A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A pidet úgyis bele lehet pakolni, hogy bármikor visszaalakítható legyen.
Mivel a hasonszőrű' gépek mind itt körül vannak, így ez semmivel nem irreálisabb, mint a 140 az ascaso-ért.
Csak az a baj, hogy te már zsigerből gyűlölöd a márkát és nem látod reálisan. :-) Nem tudsz elvonatkoztatni az eladótól:"tök mindegy lett volna, hogy hány tonna KV-t pakol(t)ak mellé "ajándékként." A vége mindig ez. :-) Meg ne úgy nézd, hogy te nem vennél új gépet. Sokan meg igen. Most nem erről szól.
Ha például most nekem mindenáron új gépet kéne vennem és csak ez a két lehetőség lenne, akkor nyilván a lelitet venném. Minden ész érv emellett szól.
Vagy pedig hívnám provident, oszt' Rancilio Silvia, vagy Ecm Casa4! Quick Mill Silvano, stb... :-)
Zsoli, oszt' ezzel ugrott is az a drága jó gari a gépről! :-)
Nem a műszaki tartalommal van bajom..., egyszerűen irreálisnak tartom a 130 ezret ezért a gépért (..és most még csak nem is a forgalmazó ellen szólok). Persze ettől még más bátran vegye és vigye, ha úgy érzi, hogy neki megéri. Mást mondok: a régi (de bolti) Gaggiáért sem adtam volna ki az akkori új árát, és ebből a szempontból nekem az is tök mindegy lett volna, hogy hány tonna KV-t pakol(t)ak mellé "ajándékként."
Félretéve minden vélt vagy valós ellenszenvet, komolyan kérdezem, hogy pusztán műszaki szempontból mi a baj(od) a Lelittel? Azaz mit jelent, hogy nem ér annyit? Rossz tapasztalatod van/volt vele? Vagy valami nem tetszik a specifikációban? Vagy egyszerűen egy pid-es felújított gaggia szerinted tudja ugyanezt olcsóbban? És még egyszer, ezt nem piszkálódásból, hanem tényleg érdekel. Én eddig egyetlen emberről hallottam, akinek volt ilyen, ő elégedett volt vele, de sokan sokfélék vagyunk, ezért minden vélemény érdekel. Köszi!
Tényleg nem akarom vitatni, amit írsz, de a cégnél Jura van. Egy ilyen zsírtalanító tabletta filléres tétel, és a használata is elég egyszerű. Azzal nincs bajom. A vízkőtelenítése viszont 3/4 óra, és 5-10 percenként valamit piszkálni kell rajta, na, az elég macera.
Kérdeztem itt régebben hogy mit lenne érdemes venni Brikka után, aztán meguntam hogy sehol sem találok megfizethető Gaggiát, meg ha találnék is, ugyanott lennék ahol a Brikkával, tekerhetném a kézi őrlőt, szóval legjobb esetben is 60-80e lett volna a következő lépcsőfok.
Az automaták előnye hogy van bennük őrlő is, ezen a vonalon haladva, egy automata Gaggia után érdeklődve, kiderült hogy tulajdonképpen az is Saeco. Akkor már mindegy milyen címkével kattog a műanyag. Saeco-król olvasva az derült ki számomra, hogy könnyebb a karbantartásuk Jurákhoz képest mert ki lehet venni a központi egységet, nem kell zsírtalanító tablettákkal oldani a lerakódásokat.
Találtam ígéretes használt Saeco-kat (mogorva eladókkal), de végül megtetszett az xsmall a vélemények alapján, vettem egyet 32-ért, kitakarítottam és szorosabbra állítottam az őrlőjét (később olvastam hogy ezt itt SiD-féle hacknek(?) nevezik). Tetemes mennyiségű szilikonzsírtól szabadítottam meg a központi egységet, most tiszta, finoman jár és jó kávét főz.
Ami pedig a lényeg, hogy azok a kávék amik Brikkával csak keserű löttyöt eredményeztek, ezzel nagyon jó ízűek lesznek.
Szóval ha valaki már mindent kipróbált hogy Brikkából kihozza a legtöbbet, lehet hogy ez a következő lépcsőfok.
Önmagában az 57-es méret nem gond, mert az esetek 90 %-ában, akik garanciális bolti új, eszpresszóképes gépet keresnek otthonra, azok nem foglalkoznak, "nem wuduznak" a minél tökéletesebb KV-készítéssel, a "fejlesztéssel", és nekik valszeg tényleg ez a csodalelit lehet az egyik lehetőség, de mondjuk már ki, hogy ez, a máshol agyonajnározott, nettó üzleti érdekből messze túlhájpolt alapgép a maga 130 rugós kezdőárával sem az ár/érték verseny bajnoka. /Kicsit félve írom le ezeket, nehogy megint vkit megsértsek./
Magyarán: nem ér ennyit ez a Lelit, teljesen függetlenül attól a ténytől, hogy az új gépek között nagyjából ebben a kategóriában jelenleg én sem tudok mást.
A 2015-ös Gaggiával sem az a baj, hogy kispórolták belőle, amit lehetett, és csak a nevéből akar a gyártó hasznot, hanem hogy ez sem éri meg a jelenlegi új árát. Pár hónapja vhol volt akciósan új, 2015-ös Gaggia Classic asszem, 70 ezerért..., na ennyit viszont ma is megér(ne) egy olyan valakinek, aki nem akar elmélyedni az otthoni KV-zás rejtelmeiben, hanem csak jó, normális standard eszpresszó KV-t szeretne otthon viszonylag kevés idő, pénz és energia ráfordítással. ...és akkor még nem beszéltünk az őrlőkről.
