Keresés

Részletes keresés

Csavarhúzós Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137544

Akár az is lehet, hogy a 10-es kismegszakítót simán le lehet cserélni 16-osra, de ez ritka. Valószínűleg okkal került oda 10-es. Ami sokkal gyakoribb, hogy kicserélik nagyobbra a kismegszakítót úgy, hogy annak nincs fizikai alapja, és ezzel funkcióját veszíti: simán szétéghetnek a vezetékek, kötések úgy, hogy a kismegszakító nem vált le. 

>Meg észrevehető ingadozás is a lámpafényen ha beindul egy nagyobb fogyasztó.
-Ez nagyon nem jó jel. A régi szabvány szerint a mérőóra és a konnektor között maximális terhelések eshet 3% feszültség, a méretlen részen további 1%, az 4%, 9,2 V. Attól még nem halványulhat el a lámpa, se a LED-es, se a hagyományos (a normál tartományon belül marad a feszültség, mert a 230V az csak csak a sáv közepe, +- tíz volt nem kellene hogy zavart okozzon a lámpák és egyebek működésében)

Vannak ezek a konnektorba dugható fogyasztásmérők, amik egymás után kilejzik a volt-amper-watt értékeket. Nézd meg a konnektoraidon, hogy mekkora a feszülstégesés. Tehát mondjuk 230V-ot mutat, 4,4A-t rákapcsolva (nálam ez két hajszárító) lemegy 222V-ra, amjd kikapcsolva visszamegy 230V-ra, akkor 8V a feszültségesés. Arányosítva (4,4 * 9,2/8) kijön hogy ezen az áramkörön 5A terhelésig marad határértéken belül a feszültségesés, szóval ennél jobban nem terhelhető. (Az se biztos, hogy ennyire igen, mert egy hibás kötésen is eshet sok feszültség, ami túlmelegíti)

Mondjuk, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel: tehát ha 4,5A körüli terhelésen 2,5V-nál több feszültségcsökkenést tapasztalsz, akkor oda mindenképpen túlzás a 16A-es kismegszakító. Ha nem, akkor se biztos, hogy mehet. 

Előzmény: Bofied (137538)
soproniirsai Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137543

Agyalhatsz professzor, de a környéked szolgáltatói elvárásait ki nem találod magadtól.

Azt majd az arra imerős regszerelő megoldja. Drága lesz, mert drágák a pecsételésre jogosító papírok.

Előzmény: Csavarhúzós (137541)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137542

márciusban 1,65 kWh a melegvízfogyasztásod?

Előzmény: Jacktwoo (137505)
Csavarhúzós Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137541

Már megválaszoltam: azért én agyalok rajta, mert én szívom meg, ha nem jó. Mert ha az áramszolgáltató kijön és nem teszi bele az órát, akkor feltételezem, hogy a villanyszerelő kijön és garanciában ingyen megcsinálja úgy, hogy jó legyen - csak megy vele az idő. Közben meg van beadva HMKE-kérelmem, ami hál istennek a kérelem-hegy alján van, így még nem foglalkoztak vele. De ha sort kerítenek rá, és közben még nincs bekötve a 3 fázis, akkor buktam a visszatáplálás lehetőségét.

Amúgy regisztrált szerelő a környékemen éven belüli időtávban nincs. Drágán sincs. Egy olyan megoldást sikerült találnom, hogy egy nem regisztrált szerelő megcsinálta "négerként", egy regisztrált szerelő (elvileg) átnézte majd intézte a papírmunkát. Gyakorlatilag meg nyilván nem nézte át, mert szarul lett megcsinálva, én javítottam ki. Azt tűnt fel, hogy eső után tiszta víz lett az egész. Megnéztem, a tetejére a mért főelosztót eredetileg rossz mélységbe gondolta, oda is fúrta, de aztán rájött, hogy ha elöl viszi fel a kábeleket, akkor a mérőóra szerelőlapját nem lehet előrebillenteni. Utána megcsinálta jól, de három furat, közte egy 30mm-es ott maradt a mérős doboz tetején nyitva, amin nyilván befolyt a víz. (Mert az CsatáriPlast, alatta meg Hensel, nem lehet vízmentesen összefogatni őket, akkor viszont az átvezetéseket kellett volna vízhatlanra megcsinálni) Az összefogó csavar is hatlapfejű volt, le kellett cserélnem lencsefejűre, hogy ne akadályozza a mérő-hátlap előrebillentését. Amin a legjobban kiakadtam, azok a kötések. A fővezetéki sorkapocs lényege, hogy két csavar is rögzíti az érvéghüvelyt. Kicsavartam a szélsőt, és több vezetéket ki tudtam így húzni: nem volt eléggé bedugva ahhoz, hogy a belső csavar is rászorítson. Illetve ami a legdurvább, hogy 16-os érvéghüvelyből nem is volt neki hosszú és a helyi földelés csatlakozóját csak úgy simán ki tudtam húzni, mert csak egy csavar ért hozzá, az is csak az érvéghüvely végéhez. Szóval az a gyanúm, hogy ezt a szerelést csak úgy látta a regisztrált szerelő, hogy 30 méterről hunyorogva rápillantott, de nem lett ellenőrizve rajta semmi. (Akit amúgy, mivel igen elfoglalt, nagyon nehéz elérni, emailre nem reagál, telefont nem veszi fel)

