Ha 1 helyen megcsinálnák, annak visszhangja lenne és akkor lépéseket tennének a lakók. Vagy a kapu alatti fogadóba kisebb értéket tenni, majd ha naponta kell gyorsszolgálatnak kifizetni a cseréért 20e-t akkor lépnének.
Te csak a saját lakásodban turkálhatsz, a plombált részhez nem nyúlhatsz. A te lakásodban max 32A lehet. Hol akarsz te 100A-es kötést készíteni? A lépcsőházi betápban?
Ott normális ellenőrzés, és ebből kifolyólag normális kivitelezés is van. Elfogadott, méretlen, és mért tervek hiányában nem veszik át.
Nálunk lofax sincs. Ki ellenőriz? Egy olyan ember, akit a "szakik" tízóraiért küldték a boltba, mert másra nem volt jó. Ismerem személyesen.
Megaztán olyanok gányolnak, "minősített szerelőként", aki a PEN vezetőt nullának hívja, aki azt sem tudja hol kell szétválasztani, aki azt sem tudja hol kell földelni, aki átvezeti a mérőn..... stb. Alapvető hiányosságok vannak.
Szerintem a közös képviselő tehetne az ügyért vagy legalább is megpróbálhatná.Persze az érdekes hogy állami szinten támogatják a szigetelést kivülről,de pl,gáz,és villamos hálózat felújítási alapról még nem hallotam.De lehet hogy az önkormányzatnak van rá kerete.Persze mindenhez kell önerő:)
Nehéz ügy ,voltam egy pár közgyűlésen,de sehol nem lett belőle munka:)Egyik helyen mondta is a kkv.legjobb lenne ha leégne ,mert másképp nem szavazzák meg a lakók a fővezeték cserét:)
Azért érdekes, hogy a gázmüvek ha balesetveszélyes a társasház belső vezetéke elzárja a főcsapot. Az Elmű mért kapcsol le ilyen esetben. Hisz ha az elöbbi kötés a nullázón van akkor történhetnek szép dolgok.... Addig amig nem kapcsolnak le az emberek nem hajlandóak lépni. A pénzhiány persze létezik, de erre való hivatkozással a gázmüvek se kapcsol vissza.....
Már megbocsáss de egyre zavarosabb a történet:) Ki jön az ELMŰ-s kékruhás,és részeg,meg számla jön 60 e-röl.Na az ELMŰS -NEM megy ki,ergó számla sincs, vagy ha ki is megy azt mondja hívjatok szerelőt ez nem az ő gondjuk,persze lehet hogy megcsinálja ha szépen kéred ,de az nem lesz számlás:) A kiszállás nincs 60e ft.Meg kiszámláz 25A-t ??? mi van? mit számláz ki? 32A -ig ingyenes:) Meg most már 70-ér jön ki egy másik kékruhás és nincs létrája?ez is ELMŰ-s?
Amúgy értem mi a bajod,régi a hálózat és azt vártad hogy majd kicseréli a szolgáltató ingyen:) Van benne valami ,lehetne így is régen ez ment.De mivel a lakók megvették az épületet, övék lett a gond is.Persze lehet mondani hogy átverték őket:) Ja ! mondjuk egy 6-8 millát érő lakást vettek kb 5-600 ezerért:) Ez jó? és még utána lehet kérni hogy aggyá mééég! Persze a lakó aki megvette az egyből eltolta haszonnal.ennyi!Tudom szoktam járni társasházakba,régi háznál ez van,közös költségből kéne állni az ilyen beruházásokat,de általában nincs pénz:(
Na mindegy csak azért mentem ennyire bele mert itt vannak szakemberek is akik ebből élnek,naprakészek.Ők nem fognak bedőlni a részeg ELMŰS-60-ezerért,meg a 25A számlázásró szóló sztorinak.Persze azért jól hangzik:)) A gond ettől még fenn áll tudom,de szerintem értesd meg a lakókkal hogy mi az ábra.Nem hiszem hogy menni fog de hátha!:)
jó, majd mikor éjjel egykor fürdőköpenyben futok a poroltóért legközelebb, akkor is megvárom, hátha a tüzoltó mégis ügyesebben olt, ha addig belekap a fába, aztán kicsit átterjed a tetőre, majd a kezemet töredelem közben
én sajnos láttam min folyt át egyik este 92A, direkt felvittem a kalatfogót, nem is lepett meg hogy az udvar tulfeléből hallhatóan cicereg, (nem a tücskök költöztek be melegedni) az lepett meg, hogy még nem izzik
hirtelen mást nem tudtam, megtekertem mégegyszer és elkussolt, de én itt lakok mellette 20méterrel, nem akárhonnan osztom az eszet seholfalu piripócsról
esetleg kihivom 70ezerért a kékruhást, dülöngéjjék má föl bátyám a ház létrájára, (merhogy ő nem tud létrát kihozni, akkora neki NINCSEN) cicereg az a deróóót, oszt tekerjen egy szoritót rá rézbűl..
hátja, most nincsen felelős, az a legjobb, mindenki mossa kezeit, aztán akár maradjon is igy, kijön még a gyorsszolgálat évi 10-15ször MMfalat betoldani, ilyen szénnéégő szorítót installálni, tüzoltók se unatkoznak, mindenki "joljár"
na, akkor mutassa az elmű a nyilatkozatokat, főleg amig a ház többségi tulajdona önkormányzati volt
egyet nem fog tudni mutatni, de azért jó volt szép lassan a tulajdont eladni a lakóknak, akiknek fogalmuk nem volt, hogy egy villanymáglyát vettek maguknak
de mostmár nem is az elműre, meg a helyzetre vagyok a legpipább...
hanem az ilyen gyorszolgálat című kóklerekre, ahol kijön 2 alkoholista, betesz egy máshonnan bontott alu MM fal darabot réz szorítóval 3tekerés szigszalaggal a méretlenbe, majd köd előttem, ködd utánam..
majd jön a számla, kiszállással 60ezer...**nyád..!
Én elégsok bolylert javítok, mert itt falun nincs hova átpaszolni.
A sarusvezetékkel egyetértek, de azt csak nemkelletvólna lerontani. Sok 20 éves bolylerban találok még eredeti vezetéket, énmeg amit kicserélek félévmulva szétég.
Az ujításokkal csak ártottak, sokat szenvedtünk a csavarokkal mert mire felrakod a szerelőlapot, fele csavar kiszóródik. Most a K tipusnál a tömitésel ezt megoldotta, de itt meg a csavar helye szerencsétlen, na és a régi bevált anódtarón is módosított, most átfurta a fenéklapot, szeheted szét ujra.
Szerintem ezel a hókioldóval az a probléma hogy közösházban van a szabályzóva és minden szabályzó kapcsoláskor megrezzen. Ezek a biztonsági kütyűk nagyon érzékenyek, én az egérfogóhoz szoktam hasonlítani, nagyrugóeröt kell betárolni és nagyon érzékeny kioldóval működésbe hozni. Az egérfogó is sokszor lecsap egérnélkül is.
Igazából ez egy furcsa jogi dolog. A ház hálózata a házé.Minden egyes energia bővítési igénybejelentésnél a háznak nyilatkozni kell a szolgáltató felé hogy hozzájárul , hogy az ő vagyis a ház hálózatán keresztül legyen kielégítve a fogyasztó igénye. Nos ki nyilatkozott felelőtlenül? Szerződésileg a hálózatért az Elmü csak a csatlakozási pontig felel mivel ez az ő tulajdona. Vagy pl ha egy mérő zárlatos lenne és kigyulladna (ez is előfordult már) akkor a szolgáltató a hunyó mivel ez is az ő tulajdona.
hogyne, nekifogok felújítani a házat..tűzvédelmi főkapcsoló..haha..
egyébként ezt kinek kéne tudni, hogy nem fogja az 1940es hálózat elbírni, ha nem az elműnek, aki kiszámlázza a lakásonkánt 25ampert, meg a fogyasztást is, ha meg leég a ház, ő nagyon fogja sajnálni?
nincsen olyan lépcsőház, nyitott udvar
doboz csere nem lesz, nem a teljes felújítás hanem az élet és vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető tákolások megszüntetése a cél
Néha azért felmerül bennem a kérdés hogy ezeket a "modern készülékeket egyáltalán látta a MEEI , vagy most már ezt sem kell a nagy liberalizmus jegyében?
Avval az egy anyával kontrázod,gondolom észrevetted hogy magában a szorítóban is van menet?:) Na mindegy ma már nem elfogadott ,mert legalább 2 helyen kell hogy szorítson.Többféle kötőelem létezik,ilyen is 2 csavaros alu-ból.Vagy Kleinhaus sorkapocs amin átfuttatod a felszállót,nem kell elvágni,vagy Hensel stb.........
