Valóban, a ZAR mini nem igazi ZAR. Ez egy LUX 18 modell, láthatóan alaposan, nem becsomagolva, csak letéve az üzletben. Csodálkoztam, hogy a neve mellett, a csomagoláson kínai (?) írásjelek voltak.Azt olvasom, hogy a Highfield alumínium ribjei is kínaiak, még a márka is, nem csak a gyár. Az alu javíthatóságát nehéznek tartják, nem házi feladatnak, és kifejezetteh gondozást igénylőnek. Az ellenkezőjét hittem róla.
Egy szépséghibája van, semmi köze a ZAR-hoz, full kínai xar. Az MS marine(Milan Sterk) megvette a ZAR-tól a Zar Mini és Zar Interceptor márkaneveket jó pénzért és kínában és ukrajnában gyárttatja ezt a két xart. A No.:sok nulla 1 számú interceptorhoz volt szerencsém, egy tragédia. A hurka még egyben levőnek mondható, de minden amit ráragasztottak lehullik róla. A test átgondoltsága és kivitelezése kritikán aluli.
Megvolt az első tiszteletkörünk a Dunán, Tahitótfalunál találtam egy nyugis bemeneti pontot (pici kis eldugott szabadstrand a falu szélén, talán 20 méter széles, senki se volt ott csak néha egy kutyás - volt bőven hely parkolni, csónakot összerakni/szétszedni).
Kipróbáltam az új lombfúvómat csónakfújásra - youtuben láttam pár embernél, mint gumicsónakos "lifehack" - kicsi, könnyű, olcsó, másfél órát bírja egy töltéssel, és kb 5-6 perc alatt felfújtam mindhárom tömlőt és a padlót félkemény állapotba, utána csak be kellett állítani keményre a decathlonos szivargyújtós pumpával. 10 perc alatt megvolt, nagyon kényelmesen. A levegőkiszívás meg még gyorsabb volt, pikpakk kirántotta a levegőt szétszereléskor. Szóval nagyon ajánlom mindenkinek, aki gyakran fújkál/ereszt le csónakot. Nekem ilyenem van, de gyártja kb tökugyanezt Makita, meg még pár másik márka:
A múlt heti kalandom remélem lezárult, amikor a strandolás után, hibátlan indulás, trim, stb. után alig 10 perccel megdöglött a riben a villany. A következő leállás után nem indult a motor, csak halkan kattant az önindító. Elő a vészmadzag, és nagy aggodalommal de baj nélkül mentem vissza 30 km-t, nulla árammal, (8-10 Volt, alapjáraton néha 17 is ).
Az akksi kuka, a 10.6 V-ról nem mozdult. Az akksibolt szerint totál megszakadt benne vmi. Újat vettem bele, ma próbáltam ki hordóban. Tökeletesnek tűnik, 13 Volt, szinte bármely fordulaton. Tehát nem a feszszabályzó vagy a generátor halt be, hanem csak az akksi.
Azóta tudom, hogy a 60as motort semennyi se berántani. És megy minden döglött akksival, hol 8 hol 17 Volt töltőfeszültséggel is.
Ja, azt kifelejtettem, a Lupa-szigetnél van egy sólya, , de már van majd 10 éve, hogy ott tettem le.
Kivételkor került elő a csárdából valaki, hogy kellene fizetni. Hogy miért nem írta ki előre, azt nem tudom, lényeg, hogy valami 500 Ft-tal megbékélt, de ma már biztos más az árfolyam
Nem ellentmondás: a tesztekben az első szempont, milyen gyorsan akad meg a horgony, és a homokba könnyebben süllyed, a sáron inkább elcsúszik. A Mantus jól bevágja magát. Nekem az volt meglepetés, ahogy a gyártó által dicsért és drága Fortress leszerepelt.
Ez fura, nekünk azt tanították a tanfolyamon, sőt, még kérdés is volt a jogsi "vizsgán", hogy a sáros/iszapos talaj a legjobb horgonyzóhely.
Én mondjuk mindig sziklás részen horgonyzok, mert ott van is mit nézni a víz alatt szóval még a sima 4 kapás horgonnyal is remekül elvoltam mindig. Ha nem fog tökéletesen max megfogom és elakasztom, a végén meg kiakasztom :D Eddig bevált.
Köszönöm a dunai tippeket, megnézem akkor a Szentendrei ágat, hátha találok ott valami használható bemeneti pontot. Nem futóról, sima sólyakerék, a parton fogom összerakni is a hajót (szóval valami könnyen megközelíthető/parkolós helyet kell találnom).
A tengeri horgonyzó helyek vagy sárosak vagy homokosak, esetenként tengeri fűvel fedettek, nincs további felsorolás. A sáros a rosszabb, általában azon tesztelnek. Van olyan, aki egymaga több, mint száz ilyen videót töltött fel.
A tengerfenék minősége számít, de egy sor saját tulajdonsága is a horgonynak. A négykapás szinte csak sziklák közé akadva tart, vagy ha nagyon nagy a tömege. Kifejezetten van értelme korszerű horgonyt venni, ha valaki horgonyon biztonságot akar.
van egy video vhol a youtube-on, amit egy fuggetlen tarsulat csinalt, amiben a horgony tipusokat hasonlitjak ossze. homokos, koves... medertipusoknal. az pont arrol szol, h. vehetsz te barmilyen hiper-super horgonyt, az mindig csak egy-egy tipusu mederanyag eseten lesz hiper-super
nem mondom, h. rossz, de tudni kell, h. minden fenek tipusra mas horgony a legjobb (ezen a homokos feneken meggyozo, ha nincs mar eleve turpissag a videoban)
Próbára és majd a rendszeres kirándulásokhoz is a Szentendrei-ágat javaslom. Szerintem érdemes felmenni Bogdányig és onnan támadni a Dunakanyart. biztatással tp
Ja, és ha a fizetős is jó, akkor Sződligeten is van egy kikötő, de nem tudom, mit bírnak kérni egy külsős gucsóstól. Lehet nem keveset, mert még sosem láttam ott otthagyott futókat, Dunakeszivel ellentétben.
Újpest, Duna sort nézd meg, van ott vagy 5-6 sólya, de hosszú, és meredek.
Futóval is szopós, mert nem lehet rákanyarodni tolatva. Gyalog is, mert minimum 2 emberes a le-feltolás. ja, és némelyik elé stég van kötve.
A Dunakeszi csurgónál nem nagyon van jobb, oda meg behajtani tilos. (elvileg csak, mert mindenki bemegy.)
Vagy nyomtatsz egy táblát, hogy "KÜLÖN ENGEDÉLY" (azzal be lehet) :-), vagy baj esetén azt mondod, hogy Te már a tábla előtt lementél a partra. Ez inkább csak akkor hihető, ha valami telekjáró szerű autód van. Bár nem tudom, idén milyen, még nem voltam ott.
Ugyan már nem Pest, de Verőcén több helyen is le lehet menni a partra, ha jó a sóderos.
Végre kész lett a motorom, tervezem, hogy kipróbálom a Dunán is - ott még sosem voltam motorcsónakkal, csak felfújható kajakkal csordogáltam le 20-25km-eket Pestig párszor.-De az is elég volt, hogy lássam, mennyire elmebeteg módon közlekedik itt a hajósok (és jetskisek..) közel fele, szóval van bennem egy kis feszkó. Milyen túlélési tippeket adnátok egy Dunán még kezdő zöldfülűnek? :) Valahol a Budapest/Nagymaros-Visegrád közti szakaszon tervezem használni időnként.
