A képen egy tömegkályha van. A felső nagy (íves tetejű) ajtó egy sütő / melegen tartó ajtaja, a kis négyzet alakú ajtócskák pedig a belsejében kanyargó füstjáratok tisztító (koromtalanító) nyílásai.
Úgy látom, hogy ez egy hagyományos kazán, de jól megcsinálva.
- nagy felületű (három járatú) hőcserélő: jó pont
- első két járatban plusz vízcsövek középen is (extra hőleadó felület plusz turbulencia a laminárisan áramló füstgáznak): plusz jó pont (én tettem volna csövet a harmadikba is)
- tűztérben nincs hőelvétel (maximális égéshőfok): plusz jó pont
- ha az a fehér izé nem samott, hanem pl vermikulit: plusz jó pont (a tűztér hátulján+oldalain a vermikulit sérülékeny felületét egy-egy vékony hőálló vaslemezzel védeném)
Feltehetően nagyon jó hőhasznosítási hatásfoka lesz,
vigyázni kell, mert a viszonylag alacsony kimenő füstgázhőmérséklet miatt, csak hőszigetelt kéménnyel okos használni.
Örülök hát, csak a koncepciót nem értem. Mostezmiez? Tényleg kazán? Vagy teliajtós kandallókazán? A tűztér kicsinek tűnik. Csinálj inkább faelgázt szerintem. Pl. egy Walltherm replikát. Ahol ennyi jó hegesztő van, elkél egy 90% feletti hatásfokú készülék:DDD
Azt hogy fújó vagy szívó többnyire a lehetőségek határozzák meg. Mindkettővel lehet bármit csinálni, megfelelő kialakítással.
A hangtompítást például pont a szívókkal könnyebb kezelni.
Azt mondanám, hogy felesleges ezzel kapcsolatban nagyívű általános érvényű kijelentéseket tenni, már csak azért is, mert a hazai átlagos hőszigetelés mellett ritkán lehet megoldani egy teljes családi ház komfortos légfűtését.
Azért ezt még mindig pontosítanám. Az objektív része a dolognak: mennyit spórolsz a fatüzelésen+a fával töltött idő alatt tudnál-e jobban jövedelmező tevékenységet folytatni (pl. "maszek" autószerelő, nőgyógyász, könyvelő, stb...): Én és sokan mások nem tudnak, ebben az esetben a képlet az, hogy a fával töltött idővel "pénzt keresel". Ha tudnál mást is csinálni ami legalább úgy jövedelmez, a képlet nem áll meg.
A szubjektum, hogy akarsz, szeretnél-e. Lehet, hogy utálod, és úgy érzed meg is teheted, hogy ne tedd... Ez szíved joga, de forintosítani nem lehet (nekem megér óránként 1000 Ft-ot, hogy ne vágjak fát). A másik, hogy megtehetnéd, hogy ne tedd, de teszed, mert szereted (sportolok a favágással). Ezt sem lehet elszámolni kondibérlet helyett...
A pénzügyi/közgazdasági oldalával teljesen egyetértek, úgy van, ahogy mondod. Abban, hogy a saját munkáját mindenki számolná, nem vagyok biztos. Magamból indulok ki, én sem számolom. Hogy hányszor hordod körbe az udvarban a 10-20m3 fát, amit eltüzelsz, szerintem te sem számolod. Bár lehet, hogy igen. Pl. a ház mellett ritkán néz ki jól 20m3 fa és jobban is szárad a tárolóban hátul, tehát vigyük oda. Miután behordtuk az utcáról. Aztán majd hordjuk vissza apránként, amikor szükség lesz rá. Van, akinek ez a legtutibb testmozgás, van akinek a sárban/hóban/esőben dagonyázás naponta a begyújtások kedvéért nem a bestof kategória. Én inkább futok egyet a közeli mezőn és megnézem hogy vannak az őzeim.:D Van ilyen is, olyan is. Szerintem nem kell egyik oldalt sem lehülyézni azért, mert úgy csinálja, ahogy. Csak ennyit akartam kifejezni.
A fával kapcsolatos munkáról eszembe jutott még egy érdekesség, legközelebb le is fényképezem. Idősebb embereknél láttam (több helyen), akik mondjuk nem a földszinten laknak: karos csörlő a kandallóhoz közel eső ablak fölött a külső falon. Gombnyomással kosár leenged, amikor lemegy (másért), bepakol, amikor fenn van (egyébként is) gombnyomással felhúz, befordít, kipakol vagy a kandallóhoz cipel. Szerintem ötletes.
"hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van."
Írj a hirdetőnek, hogy javítsa ki a címet meg a telefonszámot, a többi jó, maradhat.
Köszönöm a linket. Nézegetve a linket, hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van. Amúgy meg olyan lopdosás van a weboldalamról, hogy sok embert kell hívnom, hogy hová bújjon.
hát igen, akartam is mondani, hogy nem az ágyból kikelve kéne fotózkodni:D na meg a bajuszkádat is ideje lenne már gyantáztatni, vagy bármit is szoktál kezdeni vele:))
Joe meg rossz helyre küldte a fát, a szomszédba hoztak eyg akkora púposra pakolt ifával, hogy útközben csak úgy potyogott róla lefelé.
Erre már reagáltam egyszer még Mekknek. A munkát szerintem mindenki számolja. Pont ezért csinálja maga. Ugyanis, ha én 1 óra alatt meg tudok keresni 10000 Ft-ot, akkor inkább lemegyek a kocsmába és fizetek egy helyi erőnek egy 20-ast, hogy összerakja/vágja stb... a fát. Akinek nincs ilyen mellékállás lehetősége (s az ide írogatók többségének nincs) az meg megcsinálja maga. Másként nézve: ha valaki mondjuk 150000-et spórol egy évben a fával a gázhoz képest, akkor ha ezzel 10 napi munkája volt, napi 15000-et keresett... Ha ezzel nem más, jobban jövedelmező tevékenységtől veszi el az időt, akkor anyagilag mindenképpen jól járt. Ez a közgazdasági része a dolognak. Az objektum. Az más kérdés, hogy valaki nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, és úgy érzi, áll úgy anyagilag, hogy meg is teheti. Ez a szubjektum. De azzal számításokat végezni nem lehet.
Amúgy ez elég pozitív és ritka. Szerintem jókat írsz, ne hagyd magad. Kicsit okoskodó és tudálékos, ahogy előadod, de azért ritkán írsz butaságot. Legalább utána nézel, olvasol, forrásokat hozol stb. Nem úgy, mint az UL hívők. Főleg azért kötözködnek veled, mert nem kezdesz el egyből személyeskedni ill. nem vágsz vissza a bicskanyitogató beszólásokra. Ezt tisztelem és becsülöm. Komolyan.
Ez azért sértheti azt, aki ezeket a munkákat végzi. Egyetértek amúgy, sőt! A parkolási ellenőrt ill. a közter felügyelőt is kihagytad. Csak pár napot voltam Pesten, de tudnék mesélni.:D Viszont ne vigyük el a topikot a témájától. Szerintem.
Ez egy örök dilemma itt. Kifizessük vagy elvégezzük? Én is szeretek foglalkozni a fával, de van egy határ. Igazából abban, hogy magam vágom/hasítom a fát leginkább csak azt szeretem, hogy olyan lesz, amilyet akartam. 33cm-es (+- 2-3cm) átmérő max. 20cm. Azonban, ha ilyet tudnék venni akkor legszívesebben csak elpakolnám a helyére és kész. Főleg ha az időt jó órabérrel pénzkeresésre tudom fordítani. Inkább sportolok, ha mozogni akarok. 3 éve 7m3 tölgyet hirtelen felaprítottam aztán 2-3 hónapig fájt a csuklóm. Persze, tudom, lehetett volna apránként, más fejszével stb.
Aztán a hely. Nekünk nagyon kicsi az udvar, kert szinte nincs is, bár vidéken lakunk. Idén fog maradni legalább 6-8m3 fa, lehet, hogy több. Gondot okoz, hogy ezt hová tegyem (most egy autó helyén van). Egyrészt össze sincs még hasítva, száradnia kell, nem akarom nagyon összerakni. Építsek egy párhuzamos falat a fagyalmeggy sövény mellé? Esetleg a szomszéd telkére áthordhatnám, de akkor meg ősszel kellene vissza. Szóval csak annyit, én megértem miről ír Mekk és abban nincs lenézés, hogy felméri ésszel, ezek a dolgok is pénzt érnek, akkor is, ha nem vallja be valaki. Mert azért inkább ez a jellemző. Mármint, hogy a saját munkát nem számoljuk. A fánál valóban lehet spórolni a gázhoz képest, (nem is lebecsülendő mennyiségű és értékű) munkával. Van, aki így csinálja és van, aki nem.
Létezik olyan tűzkutya, amelyik csak oldalról támasztja meg a fát (hogy ne guruljon ki a tűztérből vagy neki az üvegnek), létezik, amelyik a fahasábokat tartja magasabban és létezik olyan is, amelyiknek viszonylag sűrű rácsa van, ez utóbbi kell neked.
Ha nem kimondottan hőálló vasból van, akkor az anyaga előbb-utóbb ki fog lágyulni (sőt, meg is görbülhet egy kicsit), ezért házibarkács esetén jóvastag vasakból legyen.
ha az újbóli rakás előtt felkevered a hamuból a parazsat és rádobsz 1 marék vékony fát , majd a vastagokat---akkor szépem elég mind../ami nem, azt újból fel kavarod--kevered..! Valaha igy tüzeltem...vagy 10 évig.../begyújtottam októberben és szépen égett áprilisig. Megúsztam 1x begyújtással..!
Ha a hamuban vannak, akkor valóban nem égnek... De miért vannak ott? A hamu tetején viszont már van oxigén. Az égés vége felé piszkáld meg a "maradékot" akkor már nem füstöl ki, és maradéktalanul elég (elizzik) minden.
hm. az OK, hogy segíti tartani a hőt, de nekem úgy tűnik, hogy azok a fák amik a hamuban vannak nem annyira akarnak elégni... (gondolom a hamu elzárja az égéshez szükséges levegő útját)
olyanban szeretnék segítséget - tanácsot - kérni, hogy a cserépkályhánknak nincsen rostélya, így minden hamu, faszén a tűztérben marad. A napi begyújtás előtt megpróbálom nagyjából szétválogatni (mert nekem úgy tűnik, hogy a hamu nem segíti elő a hosszú égést, parazsat) úgy, hogy a faszén bentmaradjon középen a szélére pedig kihúzom a hamut amennyire lehet. (és kb heti egyszer kilapátolom belőle a hamut, addigra jön össze annyi, hogy nagyon zavaró - kb heti 1 mázsát fűtűnk el benne)
Arra gondoltam, hogyha beraknék egy rácsot (ami kb 2 centire fel van emelve az aljától), így a hamu leesne a rács alá, a nagyobb darab faszenek pedig
megmaradnak. Majd hétvégén kiszedem a rácsot, kilapátolom, majd vissza.
Mivel a tűztér nagyobb mint az ajtó, legalább 2 darabból kell hogy álljon a rács.
Akár a gyerekek, tényleg. Olvassatok már vissza! Minősít pár emberkét, de jól szórakozunk. Csak azt nem tudom mekkora hődobot kéne csinálnom a bádog dobozomra!
Rendben, igazad van! Elnézésed kérem, visszavonom, amit írtam... Te nem, mint ha... Te valóban egy igazi, demagóg, evolúciós zsákutca vagy!
Tessék hálát adni Istennek, hogy Te, és a hozzád hasonlók, civilizációban életek... ezért nem haltatok még ki... mert a természet, ha ráébred, hogy valami, amit alkotott zsákutca, az hagyja kihalni... de a civilizáció életben tart... szegény földünk azonban egyre rosszabb helyzetbe kerül, mert ahelyett, hogy a hülyék eltűnnének, csak egyre jobban és többet szaporodnak :-(
"A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán... "
Ha valamit nem értünk, akkor megkérdezzük ugye... és csak utána háborodunk.
- Az az adóellenőr, aki nem mutat fel rendszeresen nagy összegű büntetéseket (csak adózást ellenőriz), az elvágta magát a főnökei előtt (nem rúgják ki, de parkolópályára kerül, mint gyanús személy). MINDENÁRON büntetnie kell rendszeresen, ha nem talál készakarva elkövetett stiklit, akkor egy húsz forintos tévedésért, vagy egy hiányzó papírért, de mindenképpen muszáj büntetnie (persze nem minden ügyfélnél, de minél gyakrabban és minél nagyobb összegre). Ezt a munkát te bevállalnád?
- A rendőrt kiállítják az út szélére gépjármű ellenőrzésre és közlik vele, hogy száz ezer forint bírság a mai norma, különben baj lesz. Ha valaki szabályosan közlekedik, akkor büntessen azért, mert hiányzik az egyik géztekercs az egészségügyi csomagból, vagy mert lötyög a szegecs az elakadásjelző háromszögben. Ezt te bevállalnád?
- Rendőrt kivezényelhetik, hogy üsse/lője a szemben álló tömeget - akkor is, ha saját anyja áll az első sorban. Ezt te bevállalnád?
A gyepmesternek meg kötelessége megölnie havonta egy rakás kutyát. Ezt te bevállalnád?
Fentiek után remélhetőleg lesz elképzelésed az "stb" munkakörökkel kapcsolatban is.
Speciel én amúgy csípem a hozzászólásaidat, de most pont ugyan olyan balga, demagóg, kukijancsi voltál, mint az a sok ezer evolúciós zsákutca, akik ezen a bolygón élnek, és még szaporodik is. Ilyenkor borzalmas fájdalom hasít belém :-(
A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán...