Előzmény: Fricu1 (137540)
Fricu1 Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137540

Nem világosak a kérdéseid.

Mármint az része, hogy ezen miért te agyalsz?

Csak regisztrált szerelő szerelheti a mérődet, különben az eon (akárki) tuti nem tesz bele neked órát, sem semmit.

Neki meg az a dolga, hogy tudja: mit hova, hogyan kell. A szabvány egy dolog, neki azt is tudnia kell, hogy az átvevőnek mi a heppje.

Ahhoz kell szerelni, nem elég a szabály.

Az ne tévesszen meg, hogy te is meg tudnád csinálni...

Nálam pl. most az előlapot kellett cserélni, mert szarrá égette a nap, a nem plombáltat kicseréltem magam (csak azt volt szabad) - 9 ezerért kb. egy perc alatt - anyagköltség.

A másik kettőért meg kicsengettettek velem 65 ezret. Nem tartott tovább a dolog, mint amennyi idő alatt leírtam ezt.

Ennyit kóstál a papírja a palinak.

És még örülhetek, hogy kijött, mert annyi a munkájuk, hogy fel sem veszik a telefont. Szó szerint.

Egy ismerős ismerősének az ismerőse hívta fel, azt ismeri, annak vette csak fel...

Ja. és közölte, hogy ez már át lett véve, szóval maradhat, de ha új szerelés lenne - így nem vennék át, mert alulról érkezik a földtől a ződsárga, ma éppen jobbról kell jönnie, elérhető dobozban a kötéssel.

Természetesen akkoriban is engedélyes szerelő telepítette, az akkori elvárások szerint, és nem ezer éve...

Előzmény: Csavarhúzós (137537)
Lacivill Creative Commons License 2023.05.07 -1 0 137539

Túlfesz levezető nem a főelosztót védi, hanem a mögötte lévő áramköröket,  persze T3-al kiegészitve. Így mindkét tarifára szükséges  külön-külön.

Előzmény: Csavarhúzós (137536)
Bofied Creative Commons License 2023.05.07 -1 0 137538

-Az a 10-es nem véletlenül tizes... Inkább a 16-os kört átnézni, és ha aggályos, azt cserélni 16-ról 13-ra vagy 10-re :)  

Ezt kifejtenéd bővebben? Felteszem, egyforma vezetékek vannak a házban, így nem lenne gond felmenni 16A-ra. Sodrott réz van amúgy, de most meg nem mondom hanyas. Nem szokott probléma lenni, 1-1x csapja le nagyon ritkán. Ezért is gondoltam felbővíteni. Meg észrevehető ingadozás is a lámpafényen ha beindul egy nagyobb fogyasztó. Amúgy nincs semmi extra, nincs villanysütő, mosógép, mosogatógép, klíma, van egy szárítógép, na pl egyszer akkor csapta le amikor a mosó és a szárítógép egyszerre ment.

Előzmény: Csavarhúzós (137534)
Csavarhúzós Creative Commons License 2023.05.07 0 0 137537

Még egy kérdés, ez lehet hogy egyszerűbb. Van-e arra szabvány, hogy hová kell a Hensel mérőszekrényben a helyi földelés vezetőjét csatlakoztatni? Nálam a mérőszekrényban, amivel megváltóként várom az e.ont meg a leendő három fázist,  úgy van, hogy a jobb alsó dobozból (a helyi védőföld bontható csatlakozása, ez nem lesz plombálva) felmegy a fenti mért főelosztókba és ott csatlakozik a méretlen főelosztó (bal alsó doboz, ez plombálva lesz) PEN-kapcsáról érkező zöld sárgával. 

