na akkor Te is rövidlátó. Mint írom lejjeb valahol, 15 emberből 10 rövidlátó, 2-3 távollátó és lehet 2-3-nak még jó a látása (nincs szemcsi, kt-lencse, vagy nem volt lézeres műtét.
A műtéttel csak kaptál egy szemcsit, de rá van vésve a szaruhártyádra, amit már nem vehetsz le. Minden más úgy maradt a szemeidben és idővel megint torzulnak a dolgok és más lehet a látásod.
Meg lehet oldani a mindennapi monitort is és még ráadásul hozzá a mindennapi TV-t is - csak ügyelni kell egypár dologra. Főleg az irányokra (mint említettem a 6 alapirányt - mert a szemben is minden deformálódik a gravitáció miatt is idővel), meg a világosban sötétben eltöltött időt se árt egy kicsit egyensúlyban tartani, na és a közel meg távollátás is közeledjen a napi kb egyforma időhöz. Tehát, ha 6 órát nézem a monitort (ami 2 méteren belül van az közellátás), akkor azon a napon szintén legyen 4-6 óra amikor távolba nézek, tehát legalább 2.5 vagy inkább 3 méter felett már távolbalátásnak minősülhet (tehát akár a TV-t is nézheted ilyen messziről, én ezt teszem, nálam 350-365 cm).
Lehet a gyorspislogást gyakorolni, no meg próbálhatsz olvasni pont lefelé nézéssel (a fejed és a szemeid pont lefelé legyenek), ilyenkor megtanulhatsz nem pislogni akár 10-15 percig is, majd részletezhetem, ha bele akarsz vágni. Van róla jópár sor lejjebb.
Hát a 15mp az borzasztó kevés, nem csoda, hogy annyi baj zúdul rád és nehezen mész ki a lymeból is, meg mindenféle másból is. A véred tele van oxigénnel, de ez nem jut el a sejtjeidhez. Én például kifújom a levegőt és így lemegyek 50-70 métert simán. Ha javítani szeretnél ezen, akkor fokozatosan lassabban és hosszabban próbáld kifújni a levegőt. Hogy hogyan, majd holnap részletezhetjük (most megyek focizni, hideg van, fúj a szél, esik az eső itt - de imádom ezt az időt is, mint bármilyet), ez nagyon fontos a látáshoz is, mert ez az egész testet jobb működésre ösztönzi.
beleolvastam a topikodban es nagyon sok dolog erdekel!
En is rovidlato voltam hosszu eveken keresztul, 16 eves koromtol 42 eves koromig, es mindig egy erosebb szemuvegnel eleg gyorsan hozzaromlott a szemuveghez a szemem, es igy sosem lattam elesen, de nem iarttam fel erosebbet.
2011-ben minusz 3.5 volt mindketto, a valosagban pedig -3.75 es -4.0
akkor egy lezeres szemmutettel megmutettem (PRK, Margitsziget), ami jol sikerult, es sokkal de sokkal jobban lattam mint korabban szemuveggel.
Nem volt semmi gondom a konnyezessel, hamar abbahagytam a cseppegtetest, es a napszemuveget is.
Most is jo a szemem, de nem annyira mint mutet utan volt, de jo, nem kell szemuveg.
Viszont az eleslatasaom elegge hulamzo, vannak idoszakok mikor kicsit gyengebb, es vannak amikor jobb. Ez fugg attol h mennyit hasznalom: amikor csak a monitort nezem az a szobaban vagyok egesz nap tobb napon keresztul, utana mindig kicsit rosszabb.
Kerdesem h te mit tanacsolsz, h milyen gyakorlatokkal kezdjem el, ha szeretnem fejleszteni az eleslatasomat.
A pislogast elkezdtem, de egyenlore nekem nem megy eleg gyorsan vagy csak en erzem lassunak?
De nincs bajom a szemszarazsaggal.
Es meg olvastam a lelegzeses hozzaszolasodat, hogy hogyan teszteljuk.
En 15mp vagyok ami szerinted rossz. Hogyan tudom javitani a legzestechnikamat szerinted, h ne 4 ember helyett lelegezek?
én meg nem láttam jól közelre, tehát nem tudtam olvasni a monitort, de távolra se volt valami fényes. Akkor Te is a rövidlátók sorát bővíted, mint a (nagyon) túlnyomó többség. A szemszárazság az gond volt nálam is, itt is olvashatsz, hogy mit lehet csinálni ellene, meg a Szemszárazság topikban is van elég hsz. Azt a könyvet én is olvastam, meg egypár más könyvet is. Az elhatározásodat, hogy végül leteszed majd a szemcsit nagyra értékelem. Ez a hozzáállás tetszik nekem ez az én utam is. Mint írtam én egyből letettem. Nagyszerű, a gyorspislogással lehet javítani a szemszárazságon is, meg a látáson is. Nem marad meg tartósan az éles kép a szaruhártya egyenetlenségei miatt (no meg a szemlencse is) - de előbb utóbb sok sok gyakorlással javulni fog a helyzet. Lehet nem lesz már sose teljesen tökéletes, de semmi probléma nem lesz a látásoddal. Én például születésem óta gyakorlatilag nem hallok és nem is hordok hallókát még sincs semmi gondom, a test valahogy megoldja mindig. Így lesz ez a látással is - az agy sokat hozzá fog tenni és jobban fel fogsz mindent ismerni méíg akkor is, ha nem látod tökéletesen. Szemcsi és kontaktlencs nélkül az ember olyan szabadnak érzi magát - jó érzés jól látni. Ha edzeni fogsz egypár dolgot nap mint nap, akkor mindent megtanulsz korrigálni. Ehhez sok kitartást és sok élményt kívánok Neked. No meg itt lehetne ezekről a dolgokról dumcsizni, egymást bíztatva a jobb látás és egészség elérésében természetes úton.
A szemtrénereknekvan honlapjuk is, ott szinte mindent megtalálsz, meg itt is remgeteg info van. De ha úgy érzed, hogy elmész egyhez, akkor mást nem nagyon fog mondani, mint ami fent van a neten, de talán a személyes kontaktus nagyobb hatással lehet rád.