Azért így olvasva komplexebb lehet a dolog.Az olvadó biztosító csak 63A -ig van.Ha már azt verdesi akkor nem biztos hogy elég a mostani keresztmetszet.Mondod hogy kicseréled rézre,és raksz késest.O.k ez a módja,gondolom lesz csatlakozó főelosztó,tűzvédelmi főkapcsoló stb...Remélhetőleg a bejövő(kábelfej)elég lesz:) Tehát cseréled a gerincet,biztos befér a mostani csőbe,szerintem nem:) A "leágazások kultúrált szigetelt kültéri kötése" mondat nekem is fejtörést okozott:) Milyen kültéri leágazás? Ha lépcsőházi leágazásokra gondolsz ,akkor ne sokat agyalj:) az nem kültéri,gondolom most kb 200x200 as fa doboz van fém ajtóval.Na ezt szépen kicseréled plombázhatóra,veszel kötőelemet oszt1 jó napot:)
Én már nem is javítok bojlert mert egy fos lett a Hajdú is... Amikor a korlátozóval egybeépített fűtőbetétre rátolós szabályzóval OBIZ-tam ezt végleg eldöntöttem.. Állandóan áthúz a páralecsapódás miatt, és gyönyörűen megáll benne a víz (pedig vadiúj bojler volt).
Én is otthagytam két kiszállás után..mondtam a tulajnak, hogy nem kérek pénzt,csak hadjon vele békén....:)
100éves villamos hálózat, régi soklakásos ház, persze mindenütt 25amper, elmű hohó férgek gyülekezete :(
azthiszem nem kell részleteznem milyen a hálózat, ezt inkább ne akard látni :D
mostmár az a baj, maga a több lakást ellátó gerinc is annyi helyen van toldva, az ég le, nem az olvadó megy ki a fadobozban
most azt találtam ki felteszek késes biztiket és kicserélm a gerincet egy darab jó minőségű rézre, csak a leágazások kultúrált szigetelt kültéri kötése okoz egy kis fejtörést
Most szoptam egy ilyen Hajdúval. Rohadjon meg a kitalálója. Kiment a hőkorlátozója, kicseréltem. Két nap múlva ismét. Akkor vissza lehetett nyomni. Ezután minden nap előadta a leoldást. Újból kicseréltem. Ismét ezt produkálta. Szétszedtük, egy fél marék vízkő jött ki belőle. Kiderült 1 éves a bojler. Újabb hőfokszabályzós komplett egység csere. Ismét leoldogat. Hőfokszabályzó persze végig középállásban! Megoldás: visszaadtam a fazonnak a hőkorlátozó árát és mondtam, hogy csináljon amit akar nem tudom a megoldást. Azóta ő már a 3.-at cseréli benne.
Ezek az olasz bojlerek és most már a Hajdúk is, melyek olasz belsővel rendelkeznek, nagyon jók az olasz minőségű vizekhez. 8 - 10 évig elmennek, akkor kezdenek vízkövesedni, és ott nem szerelgetik, hanem kicserélik. Na ezt felejtették szem előtt tartani a Hajdú megújításánál. Itt rettentően kemény a víz 2 évente pucolni kellene. Ezeket a szarokat lehetetlen.
Mondtam, hogy cserélni kell. Lehet itt esszézni, hogy B vagy C kell helyette, vagy nagyobb értékű, stb. Egyszerűen csere kellet, ez be is igazolódott. Mechanikailag elfáradt. Hogy miért ilyen hamar, az más dolog. Ha eddig jó volt a B és nincs plusz fogyasztó rajta ezután is jó lesz a B-s.
Látni kéne a helyszínt, most mi égett el? Késes biztosítód van? és ott égett el a csavaros kötés vagy mi? 100 A nem olyan nagy max 50-es lehet a kábeled,van hozzá érvég,utána sarú(amúgy nem alu.csak horganyzott)Ha egyről beszélünk:)
végül is csere lett belőle, mert ugyan két 100-as izzónál meg se pisszent a zizis, de az új a mikroval is kussban van. majd kicseréltetem a bótban a rosszat, aztán lesz tartalék megint...
Wago, Weidmüller, Phoenix Contact, mind gyárt ekkorát is. Még 185-ös kábelhez is láttam sorkapcsot. De ott vannak még a sarus kötőelemek is, a bőség zavara van. :)
gondoltam mégse avval mennék a boltba, hogy ugy akarok 100ampert szerelni, azt sem tudom mit akarok, hátha 1-2 tippel jobban át tudom gondolni előre, mire lesz szükség
lenne egy kérdésem, ha már itt a kötésekről volt vita megint
nagyáramú (60-100A) kötésekre mit kell korszerű előírások szerint használni?
az "elmű" (vállakozó) által az alura erőszakolt réz csavaros szorítók, (nemértem azt a dolgot, semmi rugalmasság nincsen benne, ugy meg hogyan??) sőt a legújabb "csupaszolásmentes" csoda már többször szénné égett, most legutobb a vezeték porladt szigetelő aluoxiddá a tulterhelés a hőingadozás és egyértelműn a kötés túlhevülése miatt
esetleg ujrakötnénk rézzel, bár nem kis összeg, de jobban bírja, mert előbbutobb TÉNYLEG leég a ház...
100ampreket ha lehet nem forrasztanék, csavargatnék, ekkora sorkapcsot nem is láttam, vago sem ez a kategória, akkor mi jöhet szóba?
Akkor ez azt jelenti hogy a szétesés helyén álló, 45 fokra állított, de havonta egyszer 90 fokos vizet adó (de nem lefújó) termosztátot még most vegyem meg és nézzem rajta a made in italy feliratot ? :) vagy inkább :(
Eléggé anyagilag taccsra tettük magunkat a fürdőszobafelújítással, a bojler meg a garázsban van, a padló döngölt föld a sávalapok alatt... Gondoltam 1-2 évet talán kibír. Vízkőtelenítés ohne, egyrészt nem 60 fokra van állítva, másrészt tisztán esővízzel üzemel.
Fadobozt nem óhajtok cserélni :) Mikor vettem a lakást már ez volt, 25A-es biztivel, nekem elég. Akkor kijött egy szerelő, aki a plombát cserélte, tőle akkor megkérdeztem, hogy mennyiért cserélné, modta majd visszahív, azt nem hívott...nekem meg volt más dolgom is, mind1, ha nem ég le, marad egyelőre az ALU...Ha meg elég, mindenképp ki kell cserélni, mert épp hogy elég volt hosszra az új lakáselosztóhoz...
van cserém, holnap megnézem előtte (ma nem volt eszemben), hogy ha csak a normál terhelés (néhány lámpa) van rajta, mit szól. a mikro ideiglenesen van itt, ez egy még el nem készült hálószoba, csak most "műhelynek" használom, és itt melegítem a kajám is. kb 4 hónapja készülök a mikrot átvinni a konyhába (kb 5 m innen), de nem egyszerű... :-D
ma azt vettem észre, hogy egy b10-es kismegszakítóm elég hangosan zizeg, ha terhelés van a körön. ha oldalról megpofozom (pont a szélső az), akkor kicsit vált a zizegés, ha meg picit megnyomom a többi felé, akkor majdnem teljesen abbahagyja. onnan vettem észre, hogy a mikrót indítva lecsapta a biztit, ami előtte nem fordult elő. a csavarjain próbáltam hózni, de nem voltak kilazulva. készítsem elő a tartalékot? (egyébként merlin a drága...)
Nekem is ez volt, kollégához valak iodahozott egy szatyor romot, hogy rakja össze, ez meg majdnem elküldte a júzert. Mondom vaze, ha ismerem az anyagot, forrást, márkát, minősége nekem megfelel, mert én is ebből melózom, akkor ez nekem csak jó, mert nem áll bent a lóvém, nem szopok garival, jónapot.
Összevésem mit honna, eltetetem a nevére (oszt más meg összekalapálja).
Höhö, előpbb írtam :-) Ebben egyik kolégát nem értem, aki azt mondta, hogy eddig minden melóját kifizették, ráadásul határidőre. Szerintetek is lódított?
