húzós lesz, Isztambulban alig láttok majd valamit és már rohanni kell vissza. Érdemes lenne megaludni valahol útközben (Törökországban vannak nagyon olcsó és elviselhető -kb. görög apartman- minőségű szállodák is).
Tankolni mindeféleképp Törökországban ajánlatos (a 95-ös kb. 350 Ft). Isztambulban meg nyugodtan menj be a központba, tele van parkolóházakkal, udvarokkal (OTOPARK), fizetős ugyan, de nem drága és nem kell tömegközlekedned a külvárosban hagyott autóhoz (esetleg több órán keresztül - a csúcsforgalom elég zsibbasztó).
A határon visszafelé (TR-GR) már lehet hosszabb a várakozás, mert akkor már jönnek hazafelé a törökök és lehet akár több órát is várni kell ilyenkor a határon (az esti kompot tuti lekésitek), ezért írtam, hogy érdemes aludni valahol (mi már kipróbáltuk a török benzinkutakat is).
Anno, valahol a határ után egy kisvárosban megálltunk egy autókereskedés parkolójában (éjjel 2 lehetett) és már épp elaludtunk volna, mikor jött a szomszéd benzinkutas és mutatta, hogy menjünk át az ő parkolójukba (nem kell fizetni) és aludjunk ott, mert biztonságosabb. Hajnalban, az ébredés utáni egészségügyi sétátán eléggé meglepődtünk, mert a WC-jük nagyon tiszta, és nagyon kultúrált volt (szerb ÖMV, MOL,... elbújhat mellette, a görög A2-es pihenője meg végképp).
Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
Idén mi is tervezzük, hogy a görög nyaralás után pár napra átruccanunk Isztambulba (szállás már le van foglalva).
Rendben, köszönöm a jótanácsot, ezt fogom tenni. Tiszasziget kellően messze van az M5-től, szóval addig nem kalandoznak Allah hű alatvalói, mintahogy régen sem tették :D
Tényleg.. leva... :) Az kavarhatott be, hogy tavaly két matricát kellett venni, mert olyan patentül - lehúzósan - van megoldva, hogy a haza útra épp lejár. Amúgy a kutya se nézte, a haveromék meg nem is vettek, mert azt sem tudták, hogy van Bulgáriába matrica.
Amennyire néztem a Google Map-ot, valami autópálya féleség van Szófiától Kavala felé, persze nem végig saccolnám. Ezért is fordult meg a fejembe, hogy esetleg Bulgárián keresztül mennék.
Komp: néztem, elvileg 16 EUR/út Keramoti - Thassos közt (ezt javasolják) reggel 6kor megy az első be a szigetre, az utolsó 21.30kor.
Egyik nap át akarunk menni Isztambulba, de ez így érdekes lesz, mert 5.30kor ki, 21.30kor be... szóval ha véletlen nem sül, alhatunk az autóba :)
Isztambul és Thassos közt van egyáltalán pálya? Amennyire látom, elvileg van... de egy határátkelő is, ahol ki tudja, milyen a forgalom. Úgyhogy ez jó ötletnek tűnt, de nem biztos hohy kivitelezhető
Nem rossz ez a táblázat, de van egy óriási hibája; a Németországban élő törökök is ismerik :) Arra gondolok, hogy a gyermektelen török családok - és a többség ilyen - is figyelembe veszik ezt a szabadságuk tervezésénél! Lássuk be; nem tudunk ez ügyben okosak lenni; június közepétől augusztus elejéig kifelé, illetve július közepétől augusztus végéig visszafelé Röszke és Tompa, de lassan a kisebb határok is maga a nagy halál. És nem csak hétvégén; én tavaly nyáron a hét közepén, kora délután bepróbáltam a régi Röszkét; csak 6 autó volt előttem, de hiába örültem; jöttek bringával, kismotorral a helyiek akik mindenkit megelőztek és kedélyes 10-20 perces beszélgetéseket folytattak a szervvel... Akik pedig szemmel láthatóan élvezték a látványt; pillanatok alatt több tucat autós akart a forró aszfalton megdögleni olyan kocsikban melyről ők nem is álmodhatnak, de a látványtól elélveztek. Mert a legjobb szerv a bunkó szerv és a "schengeni ellenőrzéssel" mindent meg lehet magyarázni :(
Természetesen 0-24-es. A Trák-tenger pedig melegebb mint a fekete. Van Makpetrol kút is a határ előtt. Még nem néztem meg a komp menetrendet, de hamarosan megteszem és leírom, ha ėrdekel. A Transporter szerintem személykocsi de megledem azt is ha a rendes gépemnél leszek. A Bolgár matrica tényleg 15, de nem euró, hanem leva. Nem mindegy😁!
Ez nem rossz gondolat, kérdés, hogy Doirani nyitva van-e non-stop.
Sofia irányon filózok még. Tavaly odafelè nem volt gond Dimotrovgrad-nál (hazafelé annál kobban becuppantottuk). De ha megveszed a bolgár matricát (ha jól rémlik, valami 10-15 EUR), akkor éppen Macedonián keresztül is mehetünk kb 3 EUR-ért, majd követem az általad javasolt utat.
Remélem, lesz olyan jó Thasos, mint tavaly a Fekete tenger, mert maga a tenger nálam mindent vit (meg a gyerekeknél is).
OFF
Tavaly egy 9 személyes 102 le-s Transporter Fapad Edition-nel voltunk, mivel két család elfért benne. A gyerekek élvezték, a feleségem élvezte a középső sorba, a haverom meg mellettem, hogy nem neki kell vezetni, én meg nem.
VISZONT....
Amit buktam a lassúságán, bőven visszajött a határon és a fizetőkapuknál, ugyanis senki nem akart egy nagyobb testű autóval boxolni a helyekért. Magyarán, ha én egyszer kitaláltam, hogy sort váltok, akkor meg is tettem :D
Azóta lett nek7nk is egy 5 személyes tgk, relatív jól felszerelve, és a praktikusság jegyében lehet hogy azzal megy7nk.
On
A kérdés: a Transporter méret Macedóniába és Görögországba plussz költséggel jár?
Többen írják,hogy Evzonit el akarják kerülni a hosszú sor miatt,de szerintem ott csak kb.12ó-ig kell sorra számítani amikor a hajnalban induló Mac. és Szerb autósok elérik a Görög határt. Délután de különösen este én még nem vártam 5 percnél többet!!Idén is estére tervezem az odaérést Júl.elején Reggelente és szombatonként valóban lehetnek hosszabb sorok,de Röszkét semmi sem tudja felülmúlni.Ha valaki most tervezi az útját,csak akko kerülje el Evzonit ha Szombaton érne oda vagy De.,különösen azért is mert már kész az eddig hiányzó pályaszakasz.
