PVC-re biztosan nem. Mi a szublimációs technikát használjuk. Minden olyan anyagra tudunk nyomtatni, amelynek polieszter tartalma eléri a 70%-ot, és legalább 250C fokig hőálló. (Az utolsó lépés egy hőkezelés, ettől lesz időtállóbb mint a hagyományos nyomtatási technikák) Olyan anyagokat is tudunk nyomtatni, amelynek alacsonyabb a polieszter tartalma, de azokat előtte kezelnünk kell. Ilyen lehet pl. csempe, különböző fémlemezek. Szövet anyagoknál az előkezelés kissé merevvé teszi a szövetet, ezért ezzel még nem foglalkoztunk részeleteiben. Kivétel a zászló, de ennek anyaga már önmagában is megfelel a fenti kritériumoknak.
rég voltam, benéztem, lám légpárnás szóra bukkantam és hivatal szóra: szóval a sztori:
kb 5-6 évvel ezelőtt fejembe vettem, hogy légpárnást fogok gyártani. :))) (én hülye) nézem a rendeleteket, mindenhol az van kivéve légpárnás jármű hmm erre nem vonatkozik semmilyen szabályozás. Namost én tisztes állampolgár és jogi szabályokban akkor még kevésbé járatos, elmentem a hivatalba, hogy én ilyet akarok gyártani mi is a teendő..... Hát első lépés ilyet ne akarjak.... aztán én mégiscsak akarok..... hát akkor menjek a Minisztériumba mert ott alkotnak jogszabályokat........ nos 3 év elteltével született rendelet a légpárnásokra. addig persze pár hajam megőszült és kihullott.... annyira, hogy az egésztől elment a kedvem. Szóval ha még egyszer nekiállnék akkor keményen bele..... a szabályozásba és azt mondanám a rendőrnek mit is szegtem meg????? Kicsit hozzáértőknek azért javaslom elolvasni a szabályozását a légpárnásnak, pl kötelező a biztonsági öv. (ez kb olyan mintha motorkerékpárra is kötelező lenne), nem tudom bele tették-e végül a törvénybe azt a két képletet aminek meg kell felelni, de a nevezőben 0-van. (javaslatban még benne volt) valami motorcsónakról átvett számítás ami valahogy nem passzolt a légpárnásra. :))))) Szóval ha nincs benne a rendeletbe akkor ne is akard elérni, hogy benne legyen!
Egyébként most éppen egy 1 személyes kis szárnyast építek aminek még véletlenül sem lesz csónak formája.... na ettől is agybajt fognak kapni ha szeretnék rá papírt .... :) de nem szeretnék, nagy a világpiac inkább majd ott próbálkozok....
Most tavasszal viszem időszaki vizsgára az enyémet is. Nem is tudom,mennyi lessz.
Az idén már egy új 20-as hondával akartam vizsgáztatni, dehát nem jött össze a lóvé.Így muszáj a régivel elvinni,mert ha kiveszik a lajstromból,a büdi életben nem lehet újra levizsgáztatni. Orosz Neptun motor.
Na ezt mondom én is. A kiemelt helyeken, és a dunán szinte mindenhol ez van. Ha papper van a vizsgáról,nincs baj. Szinte korlátlan élvezkedés. Na de ha nincs, felér egy rémálommal. Pappert rendezni meg mintha nem is történt volna meg a váltás.
Sokan úgy gondolják, hogy nekik sikerül. Utánna vagy piacra dobják ha sikerül, vagy marad 4KW -ig,vagy az udvaron rothadó emlék.
Na ilyen hajó vizsgáztatásra nekem is van történetem. A rendszerváltás előtt vagyunk kb 1 évvel. Akkoriban az egri Apolló sárkányrepülőhöz csináltunk (tam ) üvegszálas cuccokat. Rendeltek vagy 10 pár hidroplán talpat. Mire a széria végéhez értünk kiderült hogy M.O-n nem lehet használni.Mind a mai napig nem hallottam róla hogy lenne ilyen szerelvény ,pedig a Balatoni bérreptetőknél volna rá igény az utasok részéről. Na szoval az utolsó pár a nyakamon maradt. Kitaláltam hogy csinálok légcsavaros hajót belőle. Irány a HF. Az illetékes " elvtárs"( mert akkor még az volt)közölte ,hogy amig ő van az asztal mögött nekem ilyen nem lessz .Csak ! Szerény kérésemre ,hogy a Vituki- nak van egy ilyen tudtommal ami szovjet gyártmány, közölte hogy azoknak lehet nekem nem. Na rendszerváltás után bementem ujra az illetékes előadóhoz. Nagyon udvariasan elmondta hogy lehet csak oldjam meg a hátramenetet.Namost utána mentem egy használt selejtezett helikopter farokrotornak,ennek az ára több volt mintha egy uj csónakmotort vennék. Eladtam a két talpat talán valakinek lett egy jópofa vizibiciklije.Az ötlet sem tőlem származik,a30-as években nyert valaki ilyen légcsavaros hajóval Budapest Wien motorcsónak versenyt. Egy-egy ember feküdt mindkét uszótalpban felül meg egy repülőből való csillagmotor volt. Egy modellezés ujságban volt afénykép ,idéztként aTolnai -féle világlapból. Na ennyi. Utasitottak el már egy motoromat is aminek megvolt a svájci számlája a vámpapirja,de a behozó cég tulajdonosa magánemberként adta el nekem. Ez a hivatalnak nem volt jó. Most dizel traktort kéne belőle csinálni, vagy eladni generátornak. Egy Volvó -pentát. Szóval nekem nagyon elég volt .Azóta csak papirost veszek.
:)) Hát legalább annyira inspirált volna engem a találkozásra , mint téged az előre megfontolatlan szándék!! Legközelebb " Magad Uram ha szóóógád nincs" !:) No majd márc. 15.én együtt fagyoskodunk! Bár ha benéztél a bóót ablakán, láthattad hogy a gucsónak még nem volt időm neki kezdeni. :(
Huha! Mi lesz a Penelopé projektel. Az tetejébe egy szárnyas trimarán. (Jó, kissé leegyszerűsítve).
Ma elkészültek a tervezett kishajó bordarajzai. Valami ilyesmi lesz a test. Hossz 4200mm, vízkiszorítás 440 kg, legkisebb szabad oldalmagasság kb 400mm, szélesség 1480mm. rövíd triebes motorral használható. max 4 személy, és 60 LE-re tervezném, de két személlyel egy 30 LE motor, reményeim szerint teljes síklásba viszi. Üres súlyát 120kg belül szeretném tartani. Utastér teljes hossza 2100 mm szélessége a vezető ülésnél 1200mm. Úszó sebessége 5,43 csomó, ehhez szükséges motor teljesítmény, gondolom a csavarnál mérve, 1,18 LE a prg szerint
Valaki nem tud véletlenül 2K habot ipari kiszerelésben? Kissé könnyebb lehetne a hajó, ha egy-két helyen kitölthetném vele.
Joghézag? Hmmmm. Hát annyira prímák a vízi-törvényeink, hogy hiszed vagy nem, de kifelejtették a katamaránokat a regisztráció-köteles vizijárművek listájáról.
Tételesen fel van sorolva mindenféle vizijármű - minusz a katamarán. Bazzz.
Konkrét esetet tudok, amikor a tizen-sok négyzetméterű vitorlájú, nem regisztrált CAT16-ost el kellett engedni - mert a gazdájának az ügyvédje megkérte a szervet, hogy ugyan mutassák már meg, hol ír katamaránról a törvény?
Nem tudták megmutatni, széttárták a karjukat és semmisnek nyilvánították a már felvett jegyzőkönyvet. Ez pár éve történt, Bogláron.
Vajon a Sirály szárnyashajót hova sorolták? Vagy az is ideiglenesen kiállított, osztrák engedéllyel közlekedik - 40 éve? .
Persze a márkás kinai termékek szabadon forgalmazhatóak.