Én egyszer mentem bontani is, de most éppen 2 éve nem fizető webtárhelyes ügyfelemmel kaptam össze (sok vizet nem zavar alapon hagytam a csudába). Sürgősen kellett az oldal, szokás szerint azt sem tudtam mi a számlázási cím. Működik, "majd holnap". Eltelt 2 év, most kitalálták, hogy elviszik, mert a pályázat, nagy lóvé, apuci haver cége majd üzemelteti tovább, mert az "jobb". Én egyből éreztem, hoyg szopó, lecsaptam minden hátsó kaput. Rinyáltak, hogy de hozzuk össze, nem tudták nyom nélkül átköltöztetni, nem megy 3 napja. Emlegettem, hogy jaja, de arra emlékeznek-e, hogy hozzám 2 órán belül jött át, működött? Igen, elismernek, tisztelnek, fizetni fognak. Ez volt szeptemberben. Aztán webet szépen átrángatták, levelezés itt maradt. Néha rákérdeztem, "majd". Egyik este elborult az agyam, letiltottam majdnem 60 postafiókot, meg is állt az élet, reggel már telefon/mail hegyek. Csak a fizetésről nem szólt egyik sem. Most 1 hét nem működés után elvitték a levelezést is. Oszt ennyi. Gondolom ismerősek az ilyen dolgok.
Ma is vitatkoztam júzerrel, hogy "ő nem olyan". Mondom nehéz lesz pont nekem elmesélni, mikor az előtte lévő 700 emberből 700 szopatott be, ráadásul itt néha éves fenntartásopkról van szó, évi 1-2eer forint. Nekem év végén itt van mondjuk 400 júzer, az átlag 1.500 pénzével, de 5 évre előre fizetve. Az 3 millió forint, amit átlag 6ezer forintokból kell behajtanom :-/ Én sem vagyok mindig erős a papírmunkában, de júzert meg kell fogni oszt kész, a fizetési morál meg lófasz, ígéret is lófasz. Van akinek papír, lófasz nélkül bármit adok, meg "majd kifizeti", de legtöbbször már papírral sem.
Én már úgy csinálom ,hogy nem kérek pénzt előre,kiszámoljuk mi kell a palival találkozok a vill.szer bolt előtt és ő fizet.Persze a kedvezményem az ugrott neki de mindegy,igy bizalmasabbak!A fizetésre ütemtervet írunk.
22 kettőt írtam,de mindegy.Plombálásal együtt nagyon baráti elhiheted:) Mondjuk a a 19.az necces annak utána kéne járni. A fadoboz nem szabványos az gondolom tudod:) Olcsóbbat nem találsz azt most mondom:)de azért vannak még csodák!A részleteket nem tárgyalnám tovább itt!
Ez az előre, meg a közben fizetés ez necces. Én kcisiben is eljutottam odáig, hogy akárkinek nem is adok ajánlatot, oszt jónapot, ahol meg melózom, ott köszönéskor repül egy résszámla, de még így is beszívtam, hogy nem kp fizettek, mert főnök éppen akkor eltűnt, titkárcsaj hümmögött, 2 napos melónál utalgatni sem egyszerű, mert előbb megcsináloom, mint utalják. Aztán jól hoppon maradtam. Amikor hetes meló van, vagy a végén _csk én_ tudom megkalapálni a szöget, amitől az egész összeáll, akkor működhet, de így is gyakran a meló felét másnak kifizetik utána, csak olcsóbb legyen, vagy átverős.
Az is tapasztalat, hogy már többen vagyunk, néha júzer közli, hogy én menjek, ne a másik kolléga, mert csak. Ilyenkor különösen lehet sakkozni a logisztikát.
A munka kész. Időre. Átvéve. Működik. Igennagyonfaszányos. Tetszik anyunak, apunak, anyósnak. Mindenkinek tetszik.
Csak amikor fizetni kellene a hátralevő összeget, akkor..........
Most épp nincsen pénzem, de tudod ..... egy cégnek ennyi tartalékja kell, hogy legyen ...... csak még egy hét, csak még ketttő, áááááá egy hónapot ugye tudsz várni. stb. stb.
Oszt' amikor hínak, hogy megvan a pénz, akkor látom az új plazmát a nappaliban. Látván a buta arcomat jön is a magyarázat: "tudod, akcijós vótt"
Na nekem nincs sajnos megbizhatonak mondott villanyszerelo ismerosom (gazos, vizes se), kifogok hivni parat arajanlatert ha nem tud egy ismerosom se ajanlani, es kivancsi vagyok, hogy mennyi kontar lesz koztuk.
Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak mesterek tekinteteben (nem csak villanyszereles, hanem barmi).
En mar annak orulni gogok ha vki osszetud hozni egy rendes arajanlatot, anyag, munkakoltseg, ido bontasban. De majd beszamolok a tapasztalatokrol ;)
Legyek en tul pesszimista es jojjon csupa jo szaki.
Es baromira nem csak az ar szamit, hanem az, hogy az ember megtudjon bizni a szereloben. Aki afa, garancia, referencia, nelkul feketen dolgozik es elore keri a penzt, illetve lelep az elso gondnal. Tisztelet a kivetelnek.
Mielott barki megsertodik, senkire nem gondolok a jelenlevok kozul, de az atlag embernek ilyen tapasztalatai vannak a szakemberekrol.
Nem egészen értem az N, PE problematikát. De ha jól képzelem, mehet direktbe bele a sínbe, kis pasztával. Ilyen kis keresztmetszetre nem is tudom, hogy létezik-e, de úgysem tudnád rápréselni a bimetálos hüvelyt. Elvileg gondot sem szabadna okozzan, de sajnos a valóság mást mond.
A mennyire érdemes bolygatni mindig felmerül :)
Azért nincs ott olyan nagy ár különbség, egy moeller kismegszakító 6-700 ft, 2p FI relé sem a világ, a 4p már inkább, de egyszer kell megvenni.
Látod a betörésre nem is gondoltam. Nem is hülyeség, bár ez a kertes ház minden oldalról zárt.
Magyarán a kibontott elmenő áramköröket kössem egy-egy csavaros sorkapocsba onnan megfelelő keresztmetszettel pedig a N sínbe és a PE sínbe?
Ettől független elgondolkodtatott, hogy mennyire érdemes bolygatni, mert jelen állás szerint védőkapcsolóra legfeljebb XBS és társait tudom megfizetni (pedig pont ezen nem kellene takarékoskodni).
kérdés önnáló lakás vagy több lakás is van mert akkor elég a 6mm2 es is. Igaz wekerlén kevés az egy lakás/ház megoldás, szinte nincs is ezért a 6-os elég.
Plomba pótlásért ELMU-nek fizetsz kiszállási díjat ami fix. Vezeték 10-esnek kell lennie sodrott réz H07V-K típus, métere 212,- Ft + ÁFA az annyit tesz, hogy 3 * 3 * 212 = 1908,- + ÁFA = 2385,- resztlik így érhüvelyek 300 FT + munkadíj. Ergó kihozható 10e-ből, akkor ha valóban 3m kell. A vezeték keresztmetszete és típusa meghatározott attól szabályosan eltérni nem lehet.
Alupasztával, vagy csavaros sorkapocsba. A jól megcsinálás alatt a külön áramkört érted? Én nem mondtam, hogy ne csináld, csak gondoltam ez is egy megoldás, ha nincs nagy használatban a dugalj. A kismegszakítót nem kapcsolásra találták ki, de jól gondolod, azért bírnia kell. Mivel kint van (és nem is vagy mindig ott), ezért gondoltam, hogy lekapcsolható legyen, ne könnyítsd már meg a dakoták és társaik dolgát, hogy még gépet is tudnak használni a betöréshez :).
Meglévőt (alu), hogyan kössek össze rézzel? Mindenképpen meg kell bontanom a kötéseket, akkor már nem mindegy, ha jól megcsinálom? Egyébként nem tartom problémának, ha tartósan fesz alatt van, de ha hallgatok rád, és havi négy alkalommal fel, meg le kapcsolom, azt is meg kellene bírni egy kismegszakítónak? Nem jól gondolom?
Én a zsugorcsövet jobban szeretem, mint a szalagot. Laikus ha átnézi a topic-ot, talál szép számmal elégett WAGO-t is, és nagy terhelésnek kitett helyeken 20 éve megbízhatóan működő sodrott/forrasztottat is. Ezért gondoltam, hogy esetleg az öregedésben van a különbség. Szerintem, ha szakszerűen van szerelve, mindegy melyik, de a WAGO gyorsabb.
Valaki kipróbálhatná. Én csak azt írtam, hogy csontig terhelt irodáimban 10 éve mennek a Wagok, sodrott meg már izzot le csúnyán. Panelomat is mikor átvettem, akkor mutattam, hogy mit művelt a sodort kötés, ami ráadásul 10 amperes biztin lógott. Ráadásul van egy olyan érzésem, hogy a wago jobban hőálló, mint a szigszalag.
