A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Biztos igazad van, de nekem nem tetszik, hogy a tartályban punnyadó vízre mindig csak rátöltsek. Tudom, a bojlerben is ott pang az előző napi víz, de gondoltam, amit felszív, az legalább mindig friss legyen.
Lehet, hogy ez csak egy fóbia nálam és a vízlágyítás sem biztos, hogy megoldható ilyen használattal.
Jelenleg kancsós, szűrt vízzel etetem a gépet, de gondoltam, megpróbálnám ezt is még lágyítani, mert felénk elég kemény az alapanyag. Még átgondolom.
Most először használok Oscart így nem sok tapasztalatom van. Gondolom mindegy hogy miben van a vízlágyító , fenékszelepes tartályban, vagy nyitott tartályban ahol egy csővel csatlakozol a szivattyúhoz.
Én nem cserélem a vizet, hanem figyelem a napi fogyást és mindig annyit töltök hozzá amennyi fogyott.
Szerintem a visszatérő vizet nem kellene külön üvegbe vezetni, mehetne a primer tartályba.
Ezeket egy üvegbe is bele lehet gyömöszölni? Én ugyanis 2 db szódagépes, literes üveggel váltottam ki a gép eredeti tartályát. Pont befér. Egyikből szipákolja a friss vizet, a másikba pedig az OPV-ből visszatérőt tárolom. A friss vizet minden nap cserélem, ebbe raknám a gyantát.
Én kb 1l vizet használok el naponta amelyet mindig este töltök be a tartályba. Úgy gondolom , hogy félév alatt kb 180-200 litert használok el . Valószínű utána új csomagot újítok be.
"...Behatási idő 15 óra, 18 hónapig használható 276 liter víz lágyítására alklamas, amely 4600 adag ital elkészítéséhez elegendő (27 francia keménységi fok (15 NK) esetén.")
Egyrészt ehhez az adaghoz más leírás van a Danetti honlapján, másrészt nekem nem egyértelmű, hogy a "4600 adat ital" pontosan mire is értendő: ristrettóra eszpresszóra, vmilyen más KV-italra, vagy teára, szörpre, esetleg levesre...stb.?
Volt Faema Family-m is. Azt is nagyon kedveltem, de a Brasilia jobban bejött.
E61-es gépet is kipróbáltam. La Scala Butterfly-hoz volt szerencsém. Nagyon örültem amikor elérhető áron megvásároltam. Még PID-et is szereltem bele. Most már nem szerelnék. Nem az én világom a min 30 perces felfűtési idő, a hűtőcsapolás stb. Szerintem van valami varázsa az E61-es gépeknek, csodás kávékat lehet húzni , gőze mint egy gőzmozdonynak, de inkább egy presszóban használnám, mint egy konyhában , napi 4-6 kávéra.
Sziasztok. Van esélyem kerámilapos tűzhelyen JÓ török kávét készíteni? Adva van minden, cezve, mehmed efendi, kardamon, de még nem sikerült igazán olyanra ami megütné azt a szintet, amit pár youtube videón látni. Gondolom a tűzhely a gyenge láncszem...
Brasilia Lady-hez sajnos még nem volt szerencsém, de egyszer tennék vele egy próbát, mert fotókat megnézve belül komoly gép. Faema Family, az első verzió, ami még tetszik nekem, mint ilyen régi kisgép. Izmos rézbojler mindkettő, ami nekem szimpatikus. Egyszer olyanba is "belenyúlnék" szívesen. Tudom, hogy nem mindenkinek tetszik a retro design, de engem nem zavar, túl tudok lépni ezen, ha a beltartalom miatt megéri. Egyébként a régi E61-es gépekről mi a véleményetek? Mármint jól néznek ki, de eléggé szélsőségesen ellentmondásos véleményeket hallottam eddig.
Én is hasonlóan jártam. GC-ről váltottunk. Az első kávék óriási csalódások voltak a Silviával. Aztán rájöttünk néhány jó tulajdonságra is. Ott jöttem rá, drágább kávéfőző nem egyenlő jobb kávé. Végül is már a GC és a Silvia sincs meg.