Rövidláto vagyok.Meg akarok szabadulni a szemüvegtől. Eddig nem zavart, mert főleg lencséztem, de az továbbra nem opio, mert a szemem száraz lett sajnos. Nem tudom már hordani egyáltalán. Na szoval 3 hete elkezdtem a szemtornát. Elolvastam a Tökéletes látás szemüveg nélkül c. könyvet és egyenlőre az alábbiakat alkalmaztam:
Szemjoga: jobb-bal,fel-le,körbe, távolranézés.Ez kb 3 perc alatt megvan. Aztán tenyerezek igaz azt még nem sokat. És a fő technikám, amivel úgy érzem a mostani sikereket elértem az alábbi: eleinte erősebb pislogással erőteljes szemkinyitással sikerült pillanatokra éles képet behoznom, ill többszöri pislogással elérem, hogy kitisztuljon a kép, majd ezt a pozt probálom kitartani amíg tudom-pár mp. Úgy vettem észre ez hatásos. Most ez odáig fokozodott hogy már normális kinyitásra is sokszor kitisztul a kép és úgy is marad, pl volt egy olyan élményem, hogy egy bevásárloközpontbna tisztán láttam mindent magam körül. Szoval érdekes és hatalmas élmény. Vagy pl végigolvastam a látástáblát egy ilyen éles pillanattal. Sajnos nem marad úgy tartosan..A szemem egyébként -4.25re volt bemérve, 4-es szemüt hordtam és mostanság vettem észre hogy abban sas szemem lett. Úgyhogy most vettem egy -3-ast amiben azért még nem tiszta minden teljesen, de a könyv szerint a tuti technika a gyengébb szü és a torna együtt. De szemüt nem is nagyon hordok amikor tudom leteszem, inkább csak a munkahelyen s szgép előtt kell, mert azért a monitort nem látom még, igaz az is tisztult sokat, de azért lassan megy egy email elovasása és ott pedig gyors tempot, mp-ek alatti látást követelnek a feladatok.
Úgyhogy most ezek történnek. Tervezem még elmenni egy hivatalos szemtrénerhez is, hogy kijavítsa az esetleges hibáimat.
Egy újabb észrevétel a pislogással kapcsolatban. Mint már írtam, kb 3 éve kezdtem el gerellyel hajigálni. A teljesítmény évente kb 100-120 cm-t esik - ez az én koromban (62 éves leszek az idén) kb 2.1-2.3% teljesítménycsökkenést jelent évente. Ez a világ legjobbjaira érvényes, tehát az átlagembernél ez még nagyobb csökkenés. Nos nálam nem hogy esett volna, hanem még egy picit nőtt is. Nagyon úgy fest, hogy az idén is többre leszek képes. Már jnuárban 1%-ra megközelítettem a legjobbamat, ami tehát már így is bőven a kb 2% alatt van. Ha javulni akarok a gerellyel, akkor fel kell gyorsulnom - az egész testnek. Mivel lusta vagyok edzeni, csak a finom gyors rezgésekkel próbálkozom - és csak helyből hajigálok. Észrevettem, hogy talán gyorsabb és hatásosabb lett ettől a pislogásom is, na meg még mindig javulok a gerellyel is. Mondom, ez jó - de mi a fráctól. Jó idő eltelt, míg találtam magamnak egy elfogadható magyarázatot és aztán gerely nélkül is szimulálható pontosan ugyanaz, mint a dobásnál - és az eredmény igencsak gyors és hatásos. Ez meg az, hogy mikor beindul a mozgássor a fejem először egy kicsit hátrébb megy (tehát nem arra, melyre a gerely fog menni), majd aztán elkapja a test mozgása és hirtelen begyorsul a másik irányba - majd végül hirtelen megáll. Na végül oda jutottam ezzel, hogy a pislogás is tulajdonképpen ugyanezt szimulálja, csak kicsiben. A pislogás a leggyorsabb mozgás, amire az ember képes. A szemhéjak a szemeken kívül vannak. Mikor összeütődnek, akkor egy állóhullám indul el középen befelé és berezegtet mindent, még a retinán lévő receptorokat is (pálcikák, csapok). Népnyelven mondhatjuk, hogy szinte ledönti a pálcikákat, ekkor súrlódnak talán és töltést vehetnek fel, ami végül eltaszíthatja őket egymástól (azonos töltés taszítja egymást) - mikor a kinyitáskor ellenkező irányú hullám éri öket. Tehát kiegyenesednek és felállnak mint a katonák és élesedik a látás. De a többi sejt az útban hasonló hullámban részesül és így azoknak is jobbak lesznek a mutatói. Mondom, ha ez igaz lehet, akkor besegítek picit hátrafelé gyors kicsi fejmozgással, majd gyorsan picit visszafelé - pont a pislogás ütemére. Sokkal könnyebb azonban kimondani, mint megcsinálni. De nem is annyira nehéz, hogy ne lehessen ezt elérni egy kis gyakorlással. A hatás sokkal könnyebben elérhető, ha besegít a gravitáció is. Tehát pontosan lefelé nézünk. Tehát így most már egész elképesztő gyorsan érhető el az éleslátás. Tehát akár tized másodpercnél gyorsabb mozdulatsorral néhány percig is élesen olvashatunk. Majd újabb tizedmásodperc alatt egy újabb jól kivitelezett mozdulatsor és újból elegendő feszültség lesz a szemben, hogy jól álljanak a sejtek meg minden..... Ez nagyon buzdító a jövőre nézve.........
A látásnál és így a szemeknél is nagy fontos, hogy lehetőleg ne legyünk fertőzöttek, vagy ha megtámad valami, fel tudjuk venni velük eredményesen a harcot. Sok minden számít, hogy jól és gyorsan működjön az immunrendszer.......
Számomra kb ilyen dolog, ami szintén számíthat - a méret. Sokáig nem ment a fejembe, hogy miért múlt el az állandó taknyosságom is, majd utána még az allergiám is (valami 35 évig semmit se tudtam tenni ellene) a különböző szagokra, melyek fulladást, köhögést, taknyot meg stb-t okoztak...... S hogyhogy olyan rövid idő alatt. Hogyan lehetséges pár óra alatt (pár perc, néha pár mp) tenni valamit, ha az immunredszernek ez kb 1-2 napba telik akkor, mikor már pontosan ilyennel találkozott. Ha nem találkozott pontosan ilyennel, akkor 7 nap is beletelik, míg felismeri és legyártja a szükséges cuccokat. És hogyhogy az egészséges sejtek nem sínylik meg? Vannak sejtek és vannak bacik meg vírusok is. A sejt kb század mm, a bacik kb ezred mm, a vírusok meg milliomod mm. Tehát a bacik kb 10-szer kisebbek a sejtnél és a vírusok meg kb 10ezerszer. A bacik tehát kb ezerszer nagyobbak a vírusoknál (úgy általában). Hogy érzékelni tudjuk, hogy mekkora erőhatás kell az egyikhez meg a másikhoz, nézzünk egy jobb példát ugyanilyen arányokban. Van egy 100kg vasgolyónk (sejt), 10 kilós (bacik) és 1dekás golyónk. Melyiket könnyebb eldobni messzebbre, elvinni messzebbre stb. Vagy van 100 literes fazékunk tele vízzel, meg van 10literes és van egy 2x2x2 cm nagyságú vízzel telt "fazékunk". Van pár szál gyufánk, talán egy szállal is fel tudjuk melegíteni a legkisebb fazekat de a nagyobbakhoz rengeteg gyufa kellene. Most a legkisebb fedél helyett egy fóliát kötünk erősen a tetejére (ez mondjuk a sejtfal) és melegítjük. Nem is kell olyan sok idő - fólia szinte felrobban, kipukkad.