19. kerület, Wekerle, fekete-kék-piros vezeték jön be, elég vastag csőben (25-30 -as körül). Régi fadoboz a vill.óra szekrény. 25ezret azért sokallnám érte, tudom, akkor keressek olcsóbbat :)
Vagy egy meglévőből is leágaztathatnád, de egy kapcsolót én raknék rá, hogy ne a kismegszakítót kapcsolgasd mindig. Gondolom nem akarod fesz alatt hagyni.
Az órától a régi tábláig 16-os réz vezeték van hozva, azzal nem lesz gond. A FI védőkapcsoló pedig 1996-os magyar (most nem ugrik be a neve, de majd este megnézem).
A téma nem panelsztori, hanem sajnos kertes ház, de az összes többi infrasuktrával együtt elég "költséghatékonyan" lett egyszer felújítva.
Egy teljesen külön áramkör kellene, mert a házon kívül nincs csatlakozó aljzat, és a hosszabbítózást nagyon meguntam. Néha viszont hegedálni, meg egyéb berendezést kellene működtetni. Azért gondoltam, hogy közvetlenül az elosztóból egy új biztosítón keresztül jönne egy új ág, vezetékenként 2,5-es rézzel.
Időt álló alu MM fal vezeték!:) ez jó, tényleg régebbi lehet jól állta az időt! Persze most is jó lenne ,kérdés mekkora a terhelés!Nagyon panelsztorisan hangzik a dolog,ezért két dolgot javasolnék:
1: ki kéne cserélni az órától bejövő vezetéket mkh 10-es re! Ezt javasolnám elsőre,ez természetesen többe lesz ,de terhelhetőbb
2:a legegyszerűbb FKA(magyar) táblát kell venned azon alul van a sin talán elég lesz:)egyébként is ha több alu vezeték van nem csak a bejövőd,akkor erősen javasolt:)
Mondjuk valaki megtoldja sorkapoccsal oszt' jó napot:) mondjuk ezt nem javaslom
Fi relét cseréld,biztosan nem ma kezdte,bár magyarral nem találkoztam,inkább a régi NDK-s volt a sláger:) Az bele sem férne a táblába
A lakásunkban a villanyóra utáni első kiselosztót ki akarom cserélni. Sajnos szükségem van egy plusz védett áramkörre.
Az a baj, hogy nem tudom, hogy az új kiselosztó N PE sínjeihez lesz-e elegendő vezetékhosszom.
A kérdés az lenne, ha nincs elég vezetékhossz, hogyan tudnám meghosszabbítani időtállóan az MMfal alu vezetékeket? Mi erre a bevált mód, mi az amit javasoltok.
Kettes kérdés, van arra esély, hogy használható legyen új "mai ajánlásoknak" megfelelő kiselosztóban a régebbi magyar FI védőkapcsoló?
Nyugodj meg! Ha normál lakossági fogyasztásod lesz nem fog a büdös életben tönkremenni a Wago-s kötésed. Több 10,000 db-ot felszereltem már Wago, XBS, Weidmüller, XBB, ORC meg a tököm tudja még milyen típusból. Ha kellett vettem és abban a boltban, ahol éppen voltam. Azt pedig mindenki tudja ahány bolt annyiféle árut forgalmaz. Elméletileg 20 A-ig lehet ezeket a kötéseket terhelni. Ha normálisan el van osztva minden fogyasztód 10-16 Amper / áramkörnél nagyobb terhelésed nem lesz. Lehet itt vitázni a kötésekről. Mindenki úgy csinálja, ahogy szereti. Én például a büdös életben nem forrasztanék. Maradi, régimódi kötés fajta. 25 évvel ezelőtt nem volt más. Ma már vannak az előbb említett kötőelemek. Aki ráér szarakodni forrasztással, hát forrasszon. Akkor ezt a forrasztást fokozhatnám, hogy mivel szigeteli le? Oké szigetelő szalaggal. De milyennel? A kereskedelmi forgalomban lévő szigetelő szalagok fele nem felel meg az előírásoknak. Nem ragad megfelelően, nem tűzálló! Ezt persze senki nem hangoztatja. Próbáld ki: szigetelő szalag darabot melegíts láng felett. Nem szabadna meggyulladnia és lángra kapnia de a többség megteszi. Ha már szabvány, akkor emlékszik rá valaki, hogy a szabvány mit írt elő a szalagos szigetelésre? Hány réteg, milyen átfedés stb? Ezeket hányan tartják be?
Ráadásul több fő felett ott az a papímunka, amit ugye négyzetesen nől, így kvázi titikárnő, vagy hasonló, aki szintén csak van, másik soknak kell megtermelni az árát. Szerződést reszel, ajánlatot készít, átveszi az árut, telefonálgat, meg a szokásos sallang, ami effektív pénzt nem termel, de egy szükséges rossz. Ha így ekkorában gondolkozunk, mint cég.
Ne haragudj hogy belepofázok de,mondjál már egy helyet ahol tudok dolgozni 2-4ed magammal havi 160 órát folyamatosan......máris indulunk oda! Szóval egy dolgozó 12000/nap talán kifutja a nettó 90-100at amit hazavihet. A sajátomat nem termelte meg,ha nekem is ennyit szánsz akkor a cég biztos hogy 3 hónap múlva már nincs meg hacsak nem nyersz a lottón. Ennyi emberhez már kell két autó,munkavédelmi kockázatelemzés,két garnitúra szerszám,könyvelő,továbbképzés,regisztráció,ha benne vagy akkor tudod meg mi még. Kapcsolatok,időnként hirdetés,stb.mindezt cserélni is kell,123évente az autót 5-7 évente A lehetőség adott lehet próbálkozni nem csak a napfényes oldalát látni
Tervezővel nem sok bajom volt, bár igazából nem sokat láttam, ott a művezető meg is fogalmazta, hogy kb. csinál egy elvi vázlatot, aztán majd a gyakorlatban utánamegyünk, hisz nem biztos, hogy feltárás nélkül Ő tudja, hogy ott egy gvasgerenda, félig bevakolva, aztán nem lehet vésni. De legalább rajzból lett egy reális árazatlan anyagkiírás, amitől ha el is térünk, az teljesen jó, összes cső, doboz, csatorna stimmelt, rendesen kiszámolva.
"A mi szakmánk egyre szerteágazóbb, bonyolultabb. * * * Kerüld még, a "nagytudású" tervezőket is. Ők qrva jól tudnak /tudnak?/ rajzolni, de a gyakorlatról fingjuk sincs."
Sajnos Én úgy látom, hogy mind tervezői, mind szerelői oldalon kb. 1:3 - 1:4 az arány a szakember és a "szakértő" között.
Ráadásul bonyolítja a képet, hogy sokan - akik egy szakterületen szert tesznek némi gyakorlatra - minden lelki probléma nélkül fővállalkozóként el mernek vállalni egy munkát tök. más területen. Általában az a legszebb, amikor vezérléstechnikai cég, KiF és/vagy KöF erősáramra vált. =8oO.
Az is gond, ha valaki jó és nagyon megindul a szekér: túlvállal és hogy tartsa a határidőt alkalmaz olyat aki már kevésbé jó. Ilyenkor hiába leinformálható, meg ismeretség: szívás a vége. És ez minden szakmára igaz.
Tűzoltóval faszkivolt (bár lehet nem Ő találta ki, mert közvetlenül nem tudtam vele beszélni) de kikapartatta a szürke tűzálló habot pirosra. Mi direkt elmentünk egy doboz habért, ott volt a bizonylat, meg ami kell, de azért cseréljük ki, mert a piros az igazi.
Valóban igazad van...de ez azért maradt meg bennem, mert a tűzoltók mondig azzal jöttek átadáskor, hogy nem szeretik a forrasztott kötéseket, mert ránézésre a szig. szallag levétele nélkül nem lehet eldönteni azt, hogy tényleg le van-e forrasztva vagy csak rá mondják..
Nem gondoltam hogy ennyien forrasztanak....elnézést a forrasztóktól valóban lehetett forrasztani az MSZ 2364 előtt, kivéve az olyan csatlakozásoknál ahol az MSZ 447 előírta a vezetékek oldhatóságát.
Mindezek ellenére én nem fogok forrasztani, és nem is reklámozom...
te Jahno, az egy dolog hogy mennyit keres a villanyász meg én, az meg egy másik, hogy -> és most figyelem áttérek szigorúan elméleti síkra - nagyon fontos a jó villanyszerelés - aki becsületesen akar dolgozni nagyon drága lesz a megrendelőnek
és akkor jönnek józsiék, akik olcsóbban megcsinálják.
amit én mondok, az az, hogy az egyszeri ember, aki csak azt látja, hogy ráz a spárga, nem tudja eldönteni mi az olcsó és mi a drága.
továbbra is elméleti síkon maradva, kiadok 700e-t a szerelésért, neked. te megcsinálod jól, nekem. mindenki örül. vagy kiadok 700e-t a szerelésért, másnak, aki szarul/lassan/rossz anyagokból csinálja meg, és akkor én szívok mint megrendelő.
