Keresés

Részletes keresés

barbárállat Creative Commons License 2021.06.19 0 1 10609

Sörhöz nem hangzik rosszul, de ahogy ÖNB is írta, a melasz annyira aromás, hogy minden más csak pár százalékot jelenthet mellette. Ajánlom neked is, ha teheted, próbáld ki, egy barna sörbe. Én nem főzök sört, meg annyit nem is iszom, hogy megérje, de valamennyire rokon "szakma" a miénk.

 

Nem bízom benne, hogy itthon fellendülne a gabonaszeszfőzés. Ellenben, a sörfőzéssel, az szépen fejlődik. Tíz éve még, pilseni típusú sörökön kívül nem is volt más itthon. A kisipar fellendülése magával hozta az újdonságokat, és ezzel új igényt is teremtettek, és ehhez kénytelenek voltak alkalmazkodni, a nagy gyártók, a sörivók nagy örömére.

Gabonaszesz téren nem ilyen fényes a helyzet, mert nem lehet otthon főzni, nem kerül köztudatba, nincs nálunk kultúrája, és nincs is rá igény. A magyar gyártók hülyék lennének gabonát főzni, amikor el tudják adni az aromás finomszeszt is, vagy 20 ezret elkérhetnek a pálinka literjéért -a pálinkamánia is a legális házi főzésnek köszönhető. Az a baj, hogy sokan még ma is azt hiszik, hogy a Portorico az rum, és az Unicum a világ legjobb itala. Amíg ez van a köztudatban, addig nem lesz másként.

 

Sajnálom én is, hogy a fórum már nem a régi. Mielőtt elkezdtem volna ide írni, hónapok óta nem volt aktivitás, most meg azért úgy eldöcög a fórum. Pontosan ezért kezdtem el írni. Nem azért, mert közléskényszerem van, vagy mert annyira okosnak hiszem magam, hanem, hogy más is kedvet kapjon, és egymástól tanulhassunk. Abban meg biztos lehetsz, hogy jóval többen olvassák a fórumot, mint ahányan ideírnak, úgyhogy van értelme.

Itt van még nekünk, a nagy veterán Cloaked, akinek lehet adni a szavára. És ha jól tudom, itt van még Robi is, Netuddki néven írt nemrég, hátha ő is újra kedvet kap a fórumozáshoz.

 

 

Előzmény: Tótikám (10607)
Tótikám Creative Commons License 2021.06.19 0 0 10608

Ha már rum csak érdekesség ként írom, a tapasztalatomat .Magasabb alkohol tartalmú stautothoz ,porterthez, pár ml pyrát rumot adtunk..Már 2ml től olyan vaniliás ízek szabadultak fel hogy az hihetetlen.

Előzmény: Tótikám (10607)
Tótikám Creative Commons License 2021.06.19 0 0 10607

Indiai óceán sziget világából származik,15%melasz tartalom. Állaga nem hasonlít a cukorra inkább paszta ,csomóba össze állva.Nem is arra gondoltam hogy ebből főzni hanem mint kellemes aroma ként említem meg.Határon túl lényegesen jobb áron elérhető sajnos( pl. IT.).                                                                                                                                                                          Abszint készítés csak elméleti szint. Szabad idő hiány, így marad a sörfőzés.Talán itthon is idővel több gabona szesz főzde jön létre.Amerikában sok mini sörfőzde és lepárló együtt ,egymást segítve dolgozik.Itthon nagyon egy irányba haladunk ,pálinka.Régóta figyelem az oldalt és sajnálom hogy mára sokan elhagyták,gondolok Öm re , Robira,Pecabusra.Talán ha az emlékem nem csal talán Pecabubusnak volt repülőtéren cukor kalandja.

Előzmény: barbárállat (10604)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10606

A szacharóz az szacharóz, bármiből is készül. A barna nádcukron van egy kevés melasz, néhány tized százaléknyi. Nem tétel a kannás melasz mellett.

Előzmény: barbárállat (10605)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10605

Eddig azt hittem, a nádcukor csak az én heppem. Csekély angol tudásommal, olvasgatva a home distillert, nem egyszer felmerült a rum kapcsán. Sőt, olvastam olyat is, hogy valaki melasz nélkül, csak nádcukorból készít rumot, de ez már nem tűnik annyira jó ötletnek, valószínű, hogy ez egy moonshine változat.

Előzmény: öreg_néne_b (10602)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10604

Ez is valami nádcukor-féle? Tényleg jó drága! Nekünk nem jó, mert drágább, mint a melasz.

