"Azonban ennek a lapszéli számításnak egy kapitális nagy hubája van:"
Van annak több is. Pl. az, hogy 33%-os redusztribucuó nem tartható célkitüzés. A 43-45 % alá menni teljesen értelmetlen. Ahol ezt mégis megteszik, speciális helyzet van, és fejlett kiegyenlítő mechanizmusok működnek társadalmi szinten.
"a mostani adómérték effektíve nem megfizethető, tehát tényleges behajtása a gazdaság azonnali összeomlását hozná magával. Az ügyeskedés-csalás tömeges eltűrése gyakorlatilag az a túlnyomás-szelep, ami az egész robbanását meggátolja."
vegyuk peldaul az idojaras optimalizalasanak problemajat: szabozzuk ugy az idojarast, hogy holnaptol folyamatosan igennepszeru 25 fokos langymeleg legyen. figyeljuk meg, hogy igy sok szempontbol optimalissa tettuk a klimat, kisebb hatranykent azonban felhozhatjuk hogy egy-ket even belul ehen doglunk mindannyian tekintettel a szep ido es a mezogazdasag bizonyos viszonylag egyszeruen belathato osszefuggeseire:-( namarmost ma magyarorszagon nagyjabol mindenki egyet ert abban hogy az ado- es jarulekrendszer akkor optimalis ha o nem fizet egy fityinget se.
pl a 19% egykulcs szja-t holnap be lehetne vezetni mindenféle bevételcsökkenés nélkül, feltéve persze ha nincsenek kedvezmények és mindenki az első fillértől fizet (adójóváírás nuku)
hasonlóképpen, a nagyjából 1,500 mrd-os eü kassza összejön szaros havi fix 20 ropi /fő járulékból, feltéve persze ha olyan 6 millióan fizetnének
csakhogy az a bibi, a többségnek ez nem érdeke.....
A redisztribúció 53-55% körül van, de ezek a zarányok becsapósak...
A 70-80% elvonás úgy gyün ki, hogy egy cég árbevételéből mennyi marad meg nettó jövedelemként - illenkó' a kőccségetől eltekintünk, ollan modellt használunk, ahol nincs, vagy elenyésző a kiadás - műfordítók, tolmácsok, zenetanárok...
Az 53-55% a GDP-t méri össze a kőccségvetés kiadási fő összegével.
Van még egy számítási mód, amikó' a szociális juttatásokkal - segély, táppénz, ártámogatás - csökkentik a redisztrubúcijót...
Azonban ennek a lapszéli számításnak egy kapitális nagy hubája van: nem számol a feketegazdasággal, jövedelemeltitkolással...
Exxer má' csináttunk egy lapszéli számítást: ha feltételezzük, hogy nix fekedegazdaság, jövedelemeltitkolás, talán úgy 30-33 ezer milliárd lehet a zország GDP-je... Ebből 33%-os redisztribúcijót alapul véve 10-11 ezer milliárd szedhető be. 2010-ben a kőccségvetés kiadási főösszege 13 500 milliárd forint... ollan 3 500 milliárd a szakadék.
Ha felmegyek 40%-ra már-már teljesíthetőnek tűnik...
Egyszer összeüthetnél valami részletesebb vázlatot az adó és járulékrendszerünk optimalizálására, mondjuk indián olvtárs segítségével. Aztán közzé lehetne tenni. Lenne annyi értelme,mint antival ekézni egymást.
Ezen viszont az adórendszer átalakításával lehet változtatni. A mostani szisztéma méltánytalan, ugyanakkor inkonzekvens, nagyon zavaros és bonyolult - számtalan kibúvót nyújt az ügyeskedni akaróknak. Ami egy szint felett nagyon meg is éri. Egyszerű, áttekinthető, nem kijátszható szisztémát kell alkotni - ugyanakkor figyelembe véve, hogy a mostani adómérték effektíve nem megfizethető, tehát tényleges behajtása a gazdaság azonnali összeomlását hozná magával. Az ügyeskedés-csalás tömeges eltűrése gyakorlatilag az a túlnyomás-szelep, ami az egész robbanását meggátolja.
Ezért meddő demagógia állandóan a csalókat ostorozni - betarthatatlan szabályok mellett az a természetes, hogy a többség nem is próbálja meg azokat betartani, és végül néhány lúzer jár csak pórul.
"beszedett adók mértéke méltányos és megfizethető lenne. "
Valahogy igy gondolom én is, erről írogattam, csak más szavakkal. Csakhogy nálunk a fizetési hajlandóság=0 Én is fogcsikorgatva fizetem ki azt a minimális adót, amit nagyon muszáj.
Összekevered a hajlandóságot a lehetőséggel. A jól kereső ügyfeleid nem azért fizetnek - vagy fizetnének - kevesebb adót, mert gonoszabbak a csóriknál, hanem azért, mert értelmesebbek és az adott szinten több a lehetőségük az adózásuk optimalizálására. Ökör Lajos takarítónak meg nem sok van, lévén az adóbevallását nem tudja saját maga kitölteni. Talán még elolvasni sem. De ha tehetné, hát ő sem fizetne egy vasat sem. Az adórendszer pont attól lenne igazságos, ha nem kínálna millió kiskaput - viszont a beszedett adók mértéke méltányos és megfizethető lenne. Most nem az, ez ténykérdés.
Nem rosszabá tenném, hanem igazságossá. Szakmabeliként azt látom, és tapasztalom, hogy valaki minél többet keres annál kevesebbet hajlandó adózni. Ügyfeleim egy része semmit sem fizetne, ha nem noszogatnám őket. Mivel a trv.-t nem én találtam ki, igy fizettetek velük.
Senki nem mondta, hogy ez tetszeni fog nekik. A másik út az egyre romló közszolgáltatások, majd a csőd. Lehet választani. Vegyél példát a görögökről. Megy most a nyüszítés ott is, de látható, hogy a békát le kell nyelniük, egyszerűen nincs más választásuk, vége a láblógatásnak, a manna elfogyott.
Nekem ugyan csak egy főiskolám van, de megélek belőle. tehát én sem a "nyomoroncok" közül vagyok. Van viszont egy empátiám, ami igazságért kiált, mert látom magam körül a valós világot is. Nálunk alapjaiban rossz az adórendszer! Más kel.