A heti nézet szerint idén a július 14-15-ei, illetve a 21-22-ei hétvége nem lesz olyan súlyos (nincs,vagy kevés a közeli szünetkezdet), a német iskolai szünetek zöme megkezdődik július 8-ig.
Augusztus első hétvégéjén viszont már elkezdődik a visszavándorlás, mert kezdődik az iskola (ez a hazafelé tartó nyaralókat érintheti).
Az előző útunk "szenvedései" miatt választottuk a jul. első felét. :) Talán ekkor még nem lesz olyan óriási a forgalom. Odaút normál, 14 óra alatt odaértünk, visszafele tele minden vendégmunkásokkal 19 óra a hazaút.....
Tavaly a Gmaps forgalma elég jól követte a valós helyzetet. Persze kell hozzá net, ami itthon -Görögország felé menet- nem probléma, de amikor jövünk hazafelé, szerb mobilnet híjján már gondot okozhat. Én tavaly ezt úgy oldottam meg, hogy az újvidéki (valahol ott is van egy) MOL kútnál wifin bejelentkeztem és elég jól látszott merre NEM kell menni.
(Azért MOL, mert ott többnyire kevesen vannak és így van net elérés is. OMV kútnál ez esélytelen, annyi szokott lenni a török és mindegyik wifizik.)
Próbáltam olvasni a faces csoport híreit is, de nem sok használható volt akkor épp közöttük.
Mi jul.6-án éjszaka fogunk indulni, hogy 7-én kora hajnalban átérjünk a határon. Majd kiderül mekkora lesz a forgalom és annak függvényében kell kitalálnunk, hogy hol menjünk át. A határig is 300km ....menet közben kell majd kitalálnunk.
Ásotthalomnál én már megszívtam; úgy tűnik nagyon ismert, de természetesen Te döntesz. Az a baj, hogy nem tudom honnan indulsz; mert ha nyugati irányból, akkor melegen ajánlanám Bácsalmást vagy Bácsszentgyörgyöt; ez utóbbi tutira nem ismert :)
Javaslom az Evzoni határ elkerülését! Kavalába megyek én is augusztus elején. Mi a Mrdaja-Doirani határt használjuk és nem szalonikiig felé megyünk. Rodopoli, Serres, Eleftheroupoli, Kavala az én irányon a szigetre.
Igen, tudom, eredetileg szegedi voltam :D ... és ráadásul Újszentivánon katona :D Dekkoltam Tiszaszigeten eleget a pof@m miatt :D :D :D Na meg persze a régi szép időkben (anno 90's) akinek volt jogsia, legalább egyszer vitt ki benyát :)
És az ásotthalmi mennyire jöhet szóba? Kelebián anno néhányszor mentem át, de akkor még nem volt Ásotthalom.
Szekeres István cikke tökéletes,annyi a változás,hogy azóta több az autópálya
Szekeres István köszöni az elismerést ;-)
A helyzet az, hogy két éve ugyan voltam a szerb-macedón határ szerb oldalán (munka), de azóta nem nagyon járom az útvonalat. (Sajnos vagy szerencsére mostanában másfelé járok.)
Viszont továbbra is szívügyemnek érzem "az" útvonal leírást, amit idén 19 éve vezetek. Az ittenieknek azt hiszem természetes, hogy mindezt bármiféle díjazás nélkül.
Eddig is használtam a topik tapasztalatait, és ezután is szeretném. Ha valaki változást tapasztal az előző leírásokhoz képest, kérem, ossza meg az információit itt pontosan. Minél részletesebb, annál jobb.
Fotóknak, ilyesmiknek külön örülök.
Az itt leírt és megerősített információk alapján aktualizálom a leírást.
Szerb, Macedon tankolás, pályadíj kártyás, páran írták,hogy a macedon kutak próbálkoznak,hogy nem jó a terminál ,persze rizsa mert euróban akarják ,nekik kellemes váltóban,de Én 8 alkalommal voltam és egyszer sem tapasztaltam. Kiszállsz, card OK? és akkor nem mond nemet. ha nemet mond akkor 5 km és ott a következő. A Lukoilnál és a Macpetrolnál nem lesz kostolgatás. Úgyis mindenki az elején televágja és a végén megint, kb. 170 km a macedon szakasz. Érdemes is mert a mac benzin tavaly 300.-ra jött ki a görög 450-re. A görögöknél a pálya csak kes, a kutak lehet kp és kártya is. Szekeres istván beszámolója alapmű olvasd át.
- Ha jelzik, hogy nem megy a kártyás fizetés de EUR-t elfogadnak, akkor abból jól nem jössz ki pénzügyileg, inkább köszönd meg és menj tovább egy kutat.
- Általánosan előfordulhat, hogy egy adott bank kártyái nem mennek és nem ők a hunyók. Nekem előfordult, hogy szerb kapunál, macedón kúton egy adott banktól származó két kártyám többszöri kísérletre sem ment, a feleségem másik bankhoz kapcsolódója meg igen. A következő kapunál már nem volt gond.
- Görögországban előfordult, hogy megkérdezték mennyit fogok tankolni és ragaszkodott hozzá a kutas, hogy előre húzza le az összeget. Biztos voltak rossz tapasztalatai magyar rendszámos autókkal :)
Mivel feltehetőleg hétvégén mennétek és akkor iszonyú sorok tudnak a határokon kialakulni én elkerülném a helyedben a nagyforgalmú átkelőket; Röszke helyett Tiszaszigetet, Dimitrovgrád helyett pedig Stezimirovtsi-t javasolnám, mert amennyi időt esetleg elvesztesz az inci-finci utakon, annak többszörösét nyerheted a kellemesen kihalt határátkelőkön. Röszkén és Dimitrovgrádon egyszerűen túl sok a török :)
Én külföldön a "Sygic Navigation Free" változatot használom, a térképek ingyenesek és elég frissek, kis megszokási idő után elég jól navigál (pl. van benne sávasszisztens).
OFF. (Tavaly Delhiben simán visszamentünk gyalog a szállodánkba a segítségével egy tök ismeretlen környéken, vásárlás után. "Kicsit" drága lett volna a tuk-tuk arra a 800m-re.)ON
Nekem tetszik.
A fizetős változat 25€ körül elérhető, az már on-line infókat (pl. forgalom) is tartalmaz.
Ellenben Szerbiában-Macedóniában nincs is rá különösebben szükség, az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni a belgrádi letérő az alább említett Stevie-féle leírásban szerepel.
A felsorolt navigációs szoftverek közül csak az Igo offline. Hátránya az, hogy androidos Igo csak 2016-os térképeket tartalmaz (sajnos egyre ritkábban frissítik a térképeket), ami az új autópálya szakaszokat és sok felújított útszakaszt nem tartalmaz megfelelően.
Sok mindenre választ találsz benne a kérdéseid közül.