"Ha ennyire képes ventivel,akkor mekkora távolságra vinné a gravitacio?"
A gravitáció egymagában, ventilátor nélkül is el tudja vinni a soksok meleget akár 100 méterre is.
Csak ismerni kell a fizika alapjait:
- a meleg levegő felfelé száll - hát ne akadályozzuk felemelkedés közben (pl túl szűkre épített konvekciós burkolattal)
- a légcsatorna minden recéjétől/törésétől/érdességétől/kanyarjától/szűkületétől/stb a légáram lassulni fog - hát lehetőleg ne legyen sehol benne semmiféle rece/törés/kanyar/stb
- a hosszú légcsatornában utazva a meleg levegő le fog hűlni - hát ne engedjük lehűlni
- érezhető hőmennyiség szállításához NAGYON sok levegő kell - hát hadd járjon nagyon-nagyon sok levegő
- az a levegő ami melegen eljutott a távoli szobába, annak lehűlve (=alul) valahogyan vissza is kell jutnia a kályhához - hát ne akadályozzuk meg ebben
Ilyen baromi egyszerű távoli helyiségeket fűteni gravitációsan.
Arról már nem a fizika nem, hogy a kedves lakó 40 centis átmérőjű, lágy ívekkel kanyarodó, tükörsima belső felületű és legalább 10 (padláson 40-50) centi vastagon hőszigetelt csövek helyett mindenáron 10 centi átmérőjű, recés belsejű, ezer helyen derékszögben megtörő, és hőszigeteletlen szarokkal próbálkozik, miközben folyton azon morog, hogy gravitációsan lehetetlen elég meleget eljuttatni...
ez nem partallas kerdese. ha az a cel, hogy a ho minnel nagyobb reszet elvigyem, akkor mindnekepp fujo alulra. ha csak egy tavoli szobaba kell vinni egy kicsi meleget, akkor lehet hogy egyszerubb fentre tenni, akar a szobai befujoba. a zajt mindenkepp kezelni kell.
Soha nem vállalnék olyan undorító munkát, amelynél attól függ az anyagi helyzetem, hogy mennyire vagyok képes ártatlanokat kicsinálni/tönkretenni. Politikus, rendőr, adóellenőr, sintér, stb
a gravitacio a homerseklettol fugg. lehet hogy elviszi, de csak akkor ha mar 200 fokos a levego. akkor meg mar szaga van. ha a gravitaciora bizod, akkor nem te dontod el hogy mennyi megy hova, es mi marad helyben.
ha 150mm atmeroju csoveket hasznalsz, akkor osszesen max 8m lehet, es egyik sem lehet 4m-nel hosszabb. kifejtve: egy helyisegbe 1db 4meteres, vagy ket helyisegbe 1-1 darab 4meteres, vagy harom helyisegbe 2+2+4meteresek, es igy tovabb.
ha kivesszük a melegvíz árát, akkor kb. 40 ezer ment el fűtésre, de legyen 50.... október eleje óta. havi 10-12 ezerből meg tuti nem fűtenénk ki gázzal.. így már érthető, gondolom:)
biztosan így van, köbméterre sosem figyeltem, mennyi, de nekünk végül is mindegy is, az ára a lényeg, és egyelőre nekünk nagyon úgy tűnik, hogy gázzal jóval több lenne.
bár ahogy vitya megküzd a világgal mostanában, lassan ingyen kapjuk a gázt, majd akkor azzal fűtünk:D
tavaly nagyon sok fa fogyott, 20 m3. mondjuk hidegebb is volt a tél, na de nem ennyire.
szerintem nyomtuk a puffert felfelé tök feleslegesen legtöbbször, vagy d upla annyi fát eltüzeltünk esténként, mint kellett volna, a puffer miatt... közben meg a nappaliban lerohadt rólunk a ruha tv nézés közben:D
meg kell ezt tanulni, nem szentírás az a 80 fokos puffer, de sokszor még a 60 se, ha nincs kint kemény hideg.:)
1700-2000m3 között volt a gázfogyasztásom éveken keresztül úgy, hogy amikor beszerelték a gázt, feltekertem a termosztátot 22fokra, és amikor átálltam vegyesre, akkor tekertem le 15-re. Vegyessel 18-20fok között tartom.
Most 5-600 az éves gázom. Ha 1200m3-el többet fogyasztok, az kb 130ezerFt.
85ért vettem 70q fát, maradt még tavalyról is vagy 10q, plusz kaptam 5q-t.
Napi 100Ft kölönbségért nem szórakozok a fával, amíg ilyen lesz fa-gáz árának aránya.
én meg pont a napokban gondoltam bele, hogy most vettünk 7 m3 fát, 12 ezerért házhozszállítással köbméterét, még most fog elfogyni, cca. október eleje óta, fűtés+melegvízre öt főnek.
nyáron havonta 8-10 ezer Ft-os gázszámlákat fizetünk a vízre+főzésre, amikor gázzal megy melegvíz is... most kéthavonta kapunk cca. 3 ezer forintos gázszámlát.
ha a melegvizet nem fával készítenénk, akkor október óta 40 ezer elment volna gázra, és abban még fűtés nincs... úgyhogy csak a fűtésre cca. mondhatjuk, hogy eddig 40 ezer körül ment el fa, hát annyiból meg szerintem még valami szuper gázkazánnal sem fűtenénk ki a házat jelenlegi állapotában szigetelés nélkül 4 hónapon keresztül.
"Levegőszállítás: 200 m³/h. ; két sebességfokozat ; a Ø"
Szöveg beillesztési hiba.
A "³" karaktersorozat a böngészők által használt egyik kódolás szerint ezt jelenti: "felső index hármas", tehát "200 m³/h" == "200m3/h"
A "Ø" karaktersorozat pedig a svéd "Ø" betű kódja, jelen esetben ezzel a betűvel jelölik a csőátmérőt.Beillesztés után legközelebb javítsd ki ezeket, ha nem szeretnéd szívatni azokat, akiktől szívességet remélsz ;)Akit érdekel, további okosságok pl itt: http://migo.sixbit.org/more/html-entities.html
a gáz rásegítésről meg annyit, hogy a kéményseprő a napokban pont aznap volt nálunk, mikor volt itt az a súlyos co-mérgezés... ő azt mondta, hogy próbálták ott felderíteni, mi történhetett, a háziakkal nem lehetett kommunikálni, mindenki ki volt dőlve teljesen.
a gond nagy valószínűséggel az volt, hogy kandallóval fűtöttek, de reggelre, mikor keltek, hogy készülődjenek munkába, már hideg volt a házban, gondolták, bekapcsolják a gázkazánt, hadd legyen egy kis meleg, amíg készülődnek. és a kandallóban még mindig erős parázs volt, akkor is, amikor már a katasztrófavédelem és stb. kiért a házba.... úgyhogy valószínűleg a fatüzelésű kémény jóval erősebb huzata "visszaszívta" a gázos kéményből az égésterméket, az töltötte meg a házat... az egyik az ágyban volt beájulva, a másik a wc-n, a harmadik a konyhában lefordulva a konyhaasztal mellől, az asztalon a kávéja, még bele sem ivott... úgyhogy durva volt, mindez egy kétszintes ház különböző szintjein és helyiségeiben... úgyhogy --bár nálunk is elvileg megoldható lenne, hogy ha hűl a ház, akkor kapcsoljon be a gázkazán-- ezek után pláne nem. el kell dönteni, hogy fával, vagy gázzal fűt az ember... ennyi.
hát csak nincs a telek minden m2-e 5-8 méteres díszfákkal tele, szerintem kb. mindenhol lehet találni olyan részt egy nem 200m-es családi házas telken, ahová egy fatárolót fel lehet építeni.... de ezen nem fogunk összeveszni.:)
egy kis testmozgás meg még senkinek sem ártott meg, sőt... azt is el lehet képzelni, hogy van, akinek éppen kikapcsolódás, ha az egész napos punnyadás után kicsit mozog kint a jó levegőn. olyan ez, mint a kutyasétáltatás.... anélkül lehet, az orrát ki nem dugná a házból, csak a távirányítót nyomkodná, de így "rá van kényszerítve"... ami persze nem kényszer, mert önszántából vállalta... ahogy a fával való dolgokat is, nem kell ezért senkit lenézni, el kell fogadni, hogy lehet olyan, akinek ez nem teher.... ja és nem számolgat miatta percdíjat sem.:))
Annyi h a meleg levegőt 5 méterrel odébb lévő, 2 szobába juttatták el vele. Venti fenn a padlástérbe lett elhelyezve. A csövek duplafalu szigetelt harmónikaszerű alucső. Ezt a részét a kuncsaft csinálta. Durván a meleg levegő negyedét, harmadát hagytuk a nappaliban,
"na alakul ez szépen, ahhoz képest, amiket eddig mondtál:)"
Olvasd vissza a régebbi hozzászólásaimat: az én véleményem fikarcnyit sem változott.
"nem kell a növényeket kiirtani, át lehet ültetni őket másik helyre,"
Egy 5-8 méteres díszfát minimum több százezer ft-ra értékelek, és ezek már sajnos nem szállíthatók (sőt, már egyes jóval kisebb növények is csak durva visszavágás árán mozdíthatók el).
És ha szállítható is lenne: hova tegyem?
Erről eszembe jut egy vicc:
- "Főnök, megmaradt egy talicska föld! Hová tegyem?"
- "Áss neki egy gödröt!"
:)
"ráadásul lehet csinos fatárolót is építeni,"
10-20 négyzetméternyi értékesebb telek + ízléses faszárító árát én inkább odaadnám apránként a fakereskedőnek, hogy adjon egyből tüzelhető (jószáraz) fát. Lehet, hogy hosszú távon az én módszeremnél anyagilag jobban jár az, aki magának szárítgat, de hogy ez a "hosszú táv" 5 vagy 30 év, azt az erősen szubjektív szempontok miatt lehetetlen korrekt módon kiszámolni. Annak pl aki élvezi a facipelést a kert végébe (vásárláskor), majd 2 év múlva onnan visszacipelést a kályhához, annak értelemszerűen hamar megtérül a faszárító.
Én meg olyan hülye vagyok, hogy minden "kényszermunkát" kb 50 forintos percdíjjal számolok el magam felé, tehát a kert végéből egy kosár fa előrecipelésének csak a munkadíjából kijön két köbméter földgáz ára ;)
Érdekelne részleteiben is a beépites. Nem volt lehetőség alulról fújta? Milyen tapasztalatokról tudsz beszamolni,milyen messze lett elvezetve,hany helysisegbe,mennyire lett komfortos így a futes?
Inkabb kerdes, hogy a kalyha hol, hogyan kapja a levegot nem erdemes figyelembe venni? Persze lehet tulmisztifikalom ;)
Pl alul kapna a levegot a kalyha, a venti meg hatulrol nyomja elore a levegot... S egy nagyobb fokozaton meg a kalyha szenved mert nem kap eleg oxigent. Szakemberek?
Mert az edilkamin kalyhaknak pl erre kifejezetten van ventijuk na meg helyuk a kalyhan. Azt is erdemes lehet megvizsgalni azok hol, hogyan vannak.
Köszi a valaszt,magyaran ami fúj, az a tuzter alatt van. S több mint valószínű h oda nekem már nem fér el, ezért a padlásra kell h kerüljön, s ott már nem mindegy a levegő hofoka miatt h milyen ventillatort rak az ember.
A tuzter alatt mekkora helynek kell lenni, h odaferjen egy venti? Vagy az külön kialakitast igényelt volna anno az epitesnel? Jelen pillanatban lennt 2 levegő beomlo van( egy a tuzter alatt, egy oldalt,)
"hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása... ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))"
Én mindig is elfogadtam, hogy van aki élvezi a fára fordított időtöltést,
csak azt nem tudom elfogadni, hogy egyesek szerint mindenki hülye, aki nem élvezi a favágást/beszerzést/pakolást/stb, vagy aki nem irt ki jó néhány dísznövényt, hogy aztán a helyükre "hasznos" faszárító/tárolót építsen ;)
Hadd döntsék el az emberek maguk, hogy mit tekintenek kikapcsolódásnak és mit kényszermunkának. Van aki számára a fórumozás lazítás, a favágás meg rabszolga munka és biztosan van olyan ember is, aki pont fordítva van ezzel.
Miből vetted, h én szívni akarom a levegőt? Hogy tisztán lássunk. A kandalló már több éve uzemel,csak megszorítások a nappaliban, s nem jut elég meleg a szobákba. A ventilátor csak a padláson tudom elhelyezni. Akkor nem szívja a meleg levegőt? Vagy a padlásig gravitacioval megy , utána meg fújja a venti?
Ezért nem ertem,hogy szinte mind1 h milyen ventit használok? Ti akkor csak egyfajtàt àrultok?
