A múltkor gondoltam egy merészet. Elszörnyedve láttam, hogy mennyibe is kerülnek a földelő szondák. Ellenben vastelepen járva a 1.4404 (316L) saválló acél átmérő 15 mm-es szállja olcsóbbra jön ki, mint mondjuk egy átmérő 20-as 3 m-es földelő szonda. A saválló acél élettartama pedig örök élet + 1 nap a horganyzott szarokhoz képest. Nyilván meg kell oldani a vezeték megfelelő csatlakoztatását rá, mivel azon nincs még ostor. Valaki rakott már le közületek ilyen "házi" földelő szondát? Mik a tapasztalatok? Mivel jelenleg már van földelő szondám, amit le verhetek a földbe, így most nem játszik a saválló alternatíva. A garázs műhelybe amúgy is 4 eres vezetékkel álltam oda gazdasági megfontolások miatt, mivel az a villany órától bő 25 méterre van, így oda is levertem egy szondát a 0 potenciál megerősítése végett. Viszont a ház is baromi hosszú (régi keskeny, de hosszú parasztház), így gondolkodok a villanyórával átellenes sarkon is leverni egy földelést. A több szonda sohasem baj, viszont az eredő ellenállást le tudná vinni, ami összességében nézve nem lenne hátrány.
A jövőben a terület körül ki kell cserélnem a kerítést. Jelenleg nincsen alja, csak a drótháló kosztat a földön. Hogy a saját állatkáim ne tudjanak kimenni, illetve az idegenek bejönni így körbe akarok vinni egy beton padkát, ami kilóg a földből jó 20 centit. Ebben el akarok rejteni KPE csövet is locsoló vízzel 20 méterenként kiállással, hogy ne kelljen annyi slagot keresztül húzni mindenen, hanem mindig legyen ott víz, ahol éppen szükség van rá. Viszont jó lenne áramot is körbe vinni a kerítés mentén, ki tudja, hogy mikor lesz rá szükség. Durván 320 méter körbe a kerítés. Ha 4x10-es kábelt vinnék körbe, akkor is közel 1 misi lenne a költség, így ezt egyelőre lehet, hogy kihagyom. A 4x10-es kábelt úgy képzeltem el, hogy kvázi mind a két végét megtáplálnám, tehát a legtávolabbi ponton is (160 méter körül) 20mm2 keresztmetszet állna rendelkezésre. Azon pedig ha nem csesztem el a számítást, akkor beleférek a 3%-os feszültség esésbe. Szóval a lényeg lényege, hogy a kerítésen x méterenként lenne egy "csatári" doboz, benne fi relével és 1 illetve 3 fázisú aljzatokkal. Természetesen a földelés megerősítésre kerülne ott is. Valamint van villanypásztorom is. Ez kell az állataink miatt. Azt már észre vettem, hogy a kör végén kicsit kisebbet csattan, mint a kör elején. Nyilván toldva is van több helyen, mert egyben nem kaptam ennyi vezetéket, illetve valahol szigetelt vezetéken kellett kerítésen átvezetni. Ezen tudnék javítani, ha vinnék körbe egy földelő szálat még pluszban, ugyanis a gyári földelő szondája elég szutyok volt, talán volt 1 méteres... Ha megöntözöm, akkor javít a hatásfokán. A kérdésem a következő lenne: a villanypásztor földelését be lehet-e kötni a rendes földelő hálózatba vagy kötelező külön vinni neki? Ha be lehet kötni, akkor ugyebár előfordulhat, hogy ugyan az a földelő szonda kap egy 10KV-os 7,5J-os impulzust, mint amin minden más van földelve. Ha nem lehet ugyan azt a szondát használni, akkor majd verek le a pásztornak külön szondákat.
Az általam ismert elektromos kerítéseknél a kerítés be van kötve a földelő hálóba a telepen működő egyéb eszközökkel együtt, de a villanypásztor föld szállja szintén szigetelő gyűrűkön van körbe víve a kerítésen az összes sorban. Az alsó sor van földelve talán 20 méterenként, de nem a kerítés fém részéhez van kötve, hanem saját földelő szondája van. Így a kerítésben beton részében legalább 4 csövet kell elvinni körbe: 1-et a víznek, 1-et a hálózati áramnak, 1-et a villanypásztornak és 1-et ha esetleg raknék kamerákat. A villanypásztorral elég nekem kiállni a telek 4 sarkán és a hosszú oldal közepein és a kameráknak is elég lenne ennyi helyen felállni.