Előre váltott matrica nem nagyon működik errefelé, mindenütt fizető kapukkal fogtok találkozni, Görögországban csak a kp működik (vagy ugyan egy e-matrica rendszerük, de mi, az "egynyári" utazók azt nem használjuk), máshol nyugodtan fizethetsz kártyával.
Van Zakynthos fórum, a kompozásról ott tán többet tudnak, illetve itt is visszakereshetsz.
Sziasztok! Kérni szeretnék némi segítséget! Első Görög utunk. máshol sem voltunk az érintett útvonalon.
Debrecenből- Zakyntos Laganas az úticél személygépkocsival.
Milyen navi működik jól Igo, Waze, Google (Autóban is van gyári, VW touran).
Korábbi években olvastam, hogy volt lehetőség előre megváltott kütyüvel "fizetni" a kapuknál, de arra már nem emlékszem, hogy az mely balti állam volt.
Vasárnap jártam azon a szakaszon, szerintem nagyon jó esetben lesz kész jövőre a Grdelica-i szorosban a pálya. A korábbi újságcikkekhez képest további részen omlott le a támfal.
A határ előtti 8 km kevésbé érthető, nagyjából teljesen sík szakasz, pár lehajtót kéne még összetákolni.
A macedón új rész remek, viszont előtte (Negotino-Demir Kapija rész, kb.10 km) elkezdték felújítani a régi szakaszt és leterelnek a párhuzamos "régi" útra.
nálunk a gyereknek már két éve van,versenyekre jár szerbiába ausztriába,fura,mert sosem gondolkoztam el azon hogy hogyan mivel utazik,aztán két év után szembesültem vele hogy van személyije.de az biztos hogy én nem kellettem hozzá.
errefelé az a hír járja hogy az útlevélnél van hogy mindkét szülő kell hozzá.
de mondjuk nem lepődök meg ezen,nemrég teljesen más okból mentem ügyet intézni akkor még okmányirodának hívták,itt azt mondták hogy "á azt így nem lehet" fogtam magam átmentem a szomszéd városba,és láss csodát ott megoldották.
Erre a kérdésre a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) ad választ.
FŐ SZABÁLY az, hogy a különélő szülő elviheti külföldre nyaralni a gyermeket.
A különélő szülő a gyermekét nem huzamos időre a másik szülő kifejezett HOZZÁJÁRULÁSA NÉLKÜL viheti külföldre, ha
a szülők közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot;
csak a szülők egyike gyakorolja a szülői felügyeleti jogot (bíróság döntése vagy a szülők megállapodása alapján), de a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság nem korlátozta vagy vonta meg.
Végre van valami előnye, hogy tagja vagyunk egy olyan közösségnek, amelybe a tranzitországok nagyon vágynak. Volt épp elég genyózás a múltban, akárhogy is hívták ezeket a kedves délszláv országokat. Ma meg Szerbia a legjobb szomszéd!
Többször vittem már az unokámat,soha nem kérdezték meg eddig,hogy miért van ott és esetleg kié a gyerek.Hívatalosan kellene közjegyzősi okirat hozzá ez tény.
Nem kevés, de ez az út alagútból hídra vezet, szóval tényleg nagy meló lehetett. Amúgy meg szuper, hogy végre elkészült. Már csak a szerbiai szakasz kellene, aztán lehetne hasítani végig. Szeptemberben kipróbáljuk:))
270000000€ volt a 28 km. építési költsége. Hozzávetőlegesen 3266666666-ft/km. Annak idején a Simicska féle cég 4,5 mrd ft/km-es ajánlatot adott be a 4-es főút autópályává alakításához, amire a lézerjani azt mondta, hogy reális. A g nap után meg azt, hogy sok. Azért ez sem volt olcsó csak a Makedónoknak. Lényeg, hogy kész van.
3. Pld Groupama online kotheto biztositasanak a szerzodesi feltetelei
SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS BIZTOSÍTÁSA 17. A biztosítás terjedelme Sürgős szükség esetén a biztosítás kiterjed: a. orvosivizsgálat; b. akut megbetegedés esetén járóbetegkénti orvosi ellátás; c. kórházi ápolás, halaszthatatlan műtét; d. névre szóló orvosi rendelvényre történő gyógyszervásárlás; e. orvos által indokoltnak tartott mankó-, botvásárlás, illetve egyéb gyó- gyászati segédeszköz orvosi rendelvényre történő kölcsönzése; f. fájdalomcsökkentő fogászati kezelés (fogpótlás nélkül) maximum 2 fogra, foganként maximum 150 euró összegig; g. terhesség 28. hetéig bekövetkezett spontán vetéléssel, koraszüléssel kapcsolatos kórházi, orvosi költségekre, de a biztosítás rutinvizsgálatok- ra és terhes gondozásra nem terjed ki; h. a biztosított orvosi értelemben vett járóképtelensége esetén a külföldi kórházba vagy orvoshoz történő mentőszállítás vagy taxi külföldön felmerülő, indokolt és szokásos orvosválasztás nélküli költsé- geire, a mindenkor érvényes helyi orvosi díjszabások figyelembevételével.
hallottam olyat hogy az esetleges szülésre nem biztosítanak. a megcélzott időpontban 17hetes lesz
Egy terhesség 17-ik hetében sok minden előfordulhat, de szülés nem. A 38-40 hetes terhesség fele előtt nem "szülésről," hanem vetélésről beszélünk. Ez nyilván egészségügyi kockázat a mamának (szegény magzatnak sajnos már nem), de ezt alap esetben fedezik a biztosítók. Persze nyilván érdemes kikérni a saját szülész-nőgyógyász véleményét.
nem egészen idevaló,de a biztosítós fórumok elég halottak.szóval az a helyzet hogy a párom terhes és nem sok erről a tájékoztatás,de hallottam olyat hogy az esetleges szülésre nem biztosítanak.
a megcélzott időpontban 17hetes lesz.aki esetleg volt már ilyen helyzetben vagy tud hasznos infót adni,azt megköszönném.
Az a baj hogy attól még a fizetőkapuk megmaradnak,az is egy elcseszett dolog,és sajnos úgy tünik hogy nem is akarnak rajta változtatn.
Fura hogy ezt a dolgot mi magyarok kezeljük a legjobban.mert még nyugaton is eröltetik a hülye matricáikat,ráadásul az se mindegy melyiket hova ragasztod....,mi meg simán tudjuk matrica nélkül kezelni.
Intézd el gyorsan Szerbia felvételét az EU-ba meg a schengeni övezetbe és máris haladni fog a sor! Egy füst alatt a Makedónokat is el kéne intézni, de ott lesz néhány kifogása a szeretett Görögországnak.
A kis határon(Mrdaja-Doirani) kell belépni GR-ba és utána Rodopoli, Serres, Eleftheroupoli, Kavala. Aki tovább megy annak Keramoti. Fasza út, semmi forgalom, nézelődés miegymás.