 

Korábban érdeklődtél az abszintról, azzal jutottál valamire, vagy csak elméleti szinten érdekelt?

Előzmény: Tótikám (10601)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10603

A fiatal maltokkal csak a túl rövid érlelés, vagy a korukhoz képest nem megfelelő vágásokkal is van baj? Szerinted a házi malátawhiskyt nem is kéne erőltetni? Otthoni körülmények között jobb lehet, inkább füstölt árpából készíteni? Most csináltam egy árpa cefrét, 15 % malátával, olyan jó mézes-virágos illata van, hogy legszívesebben felzabálnám.

 

Az árpa kapcsán: régebben, amíg nem voltam nagy whiskys, jónak tartottam a Jameson alapkiadást. Most már úgy látom, hogy az íze nagyon kevés, olyan mint egy hordós vodka. Mondjuk a 12 éves már tényleg elég jó. Ha már árpa, akkor füstös legyen, az jól kiegészíti, az amúgy nem túl karakteres árpát. Ezért is tetszik a Grant's.

Eddig még csak füstöletlen singlemaltokat ittam, a skótok azokat nem szokták füstölni?

Előzmény: cloaked (10600)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10602

A melasznak olyan erős szaga van, ami mellett úgysem rúg labdába.

Előzmény: Tótikám (10601)
Tótikám Creative Commons License 2021.06.18 0 0 10601

Sörfőzéshez használtam Moscovado  Eridania cukrot, nagyon kellemes ízt adott hozzá.Sajnos nem olcsó.Én sört főzők csak csak figyelem az oldalatokat.

Előzmény: barbárállat (10565)
cloaked Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10600

Igen, ezeknél szokás minél frissebb hordókat (vagy akár virgin oak-ot, azaz új hordót) használni, mert így lehet minél rövidebb idő alatt minél érettebb hatást elérni. Ezek a korjelöletlen maltok a megcsappanó koros készletekre adnak választ, de a skót malátawhisky a mai formájában sajnos nem igazán alkalmas arra, hogy pár év alatt csodát tegyenek vele.

Előzmény: barbárállat (10599)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10599

Majd megnézem azokat a jobb helyeket. A double cask gondolom főleg marketing célú lehet, Így elkérhetnek érte annyit,  mint egy 12 évesért Az agyonhasznált sherys hordó én sem hiszem, hogy sokat dobna rajta. A borbbon hordó viszont az íze alapján valószínű, hogy csak egyszer volt használva.

Nem vagyok még rutinos singlemalt kóstoló, így engem annyira nem zavar a nyers íz, de azét kiszúrom én is. Eggyel lejjebb pont erről írtam a BB kapcsán.

Skótok közül nekem mostanában a  Grant's Smoky tetszik.

Előzmény: cloaked (10597)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10598

A Singleton lett volna a másik esélyes, de így már nem bánom, hogy nem azt vettem.

 

Ben Brackenből a pirosat vettem. Nekem is fiatalnak tűnt, és kissé "előpárrllatosnak". Az volt a benyomásom, hogy ezt a párlatot hosszabb érlelésre tervezték. Az íze ezzel együtt nagyon rendben van, soha ne igyunk ettől rosszabbat. Ha látok még, veszek máskor is.

Előzmény: boltor (10595)
cloaked Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10597

Sok lesz az a 13e. Jobb helyeken ezt a whiskyt eleve 9-10 közt adják, de a "double cask" koncepció eleve arról szól (más lepárllóknál is van ilyen), hogy egy kimondottan éretlen malátawhiskyt összekennek egy likőrboros hordóval, ami inkább kevesebb, mint több sikerrel összemázolja az alapot. Ízlés és főleg tapasztalat kérdése, hogy kinek mennyire lóg ki alóla az éretlen alap, nekem ezeknél már nagyon, bár én többnyire eleve rühellem a nyers maltokat :)

Valami 12 éve iszok skót whiskyket, sok mindent kipróbáltam többnyire 4-16 ezer közt, de az ázsiai piac robbanásával sajna eljutottunk oda, hogy kb. 15e alatt már lassan semmi igazán jót nem hajlandók adni a skótok. És ebben lassan követi az amerikai whisky is, főleg amióta megvámolják őket az EU-ban.