Az azért jogos, hogy a hívatal megakarja vízsgálni., de az hogy egy ilyen méretű, és ilyen motorizációjú hajónál ugyan azokat a számításokat követelik meg, mint egy kisebb tengerjárónál az azért túlzás. Menjen át egy töréspróbán, egy borításos vizsgálaton, egy elárasztott úszáspróbán és kész. Ha megfelelt jó, ha nem javítsd ki. Persze ezek a vízsgálatok némi műszerezettséget, megfelelő helyet igényelnének. Az viszont a Teréz köruton, nem igazán van.
Légpárnás:
Sokáig nézegettem én is a légpárnás ketyeréket, de ez a téma annyira nincs szabályozva, hogy a hívatal be se tudja sorolni. Nem hajó, mert a szárazföldön is közlekedik, nem gépkocsi, mert úszik is. Van egy légpárnás topik, ők talán biztosabbat tudnak. Utoljára olyanról olvastam, hogy valaki a bírőságon megnyert egy pert, mert nem volt jogalap a büntetésre. Nem hinném, hogy egy légpárnás hajó engedélyeztetését valaki belátható időn belül elérné a Hajózási felügyeletnél.
Te annyi sört el sem tudsz képzelni, amennyit én megitatok Veled, ha ezt meg tudod oldani. Nagyon sokat segítenél, és talán nem csak Nekem, hanem sok jövendőbeli hajósnak.
Innen töltöttük le, ( http://www.ribbonsoft.com/qcad.html ) Azt hiszem, le kell tölteni a magyar nyelvű használati utasítást is, és a prg indításánál akkor már ki lehet választani a megyer nyelvű verziót. A fiam csínálta végig az egészet, azt hiszem csak egyszer anyázot.
Nahát az egyedi gyártású hajó forgalomba helyezéshez nekem is kellene egy kis segítség.Vagyishát hajónak hajó, de légpárnás a kicsike.Szerintetek ezt hogyan lehetne lepapírozni.4.2x2.2as és úszóképes is, vízről újraindítható meg mindent tud ami előírás, de a motor egy autóé.Erre is kellhet CE?Tavasszal megpróbálom a hajólevelet megszerezni hozzá, de hátha ti tudjátok hogy kinek mennyit kell hova tenni hogy a dolog sikeres legyen.(most titkon arra várok hátha jön egy telszám priviben, hogy hívjál fel) :-)
Zolikám, nem riogatni akarlak, de például az elektromos vizsgálatnál (MEEI) magasról lexarják még a német bevizsgálást is...nem hogy bármilyen EU-s papírt.
Nem egy esetben fordult elő, hogy Németországban vidáman engedélyezett és évek óta forgalmazott elektromos termék - a Béke úton akkorát bukott, mint egy ólajtó.
De olyan is volt már, hogy egy Amerikában, évekig egyetemi előadótanárként működő ürge - elbukott a Rigó utcai, középfokú !!!! nyelvvizsgán.
De ez a hivatali szigorúság természetes is (és ezzel egyet is kell érteni) - hisz ha nem így lenne, akkor ma ez az ország nem lenne ilyen hallatlanul fejlett, stabil és gazdag - mint amilyennek most tudjuk. .
Holnap megkérdezem az én tervezőmérnök barátomat, hogy van e hozzá jogosultsága. Ha igen, és vállalja is, akkor az említett összeg töredékéért meglesz a típusterved. Beer-ci
Hát az mégis furcsa nekem, hogy olcsóbb egy igényes, optikai olvasó-fej jelét digitalizálni és úgy beküldeni....mint egyenesen a digitális adatot kábelen szervírozi.
Egyébként én sem vagyok AutoCad - barát....ezért cserébe megtanultam a Corel-el bánni úgy, hogy minden tervezni-valómat elég türhetően el tudom vele végezni.
Egyébként Corel-fájlból is lehet plottert vezérelni - ajajj, de még mennyire. A fólia-kivágó, reklámos haverjeim csakis Corelből vezérlik a plotterüket...pedig az azoké is (az asztalos) vagy 2,5 méteres, legalább.
Ja..és 70 ezer euró volt...második éve nyögik a részleteit - szinte csak arra dolgoznak. .
Nincs gond az egyedi vizsgáztatással, én már többet is csináltam. Igazából csak a kötelező felszereléseket, a légkamrákat, és a motor papírjait, és a motort nézték. De már kerestem tervezőt, hogy a tipusvízsgához szükséges papírokat megszerezzzem, de ez Magyaro-on nem nagyon megy. illetve 1.5 millét és még valamennyit kérne egy tervező. Csak a valamennyit nem mondta meg, hogy mennyi lenne. Most a román kollegáim, nézik a román tipusvizsga feltételeit, EU-n belül azt is el kellene fogadni a hatóságoknak.
A céges vállakozás meg már több mint 20 éve megvan, magán emberként nem vágtam volna bele.
Meg ahogy számolgattam, lehet hogy az lenne mindenki számára a gazdaságosabb, hogy a lehetséges vevő nevében, mi intézzük a vízsgáztatást. A vevőnek csak a motor papírjairól kellene gondoskodni.
Ha majd sikerül összehozni valami formás hajót,csónakot, a vizsgáztatáshoz szükséges dokumentációkat,papperokat is tudod majd prezentálni? Elfogják majd fogadni a vizsgaszervek?
Tudom, forszíroztuk ezt a dolgot is,de a gyártónak pecsétes cégbejegyzett vállalkozásnak kell lennie, hogy vizsgáztatni lehessen. Mert az egyedi gyártással beadott kérelem esetén igencsak megnyaggatják az embert. Legalábbis úgytudom,de lehet hogy nemjól tudom.
Egyszerű a képlet. Ez volt anyagilag elérhető, meg nincs kedvem megtanulni a CAD-os rendszerek használatát. Öreg vagyok én már ehhez. A 2D tervezgetésbe, rajzolásba, meg csak-csak belejövők majd valahogy. (Apropó, ha valakinek ilyen problémája van töltse le az alábbi szoftvert "QCAD", ingyenes, magyarnyelvű, és használható).
A gépet egyébként nem mi csináltuk, nekünk csak annyi volt a leckénk, hogy átalakítottuk a mechanikáját, hogy alkalmas legyen rétegelt lemez vágására, forgácsolással. Így utolag nem is volt olyan nagy lecke.
Beer-ci!
Főleg ha lesz valaki aki, végig járja az utat a beépített motorokkal.
Egyébként, ha bárki hajóépítésre szánná el magát, töltse le a Prolines demo változatát, (az üzleti és a demo között, az a fő különbség, hogy az üzletinek müködnek a kimenetei.) Ha megtervezte némi térités ellenében szívesen kinyomtatom a rajzokat, vagy átadom dxf formátumban és azt már a Corel is ismeri.
Kitzoli: Csak kialakul az a hajógyártó üzem..:)))))) Gratula! Pihentetésül egy kis video: motorcsónak, jó zene egyben. Jó régről: Ten Sharp: You Ha innen nem nyílna meg, akkor ezt kell bemásolni: <object width='434' height='357'><param name='movie' value='http://videa.hu/flvplayer.swf?v=i8sKYiNPFtgneUxR' /><embed width='434' height='357' allowscriptaccess='sameDomain' quality='high' src='http://videa.hu/flvplayer.swf?v=i8sKYiNPFtgneUxR' type='application/x-shockwave-flash' /></object><br /><a href='http://videa.hu/videok/zene/ten-sharp-you-enek-klip-szolo-i8sKYiNPFtgneUxR' title='Ten Sharp - You'>szólj hozzá: Ten Sharp - You</a>
Sziasztok! Mivel tavaly többször kerestük, valamint az idén több túrának is elébe nézünk, jó lesz tudni hogy mikor milyen időjárás várható. Kérek mindenkit hogy ne töltse le, ne terjessze, hisz itt mindig megtalálható lesz! A motorcsónakosok tvn.hu-n. Motorcsónakosok, hajós-hasznos
De figyelj csak: nekem azért mégsem világos, hogy miért volt könyebb egy über-komplikált, preciz optikai-olvasót készíteni...ahelyett, hogy valami szabvány-fájlból olvasná be direktbe a dolgokat?
Bár én emlékszem arra, amikor a szkeneres Risograph 5.500 német márkába került.....és hozzá a PC-s interfész (na most légy erős, mert kemény lesz) - 7.000 (hetes ezer) márkát kóstált. Többet, mint az egész gép.