Akkor milyen esetben függ a venti hőmérséklet tűrese,mert lehet kapni kandalló ventillatort( kam 125,150 90 fokig), de van olyan is ami 180 fokig birja.
vagy alatta kell legyen, vagy valahol tavolabb, es odacsovezve.
ha pl van egy kesz kandallo, es utolag kell betenni a ventit, akkor eselyes hogy fent a kupolaban boven van hely, alul meg nincs. vagy ha van valahol egy kulon legkezelo egyseg, ami osztja a levegot mindenhova, benne van a venti, es csak van egy csove a kandallo kupolajahoz.
azert vannak kulonbozo hofokot biro ventik, mert van ahol muszaj a forro levegobe tenni a ventit. a kandallo nem ilyen.
raadasul van egy masik szempont is. ha szivod a levegot, az a szivotorokba onnan fog menni, ahonnan a legegyszerubb neki. nem tudod iranyitani a szivast. siman lehet hogy a kandallobetet egy reszerol sziv, a tobbi reszen meg pang a levego. ezzel szemben a fujasnal a kilepo levegonek van egy hatarozott iranya, tudod iranyitani hogy merre fujod. sokkal egyenletesebb lesz a legcsere igy.
ennek fényében különösen nem értem, amikor azon rugózol, hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása, ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))
Van olyan munkám is, amiből néha muszáj kiszakadni agyilag egy kis időre, ilyenkor mindegy, hogy mit csinálok egy darabig, csak egészen másféle tevékenység legyen. Olyan ez, mint amikor pl egy elméleti fizikus a húr-elmélet finomítása közben napjában többször kimegy kertészkedni egy kicsit, vagy pl amikor a favágó minden kivágott fa után leül a tuskóra és negyed óráig keresztrejtvényt fejt :)
"ha a 12 kWh hőmennyiség 200 m3/h erejű légárammal van elszállítva, akkor a fűtőlevegő 180 fokkal lesz melegebb a szobalevegőnél."
...és ha olyannyira légáramlás-fojtós (túl szűk járatok, túl kis nyílások, stb) burkolattal** rakod körbe a kandallódat, ami még 200 m3/h légáramot sem tesz lehetővé, akkor annyira forró is lehet a levegő a kandallód felett, hogy megolvad az álmennyezet ;)
(** ezeket a légáramlás-akadályozó díszburkolatokat hívják egyes emberek fűtés-javító konvekciós burkolatnak :))))
tisztan az aramlasi sebessegtol fugg. ha 100m3/percet nyomatsz rajta at, akkor csak 8-10 fokkal melegebb a kimeno mint a bejovo. ha csak 50m3/perc-et, akkor a duplaja, es igy tovabb.
Van, igen, tapasztalat. Mivel szutyok kátránygyár időzített bomba víztereset nem építek, helyette egy régi új módszer debütált 2006-ban, a légfűtéses cserépkályha. Szerényen légtechnikásnak hívom. Nem nehéz kivitelezni. Ha komolyan érdekel, akkor meghívlak egy légtechnikás építésre, lesz bőven idén is, évente 3-4 db-ot készítünk belőle. Ha közel a fűtendő helység, akkor gravitációs elven működik, két méter felett, vagy vízszintes elhúzásnál (messze lévő helység) már ventillátor szükséges.
annyira nem sietünk, augusztusban jönnek újra, és nálunk a gázkazán nem működik, csak van a falon, kandallóval fűtünk.:)
viszont jó dolognak tartom, hogy már a katasztrófavédelem felügyeli a kéményseprőket, így nem a szerencsétleneknek kell megküzdeni sokszor az emberi hülyeséggel...
Azért ekkora felhajtást egy gázmérgezés gyanúnál, 4 db autót látni a képem, leghátul egy tűzoltó autó, előrébb egy főnöki autó, majd 2 db nagy méretű mentőautó szerűség. Itt az idő tényező a legfontosabb kihúzni a szerencsétleneket és ha van még élet bennük, akkor oxigént. A tűzoltók még méregettek is !
A szakkifejezés egyébként retesz ! Vagy kazán kap áramot vagy az elszívó.
A bűntetés témában viszont blöffölt az illető. Ha nincs baleset, akkor max. a gázszolgáltatást lehet megszüntetni. Viszont ha van/lesz, akkor komolyan elővesznek.
Ez egy műszaki hiányosság, ki kell küszöbőlni. Nagyon ólcsón meg lehet oldani.
Meleg levegő elvetéséhez milyen kandalló ventilátor tudnátok ajánlani? 92 legkobmetert szeretnék vele pluszba fűteni. Van olyan ventilátor ami 90 fokos levegőt bír szállítani. Elég lehet.ki az aki közületek már vezetett el meleg levegot?
ma volt a kéményseprő is nálunk, felvezette a lapra, hogy a köv. ellenőrzésig meg kell csináltatnunk az elektromos megszakítót (vagy mit), hogy ne lehessen egyszerre használni a páraelszívót és a gázkazánt... ha nincs meg, 50-500 ezer bünti.... mondjuk nagyon helyes.
amúgy sosem szoktam együtt használni, de más ugye mondani, mintha megvan ez az izé...
Hiába zár jól a tüzelő ajtó, ha van a kályhádon néhány (száz) picike repedés, ott bizony ki tud jönni a gáz...
Az ilyen füstgáz elzárók többsége soha nem zár tökéletesen - nem véletlenül. Egy icipici szívásnak midig kell maradnia, hogy az esetleges szénmonoxid nehogy rossz irányba menjen.
Az is lehet, hogy a test melegíti át.Viszont az a meleg is a kéményben végzi.Megmértem a fenti nyílásnál és 38 fokos volt reggel a kéményben.Holott -2 fok volt odakint.Vagy nem hűlt el a kémény sem.
néztem és mértem is mérőszalaggal különben nem vettem volna meg. És ezért vettem köv évre kalodás cser és akácot az lgalább megvolt. 26000 volt a cser 29000 az akác . most már viszont 30000-32000 lett
Sziasztok! Kérdés volna hogy érdemes tűzifát venni jövő szezonra?Idáig kalodást vettem meg egyszer 6 m az erdészettől.De mire össze lett vágva és hasítva és kalodáztam abból csak 4.5 kaloda lett.Pedig az is 1 erdei méternek felel meg???
Tényleg csak akkor zárnám le, ha már parázs sincsen.
Esti begyújtás esetén reggel.
Ennyire veszélyes?Láttam képeket ahol kerámiacső van és abba volt egy lezárólemez.Ebből indultam ki!Meg tényleg olyan meleg még reggel is.Biztos egész nap szelel :(
Van egy cserépkályhám és szeretném elzárni fent a csőnél miután leégett a tűz.
Egy 15-16cm átmérőjű vas cső van amin keresztül kimegy a kéménybe a füst.
Azt vettem észre, hogy hiába zárom le teljesen, akkor is forró a cső.Biztos szökik ki a meleg ott.Már rég nincs parázs akkor is forró.Az ajtó jól zár és a tömítés is épp.
Mennyezetnél jónagy lyuk a másik szoba felé + alul lehetőség a lehűlt levegő visszaáramlására (ez utóbbit sokan el szokták felejteni és néznek bután,hogy ott a lyuk a plafon alatt és mégse melexik a kisszoba).
Figyelem: a "jónagy lyuk" nem azt jelenti, hogy "akár egy egér is átfér rajta", hanem "akár egy gyerek is átfér rajta"!!!
Csőventilátort felejtsd el, mert itt naponta sok-sok ezer köbméternek kell megfordulnia, egy ennyire erős csőventilátor többnyire baromi hangos és/vagy drága.
Ha nincs cső (csak egy lyuk a falon), akkor gyorsításképpen (tehát nem muszáj állandóan működtetni) használhatsz halk számítógép ventilátorokat, pl egy 25x25 vagy 12x50 centis lyukba pont illeszkedne 4 db 12 centis Artic Cooling ventilátor. Ezeket kb 7 voltos feszültségről járatva szinte nincs zajuk. Ha sikerül F12TC típust venni, az ráadásul még a fordulatszámát is a hőmérsékletnek megfelelően változtatja, tehát amikor minél melegebb a kályha, annál erősebben fújja a levegőt a szomszéd szobába.
Figyelem: az ilyen fajta lapátos ventilátorok CSAK falon/lyukon átfújásra jók, hosszabb cső végére szerelve szinte semmit sem érnek.
Esetleg alkalmazott-e valaki cserépkályha esetében szomszédos helyiségek fűtésrásegítésére ventilátort?
Arra gondolok, hogy abból a helyiségből, ahol konkrétan fűt a kályha, a szomszédos szobába átjuttatni a meleg levegőt úgy, hogy az ajtó fölött egy beépített csőventilátorral, vagy esetleg számítógépeknél használatos halk ventilátorral a mennyezet közelében faláttöréssel megoldva a plafon közeli meleg levegőt átemeljük. Szép mondat kerekedett belőle:)
Ha van vkinek tapasztalata, ötlete, javaslata - örömmel veszem!
A térkövek közötti homok főleg azért nem jó élőhely a növények számára, mert a talajnedvesség nem tud felszivárogni oda térkő alatti vastag drénrétegen át (kavics/kulé réteg), ezért hiába van ott elegendő homok, nedvességtartalma többnyire igen rossz egy növény számára (kivétel talán a szukkulens növények: kaktuszok, pozsgások, stb, mert ezeknek többnyire saját vízraktáruk van).
áh, nálunk szét van nyílva a fuga, nem mm az nagyon sok helyen... de hogy fel nem szedjük ezért, az biztos. még ha fából lenne, menne a kandallóba, helyébe meg beton, azon nem jön gaz:D
A térkövek közötti milliméternyi (ráadásul többnyire tökszáraz) homokban nem sok növény marad életben és azokat is csak négykézláb + erős nagyítóval lehet észrevenni ;)
Azok a gazok, amik valóban szúrják a szemet, azoknak a gyökerei mélyen lenyúlnak a térkő alá, azért tudnak olyan szép nagyra megnőni. Na eszt a gyökér-eresztést akadályozza a geotextília.
Minden nem lehet tökéletes, majd a legközelebbi:) Ezen kitapasztalom a hibákat, hátrányokat, előnyöket és a következőt ezek figyelembevételével veszem majd.
asszem azt szokott rá fújni azuram... itt elöl nem is gond, mert nem tudnak belejárni a kutyák, lehet gyomirtózni... na de hátul... ott kézzel szedtem mindig... idén lecartam, olyan is volt:s :(( soha többet térkövet, megfelelően diletált beton és az nem reped meg.. a járdában sincs egy repedés sem, pedig már vagy 10 éves.
nagyon jó szomszédok, tényleg, és mivel nyugdíjasok, sokat vannak itthon és figyelnek, ha ugat a kutyánk, rögtön megnézik, hogy miért (szemben laknak)... ellentétben a nagylányommal, akitől nyugodtan elvihette volna, el volt dugítva a füle a fejhallgatóval, éppen filmet nézett akkor:s :)))
hát, a kerítés tűnik megvalósíthatónak ezekből... és akkor majd a kutyák is előremehetnek... vietkong helyett hátha megteszi majd az is:D
nagyon sajnálnám, ha tönkremenne, 6 éve nevelgetem, annyira szép kis fenyő, az utóbbi 2 évben kezdett el igazán nőni, már magasabb nálam, és duci, helyes, sűrű, formás, gyönyörű.
mondtam is azuramnak, ha idén nem lopják el karácsonykor, akkor soha... hát majdnem igazam lett:(
úgyhogy jövőre kerítést kell csinálni előre is, bár nem igazán akartam, jó volt ez így:)
ez az előkertünk... pont nem látszik a fenyő ebből a szögből, mert a középső fa lombja takarja
egyelőre úgy tűnik, hogy megmarad, de ez igazán majd tavasszal derül ki. belevágott a törzsébe, de szerencsére nem túl mélyen, a szomszéd néni és bácsi hála istennek észrevette és elzavarta időben.
lekentem fa sebkezelő géllel, de sajnos abban a szuttyos-enyhe időben, ami eddig volt, a gomba- és egyéb betegségeknek sokkal inkább ki van téve, mintha ez mondjuk nyáron történt volna.
utcafront felé nincs kerítésünk, csak jóval beljebb, a két ház (mi és a szomszéd) között van lezárva.... de jóval telekhatáron belül van, a vak is láthatja... na meg egyébként közterületen lévő fenyőt sem illene csak úgy kivágni, mert bárkinek eszébe jut:))) de ez nyilvánvalóan jóval bentebb van, arról nem beszélve, hogy az árok, ami az utcát a telektől elválasztja, az egy egy méter mély betonárok, úgyhogy véletlenül csak úgy nem tévedhet be ide már senki... mondjuk kerítést nem kellett másznia, az tény.
Szeretném megkérdezni, hogy a carborobot kazánoddal mi a probléma, hogy egy cserépkályhában gondolkodsz? Megfelelő tüzelővel szerintem abszolút kényelmes, szabályozható, folyamatos egyenletes fűtést tesz lehetővé.
Ha csak tartalékfűtésnek kell a kályha arra tökéletesen megteszi egy kandallókályha (5-8kw) nem mellékesen töredéke egy újonnan épített cserépkályha árának, megjegyezném még, hogy a cserépkályha is igencsak érzékeny a tüzelőre (megfelelő száraz fa) kémény, stb.ha ez nem áll a rendelkezésedre akkor inkább felejtsd el a cserépkályhát, inkább hozass drágább szenet és a kazánnal próbálkozz.
Keresni kellene valaki olyat akinek ugyanilyen kazánja van és megoszthatná veled a tapasztalatait... vagy esetleg felkeresni a gyártót és kikérni az ő véleményüket is...
Még az rendben is lenne, hogy ha nem vagyok otthon akkor nem ég a tűz, de akkor az asszony üldögéljen a tökmaggal a kandalló előtt és sóhajtozzon, hogy mikor érek már haza??? ;)))))
A miénk nem alszik el, mert a szekunder levegő az fixen nyitott, nem lehet szabályozni (E.ilkamin idro 50)
A hamuzóajtó kontra anélkül ndm sok szavazatott kapott.
Új kérdésem is lenne:-)
Falnak építeni,vagy fal elé vmennyivel?Ebben is eltérő dolgokat hallani..szerintetek?
