Keresés

Részletes keresés

per/sanchez Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170451

Sziasztok,

 

Ismét egy kis segítséget szeretnék kérni:

 

A kedves kollégák a duplaszűrő lenullázása után, merő jószándékból sikeresen tönkretették magát a kart is... (addig csiszolták, míg sztem már nem tömít rendesen ha felrakom) Ha vkinek esetleg lenne otthon elfekvő készleten egy dupla szűrője  saeco via venetohoz, vagy még esetleg egy kar is, azt meghálálnám. Én egyelőre még nem találtam használtan.

Új kart még nem vennék egyelőre, hátha dupla szűrővel még elketyegne.

 

 

előre is köszönom

Üdv

Ps

 

 

 

 

Bazs09 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170450

A Reneka érdekes téma. Mielőtt vettem volna, Lali írta, hogy nála durvább őrleményt kért. Pedig én is a kisebb szűrő ellenállás, finomabb őrlemény logika felől futottam neki, de valami hibádzik a képletben, mert nekem is durvábbra (igaz minimális mértékben) kellett darálnom hozzá.

Előzmény: levytee (170446)
Katoczi Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170449

Vsz finobbra kell állítani a renekánál, majd meglátod ha kipróbálod, de a különbség nem nagyon nagy általában.

A nyomás adott (mivel a pumpa vízhozama meghaldja a kávé készítéséhez szükséges víz mennyiségét). A dupla szűrő 2x akkora felületén egységnyi idő alatt azonos nyomáson, kétszeres mennyiségű kávé fog átfolyni (ha a pogácsa egységnyi felületre számított ellenállása azonos).

Előzmény: levytee (170446)
bzsx Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170448

Sziasztok,

 

Új(még nem használt) Gaggia Evo-t vagy Classicot keresek. Elsősorban Evo-t.

harminc hathuszonnyolc nyolcvannyolc ötvenkilenc

Katoczi Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170447

Pedig "de".

Előzmény: levytee (170434)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170446

Megértettem. Köszi. Igen én hozzászóltam a szimpla/és dupla témához, mikor én a 14/25 szűrőkből indultam ki, ahol nincs szűkebb keresztmetszet. 

 

Ha már szűrő, a renekánál a kisebb  ellenállás miatt finomabbra kell őrölnöm ,mint mondjuk a LM szűrőnél? Még holnap kezdeném tesztelgetni. 

Előzmény: H_G (170443)
decca Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170445

Szimpla szűrőnél nemcsak az őrlemény mennyisége kisebb, hanem a szűrő áteresztő részének a keresztmetszete is, ezért

kevesebb kávé folyik át rajta ugyanakkora nyomás hatására ugyanannyi idő alatt. Hogy tényleg ugyanannyi legyen ez az idő,

ahhoz még az őrlemény finomságán (ellenállásán) is állítani kell általában.

Nálam a Gaggia Classic gyári szűrői nem voltak őrlő állítás nélkül cserélhetőek, de vettem egy másik szimpla szűrőt (LM?), azzal

már nagyon egyforma lett a lefolyás, de ez mák.

Előzmény: levytee (170442)
handras Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170444

Szerintem a különbség a kétféle szűrő lyukainak felületéből adódhat. Azonos nyomáson nagyobb felületen (több lyukon) több folyadék tud átmenni.

 

Többieknek köszönöm a válaszokat!

 

 

 

Előzmény: levytee (170441)
H_G Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170443

Ezért más a két szűrőkosár alakja, azzal kompenzálják a kávémennyiség eltérését. Az egyes kosár vastagabb rétegbe rendezi a kisebb mennyiséget. De ez sohasem sikerül tökéletesen, ezért kell állítani a darálón, ha egyik mennyiségűt sem szeretnéd túl- vagy alulextraktáltnak.

 

Előzmény: levytee (170441)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170442

Itt nem lehet szerkeszteni a hozzászólásom?

