Igazából édesapám intézte a dolgot, ezek szerint akkor rosszat néztem, ilyen kapcsolót vettünk [url=http://www.mentavill.hu/_user/browser/File/kapcsolok/TON/TON106J.jpg]http://www.mentavill.hu/_user/browser/File/kapcsolok/TON/TON106J.jpg[/url] Rosszul tudtam :S
Sziasztok! Az a probléma állt elő nálam hogy tönkre ment a lépcsőnél az egyik kapcsoló, ezért ki kellett cserélni. Megvettem a kétpólusú kapcsolót és megpróbáltam bekötni a rossz helyére. és nem működött 6 variációból kipróbáltam mindet. Az a probléma állt fel hogy csak ott tudom felkapcsolni ahol lekapcsoltam. Hogy kéne bekötni rendesen? Találtam kapcsolási rajzot és aszerint bekötöttem, de úgy se működött. Még arra figyeltem fel hogy mikor lent bedugtam a fázis meg még1 vezetésk akkor fönt az egyik vezetékbe volt áram, de mikor lent kapcsoltam akkor is ugyan abba maradt áram és nem változott semmit, pedig akkor nem is volt zárva az áramkör.(nem értek a dologhoz, de egy kapcsolócseréért nem akarok villanyszerelőt hívni) Előre is köszönöm a segítséget.
Nem az oszloppal van bajom, az én villanyom is arról jön, hanem az alacsony légkábellel. Úgy tudnák megoldani, ha az után tovább vinnék még egy oszloppal a hálózatot, mert utolsó oszlop.
Hálásan köszönöm, hogy megkérdezed az ismerősödet!
A telkemen megy át légvezetéken, az udvaromban álló oszlopról a szomszéd villanya. A tulajdoni lapon bejegyzett szolgalmi jog nincs, az előző tulaj járult hozzá. A növényeim már elérték, meg akarom szüntettetni, mi a megoldás?
(Amúgy a szomszéd skizofrén, elmondása szerint, többször elvitték az ufók.)
Lehet azzal, csak rendeset kell belőle venni. 25 négyzet attól függ merre van, egy használt konvektor lehet gazdaságosabban kijöni, végtelenek a lehetőségek, bár ha kémény kell 300k-ért, akkor megint más a helyzet.
itt lehetetlen volt csavarni. Rövid vezetékek, azok is megégve. Bármikor tűzeset lett volna belőle. Teljesen használhatatlan volt az egész. Szikrázott, sercegett minden.
Ki kellett vágni az egészet a francba, újra kellett húzni az egészet. Szerencsém volt, mert cső volt benne bőven, egy két sarokvéséssel megúsztam. Már a kötések fele szénné volt égve.
+ klima elhelyezése gond lehet ma már nem lehet homlokzatra kitenni csak takarva vagy egyel talán nem így vagy ablakba kerül vagy folyosóra de akkor a háznak a hozzájárulása plusz a szomszédokénak a 100% (oldalt, alul, felül) hozzájárulása kell.
Klima = Klima fórum ott ebben járatos szakemberek vannak
Hőtárolós kályha, villanyilag a következő: - ajánlott létesíteni vezérelt óra helyet - kell külön vezetékezni a kályháig - kályha típusa 1F vagy 3F megoldás = ilyen órahely szükséges - kályhát optimálisan kell elhelyezni lehet ventilátoros amit külön lehet vezérelni normál hálózatról
- költségek: -- órahely kialakítása -- szekrény -- vezetékezés -- ennek munkadíja -- teljesítmény szerinti A-díj szolgáltatónak 32A felett
Infra paneles megoldás: - vezetékezés - panel ára - teljesítmény bővítés nappalira, vagy vezéreltre = két paneles megoldás vagy átkapcsoljuk megoldás
Mindegyiknél - van teljesítmény bővítés - van vezetékezés - van hőfokszabályzó igény - ennek kialakításának díja
Vezérelt(éjszakai) áram kiépitése akár bekerülhet 100e-be. Klima ami jó hatásfokú olcsóbb mint a hőtároló vezérelt árammal, azonkivül helyet is foglal. Azonban a klima kültérije lakásnál gondolt okozhat a szomszédoknak, valamint extrém hidegben az általad felvázolt árkategótia nem igazán lesz hajlandó müködni.
Lehet nem ez a legmegfeleőbb fórum a kérdésem megválaszolására, de azért biztos jobban értetek a témához mint én. :)
Szóval...
Van egy 25 m2-es kis garzon lakásom, amiben a tél folyamán a következő problémákkal szembesültem... Mivel nincs bevezetve a gáz, ezért olajradiátorral fűtöttem, ami egyrészt nem volt túl hatékony, másrészt pedig még így is rengeteget fogyasztott... a másik probléma pedig a párásodás volt, amit még egy szellőzőlyuk fúrásával sem sikerült orvosolnom.
A kérdésem a következő lenne... Ha beszerelek a lakásba egy 2,5 KW-os on/off klímát, azzal fel tudom e fűteni a lakást, és takarékosabb lesz e, mint a 2000 Wattos olajradiátorom, valamint a párásodás megszűnik e? Esetleg szereljek be egy kicsit nagyobb 3,5 KW-osat... így tudok spórolni az energia felhasználással, ha kevesebbet megy?
Vagy egy másik megoldás lenne talán az is, hogy nem klímával oldom meg a fűtést, hanem egy hőtárolós kályhával, ami éjszakai áramról megy. (Hogy kell igényelni az éjszakai áramot... az ELMŰ-nél? Van neki kiszerelési költsége?) Mindkét esetben a kivitelezésnek az ára kb egyforma, 100-150 ezer forint. A kérdés már csak az, hogy melyikkel járok jobban... gazdaságos e a klíma, és egy csapásra két legyet is üthetek vele, vagy gazdaságosabb a hőtárolós kályha, valamilyen párátlanító berendezéssel megoldva (pl. szellőztető ventilátor a falban)?
Remélem vannak itt olyan szakemberek akik tudnak nekem tanácsot adni, és ezálltal segíteni a döntésben!