Sólyázni először a Marina parton, a foka öbölben terveztem, mert az itt van 2 percre, de valami azt súgja, ott is lehúznának 5-10ezer ft-ra csak azért, hogy ki-be húzzam 20 métert sólyakeréken fél perc alatt - mert kb mindenhol ezt mondták hasonló kikötőkben - és ezt már tényleg olyan szintű pofátlanságnak érzem, még a szokásos hajós lehúzásokhoz lassan-lassan hozzászokva is, hogy inkább keresek mást. De google mapsen és műholdképeken kb Dunakeszi/Révdűlő dunapart tűnik a legközelebbi helynek, ahol be lehetne jutni, és még lehet esélyem parkolni/csónakot összerakni). Van esetleg valami ennél közelebbi Észak-pesti tuti tipp?
The Amphitrite, 19.50 m long, was built in the early 1960s by Zodiac for Commander Cousteau. At the time, it was the largest inflatable in the world and will forever remain the largest RIB built by Zodiac.
Hehe. Az előző gucsóm jelenleg 17 éves. Az elmúlt 3 évben az új tulaj télen-nyáron kint tartja a szabadban. Télen a parton, nyáron vízen és még mindig bírja. (pedig nagynyomású légpadlós)
Én is azzal érveltem az asszonynak, hogy időzített bomba, cserélni kell... :-)
Dehogynem, ólom savas (AGM) akku volt, a Li-ionnal nem lenne ilyen gond.. Meg persze ott a BMS figyeli a folyamatokat, nehogy pukkanjon. Csak az ugye drágább, s nem fért bele a 170E forintos árba..
Vett apósom a kölköknek egy ilyen drágább elektromos terepjárót. S panaszkodik, h nagyon hamar lemerül, nem tudja feltölteni, lekapcsol a hozzá adott töltő. Elkezdtem méregetni, s kiderült, h itt meg elkezd nagyon felmenni a feszültség, s azért old le az automata töltés. A ruszki töltővel is kínáltam, de 18V-nál inkább lelőttem.. Fingom nincs, h ezt mi okozta, de gariban cserélték.
Mellesleg, a motorvezérlő alapvetően harmincx Voltról megy. Az meg csak akkor van, ha forog a motor. A 12-ről csak annyira tud elindulni, hogy lehessen vele kommunikálnni. De pl. befecskendezni se benzint, sem olajat nem tud!
Ja, hogy a berántózsínórral is kérdés volt. Nem tudom, a leírása bizonyára tartalmazza, hogy lehet-e akku nélkül használni. Ha nem, nem érdemes próbálkozni sem akku nélkül, hiányozhat az elektromos részének az akku puffer hatása.
Az önindítós Evinrude E-Tec befecskendezős kétütemű motoromat be se lehet indítani aku nélkül,berántózsinórral?A működéshez nem elég az az áram,amit a generátora termel?
A rédi dízelekhez biztos nem kellett. De egy benzineshez? Igaz, lehet vmi biztonság miatt megoldották, hogy egy behalt akksi miatt ne legyél hajótörött.
Igen, ez a 10.5 v gyanús. Csak két dolgot nem értek: a tökéketes működés és a 10.5 volt közt 12 km volt lefelé, max. 15 perc. Meg mitől ugrál a feszültség 8 és 12 közt?
A hirtelen halálnak is lehet pici előjele(nálam volt)...
Elmentem éjjelre melózni, 1tekerés picit lassabban, de 2. fordulatra oké, indult. Hazafelé mint mikor télen 2-3 fordulatig "töri" az olajat(23fok volt). Hívtam havert, hozzon akksit ha jön nappalosból hazafelé.
Hozott, de gondolta majd valamikor kicseréli.
Aznap utánam kellett volna jönnie a határba a kocsimmal, már meg se nyikkant...
Jah. Egyszer jártam úgy motorral, h hiba nélkül indított, majd útközben egyszer leállítottuk, s onnan se kép, se hang. Letesteltem az akkut, s szikra se volt.. A 10.5 volt kapocsfesz az kuka.
Kellemetlen sztoriban volt részem minap a Dunán. Az elmúlt jó egy hétben mindennap hajóztam, hol a pecacsónakkal, hol a gumival. Fánk,vízisí és harcsák, most tényleg nem panaszkodom. Minap viszont a ribet leállítottam, és nem indított többet. Elszállt az áram. Csa éppen kattant az önindító, de meg se moccant. Néztem sarukat, meg amit lehetett, de nem láttam semmit. Be is ijedtem, késő délután, 3o kmre a sólyától. Persze lefelé. Elő a berántózsinórt, sosem volt még használva, egyből indult vele ( mercury 60 elpto). Legalább kipróbáltam ezt is. Majréztam, visszaérek- e, vagy elszáll az utolsó elektron is és nincs gyújtás, vége. Nem lett baj, visszaértem. Semmi villany nem volt, a trim se ment járó motorral sem. Béci72 voltmérője ment, összevissza ugrált 8 és 11 volt között, fokyamatosan. Ha alapjáratra vettem, 17 Voltra is felugrált. Partot értem megálltam, rögtön levettem a sarut és most 10.5 Volt maradt benne. Azért sem értem, mert kb. 10 perccel az ominózus eset előtt kikötöttem, akkor még a trim, indítás teljesen hibátlan volt.
Kíváncsi vagyok, mi lehet majd. Akksi, feszszabályzó vagy generátor? Vagy madzag? Szerintetek?
en meg felnezek az egre es le a hullamokra :-) ha basz van irany a part (eddig egyszer nem jott be, abbol raadasul evezes lett a sorin :-( a trim madzag szigeteleset eldorzsolte vmi es faxan letestelt a szakado esoben amig horgonyom vartam a vihar veget )
Találtam egy jó applikációt, amelyik szelet, hullámot és hőmérsékletet jól mutat térképpel, előrejelzéssel, és már az ingyenes forma is hasznosnak tűnik: Windy
Majd meglátjuk... Még az is lehet, hogy más márka/kategória lesz. Addig is kiélvezzük, ami van.
A (jelenlegi) kocsim is átlag 12-t eszik, úgyhogy pontosan érzem/tudom mennyi kiadás. Most lesz az első (hivatalos) szervíz, kb 1,6 M volt a tankolás eddig. Mondjuk a 800 ezer meg az 1,6 M között van némi különbség, aki szerint nem, annak adom a bankszámlaszámom. Jelenleg ez az egy verda van a háznál, úgyhogy nincs low budget megoldás a hétvégenkénti kirándulásra. Érdekes, hogy bármit csinálok (hajót húzok 100-al vagy simán autópálya 140), ugyanannyit eszik. Talán augusztusra legyártják a grandlandot, az majd eszik kevesebbet.
A hajóra vannak nagyjábóli számításaim, de majd év végén mondom meg mekkora fogyival számolhatunk. Szerintem olyan 1M/szezon simán belecsurog.
'jo van b+, nem ismered az uj matekot? en mar tanulom' :-) multkor vkivel 1.6 astra rol beszelgettunk es az akkori 4-es szorzo ugrott be, nem is szamolgattam csak irtam. te legalabb figyelsz, tobbuieket nem zavarja a tudas :-)
?? 6.2:2.5=2.48 Az kevesebb mint kettő és félszeres.
