Engem villanyszereles arak erdekelnenek, vettem egy laskast es szeretnem a teljes villanyvezetekhalozatot felujitani, es ehhez erdekelnenek arak, hogy egyaltalan, hogyan szamoljak, meterben?, ranezesre?
Illetve egy-ket szakmai kerdesem is lenne
Miert van az, hogy a legtobb villanyszerelo kicsi muanyagcsoveket hasznal (kb. 2-3 cm) a nagyok helyett (6-9)?Kevesebbet kell vesni?, mert ezekkel tobbszor jartam ugy, hogy vagy mar nem fert bele a kovetkezo drot, vagy csak alig.
Illetve, hogy lehetseges-e kotodobozok nelkuli villanyszerelest kerni?
Ha már úgyis alunál tartunk. A vezérelt áramom nekem az órából (elég vastag, 6-os? 8-as?) alu vezetéken jön ki (16A az óra), és egy sorkapocs van az óra után, onnantól asszem' 4-es sodrott réz a kismegszakítóhoz majd tovább a bojlerig.
Azon túl hogy nem túl szabályos, a sorkapocs nincs elrejtve (a régi óraszekrényben látszik, időnként meg szoktam húzni, de nem nagyon lehet rajta), mit tudok tenni ezügyben? Ez ugye a tipikus nemszeretem réz sorkapocs, alu vezeték.
Simán cserélném a sorkapcsot (nem rugós) ha tudnám mire. Sima csavaros, de olyan brutál hogy szerintem 10-es vagy 12-es alu is beleférne.
Ahol dolgozom, pont 2 hete éjjel egy rézvezetékes Wago kötés 100-as dobozban gyulladt ki éjszaka, olyannyira hogy a tűzoltóság is kint volt miatta. Ha nincs tűzjelző rendszer, bizony nagyobb baj is lehetett volna belőle. Kb. 10 éves kötésről van szó. Ha nem felejtem el, és megvan még a doboz akkor csinálok róla képeket.
Egyébként az Alu. vezeték nyomóerő hatására hajlamos a "megfolyásra" ezért kellett az ütemezett karbantarások során utánhúzni a kötő-csatlakozó elemeket, illetve rugós alátéteket alkalmazni. Nem hiszem hogy a WAGÓ ezt 100% ig meg tudja valósítani (akár pasztával is)mondjuk 20 éven át egy padláson vagy pincében...
Ez a WAGO pasztázás egyébként bevett dolog? Ki állapítja meg egy tűz után pl.: hogy volt-e paszta, és az megfelelően volt-e használva ? Nagyon "paraszthajszálas" játék ez..
Volt sokszor szó róla, hogy aluvezetékhez csak pasztával szabad alkalmazni a Wago-t. Lassan tizenéve még 1 helyen nem volt vele gondom ahol réz vezetékre alkalmaztam. Mint irtam amikor bejött az országba a Wago akkor 2 szer én is paszta nélkül kötöttem alut, és mindkétszer hasonló jelenség lett elég hamar.
Sziasztok! szerintem a WAGO a ludas ,mert csak a kötési végek olvadtak,--legalábbis a képeken. persze azért az eleje bűzlik: NEM LESSZ ITT SEMMI /1-2 lámpa , rádió, asztali számológép / hisz ez iroda!S aki ezt beveszi na az a balek! mert helységenként 5-10 asztal : számitógéppel , fénymásolóval s minden kitalálható vackkal +az étkező mint 2 lakás együttvéve( több helyen láttam 2-2 micrót, 4 kávéfőző/viz/tea forralót, mosogatógépet,grillsütőket, vill. főzőlapot/2-t/1 konyha pulton)
Tűzálló kábel ,pl NHXH-J E90/ FE-180 olyan tartószerkezettel szerelve,ami együtt megfelel a funkcifenntartási követelményeknek (pl ilyen bilinccsel+dübellel,esetleg kábeltálcán)
Ha ilyen kábelen kötést kell csinálni akkor a doboznak is megfelelőnek kell lennie,de méginkább a megfelelőségi nyilatkozatának.
Valójában egy lángálló doboz narancssárgára festve,porcelán sorkapcsokkal.
Szerintem az a T dugó ha nem keskeny kettősszigetelésű csatlakozóval megy tovább akkor szabálytalan. Különben varrodába láttam már 3 fázisú T dugot. Ezek se CE jelőlésüek.......
Bocs nem volt egyértelmű. Szóval ha egy fémvázas házikó van akkor az biztos be van kötve, illetve ha nincs akkor sem a kamera telepitő gondja. A kamera házat ha van rajta földelőcsavar! akkor be kell kötni.
Régebbi szabvány szerint csak a hidegpadlós helyiségekbe kellett "földelt" konnektort tenni. Nálunk is (1971-es ház) csak a fürdőben, ill. konyhában volt ilyen, amíg fel nem lett újítva a rendszer. Szomszédok nem nyúltak hozzá, az egyiknek a Lehel fagyasztóláda meg földelés nélküli konnektorból. Mondtam neki, hogy életveszélyes, megijedt, ígérte, hogy megcsináltatja. Persze azóta is ugyanúgy használja...