és az senkire nincs ráírva a villanyászok közül, hogy hogyan szerel, forraszt-e vagy wagot használ, esetleg xbs-t, stb.
én a szar minőségű de drága szerelésre értettem, hogy lehúzás.
amit még mindig nem tudok, az az - továbbra is elméleti síkon maradva - hogy mi számít jónak villanyászéknál? wago vagy forrasztás? csak egy példa. (nem, ne, légyszi ne kezdjetek el osztani, hogy melyik a jobb).
mert a vízszerelőnél az egyszeri ember tudja, hogy ha folyik a könyök a falban az baj, ha meg nem az jó.
így ok? vagy valahol nem jól mondtam? vagy mi van?
Köszi a segítséget, a normatáblázat lényegét már legalább megértettem. Ez az óradíg alapján való pénzkeresetnél lényeges. Ha valakinek kellenék ezen a környéken akkor már én is örülnék neki.nHa nagyon nem jön össze akkor meg marad a bolyain a rádiólokátor vagy hasonló szak.
Igen, ezt már sokszor idézték :-) Elleben kimagyarázható, hogy "ajánlatos elkerülni".
Én meg írtam a tavalyi nagy felújítást, első belépő papírom az volt, hogy minden magyar szabványt kötelező jelleggel betartok/betartatok. Oszt puff. Különben sincs kedvem vitatkozni, azt nálunk okosabb emberek kitalálták, bólogatunk, kész. Más csapat részéről volt is gányolás, de ha ott forrasztást látnak, úgy vég ki mindenkit a műellenőr, hogy lába nem éri a földet.
Dehogy nem lényeges, ezzel szoktak takarózni, hogy a másik milyen sokat keres. A végén még kiderül, hogy jobban keresel, mint a villanyászok, de amúgy minden az anyagi kiszipolyozással kezdődött.
Ízlés kérdése, szerintem előbb menj el inasnak, még ha úgy is néz ki, hogy kevesebbet keresel. Ott ki lehet tanulni az üzletet is, ahány ember annyira árképez. Van a szoftver, ami /méter /bontás /kiló /lófasz árból kalkulál órát is, meg anyagot. Van aki tapasztalatból tudja, plusz belekalkolt szopószorzó. Részemről az egységárat jobban szeretem, akkor nem ugatnak be, hogy dolgozzakdolgozzak. Xezer a melóra, pont. Ha 5 perc alatt végzek, én nyertem, ha 3 hét alatt, akkor júzer.
Ha ilyen hibaelhárítós dolog, akkor lehet /alkalom /darab, 2 óránál többet jó eséllyel nem szopsz a helyszínen, gyorsan, egyszerűen, oszt kiszállás/meló, van amelyik júzer jobban szereti, mint a megfoghatatlan óradíjasat, plusz még az anyag.
Vannak elég jó vállalkozós könyvek, de fórumról is lehet okosat összekaparni, ha sok a tőke szerszámra/autóra, akkor ráér, ha soká térül meg, ha adott a géppark, akkor még jobb. Ha be kell ruházni, akkor sok occsó hibaelhárítós melóval feltornázod magad. Aztán rájössz, mi a drága. Plusz a kapcsolatok, ha kell egy ELMŰs, egy ÉV mérés, egy munkavédelem, egy művezető, egy villamosmérnök, ha véletlen valami nagyobba nyúlsz.
Ha már egy normatáblázatot sem tudzs értelmezni, akkor az szopó. Ott végül is alap dolgok vannak, 1 dugalj bekötése mittomén, 40 perc, izzócsere 2 perc, 3 méter falvésés X perc, anyag eldeponálása X köbméter/Y perc, csövezés ugyanígy. Ebből össze lehet rakni a szükséges munkaidőket, ahogy autószerelőknél pld. mindegy így számolnak. Ajtó igazítás 20 perc. Akkor is, ha 2 percet melózik, akkor is ha 3 órát. Izzócsere is 20 perc, ezzel nem sokat szívnak, de ez van.
Így ennek függvénye, meg különböző kombinációi, legfeljebb többiek majd homlokegyenest mást mondanak.
nem, én nem bruttó 1200/órát keresek, ezt csak kitaláltam. de ez nem is lényeges ebből a szempontból. itt most arról van szó, hogy a nettó 1900 tényleg kevés, de szerintem még ez alatt is keresnek villanyszerelők, persze munkától függően ami már nem annyira jó.
meg a munkája is válogatja, nyilván. van ahol ez az óradíj éppen sokkal kevesebb, van ahol meg több. a lényeg, hogy meglegyen, nem?
Idézem szó szerint a szkeptikusok kollégák kedvéért kiegészítéssel együtt:
" MSZ 2364-526
526. Villamos kötések (lásd IEC 1200-52) 526.1. A vezetők, valamint a vezetők és a villamos szerkezetek közötti kötések biztosítsanak tartós villamos folytonosságot, valamint megfelelő mechanikai szilárdságot és védelmet.
526.2. A csatlakozóeszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az megfelel-e: a vezető anyaga és a szigetelése; a vezetőt alkotó huzalok száma és alakja; a vezető keresztmetszete; és az összekötendő vezetők száma szempontjából.
Megjegyzés: Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén. "
A táblázatokat most nem mellékelem mert az is van pár... Tehát ez a hivatalos álláspont a forrasztásról jelenleg. Tehát minden forrasztást le kéne méretezni és annak megfelelően elkészíteni!!! De gondolom te ezt mindig megteszed, és le is dokumentálod!
A szabványok alkalmazása nem kötelező (csak melegen ajánlott), szóval mindenki azt forraszt amit akar....
Azért kérdezem, mert ha én most kiváltanám a vállalkozóit akkor mégis mit kellene kérnem? Semmi kereskedelmi/vállalkozási ismeretek órám nem volt technikusin. Mégis merre kéne elindulni ilyenkor? Egy könyvelővel le tudok ülni és a cégalapítást el is tudja magyarázni de a szakmai bérezés dolgokról nem hiszem hogy tudna nyilatkozni. Az előbb említettek egy ilyen normatáblázatot. Na az pl. mi? Dk grinder oldalán is van egy időnormatáblázat de azt sem tudtam sajnos még nagy sikerrel értelmezni. Tudnál ebben segíteni?
Teljesen változó, azt hiszem ebben a topikban futottak le a nulla és millió közti részleteket, hogy kinek, mikor miért. Ha nincs meló, akkor azért, ha van, akkor esetleg megengedünk dolgokat, meg satöbbi. Megint más ha alvállalkozás tolja, és egyszeri kitelepüléssel napi garantált fix 10 órás meg van, vagy futkozni kell ide-oda, esteleg projetkmelók, vagy. Túl sok tényezős, meg persze nyilván jobb lenne minél többet keresni :-)
Ha Te 1200 bruttót keresel, akkor a cégnek bőven a lentebbi 1900+ÁFA villanyszerelői dolog felett kell elszámolni. Tehát Te bőven többe kerülsz /óra, mint egy ilyen villanyszerelő, jobban keresel. Nomostakkor?
És az 1900-ra számold rá hogy azóta eltelt 3 év! Mostanában vajon mennyiért dolgznak az átlag kollégák? 3000+áfa? Az reális lehet? Nem értek a pénzügyi részéhez.
csak a félreértések elkerülése végett, itthon készítettem saját kútfőből egy becslést, mert szerettem volna érteni hogy mibe is van egy ilyen munka.
most már értem, köszönöm. és senkit nem akartam lebecsülni, pláne megbántani ezzel. csak egy mezei embernek úgy tűnhet, hogy nagy a profit de már látom, hogy nem az.
mindemellett az 1900 + ÁFA / óra szerintem elég magas (relatíve) a megvalósuló átlaghoz képest bárcsak igaz lenne...
szerintem az mindenkinek jobb volna. mert az azt is jelentené, hogy a megrendelő sem 1200 bruttó / óra keres, hanem annyit, hogy esetleg ki tudja fizetni a képzett legális szerelőt (nem csak villany!)
Ilyen eset után (tűzoltók után) már én is láttam hogy mit bír a forrasztott kötés. Megfontolandó lenne ennek a használata, de a sietünk a melóval és hogy minél gyorsabban pénzünknél legyünk felfogás miatt ez "lehetetlen". Sokkal gyorsabb a wagót rádug és kész módszer. Én ezt támogatom.