Nem lehet az, hogy a vírusok a rezgésekre mozognak a leggyorsabban és így hatalmas súrlódásnak vannak kitéve, ami igencsak felmelegíti őket és ettől szinte felrobbannak? Felületükön lehet talán 100 fok is, vagy még több is. Ha tovább melegítünk (vagy gyorsabban csináljuk a rezgéseket), növekszik a hő, ami már a bacikat is felrobbanthatja - a sejteknek még ehhez mindig 10-szer több energia kellene. Ezt is el lehet érni, de az már nem a célom. S nem utolsósorban a test is igyekszik melegíteni, ha baj van. Az egész testet is meg a bibik helyén is magasabb a hőmérséklet. Ha meg fázik az ember, akkor a szervezet meg igyekszik berezegtetni magát - mint mondani szokás, az embert kirázza a hideg. Pont azzal a céllal, hogy melegebb legyen...........
Azok a pici mozgások meg sokkal jobbá is teszik a keringést. Például fekve, csak pusztán a kezek mozgatásával (se a testhez se az ágyhioz ne érjenek) a lábak is rendesen berezegtethetők. Így növekszik a sejtek potenciálja is, ami miatt nem fognak csak úgy összeragadni - mert a sejtfal (hártya) ugyanolyan töltésű. Tudjuk, hogy a pozitív taszítja a pozitívat. Ez nagyon fontos például a hajszálerekben, de máshol is, mindenhol.... Ha valahol levegő képződik, akkor sokkal könnyebben utat talál magának kifelé (vagy gyorsabban feloldódik), még a vérben is, belekben is, talán bárhol. Ez mondjuk még a búvároknak is jól jönne......
És akkor még a legbrutálisabb arányt nem is írtam - a súllyal meg a térfogattal közelítettem. Pusztán a méret - vegyűnk egy 100 méter átmérőjű gömböt - hát ez brutálisan nagy valami, ez a sejt. 10 méter átérőjű volna a baci (ez még mindig egy hatalmas valami) és csak 1 centi volna a vírus. Ezt az arányt le se lehet rajzolni a képernyőre, mert a sejt eltakarná az egészet és a sarokba rajzolt vírust nem is lehetne látni (de azért lehetne, mert a képernyő egy pixelt azért megvilágítana)..... Hát hogyan is tudhatna egy ilyen picike valami annak a tőle brutálisan nagy sejtnek ártani? S vírus még csak nem is igazán élőlény, csak valami fehérje vagy mi még, de tud programozni valahogy - magát is meg a sejteket is. Ez még nem volna olyan nagy baj - de sajnos rengeteg féle van belőlük és mindegyik mintha valami más nyelvet használna. Tehát az egyiket valamivel szóra lehet bírni, de a másik abból semmit se ért - vagyis nem hat rá ugyanaz a bogyó. És sajnos még azt sem lehet tudni, hogy 1 hónap múlva milyenek és hogyan fognak támadni. S a bacik is tudnak azért egypár dolgot.......
Vagy 3 hete megint néztem egy nagyot. Európa (vagy a Föld) legmélyebb (valami 35-37 méter mély uszodaféleség) kutatóállomásán (Belgiumban, ha jól hallottam) pont azt kutatják, hogy hogyan javíthatják a búvárok biztonságát és hogyan lehetne lassítani az öregedést. Mikor jobb a keringés, milyen gyorsak a szemek stb. Mondom megnézem, miről fognak itt dumálni. Egyszercsak el kezdtek beszélni a rezgésekről, meg a vibrációkról. Kifejlesztettek valamiféle matracot, de semmit se árultak el róla. Mi hajtja, hogy vibrál stb. A fickó ráfeküdt és semmit se lehetett látni, hogy rezgett volna. Fel vannak szerelve csúcstechnológiával (én semmivel, csak értelmezem, hogy mit érzek) és mérni tudják az erekben a keringést, hőmérsékletet stb stb... Mérik enélkül és mérik a pár perces finom rezgések után. Nos pár perces rezgetés után 70%-os keringési javulás volt tapasztalható. A szemek gyorsaságát meg egy kék fénnyel villogó speciális lámpával mérik. Az rövid, de gyors egymásután kialvó és felvillanó fényt produkál. Mérik, hogy milyen sebességnél látja az ember folytonosan. Minél gyorsabb a szem, annál rövidebb impulzusokat tud megülönböztetni. A fickó azt mondta, hogy meg kell érteni, hogy mi folyik itt, mert ez elég döbbenetes......... Az ember aztán gyorsabban merülhet alá vagy jöhet fel anélkül, hogy a levegő kárt okozna az ereiben. S hogy ez az öregedés szempontjából igencsak érdekes lehet....... Hát már tehát nemcsak én látom így........ Egyébként a műsör a Discovery Sciencen volt s már több, rezgésekkel kapcsolatos műsort láttam ezen a csatornán különféle szemszögekből vizsgálva........ Én mindenféle drága matrac, meg rezgőszerkezet nélkül próbálom berezegtetni az egész testemet, vagy csak bizonyos részeket és mindeig szem előtt tartom, hogy a gravitáció mindig lefelé hat...........
Itt az új esztendő, új kihívások, új, jobb élet reménye. Mindenkinek sok sikert és egészséges látást, egészséges szemeket és egészséges békében és kalandokban gazdag életet. Én az idén a 62. évemnek megyek elébe, egyben ez lesz a hatodik éven szemcsi nélkül, megkezdtem a hetedik évem torokgyulladás nélkül - és nem utolsó sorban lehúztam 34 évet úgy, hogy egyetlen napot se hiányoztam a melóból s mindezt gyakorlatilag orvosok nélkül értem el.. Továbbra is gondolkodom a látáson, főleg azon, hogy hogyan semlegesítsem a gravitáció romboló hatását a szem, a szaruhártya stb alakjára. Talán valamit még észreveszek, amivel hatásosabban működhetnek a dolgok. Hogy jó erőlétben legyek, megpróbálok a harmadik évben is javulni a gerelyhajításban. Két egymásutáni évben már sikerült, de most azt hiszem már elég kemény dió lesz, de azt hiszem nagyon boldog leszek, ha csak 10 centivel is többre leszek képes, mint tavaly. De nem leszek szomorú, ha valamivel kevesebb lesz - számomra ez is csak amolyan szórakozás......