Egyébként, ha SRB-MK tranziton mész Thasosra nem feltétlen szükséges fizetős úton menni(GR-ban). Jómagam ki is hagyom. Persze nem vagyok normális példa mert én annyit megyek pályán kamionnal, hogy örülök ha elkerülhetem kiskocsival.
Igen. € , nemzeti valuta és bankkártya. A görög helyzet nem teljesen pontosan az amit írtam, de egy turistának az automatikus díjfizetési rendszer bonyolult és felesleges.
Sziasztok!Tavaly voltunk autóval görögben de készpénzzel fizettünk a kapuknál.Az idén is megyünk de kártyával szeretnénk fizetni.Kérdésem az,hogy ugyanott tudok kártyával fizetni mint ahol kp val,vagy másik kapuhoz kell állni?
Tökéletesen elegendő a személyi igazolvány a gyerekek számára is mind a szerb, mind a macedón határon (a görög határon pedig eleve nem kérdés, hogy jó-e a személyi, mert az már megint EU).
alapszabályként görögországba menet minden határon jó a személyi igazolvány
mellékszabály, hogy ha csak az egyik szülő utazik a kiskorú gyerekekkel, akkor jobb az útlevél (mert annak kiváltásához kell a másik szülő beleegyező nyilatkozata is), ha személyivel utaznak, akkor kell a másik szülő részéről egy beleegyező nyilatkozat (magyar és angol nyelven) a gyerekek külföldre utazásához
Üdv mindenkinek. Segítséget kérnék. 2 kisgyerekkel (7 és 9 évesek) megyünk Görögországba, előzőleg már 2x mentünk velük, akkor volt érvényes útlevelük. Most csak személyi igazolványuk van. Így lehet utazni velük Szerbiában, Macedónián keresztül? Vagy csináltassunk nekik útlevelet?
Vranje környékét megíírtad, de mi újság Maciföldön? Demir Kapija után átadták az új alagutat és az azt követő autópálya szakaszt? Ha igen, akkor gyakorlatilag végig kész van az autópálya.
Azt a görög kaput úgy rémlik már láttam tavaly augusztusban is csak még nem üzemelt. Gondolom az a dél-szerbiai terelés még marad nyárra is,legalábbis a tavalyi készültségi fok alapján :( De ha hinni lehet a f@szbukos csoport híreinek, a maciknál talán átadják a teljes hiányzó részt?
Nem lenne hátrány, ott már nyűgös voltam kicsit tavaly is..
Görög határ után kinőtt a földből egy fizetős kapu... Szerbeknél is lett egy vagy kettő új kapu.. Ráadásul az egyiknél 50 centet kell fizetni.... Vranje környékén szerintem maradt minden a régiben... Azt a szakaszt kellemes tempóban toltuk le visszafele.. Baromi jó sima aszfalt van rajta :) Röszkének mentünk kifele, 17 óra körül értünk oda, kb 30 perc volt az átjutás. szerb oldal 1 perc :( Többi határ max félpercek voltak... Haza éjszaka Tompának jöttünk, nem mertem Röszkének jönni..
Nagy vonalakban végigtoltam Szerbiát, semmilyen büntit nem kaptam, érdekesen közlekednek a gyorshajtók. Mennek mint a meszes, majd pár km és vissza lassítanak elmegyek mellettük.. Pár perc, megint elhúznak mellettem.. Ezt eljátsszák vagy hússzor ... Kifele behalt az autóm, az egyik vízcső műanyag vége megadta magát.. Leskovac környékén éjszaka egy benzinkútig eljutottam, ott a kutas gyerek szólt egy szerelőnek aki 5 perc múlva meg is jött.. Direktre kötötte a fűtőradiátorról jövő csöveket, a légtelenítőt ledugozta ... Tovább tudtunk menni, csak nem volt fűtésünk, de az legyen a legnagyobb baj.. Rohadt modern autó :( Este majd még írok..
ITT szinte mindig megálltunk és vettünk néhány pohár bolgár kefírt (v. joghurtot) és szinte egy kortyra meg is ittuk mind a 3 decit. Nagyon jó frissítő volt anno.
A tulajjal megbeszéltük (oroszul), hogy a bolgár kefír sokkal jobb, mint a Danone (no meg olcsóbb is volt).
(Ha itt is elkészül az autópálya, megszűnik a jó kis "biznisz" a helyieknek.)
A vidék szépségével és az út minőségével semmi gondom, csak akkor, amikor mi mentünk ezen az útvonalon, egyáltalán nem volt kiépítve, sem ellátva a tájékozódást megkönnyítő táblákkal (sőt inkább félrevezető infók voltak kitéve).
Pozitív, hogy a nagy uniós fejlesztések hátterében (autópálya, dunai híd) erről sem feledkeztek meg.
Anno a bregovói bolgár határállomás volt a legalja mindennek (majd egy órát vártunk, úgy, hogy senki sem volt előttünk, a wc meg egy disznóól volt). Hazafelé meg a szerbek szórakoztak ugyanitt velünk. A román-szerb, vaskapui határnál max megvámoltak kicsit, de nem szórakoztak sokat a be-, és kiléptetéssel.
Régen, mikor csak kompozni lehetett, azért mentünk erre, mert gyorsabb volt az út, de ma már a vidini híd elkészítésével, arra sokkal gyorsabb a haladás (gondolom, mert azért a legrövidebb út mégis az E-75-ös és már arra járunk).
Nyilván én csak mint opcionális lehetőséget vetettem fel ezt az útvonalat, de a határral kapcsolatban megjegyezném; 3 éve az egész procedúrán negyed órán belül túlestünk, sehol semmi szivatás nem volt, tök kulturált és normális volt az egész. A táj pedig lenyűgöző; érdemes volt arra menni és az út minőségével sem volt gond!
Azóta pár dolog persze biztos megváltozott, de a bregovói hatás szerintem még most is borzalmas és tuti ugyanannyit kell várni, mint 14 éve - na jó, lehet azóta Bulgária is közelebb került Európához ;-)
A plusz 1 határátlépés viszont biztos lassítja az amúgy sem gyors haladást.
Szerintem ezen az úton csak akkor érdemes menni, ha:
- még sosem jártunk erre és szeretnénk világot látni (a vidék errefelé sokkal szebb, mint a szerb autópályás rész),
Én is megcsináltam az írást illetve készítettem hozzá egy linket is.