Egy embert bátran számolhatsz 10 000 -12 000 forintal (járulékokkal) Na meg egyébként egy vállalkozásnak illik hoznia profitot is..amiből elvegetállgat és kifizeti a könyvelőt, munkavédelmist, az iparűzési adót a cégautóadót, a társasági adót.... Szóval a ebből adódik a nagy szórás az árakban... A feketéző ilyeneket nem fizet általában, tehát nyilván nagyon kedvező áron tud neked dolgozni...
Búcsúzóul elárulom a iparkamara által kiadott ajánlott óradíj 1 900 Ft/h + AFA volt a villanyszerelésre 2007 ben.
Nagy dolog azért hogy egy ország ennyire leszarja,és nem védi a kisvállakozóit.
persze, értem én! csak kíváncsi voltam, hogy mit használ. Lacivill korábban írta, hogy szerinte a legjobb a forrasztás és most Axel nyitva hagyta az ő álláspontját ezért tettem fel a kérdést. nem mondtam, hogy rossz!
Nem azt mondta, hogy rossz kötésfajta, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz bizonyítani, hogy korrekten volt elkészítve. Simán lehet rossz kötést csinálni szabványos kötőelemmel is.
Ezzel én is így vagyok, de csak tanulóként csináltam ilyen forrasztást. Azt mondták jó ha a kezünkben van ez is nem csak a kupolfix és a wagozás. Elektronikai forrasztást viszont napi szinten csinálok ha úgy hozza a sors.
A forrasztás valóban nincs tiltva, amennyiben eleget tesz a mechanikai és hő terhelésnek...Nos, valóban eleget tesz ?! Elég szar ügy tűz után a tűzoltóval azon vitatkozni hogy hogyan sikerült a forrasztás, és mi igazolja hogy valóban megfelelő volt. Tényleg nincs tiltva, de nem is javasolnám...
még egyszer: senkinek a munkáját nem értékelem alul, nagyon hálás vagyok a tippekért, mindenkinek külön köszönöm! és azt gondolom jó szakemberek vagytok az alapján amit eddig itt olvastam.
Ez tipikus, forgalmazónak az a jó, ha eladja. Mi meg szopunk vele, ha valami baja van. Szerinted akkor kinek lehet hinni? Saját szakmámban tipikus az "ezt sokan szokták vinni". Ahamm, mert occsó, kérdés ide is hordják vissza, ha szopás van? Mint a LEDes lámpás kérdéskör, senki nem panaszkodott, PC-s boltban is máig árulják a köztudottam tűz- és életveszélyes tápegységeket is, oszt ugyanígy azt mondják, hogy jó. Nekem nevem kell adni a gép mellé, tehát szar. Aki meg jön az "ennyi pénz van rá" opcióval, az lehet máshol vesz, oszt beszopik.
kedves Kékkember, én nem értékelem alul senkinek a munkáját. kérlek olvass vissza a hozzászólásaim között. úgy gondolom semmi sértőt nem írtam, sőt, többször kifejeztem azt hogy mekkora szükség van hozzáértő szakemberekre, mint ti.
a te hozzászólásaidat a hibákkal kapcsolatban amiket feltártál például kifejezetten érdeklődve olvastam, és pont ez volt amiért fel mertem tenni a kérdéseimet.
ellenben ti, te és mások úgy kezeltek engem, mint egy igazi kókány fakezű hülyét aki mindent elrontott, rossz anyagból rossz minőségben rosszul dolgozott - anélkül, hogy láttátok volna milyen lett a kivitelezés. ezért írtam, hogy megbántam a kérdezősködést.
viszont nagyon köszönöm a tippeket amiket adtatok.
Hali! Ez a megfogalmazásod egy kicsit erősre sikeredett szerintem, aki ember idefordul tanácsért az nem hiszem hogy azért teszi mert mondjuk ipart akar csinálni abból hogy tanácsot kér hanem mondjuk csak megszorult valamiben és jól esne neki egy kis segítség. Szerintem nem ebből az emberekből jön ki a vevőköröd aki itt villanyozik,aki ténylegesen villanyt akar szereltetni és nem ért semmit hozzá azok ilyen fórumokra be se jönnek vagy csak nagyok kis %-ban. Gondolj csak bele neked se esne jól ha mondjuk a vízszerelő rovatban kérnél tanácsot és azt mondanák csináltasd meg szakemberrel mert különben nem lesz munkájuk. Ezeknek a fórumoknak pont arról kéne szólnia hogy nem csak azok beszélgetnének egymással akik villanyszerelő mesterek hanem minden e téma iránt érdeklődő embernek is örülni kéne! Nyilvánvaló hogy nem fog egy csillag-delta motort kötni holnap aki idejön tanácsot kérni valamiért de eleve az is dicséretes hogy tesz valamit a dolgáért.
Jahno, a probléma az hogy ahány ember annyit mond, ti pl. szidjátok az XBS-t a forgalmazó meg védi, nincs objektív vélemény. az ismeretségben természetesen van megbízható(nak mondott) ember, majd hozzá fogok fordulni.
Amíg taknyolnak, addig van mit javítanod :-) Feltéve, ha a hibákat sem önerőből fogják gányolni. Igazából nem értettem, hogy volt segítsége, meg el is készült, akkor most miről érdeklődik? De azt sem nagyon vágom, hogy a haveri körben ne legyen egy megbízhatónak mondott ember.
Legalább annyi mint a biztonsági övnek, meg a légzsáknak. Komoly szerelő nem ad át úgy lakás, hogy ne tegyen be, azon kivül szabvány is kötelezővé teszi konkrét helyekre.
köszi mindenkinek, most már értem, hogy hol van a hiányzó összeg. ez az amit nyilván a feketék meg a kevésbé korrektek megspórolnak - így lehetnek olcsóbbak. és akkor még örüljön a megrendelő, ha csak a befizetéseken spórolnak és nem a munkán meg az anyagon.
Lacivill, a 6 napot az egyik villanyász mondta, nekem ráment kb. 12 - kis segítséggel.
Csupán járulékokat, és adókat nem számoltál, ugyanis az, hogy neked nem számláznák ki attól nekik fizetni kell. Különben hány négyzetméteres a ház? Honnan veszed, hogy valóban ennyi idő lett volna a munka? Gyengeáramu csövezés?
Kopik a fúrószár, kopik az összes gép, kopik a szerszám ( 1db csípőfogó 16,000 Ft, 1 db speciális fogó akár 30,000 Ft ). Horonymaróba 2 db korong 20.000 ft. középkategóriás korongból, kopik az autó, mellyel odamész, fogy az üzemanyag, olajcsere, alkatrész kopás az autón, kopik a gumi stb. El kell menni felmérni a melót, utána egy korrekt árajánlat készítés minimum 3 óra. Akkor felhívom a megrendelőt, hogy viszem az árajánlatot, elautózok hozzá. Megyek a boltokba a cuccokért, elmegyünk több alkalommal dolgozni. Közben biztos kell jó párat telefonálni egyeztetések miatt más szakma képviselőivel, vagy a tulajjal. Elkészül a meló, biztos, hogy még valami kis utólagos miatt még vissza kell menni, mert még eszébe jutott a megrendelőnek, amiért persze már nem kérsz külön pénzt ugye? Közben kopik a létra, a munkaruha, a védőfelszerelés, a fángli, a spakli. Használsz szigetelőszalagot, érvéget, sarut és egyéb apró szarokat. Elkészültél, akkor az a legritkább, hogy azonnal fizetnek, ekkor jöhet még a fizetés időpont egyeztetésre 8-10 telefon. Elmész a pénzért végre. Akkor számla kell: Áfa mindjárt levonódik a végösszegből, adózol. Átutalással fizetne inkább, akkor egy kis banki tranzakciós díj. Ja és lehet, hogy már a saját pénzedből fizeted az anyagot, mert elszámolás csak később, de a boltban fizetni kell, mert holnap is kellene anyag másik melóhoz, de tartozás esetén nincs hitel a boltban. Ezeken felül pedig már előttem írták, hogy télen kevesebb a meló a kiadás akkor is ugyan annyi, mint máskor. Akkor finanszírozzak különböző tanfolyamokat, az alkalmazottaknak évente kötelező orvosi vizsgálat, melyet fizetni kell. De ezeken felül még ezer apróság, ami viszi a lóvét - például a könyvelő. Ezeket mind, mind a bevételekből kell finanszírozni. A bevételt pedig a megrendelővel kell finanszíroztatni. Erre szoktam mindig azt mondani, mindenki előtt nyitva a vállalkozás lehetőségének a kapuja.