Miért nem beszélűnk a villanyszerelésről. Hol vannak a villanyszerelő szakemberek? A fórum cime Villanyszerelés nem hogy ki milyen ember vagy mi a politikai nézete,erre gondolom vannak fórumok de engem nem érdekel.
A probléma ott van, hogy te egy kötözködő krakéler vagy, aki olvasni viszont nem tud. Én ugye szót nem ejtettem arról, hogy én akarnálak pofánvágni, azaz vagy félreértés, vagy szándékos ferdítés, amit írsz. Én az első ilyen megnyilvánulás után elkerülnélek. Az én baráti köröm az Emberekből áll, sőt, még a munkahelyi társaság is intelligens, kedves emberek.
Milyen szép lenne ha mindenki a 4 fal között élné le az életét, ez tett bennünket naggyá és a teremtés koronáivá. Ja, nem.
Az hogy alkalmatlanok vagytok más emberekkel együttélni, az a ti bajotok és benneteket valóban el kell szigetelni, de szerencsére ezek a negatív tulajdonságok pár mondat alapján kiderülnek és pontosan tudni lehet, kivel nem akarsz együtt dolgozni. Pár újabb mondat után meg az is kiderül, hogy szakmailag sem érdemes.
És innentől lehet menni a 4 fal közé, bizonygatni magadnak, hogy milyen intelligens vagy csak a többiek hülyék :-D
"vannak olyan emberek akik nem együtt jól érzik magukat egymás között. ... nem arról szól a történet hogy a banda 50%-a nyalja a masik 50 % seggét"
Valójában a banda 80-90 %-a nem hagyja dolgozni a tapadásával a banda 10-20%-át, pont a leg-intelligensebbeket.
Ezen 10-20 százalék számára kellene mindenütt home office lehetőséget biztosítani, boldogan élni fognak vele.
A 80 százalék pofázós-haverkodós alkalmazott viszont továbbra is minden reggel járjon be egy nagy terembe, ahol kamerák és stopperórás+korbácsos munkafelügyelők figyelik minden lépésüket.
Nem tudom eldönteni, hogy ilyen naív vagy, vagy mi?
Lajcsi esetében azért nem kapcsolták le őket, mert egész lakópark állt mögötte, és nem akárkik laknak ott.
És nem ők voltak a célpont, hanem a Lajcsi - az ismert okoknál fogva.
A valóság ezzel szemeben az, hogy egy VÉLELMEZETT számlatartozás okán is simán lekötnek, kikapcsolnak, mert úri kedvük úgy akarja.
Sőt, a kikapcsolás-visszakapcsolás költségeit is veled fizettetik meg.
A vidéki házam gázszolgáltatója épp így járt el velem. Nem lakunk ott 2. éve, egy évig fizettük a becsült fogyasztás (előző év) alapján a számlát, majd beszüntettem, mert a fülük botját sem mozgatták. Kértem az óraállás összevetését a számlával, a túlfizetés megállapítását. Fotókat küldtem, maileket, hívogattam őket, de sikertelenül. Regisztráltam, de a rendszer nem engedett be a beírt jelszóval - arra a címre meg nem lehet új regisztrációt indítani. Elmentem egy pesti ügyfélszolgálati irodába, de 2 órás sorállás után bezártak, én már nem kerültem sorra. Sakk-matt.
Már letettem arról, hogy valami történik, amikor hív a szerelő, hogy az MVM-től jött, menne be órát fényképezni.
Hurrá! Megkértem a szomszédot, akinél kulcs van, hogy engedje be őket. Öt perc múlva újra hív, hogy számlatartozás miatt lezárták a mérőt. Mondom a qva anyád, nem ezt mondtad az előbb, de ha már ott van - vetné össze a kifizetett óraállást a valóságossal, de hallani sem akart róla.
De nyugi, mert az óraállást rögzítették.
Másnap hívnak a központból, hogy mennének visszakötni, mert 70-ezres túlfizetésem van...
Ok, elintézem, hogy bejussanak.