Ha már megcsináltam, bemásolom az én változatomat is, nem pont ugyan olyan lett. ;)
Az M5 autópályát (Szeged előtt) az M43 csatlakozásakor elhagyod. Ez az út Nagylak 2 határátkelőhelyre vezet. RO-ba belépés után azonnal veszel úthasználati matricát, ami elektronikus tehát a szélvédőre semmit nem kell ragasztani! Roviniete feliratú konténerhez odamész a forgalmival és megveszed. Legyen RON nálad! Online előre is meg lehet venni az utazás előtt, de kb. egy héttel korábban kell intézni, mert pár nap mire megjön az igazoló mail és az ki kell nyomtatnod és magadnál kell tartanod! Ha hétvégén, vagy más okból nagy torlódás van a határon, elkerülheted Battonya vagy Kiszombor felé. Tehát Nagylak 2 után az autópálya neve A1 és ezen mész tovább! A pálya kikerüli Aradot, Temesvárt és számodra az A6 leágazásig tart. Az A1 Bukarest és Déva, az A6 Lugos(lugoj) és Calafat felé megy tovább. Még pár km pálya és Lugos kikerülése után visszatér az út a régi 6-os útra, melynek minősége kifogástalan. A következő komolyabb város Karánsebes (Caransebes). Kikerülő út is van, de keresztül is mehetsz rajta, ahogy tetszik. Orsováig jó kanyargós liftezős az út, néha egy Drobeta Turnu Severin tábla biztosít arról, hogy irányba vagy. Ezt a várost, Szörényvárt (DTS) szintén kikerülheted, én keresztül szoktam menni rajta. Ha esetleg már tankolnod kell itt érdemes! A városban van MOL, ŐMV, Rompetrol, mind jó. A határhoz közeledve kicsit drágább lesz. Alig érsz ki a városból jön Simian, ahol nagyon figyelsz, mert le kell térned jobbra az 56A jelű útra! Calafat 92km. Hinováig a Duna mellett megy az út és Maglavitig maradsz is rajta! Maglavit után elágazik az út, te jobbra mész Calafat felé! A hátralévő út a hídig nem túl rózsás, egy része fel van marva de nem kátyús. A településre nem mész be, hanem fel a hídra, ahol mindkét ország hatóságai megejtik az okmány ellenőrzéseket.
A Bolgár rendőrökön túljutva megveszed a matricát,(15 BGN vagy 8 € az egy hetes) itt tényleg az és fel is kell ragasztani a szélvédőre! A hídon átérve a Vidin városát elkerülő út következik, ha elfáradtál nyugodtan menj be a városba és találni fogsz pihenőhelyet a lakóautóddal. Ha folytatod az utat Montana a következő elérendő város, ami 3 féle módon is megközelíthető, én az E79-en maradva (bolgár 1 sz. út) szoktam menni. Ezen az úton Montanáig 12t-s súlykorlátozás van, ezért kamionforgalom gyakorlatilag elhanyagolható. Montana után a Bolgár főváros jön és megint van választási lehetőség. Első a 81-es főút, én azon szoktam menni (személyautóval) nagyon kanyargós, kemény hegyes völgyes és ez a legrövidebb. Lakóautóval vagy vontatott lakókocsival nem ezt választanám. Maradnék az E-79-en, Vratsa, Botevgrad, Yana, Szófia kőrgyűrű, melynek útszámozása 18-as. Itt már a legfontosabb felirat neked a Kulata! Ez a BG-GR határ. Még több mint 200 km, de jó sok autópálya szakasz van Blagoevgrádig és a határ előtt 15-20 km-el megint pálya van. A GR belépés előtt tankolj tele, mert Gr-ban drága az üzemanyag! A végső pályaszakasz előtt van egy ŐMV kút, sosincs probléma a kártyás fizetéssel. (Közvetlenül a határon is van valami nevenincs petrol kút)
GR-ba belépve fizetőkapu és irány Sidirokastró, Thesszaloniki. A Ring Roadot elérve tovább úgy ahogy az előző írásomban részleteztem.
"Akkor ezt úgy értelmezem, hogy el tudtad olvasni az irományom a Gumped Papónak olvashatatlan betűtenger ellenére.
Az M5 autópályát(Szeged előtt) az M43 csatlakozásakor elhagyod és ez az út Nagylak 2 határátkelőhelyre vezet. RO-ba belépés után azonnal veszel úthasználati matricát ami elektronikus tehát a szélvédőre semmit nem kell ragasztani! Roviniete feliratú konténerhez odamész a forgalmival és megveszed. Legyen RON. nálad! Online előre is meg lehet venni az utazás előtt, de kb. egy héttel korábban kell intézni mert pár nap mire megjön az igazoló mail és az ki kell nyomtatnod és magadnál kell tartanod!
Ha hétvégén vagy más okból nagy torlódás van a határon, elkerülheted Battonya vagy Kiszombor felé.
Tehát Nagylak 2 után az autópálya neve A1 és ezen mész tovább! A pálya kikerüli Aradot, Temesvárt és számodra az A6 leágazásig tart. Az A1 Bukarest és Déva, az A6 Lugos(lugoj) és Calafat felé megy tovább. Mg pár km. pálya és Lugos kikerülése után visszatér az út a régi 6-os útra melynek minősége kifogástalan.
A következő komolyabb város Karánsebes(caransebes) kikerülő út is van de keresztül is mehetsz rajta ahogy tetszik. Orsováig jó kanyargós liftezős az út, néha egy Drobeta Turnu Severin tábla biztosít arról, hogy irányba vagy. Ezt a várost (DTS) szintén kikerülheted, én keresztül szoktam menni rajta. Ha esetleg már tankolnod kell itt érdemes! A városban van MOL, ŐMV, Rompetrol, mind jó. A határhoz közeledve kicsit drágább lesz.Alig érsz ki a városból jön Simian ahol nagyon figyelsz mert le kell térned jobbra az 56A jelű útra!
Calafat 92km. Hinováig a Duna mellett megy az út és Maglavitig maradsz is rajta! Maglavit után elágazik az út, te jobbra mész Calafat felé! A hátralévő út a hídig nem túl rózsás, egy része fel van marva de nem kátyús. A településre nem mész be, hanem fel a hídra ahol mindkét ország hatóságai megejtik az okmány ellenőrzéseket. A Bolgár rendőrökön túljutva megveszed a matricát,(15 BGN vagy 8 € az egy hetes) itt tényleg az és fel is kell ragasztani a szélvédőre!
A hídon átérve a Vidin városát elkerülő út következik, ha elfáradtál nyugodtan menj be a városba és találni fogsz pihenőhelyet a lakóautóddal. Ha folytatod az utat Montana a következő elérendő város, 3 féle módon is megközelíthető, én az E79-en maradva(bolgár 1 sz. út) szoktam menni. Ezen az úton Montanáig 12t-s súlykorlátozás van ezért kamionforgalom gyakorlatilag elhanyagolható.
Montana után a Bolgár főváros jön és megint van választási lehetőség. Első a 81-es főút, én azon szoktam menni (személyautóval) nagyon kanyargós, kemény hegyes völgyes és ez a legrövidebb. Lakóautóval vagy vontatott lakókocsival nem ezt választanám. Maradnék az E-79en, Vratsa, Botevgrad, Yana, Szófia kőrgyűrű, melynek útszámozása 18as.