Köszi!
ez amúgy nem jelent semmit, karácsony előtt úgy is nekiálltak fényes nappal az előkertünkből kivágni a kis fenyőnket, hogy itthon voltunk. :o :s :D bocs, ha már mondtam... :)
itt szerencsére nem jellemző, évek óta nem volt, sőt nem is emlékszem rá, hogy az "előre bejelentetteken" (hálózatfejlesztés-karbantartás) kívül mikor volt utoljára. talán nyáron nagy villámlás-vihar miatt, de akkor meg ugye nem kell fűteni.:)
de amúgy van tűzálló kesztyű, meg vasvödör:D de meg le is fújna... vagymi... úgy tudom...
És ekkor, mint valami gonosz mumus beköszön az áramszünet.....;)
Nálunk 2 napja volt egy fél órás... 95 c0-os volt a víz amikor vissza méltóztatott jönni az amper.... Természetesen az asszony csak az után hívott fel, hogy az egész lezajlott és ő végig bámulta a hőmérőt, meg a tüzet....
Vennem kell egy szünetmentes tápot..... Nálunk jelenleg hordja a szél a friss havat, szép kis buckákat pakolgat ide-oda......
én beszerzek egy ruhát x forintért, eladom x+100,- Ft-ért, kiszámlázom az x+100,- Ft-os árat és ez alapján számolják hogy beférek-e az éves keretbe... a kutyát nem érdekli, hogy a kiszámlázott összegből mennyi volt az "anyag" (árubeszerzés).
ha párom katás lenne, ott ugyanez, ezért is nem lesz katás, mert a vasanyag baromi drága... max. úgy mehetne, ha a megrendelő nevére lenne kiállítva a beszerzésről a számla, neki semmi köze nem lenne hozzá, ő csak a munkadíjra számlázna.
Uraim! Most méé kell elrontani a hangulatunkat, ily nemes felsőbbrendűséggel???
Hát a jó népnek le kell valahol vezetnie a stresszt, amit ugyi a drága cserépkályhán nem lehet....így itt kell és egymáson... némi nézeteltéréssel :-)
De komolyra. Ebből mindenki tanulhat is. Megismerik az alkalmazottak a kis vállalkozók gondjait, és talán jobban megértik ők is az alkalmazottakat. Közben stresszt is vezetnek le. Amúgy, jó magyar szokás szerint :-)
Ezért jó ha valami folytonégő... mert ugyi nem csak a kandallóink és a kandalló kályháink azok, hanem önnön magunk is azok vagyunk :-D
Igazad van nem tud a katás elszámolni, de ha 150000ért beépítesz a kandallóba tűzteret és a tűztérbetét számláját beadod a könyvelőnek, akkor nem ketyeg egy fillér se a 6 gurigából. Kerek perec én így tudom mert katás vagyok jelen pillanatban és nem izgat a bruttó meg a nettó. Ja és semmi csak enyi. Na jó éjt. Megyek diszkóba.
Egy kissé eldurvult ez a topic Urak! Az eredeti téma már a közelben sincs...
Vállalkozó, kontra (köz)alkalmazott -> mind a kettő az említett férfi nemi szerv rossz oldalán van. Helyesbítek: a kis vállalkozó. Mert nagyban más a szitu. De tankol a kis vállalkozó és a (köz)alkalmazott is.
Igen de azt úgy számolják h szolgáltatás. Tehát ha egy kályha 500000ft és ebből 350000ft anyag (csempe, samott stb.) és ezt vételi számlával igazolod a könyvelőnek. Akkor arra a kályhára csak 150000ft ot számolnak mint szolgáltatást. Tehát enyi megy el a 6millából arra a kályhára. Annyi h a kata után nem sok nyugdíjat fog kapni az ember.
Nem, nem. A konkurencia mondjuk a Tibi a szomszéd faluból, aki szintén vállalkozó. Aki nem vállalkozó és számlaképes, az egy feketén dolgozó, aki neked és az országnak is kártékony. Tavaly átmentem KFT-ből Katásnak, nem vagyok áfa körös. Igaz, így is munkánként legalább 10.000Ft az államé.
"egy adócsaló vállalkozó is jobban megéri az államnak egy 500as SEL-el, mint egy 3 gyerekes anyuka."
Ezzel a mondatoddal a korrekt vita helyett szépen áteveztél a demagóg parasztvakítás irányába. Még ennél is jobb lett volna, ha a példádban minden vállalkozónak magánhelikoptere lenne, a becsületes átlagpolgárt pedig egy 12 árvát nevelő háborús rokkant hajléktalan jelképezné.
Miért nem hasonlítjuk össze egy állami alkalmazott életét (évente 12-13 db garantált fizetés, fizetett szabadság, stb) egy olyan vállalkozóéval, akinek minden hónap elején azt kell eldöntenie, hogy vagy befizeti a minimálisan kötelező havi 60 ezer forintot az államnak (akár volt ennyi bevétele a hónapban, akár nem, az állam leszarja), vagy sikerül végre téli gumit venni a 15 éves Suzukijára, vagy a gyerekeknek vesz télikabátot - mert ebből a háromból most csak az egyikre elég a pénz...
Rengeteg ember kizárólag azért vállalkozó, mert az ő környékükön csak a munkanélküliség a másik lehetőség és ha minden munkája után adózna, akkor csak annyi pénze maradna aminél még a munkanélküli segély is több. Ők is olvassák/látják azokat a szövegeket, amivel teleszarják az internetet az örök alkalmazottak amikor a jó meleg állásukból elugranak az egy hónapnyi fizetett szabadságukra.
Ha valamihez sík "tájékozatlan" valaki, akkor miért szajkózza itt ezt a blablát?
Igen. Te!
Akkor lássuk!
"
Mi köze van a garanciának ahhoz, hogy adott-e számlát a vállalkozó?
A magyarázat egyszerű. Munka jótállás, csak a 20 ef.-on felüli munkára jár kötelezően, de csak szla ellenében. Ha jótállási nyilatkozatot nem ad a kivitelező akkor ettől el lehet tekinteni, bár abban lehet a feltételeket beírni, amennyiben azok nem törvény ellenesek.
A garancia jár minden munkára, akár volt számla, akár nem.
Ez így akár igaz is lehetne, de ha nincs dokumentum, nincs mivel igazolni a történteket.
Ha az ügyfél attól tart, hogy a vállalkozó esetleg utólag nem fog eleget tenni a garanciális kötelességeinek, akkor a várható ár megkérdezése ELŐTT közölje, hogy ő mindenképpen számlát kér mindenről.
Nem kell közölnie! Az ár mindig fogyasztói brutto ár lehet. Akár ajánlatban akár kirakatban van a portéka.
Nincs itt semmi probléma - feltéve, hogy egyik fél sem akarja átverni a másikat (tehát pl az ügyfél megvárja az árat és csak utána közli, hogy ő számlát is szeretne)."
"hál isten van olyan ember akinek a garancia is fontos."
Mi köze van a garanciának ahhoz, hogy adott-e számlát a vállalkozó? A garancia jár minden munkára, akár volt számla, akár nem.
Ha az ügyfél attól tart, hogy a vállalkozó esetleg utólag nem fog eleget tenni a garanciális kötelességeinek, akkor a várható ár megkérdezése ELŐTT közölje, hogy ő mindenképpen számlát kér mindenről.
Nincs itt semmi probléma - feltéve, hogy egyik fél sem akarja átverni a másikat (tehát pl az ügyfél megvárja az árat és csak utána közli, hogy ő számlát is szeretne).
na most erre majdnem írtam, valami szépet erre a felfogásra. gratulálok.
no comment, remélem létezik reinkarnáció, és majd egyszer ezek az emberek akik igy vélekednek, (meg ugy hogy egy adócsaló vállalkozó is jobban megéri az államnak egy 500as SEL-el, mint egy 3 gyerekes anyuka.), a sz...ttf..sz másik oldalára születnek.
"az össszes becsületes (legtöbb kényszerből becsületes pl, közalkalmazott) ember aki adót fizet magyarországon, már nem birja eltartani"
Becsületes közalkalmazott évente adózik mondjuk 200 ezer forintot.
Becstelen vállalkozó nem adózik semmit, viszont csak a benzinkutakon mondjuk évente egy milliót forintot hagy ott.
A benzin adótartalma legyen kb 60 százalék, tehát a nem adózó szemét vállalkozó csak a benzinutaknál háromszor annyi adót fizetett be az államnak, mint a becsületes közalkalmazott. És még csak a benzinről beszéltünk.
Egy kpl. házikó gépészetének kialakítása, legyen (csak a kerek szám kedvéért)
3 millió HUF!
No ebből nagyon jó esteben 30% a munkadíj, ezt ugye a vállakozóval történt alku nagyban befolyásolhatja.
A maradék Kb._ 2-2,2 mill HUF az amit, ha átszámlázza a cégén, akkor az ÁFA.-ját ő szépen kifizeti az anyagok vásárlásának a helyén.
Mint tudjuk, MO.-on aki ÁFA.-t igényel vissza, az olyan, mintha géppuska előtt állna mezítlább a Dunaparton.
Végzetes!
Így az alku tárgya, esetleges számlanemadás esetén is csak a munkadíj lehet.
A nagyobb, jótállásos berendezések esetén nem szlát adni róluk, szintén végződhet "tragédiával" a kivitelező részéről, egy asetleges fogyasztói komoly őpanasz esetén.
"Kecske" barátunk szerintem, jogi értelemeben "Kontár", vagyis még lehetősége sincs szlát adni.
Írásai, hozzászólásai alapján nagy ingerenciája sincs erre.
De itt azért nem kellene ezt erőltetni, helyes állampolgári magatartásként.
4., Mert nem gondoskodik a jövőjéről, nem spórol, amikor fut a szekér
5., Mert nincs pénz az emberek zsebében (lásd 2. pont) így senki nem rendel tőle semmit, áll a gazdaság
Egyébként meg csak annyit kell mondani. Ennyi, számlával, ÁFÁ-val, mindennel. Ezt megértik, így azt is tudni fogják, hogy az 50%-s ár, mennyivel kevesebbet jelent.
Persze, van igazság alapja annak, amit írsz... de sok esetben találkozik azzal a víg polgár, hogy a nettó ár nem a mindenkori ÁFÁ-val kevesebb a bruttó árnál... ugye érted?!
Ugye tudod, hogy csak tréfa volt... és remélem azt is tudod, hogy miért... és ugyi azt is, hogy nem neked szólt, és ugye egy korábbi vita miatt íródott. De ide illett a legjobban :-)
közelítsük meg onnan, hogy miért fog felkopni minden kisvállalkozónak az álla?
mert az össszes becsületes (legtöbb kényszerből becsületes pl, közalkalmazott) ember aki adót fizet magyarországon, már nem birja eltartani azt a sok norvég rákhalászt és adóelkerülő vállalkozót, mert nincs miböl bármilyen szolgáltatást is igénybe venni.
"es az nem aljassag, hogy lakossagi ugyletben a bruttol eltero osszeg bami modon is felmerul?"
Közelítsük meg onnan a dolgot, hogy miért fog valószínűleg éhen halni előbb-utóbb az a kisvállalkozó, aki mindig bruttó árat mond. Azért, mert számla nélkül dolgozó konkurenciája ugyanarra a munkára akár 50%-kal alacsonyabb árat is tud mondani (akkor fog kb ugyanannyit keresni, mint a becsületes vállalkozó) és persze, hogy annyira alacsony áron szinte mindig a konkurencia fogja megkapni a munkát.
Igen ez ismerős. Én erre azt szoktam mondani h akkor csináltassák mással. De ha azután kihívnak mert az aki építette nem elérhető ne engem hívjanak, vagy ha igen 3x-os kiszállást kérek előre. (mert volt rá példa)
Amikor az előre kialkudott "számla nélküli" összegről a kedves ügyfél utólag mégiscsak számlát kér, az sok munkánál tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vállalkozó elégedjen meg kb feleannyi jövedelemmel (ÁFÁ-s vállalkozó estén az eredetileg tervezett jövedelmének kb 40%-ával).
Súlyos hiányossága a magyar törvényeknek, hogy amikor az ügyfél utólag ilyen aljasságot művel, akkor a vállalkozó nem vághatja pofán büntetlenül, de úgy, hogy a kedves ügyfél fejjel berepüljön a sarokba.
Bizony a végén jön az alkudozás, mikor kezedben a számlatömb. Amikor a nettó összeget szeretnék bruttónak, főnök, ugye garancia számla nélkül is van? Szóval az emberek nem akarnak áfát fizetni, adózni, a nyugdíjkort elérve meg sírnak, hogy az állam kevés nyugdíjat fizet. Hát nem kell ezen csodálkozni, mikor elég szar a számlakérési morál. Mondjuk meg tudom érteni egy részét, mert senki sem akar a miskolci segélyesék ingyen laptopjához asszisztálni.
Észrevettem. A 17. kerületben egy 5x3x7-es átrakást nehéz kivitelben (tűztérben a samott lapjára, elől hátul 6-os samott-tégla, első két járat utóbélelve, számlával, 5 év garanciával, kivitelezői nyilatkozattal 160.000Ft-ért vállaltam sitt elvitelével. Jó 30 teli zsák. Erre valaki 80e Ft-ot mondott ugyanerre. Az ügyfél közölte, hogy enyém a munka ennyiért (80.000Ft) mert én adok számlát meg garanciát. Csak a samott jó 70.000 Körül van, plusz egyebek. Nem értette meg az ember, azt gondolta 80-ért azt kapja, mint 160-ért. Sajnálom kicsit, mert az összeg többszörösét fogja kifizetni pár éven belül.