Előzmény: barbárállat (10591)
boltor Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10596

OFF

ja és a BB mögött a White&Mackay skót cég áll aminek egyik lepárlója a Tamnavulin.

a kör bezárult. :)

Előzmény: boltor (10595)
boltor Creative Commons License 2021.06.17 0 0 10595

énis ezt választanám a tescobol, a múltkor vettem 12éves singelton-t, az nagy csalódás volt.

bontáskor volt benne egy kellemes sherry-s íz, ami később teljesen eltűnt belőle.

 

a lidl-s BB tényleg jó ár-érték arányban, van belőle 3féle, zöld (islay), kék (highland), piros (speyside).

a pirosból már vettem, de megkóstolnám a zöldet is.

ezek szerintem viszonylag fiatal párlatok lehetnek (3év), de van 10 éves BB is.

Te melyiket kóstoltad?

Előzmény: barbárállat (10591)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.16 0 0 10594

Az alábbi két recept jó megoldás lehet, ha már a könyökünkön jön ki a snassz almapálinka.

 

 

"Almás pite"

 

Ez az ital, a tipikus ízesített moonshine-ra, az én magyar verzióm.

 

1L  45 fokos almapálinka

fél zacskó (10g) szárított golden almaszirom -más fajta alma nem igazán jó, mert savas, fanyar ízeket adhat

6 db fahéjrúd

2db szegfűszeg

1 kocka kandírozott gyömbér (1,5-2cm-es)

4 tasak vaníliás cukor (kb. 2tf% cukor)

 

Először 1-2 hétig ágyasítunk.

Az almaszirmok kiszűrése után, a pálinkát 10 napig hagyjuk állni a fűszereken.

 

 

"Csodabalzsam"

 

Szintén saját fejlesztés. Ezt az italt a fűszeres rumok ihlették. Van egy kis Hubertusos beütése.

 

1L 45fokos almapálinka

3db fahéjrúd

5 db szegfűszeg

5db szegfűbors

1db csillagánizs

1db egész szerecsendió (mozsárban összetörve)

1 marék mazsola

fél kupak mandula aroma vagy 3-4 db mandula

2 kupak vanília aroma vagy 1db vaníliarúd

30 g nádcukor (2tf%)

.

A pálinkát 2 hétig hagyjuk állni a fűszereken.

 

Mejegyzés:

Mindkét italt érdemes ülepíteni, teaszűrőn, majd vattával kitömött kávéfilteren is átszűrni, hogy kristálytiszta legyen.

Fontos, hogy ne használjunk erősebb szeszalapot, mert a fűszerektől így is kissé csípős esz. A csípősségen ha szükséges, lehet még tompítani, további egy-két százalék cukorral. 10% cukorral a csajoknak is kellemes likőr lehet belőle.

 

 

barbárállat Creative Commons License 2021.06.16 0 0 10593

A cefrét üsttel főzd, a finomítás mehet thumperrel. Gondolom még a héten lefőzöd az elsőt, hamar kierjed ebben a nagy melegben. Nem tudom, az első főzést mennyire szoktad kifacsarni, de rumnál kifejezetten érdemes 0% közeléig főzni. Mert ha az üstben benne marad 5-10% alkohol, akkor a dunderrel belekerül a következő cefrébe, és kínlódik tőle az élesztő.

Előzmény: öreg_néne_b (10592)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.16 0 0 10592

Egy thumperem van, kétmenetes főzés lesz.

Előzmény: barbárállat (10590)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.14 0 0 10591

Singlemaltosok! Vagy azok, akik még nem próbáltak, egyet sem, itt a lehetőség. A Tescóban 4-5 féle singlemalt whisky kapható. 13 ezer nem kevés érte, de ha fontos ez a hobbi, akkor az általa szerzett tapasztalat (na meg az élvezeti érték) megérhet ennyit. Ezt választottam:

 Speyside-i whisky, borbon hordóban érlelve és sherrys hordóban finishelve. Kifejezett bourbon ízvilága van, ami egy érdekes találkozás a tiszta malátaízzel. A sherrys érlelést annyira nem érzem ki belőle, de mintha lenne egy kis konyakos beütése, talán a sherry lehet? A jeget nem nagyon bírja, de tisztán elég jó. Egy próbát megér.

 

Jó egy hónapja a Lidlben volt egy szintén Speyside-i, Ben Bracken nevű singlemalt, az kevésbé volt izgalmas, de nagyon határozott, kellemes malátaíze volt, és 6 ezerbe sem került, ár érték arányban számomra az eddigi legjobb volt.

barbárállat Creative Commons License 2021.06.14 0 0 10590

Érdemes rászánni az időt, elvégre nem minden nap főz rumot az ember. Sima üsttel fogod finomítani, vagy thumperrel?