Ami nagy különbség az az aszfalt és a víz. Az autóknak a légellenállás a döntő visszatartója, a hajók meg a sokkal sűrűbb vizet kell túrják. Igaz, ritkán mennek a vízen 140-nel. :)) A hajtás átadásának hatásfoka is jelentősen különbözik, így nem sok értelme összehasonlítani a kettő fogyasztását teljesítmény arányban.
(autóknál a tömeg (8ember) akkor számít, ha sokat kell gyorsítani. Ha sík úton egyenletes sebességgel tud menni, akkor elhanyagolható a jelentősége. Vagyis az összehasonlítás akkor áll meg, ha ugyanazon úton, ugyanazon körülmények között megy a két autó)
JAh. Ezeknek a nagy V8 gépeknek mindegy a terhelés, nekem az F-150 fogyija semmit nem változott attól, h rákötöttem egy trélert s arra egy kocsit.. :-)
'koszonjuk szemlelteto irast, de mi hajtja' :-) figy most akkor mi van a fogyaztassal?
amugy becinek egy 'pelda': rav4 2,5 1500 kg 140nel eszik 9-10et, escalade 6.2 benzin 2700kg 15ot a rav tudja ezt 3000+ fordulaton a caddi 2100on, ja es a caddinek mindegy h. 1 vagy 8 ember ul benne, a rav 5 emberrel mar tobbet iszik. nem egyertelmu a vizi megfeleltetes, de ha innen nezem 4szeres meretu motornak masfelszeres csak a fogyasztas. azt visszavezetve a 90/150 lora nem foldtol elrugaszkodott a 15-20% tobblet
A propeller átmérő hatása jelentősen befolyásolja a terhelést/fogyasztást.
ha eltekintünk az áramlási és súrlódási veszteségtől, a terhelés a fordulatszámmal egyenes arányos, az átmérő változás pedig négyzetesen arányos.
A propeller által, azonos menetemelkedés esetén és fordulaton, időegység alatt "hátralökött" vízmenyiség egy képzeletbeli henger térfogatának felel meg. A henger térfogata a henger átmérőjével négyzetesen arányos, így a víz mozgatásához szükséges energia (és nyomaték) szintén négyzetesen arányos.
Viccet félretéve... A sebesség sosem számít, hanem a terhelés. Ha ugyanakkora csiga van a 150esen, mint a 90esen, akkor ugyanannyit megy, de 10-15%al eszik többet. Ha nagyobb a csiga, akkor kisebb a fordulatszám ugyanannál a tempónál, de nagyobb a terhelés--> szintén bejön a 10-15%. Kopp gázon kb 60% az eltérés, de aki ott használja tartósan, annak egészségére. Triviális példa ha járatón irányba rakod, felpörgeted, ott sem fog annyit enni, hisz a terhelésed konvergál a 0-hoz(ami nem lehet, mert súrlódás, generátor, olajszivattyú, egyéb veszteségek), de a tempód is 0.
nem megszokni nehez, hanemvasarlas elott fel kell merni a lehetoseget. igy is lehet nezni: nagyob hajo, nagyobb kenyelem, nagyobb biztonsag, tobb ember... az egy fo/km-re elso uza ktg kb valtozatlan az az elmenyfaktor amit kinal boven pariban van a tobblet fogyaztassal, de csak addig, mig a jatszos penzbol futja
Van egy olyan mondás, hogy minden eladó egy jó ajánlatért :)
Viccet félretéve: kezdő vagyok, akárhogy is nézzük. Van hatalmas műszaki érzékem, gyorsan tanulok, de nincs rutinom. Ebből kifolyólag nem mennek még olyan gyorsan a folyamatok, mint ahogy kéne. De látom, hogy hétről hétre jobban megy.
Szakértők szerint 2 év kell, hogy érezzem a hajó korlátait. Bízom benne, hogy addigra lesz annyi lóvém, hogy átülhessek egy G580ba vagy D600ba. Azon kívül, hogy mindegyiknél van egy üléssor a vezető mögött, sokkal szélesebb, a D600 ráadásul sokkal-sokkal mélyebb V. No meg az sem utolsó szempont, hogy azokkal már neki mernék vágni Palagruzanak is :D De jelen pillanatban az S520 is sokkal-sokkal múlja felül az én képességeimet.
Bízom benne, hogy sokat fogok tanulni idén hajózni-wakeboardozni, családnak is lesz öröm bőven. Remélem jövőre a nagysasszony már fánkozni fog anyuval :)
Sok rendőrnek van kisebbségi komplexusa itthon. Irigy a drága hajóra, vagy már egyáltalán arra, hogy hajód van, akár egy kis 1 méteres bark vagy kolibri vagy akármi. Ha netalántán okosítasz egy "9,9"-est a hátuljára és hülyének akarod nézni, akkor az más kategória, magára vessen az ilyen. De most tényleg... Te hányszor vetted elő a fekete gömböt? Agyrém.
A horvát rendőr az más. Eleve ott kezdődik, hogy a rendőrnek ott rendőr kinézete van, tekintélyt parancsol. Mert a kis 150 centis ragyás képű magyar, aki 40 kiló hajóval együtt inkább szánalmas szerintem. Ha nem vagy örökállat és nem mész a parton koppgázon, akkor nem fog megbüntetni. Horvát hajóval meg se fog állítani, inkább elfordul máshova. Másrészről jóindulatú. Ha van bizti, vízhasználati, akkor már nem akarod meglopni őket, úgyhogy jó kezdés. Ha hülye vagy és nem készülsz fel rendesen a tengeri közlekedésre, akkor elmagyarázza, hogy figyelj. erre szükséged van. Neked, nem nekem. Az embereket szolgálja, hogy ne dögöljön bele a vízbe, és jövőre is ott költse a pénzt.
A horvát katonákról meg inkább ne is beszéljünk. Még Dubrovnikban találkoztam velük, te jó ég... Amúgy is a magyar honvédség valójában színházegylet, de mellettük pláne.
Pár évig volt szomszédom a Sliskovic-vele beszélgettünk erről is - nomeg a tesztekről, amit teljesítenie kell a katonáknak, azután mindent megértettem.
Jah, nem vettem magamra a legkevésbé sem. Nem én nyomkodok (-)okat Neked, valaki más hobbija :) A szabály, az szabály, nyilván. Ott van az ülés alatt, ha mégis valakit zavarna fel tudnám rakni. De mondom, 2vel mellettem egy kalóz hajója van, az inkább gáz szerintem.
fehervari2: horgonyom az nagyon patika, sokkal jobb, mint kéne :) A másik horgony se gagyi. Hajó orrában mindig van 6 db 150 N-os mellény, a maradék 3 ha kell, akkor berakom kocsiból. Minden vatta új, úgyis előbb adom el a hajót, minthogy lejárjon.
Fiatalabb koromban volt szoros kapcsolatom a folyami flottilával "kívülállóként" (más fegyvernem). Megtanultam azt, hogy a hajónak és lobogójának rendkívül nagy a tisztelete. Ugyanezt éreztem, amikor Horvátországban hajós tanfolyamon voltam. A nemzetközi jog is elvárja a tiszteletet annak az országnak, amelynek felségvizein hajózunk.
