A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi! 😀 Te indítottál el a lejtőn! A Te Brasiliád ill. a kávéfőzős videóid alapján szerettem bele a Lady-be!( Most azonban egy duál bojleres gépre koncentrálok!)
Ketten már biztosan vagyunk, akik becsülik a Lady-t.😊
Van egy kérdésem. Remélem lesz aki válaszol és nem csak "olvass vissza, két évvel ezelőtt ezt már írtuk" típusú kommentek jönnek :-)
Van egy Delonghi EC155 kávéfőzőnk, most vettem hozzá egy Graef 702-es őrlőt.
Kérdés: hol lehet a delonghihoz nyomásfokozó nélküli szűrőkosarat kapni?
Én a neten nem találok- ha nincs, van-e helyettesítő terméke?
Másik kérdés: a diffúzorlemez felfogató csavarja hála istennek olyan puha fémből van hogy nem elnyíródik a feje már egy ránézéstől is. Kinek van valami ötlete, hogy lehetne kibányászni?
Brasilia Lady kávéfőzőmet 320ml-es rézbojlerrel , Sestos PID-el szerelve kiváló állapotban eladom. Tartozékok: 2db szűrőtartó kar 1 db 1 sz szűrő 1 db 2.sz szűrő 1db vakszűrő 1db POD szűrő műanyag tamper kávéadagoló kanál A kávéfőző Auber Pt100 érzékelővel, Fluid-otech OPV-vel van ellátva. A PID szerelése hőálló vezetékekkel, üvegszövetű védőcsővővel történt. Minden kérdésre szívesen válaszolok.
Nem én találtam ki, olvastam már postai mérleggel, rugós mérleggel, nekem otthon fürdőszoba mérleg volt :). Az alábbi linken a fizikai levezetést is megtalálod angolul, ha ki akarod mérni újból a saját gépeden. Mindennapi használatba azért bekavar, hogy a tenyered nem pontszerű, és mindenkinél máshova esik az eredő, de Kalmár mérései igazolták a számoltakat. (Mivel az összes változó paraméter arányos a végső nyomással, így egyszerű hármasszabállyal kiszámolható hány kg-hoz hány bar nyomás társul, és kész a nymásprofilozás fürdőszobamérleggel. Digitális mérleggel nem működik jól, mert átlagot mér, sajnos kell egy olcsó analóg)
A kapaszkodásnál majd úgyis eljutsz odáig, hogy a fej és bojler közötti résznél egyszer csak megjelenik a víz, na ott a határ, amiből kettőt vissza kell venni.
Holholhol? Mire gondolsz? Még sohasem tapasztaltam ilyet. A tied már egy '75 utáni modell, amikor a fej 2 csavarral van a bojlerre rögzítve?
Borulás az előfordul nálam is, persze. Biztos, hogy nagyon érdekes lenne egy nyomásmérő, kár, hogy a Kalmár-féle ára -érthető okokból!- nem értelmezhető a kis pavoni térben!
Katoczi, Te fürdőszoba mérleggel szimuláltad karost? :-D nem bírom elképzelni, de ha azt mondod működik a módszer, tanulható ilyenformán a sacc 9 bar, megpróbálom!
Dupla/szimpla : csak nagyon ritkán használom a szimplát, mert nehezen tudom eltalálni, tulképp feladtam, de ha jól emlészem, Parci, Te meg a duplát nem használod, ugye?
A duplához 2x húzást egyébként a nemtom hogy gondolták a annak idején a fejlesztők, f@sza kis presszóba sitty bele a mosogatólé, ájjáj. Van, aki csinálja?
Én is köszi most is és mindíg a sok okosságot, bő 1 év pavonizás után még rengeteg tanulni- és kísérleteznivalóm van.
Mazzerrel kapcsolatban én is ezt kezdtem el leszűrni. Mióta megvan, 3. próbálkozásra már jó kávét tudok húzni. Aztán elég a hőfokkal játszani, a lefolyás minden más értelemben atom stabil.
Ezeknél (mazzer) azért nem annyira kérdéses a homogenitás.:)
Én mindig aggódom, hogy vajon az enyém eléggé az-e.
Én azt az igazi krémkávé szerű állagot szeretem. Na az ritkán jön össze, de ha jól tudom ez jellemzően két kávénál van meg.Guatemala, meg még valami talán. (javítsatok ki ,ha nincs igazam)
A pogácsa fellazulása miatt nem csinálom én sem, bár óvatosan csinálva nem vészes, kellő előáztatással megvan a 35ml, ami több is mint amire 15g kávéból szükségem van. A felkeményítés lényege, hogy a fejből minden levegő távozzon, így csak vízzel legyen telve. Bár ezzel nő a shot térfogata, klasszikus értelemben véve nem Fellini (akkor sem, ha ezt nha annak hívják külföldi fórumokon is).
Igen láttam már ezt én is! Amit írtam, azzal arra utaltam, hogy a rugó nélkülieknél is ezt az elnevezést írták a felpumpálásra. Sőt. Láttam átlátszó szűrőtartókarral történő próbát is Fellinire. Ha jól emlékszem a kar visszaemelésére keletkező nyomáscsökkenés fellazítja a pogácsát is.
Az szerintem nem színész, igazi barista (més szerepe nincs a filmben, kicsit feltűnik egy büfében). És ha az olaszok rendesen dokumentálnák a trükköket, akkor nem kellene ilyen nyomozómunkával előásni más témájú filmekből, de nem szeretik megosztani az efféle információt. És biztosan nem hiba, próbáltam, jobb lesz tőle a pavonis kávé.
Oksa koszike. Lehet megnezem azt. Hat sajna ez a hely nekem nem jott be. Kertem egy duplat. Dozerbol adta vicctamerrel tomoritett, es valamiert duplat ket kiscseszebe csapolta majd azt ontotte at nagyobb cseszebe. Gyorsan leszaladt es hig volt...izre nem lett volna rossz ha jol kesziti el