Ez már annál is felháborítóbb volt, hogy a szkener jelét pont úgy digitalizálta - mint amilyen az interfészből direkte digitálisan kapott jel...és mégis raboltak érte.
A marketing-magyarázat az volt, hogy szkenerrel "irodai" a cucc - interfésszel viszont már "professzionális" - és azt meg kell fizetni. Bazzzz..... .
Müködik a 2D vágógép. Kiváncsiságból egy fakormányt nyomtunk le, holnap egy kis szépítő marás, csiszolás, lakkozás és kész. Volt sok gondunk, többek közt az olvasófej nem volt hajlandó érzékelni az Epson tintáját. A HP OK az Epson nem megy. Elég nagy átalakítás volt a gyártója semmismerné meg. Egy hullámvonalas rétegelt lemez toldásánál 500mm hosszban a legnaygobb eltérés 0,6 mm körül van
Megjött a tervező szoftver üzleti változata is, a héten elkezdjük egy kis siklóhajó elemeinek legyártását.
Megépítem én..., csak az anyagokkal nem vagyok tisztában. Gépész ként, a rajzolvasás is remekül megy. Viszont, a lap olvasása nem, mert - sajna - csak magyarul... No, majd ha felkereslek, akkor kifaggatlak! :-)))
Erre ! itt találsz hajó rajzokat leirásokat .Ezek a korabeli USA Ezermester ujságokban voltak. 50-es 60-as 70-es évek. Ha van asztalos ismerős aki tud tervrajzot olvasni meg lehet csinálni bármelyiket . Mint egyedi épités az NKH le is vizsgáztatja,persze ahhoz CE minősitésű motor is kell. De 5 LE-s motorral nyugodtan mehetsz.
Akkor mondjuk szakszerüen : a motort tartó szerkezetet.Abban igazad van ,hogy egy ilyen motort 4 féleképpen lehet felszerelni : fartükörre ,rugós motortartó bakra vitorláson,oldalmotorként kenura vagy kielboatra,és belmotorként egy doboz oldalára a hajón belül ( nálunk még nem láttam,de attól még lehet.)
Neked -Fefi- hogy legyen miről álmodozni. És ha van fához értő akkor csinálni! svensons.com : poat plans .Nem fiatal az áru de sok ujjat ebben a szakmában nem találtak ki.
"Magasits meg a fartükröt." - Boldog vagyok, hogy kibic-ként is hasonló ötletem volt, mint egy profinak. Csak azért nem írtam "fartükröt", mert úgy tudom nem csak olyanon lehet motor.
Mért kell egy jó motort bántani ? Magasits meg a fartükröt. Ha mégis szétszeded a csizma külsejéből ki lehet venni az 5" -os toldást. A lehajtó tengelyt esztergályos meg tudja csinálni .ki kell vágni belőle, csövet huzni rá, és összestiftelni. Vagy vegyél rövid tengelyt. Csónakmotor g portal.hu , vagy hirdet ő a vaterán is alkatrészt.
A képen is látszik egy gyári tolás állítólag azt ki kell szedni és annyival lessz rövodebb a csízna hossz csak még nem szedtem szét és nem tudom hogy igaz e hogy a tengelyen is van egy hasonló hosszabbítás?!
Ezért keresek valakit aki csinált már ilyet vagy eggyáltalán látta már ennek a tipusnak a csízmáját belülről!
Hy! :-) Előre bocsájtom, én vagyok a leglaikusabb!!! A csizma - gondolom- az a függőleges rész, a motor és a vízszintes kihajtás (csiga, propeller - kinek-kinek a tetszése szerint) között. Nem lehet - egyszerűen - magasítani a felfogató helyet (bak?) ...Vagy az csúnya?
Nagy gondban vagyok van egy johnson 6le s csónakmotorom ami hosszú csízmás és az lenne a kérdésem hogy le lehet-e rövidíteni valahogy úgy hogy normál méretű legyen?!
Mert mindenik mást mond valaki azt mondja hogy van benne a tengelyen egy közdarab amit szétszedés után csk ki kel venni, összerakni és kész, van aki azt mondja ogy a tengelyt házilag így vagy úgy le kell rövidíteni vagy elvágni és egy közdarabot készíteni hozzá, vagy csak szakszervíz kb 18000Ft?!
Olyan segítségét kérem aki csinált már ilyet vagy pedig ismeri a johnson motorokat!!
Van egy formám egy 320-as horgászcsónakhoz. Elvben 3 szem de igazán 2nek kényelmes. Ha van helyed és birod a büdöset beszélhetünk róla . Segitek megcsinálni . Kb 2 nap. A legutolsó egy igazán könnyitett kivitel volt 30 kilósra sikeredett. Kezdetnek megteszi és utána lehet mindig nagyobbat venni.
Csak az "Akkor" utalást nem értettem. Vszínű, nem ahhoz a hsz-omhoz szántad. ============== - Fefi - ............... (10836)
" ...mert 42 leszek..." - Na, látod, ez az optimizmus! ...Bocs!!!!! :-)))) --- Azt mondja a pesszimista: - Ennél már nem lehet rosszabb! :-( Mira az optimista: - Dehogynem! :-) Előzmény: szacsano (10832) ============== tiborpapa ............................................................. (10844)
Akkor eggyel több okod van rá, hogy néha ide meg ide is benézz. Előzmény: - Fefi - (10836)
Megnéztem! A színösszeállítása tetszik, viszont én a futók képeit lekicsinyíteném, hogy az egész ráférjen. A hátteret és a placcot megváltoztatnám, síma aszfalt, beton, térburkolat jobban hangsúlyozná a cájgot. A háttér vagy síma fal, vagy semmi! Üdv:Apuci54
Csabi: Persze még nem műkszik rajta minden, most készítik. Ez egy próba verzió. A látvány, és a funkciók miatt kérdeztem. izgaga: Még nem nézettem át helyesírás szempontjából.
Hali _Fefi_! Érdekes ,hogy ezek a hegyek hogy megnőttek! A teleobjektiv nagyot csal.A Dunapartról nézve sokkal kissebbek. Pedig én is néztem eleget ezt a távlatot. Csónak ügyben meg keress meg. szőrmók
Hali -Fefi- ! Esetleg csórd el a Matya motorcsónakját. Persze szigoruan evezővel ! ( már hogyha megvan Géza -bácsi Sirius testje. Szerintem igen. ) szőrmók.
Egy kicsi off: Elkészülőben van az új weboldalunk.: Alier kft utánfutó Mivel ez már fizetős, nem mindegy hogy hogy néz ki, és miként működik. Szeretném a véleményeteket kérni, esetleg javaslatokat várok hogy ki milyen változtatásokat végezne rajta. Esetleg domain névre is várok javaslatokat. Köszi ha foglalkoztok vele. Beer-ci
Köszönöm! :-) Már nézegettem korábban - talán még a hosszabb nickemmel.
Egész nyáron itt volt a sógorom bátyjának a vitorlása (szobi kompos stégnél volt a tanyája), járt át az öbölbe "pecázni" véle. Hiába célozgattam a sógornak, nem ajánlott be a bátyjánál (aki Tibi) egy kis hajókázásra! :-(
Megint dóóógoztattok!! Nem megyek én eleget? No a hétvén csak ezért-na meg egy kis Tisza szagért leszaladok Ugra. Az általam említett szabályzás kinyomtatva ott van, mivel a netről nyomtattam, a hivatkozás is rajta lesz. Tehát a hétvégén felteszem ide, miszerint 25 nm alatti parthoz rögzített, úszó stéghez NEM kell engedély !!!!
Majdnem mindenkinek van úszó stégje mindenféle engedély nélkül. A múlt évben a helyi vizügyisek megjelentek és az év végéig adtak határidőt, hogy mindenki megterveztesse és engedélyeztesse a már meglévő alkotmányt. Adtak egy A4-es lapot, amin le volt írva, hogy mik a követelmények a tervdokumentációval kapcsolatban, mik a követelmények és mennyit kell füzetni. Ezek szerint csk kamuztak?
Minek neked az? Aki whyskit iszik kis kávéval meg tejszínnel, annak nem kell. Ahogy ismerlek van még bőven időd mondjuk a " Háború és béke" kínai nyelven történő elolvasására. Is.