Ennek egyértelmű jele a felhúzott lobogó(k) (annak híján zászlók).
Ugyanilyen nagyszerű érzés Magyarországon, a magyar lobogóval találkozni a magyar vízirendőrrel. Mind jó fej, és egy sem akarja megnézni a 10 ezer éve alatt sem lebomló műanyagból készült mentőmellényt érvényességi idejét, nem kérik a dupla horgonyt a pici gumicsónakban sem.
Nyilván az Adrián felrakom, itt felesleges. A hajók felén sincs, de van kalóz zászlós is :D
A rendőröket itt baromira nem érdekli a zászló vagy fekete gömb vagy EÜ doboz, orvhalászokat keresnek, nem a hülyeségekkel foglalkoznak. A rendőrök jó fejek, odajöttek hozzám is dumálni, először horvátul, mert remekül beilleszkedtem a környezetbe :) Az Adria más, sok nációból érkező hajó, ott már csak azért is érdemes kirakni a zászlót, hogy ne kelljen közel jönnie, hogy visszafordulhasson, amint meglátja a horvát lajstromot :)
Hajózni csak lobogóval szabad és kell. Az nem dísz, hanem kötelező előírás. Súlyos szabássértés annak hiánya szinte mindhol.
Horvátoknál (és Montenegróban) egy lobogó nélküli hajózás/ szórakozás - ha megfog a kapitania, vagy police - 1000 €-dba is kerülhet. Jobb esetben, 1500 kunád bánhatja.
Köszi! Pedig csak mavic (1) pro. volt pár pillanat, mikor át kellett billentenem sport módba, mert biminivel is hasítottunk :) Majd egyszer csinálunk bimini nélküli videót is, sport módban, kopp gázon :D Nah az lesz csúnya, mert csak 65-öt tud menni a drón...
A tankot horvatzsolt kollégától vettem, csak ideiglenes, elméletileg hétfő/kedden jön a végleges 92 literes beépíett tank. Utána megmarad, ebből fogok tankolni Prelogon.
De ket, osszesen majdnem 8.5L loketterfogat es 12 henger. Akar 6000 rpm, mikozben megfelel a 87-es oktanszamu benzin is bele. Ehhez jon a hosszu elettartam es a legendas megbizhatosag. Csucstechnika.
Geza muszerezettsege is modern, egy kerek kijelzo sincs mar, multifunkcios a muszer.
Szia, Kis Duna Dokknal van solya (4e volt ket eve), a folyas lassu, a viz nyugodt, a kormyezet szep. Csak 15 kmph a megengedett, de gyakorlasnak tokeletes. Az evezosokre vigyazni kell.
A neten az szerepel, hogy vegleg bezart, de az esetleg csak az etteremre vonatkozik, a kikoto feltehetoleg megvan, a solyapalya biztosan nincs elbontva (de esetleg lancal lezarva).
" Budapest környékétől" nem tudom hány km Csepel (21.ker), a hollandi úton a kompnál vízre tudod tenni. Én is ott szoktam ha otthon vagyok, lehet normálisan parkolni a környéken, a " kis Duna" meg elég nyugodt próbálgatni.
Régen Szigethalomnál a Mű úttól Csepel és Ráckeve felé is volt egy egy betonozott pálya a nyaraló övezetnèl , de lehet már nincsenek meg.
Budapest környéke az elég tág lehetőség. Állóvíz szerintem nem nagyon lesz. Engem is érdekelne ezen a "környéken" néhány sólyázó hely, nekem a Duna is megfelel. :) Érd Ófalu végén a régi téglagyárnál van 2db sólya, ott már begurítottam én is a gumicsónakom.
Nem azért, hogy baja lenne a gyertyáknak párszáz óra után. A színük megmutatja, hogy rendbben van-e a keverékképzés. Ha szép világosbarna, akkor annyit eszik amennyit kell neki, ergo kell a sok lóerő a csónaknak. Ha sötét, akkor jól érzed, hogy a motor túl sokat eszik.
Biztosan van különbség. Nálam érezhető hatása volt az új gyertyák berakásának olajcserekor. Pöccintésre és szebben is indult hidegben is. A fogyasztást nem szoktam nézni.
Hozzávetőlegesen jó, típusmódosítások esetén van változás. Lásd nekem pl BF90D-m van, ami injektoros+vtec, de létezett bf90-ből(Talán BF90A), ami karburátoros, nyilván ott van eltérés-nem kicsi. De a Géza motorja az kb annyi, amennyit itt látsz.
Nem, egy barát-család-családdal megyünk, akikkel sok időt töltünk amúgy is a gyerkőc miatt. Dodiékkal is összefutunk majd biztos, mert lesz pár nap átfedésünk. Istvánnal is beszélek valamikor a napokban hátha lejön bandázni.
Meglátjuk :) 2 hetet leszünk, abból az első héten 4 felnőtt, 2 gyerek. Azt igazán szeretni fogja, kényelmesebb lesz, mint 2 felnőtt, 1 gyerek kombóban Prelogon-szerintem.
Naná, hogy szereti a benzint. A ménest etetni kell! :))
Ha jól számoltam saccperkb, 50es átlagtempóval kb 60 lityó per óra. S bizony 2x250 lóerő. A régebbi hasonló teljesítménnyel bíró motorok fogyasztásához képest ez bizony igen szèp.
Használjátok egészséggel s örömmel.
Kíváncsi vagyok arra, hogy ha alaposan odatolsz nèki, mi a vége. Nem hiszem, hogy a vizisünök beérnének... :)
Úgyse fogok egész nap 70-el menni, nem az a döbbenetes, hanemhogy 30nál eszik 6,4-et, 40nél eszik 10,4-et. Elkezdtem pár videó összevágást, amint valami épkézláb kisül belőle, bedobom ide...
Nem. Semmi különleges nem történik. A napelem egy áramgenerátor. A beeső fénymennyiség meghatározza, mennyi áramot tud szolgáltani. Alig van különbség a munkaponti és a rövidzárási áram között.
Nemrég volt itt téma a tartalék motor - most, hogy sikerült lerobbannom a tengeren, bennem is elkezdett motoszkálni az ötlet, hogy valami megoldás nem ártana erre. De kicsi a csónak, szóval el is vetettem a dolgot, aztán egyszer csak szembejött egy youtube videó valamelyik nap, ahol egy hasonló méretű légpadlós Honwaven ott virított egy kismotor is. Ráírtam az emberre, hogy meséljen már róla, hogy van rögzítve, mert az nem látszott. Jó fej volt, küldött egy halom képet. Nekem egyelőre nem oldotta meg a problémát, mert nálam pont ott van a sólyakerék rögzítése (Honwavenél más, ott pont elfér). De azért megosztom a képeket, hátha valakinek hasznos, vagy legalább ötleted ad, szerintem ügyes megoldás.
Tegnap a tisnói kapitányság 11-kor bezárt.Ma reggel akartam kiváltani az engedélyt,még jó,hogy egy német házaspár figyelmeztetett,hogy ma ünnep van.Így még tegnap délután elmentem Sibenikbe,és kiváltottam.