Tehát pont azzal szándékozom próbálkozni, ami miatt egyenetlen lett a nem pislogással. De most irányítottan, ami azt jelenti, hogy arra koncentrálok és figyelem a helyzetet. Ha 1-10mp alatt nem áll be az extra látás (jobb, mint ami akkor van), akkor nem jól kentem szét a könnyet és nem tudom irányítani a légzéssel, finom fej és szemmozgásokkal stb. Ha azonban sikerül, akkor addig nem pislogok, amíg tart az extra vagy tudom tartani valahogy (eddigi legjobb kb 70mp volt). Amint romlik, vagy nem tudom tartani akkor újabb próbálkozás az egy kicsit különleges pislogással. Azért különleges, mert így talán nemigen próbálkozik az ember. Ha szép sima a szaruhártya felület, akkor nincs probléma a pislantással. Az ember pislant és éles marad a látás, vagy még élesebb is. De ha tele van a felület nagyon pici mélyedésekkel, repedésekkel akkor már nagyon nehéz elérni sima felületet. Képzeljük el, hogy egy falon van egyetlen mondjuk 10 cm átmérőjű és néhány mm mély bemélyedés. Van egy kőműveskanalunk és azzal kell felvinni a maltert és utána a símító egyetlen (és egyirányú) húzásával a falat a mélyedéssel egy sima felületté kell varázsolni. Hát nem egyszerű. Ha túl sűrű a malter akkor nagyon lassan sikerülhet, ha meg túl híg, akkor a mélyedésből kidudorodhat addig míg nem szárad annyit, hogy ott maradjon. Sok függ attól, hogy hogyan dobjuk fel a maltert, pláne ha nagyon híg. Meg lehet szépen tanulni azt a bizonyos csuklómozdulatot. A könny meg elég híg, hisz kb 90% víz. Valami hasonló mozdulatot (szem/fej) lehet bevinni a pislogás közben. Persze nagyon gyors, de kicsi mozdulatnak kell lennie. Tehát a szem gyorsan elindul oldalt felfélé, majd lefelé (levegő megy kifelé), majd leér és gyorsan megy felfelé (itt átkapcsolni belégzésre orron, ha gyors, akkor még segít is megemelni a szemet fejet). Mikor már majdnem felér a legmagasabb pontra, akkor nyitni a szemeket és a mozgás is megáll (fej/szem). Ez azt eredményezheti, hogy a könny mintegy felfelé van lőve egy kicsit, tehát kis időre felfelé mozog (icipicit hamarébb kell kinyitni a szemeket, mint ahogy megáll a felfelé mozgás), majd lassan megy lefelé és párolog. A mélyedésekben értelemszerűen több a könny, főleg a víz. Ha addig, amíg leér a mélyedés aljára és ez a rész annyira megköt, hogy már nem engedi kifolyni a mélyedésből a benne lévő több könnyet, akkor nyert az ügy és egyenes marad a felszín. Ha ez nem sikerül, akkor átcsurog (átmászik, átfolyik) a mélyedés szélén és így megemeli annak peremét, ami szétszórja a fényt és meg a homály, többeslátás stb stb.... Bizonyos tartományokon belül hathatunk az kiélesedésre a légzéssel, lassan fújjuk ki a levegőt, nő a széndioxid tartalom akkor nem görcsölnek be annyira az izmok és tovább kereshetik a legjobb látáshoz megfelelő feszületeket. Ha erre sem reagál, akkor lélegezzünk be orron, ha ez hiányzott, akkor élesedni fog. Na meg visszatartani is lehet egy kicsit. Én még próbálkozom azzal is, hogy mintha befelé húznám a szemem, tehát be az agyba. Az valami olyan érzés, mintha a fej hátulján lévő látóközpont felől valami befelé húzná a szemeket. Bizonyos esetekben, bizonyos finom tartományban ezzel is élesesdik a látás. Persze pislogás nélkül is lehet körbe suhintani a szemeket. A szemek alján mindig több a könny és így a körúton felvehet onnan az addig szárazabb rész azt észre is vesszük, hisz akkor kiélesedik a látás.....
Tehát nagyjából ezekkel a dolgokkal egyensúlyozom. Nem mondom elég bonyolult ráérezni, de ha sikerül, akkor nagyon elégedett vagyok. Mint minden másnál, ebben az esetben is sok sok gyakorlással ráérezhetünk a dolgokra és egyre könnyebben fogunk tudni elérni hosszabb és hosszabb etapokat és végül talán sok sok egymásutáni ilyen pislogással csaknem mindig fog sikerülni extrát varázsolni. Talán ha elég hosszúak lesznek az extraetapok, akkor egyenletesen fog száradni és így az egész felület simább is lehet idővel és aztán hosszú időre pisloghatunk normálisan is, a látás éles marad..........
a csukott szemű egylábon állás nem is olyan egyszerű dolog, de mindennapos gyakorlással az ember ráérez az egyensúlyra. De a szaruhártya felszíni egyenetlenségeit már nagyon nehéz elsímítani. Ha az ember sokat próbálgat természetes úton valamit elérni a látásával, akkor bizonyos határon belül képes javítani. De a szaruhártya egyenetlensége nagyon kemény dió. Csaknem 5 év alatt sok mindennel próbálkoztam, kisérleteztem, de szinte lehetetlennek látszott, hogy ki tudjam símítani tartósan. A látásom nagyon sokat javult és semmi problémám egész nap olvasni a monitort szemcsi nélkül és még otthon este a TV-t is nézni és ott is olvasgatni a feliratokta stb. De mindig ott lebegett előttem, hogy a szaruhártya egyenetlensége szinte semmit se változott. Már többször is említett dolgokkal tudok hatni a szem felszínén zajló folyamatokra de valahogy mindig jobbra, egyszerűbbre vágyik az ember.
Most egy új megközelítéssel próbálkozom az eddig megtanultak fényében. S ez az út a könny lehető legjobb szétterítésén és szabályozásán alapul. Erre sok minden hat, bizonyos korlátok között megfigyelhetők a dolgok. Az ember pislant egyet és kész, nem törődik vele, hogy jobban is lehetne. Csak azt veszi észre, hogy hiába pislog rendesen, általában még rosszabb is lesz a látás. Ha az ember sokat próbálkozik, akkor néha néha észreveszi, hogy bizonyos esetekben úgy pislant, hogy a másik pislantásig borotvaéles a látás. Tehát nemcsak egy pillanatra a kinyitás után ez a pupilla miatt van csak, mert kinyitáskor egész kicsi lesz a hirtelen fénytől. Amint megnagyobbodik oda az éles kép. De akkor hogyhogy néha hosszú másodpercekig is éles marad. Nekem elég sokszor sikerült, de nem tudtam rájönni, hogy pontosan miért. Ezért a következő pislantáskor már nem is volt olyan éles a látás. Majd megint jópár kisérlet és egy idő után megint úgy pislantottam, hogy sikerült. Már egy ideje írtam, hogy sokat próbálkoztam azzal is, hogy hogyan tudnék minél tovább nempislogni, de úgy hogy ne tegyem tönkre a szemeimet. Írtam, hogy pont lefelé nézve ez játszi könnyedséggel megy (akár 10-15 percig is) - s méghozzá az egész idő alatt borotvaéles látással. A gravitáció miatt egyszerű a dolog, mint írtam is. De szinte lehetetlennek tartottam, hogy meg tudjam csinálni normálisan állva is. Tehát nem csak egyeszerűen, hogy ne pislantsak hanem közben a látás borotva éles maradjon. Na ez kemény dió. De most sikerülgetnek olyan arányban és annyi ideig, ami eddig nem. Már el tudom érni, hogy akár 50mp-ig nem pislogok és élesben tartom a látást. Ami nagyon tetszik az az, hogy rögtön az utána következő pislogással nem rontom el az éles látást. Persze nagyon összetett és bonyolult a dolog, de majd megpróbálom léírni, hogy kb miért is és hogyan sikrül ez......... A dolog úgy kezdődött, hogy mikor kisérleteztem a lefelé nézés közbeni olvasással, mondom mi lesz ha elkezdem folyamatosan lessan mozgatni a fejemet. Tehát egy kicsit megemeltem felfelé, rögtön rosszabb lett a látás de akkor beugrott, hogy menjek lasssan az ellenkező irányba (de a holtponton át). Nana, egy bizonyos sebességnél kiélesedett ahogy átmentem a másik felére. Majd mikor romlani kezdett átmentem az ellenkező irányba. Na ezen kezdtem aztán finomítani annyira, hogy fel is tettem rendes tartásba a fejemet. Ebből az következett, hogy meg kell tanulnom valahogy fent tartani a könnyet, de úgy, hogy ne kelljen pont lefelé néznem sose. Innentől ezen agyaltam és talán van már valami kézzelfogható eredményem is......