Speciel "megfelelt" nincs benne, csak egy 3-as. ...De ez nem csoda, mert - ugye - '70-ben kezdtem a Lékaiban, és '86-ban már be is fejeztem, a Lőwi-ben. Volt ideje rám ragadni mindenfélének. (Még a tananyagból is!) (Részletesebb adatlapom olvas6ó a korábbi nickemnél (ha érdekel): Elég ha beütöd a keresőbe - Nagy Szobi - kettőt is kiad.)
Bizony erre gondoltam kedves ecsém! Habár popeye idősebb nálam, ha jól sejtem te 56-os vagy!:-) Ha az érettségi bizidben megfeleltek vannak, akkor egy időben jártunk iskolába!:-))
Erre a szakegységre gondolsz? (Ha igen...) Régebben együtt sportoltam a tulajdonossal (egy évvel idősebb nálam), ill. rengeteg házibuliban voltam nála, még a régebbi lakásán.
" ...mert 42 leszek..." - Na, látod, ez az optimizmus! ...Bocs!!!!! :-)))) --- Azt mondja a pesszimista: - Ennél már nem lehet rosszabb! :-( Mira az optimista: - Dehogynem! :-)
OFF(???) [Nem tudom, mennyire vagytok szigorúak, "ortodox"-ok - lehet-e csevegni.?) (Bár - a kevésből, amit visszaolvasgattam - úgy látom, nem vagytok merevek. "Víziember"-hez nem is illik. ... Mert kipottyan! :-))) ]
Sajnos, csak annyira vagyok profi, mint krokodil a balettben. :-( Mindig (majdnem)minden érdekelt, ezért sok mindent tanultam - így aztán semmihez sem értek.
Alább valaki 'Marótot említette. Egészen megmelengette a szívemet! Gyakorlatilag a szülőföldem. Egész életemet leéltem a Szob-Basaharc-Pilismarót-Zebegény négyszögben, és soha nem vágytam el. Sőt! Kényszerre is dacolnék!
Itt születtem, s most is csak két utcával lakunk odébb. Közben 17 évig, házasság okán - jó messze - Zebegényben "Dunáztam". :-)))
Nem szólva arról hogy az általam e topikba írigatók közül ismert személyek átlag életkora, kb 50-55 év. Én sem értem a pesszimizmust. Persze lehet hogy már én sem kezdenék bele lakóhajó építésébe, mert lehet hogy 70 éves koromra sem lenne kész.
No nekem meg van az ide vonatkozó szabályzás kinyomtatva. Ezt szivesen mutattam a helyi szervnek amikor kifogásolta a három, -pallóval összekötött stéget. Miután kiszámoltuk közösen hogy a 3 nincs 25 nm, akkor azt mondta hogy az összekötő pallók által elgoglalt terület is beleszámít...???... No levettük őket. Akkor márt csak azt kérte legyen névtábla. Én meg azt mondtam hogy NEM! Azzal elment, és azóta sem talált meg minket. Érdemes utána nézni. Én a rendőrség oldaláról töltöttem le.
"Tudtommal a 25 nm -es stéghez nem kell engedély. A part melletti telektulajdonosnak jár,"
Nem jár és kell engedély (meg időszakos szemle meg évi 30e forint befizetése) mindenféle (akár 1nm-es) úszó és mederhez rögzített stéghez is. Legalábbis Győr közelében, a Mosoni-Dunán ez a helyzet.
Szia. ""25 m2 alatti felületű és felépítmény nélküli úszóműves kikötőhelynél"" stb. Tudtommal a 25 nm -es stéghez nem kell engedély. A part melletti telektulajdonosnak jár, sőt 1 pecabottal pecázás, engedély nélkül. Azt meg megkérdőjelezem jogilag, hogy milyen dolog hogy valakinek ki kell írnia a stégére, hajójára a nevét és a címét....... Mert ugye azt nem csak a szerv olvashatja.... Mondjuk mi lenne ha egy MB 500 slc -re ki kellene írnia a tulajnak hogy mi a neve, és hol lakik. ---????--
Hahó, egy profi a fedélneten!!!! Szerintem valszeg inkább mi fogunk tőled tanácsot kérni :)))))) 1ébként úgy tudom sokunknak forog a fejében a hajóépítési vágy (nekem is), de azután hogy ebből mennyi lesz a valóság??????????????????????? Kérdésedre: a hajótest hossza, amelynél végetér a kishajóság és kezdődik a nagyhajóság: ez a határ pediglen a 20 méter. Érdekes _és sokak véleménye szerint nem is logikus meg helyes_ hogy a főgépteljesítmény nincs korlátozva. A stégről: a hivatalos bürokrata-nyelven ez pedig "úszóműves kikötőhely". Építési, használatbevételi és üzemeltetési engedély-köteles. (Persze minden aktusért fizetni kell, relatíve jó sokat, naná!) Ja és itt is van időszakos vizsga (hehe, mért ne lenne??? persze a lét akkor is le kell adni) A vizig-ek pluszban még parthasználati díjat is kérnek, mondván a part az államé és az ő kezelésükben van. (kivéve, ahol nem, de ezt nem szeretik hallani.....) Fontos: ez nem az a stég, amit mondjuk tavakban pl.Balatonon a mederbe levert cölöpök tartanak. Ez bezony úszik a folyón, jellemzően hordókon, ill. egyéb üreges és levegővel telt tárgyakon. Ami a könnyítés: 25 m2 alatti felületű és felépítmény nélküli úszóműves kikötőhelynél (ez majdnem olyan jól hangzik mint a gócponti menettérti jegy :)) nem kell előzetesen építési engedélyt kérni, hanem egy csomagban a használatbavételivel és üzemeltetésivel együtt megadják (és úgy tudom a gyakorlatban a tervvel szemben támasztott követelményeket is liberálisabban kezelik - merthogy tervet is kell benyújtani). Minden más esetben a koreográfiát pontosan be kell tartani. Vagyis a felépítményes stégnél kicsit macerás a dolog.
Kitzoli és mindenki: Hirtelenjében nemigen tudok mit mondani a kérdésetekre, ami a "nem kedvtelési" hajózást illeti, időhiányban vagyok utánaolvasásilag. De eccer visszatérünk! Rá!
Magam is vízi-ember volnék - bár, korántsem annyira, mint szeretném. Szinte beleszülettem a Dunába, ez előtt 53 esztendővel. Jószerivel hamarabb tudtam úszni és evezni, mint járni. Hajós suliba jártam ('70-től), s egy kicsit hajóztam is. Eddig valahogy mégsem vetődött föl bennem a "méretek" fontossága ;-) , csak szertelenül ladikáztam, motorcsónakáztam (máséban), néha vitorlázgattam, sőt, még szörföztem is a bohém vízen. Most, vénségemre szeretnék - ha buxám engedi - építeni egy családi csolnakocskát. (Esetleg egy kis kajüttel.) Korábban építettem egy 4m20-as ladikot, de hét éve elkótyavetyéltem egy szerencsétlen cserén. AZÓTA NEM VOLTAM VÍZEN!!! :-((((( "Csak" kiránduló-hajóval. Immár, hogy - alig 40 évecske múlva - számíthatok a kaszásra, érzem a sürgetést, az egyre erősebb visszavágyódást. Főleg, hogy itt lakom a VÍZ mellett! Ezért érdekelnek a különböző tárgyi- és személyi feltételek, paraméterek. Az interneten sosem találok semmit, annak ellenére sem, hogy az általam általában látogatott "hajós"-topikokon próbáltak segíteni. - Hiába mondták meg, hol keressem! :-( - Például egy (saját)stég vízretételének szabályzóit sem találom. Nagy álmom egy "Macskajaj"-os, családi-haveri, bulizós úszómű, kis házikóval. (Persze, ez, szinte Lottófüggő! :-( ) Annyi könnyebbség talán van a megvalósításban, hogy érzem (s már tapasztaltam) a szükséges tálentumot magamban a megépítéshez. Viszont a szükséges anyagokról nem sok fogalmam van. (Főképp fában gondolkodom - legalábbis a locskával kapcsolatban. ???) Ezért, ha szerencsém és ti is engeditek, lehet, hogy többször is besündördök közétek. :-) - Fefi - :-) :-))
p.s.: Azt már (szíves segítségtekből) tudom, hogy mely méretektől (hossz, vitorla, erő) "kis"-hajó - node mekkoráig? Ez csak elméletileg érdekel. Vszínű, már nemigen leszek, "hosszújáratú" kapitány. Bááár... negyven év alatt még.... ;-)
A tiszán illetve pontosabban a tisza-tavon vannak 5-6 méteres ladikok 4-6 le -ös motorokkal amiket bérbe adnak számukat tekintve 100 db fölött . A rendőr nem ismeri a rokonokat ? Az lehet ,de csak feltünik neki hogy amikor először talákozott a vele akkor azt állitotta hogy apátlan anyátlan meg hogy milyen szerencsétlen most meg izibe mennyi rokona van ! :-)) Ez saját tapasztalat ha jön a vizirendőr higyétek el ahhoz fog oda menni akit még nem látott ,ugyan is szinte mindenkit ismernek no nem névszerint de a hajóját az biztos mert hogy már a kikötőben le ellenőriznek . És ha ott jó értékelést kapsz akkor békén hagynak . És ez a nagymarosi kikötőre is érvényes ott is elég volt a kikötő vezetőjének a nevét emlitenem , egy telefon és mosolyogva engedtek utamra ( igaz minden rendbe volt ) . No ezt szerettem volna hozzá füzni a " rendör nem tud semmit . u.i jöhetnek az ellenérvek üdv doktor4
Ebben a kategóriában nagyjából 10 km/h sebességet érhetsz el. Plussz vagy minusz az áramlás sebessége. De ez ne tartson vissza semmitől, a hajózás élménye nem annyira sebesség függő.