Most hívtak, 180 lesz végül, amiből 100 az alkatrész, de legalább gyári új. Nem örülök neki, de legalább tudom, hogy feltehetőleg rendben lesz, ha zsír új eredeti alkatrészeket kap - na meg ha eladom, lesz róla valami papír, hogy viszonylag új hajtómű van benne, talán az is számít. Mit lehet tenni - ahogy az amerikaiak mondják, B.O.A.T = break out another thousand..
Sajnos az a baj, hogy nem értek hozzá semennyire sem - így egyben nem találtam ilyet, max újonnan online hajós boltokban, de ott is 7-800 dolcsi körül állt meg a vége. Ebayen meg hasonló helyeken csak kisebb alkatrészeket láttam, és ahogy látom, elég sok darabból áll. Aki tudja, mit csinál, valószínűleg össze tudja vadászni darabonként, akár még össze is rakja, én sajnos nem értek az ilyesmihez.
Valószínű, hogy akkor még nem volt letörve az a fog. Egy hajszálrepedés a fogaskerékben nem okoz látható jelenséget a leeresztő mágnesén. Törött amúgy sem lehetett hamarabb, mert egy letört fog azonnal darál, nem vár heteket...
Én azt gondolom, ha oda is verte az előző tulaj, vagy esetleg nagy fordulaton kapcsolata a sebességet, nem vett észre semmi komoly bajt sem. És a szerviz sem vehette észre megbontás nélkül, de valószínű még úgy sem..
Az a legdühítőbb, hogy 2x nézettem át szakszervízben, de persze a hajtóműbe egyik se nézett bele, mert minek.. (bár nem tudom, attól látszott-volna előre, vagy sem). Le se ütöttem, azt mondta a szerelő, lehet, hogy még az előző tulaj ütötte le, és most jött ki rajta. Kiborító, rögtön ilyenbe belesétálni az első motoromnál az első egy hónapban.. :(
bevittem a motort a Gálhoz, azt mondták, letört valami fog az egyik fogaskerékről a hajtóműben, és mindent bedarált, teljes hajtómű kuka, még nem tudtak pontos árat mondani, de azt mondták, szerintük 300 körül lesz.. 450 volt a motor... aaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh.
Hát, egy ekkora csónak esetén a hajózós tengeri képek és a nem hajózós tengeri képek közt max annyi a különbség, hogy az előbbibe időnként belóg a csónak széle.. (ilyen van is pár) :) Sajnos erről nem nagyon tudok olyan képet csinálni, hogy 4 monokinis csaj napozik a decken, kettő meg az ebédet grillezi a konyhában.. :)
Szerintem mi szombaton megyünk, Doodiék pénteken lesznek csak. Szerintem a fél szombatom rámegy a kikötő kivitelezésébe... Súlyt kell letennem a hátuljának a rögzítéséhez. jó buli lesz :D Jah nem...
elnézést, ha valaki esetleg valami emailt vagy hasonló notificationt kap a google photos albumból, amit valamikor megosztottam itt, nem direkt csinálom, csak feltöltöttem még pár fotót - de mivel Béci 1 percen belül reagált rá, gyanítom, hogy küld valamit annak, aki már megnyitotta - ez esetben elnézést!
Igazából ha 30-at menne, akkor is elégedett lennék, azok után, amin átmentem.. 2 hete kitalálták, hogy nem lehet menni csak 14 nappal 2. oltás után. Múlt héten volt egy kis műszaki probléma-ne beszéljünk róla... Most kicsit szar idő volt, de lassan összeáll minden. Jövő héten már meglesz a kikötőhelyem is. Most egyenlőre otthagytam a szálláson, 1 hétre befogadták. Csak a takaróponyva itthon maradt, úgyhogy körbehúztam 1,5 km folpakkal :D
Komolyra véve: nagyon megy. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a végsebesség ilyen hamar elérhető. Ma hullámos volt a víz, brutál mód eszi a hullámot. Volt olyan, ahol mondtam, hogy ezt meg fogjuk érezni, de nem. Jól választottam, jót választottam. Mostmár csak meg kell tanulnom hajózni :)
ne járj úgy a szemészettel, mint Suka Sándor színész a nemzeti direktorával, Major Tamással, akinél fizetés emelés miatt kilincselt: - Értse meg Suka, hogy nem tudok emelni, nincs rá pénz. - Legalább mondjon valami biztatót direktor úr. - Hajrá Suka!
Sziasztok! Elnézést, bizonyára egy, már többször átbeszélt témát hozok megint elő. TOHATSU MFS 9.8 -as (4 ütemű) motorom van. Jó állapotú, és ránézve az idei árakra, szeretném, ha így is maradna. :-)
Keveset használom, konkrétan ez azt jelenti, hogy nyaranta 1 hónapot, de azt tengeren. A tavalyi év kimaradt, de mivel egy év eltelt, most indulás előtt lecserélem az olajat.
A kérdésem az, hogy az én esetemben mi a helyes eljárás? Tehát nálam nem játszik az üzemóra, évente cserélem a motorolajat. Szerintetek szezon előtt, vagy szezon után tegyem ezt meg?
Tehát ha megjövök, mindenképpen át kell öblítenem a motort. Egy lendülettel mehet az olajcsere is, vagy inkább halasszam a következő szezon elé?
Ebben az a kibaszás, hogy semmire nincs garancia. Nem egy eset történt, hogy eredetvizsga után derült ki, hogy lopott, átírt azonosító, miegymás. Akkor minek?
Ez (is) az állami fejés része, mint a vizsga, meg a reg.adó, forgalmi, törzskönyv, stb.
Tényleg tisztességesebb lenne, ha azt mondaná, hogy 50-100 ezer az adó, oszt le van tudva.
Valóban nem ugyan az a két eljárás,igazad van.Én úgy gondolom mégis valamilyen szinten átfedés van a kettő között(AZ eredetiség vizygálat szintén egy nesze semmi fogd meg jól dolog).Lopott vagy nem,eredeti azonosító vagy nem,körözik,vagy nem.Honnan tudja a jóember hogy mi az eredeti azonosítója,amikor ilyet még nem is látott???!!!Lopott a cucc ,és elloptam a forgalmit,és az összes papírt egy évtizedre visszamenőleg????
Holland futónál meg végképp dobnak egy hátast,hogy 750 kg alatt nincs is forgalmi,és rendszám sem.
Azt érzem ilyenkor ,hogy hülyének vagy nézve.Ha pénz kell szóljon.Kifizetem szó nélkül,de akkor ne szívják a véremet hónapokon keresztül!
Futót februárban vettem friss német műszakival.Honosítás április 9. Egy hétre rá eredetiség vizsga .Május eleje okmányiroda,ahol közölték,hogy származásellenőrzésre van szükség annak ellenére,hogy 2012 ig visszamenőleg az összes műszakis papírt adta az előző gazda.Azóta várom,hogy hivatalosan is visszaigazolják,hogy nem loptam a futót.Kupleráj ez az egész!
Megy róla az elektromos csörlő, a sárga villogók, és van rajta két USB töltő, ha szükséges, bár szerintem az nem fog kelleni. Bár egy kamera még esetleg mehet hátra...:) Ha fullos az aksi, akkor, akkor át áll csepptöltésre. (Tavaly jártam egyszer úgy, hogy csak leengedni tudtam a hajót, felhúzni már nem...)
