A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Első körben próbálok új kosarakat venni hozzá, mert a gyári komolytalannak tűnik. Az anyaga is vékonyabb, könnyebb mint a Lapavoni kosara. Megnéztem alaposabban, és a lyukacsok kétséget kizáróan jelentősen kisebbek. A kör átmérőjének akár kis csökkentése jelentős százalékban csökkenti a területét, ami meghatározza az ellenállást. Megnéztem, az expolygonnál nem, a barista szaküzletben találtam jó szűrőket.
Szia, használt gép a Silvia? Ha igen: milyen állapotban van a pumpa, tudja még azt a nyomásprofilt, amit kell? Továbbá milyen nyomáson működik most a gép, hová van állítva az OPV? A Rancilio-ban szerintem egy 500 Ft-os kosár van, nem speciál kosár. Próbáld meg egy Reneka-val pl. Nekem Reneka-nál kb 3 fokozattal finomabbra kell állítani a Fiorenzato-n, hogy belassuljon a kávé.
Érdekes. Én az Electra microcasa a leva kosarát használom a Creminához, és azonos kávémennyiség mellett durvábbra kellett őrölnöm mint a pumpás gépekhez. Egy ideje csak15g-al tömöm (így kb ugyanolyan vastag a pogácsa mint az 58 mm-es szűrőben a 18g, így finomabbra darálom a karoshoz mint korábban, azóta nem hasonlítgattam.
A Pavoni mellé itt az új Szilvikém. Két napom volt eddig összevetni őket, de nem egyenlő verseny. Hat év után a Pavonival, csukott szemmel, féllábon részegen is tűrhető kávét készítek, összenőttünk, a kezemben vannak a mozdulatok, ismerem. Szilvikével az első főzések elég gyatrára sikeredtek, most ismerkedünk.
Eddigi tapasztalatok (Molinari Oro)
- kezdem a lényegtelennel, meglepett, hogy Szilvike mennyi vizet elfogyaszt a gőzkieresztésekkel, a üres csapolásokkal stb. a másikhoz képest. Ezt nem fogom Vera vízzel etetni.
- A legfonontosabb: lényegesen durvábbra kell őrölni a kvt. A super jollyn 4 rovátkát is vissza kellett lépnem, hogy nagyjából jónak tűnjön az átfolyás. Ugyan az a finomság teljesen lefojtotta, hosszan erőlködött mire cseppenként átpréselt valamit.
- az egyszemélyes kosár egyenlőre használhatatlan számomra, míg a Pavoni egyes kosarával jót (nem olyan persze mint a kettes) csapolok, az újjal nem találom sehogy az egyensúlyt, vagy túl gyors vagy szenved a gép.
- a kettes kosár a lényeg, ezt könnyebb használni, egész jól megy. Más a két gép karaktere, másnak mutatja a kávét. Egyenlőre azt kell mondjam, hogy a Pavoni egyértelműen jobb. Intenzívebb, teltebb, gazdagabb és édesebb karaktert ad mint Szilvike. Ebben a döntő momentum az lehet, hogy jelentősen, 4 rovátkával finomabb őrleményt igényel a Piccola, és a finomabb őrlemény gazdagabb ízt eredményez.
Gondolkodtam mi lehet ez a jelentős különbség az őrlés finomságában. A Szilvia lyukas felülete még nagyobb is (kosár átmérő nagyobb). Megnéztem és úgy látom, hogy a szűrő lyukacskái láthatóan szűkebbek a Rancillionál. Szemre is úgy tűnik, és a Piccola szűrője mögött jobban látszik ha odarakom a kezem, mint a másiknál. Ez talán magyarázat lehet az őrlemény eltérésére.
Most már csak az a kérdés, hol kapok olyan kosarat ami hasonló mint az Europiccola kosara?
Az F5-öt használni egy álom lesz. Én már nem is vennék fokozatos őrlőt. Pár alkalom után érzésből állítod, és egyszerűen jó, ott van ahol kell, nem mászik el. :)
Filléres megoldás a piszkos fejre: megnedvesített aeropress filterpapírt teszel a már tömörített pogácsát tartalmazó kosár tetejére, és így teszed fel a fejre. A nedves papír nem mozdul el, nem szakad, és tisztán tartja a fejet.