Nyuszibogár, én azt hittem, azért adsz számlát, mert törvénytisztelő polgár vagy, aki korrekt árakon, korrekt munkát végez, és még becsületes is... az meg egyenesen megdöbbent, hogy csak mostanában teszed mind ezt, hiszen adózni, számlát adni nem csak mostanság óta kötelező!
Csendben jegyzem meg, hogy számlát az elvégzett munka után adsz.... az meg jóval a megállapodás után vagyon, azaz az alkudozás és munkavégzés után :-)
Ugyi, milyen fránya dolog az anyanyelv. Azonnal lecsapnak a mocskok minden szóra, mint gyöngytyúk a takonyra :-)
Ez nálunk így néz ki, igaz csak ez év, január 1-től.
Mert ugye az is sokszor előfordul, hogy az addig sz@rul működő rendszereket próbálják rányomni az újonan beszereltre, mint a rendszer hiba előidézőjére.
Így előzetes próba a meglévő cuccal, majd utána számolgatunk, beszélgetünk, javasolunk.
Arról, hogy te még egy ilyen ártalmatlan dologban is az aljasságot látod/keresed, arról én nem tehetek :)
"Én újabban sportot űzök a számlaadásból,"
Szerintem aki a mai Magyarországon (tehát ilyen magas állami elvonások mellett) magas munkadíj tartalmú munkáról számlát ad, az szerintem komoly anyagi hátrányba kerülhet a számla nélkül dolgozó konkurenciájával szemben. Ha a nem-adok-számlát és a számlát-adok között csak 15-20 százalékos lenne a jövedelem különbség (mint a gazdaságilag "elmaradott" nyugati országok többségében), akkor valóban nem érné meg ilyesmivel foglalkozni, de a kb 50 százaléknyi kezdő állami elvonás a vállalkozóktól mocskosul durva, ezért a számla nélkül dolgozó konkurencia könnyen a fejedre tud nőni (kiszoríthat a piacról).
Valami ilyesmi kitölthető nyomtatványra gondolok a számla mellé (persze lehet még finomítani rajta):
Lakás címe:.................................
Alulírott Gipsz Jakab kályhás mester
a megrendelő által megadott paraméterek (hőszigetelés, nyílászárók, hőmérséklet elvárások, stb) alapján ezen lakás maximális hőigényét négyzetméterenként ....150.... wattra becsülöm.
A lakás alapterülete ...100... m2
tehát a lakás maximális hőigénye ....15... kilowatt körül alakul.
Megrendelő által megrendelt kályha-típus maximális hőleadása négyzetméterenként ....3.... kilowatt, ezért a kályha teljes hőleadó felülete ....7.... négyzetméter.
Alulírott megrendelő tudomásul veszem, hogy
- a kályha a fenti hőmennyiséget csak megfelelően karbantartott kéménnyel, megfelelő mennyiségű és minőségű fűtőanyag mellett és szakszerű üzemeltetés esetén adja le
- a kályha a fenti paramétereket még megfelelő üzemeltetés esetén is várhatóan csak 2 évig fogja produkálni, ez után a kályha felülvizsgálata szükséges
- a kályha hőleadását (pl levegő szabad áramlása a kályha körül) nem szabad akadályozni
- fenti hőmennyiség egyetlen helyiségben fog megjelenni, azt a távolabbi helyiségekbe nekem kell eljuttatni.
"Magyarországi vállalkozótól bármit írásban akkor kérjünk, ha felkészültünk arra, hogy abban a pillanatban a munkadíj minimum a kétszeresére fog emelkedni, mivel minden kiadott/aláírt papír mellé automatikusan számlát is kell adni"
Na ez így ahogy van egy aljas megnyilatkozás.
Én újabban sportot űzök a számlaadásból, ugyanis ezzel ki tudom kerülni a baromi nagy alkusz tevékenységét az ügyfélnek!
"Kell-e, szoktatok-e, vagy ha nem foglalkoztok ilyennel, akkor szerintetek kellene-e hőveszteséget kalkulálni, és a kályhát a megadott adatokra kiszámolni?"
Szerintem - ha az építendő kályha nem csak kiegészítő/hobbi, hanem kizárólagos/fő fűtés lesz, akkor minden mestertől elvárható egy durva ház-hőigény becslés és (a durvaság miatt) megfelelően túlméretezett kályha számítás. De nem várnék el tőlük részletes tudományos számításokat, vannak elég jól alkalmazható ökölszabályok a ház hőigényre és a kályha teljesítményre is.
"És a kályha paramétereiről, adatairól valami papírt adni a kályha tulajdonosának?"
A fenti hőigény becsléseket a mester SZÓBAN közli és azt az ügyfél feljegyezheti magának. Magyarországi vállalkozótól bármit írásban akkor kérjünk, ha felkészültünk arra, hogy abban a pillanatban a munkadíj minimum a kétszeresére fog emelkedni, mivel minden kiadott/aláírt papír mellé automatikusan számlát is kell adni, márpedig számlásan jóval drágább a munka.
Egyébként én nem vagyok kályhás szakember,
biztosan az zavart, meg, hogy néha értelmes dolgokat is írok ide.
7,5kW, 80kg, a lakás területébűl kb 60 köbmétert fűtünk vele, brikett és fa vegyesen, napi 300-600 Ft között (attól függően, hogy munkanap vagy hétvége, stb), eddig teljesen jó, na de most lesz csak érdekes, hogy jönnek az igazi hidegek :)
A tapasztalatom az, hogy az első órában fullon kell hagyni, utána, ha már lüktet a vas, lehet fojtva is lángocskázni. Csak érdekelne, hogy van-e erre amolyan ökölszabály.
Az égéshez oxigén kell. Ha túlságosan lefolytod, jó esetben csak lekátrányosodik a cserépkályha és a kémény, rosszabb esetben szétnyomja a gáz a kályhádat. Akkor viszont szerencséd van, mert megmentetted a kéményt. :-) Mekkora a tüzelőajtód?
Olvasóként, és érdeklődőként vagyok ott, és olvasom az említett fórumot.
Sancibácsi az, aki hozzáértőnek tűnik ott, (meg Ybasc, és talán még 1-2 személy Vackor halála óta).
A mostani feszültséget sem Sancibácsi keltette. Csak becsatlakozott egy vitába. És a személyeskedést sem Ő csinálta, hanem mások szidták őt.
De ha már itt tartunk, azért érdekel mi lenne a véleményetek magáról a témáról?
Kell-e, szoktatok-e, vagy ha nem foglalkoztok ilyennel, akkor szerintetek kellene-e hőveszteséget kalkulálni, és a kályhát a megadott adatokra kiszámolni?
És a kályha paramétereiről, adatairól valami papírt adni a kályha tulajdonosának?
Van arra gyakorlat, jellemzően hogyan kell a tüzelőanyagot égetni? Ha elfojtom, takarékosan égetem, akkor ugyan kétszer annyi ideig ég, de nincs az, hogy a kályha okádja a meleget...olyan nem is fázom de nem is alsógatyás party. Ha hagyom lobogni, akkor fűt mint állat de gondolom a kéményen át is magasabb a hőveszteség. Lemérném, hogy x időn át hány kg fa kell hány fokhoz, stb, de mindig változik a külső hőmérséklet, nem tudom összehasonlítani. Na meg hát a hőérzet :)
Pedig van benne valami (a "tudományos" vitán kívül maradva). Van az a kifejezés, hogy "húz a fal". Az bizony jelent valamit... Ahol azt érzed, nem ugyanaz a hőérzeted azonos hőfoknál, mint ahol nem.
Meg honnan veszed ezt a hülyeséget, hogy:mivel Te sem csinálsz ilyet.Vazze!De osztod itt az igét!
Honnan veszed? mert valami fórumozó, aki nem is ismer, és sosem találkoztunk azt mondta? :-) A "sem" meg egyébként is sokatmondó szócska :-) Kire gondoltál? Meg egyébként se erőltesd ezt a harcot velem. Nekem nincs háborúm veled. És minél több hozzászólást írsz, annál jobban beégeted magad.
Ugyanis:
-a hőszükséglet számítás,
-és a kályha méretezés, a kályha adatainak/paramétereinek meghatározása
Hogy nem fél mondatonként rosszul idézd a mondanivalóm idézem egészben:
"De hogy is működik ez az életben? Miről is beszélünk?
Jön egy felkérés a kályháshoz.
Vagy kiszáll, és van egy helyszíni szemle, vagy e-mailon,.... egyeztetnek. Kérdezz, felelek. (Idő1)
A fűtendő térhez végez a kályhás egy hőtechnikai számítást. (idő2).
Csinál/csináltat egy rajzot; most erről beszélünk(Idő3).
Ad egy árajánlatot.
Ha felkérik a munkára:
Elmegy beszrez N-1 dolgot.... (Idő4).
Egy részét megveteti a tulajjal, ami elérhető, de vannak spec anyagok, amit nem lehet mindenhol kapni.
(időbe kerül, meg benzinbe,....)
Majd kiszáll felépíti a kályhát. (idő6).
Aztán/vagy előtte végez egy számítást a kályháról. (Teljesítmény, járatok, felületek, stb,....). És ad erről egy papírt a tulajnak. (Ez is idő5)."
Ebből is látszik, hogy a kettő két külön dolog.
De ha már a témánál tartunk:
A te, és mások figyelmébe is ajánlanám az idő 5 számítást.
Szabályozott világunk egyre inkább azzá válik!
Ha fő fűtés a cserépkályha az épületben, akkor hamarosan kevés lesz a MACSOI-s kivitelezői nyilatkozat. Amiben a kályha paramétereivel kapcsolatban csak annyit adott meg a dolgozó, hogy: tüzelő anyag tipusa, Teljesítmény kW, és bekötés mérete.
A program is azért készült el, mert kérhetik/kérni fogják/ma is kérik egyes helyeken már:
-a tűztér teljesítmény,
-kályha hőfelvevő, hőleadó képessége,
-kályha teljesítmény,
-füstgáz tömegáram,
-kilépő füst hőmérséklet,
-huzat szükséglet
-égési levegő szükséglet.
Talán ide olvasnak tüzeléstechnikai vállalatnál dolgozó szakemberek, akik elmondják majd mennyire igaz-e, és a jövőben mit várhatunk.
Összeszedem azt a 60e pénzt neked és ledobom a mestervizsgám, majd beállok neked 3 napra a workshopodra segédmunkásnak.Ugyis az a minőségi képzés.A hivatalos iskolák/tanfolyamok nem érnek semmit.(bocsánat többsége, hogy nem ferdítsek)
Aztán majd meglátom ezeket a csudadolgokat és végre megtanulom mit csinálok rosszul.
Viszont ide nem jövök többé az tuti.Nem idegelem magam.Dobok egy mailt, hogy értesíts ha indul a csodatanfolyamod!Ugyis baromira kiváncsi vagyok.Vagy neked lesz igazad vagy nekem.Ennyit megér mindkét esetben is!
Nekem mindenképpen...
További jó elmélkedést!Részemről leköszöntem a színről-legalábbis a workshopig mindenképpen.
"Remélem megértette már minden laikus, és kályha építő is, hogy fontos a hőtechnikai számítás, és az ehhez igazított kályha méretezés.
Ez, hogy most egyáltalán téma, a M.o-i kályhás társadalom szégyene, (tisztelet a kivételeknek), és tökéletesen tükrözi a szakmai színvonalat egyeseknél (sokaknál sajna)."
vs
Sancsibácsi:így méretez....
"Vázlatot csinálni?
Azt csinálok magamnak. Ha úgy látom szükségesnek, hogy építés közben szükségem lesz rá!
De a megrend-nek nem ad igényes ember egy mórickás rajzot.
Olvasd el mit írtam neked - a hozzászólásod elején idézted is,de idemásolom megint amit írtam:
Zlota:
"Ha neked azzal elintéződik az, hogy tök mindegy hány fokra optimalizálsz akkor mindegy is.És közben elintézed azzal, hogy maximum ritkábban fűtenek be, vagy nem raknak bele annyi tüzelőt."
Erre te:
"És köztudott (HÚ DE ÉGŐ, KOMOLYAN HOGY EGY KÁLYHÁSNAK KELL EZT ELMAGYARÁZNI!) hogy -15 C fokos külső hőmérsékletre méretezünk."
Most mond meg öszintén tudsz még jobban ellentmondani ?Az egyik pillanatban tökmindegy mennyi van kint a másik pillanatban meg -15fokra optimalízász?
Előadod itt magad.... Kiemelem pírossal neked a lényegest, hogy mire gondolok, hogy mi volt a vitaindító!Elég csak azt elolvasni!
A te vitaindítód a következő rész volt:
"
De komplex számítógépes programmal kell a csempekályhát méretezni, különösen ha elsődleges fűtés lesz. Elkészülte után számítást adni hatásfok, égési levegő szükséglet, huzat szüks,...."
Basszus 3-4 hozzászólással lentebb még számítógépes programokról beszélsz, aztán addig forgatod a szót -mert azt talátatik mondani, hogy nem hisszik páran el, hogy ma a nagy többség komplex dolgokat számol (főleg nem számítógéppel), meg hőszükségletet mér- hogy végén tényleg hülyének nézik az embert, mert továbbra is állítom a nagy többség nem fog ilyet készíteni, mert nem is tud pl komplett tanusítvány nélkül igényt sem mérni.
Erre kiderül hogy mégsem erről van szó mivel Te sem csinálsz ilyet.Vazze!De osztod itt az igét!
"Én még ma is papíron számolom a hőszükségletet. Papír, ceruza, és egy számológép.
De ez a lényegen semmit sem változtat. Számolni kell, ez a lényeg."