Önmagában a kapacitás (Ah) csak az indíthatóságok számát jelenti. Az a kérdés mekkora csúcsáramú az az akku, és mekkora áram kell a motor indításához. Megeshet, hogy a 17Ah-ásnak magasabb a csúcsárama mint a mezei 45Ah-ásnak, (ezért drága) de kevesebb mint fele annyit lehet vele indítani, mire lemerül. Aztán az is kérdés, mekkora annak a motornak a töltőárama és mi mindent akar még működtetni róla, pl. álló motornál. Kis kapacitás mellett, ha egész nap megy róla a pl. halradar, estére valószínűleg csak tak-tak-tak lesz indulás helyett.
A gorog kereskedo azt mondta, sajnalja, de szemelyesen kell ott lenni a hajolevel es egyebek ugyintezesenel, kb ket orat igenybe fog venni a hivatali adminisztracio, es valoszinuleg csak masnapra keszul el minden papir, majd mehet vizre a hajo. Szoval ott is lassan tortennek a dolgok. :-) Nalunk ez csak ropke par honap.
Lehet,hogy a hajózás luxuscikknek számít,még akkor is,ha ezt az ember egy kicsi,olcsó hajóval is teszi.Ezt sajnos sok szerelő ki is használja,és yachttulajdonosnak tekint egy gumicsónakost is.Elvből se megyek ilyen szerelőhöz.
Beci, az volt a draga, amikor hozza nem ertok fuseraltak, a Gal szervizben csak jo tapasztalatom volt. Korabban a barati aron osszefurt futom (nem csak fogalma nem volt a szerelonek, hova kell furni a lyukat a magassag allitashoz, de meg csak nem is egymas ala sikerult neki negyszer probalkoznia), az egy sima csavarral felrakott iranytum, ami az elso itthoni hajozasnal leesett, mert a csavar lerazodott es hasonlok. Gal ur szakmunkat vegzett, amit egyetlen masik korabbi esetemrol sem tudok elmondani, nagy kar, hogy nem elobb ismertem meg, bosszusagot es folosleges kiadast sporoltam volna meg.
A hajoval kapcsolatos kiadasoknak kisebbik problemaja az arfekves, nagyobbik, hogy onjelolt okosokbol tulkinalat van, es az ugyfel ezt nem tudja rogton felmerni, foleg, ha beetetik az arral. Pl. uj ponyvat keszittettem, vittem a kopott, de ep regit, ott hagytam a hajot is, hogy minden jo legyen. Netto 200-ert ket darab, eros anyagu, tobbe kevesbe illeszkedo, de az eredeti szabasat es kidolgozasat meg sem kozelito ponyvat keszitett az erre szakosodott budapesti muhely. Egyszeruen pocsek lett. Olcso volt? Csak akkor, ha az arat abszolut ertekben nezzuk. Kicsit nagyobb hajora egy gyari ponyva 350e, tehat bo haromszor annyi, viszont a ketto minoseget egymashoz hasonlitani sertes az olasz ponyva szamara. A Gal szerviz sem emlekeztet a tobbire, szerintem.
Nem tudtam rola, hogy az a Mecury valojaban Tohatsu. Talan csak egy megfelelo szerviz kell hozza, es jo is lesz.
Gondolom sok dolognak egyedi árazása van,és független attól,hogy mennyi ideig tart.Pl.olajcseréért is elkérnek 20-30 eft -ot,pedig nem több,mint fél óra.
Nézem a honlapjukat, egy dolog nincs rajta. Az óradíjuk. Nem értem azt miért nem írják ki, hiszem a szervizben úgy is kötelezően kint kell legyen. Vagy annyira elrettentő lenne?
Jah, minden aminek köze van a hajózáshoz automatikusan indokolatlanul drága lesz. Kint is, berakták a motort a hordóba, kicsit járatták, nem volt baja, közölték, hogy minden szuper, 300 kuna lesz.
Valamiért a csónakmotorokat jóval drágább órabérért szerelik,mint az autókat.Nincsen saját tapasztalatom,mert eddig egyiket se vittem sehova,az olajcseréket,meg egyéb alkatrészek cseréjét itthon megcsináltam,más nagyobb baj eddig nem volt.Gál urat sokan dícsérik,de fehérvári 2 korábbi információi alapján neki is "vastagon fog a ceruzája"
Köszi, ez hasznos infó, lehet, megnézem akkor a Gált, ha nem csak Hondát javítanak.
Ennek csak a cimkéje Mercury, amúgy ez egy Tohatsu, Made in Japan felirattal a tábláján. A Marinereket és a Mercurykat is a Tohatsu gyártja egy ideje (a kisebbeket legalábbis biztos, a nagyobbakat nem tudom).
Valoban szep allapotu volt, de az ertekiteletukben nem biznek. Az egy eves (nala, ujonnan vasarolt) Honda Bf20-at 500-ert vette at bizomanyba (mert karcos a burkolat, mondta). Majd a masik hajomon negy javitast kertem (akkor akartam minden csovet, bovdent, hasonlokat kicserelni), negy honap alatt egyiket sem csinaltak meg (vagy nem lehet, vagy pont jo az, ami benne van, mondta), de a motort raeresztettek a rendszamra, osszetorve a vilagitasat. Amikor megkerdeztem, miert fizettem (nem emlekszem pontosan, kb 100e-et), azt mondta, sajnalja, szerinte ok jo szolgaltatast nyujtottak, es azt is sajnalja, hogy (velem) elveszitett egy ugyfelet. Ez netto pofatlansag volt, semmit sem csinaltak meg, az altaluk okozott kart sem teritette es meg penzt is kert. Ezutan a Gal szervizbe mentem, ahol vegre igazi hozzaertest tapasztaltam. Tudom, hogy a Mercury nagyon regota gyart motort es jok is a parametereik, de a japanokat a neten szamolatlanul sok velemenyben megbizhatobbnak irjak le a felhasznalok.
Megfordult a fejemben, hogy újabbat veszek valamivel, de ez sem volt régi - 2014-es, egy karcolás nem volt rajta, kívül-belül full patika állapot, enni lehetett belőle.. Elvittem a Szántóba átnézetni, mondtam, hogy ha bármit cserélni/javítani kell, csinálják, azt mondták, max olajat cseréljek benne, ha akarok (akartam), szerintük is makulátlan. Szóval nem tudom, mennyivel lett volna kisebb lutri, ha nem 5-6 éves patika állapotút veszek, hanem 2-3 éveset, nem vagyok szakértő, de nem hiszem, hogy ezen múlt volna, szerintem csak pechem volt. Olyat nem szertenék, ami gyárilag 10 feletti a hajólevél miatt, nameg a másodikra cipelem a motort, szóval a súly sem utolsó szempont..
Meg kell kicsit polírozni/fémtisztára dörzsölni a kérdéses tárgyat.
Ha 30-40°C-os 1 kanál trisó/1litervíz oldatba beleteszed, 5-25 perc alatt a cinkkel semmi nem történik, a magnéziumon (és alumíniumon) egy eloxált réteg (fehéres színű oxid bevonat) keletkeztik.
A trisós víz habzik/finom buborékos lesz egy kicsit.
A trisóval azt meg lehet állapítani, hogy egy alu ötvözet szílíciumos, vagy réz ("fredál") ötvözetű.
Ha szíliciumos, akkor a trisós oldat hatására hamvas fehér lesz, ha rézötvözetű elszürkül/elfeketedik.
