"tudom, hogy mennyinek kéne lennie ilyenkor már. Egyre alacsonyabb értéknek nyárig."
- az 1/3 fogyasztás emelkedést ehhez az "egyre alacsonyabb" (tehát képzelt) értékhez képest kell érteni? Vagy az előző évek átlagfogyasztásához képest?
- nem lehetséges-e, hogy az elfogyasztott energiamennyiség nem változott, csak a befizetendő forint lett több 1/3-al?
Úgy gondolom, hogy amikor nincs odakint hideg, akkor gyakrabban fürdünk, mint télen. Kerti /ház körüli munkák + megizzadások, stb.
Más is úgy vette észre, hogy tavasszal egyre alacsonyabb a vezérelt áram fogyasztás?
Most olvasd el okoskodási-kötözködési szándék nélkül is. --- hát normális helyen az 50 éves bekötésen is van.
Mert raktak már, hisz nem nagy kihívás -----
A "raktak már!!!!!!" NYILVÁN NEM az 50 évvel ezelőttre vonatkozik ebben a szövegben. Hanem azóta valamikorra...
-------------
Dehátugye nehéz tudomány a kontextusba helyezett értő olvasás. Sok olyan ember van akinek diplomával-érettségivel sem megy :-( Sőt mint azt láttuk már itt még több diplomával sem némelyeknek.
Szóval, ne szomorkodj ezen sokat! hozod az átlagot.
hát normális helyen az 50 éves bekötésen is van. Mert raktak már, hisz nem nagy kihívás
50 éve szerintem pont, hogy igen nagy kihívás volt. :D
Ezt írja a 49 éve kiadott szakkönyv:
"A hazai „hibaáram-transzformátor” érzékenysége 20 A, majd később 10 A volt, az újabb (1967) gyártmányoké már eléri az 5 A-t. Ma már (1969) hazánkban is készítenek 1 A-nél érzékenyebb áram-védőrelét. Földeletlen hálózatok védelmére ez ritkán elegendő, ezért a Bányászati Kutató Intézet erre a célra erősítős kapcsolású áram-védőkapcsolót dolgozott ki. Külföldön minden áram-védőkapcsoló érzékenysége 50.. .200 mA nagyságrendű, Franciaországban 20...30 mA-es érzékenységű áram-védőkapcsolót is használnak."
Normális beszerzési lehetőség kb 83-84-től adódott, amikor levették a fékek egy részét a kemény pártideológia által szabályozott magyar világról, és lehettek (és lettek) magánkereskedők, akik képesek voltak átlagember számára bármikor megvehető NDK FI-relét tartani az árukészletben.
Ja, és akkor a vezérelt áram túlfogyi ugyan nincs megoldva még mindig, de barátom azt mondja, hogy ezt a 35 év körüli fűtőszálat cseréljem le. 1200W-os, holnap lecserélem, beszámolok róla. Egyszerűen nem marad más ötletem.
"járhat ez miatt és a víznyomás váltakozása miatt előre és hátra a vízóra 1-2 deciket?"
igen, és figyelj oda mert az egyik topictársnál csinált bazi nagy fogyasztást egy ilyen, többet ment előre az óra mint hátra, és minden felfűtési ciklusnál tekeredett egy kicsit. Elég hihetetlen, de ez lett a megfejtés.
Logikus, hogy ha 1/3-al megnövekedett a bojler energiafogyasztása, akkor valószínűleg 1/3-al megnövekedett a bojler áramfelvétele is.
Kérdés, hogy a plusz energia a vízbe kerül-e (pl. gyorsabban melegszik a víz), vagy máshol vész el. A nyomozás irányát úgy lehetne eldönteni, ha nem lenne titkos információ az, hogy hogyan lett észrevéve/megállapítva az a plusz 1/3.
"Legelsőben le volt írva, kb. 1/3-ával emelkedett meg a fogyi."
Egyszer csak 33%-al megnövekedett a bojler áramfelvétele? Megmérted árammérővel? Vagy a villanyóra előtt állva stopperrel? (úgy is lehet)
Ha titok (semmi közünk hozzá), hogy hogy jött ki ez az 1/3 emelkedés, akkor nehéz lesz segíteni... de akár az is kiderülhet, hogy a zasszony nagynénje állapította meg, aki komoly jövendőmondó és halottlátó Mátészalkán.
Figyelj, most már én is azt mondom, Te teljesen kasu vagy, légyszíves hagyd figyelmen kívül a hozzászólásaimat.
Legelsőben le volt írva, kb. 1/3-ával emelkedett meg a fogyi.
Nem, nem kell válaszolnod, sem most, sem soha máskor, jó?
Másoknak!
Nemrég csináltam a vízkőmentesítést, ilyenkor gondolom még több levegő van a bojlerben, járhat ez miatt és a víznyomás váltakozása miatt előre és hátra a vízóra 1-2 deciket?