Szóval Te is egy egyszerű papír ceruzával számold ki azt amit én is így teszek.Képzeld még az ökölszabályhoz is kell számolni.Aztán egyébkén ezt megteszem kb 5ből 1-2 nél.A másik négynél meg simán az ökölszabály és a saját tapasztalatom alapján kiszámolom, mert képzeld, hogy a legtöbb ház még mindig téglából van meg jópár még mindig vályogból (sőt van vegyes is azt minek számolod?)de sajnos még a hőszígetelés is kimerül 5cmnél ha van egyáltalán, mert a gyártók elhitetik, hogy az is milyen jó lesz nekik.A fődémszigetelés meg a legtöbbnél hiányzik!Pedig az a legfontosabb lenne.Tanúsítvány nélkül mit számoljak jobban?Mi alapján?
Te pedig ezt is kiszámolod gondolom papíron és ceruzával minden egyes a ház összetevőjét alkotó elemnél, figyelembe veszed az ablakok méretét és a tájolását is a háznak?Basszus te nagyon tudhatsz számolni!Talán még jobban mint én-majdnem mondtam mint mi... Nekem meg nem ilyen irányú mérnőkim van.Ha neked ilyen akkor bocsánat.Mondjuk akkor te vagy az az 1 %!
Mert szerinted nem kellenek pontos mérések, erre képzett emberek vagy ilyen írányú tanusítvány egy háznak amiből megtudható lenne - ezt is te írtad.
Közben meg előadod, hogy lásd fent a píros részt számítógéppel kell méretezni a kályhát.Mihez?A tulaj azt se tudja, hogy mi az a födémszígetelés!A fólia szerinte már az!
A nagyon jó szigetelésű házak többsége csak kandallót kér látványnak, vagy legalábbis az, hogy biztos van neki másik fűtésre is pénze.Elenyésző ahol nem így van.Ha egyáltalán kell neki fűtés...
A többségnél nagyon is meg lehet saccolni, a légköbméter kiszámítása alapján- ami nekem fejbe is megy- hogy hány csempére van szükség. A tapasztalatom alapján kisebb modósításokkal nagyon is jól müködik.
Sőt átrakásoknál még erre sem nagyon van szükség, ha jól müködött akkor nem kell módosítani.
Ha szenet vagy fabrikettet szeretnél hasznélni, akkor hamuzós. Ha kizárólag fát, akkor egy ajtós. Nekem is fások vannak, idén 1x már szedtem ki a hamut, szóval egy szezonban max 3x kell kihamuzni a tüzelőajtón keresztül.
ezt láttam pár napja, de itt valami gázkazán volt a ludas, nem cserépkályha
a háziak lányának a barátnője halt meg, 14 éves volt:(
férjem nagynénje egy régi pesti bérházban lakott, valami építkezés-felújítás volt ott, a sittet meg a kéménybe dobálták, szerencsétlenek honnan tudhatták volna? volt azután valami bírósági herce-hurca, de hogy elmarasztaltak-e bárkit, nem vagyok képben...
"Már 20 éve is tanították a méretezést, hőszükséglet számítást!"
Nem igaz, már 55 éve is tanították és tudtak is hőszükségletet méretezni.
Csak nem komputerrel számoltak, hanem logarléccel. Az adatokat pedig összeszedték táblázatokból.
Mi az, hogy nem igaz???
Bírom az ilyen konstruktív jellegű hszt.
Az, hogy 55 éve is tanították, attól még 20 éve is. Én csak 1 példának mondtam az időt.
Vagy szerinted 55 éve tanították, de 20 éve már nem? Most meg újra?
Logarléc nem kell a számoláshoz, még számítógép sem muszáj.
Én még ma is papíron számolom a hőszükségletet. Papír, ceruza, és egy számológép.
De ez a lényegen semmit sem változtat. Számolni kell, ez a lényeg.
Egyébként régen (55 éve :-) egy gyakorlott kályhás még ha tanulta is, akkor sem számolt. Ha épített már 100-200 kályhát, akkor bement a szobába. Körbe fordította a fejét, és megmondta, hogy hány csempés kell bele.
De hogy vályog, volt vagy km tégla,....ott kb 10% eltérés volt.
Most nem 10 %, hanem 10szeres a különbség!
Azzal tudnám illusztrálni, hogy mekkora az U=1,5 és az U=0,14 között a különbséget, mintha fizetésnél a megrendelő a 80-100-120.000 Forint helyett 7-9-11.000 Forintot nyomna a munkás kezébe :-(
"mert fáznak, mint Mekk Elek cserépkályhás házában a maci család!"
A munka előtt volt pontos hőigény számítás és a kályhát ezen számításnak megfelelően méreteztem. A mai napig nem értem, hogy miért panaszkodtak Maciék.
"Ha neked azzal elintéződik az, hogy tök mindegy hány fokra optimalizálsz akkor mindegy is.És közben elintézed azzal, hogy maximum ritkábban fűtenek be, vagy nem raknak bele annyi tüzelőt.
Az ökölszabály továbbra is elegendő a tapasztalati értékekkel módosítva és te is ezt támasztottad alá."
Te nagyon félre értettél valamit szerintem.
Sok időmet nem nagyon pocsékolnám erre.
Pedig megérne egy tanulmányt :-)
Az, hogy egy orvosnak, vagy pedagógusnak nincs fogalma a méretzésről, az rendben is van. Nem is tudja, és nem is érdekli. Nem csak a méretezést, hanem annak szükségességét sem!
De látszik, hogy kályhások is itt tartanak.
Hát pont erről beszélek, hogy fontos számolni, és KELL is minden esetben.
Építettem már kályhát 38 cm kisméretű téglás fallal rendelkező házba. Ennek hőátbocsájtása:
U=1,50 W/m2k.
De olyanba is, ahol a 38-as falon 25 cm eps szigetelés volt. Ennek U=0,14 W/m2k.
Tehát 11 szer kevesebbet enged át!
Határozottan állítom, az ökölszabályt el kell felejteni!
Aki most öklöz, az nagyon megüti előbb, vagy utóbb a kezét! :-(
A cserépkályhás szakiskolai könyvben talán az első fejezet volt, ha nem a második.
Már 20 éve is tanították a méretezést, hőszükséglet számítást!
Csak az én könyvemben még kJoule mértékegységgel számoltunk, de ez mindegy.
Pótlékok is voltak (égtáj,...).
És köztudott (HÚ DE ÉGŐ, KOMOLYAN HOGY EGY KÁLYHÁSNAK KELL EZT ELMAGYARÁZNI!) hogy -15 C fokos külső hőmérsékletre méretezünk.
A kályhának ugyanis rendelkezni kell olyan hőleadó kapacitással, hogy ebben a hideg időben kifűtse az adott teret. Ez olyan mint az autónál a végsebesség.
Ha nincs 5-ösben csak 3-asban; és csak félig nyomjuk a gázt akkor sokkal lassabban megy.
A kályha is -5 C fokos időben tovább meleg/langyos marad, vagy kevesebb fával fűtődik fel.
De ha -5 fokra méreteznénk, akkor -15-ben szétfűtenék szerencsétlen tulajdonosok a kályhát, mert fáznak, mint Mekk Elek cserépkályhás házában a maci család!
Remélem megértette már minden laikus, és kályha építő is, hogy fontos a hőtechnikai számítás, és az ehhez igazított kályha méretezés.
Ez, hogy most egyáltalán téma, a M.o-i kályhás társadalom szégyene, (tisztelet a kivételeknek), és tökéletesen tükrözi a szakmai színvonalat egyeseknél (sokaknál sajna).
Ha valaki még mindig nem értette volna meg valamiért: én semmilyen ökölszabályban nem hiszek. Mindig számolok építés előtt!
teganp este kékfény? co miatt meghalt egy kislány, mert el volt tömítve valamivel a koromzsák, a kéményseprő jelezte, hogy szabálytalan a bekötés, csek a tigáz nem kapta meg és most a csávót vették elő ezért.
"a munkát sem számoltam ugye, jó szokás szerint. Ez az a rész, amit van, aki örömmel megcsinál, de akárhogyan is, gáz esetén ezen a vonalon nem lehet fogni"
nem tudom, nem hallottam róla... de amúgy, ha már alszol és mélyen alszol, és nincs se CO riasztó, se füstérzékelő, valami, ami felébresztene időben, még ha fatüzeléses cuccból jön is vissza valami (amire szokták mondani ugye, hogy nem annyira veszélyes, mert a füstszagot legalább észreveszed), nem biztos, hogy felébredsz rá, ha mély álomban vagy, nem fogod észrevenni a füstszagot sem, amivel együtt jön vissza a CO.... így halt meg cserépkályha mellett férjem nagynénje és az élettársa.... el volt tömódve a kémény, egy építkezés miatt.:(
1 ajtós vagy 2 ajtós... kicsi hamufiókkal rendelkező kis kályhánál, amivel ráadásul szinte folyamatosan kell fűteni, szerintem is jobb a külön kivehető hamufiók, előfordult itt is a kiskályhával, hogy "menet közben" üríteni kellett.
nagyobb kandallónál szerintem szebb, ha "egyben van", úgysem kell üríteni csak max. napi 1x, amikor nem ég a tűz.
Nagyapáink nagyon is tudtak! Annyi h ebbe a kályhába barominagy üvegajtó kerülhetet, meg itt kiugrás ott kiugrás, fűtött ülőke, de végeredményben nem mondhatnám h nagyon odaverne egy fasza normál cserépkályhát.
Vitesd le jó mélyre a tűztér alját és akkor nem fog a bokátok sem fázni.... nem kell túlbonyolítani, hogy a füstjáratot mennyire hozasd le.stb.
Aki a 2 ajtóst ajánlja annak is megvannak az előnyei, de legnagyobb előnye az egy ajtósnak, hogy nem kell felemelni a tűzteret magasra így a fűtési magasság lejjebb lesz.Viszont nehezebb hamuzni, nem tudsz alulról levegőt adni.Nem tudod bezárni ajtót és csak az alsót nyitva hagyni. stb.
1 ajtósnál viszont a hamuban újra és újra rágyújthatsz és még inkább elég a hamu is, mert nem hullik le.
Mivel a két ajtós fentebb van a tűztér alja, könnyben tudod bepakolni.
Fatüzeléshez régebben az egyajtós volt meghatározva.
Hátsó légbevezetést csináltass, ha megoldható a külső levegő.
sur5al megoldása is nagyon jó!Nincs gond a két ajtóval sem.
Nem teljesen, de kb. A benzines láncfűrész üzemeltetése több költséggel járt, mint a fa maga. A fuvarok is ingyen voltak (cserébe én is segítettem valakinek stb.). Pedig lehetne ezeket forintosítani. Ahogy a munkát sem számoltam ugye, jó szokás szerint. Ez az a rész, amit van, aki örömmel megcsinál, de akárhogyan is, gáz esetén ezen a vonalon nem lehet fogni. Ha gázzal nem lenne drágább (jóval drágább), akkor is fával fűtenék. Ez 99%.
Abban pedig Sancibácsinak adok igazat, hogy fejlődésre szükség van.
De azért nem kell különlegesen kiemelni ezt és elriasztani mindenkit, aki neki akar vágni, mert az ökölszabályok és az alapismeretek megszerzése után legtöbb ember meg tud építeni egy normál kályhatípust
A 99%-ot meg azért írtam, mert ismerek még párat én is!
Ha neked azzal elintéződik az, hogy tök mindegy hány fokra optimalizálsz akkor mindegy is.És közben elintézed azzal, hogy maximum ritkábban fűtenek be, vagy nem raknak bele annyi tüzelőt.
Az ökölszabály továbbra is elegendő a tapasztalati értékekkel módosítva és te is ezt támasztottad alá.
Először külön akartam ajtót tenni a hamuzónak, de végül egy ajtó lett, de a hamuzó üríthető égő tűz esetén is. Így nem kellett csak egy helyen figyelnem a zárásra/tömítésre. Ami mondjuk nem tökéletes, de azért elég jó lett.
ettől persze neki valószínűleg kevesebbet kell fűtenie ahhoz, hogy ott 20 fok legyen, mint nekünk, hogy itt legyen 20 fok... de ez a hőérzetet és a ruhamennyiséget nem befolyásolja, lényeg, hogy 20 fok van bent... ennyi.:) és ha egyszer 20 fok van, akkor ülhetek én bárhová, az adott szék, kanapé, fotel, bármi ugyanúgy 20 fokos lesz, mert nyilván nem a falnak támasztom magam.:))
ezzel viszont nem tudok egyetérteni, bár szép tudományos alaposságal nem tudom elmagyarázni... viszont tény, hogy azonos hőmérsékletet --ugyanúgy felöltözve-- ugyanolyannak érzékelem a barátnőm 10 centis szigetelésű ytongból épült házában, mint a miénkben, ami nincs szigetelve és csak téglából van... attól, hogy tudom hogy nála fent van a szigetelés, és átmegyek hozzá a mi 20 fokunkból, az ő 20 fokában még nem fogom magamról ledobni a textilt:D
"de mit nem ismernek azon, ha hidegebb van, akkor fázol? ez ilyen egyszerű..."
Félreérted a dolgot, ez most nem a hőszigetelésről vagy a szobahőmérsékletről szól.
Ez a hősugárzós dolog arról szól, hogy
- ugyanaz az ember
- ugyanolyan levegő hőmérsékletű szobában
fázhat, ha a falak hidegek és melege lehet, ha a falak melegek.
Amikor ülsz a kedvenc foteledben és azt érzed, hogy "húz a fal/ablak", akkor tulajdonképpen a fal felőli bőrfelületed magasabb hősugárzásos hőleadását érzed.