Ismert tény, hogy veszélyhelyzetben kitisztul a látásunk. Veszélyhelyzetet az ember edzheti is és így javíthatja a látását. Jómagam elég sok mindent próbálgattam és próbálgatok ebből a kalapból is - próbálok elérni legnagyobb gyorsulásokat és lassulásokat is. Egy olyat is rengeteget gyakoroltam, amit szerintem mindenki meg tudna csinálni baj nélkül, de mégis a testnek vészhelyzetet jelent - nagyon gyorsan kell reagálni a kicsi elmozdulásokra. Az egyensúly. Semmi probléma egy helyben állni két lábon, nyitott szemekkel - más támasz nincs. Semmi probléma egy lábon állni (más támasz nincs) nyitott szemekkel - de jön a probléma, ha becsukjuk a szemeinket. Na így már nagyságrendekkel nehezebb. Ez vészhelyzet. A legtöbb ember nem tudja megoldani, 2-3 mp és máris elveszik az egyensúly. Ezt uralni mondjuk 30 mp-ig, vagy akár egy percig is - na az már nagyon jó eredmény. De meglehet csinálni 2-3 percig is (vagy mégtovább is). Megtanulni, hogy mit kell csinálni, hogy a legkevesebb energiával álljunk, mint a cövek - ez szerintem javítja a látást.....
Ettől talán senkinek nem lesz baja, de a testnek vészhelyzetet jelent. Lehet próbálkozni mondjuk két oldalról támasz között - két fal, két szekrény stb. Az egyensúlyt oldalra veszítjük el - tehát előre vagy hátra nem nagyon esünk. A talp sokkal hosszabb, mint szélesebb - így tehát a hosszabb irány mentén sokkal jobban tartja az egyensúlyt. Ha oldalt van valami támasz, akkor biztonságban érezhetjük magunkat - de így már nem akkora a vészhelyzet érzete.
Szemüvegeseknek, és lencséseknek mutatnám, amit olvastam a minap. ha még nem vagy 26 éves, akkor az ofotértben kapsz ingyen 3 hvai lencsét, kivizsgálják a szemed és folyadékot is adnak mellé. Érdemes kihasználni, csak regisztrálni kell az akcióra.
Amióta rájöttem, hogy pont lefelé nézve borotvaélesre lehet állítani a szemeket nempislogással - ez lett az egyik legkedveltebb szórakozásom a hétvégi reggeleken. Míg a feleségem alszik, addig megreggelizem és fogok egy könyvet, leteszem az asztalra (vagy az ablakpárkányra), kitámasztom magam és olvasok pislogás nélkül. Már írtam, hogy ilyenkor lemegy a könny pont a szaruhártya (így a szem) közepére és ott nagyobb görbületű felületet alkot. Ez meg éles látáshoz vezet közelre. De lassan maga az epithelium sejtjei is beállnak egyenesbe, tehát szinte könny nélkül is borotvaéles lesz a szöveg.
Egy újabb észrevétel ennek kapcsán. A párolgás fent indul meg (a vizes ruha is fent szárad meg hamarébb). Mivel így a szem közepe van leglejjebb - fejjebb, mintegy gyűrű kezd száradni a szem közepén kívülről. Így ott sokkal erősebben fog szorítani a gyűrű és ez is egy kicsit dombosabbá teszi az alakot, ami megint közelre jó. Egyébként van is valami ilyesmi műtétfajta. A szaruhártya peremén hosszanti vágásokat eszközölnek körbe. Ezeknek a hegedése húzóerőt fejt ki, ami dombosabbá teszi a szaruhártyát és így jobb lesz a közelrelátás.
Ez remekül működik szinte korlátlan ideig és egyre jobban tudom egyensúlyban tartani a párolgás erősséget a szaruhártya pontjain - egy kis mozgásokkal. Kb úgy mint mikor beöntjük a palacsintatésztát és szépen szétengedjük a palacsintasütőben finom mozgásokkal.......
Most, hogy játszi könnyedséggel tudok hosszú percekig nem pislogni - próbálkozom itt ott azzal, hogy két szemmel is elindítsam a mikromozgásokat azzal a módszerrel, amivel el tudom indítani egy szemmel. Tehát, hogy közelebbre hozom a fókuszt. De két szemmel nem lehet, mert akkor kettőt látunk. De mégis lehet akkor, ha egy elég nagy egyszínű lapos alakzatot nézünk - például fehér vagy más színű falat, vagy hasonlót. Mivel akkor szinte nincs mit látni a közelebbi fókusz beindítja a szemeket - mégpedig tetemesen. Egész döbbenetes. Attól, hogy beindul elöl, a hátsó traktus is (a retina stb) ugyanúgy gyorsan mozogni kezd. Ez azt eredményezi, hogy a pálcikák, csapok is berezegnek és így úgy látjuk, hogy erősödik a sárgás fény. Mint már többször említettem, ezt simám meg tudom csinálni bármikor a sötétben csukott szemekkel. De nappal nem ment, legalábbis nem vettem észre, hogy valamit el tudtam volna érni. De most a döbbenet van rajtam, hogy megcsináltam világosban is és két nyitott szemmel. Ez a fény olyan erős, hogy mindent elönt - az egész látóteret, ha jól csinálom. El szeretném érni, hogy 1mp-n belül lássak sárga napocskát a látóterem közepén - ez biztos jele annak, hogy mikromozognak a szemeim. Ha visszateszem a helyére a fókuszt, máris élesebben látok, mint előtte.......
Nos, a kifúvásnál a levegőt még lassabban engedtem ki egy kicsit nyitott szájjal, csendben. Ismert tény, hogy az orron vett levegőt az orrban a nyálka benedvesíti. Ha orron fújjuk ki, akkor le is csapolja egy jó részét, plusz még akkor visszamelegedne a szem. Tehát lassan fújom ki a kicsit nyitott szájon. A szájon kifújáskor nincs annyira megszűrve a pára (de például hangadáskor jobban meg van szűrve) és mivel nagyon lassan engedem ki, meg azért mert sokkal melegebb mint a kinti levegő - ezért felfelé igyekszik. Igen, a szemek felé - mivel a szaruhártya hideg - oda is lerakódik a pára. A pára meg szinte tökéletesen egyenletes rétegben rakódik a szemre. Plusz még ki sem szárad - mert oda jobban vonzódik, ahol nem nedves már.