Ezen a videón ugyanez a mérőhely úgy van szerelve, hogy a bal alsó és a jobb alsó (plombált és plombálatlan) doboz között lett egy lyuk fúrva és azon át közvetlenül össze van kötve a PEN kapocs és a helyi földelés. Ez talán szerencsésebb, ha jön egy villám/ feszültségtüske, akkor ha csak fel-e ugrálással (éles irányváltásokkal) tud lejutni a helyi földelőkaróhoz, akkor az növeli az impedanciát ahhoz képest, mintha csak menne tovább balra.

Illetve az aggaszt, hogy nehogy az legyen, hogy kijön az e.on, aztán nem köt rá, mert szabványtalan. (És akkor megy az idő, miözben a napelememet meg majd azért utasítják el, mert nincs három fázis - szóval nem akarok kockáztatni).

Csavarhúzós Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137536

Túlfeszültség-védelmi kérdésem lenne.

Adott egy Hensel HB sorozatú mérőszekrény, ilyen, a tetején pluszban két mért főelosztó dobozzal "A" és "H" tarifáknak.
Ha mondjuk az "A" főelosztóba beteszek egy T1+T2 túlfesz-levezetőt, akkor  az védi-e a "H" főelosztót is? 

Ha a mérőórák helyett rövid és vastag vezetékek lennének, akkor azt gondolnám, hogy igen, hiszem ha az "A" tarifánál rövidre zárja a védővezetőt és a fázist, akkor a "H" tarifa fázisa is össze van kötve a védőfölddel.

Ha hagyományos villanyórában gondolkodom, akkor ugye abban tekercsek vannak (áramtekercs, feszültségtekercs), ami a feszültségtüske "frekvenciáján" nagy induktív ellenállás, tehát ekkor csökken valamennyit a "H" tarifa dobozában megjelentő túlfeszültség, de azért nem nagyon.

A mai villanyóráknál meg sejtésem sincs, hogy viselkednek ebből a szempontból. Talán a "H" dobozában egy túlfeszvédelmi induktivitás elég lenne. 
(T3 szintű védelem minden drágább végberencezésen van/lenne, illetve anyagilag már az is kedvező volna, ha az "A" tarrifás T1+T2 miatt a "H" főelosztóban már egy T2 is elegendő lenne.)

Jahno Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137535

Megint eszembe jutott, ma mondja pék haverom, hogy informatikus lett és sima ügy. Írt egy darab hülye jegyzetfüzetes appot, amiből 12 egy tucat, de van benne GPS kapcsolat és kezel fotómasinát, ennyi referenciával első sarki céghez fel is vették fejlesztőnek nem éppen kicsi pénzért. Másik hasonlónak meg 2 hónap után a próbaidő alatt nem akartak sok pénzt emelni így már másik 10 felé kacsingat, állítólag annyi a lehetőség.

Előzmény: cosomega (137519)
Csavarhúzós Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137534

> két 10est ki kéne cserélni 16osra 
-Az a 10-es nem véletlenül tizes... Inkább a 16-os kört átnézni, és ha aggályos, azt cserélni 16-ról 13-ra vagy 10-re :)

-A többi kérdésedre nem egyértelmű, de valószínű igen a válasz, tehát a jelenlegi szekrényben megoldható. Majd a villanyszerelő a helyszínen megmondja. Jogilag lehetséges, tehát emiatt nem kell mérőhelyet szabványosítani, de hogy mi fér el és hogyan meg hogy mi derül majd ki szétszerelés után azt ennyi infóból nem lehet megmondani.

Előzmény: Bofied (137530)
spapda Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137533

Az kimaradt, hogy 30 mA-es típust keresek. 

Előzmény: spapda (137532)
spapda Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137532

Sziasztok! 

1 modulos, A típusú, legalább 16 amperes (pontos érték nem számít, előtte-utána is van kismegszakító) ÁVK-t keresek (értem a konstrukció hátrányát, de egy meglévő lakáselosztóba lenne és 1 modulossal szinte nulla munka, 2 modulossal dobozcsere és/vagy minden egyéb többletmunka). Létezik, hogy a Schneider és a Legrand kínálatában nincs ilyen? ETI-t találtam viszonylag emberi áron, meg Siemenst jóval drágábban, illetve egy Noark márkájú, valószínűleg kínai cuccot olcsón. A többi (pl. Tracon, ABB és ami még szembejött, az mind AC, nem A).

Előre is köszönöm az ötleteket! 

cucu Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137531

Nem mi, hanem ti..