(és ha nyáron klíma helyett pl fal/mennyezethűtést alkalmazol, ezért úszhatod meg töredék pénzből az üzemeltetést)
Az a dolog lényege, hogy mivel meleg falú lakában magasabb az ember hőérzete, ezért az ilyet elég alacsonyabb hőmérsékletűre felfűteni (itt vannak a forintok) és mégis pont ugyanolyan lesz az ember hőkomfort érzete.
És csak ez után jön az, hogy hőszigetelés nélküli falakat elég nehéz jó melegen tartani :)
Üdv! Nem pont idevág a kérdésem, de megpróbálom. Szerintem nagyjából érthető a kép. Téglából szeretnék egy sparheltet építeni egy régi vályogházba. Régi kemenvekéméy van, e mellett van 156 cm, 1 méter lenne maga a tűzhely, mellette lenne egy 55 cm-es előkészítőpult. A sütő lemezből lenne méretrehajtva, és egy régi kemenceajtó lenne rászerkesztve ajtónak. Azért döntöttem a lemez mellett, mert annak csinálok egy sínt, és cserélhető egyszerűen, valamint olcsóbb, és hamarabb átmelegszik. Igaz, nem tartja a hőt egyáltalán, de mivel nyáron is lenne használva, nem is baj. Tüzelő morzsolt csutka, száras csutka, apróbb fahulladékok. A piros jelöli a zárat, hogy süt vagy főz. Vélemény, kritika, valami? Mindent szivesen fogadok, első építésem lesz. Sajnos nagyobbat nem tudok, mert a vályoghoz nem akarom közel rakni. Ezért is hagyok el 50 centit. A sütő hossza mekkora legyen? Az biztos, hogy 55 széles, és 40 magas, de mélységét nem tudom.
de mit nem ismernek azon, ha hidegebb van, akkor fázol? ez ilyen egyszerű... ha szigetelve van a fal, akkor nyilván kevesebbet kell fűteni, mert a falak kívülről nem hűlnek úgy át... ennyi, ez köztudott:) aztán, hogy bent mi hogyan történik a hőleadással, meg hősugárzással, meg mittomén mivel, ezen a köznép annyira nem gondolkozik, annyit fűt, hogy jó legyen a hőérzet... ha szigetelt akkor kevesebbet, ha meg nem, akkor muszáj többet... senki nem hülye, mindenki tudja ezt... de ekkora feneket keríteni neki:))
Az nem rossz, de nekem 30e alatt lesz.:D Miért? Olcsó fa, gázcirkó kikapcsolva. Már meleg vizet sem készít. Jó, tudom, itt melegebb van (ma 14 fok, reggel 7), de nincs szigetelés, sőőőt! Egy hasonló méretű ház vezetékes gázzal fűtve (nem magyar 24 fokos szinten, hanem 18-19 fokra) 450-600eFt/szezon. De erről már értekeztünk. Arról is, hogy van, akinek ez nem fér bele a költségvetésbe, úgyhogy csak 15 fok alatt kapcsolja be a cirkót.
TV nincs, tűz van.:D Most mondjuk pólóban vagyok meg bermudában. 21-22 fok kb. Ejnye! Nem kéne így pazarolni. Bár, ha ilyen meleg lesz a tél, nem tudok elégszer begyújtani. A HMV miatt muszáj. Nehogy már bekapcsoljam a cirkót (nyári üzemmódra)!:DDD
Továbbra is biztos vagyok benne, hogy te sem számolgatsz túl sokat, mert nem sok mindenre mennél vele. Igazán jó hőigény számítás már olyan sok mindenből tevődik össze, hogy max saccolni tudsz. Te is írtad, hogy minden számít, mert szerinted 10szeres eltérés is lehet!Ennyire nem lehetsz precíz.
Volt már olyan, hogy csináltál egy kályhát és 2 év múlva dobtak a házra 20cm EPS-t?Vissza kellett menned, hogy elbontsd a kályhát?
Ugyanmár!Persze, hogy nem!
Megmondtad a frankót te is:
"Annak meg hogy most hány C fok van, annak a témához semmi köze nincs. Azt a tulajdonos/használó a famennyiséggel, illetve a begyújtások gyakoriságával szabályozza/korrigálja."
Ekkor baromságok után, ha ezt te így ki mered jelenteni akkor hagyjuk már azt a hőszígetelés témát amit te kiszámolgatsz!
Marad a 99% építi ahogy gondolja elvem!Aztán tudod írtad:” tulajdonos/használó a famennyiséggel, illetve a begyújtások gyakoriságával szabályozza/korrigálja."
az emberi test nemcsak az őt körülvevő levegőnek ad le hőt, hanem hősugárzással a környező felületeknek is (bútorok/falak/mennyezet). Ez a sugárzásos hőleadás arányosan annál nagyobb, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a hőt lesugárzó felület (bőröd + ruhád felülete) és a hősugárzást "vevő" felületek között. "
Nem mond már, hogy te mint kályhás kiszámolod a hőszükségletet pontosan!
Azt még csak elhiszem, hogy a jól ismert ökölszabályhoz képest módosítasz valamit, de hogy nekiállsz kiszámolgatni a falak és ablakok áteresztő képességét, meg megnézed, hogy pontosan hány rétegű az az ablak, milyen vastag a tokja, meg milyen hosszú a kémény és megméred a huzatát, mert nem mindegy, hogy falazott, vagy Leier, vagy hogy éppen hány készülék csatlakozik rá. Vagy, hogy mennyire nem tökéletes már az állapota, mert lassan béléscsövezni kell.
Olvasod te hogy miket írsz?
Hát a saját szavaidat vágod agyon az ilyenekkel:
"Ezeknek a hőigénye között tízszeres eltérés lehet!"
Kontra
"A házaknak meg nem kell energia tanúsítvány."
Bakker, hát baromira kellene, mert mint fentebb írtad nagy eltérés lehet.
vagy:
"A szigetelések ismeretében egy valamire való képzett/hozzáértő kályhás ki tudja számolni a hőszükségletet."
és később a képzésről:
"Az semmi, amit ott tanítanak, sajnos olyan gyenge a szakképzés színvonala.Ha érteni is akar/szeretne hozzá, akkor még az elméleti oldalhoz is rengeteget kell olvasni, informálódni, tanulni. Mert még a 30 évvel ezelőtti szintnél tartanak."
Akkor Te hol tanultad meg?Mérnők is vagy?Csak nem egy általad is hirdetett 3 napos workshopon lehet ilyeneket megtanulni?
"A ragasztás előtti felülettisztítás/portalanítás és mélyalapozás viszont még szerintem is kötelező." - ezt nem is vitattam, nálunk megtörtént.
A dübelezést sem a garancia miatt ajánlom, mivel ha sajátkezűleg szigetelsz, máris lőttek a garanciának!
A kétszeri vékonyabb szigetelés (főleg, ha a második réteg nem kerül fel, ahogy írod), vagy az egy alkalommal a két hidegebb oldal végleges szigetelés hasznosságáról lehetne vitatkozni, számolhatnánk hatékonyságot, anyag- és munkaköltség különbséget, mivel a második réteg felrakása előtt vissza kell csiszolni, újra alapozni, stb. de ez erre nem a megfelelő hely.
Egy jól hőszigetelt háznak lehet annyira kicsi az éves hőigénye, hogy az embernek eszébe sem jut spórolni, hiszen a marhakevésnek a másfélszerese sem túl sok :)
én mondjuk el tudnám viselni a hosszúnadrág+egy szál rövid ujjú póló kombinációt, a hosszú ujjú zavar a házimunkában... de amikor a legnagyobb télben azt látom, hogy spagettipántos topban plusz shortban feszítenek a hölgyek otthon.... na arra mondjuk nem vágyom:D
Én nem panaszkodom, a múlt héten, elég volt kétszer (reggel, este) egy-egy fél rakattot betenni, de csak bodza fűz, vékony akác botok ( a vastagabbakat a nagyobb hidegekre tartalékolom) stb... gagyi fákból, tegnap este 24 volt a gyerekeknél, ma reggel 22.3, meg is lepődtem, igy be sem gyújtottam ( 130 nm- ebből 20 nm nem tudok fával fűteni, csak ha megy a gáz akkor) sőt január 3. án reggel elmentünk itthonról és csak 5 én jöttünk haza. tehát 3 nap, és 16 ra tettema termosztátot biztos ami biztos, és 16.9 volt mikor hazaértünk, ugy hogy be sem kapcsolt, mert megnéztem a gázóra állást. Biztos lehetne jobb is a rendszer, a kandalló, a szigetelés de 2009 ben nem volt még grafitos, meg 10 centinél többet nem nagyon raktak. Az idei évet ( én áprilistól-áprilisig számolok)( fűtés és melegvíz), gáz+fa 100 e hufból megúszom. Sokat kéne rajta melózni, meg egyalni, hogy levigyem 80 ra, ez nekem nem ér annyit, csak bámulom a lángokat, a tvben ugy sincs semmi.
"maradjunk anyiban, hogy a hősugárzás egy elekromágneses hullám, aminek a sugárzó anyag fizikai jellemzőin és abszolút hőmérsékletén kívül másnak semmi köze sincs. Tök mindegy, milyen a környezete."
Világítsd meg számomra ezt egy példa segítségével:
Van egy meztelen emberi test, abszolút hőmérséklete legyen 309 K, emissziós tényezője legyen 0,9.
Azt állítod, hogy pusztán ezen kettő adat segítségével meg tudod határozni, hogy mennyi a hővesztesége hősugárzás útján bárhol és bármikor? Tehát szerinted ha ezt a meztelen embert beállítjuk egy kis (22 fokos levegőjű) szoba közepére, akkor pont ugyanúgy fogja érezni magát akár jegesek, akár 40 fokosak a szoba falai?
Ha elismerted, hogy tévedtél amikor azt írtad, hogy "Tök mindegy, milyen a környezete." akkor elárulom a helyes megfejtést ;)
Nekem sokkal inkább tűnik úgy, hogy kettőnk közül nem én vagyok az íráskényszeres. Mondjuk abban igazad van, hogy amikor valaki a hőátadást keveri a hősugárzással, majd ebből még messzemenő következtetést is képes levonni, akkor írni kell.
Szóval maradjunk anyiban, hogy a hősugárzás egy elekromágneses hullám, aminek a sugárzó anyag fizikai jellemzőin és abszolút hőmérsékletén kívül másnak semmi köze sincs. Tök mindegy, milyen a környezete.
"Azon a kísérleteden az alufólia hengerrel még egy kicsit dolgozni kellene...."
Az emberi test sugárzás útján történő hőleadását, annak fontosságát kívántam demonstrálni. Szerintem ezen nincs mit tovább dolgozni.
"Mert működik, csak nem azért, amiért példaként felhoztad."
Az, hogy hogy zajlik le ez a fizikai folyamat, az itt erősen offtopic téma.
Az alufólia henger belső felülete a kéz bőre számára olyan érzetet kelt, mintha a szoba falai kb 31 fokosak lennének, ennél tovább ebben a fórumban ne ragozzuk, ezzel foglakozó fórumokban pedig azért felesleges, mert a törzsolvasóknak napi rutin az ilyesmi.
"Életmentő fóliák, hőtükrök viselkednek így. Nem véletlen."
Valóban, az életmentő hőtükör takarók is pont ezt csinálják (kivéve azokon a pontokon, ahol hozzáér a megmentendőhöz, mert a hősugárzás/tükör csak akkor működik, ha a távolság több nullánál).
"És köze nincs hozzá, hogy a fólia, tulajdonképpen 15 vagy 25 fokos..."
Egyrészt nem is írtam sehol, hogy hány fokos legyen a fólia,
másrészt viszont a hőelnyelő/tükröző felület hőmérséklete igenis számít, persze egy jó hőtükör fóliánál a felület hőmérséklete kb tízszer kevésbé számít, mint nem nem-hőtükör szobafal esetén, másképpen mondva egy falnál tízszer fontosabb, hogy éppen hány fokos.
Esetleg a szomszéd a begyújtáskori kellemes illatnak :-)Köszi a választ,már megijedtem,h micsoda "népek" vannak itt is a fórumon,akik szemétégetőnek tekintik a kandallót...:-)
Hasonló dolog, ezen a télen kezdtük a "kályházást", előtte évekig a radiátor ontotta a meleget. Annak ellenére, hogy tudom, hogy melegebb van, mint korábban, a hideg radiátor eleinte olyan érzést keltett, mintha nem volna elég meleg a szobában.
Nálunk amúgy 10cm eps van, szintén csak ragasztva, ráadásul cigánykodva, sima csemperagasztóval. Még nem esett le :) Padláson azon az elven voltam, hogy inkább a legolcsóbb szart veszem meg, de dupla vastagságban, úgyhogy ott 20cm üveggyapot van. Hogy menniyt ér? Ugye az alapprobléma az, hogy sosem tudjuk meg, milyen lenne nélküle (párhuzamos valóság). De ha reggelre marad 19 fok a házban, az nem lehet olyan rossz.
"Nem árt, ha dübelezel is, mielőtt egy széllökés leszakítaná az egész szigetelést!"
Magyarországon sok tízezer épület van dübelezés nélkül hőszigetelve, mégis mindössze pár darabról tépte le a szél a szigetelést, ráadásul azok többsége is igen magas (sok emeletes) ház volt. Abban igazad van, hogy a gyártók előírásai alapján dübelezés nélkül lőttek mindenféle garanciának.
A ragasztás előtti felülettisztítás/portalanítás és mélyalapozás viszont még szerintem is kötelező. Régi épületnél pláne.