Így egy kicsit módosítva a nemrég említett belégzésen (hogy akkor se szárítsuk ki a szemeket) - simán elérhető huzamosabb ideig, hogy nem is kell pislantani, de mégis tökéletesen sima vékony vízréteg lesz a szaruhártyán - amitől olyan dolgokat is láthatunk, melyeket normálisan sose látnánk meg.........
A hideg levegő tehát hűti a szemet belülről. Na és kívül mi a helyzet? Ha orron szívunk be, akkor felgyorsul az arcunkon a levegő áramlása, érezni, hogy még a homlokról is húzza le. Így a szemek felső része egy kettőre kiszárad. Ezért tehát célszerű akkor néhányat pislantani, hogy ez ne történjen meg. Az extrém légzésnél ez is meglepett, hogy milyen gyorsan kiszárad a szem felső része.
Ha lassan lélegzünk, akkor nem gyorsul annyira a levegő. A kilégzés is nem mindegy, hogyan történik. Annyira jutottam, hogy már értem, hogy az a bizonyos jógi (azt hiszem, itt is említettem, hogy olvastam valahol), hogyan tudta azt megcsinálni, hogy ne pislantson kb 45 perc alatt egyszer sem. Ez rémisztően sok - de lehet, meglehet úgy csinálni, hogy ne menjen tönkre a szem.....
Rengeteget próbálgattam ezt azt, végül ilyesmiket sütöttem ki magamnak..........
Nos, akkor nézzük az első dolgot. Hogyan vegyük magunkhoz a levegőt. Csaknem mindenhol azt írják, hogy az orron hát - tehát ez lehet a jó. És ez a jó a szemnek is, ez is egyértelmű. Az ember talán az egyedüli lény (hirtelen nem jut eszembe más), akinek kiáll az orra az arc síkjából, mégpedig elég szépen. Ennek bizonyára oka van. A megnagyobbodott agy és a szemekkel felvett sok információ miatt - ezeket a szerveket hűteni kell. Gondolom ezért is lett az így, persze csak úgy gondolom, mert mikor ráálltam erre nagyon, akkor javult a szem teljesítménye. No de miért? Az én magyarázatom olyan is lehet (erre gondolok), hogy akkor a csapok és a pálcikák hidegebbek és keményebbek lettek egy kicsit és így nem annyira zavarja az egyik a másikat és ezáltal nincs akkora homály. Jobban állnak a sorban sűrűn egymás mellett. Ha melegebbek, akkor egy kicsit puhábbak és lekókadhatnak. Ne feledjük a pálcikák tényleg úgy néznek ki mint a pálcikák és mereven kellene állniuk kb vízszintesen. Pont ezért is megy annyira az extralátás lefelé tartott fejjel, mert akkor a pálcikák is lógnak lefelé (ami könnyebben megy, mint vízszintesen tartani). Ha szájon vennénk a levegőt, akkor már nem hűti annyira a levegő a szemeket és az agyat. Az orrüreg közvetlen közel van. Erre eddig nem nagyon gondoltam, hogy az ekkora javulást eredményezhet, ez meglepett. Az extralégzésel nagyonis észrevettem. De nem csak ez, több dolog is van.....
Na most, mikor jobb pislantani, vagy becsukni egy ici picit a szemeket? Majd hétfőn, ha megélem......
Nem fogas kérdés, úgy is írtam, hogy úgy kell lélegezni, mint ahogy normálisan lélegzel. Tehát beveszed a levegőt és kifújod, majd újra. Na most gondold el, hogy mikor kifújtad (tehát pontosan úgy, mint máskor az előbb normálisan) - akkor nem veszel be újabbat. Innentől nézzük az időt. Egyébként ezek nem az én tesztjeim, valahol olvastam pár éve és megjegyeztem magamnak, ilyet nem igen felejtek, mert a légzés nagyon fontos nekem.
A tüdő maga nem lélegzik, az csak kb olyan mint egy felfújt lufi. Az izmokat kell mozgatni ahhoz, hogy aztán kitöltse a kialakult üreget. Hogy mennyi marad bennt, az attól függ, hogy hogyan tudod magad összehúzni (mellkas, has stb).
Tehát nem teljes kilégzéssel van mérve az a 2 perc. De ha felturbózom magam oxigénnel és aztán teljesen kifújom magam - még akkor is megvan az 1 perc, lehet több is valamivel, mert tele a vérem oxigénnel akkor is (csak a tüdő lesz üresebb akkor).
Tehát az a 2 perc semmiképp se hihetetlen. A hihetetlen az, hogy sok ember képes 7-8 percig is nem lélegezni. A világcsúcs valahol 10 perc körül van. Na ez egy kicsit a hihetetlen kategória. Ha a kisérlet előtt kb 20 percig lélegezhetnek tiszta oxigént (a levegőben csak kb 21% oxigén van) palackból, akkor aztán a világcsúcs kb 20 perc. Ez is hihetetlen. De ezt túlszárnyalják simán a bálnák - azok akár 45 percig is a víz alatt lehetnek és elég nekik aztán egyetlenegy levegővétel és mehetnek újra. Na ez is hihetetlen.
Természetes , hogy lassul a pulzus, meg a vérnyomás is. Ha például még szabadbúvárkodik is az ember, akkor a mélyben elérheti azt, hogy a szíve csak 6-szor fog verni percenként....
MEgnéztem a tesztedet. Fogas kérdés, h teljesen ki kell üritnei a tüdőt vagy cska felületesen megállitod légvétleelőtt? Úgy tudom a normállégzés során 10-15% nem cserélődik ki, azaz marad a tüdőben. Vagy több...
A 2 perc egészen hihetetlennek tűnik telejs kilégzéssel ... állóképességi sportoló volnék, átlagon felüli tüdőkapacitással és oxigénfelvétellel, de 50mpnél tovább nem igen szenvedtetném magam ezena teszten. Ráadásul ezekben az esetekben érzem h a szív hajlik az aritmia felé, annyira lassul.
Megpróbálom felvázolni, hogy hogyan hat a légzés a látásra. Először, hogy hogyan lélehgzünk egyáltalán.
Az emberek 90-95%-a rosszul lélegzik. Hogy jól lélegzünk e, azt könnyen megállapíthatjuk. Lélegezzünk úgy, ahogy normálisan szokjuk. Most pont akkor, mikor akarunk belélegezni - ne tegyük azt, hanem próbáljunk ne venni be levegőt és mérjük le azt az időt, ameddig nem érezzük, hogy már be kell venni levegőt. Az pont az az idő, mikor utána normálisan folyathatjuk a légzést (tehát nem lesz légszomjunk utána). Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor ezt az jelenti, hogy 4 ember helyett is lélegzik az ember, de mégis légszomja van, szinte kapkod a levegőért. Ilyen embernek leghamarébb igencsak magas a vérnyomása (pulzusa is), el van savasodva és szinte oxigénmérgezésben szenved.