Itt már a legfontosabb felirat neked a Kulata! Ez a BG-GR határ. Még több mint 200km, de jó sok autópálya szakasz van Blagoevgrádig és a határ előtt 15-20km.-el megint pálya van. A GR belépés előtt tankolj tele, mert Gr-ban drága az üzemanyag! A végső pályaszakasz előtt van egy ŐMV kút, sosincs probléma a kártyás fizetéssel.(közvetlenül a határon is van valami nevenincs petrol kút) GR-ba belépve fizetőkapu és irány Sidirokastró, Thesszaloniki. A Ring Roadot elérve tovább úgy ahogy az előző írásomban részleteztem. Ha valami nem tiszta akkor kérdezz nyugodtan!"
Dear Katana750. Teljesen jó az írásod, nagy hasznát veszi az, aki ezen az úton akar menni. Remélem, hogy nem haragszol meg, de beletettem pár "Enter"-t.
A Katana750 Suzuki termékére utal, ugye? Egy pillanatra arra gondoltam, hogy a japánok híres kardjára.
Ez pedig egy elég jó leírás ami talán hasznos lehet számodra. Egyébként az út minősége jó, kamion forgalom elhanyagolható; az gyakorlatilag egy szépen megcsinált panoráma út, ami szerintem Neked való.
megkértek, hogy tagold picit az írásod, tényleg rendkívül nehéz végigmenni rajta. te ahelyett, hogy ezt a kis kritikát elfogadtad volna, megsértődtél, és dafke olvashatatlanul írtad meg.
nem tudom, mire számítottál? valszeg akik mínuszt adtak, ezért adták, és nem azért, mert elolvasták.
és nem tudom, hogyan lehet nicknevek között ilyen kemény érzelmekről beszélni, mint utálat. max. kinevetjük egymást, de utálni..ugyan.
Rajtam rendszeresen heroint kerestek a bocskoros fináncok. A Bechet-Orjahovo, Turnu Mágurele-Nikopol kompokon lehet nosztalgiázni akinek hiányzik!(dupla pénzért)
Akkor ezt úgy értelmezem, hogy el tudtad olvasni az irományom a Gumped Papónak olvashatatlan betűtenger ellenére. Az M5 autópályát(Szeged előtt) az M43 csatlakozásakor elhagyod és ez az út Nagylak 2 határátkelőhelyre vezet. RO-ba belépés után azonnal veszel úthasználati matricát ami elektronikus tehát a szélvédőre semmit nem kell ragasztani! Roviniete feliratú konténerhez odamész a forgalmival és megveszed. Legyen RON. nálad! Online előre is meg lehet venni az utazás előtt, de kb. egy héttel korábban kell intézni mert pár nap mire megjön az igazoló mail és az ki kell nyomtatnod és magadnál kell tartanod! Ha hétvégén vagy más okból nagy torlódás van a határon, elkerülheted Battonya vagy Kiszombor felé. Tehát Nagylak 2 után az autópálya neve A1 és ezen mész tovább! A pálya kikerüli Aradot, Temesvárt és számodra az A6 leágazásig tart. Az A1 Bukarest és Déva, az A6 Lugos(lugoj) és Calafat felé megy tovább. Mg pár km. pálya és Lugos kikerülése után visszatér az út a régi 6-os útra melynek minősége kifogástalan. A következő komolyabb város Karánsebes(caransebes) kikerülő út is van de keresztül is mehetsz rajta ahogy tetszik. Orsováig jó kanyargós liftezős az út, néha egy Drobeta Turnu Severin tábla biztosít arról, hogy irányba vagy. Ezt a várost (DTS) szintén kikerülheted, én keresztül szoktam menni rajta. Ha esetleg már tankolnod kell itt érdemes! A városban van MOL, ŐMV, Rompetrol, mind jó. A határhoz közeledve kicsit drágább lesz. Alig érsz ki a városból jön Simian ahol nagyon figyelsz mert le kell térned jobbra az 56A jelű útra! Calafat 92km. Hinováig a Duna mellett megy az út és Maglavitig maradsz is rajta! Maglavit után elágazik az út, te jobbra mész Calafat felé! A hátralévő út a hídig nem túl rózsás, egy része fel van marva de nem kátyús. A településre nem mész be, hanem fel a hídra ahol mindkét ország hatóságai megejtik az okmány ellenőrzéseket. A Bolgár rendőrökön túljutva megveszed a matricát,(15 BGN vagy 8 € az egy hetes) itt tényleg az és fel is kell ragasztani a szélvédőre! A hídon átérve a Vidin városát elkerülő út következik, ha elfáradtál nyugodtan menj be a városba és találni fogsz pihenőhelyet a lakóautóddal. Ha folytatod az utat Montana a következő elérendő város, 3 féle módon is megközelíthető, én az E79-en maradva(bolgár 1 sz. út) szoktam menni. Ezen az úton Montanáig 12t-s súlykorlátozás van ezért kamionforgalom gyakorlatilag elhanyagolható. Montana után a Bolgár főváros jön és megint van választási lehetőség. Első a 81-es főút, én azon szoktam menni (személyautóval) nagyon kanyargós, kemény hegyes völgyes és ez a legrövidebb. Lakóautóval vagy vontatott lakókocsival nem ezt választanám. Maradnék az E-79en, Vratsa, Botevgrad, Yana, Szófia kőrgyűrű, melynek útszámozása 18as. Itt már a legfontosabb felirat neked a Kulata! Ez a BG-GR határ. Még több mint 200km, de jó sok autópálya szakasz van Blagoevgrádig és a határ előtt 15-20km.-el megint pálya van. A GR belépés előtt tankolj tele, mert Gr-ban drága az üzemanyag! A végső pályaszakasz előtt van egy ŐMV kút, sosincs probléma a kártyás fizetéssel.(közvetlenül a határon is van valami nevenincs petrol kút) GR-ba belépve fizetőkapu és irány Sidirokastró, Thesszaloniki. A Ring Roadot elérve tovább úgy ahogy az előző írásomban részleteztem. Ha valami nem tiszta akkor kérdezz nyugodtan!
Szerintem ez a téma már erősen lecsengett a minket érintő délszláv útvonalon és veszélynek kitéve meg egyáltalán nem voltunk. Tehát biztonságilag rendben van az útvonal. A tavaly ide beírt egyetlen kirabolt honfitárs esete úgy tűnik teljesen egyedi volt. Egyébként érezhetően erősebb, láthatóbb volt a rendőri jelenlét a szerb szakasz parkolóiban. Nagyon örülök, hogy szalad az idő és a választások után remélem csökken ez a téma a sajtóban! Egyáltalán nem vagyok híve annak ami a kerítés megépítése előtt zajlott nálunk, de a minden baj okozója a Soros meg a migráns meg a civil szervezetek, már nagyon kontraproduktív nálam. Szóval, "ugorgyunk"! Szerintem én megírom az érdeklődőknek a RO-BG útvonalat.