Sok más. Lásd géppark, satöbbi. Nekem sem egyszerű, hogy Xezer/óra, akkor az napi 8 óra, havi X óra. Vannak járulékos költségek, egyéb biszbaszok, ha 1 állandó alkalmazott, akkor most társcégemnél januárban döglött volt minden, de alkalmazottat ki kellett fizetni, így 2 emberre havi 600ezresről indult a történet, amit a következő fizetős emberen meg kell keresni. Nekem az ilyen napi 10ezer akkor is elfogy a cég fenntartására, ha nem csinálok semmit. Ergó az még nem is kereset.
ha jön egy mester, két segéddel, 6 napi munkára (vésés + csövezés) akkor:
a két munkásember munkadíja mondjuk 72e a mesteré 60e a gép költsége (bérleti díjjal kalkulálva) 90e üzemanyag 20e (bőven számolva) segédanyagok 50e (bár ezt is a megrendelővel vetették volna meg) ez mondjuk bőven számolva 300e és nincs benne anyag.
értem én, és a másik oldala, hogy ha olyan nyúl hozzá aki nem érti, akkor megrázhatja az áram. de ha pl. én nagyon elcsesztem vmit, és a leírásból te rájössz, akkor számítanék egy olyanra, hogy "hé öreg, szerintem nagy gáz van, ha érdekel megnézhetem keress meg" és akkor mondjuk dobok egy mélt.
én nem megtanulni akarom a villanyszerelést arra itt vagytok ti akik értenek hozzá. azért láttam már lámpát meg vezetéket, és volt egy segítségem a minősített szerelő aki folyamatosan adta a tanácsokat és ellenőrizte a munkát ezért mertem belevágni.
oké értelek és biztos engem is bántana. nehéz szakma ez a villanyszerelés, biztosan vannak egyszerű (pl. új családi ház) és nagyon bonyolult munkák (pl. ipartelepi gyártócsarnok) és mindent tudni kell pontosan - már ha akarod csinálni.
csak azt nem értem, ha én nem kutyáztam le veszett kutyát, akkor miért ennyire támadó?
utána néztem a másik villszer topic-ban, azokon az árakon is jóval 500e alatt tudtam volna megcsináltatni a házat ha találtam volna akkor amikor kellett.
engem csak ilyen morgós, fikázós, nagyképű, drága szerelőkkel hozott össze a sors eddig, sajnos.
Nem sokat tévedtél. Csak néhány hozzáértő max. a fejét veri be a falba, mikor globálisan egy kategóriába rakják a gányolósokkal, akkor meg minek törje magát?
Dehogy tévedsz!:) mekkora a ház? ha nem mondod el akkor nem is tudunk segíteni,hogy valóban át akartak-e verni? Ebből lehet tanulni,de ha csak ködösítesz meg így átvernek-úgy átvernek,akkor ebből a laikusnak az jön le hogy minden villanyszerelő be akarja csapni!:)) Tudom te csak morgósat ismersz:)
Igy hát megcsináltad magadnak ! gondolom:) Nem is rossz az ha aranykezű az ember!Bár én a festéssel kezdeném,az nem vág agyon:) De az egészséges önbizalom igazán dicséretes:)
Azt meg lehet kérdezni,hogy mekkora a ház?Csak azért hogy képben legyünk a "lehúzósok" álltal beárazott munkát illetően! Nehogy így járjunk:)
Gondolom van vagy 50-60nm) ez így még hatásosabbá tenné :)))))
Persze ha csak egy kész átverés ,akkor teccik!:))))))
Korrekt írás! én is így gondolom, de családi háznál felelős műszaki vezetőt nem láttam:) Az ugye saját magad vagy a garanciáddal,és ha van szerződéseddel. Persze aki feketén szerel,nulla költséggel,avval nem tudsz versenyezni,csak minőségben vagy jobb árban nem!:) Na most : kimész felméred,megmondod mennyi lenne a munka,utánad kihívnak egy " Feketepákót" és megmondja a felét,akkor mindjárt te leszel a lehúzós,átverő ember,és ezáltal lesz ő jó!:) Mondjuk te lehet hogy 10 év múlva is azon a tel. számon leszel elérhető míg az emberünk a munka után eldobja a feltöltőkártyát:) De a megrendelőt akkor ,és ott az elején ez nem érdekli,ha szerencséje van akkor be is jön. Csak a csempe legyen szép,meg a járólap!:)
szép szakma ez, csak nem tudod megrendelőként hogy kit fogsz ki. drágán dolgoznak akiket én ismerek, morognak, és még én teszek nekik szívességet azzal, hogy fizethetek neki.
hát köszi de akkor az ilyen ne jöjjön.
ahogy mondtam, 500 volt a legalacsonyabb ajánlat tervezés, anyagok és számla nélkül, papírok nélkül, sokkal kevesebb kiállással mint ami végül lett, nettó 6 nap munkával 3 emberrel. azért ez így kicsit sok, nem?
Családi házaknál is le kell "papírosozni" mindent. Pl. felelős műszaki vezető mindig kell külön a villanyról is. Más munkája után nem is szoktuk elvállani a kiadást még pénzért sem.
Lehet mondani, hogy drága a villanyszerelés, de sokkal nagyobb a felelősség a villanyszerelőn, mint mondjuk a festőn, holott sokszor még drágább is az utóbbi iparos.
Nem rossz szakma ez egyébként csak nagyon sok munka, mire az ügyfelek megértik, miért vagy 10-20% drágább a másik árajánlatánál. Azt már nem mindenki nézi, hogy nem XBS-t használunk, több üzem, gyár, családiház üzemel hiba nélkül amiket csináltunk. Nem utolsó sorban mindenről adunk és adhatunk is ki papírt. Például egy új üzem "lepapírozása" akár több száz oldalból is állhat. Kezdve a felelős műszaki vezetőtől a mübiznylatokon, az ÉV mérésen az első kivitelezői nyilatkozaton az összeszerelt szekrények CE bizonylatán át minden.
Ezeknek a papíroknak és jogosultságoknak a megszerzése nem kevés pénzt és energiát igényel. A folyamatos képzések és technikai újítások elsajátításáról meg nem is beszélve. Pl. 1 db Schneider képzés átlag 25.000 Ft. Kreditpontszámok gyűjtögetése szintén. FAM vizsga és felszerelés több százezres ára. Mínősített szerszámok megvásárlása stb...
Azokban az árakban amit egy komoly villanyszerelő lead ezekkre is gondolni kell, mert senkinek sem célja az emberei és a csáládjának az éhenhalása és azt sem szeretné.
Egyébként, ha az ügyfél drágálja az árat használunk XBS-t, de fel is hívjuk a figyelmét a gyengébb minőségére is. Ugyanúgy megbírjuk csinálni gyengébb minőségű anyagokból is, de nem szeretjük. Viszont csak azt tudjuk eladni a piacon amit meg is fizetnek.
Ha most kezdeném gépész lennék. 50-60% munkamennyiség és munkaidő a villanyszerelőhöz képest, a számla viszont 2x vagy 3x több. Ha ázik a lakás, biztosító fizet a kivitelező anyját meg szidják. Viszont ha ég a ház, netán nem szabványos a villanyszerelés - nem fizetnek, mehetsz sittre ugyan úgy, mint amikor agyonver valakit a munkád.
Ezek igazi rém képek!:) Valaki 20 ezret kér el a felmérésért?Már megbocsáss de ez anekdótának jó lehet,de az életben ilyen nem létezik! Ne szédíts lécci!:) 4-5 havi fizetést kér el?Hmm attól függ mekkora a ház,és mennyit keresel? A festő az hány havi béredet viszi el?,a gépész? a parkettás?....stb Ez jó:)) Az autókereskedőről nem beszélve:)
Van benne sok igazság amit írtál,de valahogy átláthatóvá kéne tenni a rendszert.Én kiterjeszteném a lakás belső hálózatára is.Mármint hogy nyoma legyen hogy ki szerelte?,szakember volt-e,? ilyesmi.Evvel lehetne sok kóklert kiszűrni.Az igazolványt azért kaptad meg mert vállalkozó voltál,vagy a KFT- kapta meg.Senkitől sem kérik a vállalkozóit ,tőlem sem de először 2002-ben elvégeztem,és csak utána lettem vállakozó,addig nem postázták ki míg nem mutattam be az igazolványt.Na mindegy,amúgy ez a tájékoztatási dolog tényleg nem a legkorektebb,de azért ha akarsz naprakész lehetsz.Igen én is 12-évet áramszolgáltatóztam,és ma is heti kapcsolatban vagyok akivel kell:)Be kell menni a helyi kirendeltségre és tájékozódni ha valami nem tiszta,én így szoktam. Ezért is csodálkozom néha az itt elhangzó fene nagy okosságokon:)
na és ehhez adódik, hogy kijön egy akármilyen villanyszerelő, és azt mondja az új telepítésre, hogy 500e + anyag + szerelvények. számla nélkül.
emberek ez nagyon sok pénz, főleg úgy, hogy nem tudhatod mi van a szerelő mögött, milyen a minősítése, tisztában van-e a legújabb előírásokkal stb.
emellett megjegyezném, hogy egy szerelésre 4-5 havi fizetésemet kéri el, úgy, hogy nem tudhatom jó-e amit csinál (lásd passzív ház obi-s hosszabbítóval kötve, egy vagyonért).
ha csak kijön vki hogy megnézze a hálózatot az min. egy 20-as és még semmit nem csinált.
srácok, nagyon komoly hogy nem tudhatom kiben bízhatok. ezért is csináltam magamnak, arról legalább tudom, hogy milyen még ha szar is.
köszönöm, ez nagyon konstruktív. 16 kör van a fi relén, gyakorlatilag az összes, mert az óra után, a betáp előtt van. megpróbálom majd szétválasztani bár nem lesz könnyű mert az elosztó dobozban nincs hely (12 kör van). esetleg próbáljam úgy betenni a relét az elosztóba, hogy a világítási köröket összevonom és azt külön az új relére teszem?
