Sziasztok, gondoltam benézek ide. Meglepő módon úgy tűnt mintha én már regisztráltam volna ide, pedig nem emlékszem. Vagy valami okossággal elfogadja az oldal a motorozz.hu-s dolgaimat.
Pénteken mivel várhatjuk a vendégeink érkezését? Motorral, vagy automobillal? Vasárnapra elég kellemetlen időt jósolnak, így én a magam részéről a fedett közlekedőedények használatát javaslom.
Monnyuk azt nem értem, hogy ez így hogy az apám faxába működött. Mert úgy lett letámasztva a garázsban, hogy a tengerpartról jöttünk haza, végig 140-150, utassal csomagokkal, teljesen normális fogyasztással meg teljesítménnyel, pöcc röff indult hidegen melegen, semmi hangja nem volt, egyedül csak az jelezte hogy valami nem jó, hogy gázelvételnél időnként kurva nagyokat durrant. Aztán hazaérkezés után leszedtem a kipuffot megjavíttatni, oszt azóta egy métert nem ment, szóval nem is változhatott semmi. Ha az ékeket tették volna rosszul vissza, annak azért 7000km alatt illet volna szétesnie nem?
Na, felkeltem reggel 2 órával előbb hogy világosban megnézzem ezt a szart. Hát itt valami más a baj, nem a szelep. Visszaraktam a veztengelyt úgy hogy egyáltalán nem tettem be lapkákat, szóval még egy colstoknak is be kéne férnie lapkák nélkül, hisz a legvékonyabb is 1.20-as, nemhogy egy hézagmérőnek, de semmi, ennél a 2 szelepnél így sincs hézag. A szelep vége kb 1.5mm-el lejjebb van, mint a rugó teteje, szóval a szelep már semmiképp nem tud nekiérni a csészének, nem a szelep miatt nincs hézag. Viszont a rugó teljesen épnek tűnik, a rugótányéron sincs semmi sérülés, az ékek is jók, a szelep végén semmi nem látszik és a szelep is könnyen mozog a teljes útján ki be és oldalirányú lötyögése egyáltalán nincs. Most még annyit tudok tenni, hogy majd összedobok valami szerszámot, amivel a helyén tudom összenyomni a rugót, visszateszek mindent saját kezűleg hogy az ékek meg a tányér biztos jól legyen a helyén, és ha úgy sincs hézag, akkor már csak a hengerfej levételével lehet tovább jutni, az viszont a hengerfejtömítés ára miatt a tehén halálos ítélete, akkor szétszedem és a darabjait adom el.
Közben a tehénnél még annyi felmerült ötletelés szintjén, hogy a csésze belső felén szokott lenni egy kiemelkedő rész, ott ahol a lapka felfexik rá, lehet hogy azzal még akkor is eléri a lapkát, ha az a rugótányér szintje alatt van. Majd megpróbálom lapka nélkül betenni a csészét meg a tengelyt, hogy úgy van-e valamennyi hézag, és ha igen, akkor megpróbálom visszaköszörültetni a lapkát 1.00-ra.
Sajna a reed kontaktust sok esetben végállásra vagy spontán elmozdulás érzékelőnek használják, mert elég pontatlan, hogy is írjam a "technológiája" miatt.
A mágnes szórásának csökkentésével vagy, ami nehezebb térerő fókuszálásával - árnyékolásával lehet pontosabbá tenni.
De, ha reed kontaktus helyett egy házi barkács kétirányú záró érintkezőt raksz fel az is megoldás. Vagy kisméretű végállás kapcsolót. Az még talán IP védett is.
Egy fontos dolog van még a 4TX -ről, hogy tolóváltós. Vagyis ez olyan mintha Rally autóval mennél városba dolgozni. Ennek a váltónak kell a fordulat. Nem szereti a tötyörgős kuplungolós 0-1-2 fokozatok közötti ingázást.
Pár 2 hengerest már próbáltam a Versys 650 -et is és a TDM az egyetlen aminek a kormánya nem rázza ki a lelket a kezemből és nem dugom szét a tankot fékezés közben.
Emberesen elférek rajta a mamut méreteimmel és jól lehet helyezkedni az ülésen is.
Kormány emelés, ülés kipárnázása (TDM -es recept alapján) és szivacsos markolatra cserélés után brutál kényelem lett.
Azzal kezdtem, 10 bar mindegyik, szárazon és kis olajat beletöltve is, az bőven a gyári értéken belül van, az alapján zárnak a szelepek, de nincs hézag, ami lehet is így hogy amikor a rugón fekvő csésze még nem éri el a szelepet meg a lapkát, szóval az zár rendesen, de hézag meg nem mérhető, mert a rugó nekinyomja a csészét a tengely bütykének. Csak azt nem értem hogy a pitsába, az ékek a helyükön vannak, megütögettem a rugót, áll a helyén rendesen.
Hát én 175cm/75kg, de szerintem nem lenne gondom, meg én nem akarok szlalomozni az autók között, viszonylag türelmes ember vagyok. Meg városban sem olyan részeken használom, ahol nagy dugók vannak. Azon a szakaszon, ahol én közlekedek általában mindig van elég hely kényelmesen kikerülni mindenkit, buszsáv vagy bicikliút. Szóval ha motor, futómű rendben, akkor igazából vehető a TDM én azt veszem ki. Amit megyek megnézni szerkezetileg jól néz ki, az idomok kicsit karcosak már, de látszik, hogy gyári. Vasárnap egy 2008-as Honda SH300-at is megnézek, tudom nem éppen ez a kategória, de ez egy ritkán adódó alkalmi ajánlat, amit nem hagyhatok ki. Hondával már lehet nem szívesen mennék Győrig, de majd minden kiderül, csak autózni nem akarok, mert elunom az életem. Persze leginkább 600cc és felette gondolkozom. :)
Figyú! Mielőtt szétbax az ideg, nyugodj le, az idegesség nem visz sehová.
Bontás nélkül csak úgy tudsz diagnosztizálni, ha kompressziót mérsz vagy hengerfeltöltéses nyomáspróbát csinálsz, amit leírtam.
Ha bármelyik azt igazolja vissza, hogy nem zárnak tökéletesen a szelepek - a gyűrüket szándékosan nem írom,mert hónolták a blokkodat és új gyűrűszett került bele - akkor ott csak a lebontás jöhet és a szétszedés utáni mérés.
Szelepgörbülés mint olyan szintén lehet, főleg, ha már eleve kicsi lapkával tették össze, de ezt innét kétszáz kilométerről nem lehet megmondani.
Sajnos nem tudok okosabbat. Átérzem a problémádat, de azért van mivel menjél, csak hát ugye pont akkor, mikor el szeretnéd adni...