Te hajozol, sokat vagy vizen, raadasul tengeren. Venned kellene egy kivalo allapotu hasznalt (csak a nemet kleinanzeige oldalon keresnem), vagy egy uj Honda, Suzuki vagy Yamaha 15 LE-s motort. 1-1.2M ujonnan, kicsit alatta, ha hasznalt (2.5e EUR-ert latok ket eveset). Ez sok penz, de megszunne a motor problemad, meg anod kerdesed, es minden nap hajozhatnal, amennyit birsz. Az en Honda Bf20-am 1-5 liter/h fogyasztasu volt 360-as alupadloson. A hajoddql nem lesz gond, es a motoroddal sem volna. Nem egy-egy delutanra mesz a Dunara, hogy a kovetkezo heten kedvedre allitgathasd a karburatort, csiszold az anodot, kar az elvesztegetett idoert a tengerparton, az idegeskedes miatt elszalasztott elmenyekert. Hatalmas volna a kulonbseg egy kivalo motor eseten...
Néhai győri talán egyetlen motor felújító? generálozó? műhelye(főtengely köszörülés, hf sikolás, hajtókar derékszögelés stb) : Legutóbbi kalandom: Hajtókar derékszögelést csak végszükségben vállal... Na a főtengőt egye fene köszörüli(a másik kettő 50km belüli hely a 2 hét és a nem tudom megmondani mikorra határidő között vállalta volna)
No...a DS bótba: Kérek első túlméretes csapagysort.
Kérdi a manyus: hát nyugvót milyet? Haaaat...szerintem az is első...nem volt ott aki csinalta... Nézzük: Ja! ...az egyik első a másik kb alap, mert elfelejtette a koma megköszörülni ott👿
Ne szórakozz. Itt /féluton köztem, és a csupor söröző közt/ 0,03, ha nincs külön kérés. Ha van igény, bármit. Legfeljebb fejcsóvál, és közli hogy baj lehet.
Többszöri rossz tapasztalat után számomra a kisipari alkatrészekkel történő motorfelújítás nem fér bele.
Előkotortam a Yamahám szervízmanuálját. A dugattyú-henger hézag 0,035-0,04mm-re van specifikálva. A kopási határ 0,08mm. Összesen 4 század mm van a zsír új és a felújítandó között. Itt nem nagyon van lehetőség kicsit lazábbra, vagy szorosabbra illeszteni. Összeteheted a kezedet, ha a kisipari cucc a két szélsőérték közé betalál.
Szerinted mit mondana egy olcsódugattyú-készítő/hengerfúró, ha 5 ezredes tűréssel kérném a munkát elvégezni?
T.
u.i.
Meszizsnek pár óra járatás után sem javult az eltérés, se nem ment feljebb a sürítési végnyomás...
Ebben az anód kérdésben az a szar, hogy tudtommal a gyártó sem írja rá, hogy mivel van szerelve a motor. Pedig ilyesmit írhatna: Az Ön motorja édesvizi (magnézium-ötvözet) anóddal van szerelve, amennyiben tengeren kívánja használni, cserélje le az anódot.
(illetve úgy szokták, hogy keresse fel az Ön márkaszervizét, és cseréltesse le)
Hm ez azt jelenti, hogy ha itthon a Dunán is szeretném használni a csónakot, akkor cserélgetnem kell az anódot édes-és sósvizi közt? (nem mintha tudnám, most milyen van rajta)
Nyilván nem egy "gyári" minőség készül, de lesz /lehet/ belőle egy szépen járó, csendes, sok éven át megbízhatóan működő motor. Ezt pl retyeroktól én még nem láttam. :)
Az, hogy a frissen összerakott, egyet sem pöffent blokkban mit mér, az pont nem jelent semmit. Ha csak az egyikből már kicsurgott a szerelő olaj, mire a másikat összerakta, már meglehet a mérési sántikálás.
A sok-sok évtizedes tapasztalatot, mérnöki munkát egyediben nem lehet lemásolni. Egy megoldás van. Szorosabbra tenni a dugót, és bízni a gondos összekoptatásban. Vagy lazára tenni, mert nem bízok a gazdában.
A szoros, és gondos végeredménye pedíg egy igen jó motor lesz.
A hajtókar dolog egy sokkal nehezebb kérdés. A kiindulás pillanatában lutri hogy felköszörülés után mi lesz belőle...... de én /hát persze hogy én :))/ erre is elárulom a tutit. Ilyen görgőhöz kell felköszörülni a hajtókart:
Nem számít hogy kemény-e a köszörülés után, és nem is pattan ki. Persze, csap kell bele rendes, de az a könnyebbik megoldás. És lehet hogy ez sem egy húdejamaha minőség, de a nincsmásik esetben szintén egy sokáig, jól működő, nem zörgő, megbízható motor lesz belőle.
Válasszuk külön azt hogy valami működik és azt, hogy valami jó. Mert a jó az nem ilyen.
A jó az olyan, hogy a frissen összerakott és a bejáratott állapot között pár tized Bar eltérés lesz. Itt meg a két henger között van fél Bar! Ki fog ez valaha egyenlítődni? Vagy igen, vagy nem. De milyen megmunkálási pontosság az ilyen? 2021-et írunk...
Az nem volt kérdés, hogy a kisipari dugattyúval is működni fog. Még azt is elhiszem, hogy a teljesítmény is meglesz. Ami biztos, hogy nem lesz olyan hangja, nem fog olyan finoman és stabilan működni és nem lesz olyan tartós, mint gyári alkatrészből, gyári tűrésekkel összerakott motor. kb. született egy Vetyerok.
Ne keltsünk hiú ábrándokat azzal, hogy (nem te mondtad) olyan féligazságok hangzanak el, hogy a magyar kisipari dugattyúgyártás csodájára jár az egész világ. Már 25-30 éve is az volt a motorfelújítók mantrája, hogy a mi felújításunk a legjobb, az XY versenyző is a mi cuccainkat használja. (Amikor 12ekm után visszavittem a beállt főtengelyt, akkor meg hirtelen elcseszte a hajtókarkészítő, mert kipattant egy darab a felületből.)
Ugyanez a szöveg ment itt is. Szegény Meszizs is elhitte a hőskölteményeket és a végén meg lekonyult a szája széle.
Nézd meg azt a dugattyútetőt. Pont úgy néz ki, mint egy "ócska" tajvani gyártású, amihez a gyár hajlandó adni a nevét? Hát nem, nagyon nem.
Ha valaki a fentiekkel tisztában van és szigorúan magának csináltatja meg így, azt el tudom fogadni.
De amikor eladóvá válik a portéka, akkor majd a leendő vevő Yamahát/Marinert szeretne venni Yamaha/Mariner áron és rohadtul nem egy Vetyerokot.
A szavakon lovaglást hagyjuk, folyamatosan ment az elbizonytalanítása szegénynek, hogy mi nem lesz jó, mivel fog befürödni.
Ezek után jöttél azzal, hogy én vagyok az aljas módon ferdítő vagy ostoba. Khhhmmm.
Magadat nagy szerelőnek tartva egyszer sem sikerült megnyugtatnod, hogy egy zsákhengeres 2T karburátoros kismotornál nem baj ha terhelés nélkül elpufog 0,4L benzint 20perc alatt. Pedig hülye amatőrök is tisztában vannak vele, hogy egy 2T motor terhelés nélkül pocsék hatásfokkal bír, a pocsék hatásfok meg zabálja a benzint, sőt beköpi a gyertyát.