Kurvára tudnak rám vigyázni, ha egy falusi úton 2 kilométert megyek biztonsági öv nélkül, viszont ha betürnek hozzám az kurvára nem érdekli őket, szóval részemről hagyjuk ezt a rendszer a hibás, nem a rendőr szöveget.
erről nem ők tehetnek,hanem a rendszer.persze van baj velük is,de gondolj bele,persze hogy nem mennek a cigók közé,mit tudnak(mit szabad)csinálni?semmit.ha már hozzányúl a gumibotjához is meghurcolják.
Az meg egy másik hogy itt Cegléden az Ugyer külterületen egy pár szál kolbászért elreszelik az idős néni nyakát a cigók, kimenni meg nem mernek a derék csendőrök. De hajnali kettőkor a kihalt Pesti úton a Cegléd tábla előtt trafizni az persze lovagias. Meg mikor az Erzsébet krt-Rákóczi út sarkán feltörték a furgonomat, átellenben a Blahán láttam két járőrt, szóltam nekik, azzal elintézték hogy az 7. kerület, ők meg a 8. vannak nekik ahhoz semmi közük. Kész. Meg sorolhatnék még..
Egyetértünk, csak most nem az volt a téma. De elég megnézni a viselkedésüket a határokon, az öntelt, pökhendi vigyorukat amikor elnézik milyen szép, hosszú sort tudtak összehozni, az irigységüket; hogy mások pl. Görögországban nyaralnak. De Letenyénél pont ugyan ilyenek.
Elgondolkodtató amit írtál. A múlt héten két kollégának elvették a jogosítványát a Szilágyságban, mert megelőztek egy vánszorgó lovaskocsit az előzni tilos tábla hatálya alatt egy felezővonal nélküli forgalommentes falusi(kicsit kanyarodó) összekötőúton. Az intézkedő rendőr neve Molnár Krisztián és egy büdös szót nem beszél(t) magyarul. Elképesztő meddig tud süllyeszteni az asszimiláció. A délszláv útvonal ehhez képest baráti látogatás.
Ok . A cikk elején azt írják megkezdik mindenütt, a következő mondatban meg Az átlagsebességet egyelőre a Sid és imanovci közötti szakaszon mérik, a többi szakaszon még nem hozták működésbe a rendszert. Szerdán megyek arra majd kiderül...
És nyilván nem dobják a kukába azokat a kis eszközeiket sem, amelyekkel a felüljárók tetejéről mérnek; minden kóbor dinárnak van helye... Vagyis vagy Sólyomszemnek kell lenni, vagy a tempomatot belőni és legfeljebb végig anyázik magában az utazó.
Mivel a szerb kormánynak, illetve tulajdonképpen a költségvetésnek elemi érdeke a mielőbbi bevezetés szerintem nem fognak sokat cicózni; "kiemelt kormányprogram" lesz a rendszer teljes körű beüzemelése :(
"Azt se tudom, ha bemértek hogy büntetnek,kivesznek a fizetőkapu után, vagy csekket küldenek, vagy mi a bánat ?"
Ha jól értelmeztem a korábban ez ügyben megjelent híreket, akkor fizetéskor a fizető kapunál egyből látják, hogy valaki "száguldozott" és innen nem nagy ügy szólni a helyben strázsáló fogdmegeknek és egyben átadni a kis slejfnit, mely jelzi hogy mennyivel is ment a delikvens. Az pedig egyetlen szerb közeget sem fogja érdekelni, hogy miképpen fizet a "tettes", kinek és mennyi kényelmetlenséget okoznak. Ahogyan egy tavalyi beszélgetésünkben megegyeztünk; többet kell kávéznod :)
Az én olvasatomban tehát: ha a mért két pont között nem terveztem megállást, akkor felesleges 120-nál gyorsabban menni (átlagosan) az adott szakaszon, mert biztos a büntetés. Ha terveztem a két mért pont közötti szakaszon megállást, akkor az állás idő függvényében túlléphetem a 120-as átlagot annyival, amennyit az állásidő megenged. Persze azt nem írják sehol sem, hogy az egyedi méréseket (trafi) megszüntetnék, azaz attól, hogy átlagban jó vagyok, még adott helyen a sebesség túllépéséért megbüntethetnek. Innen valóban pénztárca kérdése.
A kérdésedre a válasz a linkelt cikk legelső sorában van:
"Április elsejétől Szerbia összes autópályáján megkezdődhet az átlagsebesség mérése. Ezt az információt a szerb belügyminisztériumból (MUP) erősítették meg a Politika napilapnak."
Nyilván a "megkezdődhet" feltételes módot jelöl, véleményem szerint, ha megkezdődhet, meg is kezdik. Csurogjon csak a rendszer ára minél hamarabb vissza. :-(
Most akkor mi van ? nem mérnek mindenütt még ? Csak a cikkben említett szakaszon ? Azt se tudom, ha bemértek hogy büntetnek,kivesznek a fizetőkapu után, vagy csekket küldenek, vagy mi a bánat ? Azt meg nem tudom elképzelni főszezonban hogy büntetnek egyszerre sok autóst meg ha a helyszínen kell büntit fizetni.. Nagy nagy káosz a fejemben ezzel kapcsolatban..
De ha már így összefutottunk. Egy kérdésem lenne az úttal kapcsolatban.
Valahol valamikor olvastam (illetve 2016-ban láttam is a készülőfélben lévő kaput), hogy a szerbiai első kaput közelebb hozták a határhoz. Na annak a pontos helye érdekelne, mivel hiába nézem a google maps-et, sehogy sem találom.
A Belgrád utánit, amit szintén áthelyeztek, azt megtaláltam.
Persze, azért mondom, hogy jó egy ilyen app. Egyébként én óra szerint 150-es tempomattal szoktam menni, ez valós 143-144, ha kicsit nagyobb a forgalom, már nemigen jön össze a 120-as átlag. Egy-egy terelés, sebességkorlátozás már le is viszi, de jó, ha látod mennyi az annyi.
Az a 150-es utazótempó egy kicsit azért erős lesz. Bár nem tudom pontosan mit értesz utazótempó alatt. Én azt, hogy felgyorsítasz 150-re és tempomat be.
Ha 132 km-en 120 helyett 150 az átlagod, akkor kicsivel több, mint 13 perc nyereséged lesz. Véleményem szerint annyi nem megy el a gyorsítással, lassítással, egy kis várakozással a kapunál....
Belgrádig kicsit oda kell figyelni rá, de a 120-as átlag azért nem kevés, 150-es utazótempót jelent nagyjából., Belgrád Nis között meg egy pisi/kávé aztán rendben is van.
Igaz! Ezt le is tárgyaltuk és ezért nem értem az előrejelzést. Miért indulnak tömegesen haza most hétvégén? Remélem azért sima út lesz mindkettőtöknek!