Csak egyre vígyázz! Aki ezt elkezdi, az nagy eséllyel beleszerelmesedik.
Az "elvileg" az törvényi tiltást jelent? Vagyis azt, hogy a vizsgára nem kötelezett kishajóknak is tipusvizsgával (engedéllyel) kell rendelkeznie, hogy azt üzleti céllal használják?
A magyar folyókon még nem nagyon láttam hajókölcsönzést, a Balcsi az más. Ott valószinűleg tényleg pár napon belül nyomatékosan megkérnének a távozásra.
Pedig milyen klassz dolog lenne: egész nyáron a vízen, vízparton és még meg is kereshetném a mindennapi sörre valót.
Szerintem sincs köze a rendőrnek ahhoz, hogy milyen rokoni vagy baráti szálak fűzik a hajótulajdonost az utasokhoz. Max. igazoltathatják őket - ahhoz joguk van - de ha az is rendben van, akkor köszönnek és jobbra el.
Más kérdés, ha valóban felnyomnak valakit üzletszerű kéjelgésért (jó, na: hajóztatásért)...akkor tényleg lehet feszegetni hogy kik az utasok...dehát azok mindig "régi jóbarátok", nem igaz?
A Balcsin egyébként közkedvelt nyugger-mellékkereset a "mezitlábas" maszek-vitorláztatás - erre természetesen az engedélyesek fújnak a legjobban. .
Egy másik fórumon már próbálkoztam, onnan ide küldtek, de úgy látom tényleg ez lehet a megfelelő hely, mert itt pont ez a téma... :-)
Nagyon új gondolat nekem a hajókázás, és éppen ezért nem állnék neki teljes mellszélességgel, hogy befektessek nagyobb összegeket, aztán lehet, hogy nem is tetszik, nincs rá idő, stb... A kérdésem az lenne, hogy a mindenféle engedély, jogsi és egyéb nélküli megoldással (ha jól értem ez 6,2 méter és 4 kW alatt van) lehet-e érdemben csinálni valamit? Elmegy egy ekkora csónak ekkora motorral felfelé a Dunán normális tempóban?
A másik fórumon szerzett tapasztalatok alapján hozzátenném, hogy közérthető és konkrét véleményt (esetleg tapasztalatot) szeretnék, ha megoldható, mert a szakkifejezéseket nem ismerem és nem tudok máshoz hasonlítani, csak azt tudom értelmezni, amit valaki itt leír.
A vizirendőr, szerintem csak a kötelező felszereléseket, az adattábla meglétét ellenőrizheti. A hivatal addig semmit, amig valamilyen bejelentés nem érkezik. Ezt megteheted te, ebben az esetben mindenféle nyilvántartást kell vezetni, no meg ADÓZNI! Ha más teszi meg, nehéz az állítását bizonyítani, így rágalmazásért beperelheted. :-))
A legvalószínübb, hogy egy adott területen valakinek sértenéd az üzletét, ezért hamar rábeszélne, hogy express tünjél onnan.
Elvileg ilyen paraméterű hajóval nem lehet üzletszerüen tevékenykedni, de GPS barátunkat idézve: "Nem-e? Ebben az országban mindet lehet, csak nem mindenkinek!" :-))
Nem kötözködés, komoly kérdés. Egyedi építésű 6m-es katamarán, 5LE motorral, üzletszerűen sétahajózásra használva, szükség esetén vezetővel bérbeadva. Mit kérhet a hivatal, és mit a vizirendőr?
Az a hajó, amelyet üzletszerű hajózási tevékenységre használnak: nem kedvtelési célú. (Vagyis ha jogsiköteles, akkor hivatásos hajóspapper kell a vezetéséhez.)
ezt hogy kell érteni? A Vámosok Hannover nevű rettenete is H-xxxxx-xx lajstromon van és a testület bármely tagja vezetheti, akinek van kishajóvezetőije. Ez üzletszerű?
Szia Fefi! Biztonság okán én még 1x leirom: Csónak az a vizijármű, amelynek a hossza (ez a hajótest legnagyobb hosszúságát jelenti, és nem a vizvonalhosszat) nem több, mint 6,20 méter. Evezős csónak=a nevében van, emberi erővel, evedzővel hajtódik. Motoros csónak=oly csolnak, amelyet max. 4 kW teljesitményű belsőégésű motor hajt (gancegál, hogy külmotor vagy belmotor). Vitorlás csónak=ez meg ollan csónak, amelyet vitrola hajt, de nem több, mint 10 (tiz) négyzetméter a névleges vitorlafelület. Amiben GPS-nek igaza van: a "névleges" szó fontos és az értelmezése. Az a vitorlás, mely motorral - vagy motorral is - halad, motorral hajtott vizijárműnek minősül. Amiben viszont GPS félreérthetően fogalmazott: akár a hajótest hosszabb, akár a hajtómotor teljesítménye nagyobb, mint 4 kW,illetve a névleges vitorlafelület nagyobb mint 10 m2 --------> az bezony már nem csolnak, hanem kishajó!!! Kedvtelési célú kishajó vezetéséhez pedig kishajóvezetői engedély kell, továbbá a kishajót lajstromoztatni kell és üzembehelyezési valamint rendszeres időszakos szemlére is elő kell állítani ("műszaki vizsga"). A hajózási hatóság vezeti az úszólétesítmények lajstromát. Az a hajó, amelyet üzletszerű hajózási tevékenységre használnak: nem kedvtelési célú. (Vagyis ha jogsiköteles, akkor hivatásos hajóspapper kell a vezetéséhez.) Bővebben a HSZ-ben plusz a többi hajózásra vonatkozó jogszabályban. Fentieket emlékezetből rittyentettem, ha tévedtem, elnézést és vitassuk megfele. üdv. izgaga
A műbizonylatot és a ce tanúsítványt én adom ki.Persze kell még más is. Teljes motorspecifikáció kóddal,-a vízen végezhető olajcsere lehetőségével, az olaj tárolásával,stb. No meg az emissziós vizsgálati bizonylat. Minden esetre meg kell hogy feleljen a marinizáció kritériumainak. Hűtött kipufogó stb..... Ha odajutsz hogy kell ,hívj.
A vitorláshoz hozzávakkantanék...mert abban direkte érdekelt vagyok.
Ott 6,2 méter hajóhossz vagy !!! 10 nm névleges vitorlafelületig totál papírmentes a dolog. A "vagy" kötőszó ebben az esetben fontos !!!