Előzmény: öreg_néne_b (10589)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.12 0 0 10589

Három egymás utáni cefrézést és egy finomítást tervezek, hogy legyen dunder, így elég soká lesz kóstolható eredmény.

Előzmény: barbárállat (10588)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.11 0 0 10588

Szuper! Majd számolj be róla, hogy milyen lett.

 

Rendelem én is a következő adagot. Itt a nyár, eljött a koktélok ideje, úgyhogy ezúttal a fehér rum lesz terítéken. Úgy saccolom, hogy egy kannából 150-200 liter cefre is kijönne.

 

Előzmény: öreg_néne_b (10587)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.11 0 0 10587

Ma telefonáltak, hogy átvehetem, de csak hétfőn járok arra. :)

Előzmény: barbárállat (10586)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.11 0 0 10586

Kérdezni könnyebb, mint utánaolvasni a dolgoknak. Ilyen a világ, az emberek már hozzászoktak, hogy készen kapnak mindent. A vakulásos dolog is elég súlyos. Ekkora baromságokat csak a híradóban terjeszthetnek.

 

Kiraktam a kipróbált receptekbe a javított, és kiegészített rum receptet (persze még mindig van benne hiba, de már így marad). Nyomás mindenki melaszt rendelni, mielőtt, még beköszönt a gyümölcsszezon!

 

Hamarosan egy új recepttel jövök, amiben elárulom, mit lehet kezdeni a sok nyakunkon maradt almapálinkával.

Előzmény: öreg_néne_b (10585)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.10 0 0 10585

Ha a keresőbe beírta volna, hogy thumper, rengeteg hasznos dolgot olvashatott volna. Pl. azt, hogy az ajánlott térfogata az üst térfogatának 20-25 százaléka.

Előzmény: barbárállat (10584)
barbárállat Creative Commons License 2021.06.10 0 0 10584

Utoljára leírom:10-12L közötti thumpert építs. Elég egyszer főzni.

 

Előzmény: kalomista mark (10580)
kalomista mark Creative Commons License 2021.06.09 0 0 10583

Köszi! Tehát akkor egy db thumperrel is elég egyetlen egyszer főzni ugye? Nem kell kettőször főzni mint thumper nélkül?abban esetleg tudnál még segíteni hogy mekkora thumperre lenne szükségem?  50l es saválló hordó+30l a sisak rajta amihez készítenék 1db thumpert, (50l cefrét szoktam főzni egyszerre) szerinted 10l es elég lehet? 

Előzmény: cloaked (10581)
cloaked Creative Commons License 2021.06.09 0 0 10582

Vegyesdongással nem lehetne bourbon (sőt, Amerikában whisky sem), mert az már nem tölgyfahordó. Finishelésre lehet elvileg más fát használni, de akkor már szerintem csak "mezei" bourbon whisky lehet, straight bourbon nem. De mondom, a JB egyáltalán nem lóg ki abból az íztartományból, amit az amerikai hordók adni szoktak, éppenhogy egy igencsak unalmas "egyenbourbon" az izgalmasabb tételekhez képest.

Előzmény: barbárállat (10576)
cloaked Creative Commons License 2021.06.09 0 0 10581

Vakulás (vagy egyéb akut mérgezés) eleve véletlenül sem lesz, másrészt semmilyen kisüsti technológia nem tud nagyságrendileg csökkenteni a metanoltartalmon, nem ezért finomítjuk a pálinkát. Hosszú távon valamennyire ártalmas metanoltartalma is csak úgy lehet egy italnak, hogyha magas pektintartalmú gyümölcsökből rosszul cefrézel.

 

Tegyük tisztába a metil-alkoholt!

Előzmény: kalomista mark (10580)
kalomista mark Creative Commons License 2021.06.09 0 0 10580

Köszi! lényegében azért szeretnék thumpert használni, hogy elég legyen egyetlen egy főzés, ne kelljen 2 lepárlás.azért gondoltam 2 thumperre hogy véletlenül se legyen vakulás belőle. Végül is akkor egy thumperrel is elég egyszer főzni ugye nem kell többször? ha 1 thumpert használok akkor elég egy 10l-es thumper vagy jobb lenne hozzá egy 20l-es? bocsi hogy ha sok hülyeséget írok de nem használtam még thumperes megoldást és nem szeretnék vakítós mérgező italt :)

Előzmény: barbárállat (10579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!