 

Na szóval értelek titeket, de a hátterét nem értem. Értitek? :) 

Előzmény: levytee (170441)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170441

Mindent értek, visszavonom minden állításom. Én 14/25g szűrőknél tapasztaltam, hogy a nagynál több idő kellett ugyanazon arányokhoz. Sose mértem stopperrel. De én hiszek nektek, de logikai alapon nézve nem értem. :O A nyomás ugyanaz nem? Kb az OPV-m 9baron van, ha jó a pogi annak ellenállásával be is áll erre a szintre, viszont a 25g-nál 50g kávét szeretnék lefőzni, míg a 14g.-nál 28g-at. A 28 gramm kávé , miért jön le ugyanazon időn belül a 50g-hoz képest. Ha egyszerűen az a válasz, hogy a 25g-os őrleményt durvábbra kell őrölnöm akkor megértem, ha nem akkor mi. Ha nem gond valahogy mondjátok el nekem. Köszi előre is.

Előzmény: decca (170440)
decca Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170440

Igen, az ritka szerencse, ha nem kell állítani az őrlőn, ha szimpla szűrőről duplára váltasz.

Előzmény: levytee (170437)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170439

oké

Előzmény: H_G (170438)
H_G Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170438

Akkor állítanod kell a darálón, hogy ne legyen több.

 

Előzmény: levytee (170437)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170437

Az első. Bocs. De nem dupla idő, csak több.

Előzmény: decca (170436)
decca Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170436

Ja, és mi nem? Az első vagy a második kérdés?

Előzmény: decca (170435)
decca Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170435

Jó, nem egzaktul egyenlő (mondjuk, mi az, hogy ideális?), de semmiképp nem a duplája. Kb. ugyanannyi.

Ha kiderül, hogy nem, akkor hazugság volt eddig az életem...

Előzmény: levytee (170434)
levytee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170434

Szerintem nem. 

Előzmény: decca (170432)
H_G Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170433

Két csapolás között nem sok tisztítás kell szerintem. Egy csészényi tiszta vizet kiengedek és letörlöm szivaccsal a felsőszűrőt, ennyi.

 

decca Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170432

Neem, a szimpla és a dupla szűrővel is ugyanaz az ideális lefolyási idő.

Én szoktam egyet öblíteni két főzés között, de ez egyéni preferencia kérdése. Szerintem illene.

Előzmény: handras (170431)
handras Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170431

Ha kettes szűrővel főztök két személyre, akkor értelemszerűen dupla annyi ideig tart az átfolyás ugye? 

 

Ha több adagot főztök egymás után (vendégség) akkor két főzés között a teljes tisztítási procedúrát végigjátszátok? 

sasbence Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170430
mester66 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170429

Még fiatal vagy , meglátod csak jönnek még a gépek sorban. Mind nem lehet a Tiéd (az enyém), de törekedni kell rá!😄

Előzmény: Zsolimano (170428)
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.13 0 1 170428

Engem már ez az Ecm is a mennybe repít. :-) És ez még tetszik is. :-) 

De attól függetlenül tudom, hogy jók a régi gépek. Csak nekem nem tetszenek. ( De ugyan így vagyok a régi bútorokkal is. Hiába ér 5x annyit, meg abban még van anyag, de nekem akkor sem tetszik.)

Mondjuk egy régi karos Faema-t azért szintén fel tudnék dolgozni a pulton. :-)

Előzmény: mester66 (170425)
mester66 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170427

Bocs , zolnagy-ot akartam írni.

Előzmény: mester66 (170426)
mester66 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170426

Erre a zsolnagy videóra gondoltam:

 

https://www.youtube.com/watch?v=g6C5URQOg-w

 

😄

 

 

Előzmény: mester66 (170421)
mester66 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 170425

Kívánom, hogy legyen egyszer majd egy régebbi géped is. Pl egy Faema , vagy egy Reneka. Megszeretnéd őket! Mennyekbe repítenének! 😇

Előzmény: Zsolimano (170422)
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.12 0 0 170424

😁 

Előzmény: _MrB_ (170423)
_MrB_ Creative Commons License 2016.10.12 0 0 170423

Fel hát, csak mivé? :D

Előzmény: Zsolimano (170422)
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.12 0 0 170422

Belsőleg én is nagyra becsülöm! 
Sajna nekem nem jön be a retró. 
De biztos fel bírnám dolgozni, ha itt állna a konyhapulton! :-)

Előzmény: mester66 (170421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!