A "névleges vitorlafelület" is fontos csavar ám, mert nem az számít, hogy pont hány négyzetméter vitorla van fent, effektíve - hanem az, hogy a gyár mekkora vitorlázatra méretezte, illetve adta ki.
Örök morgolódásom a témában a Balaton 16-os hajó...amelyik bár egy kispöcs, alig 5 méteres vizijármű - mégis 10,2 négyzetméterben határozták meg a névleges vitorlafelületét - ezért (a +0,2 nm-ért) már papper-köteles. .
Egy (annak, aki tudja a választ) egyszerű kérdést szeretnék feltenni! Mekkora méretű, -vitorlázatú, -motorú vízi-járműhöz nem kell semmiféle "jogosítvány". Vagy másképp: Mikortól kell kishajó-vezetői? Az milyen paraméterekre érvényes, és mi a különbség (ha van) a "sport(v. szabadidő?)célú" és nemtudommiamásik között? Az esetleges válasz(oka)t, köszönöm! :-)))
A műbizonylathoz meg a CE tanusítványhoz hogyan lehet hozzá jutni? Gondolom a te motorod sem mai gyerek már... amit én is be szeretnék építeni, az is túl van már a boldog gyermekkoron...
Hali ! a Becske könyv 5m ig 6 mmest ad ( nagyobbra nem ad adatot ) az amcsi rajzokon 3/8" van .viszont mind a kettő sürü alámerevitést ir.A te hajód képein 3 merevtést látok az egyik a gerinc,illetve ezek egyben az álfenék tartói.Anyagra jó lenne a mahagóni de úgy is laminálva lenne kintről, belülről meg lakkozva.Igy baromi drága lenne .Ha van ukrán nyirlemez viz és főzésállóban azzal lényegesen olcsóbb lenne.
Megnézem mit tanácsol Becske -ur. Meg utánézek a régi rajzokban. Ha a fenék hosszbordázva van akkor a vékonyabb szerintem elég. De a fartükörre ha 75 LE motort akasztanak legalább 40-50 mm- es kell. Ott 5 tonna nyomaték van ! A fenékre meg praktikus lenne 3 fátyol 3 szövet ,ebből 2 60fokban keresztezve egy hosszirányban kb a vizvonalig.Ma találkoztam a Főárbóc tulajával a Penelope egyenlőre áll ,engedélyezi a megtekintést . Ha jössz valamiért Pestre csörögj rám.06 305 224461
Szia T.papa! Csodálkoztam volna hogyha nem te lettél volna az első, aki talál valamit róla! :)
A tapasztalatom hogy az OSB egy év alatt szétesik ha kint hagyom a szabad ég alatt. Az MFP bebarnul, de épp olyan mint új korában. Ahol veszem ki van téve egy összehasonlító táblázat. Szinte mindenben a kétszeresét tudja: hajlítási, terhelési szilárdság, stb.
Na ez most jó kérdés volt! A kajütös már bent van a műtőben. A motor meg még az autóban. Nem sajnos, de tele vagyunk megrendeléssel, és addig nem akarom a testet megvágni, amíg nem látom biztosnak hogy tavaszra be is tudom fejezni.
Ha belekezdek lesznek képek. Épp ma a vizsgán kérdeztem a kh-t. Műbozonylat és ce nyilatkozat a gyártótól, számla,emissziós vizsgálati lap.
Csabi: Szépek a képek.
Gps, Kitzoli: Van egy fajta lap. MFP (multifunkcionálislap). Nálunk kapható,10 mm vastagságtól. Úgy reklámozzák hogy full vízhatlan. No én ebből építettem a gayorslakóházam,a garázst,valamint az orrkiülős tetejét, ami ugye vagy fél évig fürdött a Tiszában. Festés, impregnálás nélkül sincs semmi jele hogy szétesőben lenne. Ki kellene próbálni. Ami érdekes hogy az OSB-nél olcsóbb.
Rétegelt lemez WA-100 minőség, víz és főzésálló ragasztás. (a "csak" vízálló hajóhoz kevés.) Én két profinak tünő céget találtam a Finforest, és a Jafholz nevű cégeket. Ők, hál istennek, többet tudnak a rétegelt lemezről mint én. Persze ez nem nagy kunszt.
Ismerkedtem tovább a rajzokkal. Kiderült hogy még 36m2 300gr üvegszövet 175 m, 75 mm széles szövetcsik több mint 30 kg epoxi gyanta. Így ez már kezd hasonlítani az Aurora páncéloshoz. Igaz, dán a tervező, nem nagyon szoktak 5 évre tervezni.
Ne feledj egy dolgot: az az úgynevezett "rétegelt lemez" az nagyon-nagyon tág fogalom ám.
Vagyis nagyon széles a tudásbéli skála...amit azonos vastagságú rétegelt lemezek tudnak.
Olyan dolog ez, mintha azt mondanák valahol, hogy ezt vagy azt készítsünk el 3 mm-es fémlemezből. Jó-jó...de milyen legyen az a fém? Hidegen hengerelt acéllemez, aluminum lemez, sárgaréz...netán saválló, vagy mi? Mert fém az mindegyik...dehát mégsem mindegy.
Nahát, kb. így van ez a rétegeltlemezekkel is. Függ a strukturájuktól, a rétegek számától és a rostok orientáltságától, a kötő és ragasztó anyagtól - vagyis nagyon sokmindentől.
Vigyázat: A felületi funér-lemez (ami dekorként látszik) az nem mindig ad támpontot arra, hogy, hogy valójában mi van belül. Mert ugye a "mahagoni rétegeltben" sem biztos, hogy mahagoni fa van belül is.
Egyébként én belefutottam ebbe a témába - svertet akartam készíteni rétegeltből - és azt tapasztaltam, higy hihetetlen sötétség van a szakmában. Gyakorlatilag még a szakkereskedők sem tudnak az égvilágon semmit az anyagról - kár is kérdezni.
Az árát tudják és max. azt, hogy vízálló-e...oder nein?
De hogy milyen mértékű a vízállóság, hogy mit is jelent az valójában - azt már ne kérdezd - mert úgysem tudják. Sajna ez van.
Jaa, még valami: a belül fa-paszta töltelékű anyagot is "rétegelt"-nek hívják - na attól mentsen meg az Isten, mert az az igazi "kefe". .
Egy tanácsot kérnék Tőled. Megkaptam a hajó rajzait. Az anyaglista szerint a legvékonyabb rétegelt lemez 9mm-es. Én ezt túlzásnak tartom, szerintem feleslegesen erős, és súlyos. A fenéklemezre gondoltam max 6 mm-esre, de egy-két helyen szóba jőhet még a 4mm-es is. A fartükörnél gondolom a kell a 12 mm ez OK
Véleményed? A rétegelt lemezek anyagánál én mahagónira gondoltam.
www.svensons.com free boat plans. Majd összeszedek egy pár cimet és elküldöm. Azt hogy egy motorcsónak kinek tetszik nagyon szubjektiv. Én személy szerint az 50-es 60-as évek dizájnját szeretem.
Az első vitorlás katám, nekem is egy szétszedhető darab volt. Állítólag az orosz desszantosok használták, és innen került át a civil életbe, sárga uszókkal a zöld helyett. Kajakban szokatlan, de már sejtem hogy a szétszedhetőség oka, inkább műszaki, mint praktikus. A jobb minőségű rétegelt lemez táblák hossza 1500, esetleg 2000 mm. Így nem kell hossz toldásokkal, foglalkozni, egyszerűbb a kivitelezés, a kitek szállítása.
Keresgéltem a neten, találtam egy aranyos motorcsónakot, mi a véleményetek róla?
Talán egy kis formai igazítással, a fartükör felső élének szűkítésével és az oldalának ívesítésével (lásd Rivák) kissé esztétikusabb darab válna belőle, és egy barkács vénájú ember otthon is összerakhatná, és egy kisebb motorral már relatív olcsón lehetne új hajója, amit tetejében még bizonyos fokig formálhatna is a saját kedvére.