Előzmény: Bofied (137530)
Bofied Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 137530

A főbiztosíték 16os, a 4 körből kettő 16, kettő 10es. Gondolom akkor már minimum a két 10est ki kéne cserélni 16osra mi? ehhez nem kell a szolgáltató gondolom..

Előzmény: Bofied (137526)
Bofied Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137529

Épületen belül van egyébként (korábban kint volt, de beépítésre került :) )

Előzmény: Bofied (137527)
Bofied Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137528

Esetleg érdemes akkor már új mérőhelyet, új szekrényt csináltatni? De az meg egy vagyon nem? Meg amúgy 16 amperesek, lehet nem ártana bővíteni akkor már?

Bár mondom, ilyen szinten nem akartam belemerülni...

Bofied Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137527

Bofied Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137526

Szakik!

Adott ez a békebeli villanyóra szekrény, amibe be akarok majd kötni két újabb konnektort. Vagyis majd a villanyszerelő. Csak előzetes, elméleti kérdésem lenne, hogy hogy lehet ebbe majd bekötni? Gondolom abba a fekete részbe kell ahol a biztosítékok vannak, és onnan gondolom a szekrény mogott-felett a falban indulnak szét a vezetékek..? Akkor ehhez ki kellene szerelni a szekrényt?? A két konnektor vezetéke az aljzatbetonban lesz vezetve(hozzaepitettem a házhoz egy kicsit, es oda kéne két konnektor), tehát alulról jönnének be a szekrenyhez a vezetékek.. vagy esetleg a szekrényen belül be lehetne kötni oda a biztosítékokhoz?

Bónusz kérdés: porosodik itthon fi relé is pár éve, egyúttal azt is be lehetne kötni? Azt hova lehetne? :) 

Jacktwoo Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137525

Szerencsére a 2 évenkénti tisztítás megkímél az ekkora felhalmozódástól..

És az amiről Te beszélsz nem egyik hónapról a másikra következik be, hanem egy szép lassú folyamat.

Nálam volt egy éles határvonal. Márciusban már emelkedett, áprilisban jóval több.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137512)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137524

Neki szakmája a víz-gáz fűtésszerelés, Tőle jobban nem bízok senkiben.

Egyelőre nézem a víz és a vezérelt órát.

Előzmény: cosomega (137523)
cosomega Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137523

Elkezdtem azon meditálni -a beírásod alapján-, hogy fordulhatott elő hogy 19 év után el kezdett folyni? Eddig is hallottam, ha elzártam a vízet, akkor néha kattan egyet a rendszer. Ez a kosütés (vízütés). A menetes résznél úgy nézett ki, mintha rosszul kapattam volna rá a hollandit. Én nem vagyok abban a helyzetben, hogy bízhatok a szerelőben, hiszen az egészet én csináltam az egész házban. A lakásban rézcsövek vannak. Akár azt is szétverheti.

Ezt csak Neked írtam, nem akarok újabb témát nyitni.

Előzmény: cosomega (137520)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137522

Nem a végén, hanem benne, a víztől elzárva.

Szövegértelmezés egyes...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137511)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137521

Egyelőre várok 2-3 napot, látni fogom a különbséget, vagy ha nincs akkor azt.

Napi 10L-nek látszódnia kellene.

Előzmény: cosomega (137520)
cosomega Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137520

Nálam a kút alatt KPE cső van csatlakoztatva. 19 év után kezdett el folyni.

Előzmény: Jacktwoo (137518)
cosomega Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137519

Miért, nem az? A kecske már találkozott ilyennel.

Akkor pedig van.

Előzmény: Jahno (137517)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.05.06 0 0 137518

Nagyon öreg a fűtőszál, jobb ötletem már nem volt.

Annyit még megcsinálok, hogy este ránézek a vízórára és majd reggel is, közben vízkivét nélkül.

De barátomban nagyon megbízok, ha azt mondja, hogy jó a rezes rendszer, akkor az jó. 28 éve ők csinálták a központi fűtést is, hibátlan. Jó persze, 2 éve bedobtunk  (vele) egy másik Hőtermet.

Előzmény: cosomega (137508)
Jahno Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 137517

A Hajdú az ionkazán?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137513)
cosomega Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 137516

kecske lépést váltott. Már egy újabb téma, ne lanyhuljon a figyelem. Mi köze van ennek a 35 éves Hajdú-hoz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137514)
cosomega Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 137515

Sok mindent láttál már kecske. Még olyant is ami"ionkazán üzemmódban" melegítette a vizet és ezt olyan 35 éves bojlernél, ami ki van vizkőtelenítve. Ettől vagy az, aki vagy: elmebeteg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!