A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha nincs teletöltve a GC tartálya, akkor bőven elég a 60-as. Nálam hónapok óta nyoma sincs vízkőnek a tartályon, gyanta patron mellett mindig megjelentek a csíkok.
Na, akkor javasolhatnál vmilyen gyantát a GC tartályába. Most egy kis gyantapatron van jelenleg benne, de nem biztos, hogy az kell nekem hosszabb távra.
Zsoli, milyen az idő nálatok? Azt ugye tudod, hogy a déli szelet ki fújja felétek? :))
Egyébként pedig mi a szent xarért van az, hogy egész héten halódik ez a fórum, de ha én írok vmit a KV tárolásról, azonmód mindjárt heves reakciókat váltok itt ki, pláne az érzékenylelkű fórumtársakból? El kellene tenni a zsepiket.
Nem lehetne kihagyni minden második hozzászólásból a "szegedi"emberkét?...(rohadtul unalmas szerintem...)pont ezzel csinálsz/csináltok neki reklámot. Hagyjátok már a saját levében ázni. Aki beveszi annak hiába magyarázod, aki meg nem az enélkül is leveszi a dolgokat. Mondom ezt úgy, hogy egy véleményen vagyunk róla.
Nyilbán nem, és nem is szükséges, mivel amilyenkávékat iszol azoknak nem szükséges. Ez a macera csak ott szükséges ahol az újhullám felüti a felyét a konyhapulton.
Jajj, már dehogy is! :-) Kizárólag a Kapuczínerről volt szó a részemről, és rossz az, aki mindjárt rosszra gondol. Felőlem beszélgethetünk a KV-tárolásról, mint hobbiról, úgyis ez lenne az eredeti téma. ...de erről már leírtam a saját gyakorlatomat, amire valszeg nem fogok pár hét, hónap után ráunni. :-)
"Igazából ott kérdeztem, hogy mi értelme olyan kávékat pörkölni, vagy úgy pörkölni, hogy 3 nap azaz idő, amíg eltartható a kávé. Tök reménytelen az ilyen."
Azért kell ilyen kávékat pörkölni, mert abban a három napban olyan élményt nyújtanak amit a klasszikus pörkölés nem. Nem mindenkinek van erre az élményre igénye (akinek meg van az szeretné ezt az élményt kitolni időben), de sokan vannak akinek van. És egy kis utómunkával ez az élmény kitolható a akár 2 (+1 a pihentetés) hétre, ami alatt elfogy (lásd adagonkénti tárolás, amiről napok óta folyik a diskurzus a PH-n).
Értem én, hogy miről szeretnél beszélni, csak a kívülálló még félreértheti. Még azt találná gondolni valaki, hogy bármelyik másik pörkölő ajnározná itt a kávéit, vagy beépített háttéremberekkel dolgoztat. Az általam említettek közül egyik sem tett ilyent az elmúlt 2 évben amióta itt vagyok a fórumon.
Azt gondolom, hogy ez a 3-as felosztás már rég eltűnt. A Kapucziner (ahogy az összes jó minőségű pörkölő) már olyan profilokkal dolgozik, amik a kávé sajátosságainak kihozatalára helyezi a hangsúlyt. Ezen felül azt gondolom, hogy folyamatosan változik ez a profil, mégha nüansznyi is a különbség, mert hogy a kávé egy élő dolog így változik. Láttam már onnan nagyon világos és sötét pörkölést is, de ált a kettő között mozog. A túl világost én sem preferálom. Az eltarthatósága rohamosan gyengül, minél világosabb. Egy kávés rendezvényen beszélgettem az egyik Korzós teszterrel. Igazából ott kérdeztem, hogy mi értelme olyan kávékat pörkölni, vagy úgy pörkölni, hogy 3 nap azaz idő, amíg eltartható a kávé. Tök reménytelen az ilyen.
Kapucinert mikor hívtam, azt mondták csak francia pörkölésű kvjuk van, olaszt nem csinálnak, így nem rendeltem. Nem tudtam megállapítani mennyire világos a pörkölésük
A Kapuczinertől nem tapasztaltam azt sem, hogy pl. akár ezen a fórumon aktívan jelen lenne, és ajnározná a saját KV-it, termékeit...., a minőség és a vásárlók bizalma, továbbá valszeg, a kereskedői mentalitása, az üzletének hitele sem teszi számára szükségessé és indokolttá ezt, ja, és felteszem, privát háttér levelezésekkel "sem küldi harcba katonáit" KV-s fórumokra, a konkurencia ellen.
Szal szerintem is az egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar pörkölő cég itthon.
Ki is tárgyaltuk többször. Van kinek ez jön be, másnak amaz. A rendszeresn említett pörkölők mind képesek kiszolgálni az itteni igényeket. Az, hogy egyesek itt összevesztek kettesekkel az más téma. (Paljoc, Kalmár, Kapucziner, AVX, Casino mocca, Pacificaffee stb. Hosszú a lista mindenki talál magának valót.)
Figyelem : akinek van eladó EREDETI La Marzocco szimpla (single) vagy Strada szimpla (single) szűrő eladó, jelezze. Használt vagy új. LM-ből utángyártott nem érdekel, az Nekem is van 6-7 éve E-mail jöhet :)
Erre mondom azt, hogy ezt meg lehet oldani. Ugye ez az a dolog, amikor a vásárló diktál nagyjából. Ha egyre több embernél igény van ilyenre, akkor egyre inkább erre van kihegyezve a pörkölő is. Kapucziner bácsit ezért szeretem annyira. Írok neki pl pénteken, hogy hiány van. Akkor van, hogy megmondja, hogy csak kedden fogja küldeni, mert akkor pörköli azt a kávét, vagy csak hétfőn. Kialakult egy rendszer, kb mindig friss kávém van. Akkor van kis baj, ha én se vagyok itthon és 3 hetes lesz a kávé. Így jártam. Jobban szőkül kicsit. Tőle egy hétnél régebbi pörkölést még nem kaptam.
Amúgy egy jó megoldás van. Annyit vegyünk, amennyi elfogy 1 hét alatt. És úgy vegyük, hogy 5-6 napos pörkölés legyen. Valahol 5-6 naptól 3 hétig jó kb. Legalábbis amit eddig vettem.