Mindig is volt fügém kisebb-nagyobb megszakításokkal. A mostani lakhelyemen kb 5-6 éve van. Ez szentesi barna. 2 évig konténeres volt, aztán 1 télen kint takargattam. Azóta részlegesen 1-2 ág elfagy, amit levágok. Azokon a helyeken többfelé ágazódik, így több lett mindig a termés. Az ősszel brutál módon kidaraboltam tőből pár vastag ágat, mert az epres már nem kapott napfényt. Ősszel ki is vágom, de most biztos lesz néhány gyökérsarja, amiről lehet szaporítani.
Most gyökereztettem barna török fügét és zöld termésűt is aminek nem tudom a nevét. Nyaralóból kihajló ágról csippentettem a szaporítóanyagot. Ültetek a kertbe most néhányat mert nem bánnám ha rám szakadna egy mázsa termés. Sajnos védett helyem nincsen. Mellesleg gyűlölök füvet nyírni, ezért most dzsungelt csinálok.
A füge ellensége nálunk elsősorban a veréb és a feketerigó. Másodsorban a hangya. Roppant kellemetlen, mert ha a füge termés érett és picit megnyílik az alja, belemásznak a hangyák és mire kipiszkálom, elmegy az étvágyam is. Erre azt a tanácsot olvastam, hogy be kell dörzsölni a füge törzsét fokhagymával. Ezekre gondoljál te is.
Madár ellen biztos jó a madárháló csak én még nem vettem, azt szoktam, hogy mielőtt megérik a füge igyekszem a madár előtt levenni, tálba teszem, másnapra érett. dem olyan mintha éretten a fáról enném.
Köszönöm a választ! Ideális növénynek tűnik akkor: az őzek sem szeretik, ennek angol site-okon már utánanéztem. Hány éve van egyébként fügéd? Milyen fajta/fajták? A telet hogyan bírták? Védted őket hideg ellen?
Érdeklődnék, hogy van-e arról valakinek tapasztalata, hogy a fügék leveleit mennyire szeretik a meztelencsigák. A barna spanyol és a szürke fekete pettyes, nagy meztelencsigákról lenne szó.
Kész az átültetés, sikerült nagy földlabdával átrakni, ketten alíg bírtuk el. Alul egy vékony réteg fekete föld, a földlabda beiszapolva. Némi metszés még vissza van és lehet várni a termést. :-) Köszi a tanácsokat!
Szerteágazó erős gyökérzete van, de semmi baj ha itt-ott beleszakad. Nem kényes, meg fog eredni. Azért próbáld nagy ívben körbe ásni. Ha megmozgatod közben, érezni fogod hol fogja még erősebben.
Hálás lesz a tápanyagban gazdag gödörért. Szerintem mindenféle trágya megfelel, jól kavard el a gödörben. De azért vád meg mások véleményét is.
Átültetném a végleges helyére a fügebokrot, ami 3-4 éves. Kiszedéshez szeretném tudni, hogy milyen a gyökere, illetve tavaly letermett gombatrágyát rakjak-e a gödörbe? Köszönöm a válaszokat! Vasárnap aktuális az átülti.