A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van darálóm (krups), azt is tudom, hogy majd le kell cserélnem. De ez politika, sorrendiség....ha szar kávét főznék, már van indok, hogy jobb örlő kell egy jó géphez. :) Ja és a PID mint lehetőség kell, először úgy is állandó 92-94 fok lesz rajta. Persze ha találok ilyen főzőt.
Darálni a darálók tudnak! Egybeépített automatára fölösleges vágyakozni, mert a minőségét még egy (ügyesen használt, jobbféle) kotyogós is könnyen lenyomja. És azoknak a magas áráért egész jó gép + daráló összeállítást lehet kapni.
Az én sztorim röviden: volt Szarvasim, szerettem. Tönkrement, vettem, Poemiat, sírtam-ríttam, hogy milyen szar, ami kijön belőle. Idejöttem, elmondták mi van. Vettem egy rendes darálót, valamivel többe került, mint a kávéfőző, szívtam a fogam rendesen, de akkor már nem volt megállás a lejtőn. Utána kiszedtem a nyomásfokozót. Innentől egész jó kávékat főztem vele, bár egy rendes tamper nem ártott volna. De ekkor láttam olcsón egy jobb, de régi gépet, azt megvettem. A poemiat elajándékoztam családon belül (nyomásfokozó vissza, nem olyan vészesen nehéz), most a tulaj boldogan használja, mert neki jobb, mint a kotyesz. Remélem ez még nem a sztorim vége, de most itt tartok. Ilyesmire készülj lelkiekben :) Igaz, semmi sem kötelező és bárhol ki lehet szállni. Ja és arra is készülj, hogy ha odáig eljutsz, ahol én tartok, onnantól az éttermek és kávézók kávéjának 95%-a nem fog ízleni. Akarod? :) Piros vagy a kék tabletta kell? Még választhatsz :)
Addig ne szedd ki a nyomásfokozót, amíg nem tudsz rendes örleményt rakni a szűrőbe. A Skertonnal én nem tudtam olyan finomra őrölni (és rendesen beállítani a fokozatot), ami jó lett volna az eszpresszóhoz. Át fog folyni rajta a kávé 10 másodperc alatt és kapsz egy savanyú löttyöt.
Ráadásul a skerton nagy baja, hogy lötyög az örlőműve (éppen ezért nem konzisztens az örlemény), mert messze van a tekerőkar felfogatása az örlőműtől. Van hozzá tuning, ami ezt megakadályozza, de akkor meg vesztesz a maximális darálási finomságból. French presshez meg driphez tökéletes.
Ha kiszeded a nyomásfokozót, beleteszel 16+g anyagot, egész használható dolgokat lehet belőle kihozni. nem egy csodagép, de a habszerű crema kihagyható.
a nyomásfokozót nem bonya visszarakni, a sorrend fontos. (A szűrőtartó belső részén lévő szürke izé kilógó részére kell felpattintani a nyf szerkezetét)
Ha szétszeded a nyomásfokozós kart, arra készülj, hogy nem olyan könnyű azt visszaszerelni, mint ahogy a youtube-os videók mutatják, továbbá az sem biztos, hogy ezzel fox tudni cremás KV-t készíteni ezzel a géppel. Szerintem ahhoz, amihez neked kell a lentiek szerint a KV, bőven jó a nyomifokis is, inkább a kart próbáld előbb kipucolni, szétszedés nélkül.
"...Szóval itt tratok..a ph fórumon egyből tuningoltatni akartak, ez nekem nem nyerő. Ötlet?"
A tuning magában foglalja azt is, hogy kompletten átnézik a gépedet, kipucolják, amit kell, cserélnek benne, ami kell bele, belerakják és garit is vállalnak a munkájukra, jóval olcsóbban annál...., mintha nem így tennél. :-) Egyébként véleményem szerint neked, kezdőként, nem is biztos, hogy alapból kellene mindjárt az a "bizonyos tuning". Kell egy jó kezdőgép, egy jó kis őrlő, előbb ismerkedj ezekkel az ízek terén, és utána még mindig el tudod dönteni, hogy merre lépsz tovább. ... ezt a saját tapasztalatom mondatja velem.
Kedves Fórumozó kávészeretők! Saeco Poemia (8425/19) gépem van, hozzá (egyenlőre) egy Hario Skerton kézi őrlő. Úgy vettem észre, hogy a crema réteg inkább "habos" mint krémes, mi lehet ennek az oka? Sokat várok el a géptől? Kávédara nem jó? Próbáltam már előre őröltből is... Szeretnék egyszer eljutni odáig hogy szép flat white-ot csinálok...
A metróban láttam akciósan omniákat, nem tudom milyenek voltak, de több fajta volt az biztos. Lehet volt közöttük olyan is.
Én most döntöttem, hogy nyitok a minőségi kávézás felé eszközileg is. Már eddig is próbálkoztam a boltokban elérhető minőségi kávékkal, most táraztam be a metróból akciósan rioba, dallmayer, marila kávékat. Érzem az ízeket, a különbségeket, tapasztaltam milyen fontos az örlemény.
Titeket olvasva rájöttem, hogy hiba volt felhalmozni, fontos a pörköléstől eltelt idő. Azért el fog fogyni :)
Szóval olvasgatva nézegettem a belépő szintű minőségi gépeket és rájöttem, hogy a PID mint lehetőség kell nekem. Ugyan még sosem próbáltam, érzem benne a lehetőséget. Ilyen gépet keresek, hosszú távra. És persze sokat kávézok egyedül (fele-fele), lényeges, hogy a szimplát is értékelhetően csapolja. Na és itt tulajdonképpen megtropantam. Már azt is tudom, hogy emiatt 58-as szűrőméretben kellene gondolkodnom. Igazából nem értem, hogy miért szarok a gyári szűrők egy új gépnél, de ha mondjátok én elhiszem. Szóval itt tratok..a ph fórumon egyből tuningoltatni akartak, ez nekem nem nyerő. Ötlet?
Szerintem kínai élelmiszer diszkontokban kellene megnézned ezt a keresett omniát, vagy ott vannak még a webshopok is. Ez feltehetőleg vmilyen lágy világos pörkölésű német KV lehet, talán még a dáúegberc ízesíti is vmivel ezt. Viszont a szarvasid esetleges cseréjén gondolkozz el, mert ez valóban itatja veled az aluminiumot. 8-10 ezerért már ki is lehet fogni használtan nyomásfokozós saecókat, hidd el, hogy a mostani szarvasihoz képest ezek az acélbojleres kis gépek minőségi ugrást jelentenek az eddigi KV-zási szokásaidhoz, és a már megszokott ízekhez képest. Ráadásul ezekhez már jóval többféle KV-t is érdemes lehet venni, kipróbálni, nemcsak az omniákat.
Nem azért nem fogsz választ kapni, mert sz.rháziak vagyunk, hanem mert nem ismerjük az említett kávét. A szarvasi espresso amihez kávét keresel az a pumpás változat, vagy a sima gőzös bekapcsolom és lefő majd egyszer jellegű.