Az ortodox húsvét egy héttel pont a miénk után lesz.. Remélem nekünk is sima utunk lesz.. Csak attól a rohadt szerbiai átlagsebesség méréstől tartok ... Hogy a pic..ába fogok olyan tetű lassan menni :(
Uh, köszönöm az infót...ránéztem a hírekre én is...nem ír kecsegtetőt a határokra sajnos...még mindig nem sikerült véglegesen döntenünk hová menjünk...szinte megint a 4 napos ünnepnapok zömére esőt írnak egész Európára, kivéve dél-Itáliát és Görögországot :-) csak picit zavaró, hogy a 4 napból 2-t úton lennénk...habár imádunk vezetni...áh...meglátjuk :-) de köszi ismét a segítséget :-)
Szia Mexike! Az a helyzet, hogy ma azt hallottam az egyik rádióállomás hírei után, hogy hétvégén Röszkénél óriási forgalomra és emiatt természetesen hosszú várakozásra kell számítani a húsvétra hazatérő vendégmunkások miatt! Akkor nagyon hajnal legyen az a péntek hajnal! Esetleg vegyétek számításba a kis határokat!(Tiszasziget, Ásotthalom) Viszont azok csak 7 órakor nyitnak. Az M5 pályán az M43 elágazás előtt(Szeged előtt) van egy un. mátrixtábla. Ezt nagyon figyeljétek! Ha torlódás vagy stau van kiírva az Röszkére vonatkozik. Ha tovább mentek, nemsokára eléritek az 55-ös út csatlakozását és el lehet menni Tompa felé. Nem nagyon értem mitől lódulnak meg(ha igaz) most hazafelé az ortodox keresztények? Remélem számottevő várakozás nélkül átmentek!
ez pontosan így van! hiába áll ki a kolléga a portája elé és látja a saját szemével, hogy lapos a Föld valamint a Nap szemmel láthatóan a Föld körül kering, attól még nem így van :-)
"vannak viszont olyan dolgok,és most nem rád gondolok, amivel nagyon nem tudok egyetérteni,és ezt általában saját tapasztalatra építem és ha ez így van,igenis kitartok mellette"
Ez egy olyan dolog,hogy a tapasztalaidra hagyatkozva is tévedhetsz.
Gondolok itt a többször felmerült bunkó pesti témára.
Ez tény hogy más minőségben, ritmusban élik az életüket mint mi vidékiek de semmi többről nincs szó, mint a főváros/vidék általánosításról.
Az pedig hidd el nem normális a másikat a pics@ba küldeni.
az hogy megjelenek és ott akkor vita lesz,nem provokáció.neked kell itt a legjobban tudnod ha valamit nem tudok,kérdezek és megfogadom a tanácsot.és arra is képes vagyok hogy megköszönjem.
vannak viszont olyan dolgok,és most nem rád gondolok, amivel nagyon nem tudok egyetérteni,és ezt általában saját tapasztalatra építem és ha ez így van,igenis kitartok mellette.
én nem szoktam hülyézni senkit,általában engem hülyéznek mások.
igazad lehet mert valóban nem szoktam hangulatjelet használni,talán sokszor jobb lenne.rosszabb itt a megítélésem mint az a valóságban lenne.
Hát egyszer csak el kell mondania valakinek ezt is. ://
Az jól követhető a különböző fórumokat átnézve, hogy ahol megjelensz, ott hamarosan balhét csinálsz. (gondolom, a Te szempontodból ez úgy jön le, hogy mindenki beléd köt....)
Leginkább az látszik, hogy a nézeteidet egyedül üdvözítőnek tekinted, és a veled egyet nem értőket rövid úton vagy lehülyézed, vagy melegebb égtájra küldöd, és semmi módon nem vagy hajlandó kompromisszumra.*
Ez a viselkedés nem szokott népszerű lenni, pláne ha nem ritkán alpári a stílus is hozzá. A fórumokat látogatók döntő többsége nem "anyázni" akar, és nincs kedve belemenni ezekbe az értelmetlen harcokba.
* el lehetne ezeket úgy is mondani, hogy ne legyen belőle háború.
Ha hangulatjeleket is használnál (amit eddig sosem tettél), az sokat finomíthatna a mondandódon.
De ez is csak egy vélemény......., és a legkevésbé sem ítélkezés.
Arra gondolt az olvtárs, hogy ha az utolsó húsz hozzászólás egymás baszogatásáról szól akkor az a színvonal romlásának a jele. És ha minden, ezt kritizáló felvetésre újabb tíz hozzászólásnyi "magyarázat" érkezik akkor inkább nem szól az ember csak rátok hagyja a hülyeséget...
Osztom Kerkyra olvtárs véleményét, elvonási tüneteink vannak :) Már csak pár hónap és mindenki kiszabadulhat a mi kis Abszurdisztánunkból aztán irány a tengerpart! Kicsit mindenkinek igaza van, az újoncok valóban használhatnák a keresőt (én is az vagyok, de én is kerestem előbb azután kérdeztem), de valahol a tizedszer feltett kérdésre is szívesen látom hogy van válasz, mert kicsit nosztalgiázom és valljuk be hogy enélkül meg pangás lenne a topikban.
Nem tudom mi a jobb de ne bántsuk egymást, én örülök hogy itt vagyok, rengeteg hasznos információt kaptam.
aha,értem.emberhez méltóan kommunikálni!csak egy valamit nem értek,szóval az hogy az általam használt "pic.ába"szót szerinted jelenteni kell,akkor mi van az általad használt "seg.éből"szóval,az rendbe van?ha már ennyire le megyünk dedóba!óvodába volt utoljára hogy valakit beköptem mert csúnyán beszélt.
tudod?csak olyat várj el másoktól,amit te magad is megtartasz!
Szerinted? Akkor segítek. A bejárt topikokra kattintva kiírja a kiikszelt nicknevet. A topikokra megnyitva kiírja, hogy letiltott Nick. Tehát láttam, hogy moditopik, balazsh. Ennyi bőven elég volt. Szívesen.
Ha nem tudnak egyesek emberhez méltóan kommunikálni, akkor miért baj, ha ezt jelenti valaki a moderátornak? Úgy kell leírni a gondolatokat, hogy az megfeleljen az alapelveknek. Ez itt nem a kocsma. Senki nem rántott ki senkit a seggéből, hogy ilyet megengedjen magának. Nem csak az a vélemény van, amit te) képviselsz. Fogadd el, hogy másnak is lehet véleménye.
Egy ideje nem szívesen írok ide, mert ... hát ..... hogy is mondjam. A színvonal erősen változik, és nem jó irányba.
T. Katana750!
Ez a hozzászólás: "Egy nálam már kiikszelt sírógép, láttam, hogy írt a moderátornak." pedig egy kicsit nagyon sántít.
Ha valakit kiikszeltél, akkor hogy látod, hogy mit ír? Szóval legközelebb gondold át mit írsz le. :)