Az itt leírt eseteknél sokkal többet megcsinálnak ezekből a motorokból. Rendre előfordul, hogy a 4-et sürítős, szarul induló csörgőkígyókból csendes, megbízható, 7-et sürítő gépek válnak, és még egy évtizedet leszolgálnak.
Akkor pedíg a foglalkozás elérte célját.
Mikor én praktizáltam, nem volt internet, nem volt shop, nem volt márkakereskedés. Csak ez volt. Ha /mint írtad/ nincs gyári javító méret, akkor most is csak ez van.
Pont semmi értelme nem volt a satuban méregetni a frissen összerakott motort. A huszadik üzemóra után menettulajdonságban lehet pont olyan jó lesz, mint újkorában.
Elég halovány az eredmény, de legalább nem is egyforma a két henger. Sebaj, majd a bejáratástól lehet, javulni fog. Lesz itt kompresszió, meg majd jól összetartanak, mint párhuzamosok a végtelenben.
Ha meg nem, akkor jöhet az "ezek ilyenek".
Csak tudnám mi a motiváció, amikor megy a következő áldozat hitegetése...
Megilletodve olvasom, mi mindent meg tudnak nehanyan javitani, alapveto fontossagu alkatreszt utana gyartani.
Kb 10 eve egy Honda CRV-vel atkeltem egy tobb km hosszusagu, tengelyig suppedos, rettenetesen agyagos es teglatormelekes sardagasztos uton. 7e Ft-tal sem mostam ki az auto kerekjaratait az onkiszolgalo mosoban. Kiszakadtak a gumiharngok. Rovid ido mulva a szervizben azt mondtak, a feltengelyek megserultek, fel kell ujitani. Inkabb, mint ujat venni, mert az draga es ez is jo. Nem lett jo, sajnos. Ujra megcsinaltak, es akkor sem. Ezutan bizonygattak, hogy pedig olyan, mint a gyari. Megis vettem bele gyarit, es azzal tenyleg jo lett.
De az csak egy auto, amivel legfeljebb leallok, telefonalok es hazamegyek massal. De ha a hajo a tengeren beszarik, hat, az egy egeszen mas helyzet. Meg a Dunan is, mondjuk Budapesten leall. Oszinte tiszteletem a hozzaertesert es onbizalomert.
Egyszer egy kis helyen elszakadt (eloregedett, eltort) a benzincsovem, tengeren. Szerencsere jo ido volt, es meg tudtam javitani. Nem nagy ugy, de ha mondjuk a hossza nem teszi lehetove, akkor a levagas nem segit. 10km-re a parttol nem esett jol. Masszor a Szemtendrei szigetet kerultem meg, tudni akartam, mennyit bir a tartalek uzemanyag tartalyom. Majdnem korbeertem, a nagy hid alatt, kb. 500m-re a kikototol leallt. Atkapcsoltam a fotartalyra, de addigra levegos lett a rendszer, es nem indult a hajo, de sodort a Duna. Macskat dobtam, probalkoztam, majd telefonon hivtam segitseget. Az elso hiba utan minden gumi csovet es tomitest, ami eloregedhetett, kicsereltettem. A masodik hiba utan tobbe sosem hasznaltam a tartalek tartalyt, es beszereltettem kezi pumpat az uzemanyaghoz (volt benne, de nem jo helyen). Egy nyaralas elotti napokban levo kis dunai uton a kormanybowden szakadt el. A motort fogva mentem vissza vagy egy oran at. A Kis Duna gyonyoru es veszelytelen, de meteres tengeri hullamokban nagy gond lett volna.
Az elso leckek utan mar a Gal szervizbe jartam, evente ketszer is, nem javitani, hanem megelozni. Csereltettem mindent, ami csak szoba johetett, belertve kapcsolokat es vilagitast is. Nekem jol esett, hogy gyari alkatreszekkel dolgoztak, lathatoan ertettek hozza. A hideg kirazna egy sotet felhot meglatva, ha tudnam, hogy az akar 5-6 ezret forgo fotengely es a dugattyui hazilag keszulnenek, ez-az kovalyogna benne. :-) Nagyon erteni kell hozza, hogy valaki ezt ne igy lassa, es tenyleg ismerhetitek a motorokat, ha ezeket meg tudjatok tartosan javitani.
errol lemaradtam, van mar eredmenyjelentes az ujraepitett motorrol. en az osszeszereles kornyeki kepet ota csak 'a kuss-t hallottam, nem szoltak a fanfarok'
es azt is tegyuk hozza, h. aranyaso barataink a sufniban nekiallnak, csak azt nem szamoljak bele, h. takyka egy ufo, o azt is meg tudja csinalni, amit a tobbiek meg lerajzolni se tudnak
A neten nézz utána .Az édesvizi az egy viszonylag könnyű anyag ,a sósvizi az nehéz.(persze lehet,hogy fordítva van).De nagyon érezni kézben,hogy valami nehéz vagy könnyű.Vegyél kézbe egy barkácsáruházban egy villanyboyler aktiv anódot.Az édesvizre van.Érezni fogot a súlyát.
Én elhiszem neked, hogy léteznek itthon világverő dugattyúkészítők. De azoknak semmi közük azokhoz a motorfelújító műhelyekhez, ahol kulcskérdés, hogy olcsó legyen.
Mivel van némi rálátásom az egyedi alkatrész gyártásra, ezért aztán kizárt dolognak tartom, hogy legalább közelítő minőségben bárki olcsóbb dugattyút tudna egyediben gyártani, mint amit egy erre szakosodott gyár célgépeken százezer-milliószám készít.
Ahhoz, hogy árban versenyképesek legyenek, ahhoz bizony a Sanyibácsinak kell valamilyen maradék anyagból homokba megöntenie, majd a nyugdíjas Gyuribácsinak kell méretre esztergálnia a vörös proletáron.
(És itt nem Sanyi és Gyuribácsi hozzáértésével, precizitásával van a probléma, hanem az alkalmazott technológiával!)
Igazad van benne, hogy nem kell ide (sem) az a stílus. Figyelembe fogom venni ezirányú kérésedet. De tedd meg nekem, hogy te is figyelembe veszed az enyémet.
Legyél szíves és a jövőben a mondandómat soha, semmilyen körülmények között ne ferdítsd el, ne ragadd ki a környezetéből és ne akarj olyat belemagyarázni, ami nincs és nem is volt benne!
Senki nem állította, hogy "úgyselesszjó". Ha röviden akarnánk összefoglalni az akkor elhangzottakat, akkor azt mondhatnánk, hogy nagy az esélye annak, hogy nem lesz jó.
Remélem érzed a különbséget.
Ráadásul közben ki is derült, hogy nem is lett jó!
Azt tudtam, hogy üzleti út lehet "ürügy" karanténmentesítésre, csak azt nem gondoltam, hogy gyakorlatilag bárki bármit ráírhat, a határőröket nemhogy nem érdekli, mi van rajta, inkább örülnek, hogy nem kell a karantén adminisztrációval vesződniük. Abszurd helyzet, hogy a szokásos kötekedős káeurópai mentalitás helyett gyakorlatilag a hatóság emberei biztatnak a kiskapuk használatára, annyira elegük van.