Sajna tegnap délután behalt az internet, nem tudtam reagálni a hozzászólásokra. Köszi az infókat! A méretét igazából csak saccoltam, ahogy megpróbáltam métereseket lépni mellette! Milyen vitorlázata lehet? Hányan "örömködhetnek benne - rajta egyidőben? Üdv:Apuci
Ez nem sporteszköz, hanem - amenyiben a hajótest hossza nem több, mint 6,2 m és a névleges vitorlafelület nem több, mint 10 négyzetméter - akkor vitorlás csónak, amelyet nem kell vizsgáztatni és a vezetéséhez sem kell vizsga. (Persze ettől még nagyot lehet vele esni :)))))))) Vagyis ez egy jó kis mókára való hajócska! Ha az említett méretek valamelyikét mégis megaladná: akkor vitorlás kishajó. Bővebbet a HSZ-ban. üdv. izgaga
Ha konkrétumokat akarsz tudni róla kérdezd meg a Vitorlázás cimü topicban. Ez egy sikló jolle ,szerintem csak 5 méter hosszu . viszonylag gyors de nagyon hullámos vizre nem való. Kis szélben családi lubickolásra kiváló.Német és osztrák E-bayen sok van eladó .
Tisztelt Valamennyien! Segítségeteket szeretném kérni, milyen vízi járművet találtam? Közel 7 m hosszú, svert van a közepén, egy kb 6 méteres árbóccal bír, és hátul kormánylapátja is van. Olyan, mint egy óriás windsurf! Állítólag a Fertő - tavon nagyon elterjedt, sporteszköznek minősül( ?! ), nincs rajta lajtstrom-szám, a test mélysége max 40 cm! Ha zsiráf lenne, a székely azt mondaná erre, hogy ilyen állat pedig nincs!Üdv:Apuci54
szeva Beer-ci! én kettős hatást vélek felfedezni : ugye az alján végigsiklik a keltett huulám, pontosabban csapóvíz, na ez hamarabb leszakad, csökken a surlódás ezáltal, a másik amit felfedezni vélek, ugye ahol csak víz van a fenéknél ott a levegő hiányzik, itt a kialakított lépcsőnél beszív levegőt és a habosbb vízen siklik, ennek nagy sebességnél van/lehet jelentősége, uszó üzemben rosszabb a tulajdonsága
Szia Zoli! Tavaly elég sok hajó alá állítottam be futót. Az új készítésűeknél szinte mindegyiknél láttam ezt a megoldás. Én is elmerengtem rajta. A hogy abban rejlik szerintem, hogy a hajótest alá préselődött víz egy része korábban ki tud lépni a test alol. Ezáltal ugye nem csak az orr és farhullám keletkezik, hanem már azok terhére a kettő között is. Így talán inkább tud hullámháton siklani. Szerintem!!
Sziasztok! Szeretném a véleményeteket kérni egy csónakmotorról, mert ezt a típust eddig csak képen láttam. Selva 4 corser 98- as évjárat. Egy 5 és fél méteres faladik lenne az otthona. A válaszokat előre is köszönöm.
Hahahhhaaaa. Olyan nekem is volt. Kék színű volt, 3 darabba volt szétszedhető, aluminiumból volt és gumitőmítés volt a darabok között. És vagy 40 csavar.
Annakidején horgásztunk - arra vettük. De olyan zajos volt, hogy nem csak mi - de 500 méteres körzetben sem fogott senki semmit. A halak visítva menekültek a huppogástól - amit a sima fenéklemeze művelt :-)))) .
Sziasztok! Ezt a megoldást néhány éve már láttam egy barátom jónevű,beéoitett motoros hajóján.Valóban légpárnát húz a hajó alá,ezáltal valóban könnyebben,visszavett gázzal lehetett siklásban tartani,hátránya viszont,h kanyarban is csúszott a légpárnán! Ijesztően,csak gázadással lehetett a kiszemelt íven elfordítani!De h megszoktad,eléggé takarékos megoldás tudott lenni!
Ebben a megoldásban ez egy többlépcsős hidroplántalp. Némi gondolkodás után a porlasztó elv alapján kitalálható hogy a tölcséres kilakitásból azt várják hogy az oldalról beszivott levegőt a fenék alá vigye .Igy némileg csökkenthető a surlódás . Ezeknek az a baja hogy igazán csak sik hullámmentes vizen müködik. Ez a többlépcsős talp a versenyhajóknál máig előfordul.
Ma éjjel jöttem a meg a düsseldorfi hajókiállításról. Láttam sok érdekes dolgot, de az alábbi nagyon megfogott. Egy nagy teljesítményű siklóhajó alja van a képen. Azt sejtem mire szolgál, de a hogyan jobban érdekelne.
Sok újdonság sajnos nem volt, egyre több új hajón látni a lépcsős fenékkiképzést, az árak mintha emelkedtek volna a két évvel ezelőttihez, nagy hajót nagyon keveset hoztak.
Kis hajó, nagymotorral, az átlag sebesség 70-90 km/h
Vitorlásban terjednek a trimaránok, egyszerűen gyönyörűek.
Sokan a gucsókat fejlesztik, baromi nagy darabok, már-már yachtos felépítménnyel. (sajnos a fotó nem sikerült, talán a kollegámnak lesz). Sok hajó volt a szürke különböző árnyalataiban. Fahajó egyre több, a legdrágább ütötte a 250 000 Eurót, igaz 5700cm3 erőforrással, de akkor is csak egy 7,3 m hosszú 4 személyes nyitott mcs.
Elég sok fahajó volt, egy szép kivitelezésű svertes beépített motoros kisvitorlás:
Ami kicsit elszomorított, meg fel is dobott, találtunk egy kiállítót, kittekben, és készreszerelve árul kismotorost, kajakot. Az ára, hát az német ár, de a kivitel is.
Az érdekessége ennek a kajaknak, hogy három részből áll, 6 db szárnyasanyával lehet összeszerelni, szétszedve még egy panel gardrobszekrényébe is befér.
A fotók minőségéért elnézést, de tilos is volt, meg telefonnal készült.
Nagyjából ennyi fért bele, 20 óra vezetés, a kiállításra csak 6 óra jutott
A kiegészítő hozzászólásban én is megemlítettem a szifon-jelenséget, ami valós és fennálhat - persze nem minden körülmény között.
Tény, hogy némi színtkülönbségre szükség van azért ahhoz, hogy ez beinduljon - és csak az első levegőbuborékig működik - vagyis amig a folytonos vízoszlopot nem szakítja meg egy levegős szakasz - mert akkor annyi neki.
Ilyen szelep nélküli visszafolyás-gátlót egy vegyigyárban láttam - ahol a mérőállomás bódéját voltak szívesek vagy másfél méterrel a trágyalé szintje alá telepíteni.
Ott egy függőleges, belső-csövezésű eszközzel oldották meg, hogy szívni ugyan tudták a mintát 20 percenként...de a mintavétel után a trágyalé mégsem öntötte el magától a mini-labort. Pedig ott aztán szintkülönbség is lett volna :-)))) .
Hali GPS! A felszíni öntözéshez használt szivornyák pont azon az elven működnek, amit leírtál! Az öntözővíz csatorna és az öntözendő tábla között egy "gát" illetve bakhát húzódik. Namármost! a kinyitott szárú / tompa szögű / U alakú szivornyacső átvetésével oldják meg az öntözővíz kijuttatását. Mellesleg nekem a faházam eresze alatt kettő db 150 literes hordó van egymás mellett, és a kettő között a folyadékáramlást egy felül átvetett öntöző cső biztosítja, illetve azon keresztül egyenlítődik ki a két edényben a csapadékvízszint! Üdv: Apuci54
A hidrofoil szárnyakat nem a gumicsónakokra, hanem a csónakmotorokra "találták ki", szerepe a stabilizálás és a siklás támogatása. Kétféle méretben árulják, kisebb és nagyobb motorokhoz.
Állítólag (egyebek mellett) üzemanyagot lehet velük megtakarítani.
Ha nagyon nagy a szintkülönbség a hajófenék és a vízvonal között (cca 1 méter) akkor előfordulhat a szifon jelenség - ahogy a bort fejtik egy gumicsővel a hokkedlire helyezett üvegballonból.
Ez ellen a jelenség ellen vannak viszont triviálisan egyszerű, de szelep-mentes (!!!) megoldások - és akkor a szifon-jelenségnek annyi. .