A féloldalas vízterítés nem szokványos, vedd le, tisztítsd meg a felsőszűrőt, vsz ott a baj.
Mylord: az a baja, hogy nagy a távolság 2 fokozat közt. Azt alátéttel nem tudja orvosolni, az inkább a durva beállításra való. Sajnos a fokozatos darálók hátránya kézi karos gépen is kijön (sőt). Sokszor a Hg1 is szivat ezzel, pedig ott aprók a fokozatok.
Privátot akartam írni, hiszen ez nem a reklám helye, de nem publikus a mailed. Nekem lesz egy eladó fémházas gaggia coffee-m. Ez kategóriában a classic alatt van, de a bojler, fej már normális, nem a régi, butított. Asszem az EVO-val megegyező a felépítése belül.
Aki elindított a pavoni világába a brikkám után azt tanácsolta, hogy használjak aeropress filterpapírt. Stimmel az átmérő, és mióta megvan a gép patyolat a felsőszűrőm, kartömítésem. Nem ereszt vizet a tömítésnél sem.
Nekem az öblítések szabályosak, egyenletesek.
Ízvilág: nekem otthon van a pavoni, irodába pedig később egy gaggia coffe érkezett a nagyobb forgalom miatt (most lesz cserélve classicra), teljesen más a két világ (: Az 58mm-es szűrőben sokkal laposabb a pogácsa, a pavoniban kisebb mennyiségből is sűrűbb textúrájú, olajosabb, testesebb kávét készítek több cremaval. Nekem picit fellélegzés volt a gaggia olykor hígabb főzete, néha nem vágyom a pavonis intenzitásra. Meg kávéfüggő is. Mennyire friss, világos... És szép, mert szubjektív.
"...Valaki írta, hogy a Graef 800 nem biztos, hogy elég lesz ehhez a géphez. Nos, úgy tűnik, igaza van, mert Graef-en egy fokozat
választja el azt a finomságot, aminél alig bírom átnyomni a vizet attól, aminél meg már egész könnyen megy le a kar...."
A Graef cm 800-at is lehet alátétezni, az enyémben is van egy darab jelenleg, pedig én "csak Gaggiához" használom. :-) Nem szériatartozék az alátét ehhez a 800-as őrlőhöz, de a Graef szervizben tudsz beszerezni, ha érdekel. Az enyém a jelenleg dobozába elrakott, és eladásra váró cm 70-esből van.
"Sajnos 80-100k alatt otthoni espressózás nem jön össze"
De szerencsére nem feltétlen kell egyszerre kiadni. A Poemia olyan-milyen, de nem teljesen alkalmatlan eszpresszó főzésre. Most 30 körül vehet egy darálót, és azzal, ill. a nyomásfokozó kiszedésével elvan egy darabig.
Ha új, akkor a coffeeitalia.co.uk -n talán még van Rancilio Sylvia 130k-ért, vagy valamelyik Pides Lelit.
A fórum nagyközönség viszont egy felújított pidesített Gaggia Babyt vagy Classicot venne feleáron. Darálóból a Graef 700-as sorozat a belépő, kicsit többért Graef 800, Iberital challange, Imat Lux, Lelit Fred. + tömörítő, apróságok. Sajnos 80-100k alatt otthoni espressózás nem jön össze :(
Kösz, most elég sok mindent rendeltem, rendelek máshonnan is, jönnek az elem szűrők Angliából, aztán a danettitől a szőrtelenítő, és tervezek egy KV-s rendelést a nyugati országrészből is, plusz van is még KV-m otthon is, meg aztán nálam a németek és a KV, szal,. ez a két fogalom alapból antagonisztikus nekem, de tényleg kösz! :-)
A Krups állati kevés eszpresszóhoz. Ahelyett egy Iberital/Graef kategóriájú sokkal alapvetőbb és sokkal többet emelne a minőségen, mint a PID, ami később jön a logikus sorban.