Majd egy hét múlva jön a meglepi: egy 25 ezres számla a visszakapcsolásról. De nem ám az MVM-től, aki a szolgáltató, a számlázó, hanem a Tigáztól (vagy hogy a szarba hívják a régi céget).
Erre megírom nekik, hogy
ad.1 NEM ők a szolgáltatóm, hanem az MVM, hozzájuk semmi közöm.
ad.2 Én nem kértem a visszakapcsolást (tőlem maradhat kikapcsolva, míg nem szólok - nem vagyok ott)
ad.3 A dolgozójuk (alvállakozójuk) miért hazudott? Ha tudom kicsoda, be se engedem.
Pár napja megjött a válasz, hogy kuss nekem, minden szabályos, törvényes - fizessek.
Ha nem tetszik - ide, meg oda (valami érdekegyeztető) forduljak.
Megnézed hová van kötve bekötve a kondenzátor két vezetéke. Aztán a képen látható kapcsoló helyett átkötöd az odakötött betáp vezetéket a kondenzátor másik vezetékére.
A zöld kör maga a motor és a zöld nyílala motorból kijövó 3 darab NEM zöldsárga vezeték. Megj: az alsó helyett lehet, hogy 2 vezeték jön ki külön-külön. Akkor 4 vezeték jön ki, de kettő össze van kötve belóle egymással valahol.
--- A zöldsárgát ne piszkáld az a védőföldelés/testelés. Viszont! Ellenőrizni kell, hogy rendesen testel-e?! A konnektortól/bekötéstől a motor fém testéig végig.
A munkahely az nem kivánságműsor a kollégák összeállításánál.
nem tudom, hogyhonnan vannak ilyen remek tapasztalataid az emberekről .
vannak olyan emberek akik nem együtt jól érzik magukat egymás között. ugye ez lenne az ideális eset. nem arról szól a történet hogy a banda 50%-a nyalja a masik 50 % seggét. ez közösség valahol. nyilván vannak esetenként dominánsabb emberek de meg olyat soha nem láttam hogy a kevésbé dominánsak "csüngtek volna" a korábbiak ajkain. ez a tipus is megtalálja egymást.
Egy munkahelyen mindenki másra alkalmasabb vagy fekszik neki. Ez benne a szép. Én inkább szoftverezem a berendezéseket ellenben preciz dolgokra amit én feleslegesnek érzek nehezen forditok időt. Tudok lelekesedni mindenért, kollégák szerinte csak unatkozom :) ami valahol igaz is. Igy a kor előrehaladtával kiderült hogy nem egyformán öregedünk. Valaki már akár 40 évesen is minden ujdonságot vagy változást kínnak érez az életében és tiltakozik minden porcikája ellene, én mai divatos szóval kihivásnak érzem és nem fáraszt.
covid előtt meg még sokkal korábban komoly csapatépitések, konfelerciák a jövőről, és hasonló rendezvények voltak nálunk. Pont azert hogy akivel rendre tartom a kapcsolatot telefonon legyen egy személyes kapcsolat is. nem menjünk el egymás mellett a folyosón. mindenki hozta a saját páleszét és volt erezd el a hajam nem kicsi.
Na ez az ideális munkahely valójában ugy néz ki hogy 6-8 ember ül bent és uszve 80 db TV-t/monitort figyel egyszerre. Ez az otthonülő dagadt mindenhez is értő informatikus sztereotipia csak az amcsi filmekben létezik sehol máshol. Az első 20-25 évemet durván monitor előtt töltöttem. Már akkor is elkóboroltunk másokhoz órákat dumálni akármiről.
Hozzám hoztak egy 1,2-1,5 kW-motort (nem látszik pontosan) 287o fordulat két kondenzátor volt rajta a tulaj szerint az egyik szétrobbant ,a másik 35mikro/farad és próbáltam 15--25--35mikro/faradossal de úgy öt-tiz perc üres működés után melegszik. Ezeket a rossz helyett raktam be.A tulaj szerint azzal a 35mikrossal még használta csak nem volt erő benne .Lehetett tekercs hiba vagy más méretű kondi kell ? Ampert mértem indulás után 4,8A majd ahogy melegedik úgy kb. 8-1o perc fel megy 5,5 Amperre de ekkor ki kapcsoltam mert melegedik szinte forró .