Ez csak akkor lenne igaz, ha a cső a fartükör alján menne be a hajóba. Csakhogy nem ott megy.
A szívócsövet "atdobják" úgymond a fartükör felett - vagyis a cső legmagasabb pontja jóval magasabban van, mint a vízszint. Ebben az esetben már nem történik meg a kiegyenlítődés - vagyis a visszafolyás.
A "közlekedő edények" fizika-órai kísérleténél is az edények alul vannak összekötve.
Ha az összekötő-cső a vízszint felett haladva kötné össze az edényeket (mint ahogy ennél a kis "kényszer-szivattyúnál" is van) - akkor nem közlekednének egy grammot sem.
Tehát kizárt, hogy visszafolyhasson a víz - semmilyen szelep nem kell. .
Helló mindenki !! Nézegettem ezt a kényszer víz szivattyút,és azt állapitottam meg ha nincs benne visszacsapó szelep akkor ez fel is tudja tölteni a hajót, álló helyzetben, ha még a fenéken van annyi víz hogy onnan nem kap levegöt.Egy homok szem is elég a visszacsapó szelepben és ki egyenlítődik a kinti vízszint a bentivel. Erősen meggondolandó az elkészítése. Mervipapa
Mindenképp kéll kúposodjon - a menetiránnyal ellentétes vége felé.
Ez azért kell, mert a szívóhatás úgy keletkezik, hogy ahogy halad benne a víz, a kuposság miatt hirtelen megnő az átmérő. Vagyis nagyobb lesz a cső-térfogat, lecsökken a nyomás.
Na most a megnövekedett cső-térfogatot megpróbálja pótolni valamivel - és onnan szív, ahonnan tud.
Ha mi oldalról lukat fúrúnk rá és egy csövet vezetünk bele - akkor abból a csőből fog szívni - hogy pótolja a képződött hiányt. Nekünk az meg kapóra jön - mert akkor szívja csak bátran a fenékvizet - nem igaz?
Tehát a kúposság a trükkje az egész mutatványnak. .
Nekem volt tavaly, mindkét motorkámon, könnyebben (gyorsabban) jött siklásba a sevylor gucsó (kevesebb gázzal), élesebb, pontosabb kanyarokat tudtam vele (ha nem ült a mama a csónakban. Mások hasonló tapasztalata alapján fúrtam négy lyukat a yamaha f6 bmhs- be.
A baj csak az volt az újjal, hogy (már főleg a végefelé) olyan aljas, mocsok, ótvar, pórusos anyagból csinálták a gyári hüvelyeket - hogy egyszerre koptak mint a szar és ették le a gyűrűt-dugattyút is. Ez csoda, de ilyen volt.
Mifelénk működött az akkori kőolajkitermelő mező (Berettyószéplakon) és ott viszont használtak olyan szovjet kitermelő-csöveket - aminek az anyag-összetételét az egyetemen lehetett volna tanítani, annyira jó volt.
Nahát abból a "földből-kiszedett", vagyis a "nagyon-használt" volt a legjobb (az már jó temperált volt) aminek a luka eredetileg fix 70 mm volt. Ez simán kiadta a 73 mm-es dacia-hüvelyt - viszont minőségben egy napon sem lehetett emlegetni a gyárival.
Munkaidőt (főleg marást) spórolni, olyat is csináltunk, hogy a gyári hüvelyt meghagytuk - abból kiszedtünk 2 mm-t (4-et átmérőben) és a megfelelőre esztergált szonda-csövet belepréseltük.
Amikor bent volt, utána ki-hegerfúrtuk és honoltuk amilyenre kellet. Így tehát kivül maradt a gyári szar - formának - belül viszont már a prima, szovjet anyag dolgozott.
Házt én annak idején nem hónolgattam. Vettem komplett felújító készletet.Hüvely,dugó gyűrűsorral,beszámozva,főtengelycsapágyakkal, hézagoló gyűrűkkel, tömítésekkel. Ha jól emlékszem 24 ezer volt, és 2.3 óra alatt megcsináltam az egész generált, motorkiemelés nélkül. Az udvaron.
Valamikor - a Dacianál legalábbis - az volt az ökölszabály hónoláskor, hogy ha beteszik finoman a dugattyút a függőleges hengerbe....akkor annak fent kell maradjon. De ha újjal megbökik, akkor le kell essen.
Ez persze nem nulla-játékot jelentett - hisz csak a szoknya legnagyobb átmérője érintkezett szinte csak egy ponton a henger falával - a többi része: NEM.
A dugattyúk ugyanis egyszerre voltak enyhén kúposak és oválisak is - így gyakorlatilag a fény átment a résen - még akkor is, ha az enyhe behelyezésre fent is maradt a dugó.
A hőtágulás meg a bejáratás aztán elvégezte a többit. Ez az eljárás azért is pótolta a századmiliméteres méréseket - mert hiába adták volna meg századra a nominál-értékeket...sajna még az új, gyári dugattyúk között is néha tizedes nagyságrendű tűrés (átmérő-különbség) volt.
Így hát mindig párba-válogatva (és jelölve) kapta vissza az ember a cuccot a köszörüstől - mert utána már összecsereberélni nem lehetett. .
Hello ! Most mértem egy lada dugattyut a nevleges mérete 76.4 mm a csapszeg vonalában a tetején 76 mm ugyan ez egy kopott dugo de 0.4mm volt a kuposság . üdv doktor4
Megnéztem egy dokumentációt.'978as 35HP-s Evinrudge.A dugattyuszoknya és a henger közötti hézagnak a következőt irja :0,165-0,089 mm . ezt egy jó motorra irja .Nem derül ki számomra ,hogy ez uj vagy kopott állapotot jelent .Valószinű ha ez a két érték közt van akkor elfogadható a henger ill dugó kopása.
A dugattyúkon megvan még a megmunkálási nyom, megnézem majd a henger alsó részénél is a méreteket. Felül egyébként valóban nagy a kopás, a dugót rendesen lehetett már billegtetni a hengerben.
És hogy orvosi tanácsot is adjak, bár erre a fórumon lenne avatottabb szaki is... A lötty neve PÁLYINKA, a hatékony kúráé pedig KALAP.
Emellett elengedhetetlen a megfelelő esztétikai megjelenésű és maradéktalan egészségügyi és technikai tudású ápolószemélyzet:))) Ezúton küldök neked egy nővérkét, ha mán a többi szétszaladt...
köszönöm kérdésed de mit egyedülálló vén f@sz ilyenkor a csajok menekülnek....
ampulla aktív kúrákat tartok algoflex extra meg valamilyen lötty nem jut eszembe aneve, már javulok, a bajt tetézi, hogy a házamat teljes átépítésnek vetettem alá, mert csak most van idő rá, pár hét és hajózni kezdünk :-)))
szóval az én két motormban is van termosztát (szőrmőknak mondom) de a vízhőfokmérők mindegyiken 60- 70 fokot mutatnak üzem közben az egyik egy 4.3 volvo penta a másik egy mercruiser 5.0.
melegitsd fel a blokkot 60 fokra és a dugót kb 260-170 fokra , tedd bele belemegy vagy nem ez itt a kérdés ???? a jó hézag sz.tem kb 0,5 mmm. az általad jelzett 0.8 0.9 sem lehet ekkora, kopás miatt. mérd + a hengert ott ahol nem járt a gyűrű, az a tiszta méreted, ehhez kellene a hengert hozzámérni a többi helyen ebből kiderülne az esetleges kopás mértéke aztán a dugókat szemügyrevenni, hol koptak, hogyan tudtak bólintani a hengerben és ebből lehetne kalkulálni, a dugókon nincsenek eredeti megmunkálási nyomok? nekem van egy fiat 2500 motorom 400 e km ment és a dugókon eredeti az esztergált felület, a gyűrűk vezették a hengerben... alig ért a szoknya a h.falhoz...
Nem irtátok hogy milyen motorról van szó.Hakával nem értek egyet .Ezekben a motorokban tudtommal van termosztát.Nem egy tényleg tulhütött Viharról van szó.90 mmes dugó az már autó méret lehet 4 ütemmel és nem kettővel. szőrmók