Ha az érték 15-30 mp között van, akkor már csak 3 ember helyett lélegzik. Valamivel már jobb, mint az előző.
Ha az érték 30-45 mp között van, akkor már csak két ember helyett lélegzik, és már megintcsak jobb, mint az előző.
Ha az érték 45-60 mp között van, akkor ez lenne az ideális, mert ilyenkor egy embernek megfelelő oxigént vesz fel az ember - és ezt a legjobban tudja hasznosítani. Ilyenkor lesz a legmagasabb a széndioxid szintje, ami lúgosítja és méregteleníti a szervezetet. Ilyenkor csökken a vérnyomás, a pulzusszám is csökken és a szív nyugodtan dolgozik.
Én simán megcsinálom bármikor 2 perc felett - tehát kifújom a levegőt és nem veszek be újat. Így nyugodtan elvagyok 2 percig is. Ez azért van, mert jó az anyagcserém - az oxigén és a széndioxid cseréje. A szív egyszerre kb 70ml vért pumpál ki. Mivel átlagban kb 5 liter vér van az emberben - tehát kb 70-szer kell vernie, hogy az 5 liter átmenjen a testen felfrissülve - e meg kb 1 perc. Ha jól lélegzünk, akkor ennyit simán át kell vészelnünk újabb levegő nélkül, mert van oxigén a vérben. Már annak, aki jól lélegzik.
Ha teleszívom magam levegővel, akkor simán elvagyok több mint 4 percig levegővétel nélkül. Ezért nekimehettem olyan extrém kisérletnek, hogy megtudjam, hogyan hatnak a ezek a dolgok a látásra (de ezek nemcsak alátásra hatnak).
Már 2009-ben is sokat foglalkoztam a légzés hatásával a látásra, de nem olyan részletesen és extrémen, mint most. De megérte, mert észrevettem olyan összefüggéseket, amik akkor elkerülték a figyelmemet, vagy egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy akkor az hatott. De úgy néz ki, hogy pontosan az hat, amire már akkor is gondoltam, csak nem kisérleteztem ki részletesen.....
Nos akkor. Tegnap megint olyan élményben volt részem, ami eddig sehogyse sikerült. Egy másik helyen, ahol várok a villamosra, ami elvisz a vonatmegállóhoz szintén nézegetek egy feliratokkal teli plakátot egy üzleti ajtón - majd minden nap. Szemben van úgy kb 48 méterre, zöld alapon vannak fekete betűk - kb 2 éve van ott. A nagyobb méreteket el tudtam olvasni már jó ideje, de hogy mit takar a legkisebb betűs sor - na arról fingom se volt. Pedig mindig mindent megtettem, hogy kibogozzam. Egyetlenegy betűt se tudtam felismerni a két év alatt. Hiába élesedett ki a kép akár 10 mp-re is, nem volt elég. A nagy Istenért se tudtam kivenni semmit. Már beletörődtem, hogy ez a határaim felett van.
Na tegnap simán elolvastam. Ez egész hihetetlen volt számomra. Úgy látszik azzal az extra légzéssel jó pár %-al javult a látásom, még mindig. A vonatmegállón aztán járkálok még körbe majdnem már a hegyoldalban és nézegetem az autók rendszámait. Most nagyon pontosan be tudom mérni a távolságot, mivel rengeteget hajigálok gerellyel és a távolságérzetem nagyon kifinomult. Megesküdnék rá, hogy ahonnan kivettem a rendszámot az 63-67 méter között lehetett és egy betűt még tisztán láttam kb 80 méterről is. Eddig nagyon örültem, ha 45-52 méterről ki tudtam venni a rendszámot.
Hogy a génhiba, vagy valami örökletes defekt csak a populáció kb 1%-át érinti. A 99% tehát jó szemekkel születik. A többi aztán már a környezeti hatásoktól függ. Mit csinál a kicsi, mennyit mozog, mennyit néz távolra, mennyit közelre, mennyit van kint, mennyit bent, mennyit világosban, mennyit sötétben stb. Ezek a hatások aztán formálják a szemet is. Mivel mostanság nagyon technikás világ van, már kiskoruk óta a gyerekek nagyon sokat néznek közelre és ráadásul sokkal kevesebbet is mozognak. Ezért a sugárizmuk nagyon erős lesz és ehhez alkalmazkodik a szemgolyó is, meg minden a szemben. Elég volna tehát változtatni az arányokon és helyesebb irányban növekedne minden. Nem tudom pontosan, de ma már 15 fiatal emberből (25 év alatt) meglehet 10 rövidlátó, 2-3 távollátó és 2-3-nak még tökéletes a látása....
Az idős korban meg már közrejátszanak az öregedéssel járó folyamatok. Persze ha hagyjuk, akkor elhatalmasodnak. Nekem is 45 éves koromban kezdődött, addig tökéletesen láttam, annak ellenére, hogy egész nap a számgép mögött ültem a melóban (s mostanáig ülök is). Nagyon sok helyen azt olvastam, hogy azért, mert kb ebben a korban kezd vastagodni a szemlencse külső pereme. Pontosan nem tudni, hogy mi indítja be ezt a folyamatot, de hogy nem kerül el senkit. Ez azt eredményezi, hogy egyre nehezebb közelre fókuszálni. Persze, aki rövidlátó, annak ekkor javulni fog a távollátása, mert azáltal ellaposodik a szemlencse. Ez a folyamat valamikor 60 felett, hogy megáll (tehát már nem fog vastagodni). Akkor még nem tudtam azt, amit most és szemüveget hordtam 2000-2009 között. Tehát még 9 év szemcsiviselés után is sikerült valahogy a szemlencsémet jobb alakúra formálni (de nem csak az változhatott meg), mert valahogy vissza kellett változnia, mert máskülönben nem tudom, hogy láthatnék manapság közelre nagyon jól és nagyon hosszú ideig is. És távolra sincs problémám. Sőt, mostanában olyan dolgokat tapasztalok nemcsak távolra (az extra légzés gyakorlása szem szempontból), amik eddig nem sikerültek a 4 év alatt. Tegnap is leesett az állam, majd később leírom, hogy mit és hogyan csinálok és mi folyhat fizikailag, kémiailag, biokémiailag a szemekben (meg a testben is).....
Gondolom akkor az a nagy kérdés,h mitől romlik meg a felnőttek ésmitőlagyerekek szeme, h szemöüveget kellvisleniük. Mert az elméletileg és ygakorlatilag is okay, h leteszed a szemüveget és helyre jössz, de mitől romlott el a szemed ha azelőtt nem volt szemüveged? gondolom ez még egy érdekes csavar.