"Én inkább a két hidegebb oldalon raknám fel a végleges vastagságot, és következő lépésként a másik kettőt - így még az a veszély sem fenyegetne, hogy nem kerül fel a második réteg!"
Csakhogy nem sok fűtés megtakarítás lesz abban az évben...
Olyan, mintha én azt mondtam volna, hogy ha valaki fázik, de nincs sok pénze, akkor vegyen egy olcsó/vékony kabátot és jövőre vegyen hozzá egy másik ugyanolyat - te pedig azt ajánlod, hogy inkább vegyen egy fél jóvastag kabátot, hiszen ha a bal oldalán nincs kabát, már akkor is csak fele annyira fog fázni télen...
"b+ nálunk ha 22 alá esik a hömérséklet már fay meg mindenki"
Lehet, hogy tudod, lehet, hogy nem:
az emberi test nemcsak az őt körülvevő levegőnek ad le hőt, hanem hősugárzással a környező felületeknek is (bútorok/falak/mennyezet). Ez a sugárzásos hőleadás arányosan annál nagyobb, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a hőt lesugárzó felület (bőröd + ruhád felülete) és a hősugárzást "vevő" felületek között. A hőszigeteletlen házak falainak/mennyezetének belső felülete több fokkal hidegebb egy jól hőszigetelt házhoz képest, ezért az ilyen házakban azonos szobahőmérséklet esetén is jobban fázik az ember - másképp megfogalmazva egy rosszul hőszigetelt házban ugyanolyan komfort-érzethez magasabb szobahőmérsékletet kell tartani.
(azt is lehetne mondani, hogy egy ház hőszigetelése kétszer hoz hasznot: egyrészt a kisebb hőveszteséggel, másrészt az alacsonyabb szobahőmérséklet-igénnyel)Aki nem hiszi, hogy mennyire komoly dolog ez a hősugárzás, az csináljon egy darab alufóliából egy 15-20 cm átmérőjű hengert és dugja bele a kezét a közepibe. Olyan, mintha egy jó meleg kesztyűt húznánk a kezünkre.
az lesz, nagyon várom a jövő évet, mert eddig ez bizonyul a legjobb fának ami valaha volt nálam, bár tegnap este véletlenül, bekerült egy olajfűz, 5 kor gyujtottam be 1/2 adag, és este 10 kor még parázslott az az egy db, amugy még ilyen meleg van csak bodza, raklap stb lim-lom akác ágakkal fűtok.
Ez amúgy úgy van, ahogy ronkovik írta. Mi a gyerekekkel az egri gyerekorvosnál maradtunk a kiköltözés után is, úgyhogy én magamtól nem tudnám, hogy a helyi dr-nál mi a helyzet, de a barátnőm gyerekei itt vannak, és bizony ő gyakran szokta mondani, hogy állandóan velük van tele a rendelő, állandóan oda hordják a pulyákat, ha kell, ha nem.
Mondjuk amelyik azt mondja, hogy neki nem kell meleg gyerekpizsama, mert kisgatyában vannak, olyan meleg van odabent ilyenkor is, azon nem csodálkozom.... :))
És ennek kompenzációja miatt 35 éves korukra nagyszülőkké érnek társadalmunk eme megbecsült és nélkülözhetetlen tagjai....tisztelet a kivételnek...
Mellékesen megjegyzem, hogy ők hordják csak igazán orvoshoz az ivadékokat, mindenféle piszlicsáré szarokkal, ja és taxinak használják a mentőket.... illetve még hosszasan lehetne sorolni......
hát a mi dokinénink már a dedek újszülött korában is mindig azt mondta, hogy a lakóhőmérsékletet ne vigyük feljebb télen 20-21 foknál, fürdéshez legyen csak a fürdőben 24-25.... és ez újszülöttnek.
Segítséget,ill. információt szeretnék kérni. Albérletbe költöztünk ahol van egy cserépkályha is.eddig semmi baj nem volt vele,de tegnap hallatott egy nagy puffanást,amikor belenéztem láttam,hogy az első tégla közvetlen az ajtaja mellett elvált a többitől.Eleve törött volt.Szeretném kérdezni,hogy ílyen állapotában lehet e még használni vagy nem? Köszönöm a segítséget.
"Ehhez hozzáspórolsz másik 100 ezret és vásárolsz belőle 120 m2 7 centi vastag EPS hőszigetelőt + ragasztót + mélyalapozót és elkezded saját kezűleg felrakni a falra.
Ez a következő két év alatt már annyit spórol neked a gáz árán, hogy a padlás hőszigetelését megvastagíthasd a végleges 20-25 centire és a fal gőszigetelését is a végleges 15 centire."
Nem árt, ha dübelezel is, mielőtt egy széllökés leszakítaná az egész szigetelést!
Én inkább a két hidegebb oldalon raknám fel a végleges vastagságot, és következő lépésként a másik kettőt - így még az a veszély sem fenyegetne, hogy nem kerül fel a második réteg!
"szigetelni kellene. Ahogy írod, csak hitelből menne..."
Azt csak a parasztvakító "szakemberek" által megvezetett laikusok gondolják hogy hőszigeteléből csak az "egyből kétmillóért" verzió létezik. Egy okos energetikus a házadat megnézve felépíthet egy olyan logikai rendszert, ami néhány év alatt szinte önmagát kifizeti.
100 m2 hőszigeteletlen ház éves fűtésigénye elérheti a 25-30.000 kWh-t, ami egy vacak hatásfokú gázkazánnal és pazarló kiépítésű fűtésrendszerrel súlyosbítva simán felzabálhat évente 300 ezer forint árú gázt.
Egy lehetséges forgatókönyv:
- veszel 100 m2 10 centi vastag olcsó üveggyapotot (kb 50eFt-ért), leteríted a padlásra + hőszigeteled vele a fűtött helyiségeken kívül futó öszes fűtéscsövet
- veszel kb 10eFt értékű jó minőségű tömítőcsíkot és körbetömíted az öreg gerébtokos ablakaid BELSŐ szárnyait
Csak ez a kettő "apróság" lehet, hogy a következő évben megtakarít neked 70-100 ezer forint gázt.
Ehhez hozzáspórolsz másik 100 ezret és vásárolsz belőle 120 m2 7 centi vastag EPS hőszigetelőt + ragasztót + mélyalapozót és elkezded saját kezűleg felrakni a falra.
Ez a következő két év alatt már annyit spórol neked a gáz árán, hogy a padlás hőszigetelését megvastagíthasd a végleges 20-25 centire és a fal gőszigetelését is a végleges 15 centire.
Ez így már évente annyit spórol az eredeti gázköltségből, amennyiből már a következő évben meg tudsz venni egy korszerű (NEM kondenzációs) gázkazánt.
És így tovább... hitel NÉLKÜL.
Ez az elmélet. Persze ez a valóságban úgy szokott történni, hogy
- már az első pontnál befullad a terv, mivel a padláson van összesen kb 5 ezer forint értékű "kincs", amit ugye nem lehet kidobni, ezért aztán nem lehet leteríteni azt az üveggyapotot, amivel aztán 50 ezret lehetne spórolni minden évben
- az a család, amelyik addig minden évben ki tudta izzadni az évi 300 ezret gázra, az a negyedik évtől hirtelen rájön, hogy a felszabadult összegből hőszigetelés tovább-vastagítás helyett inkább nyaralni megy, hiszen az okos szomszéd is azt monta, hogy bőven elég a falra a 7 centi meg a padláson a 10 centi.
Szigetelni szépen lassan folyamatosan is lehet. Minden héten veszel egy bála 10-es polisztirol és nyáron pár hónap alatt fel is rakahatod. Elkezded a legláthatatlanabb oldalon, mire végzel vele, profi is vagy. Egy ismerősöm így szigetelte le a családi házát, igaz létrázott sokat, a végére sikerült. Kizárólag polisztirol ragasztóra meg még a dűbelekre költött. 300-ból megvolt a ház, a színezéssel még vár, mert ahhoz állvány kell.
Nem értek hozzá, de ahogy itt kivettem az írásokból egy jobb kályha is 300-500, de ha tömeg, akkor akár 600.000 HUF-tól indul. Nos, nem tudom, mekkora a házad külső falainak mérete, de azt gondolom, hogy a szigetelés bekerülési költsége nem sokkal lenne több?! Főleg ha csak az anyagot veszed meg, a többi meg kalákában. A szín meg ráér! Persze, lehet, hogy tévedek!
De ami biztos. Ha belekezdesz, akkor érdemes egy jobbat építtetni. Ha kandalló vagy kandallókályha, akkor meg egy jobbat venni. Ugyan drágák, de nem véletlenül drágábbak. Hosszú távon biztosan olcsóbb, mintha valami rossz kompromisszumot kötnél, és egy gyengébb minőséget, tudást vennél, nem is annyival olcsóbban. Tudod, az olcsó sokszor néha drágább!
Jó szakember, jó kályha... na az sem olcsó!.. de biztosan jobban megéri!
Tudom, hogy teljes mértékben igazad van: szigetelni kellene.
Ahogy írod, csak hitelből menne...DE a mai világban rendkívül ódzkodom hiteltől, egy 15eFt.-os hitelen kívül hál'Istennek nincs több és nem is nagyon akarok, még ha az is lenne a logikus. Onnantól kezdve ki vagyok szolgáltatva, mind a munkáltatómnak, mind a rendszernek - ezt nem akarom...
Ahogy már a "szombaton nem dolgozó testvéreink" is megmondták: A mai világban nem tankokkal, hanem bankokkal kell egy országot leigázni.
Egyelőre marad a logikátlan magas fűtési költség...
Az említett kályhákkal kapcsolatosan tud valaki tanácsot adni?
Teljes mértékben igazad vagyon és egyet is kell veled értenem. Persze, hogy fejlődik, hiszen vannak új anyagok és eljárások. És igen, nekünk szinte minden új, amit esetleg kint már vagy 20 éve építgetnek.... az az, viszonyítás kérdése, de innen nézve fejlődés.
Feltehetőleg nem olvastad el a Tmában az összes hozzászólást. Én nem is ezt vontam kétségbe!!! Csak kértem egyes iparos urakat, hogy ne nagyon adjunk elő azt, hogy mekkora elsajátíthatatlan, átlagember által megérthetetlen nagy tudás szükségeltetik, amitől nekünk, akinek nem kályhás a szakmánk, azonnal össze kell magunkat csinálnunk.
Ez, (és itt nem alázni szeretnék, vagy kétségbe vonni tudást és műveltséget) bárhonnan is nézem, csak egy szakma. És hagy ne essek hanyatt attól, hogy valaki a szakmájában profi. Egy igényes embertől el is várom, hogy abban profi és naprakész legyen. Mert, ha és amennyiben nem az, akkor nem megy neki, és ugyi ami nem megy, azt nem kell erőltetni.
Ha ez a feltevésem igaz, akkor annak is igaznak kell lenni, amiből a vita kiindult. Miért is baj az, ha egy kicsit konyít a megrendelő a szakmához! Hiszen nem megtanulhatatlan, tehát a mesternek nem a konkurenciától kell tartania, hanem a saját tudatlanságától! Talán ezért nem kéne túlmisztifikálni.
Minden más példa csak azért lett megemlítve, hogy könnyebben megérthető legyen.... bár még így sem ment mindenkinek.....
Ahogy olvashattad, nem csak a kertemben keletkező tüzelnivalóm van, hanem egyéb helyekről kapotam rétegelt fát, raklapot stb is (volt hogy több köbméter rétegelt fám volt, e szezonba is lett 30-40 raklapom) És (sajna) rokonságban több telek, nyaraló van, mindenhonnan jön valami, ha már nekem kell gondozni őket.
Ha egy 2500 m2 -es telek, van akkor stimmelhet. Amúgy túlzás. Én is összeboronálok kb. 5 -6 mázsát, de az édeskevés.
Régen amikor minden kertészeti és mezőgazdasági hulladékot fűtésre használtak, összejöhetet pl. egy középparasztgazdaságban a fűtésre való. Csakhogy a középparaszt is egy szobát és egy konyhát fűtött mégha volt is neki még egy pluszszobája.
Nem tudom más hogy van vele, de én 90%-ig fával tűzelek, de még soha nem vettem fát az elmúlt 10 évben. Igaz sokat dolgozom vele és mindent felhasználok: ágakat, rőzsét, venyigét, épitési bontott fát,butort, kiszáradt gyümölcsfát (most száradt ki 8 db 50 éves 15 m magas fenyőfám- jövőre tűzelem), raklapot, hulladék rétegelt fát ...
A fa ára mindig pont annyira a lehető legmagasabb lesz, amilyen áron ÉPPEN elfogy az összes, amit abban a szezonban "mindenáron" el akartak adni. Ha szezon végén marad belőle, akkor lejjebb megy az ár, ha viszont már a szezon közepén már alig van, akkor az egekbe szökik. Ebből következően minden ember, aki a gázfűtésről fatüzelésre áll át, az a tűzifa árát növeli és ha a tél nem túl hideg (nem fogy a tűzifa = miből nyaral a fakereskedő), az meg a fa árát csökkenti.
Ha nagyon felszalad a fa ára, akkor
- sok ember rá fog jönni, hogy egy jó hőszigetelés után a régi gázkazán sem fogyaszt többet, mintha fával tüzelne.
- aki viszont elég élelmes ahhoz, hogy továbbra is viszonylag olcsón legyen száraz tűzifája (az olcsót és a szárazat csakis együtt szabadna értelmezni!!!), annak még magasabb faárak mellett is meg fogja érni a fatüzelés.
A harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lassan visszatérünk a gázhoz, ha a fa árát nem viszik lejjebb!