A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A kedves kollégák a duplaszűrő lenullázása után, merő jószándékból sikeresen tönkretették magát a kart is... (addig csiszolták, míg sztem már nem tömít rendesen ha felrakom) Ha vkinek esetleg lenne otthon elfekvő készleten egy dupla szűrője saeco via venetohoz, vagy még esetleg egy kar is, azt meghálálnám. Én egyelőre még nem találtam használtan.
Új kart még nem vennék egyelőre, hátha dupla szűrővel még elketyegne.
A Reneka érdekes téma. Mielőtt vettem volna, Lali írta, hogy nála durvább őrleményt kért. Pedig én is a kisebb szűrő ellenállás, finomabb őrlemény logika felől futottam neki, de valami hibádzik a képletben, mert nekem is durvábbra (igaz minimális mértékben) kellett darálnom hozzá.
Vsz finobbra kell állítani a renekánál, majd meglátod ha kipróbálod, de a különbség nem nagyon nagy általában.
A nyomás adott (mivel a pumpa vízhozama meghaldja a kávé készítéséhez szükséges víz mennyiségét). A dupla szűrő 2x akkora felületén egységnyi idő alatt azonos nyomáson, kétszeres mennyiségű kávé fog átfolyni (ha a pogácsa egységnyi felületre számított ellenállása azonos).
Ezért más a két szűrőkosár alakja, azzal kompenzálják a kávémennyiség eltérését. Az egyes kosár vastagabb rétegbe rendezi a kisebb mennyiséget. De ez sohasem sikerül tökéletesen, ezért kell állítani a darálón, ha egyik mennyiségűt sem szeretnéd túl- vagy alulextraktáltnak.
Mindent értek, visszavonom minden állításom. Én 14/25g szűrőknél tapasztaltam, hogy a nagynál több idő kellett ugyanazon arányokhoz. Sose mértem stopperrel. De én hiszek nektek, de logikai alapon nézve nem értem. :O A nyomás ugyanaz nem? Kb az OPV-m 9baron van, ha jó a pogi annak ellenállásával be is áll erre a szintre, viszont a 25g-nál 50g kávét szeretnék lefőzni, míg a 14g.-nál 28g-at. A 28 gramm kávé , miért jön le ugyanazon időn belül a 50g-hoz képest. Ha egyszerűen az a válasz, hogy a 25g-os őrleményt durvábbra kell őrölnöm akkor megértem, ha nem akkor mi. Ha nem gond valahogy mondjátok el nekem. Köszi előre is.
Engem már ez az Ecm is a mennybe repít. :-) És ez még tetszik is. :-)
De attól függetlenül tudom, hogy jók a régi gépek. Csak nekem nem tetszenek. ( De ugyan így vagyok a régi bútorokkal is. Hiába ér 5x annyit, meg abban még van anyag, de nekem akkor sem tetszik.)
Mondjuk egy régi karos Faema-t azért szintén fel tudnék dolgozni a pulton. :-)