Kisgépek közül eddig a Brasilia Lady volt, nekem , hangsúlyozom nekem a legjobb!😄
Első körben próbálok új kosarakat venni hozzá, mert a gyári komolytalannak tűnik. Az anyaga is vékonyabb, könnyebb mint a Lapavoni kosara. Megnéztem alaposabban, és a lyukacsok kétséget kizáróan jelentősen kisebbek. A kör átmérőjének akár kis csökkentése jelentős százalékban csökkenti a területét, ami meghatározza az ellenállást. Megnéztem, az expolygonnál nem, a barista szaküzletben találtam jó szűrőket.
Szia, használt gép a Silvia? Ha igen: milyen állapotban van a pumpa, tudja még azt a nyomásprofilt, amit kell? Továbbá milyen nyomáson működik most a gép, hová van állítva az OPV? A Rancilio-ban szerintem egy 500 Ft-os kosár van, nem speciál kosár. Próbáld meg egy Reneka-val pl. Nekem Reneka-nál kb 3 fokozattal finomabbra kell állítani a Fiorenzato-n, hogy belassuljon a kávé.
Érdekes. Én az Electra microcasa a leva kosarát használom a Creminához, és azonos kávémennyiség mellett durvábbra kellett őrölnöm mint a pumpás gépekhez. Egy ideje csak15g-al tömöm (így kb ugyanolyan vastag a pogácsa mint az 58 mm-es szűrőben a 18g, így finomabbra darálom a karoshoz mint korábban, azóta nem hasonlítgattam.
A Pavoni mellé itt az új Szilvikém. Két napom volt eddig összevetni őket, de nem egyenlő verseny. Hat év után a Pavonival, csukott szemmel, féllábon részegen is tűrhető kávét készítek, összenőttünk, a kezemben vannak a mozdulatok, ismerem. Szilvikével az első főzések elég gyatrára sikeredtek, most ismerkedünk.
Eddigi tapasztalatok (Molinari Oro)
- kezdem a lényegtelennel, meglepett, hogy Szilvike mennyi vizet elfogyaszt a gőzkieresztésekkel, a üres csapolásokkal stb. a másikhoz képest. Ezt nem fogom Vera vízzel etetni.
- A legfonontosabb: lényegesen durvábbra kell őrölni a kvt. A super jollyn 4 rovátkát is vissza kellett lépnem, hogy nagyjából jónak tűnjön az átfolyás. Ugyan az a finomság teljesen lefojtotta, hosszan erőlködött mire cseppenként átpréselt valamit.
- az egyszemélyes kosár egyenlőre használhatatlan számomra, míg a Pavoni egyes kosarával jót (nem olyan persze mint a kettes) csapolok, az újjal nem találom sehogy az egyensúlyt, vagy túl gyors vagy szenved a gép.
- a kettes kosár a lényeg, ezt könnyebb használni, egész jól megy. Más a két gép karaktere, másnak mutatja a kávét. Egyenlőre azt kell mondjam, hogy a Pavoni egyértelműen jobb. Intenzívebb, teltebb, gazdagabb és édesebb karaktert ad mint Szilvike. Ebben a döntő momentum az lehet, hogy jelentősen, 4 rovátkával finomabb őrleményt igényel a Piccola, és a finomabb őrlemény gazdagabb ízt eredményez.
Gondolkodtam mi lehet ez a jelentős különbség az őrlés finomságában. A Szilvia lyukas felülete még nagyobb is (kosár átmérő nagyobb). Megnéztem és úgy látom, hogy a szűrő lyukacskái láthatóan szűkebbek a Rancillionál. Szemre is úgy tűnik, és a Piccola szűrője mögött jobban látszik ha odarakom a kezem, mint a másiknál. Ez talán magyarázat lehet az őrlemény eltérésére.
Most már csak az a kérdés, hol kapok olyan kosarat ami hasonló mint az Europiccola kosara?
Az F5-öt használni egy álom lesz. Én már nem is vennék fokozatos őrlőt. Pár alkalom után érzésből állítod, és egyszerűen jó, ott van ahol kell, nem mászik el. :)