Beeex: ha te is innen a fórumról vettél gépet magadnak és nem bántad meg, akkor szerintem érdemes lenne a "megbízódnak" :-) is valami hasonlót javasolni. ...de ezt neki kell eldöntenie!
Arra felhívnám a figyelmed, hogy 57mm-es szűrőtartó karral dolgozik ez a gép. Ha elvan a gyári tartozékokkal, akkor nincs gond, de ha valaha is kicsit fejlesztené, akkor jönnek a gondok. Gondolok itt akár egy sima tölcsérre, hogy az őrlemény minden szemét a kosárba terelje, ezt pedig nem is mondanám tuningnak, csak kényelmi elem.
Magam anno hónapokig jártam utána, olvastam a neten, míg megvettem a Pavonit. Itt a fórumban értjük, hogy mi miért fontos, de a legtöbben nem. Hozzám feljárnak kávézni barátaim, mert itt olyan kávét kapnak, és ennek kapcsán az iberital/gaggia classic verziót már két emberre is rásóztam eddig. Nekik fontos volt a kávé, de csak és kizárólag annyira, hogy mondjam meg mit és hol vegyenek meg, szívesen megveszik és használják, de ezen túl egy gramm energiát nem raknak bele. Ez a mostani is ilyen, örömmel megveszi, használja, de egy percet nem akar ezzel többet foglalkozni.
Pedig nincsen annál jobb mint kávéfőzős fórumokat bújni esténként:)
2015-től nem ajánlott a GC, konkrétan ki lett herélve. Jobban jártok, ha vadásztok valahonnan egy 2015 előttit, és a szakik egyikével tuningoltatjátok, vagy akár egyenesen tőlük, vagy valamelyik fórumtárstól vesztek egy okosított változatot.
Engem igen. Most néztem, jó régen, itt a fórumban a 6503 sz hozzászólásban jött meg a Piccolám. Az 163 992 hozzászólással korábban volt:) mintha tegnap jött volna meg. Azóta látom sok kávé lefolyt itt a topicban
Kösz a manométert, én is ilyet néztem, ennyiért. De azóta megrágtam magamban, és pont arra jutottam, mint te itt lent: a Pavoninál nagy jelentősége nincs a kazánnyomásnak. Sokkal fontosabb a fej hőmérséklete. Ezt lehet mérni fejhőmérő matricával, (nekem ez nem jött be, egyszer megcsinálom a saját hőmérőmet) vagy menni mérés nélkül, tapasztalati úton. Ez mondjuk olyannak jó, mint én: egyszerre egy kávét iszom, szóval mindig lehet ugyanonnan indulni.
Sziasztok, lenne egy kérdésem. Magam az europiccola/mazzer combóval sok éve hibátlanul elvagyok, egy barátom venne most egy működő használható rendszert, az Iberital/ Gaggia Classicot ajánlottam neki.
Nézem a Gaggia Classic leírását több magyar oldalon, és a tartozékok között ez szerepel:
"Tartozékok: 1 és 2 adagos duplafalú szűrők, kávéadagoló kanál, tömörítő. Őrlős használathoz vagy finomabb őrleményhez, szimpla falú szűrők külön rendelhetők."
Ezek szerint alapból már csak nyomásfokozós kosárral kapható??
eddig amit ott rendeltem, mindig rendben volt. Most így végkiárusításnál persze néhány kv-nál esetleg lehet ilyen gond is. De sz'tem kérdezz rá konrétan, nagyon készséges a srác.
A Pavoninál (és a Creminánál is) a bojler 100 fok fölötti, a fej meg 70-80 fokos (ezt tudod könnyen mérni, ls befolyásolbi is - stopper, borogatás, fejhőmérő stb). A forró víz ebbe a viszonylag hűvös és relatív nagy hőmennyiséget felvenni tudó réz térbe jut, ahol az előáztatás ideje (kb 10 sec) alatt lehűl, és a csapolás alatt már viszonylag stabil értéken marad. Nálam az a módszer vált be, hogy nem bántom a nyomáskapcsolót, hanem a fej csapolás előtti hőmérsékletét figyelem (kb 1 kg réz vs 35-40 ml víz esetén az, hogy a víz 2-3 fokkal melegebb a víz kazánrészben nem számít, a végső eltérés miután kiegyenlítődött a két rész hőmérséklete egy fokon belül van, ezért nem érdemes pidelni ezeket a gépeket, mivel a fej hőmérséklete a fontosabb, nem a bojlerben lévő vízé (nagy karosoknál már más a helyzet, ott van gyártó aki pidel -pl Quic Mil Achile). Nálam kb 8 fokkal emelkedik a fej hőmérséklete a kar felemelése után, de ezt már nem nézem, mivel befolyásolni nem tudom. Amit figyelek az a kar felemelése előtti fej hőmérséklete, az 70-80 fok között van kávétól függően.
Lehet félreértek valamit, de a kávéfőzéskor valahol a 85-95 fokos tartományban szokott lenni a víz, ami az őrleménnyel találkozik. Nálad csupa 100 fok feletti érték van feltüntetve. Vagy ennyire lehűl, mire odaér?