Ja, ez érvényes a normál szemüvegre is (nem napszemcsire). Nem látsz jól, na akkor teszünk rád ilyen szemcsit és már jól is látsz. De ez nem igaz, mert a szemüveg "lát" és nem a szem. Viszont a szem korlátok közé lesz szorítva, ami egy idő után még szorosabb lesz - és erősebb szemcsi fog kelleni, amitől még messzebb lesz az ember, hogy jól működő szeme legyen.....
Hát igen. Az még mondjuk érthető, hogy lézeres szemműtét után agyonbeszélik az embert, hogy kell viselni, mert káros lenne az UV. Na, de már annyira megy a reklám, hogy bele akarják döngölni az emberekbe, hogy mindenkinek hordani kellene - ha azt akarja, hogy ne károsodjon a szeme. Tehát újabb korlátok közé nyomni a szemet, hogy már csak bizonyos körülmények között működjön jól (jobban). De nem fog, mert minél kisebb korlátok közé van szorítva, annál működésképtelenebb lesz - és ez nemcsak a szemre érvényes. És aztán jöhetnek a cseppek, ilyen meg olyan műtétek - eljön az idő, mikor egy 60-65 éves emberben, már majd minden ki lesz cserélve, vagy átformálva mesterségesen a szemben (is)........
Igen, azt hiszem én is így írtam. Hát pont ezt nem csinálják az emberek. Még éjjel is világítanak maguknak, tanulnak, olvasnak, TV-nek, buliznak stb. Keveset alusznak. Ha pedig mennek valahol, ahol sötét (sötétebb) van, akkor azonnal világítanak. Ez már olyan automatikus, hogy már akkor is feloltják a villanyt, amikor még szinte világos van. Például a lépcsőházban. A nagy vicc meg az, hogy már azt is bevezették az autóknál, hogy nappal is világítsanak. Ha valaki nem lát meg világosban egy autót, hát akkor nem tudom, hogy hogyan engedik meg neki, hogy vezessen. Már csak azt kéne bevezetni, hogy mindenki szirénázzon, necsak világítson nappal. Nem azon múlnak a balesetek, hogy világít e valaki világosban - hanem az emberek figyelmetlenségén, idegességén, ingerültségén, sietségén stb.......
Hát, ha mondjuk hosszabb ideig csak sötétebb helyeken lenne az ember - akkor se volna nagy baj, mert alkalmazkodna ehhez, pontosan úgy, mint az állatok. De én nem vagyok állandóan sötétben (ezt Te is megjegyezted), csak akkor, mikor sötét van és fent vagok. Így a szemem jól működik a sötétben is és világosban is. Télen sokkal hosszabb időt töltök sötétben, mondjuk nyáron ez az idő nagyon kevés, mert még világos van, mikor megyek aludni és már világos van, mikor kelek.
"Hogy a bányalovak elég hamar megvakultak a sötétben. Már akkor írtam neki, hogy meglehet csak azért, mert a szerencsétlen állatoknak le voltak takarva a szemeik - így sose láthattak semmit. Tehát a cikkből is látszik, hogy nem mindegy, hogy a sötétben le van takarva a szem, vagy szabadon láthat, nézegethet stb."
Inkább azon van a hangsúly, hogy ha valaki lent van a bányában (ugye a bányalovas példából kiindulva) , akkor egész nap sötétben van, na az valószinű nem jó.
Szóval a jó szerintem az ha sötét esetén sötétben vagyunk (éjszaka), világosban meg világosban. Szóval ha Te nem kapcsolsz villanyt, akkor is napközben világosban vagy, és nem egész nap sötétben. Ha mondjuk évekig éjjel-nappal sötétben lennél, akkor lehet nem tenne jót a látásodnak már annyi sok sötét.
Még egypár szó a sötéttel kapcsolatban. A szemek ugyebár úgy fejlődtek az évmilliók során, hogy az élőlény volt sötétben is rengeteget (már az alváson kívül), meg világosban is - mert mesterséges világítás nem volt, esetleg az ember egy idő után megtanult tüzet rakni (de azt nem hordta magával). A mai ember viszont már mindenhol világít és így a szemek nem kapják meg a maguk természetes sötét adagukat nap mint nap. Ez a másik fontos tényező, amin javítottam - az első, hogy letettem a szemcsit és így kb egyforma időn át nézek közelre és távolra is. A fény meg nagyon meleget csinál a szemben állandóan. Biztos mindenki látott már olyan kisérletet, mikor egy lencsével fel lehet forrósítani tárgyakat - ha a fókuszpontba tesszük azokat. A szem ugyebár nagyonis fókuszál - ha nincs jól hűtve a retina környéke, akkor.......
Most megpróbálok megtanulni szem szempontból lélegezni és pislogni. A légzés nagyon fontos az ember számára - így a látást is befolyásolja, meglehet jobban is, mint gondolnánk..... Egy rendezett légzés és pislogás jobb látást eredményez, majd kifejtem, mik lehetnek szerintem a háttérben.......
Köszi, hogy betetted ide (is). Számomra nem olyan meglepő, hisz 2009 szeptembere óta igyekszem annyit lenni a sötétben, amennyit lehetséges. A cikkben az is áll, hogy eddig csak macskákon próbálták ki és ha embereken is hasonló volna az eredmény, akkor az sokaknak segíthetne. Én nem látom okát, hogy miért nem működne ez az embereken. Már 4 éve csinálom és semmi jele annak, hogy megvakultam volna - a szemeim folyamatosan javulnak. Akkoriban megkaptam a magamét Péter oldalán. Hogy a bányalovak elég hamar megvakultak a sötétben. Már akkor írtam neki, hogy meglehet csak azért, mert a szerencsétlen állatoknak le voltak takarva a szemeik - így sose láthattak semmit. Tehát a cikkből is látszik, hogy nem mindegy, hogy a sötétben le van takarva a szem, vagy szabadon láthat, nézegethet stb.
A cikk kapcsán már nem annyira jó dolog azt ajánlani az embereknek, hogy takarják le az egyik szemüket. Pár embernek régebben azt feleltem mailban, hogy szerintem az nem olyan jó dolog. Persze több dolog is segíti látásomat. A legelső az volt, hogy letettem a szemcsit. Ezzel a szemnek hozzá kellett szokni a közellátáshoz is (a szemcsiben az nem megy). Így tehát időbelileg nagyjából kiegyenlítődött a a távolba és közelre nézésem természetesen. Ez talán a legnagyobb probléma mindenkinél. Sokszor az arány 12:4 (vagy még nagyobb) a közellátás javára. Tát az ember 12 órán át néz közelre és csak 4 órát távolba. Távolba a 2-3 métertől távolabbi tárgyakat kell érteni. Tehát nem meglepő, hogy a szem is ebbe az irányba mozdul el......
Most még rá fogok tenni a látásomra jó pár %-ot a légzéssel. Ha az ember bizonyos rendszer szerint lélegzik és pislog, akkor javul a látása. Majd megpróbálom kifejteni, hogy mi lehet ennek a hátterében......