2000-ben csináltam az első regisztrációt, mely a regionális áramszolgáltatóhoz volt jó. 2009-ben pedig az országosat. Soha nem kértek vállalkozói igazolványt senkitől. Az első vizsgámkor pedig egyéni vállalkozóim volt, míg a másodiknál a kft.-m nevén mentem. A kérdésem még az lenne, hogy azoknál a regisztrált szerelőknél pedig mit kérnek, akik a büdös életben nem voltak vállalkozók, csak valami nagy ( állami cégek utódai ) vállalatnál vagy cégnél alkalmazottak. Sok ilyen regisztrált szerelő is van. Én például 10 évet voltam áramszolgáltatós. Nagyképűség nélkül mondhatom, ha valaki tudja az előírásokat, az biztos, hogy én köztük vagyok. Ugyanis napi szinten vettük át a vállalkozók munkáit. Mi rendszeresen kaptuk a változásokról a tájékoztató füzeteket. Ezzel ellentétben a regisztrált szerelők 10 év alatt nem nagyon lettek értesítve a változásokról, csak egymás között társalogtak róla ilyen népmesei szájról - szájra módon. Ez sokszor, sokaknak a kivitelezésén is látszott! De ugyan ez a helyzet ma is!!! A meglévő régi munkatársi kapcsolataimnak köszönhetően ma is képben vagyok, de mint regisztrált szerelő semmi tájékoztatást nem kapok sem a szolgáltatóktól, sem a vizsgáztató Mee-vet -től. Ez nem másról szól, mint megint a pénz beszedésének egy formájáról. Valóban nagyon sok a kókler ebben a szakmában. De az is marad, mert még nem hallottam arról, hogy valakinél is alkalmazták volna a beígért retorziót, hogy nagy hiba esetén azonnali kizárás, kisebb hibák esetén az összegyűjtött 3 strigula után van 1 éves felfüggesztés. Addig, amíg azt meg lehet csinálni, hogy üresen lebélyegzett igénybejelentőt lefénymásolnak és ezt utána töltögetik ki több száz fogyasztási helyre és ezt átveszi az áramszolgáltató, addig bárki csinálni fogy mérőhelyeket és méretlen kiépítéseket.
Egy hibaforrás az is lehet, ha túl sok áramkört kötsz egy darab Fi relére.
Az áramköröket egyenként vizsgálva normálisak, csak 1-2 mA szivárgó áram mérhető rajtuk, vagy esetleg olyan kicsi, hogy nem is mérhető, de a Fi relén összeadódhat és máris leold. Megoldás lehet a világítási áramkörök lekötése ( ott még nem kötelező),
vagy két darab Fi beépítése, külön a világítás és külön a dugalj áramköröknek.
Ez csak egy lehetőség, ezer más dolog is lehet a gond!
Ha a sütő rögzítése a kérdés akkor a sütőajtót lenyitva a sütő jobb és bal oldalán a "keret" homlokán találsz egy-egy db súlyesztett furatot . Ha beállítootad a sütőt akkor ezeken a foratokon keresztül tudod odacsavarozni a szekrény homlokfelületéhez(éléhez).
köszönöm, mégsem csalódtam benned, látom hogy segíteni akarsz.
akkor az alap probléma: minden működik a házban. kicsit akarok szerelni. lekapcsolom a kismegszakítót. szerelek. felkapcsolom a kismegszakítót. fi relé leold. kimegyek, felkapcsolom a fi relét, úgy marad. nem látok egyelőre semmi olyat, ami konzekvensen okozhatná. ha kihúzogatok mindent akkor is csinálja.
a fi bekötése jónak tűnik, előtte van szétbontva a PE-N, és a földelősín messze van a nullától.
végigellenőriztem az egész hálózatot, nincs elkötés (földre nulla) vagy összeérés, zárlat, ilyesmi. a kismegszakítók nem oldanak le.
Beépitett villanytűzhelyet vásároltunk, melyet a bútorosok beraktak a helyére, mondván, majd jönnek a "szagértők" és bekötik ellektromosan és beállitják a helyére.
Mivel valamennyire értek az elektromossághoz, a bekötését vállaltam, de a rögzitését nem akarom elrontani.
A superszervizben (telefonon) közölték, hogy az elektromos bekötéshez nem kell szerelő, csak a gázhoz(az önnálófőzőlap), így nem követtem el hibát. A rögzitését rám bizták.
Tehát a kérdésem: az szekrény oldalán található fém lemezekhez (2db) csavarozzam oda a tűzhely oldalát?
Nem szóltam be, csak figyelmeztettelek. A jó irány az xbs felöl a legrand felé. Mivel nem vagyok polihisztor, se tökéletes ezért biztos, hogy tudsz nekem más területen ujat mondani.
na azért Lacivill miért kell bántani? hát beszóltam én neked? fogadjunk én is tudnék olyat mutatni amit nem tudsz.
azt azért tudom, hogy a fi relé életvédelmi célt szolgál, és más, mint a kismegszakító. és van eph a házban és minden rész rá van kötve: vízvezeték, kazán, osztó-gyűjtők (2), gázvezeték (igen a kazán és a gázvezeték is külön-külön rá van kötve). van földelőszondám a villanyóra alatt, ott van kialakítva az eph csomópont.
Fényezd magad komám!:) Picit sajnállak:( de ne csüggedj nem vagy egyedül!:) A szakmai gyakorlat nem érdekel(nálam 25 év:) ),a vállalkozói igazolvány nem érdekel,akkor mi érdekel? Csak böfögsz itt össze-vissza!:) Embereknek beszólogatsz,játszod a faszagyereket!:))
Tudod a virtuális szerelő ,a gugli bajnok mindig a legokosabb!:)
Van egy villanyszerelő barátom, aki kizárólag xbs-t használ. Még sohasem volt vele gond. Legalábbis Ő ezt állítja.
Én igazán jó szakembernek tartom.
De azért xbs-t sohasem használnék.
Én legtöbbször Merlint használok, de volt már olyan Áramvédő, amelyik hibás volt. Persze a beépítés után rögtön kiderült, és ki is cserélték, de akkor is.
nálam a fi hamarabb old le mint a kismegszakító. néha ez kellemetlen. fene se gondolta volna, hogy forgalmazóval, minősítéssel, számlával is lehet ennyire rossz terméket venni.
van egy ismerősöm aki a legrandnál dolgozik, majd kérek tőle megszakítókat. kell 16 db. meg egy fi relé.
xbs: ha otthon én nem futok egy fél lakáskört a hosszabbítóval a kezemben akkor még mindíg ott markolnám. A lakásban 2*16A xbs volt kint meg 15A egyik sem ment le. Azóta Szereltem egy új lakáselosztótáblát és merlin szerelvények pihennek benne.
Ez jó!:) "hívj engem":)) Mindig "becsültem" az olyan szakikat aki a másik ócsárolásával akar a megrendelő előtt jobb színben feltűnni!:)
Szoktam is mondani ezt a megrendelőknek hogy ez nem az én stílusom,ha tényleg szar munkát végzett valaki előttem akkor csak annyit mondok:egyedi felfogásban végezte a munkát az látszik!
Szeretném megvédeni a "mundért":),ha megengeded!Miért is nem szakmai alapon történik?Nem értem miért állítasz olyat ami nem igaz!Ugyan is kell ugye a szakmai végzettség(ez, itt a topikban sem hiszem hogy mindenkinek megvan),kell hozzá min. 5 év gyakorlat,és hát kell a vállalkozói igazolvány. Jó: lehet hogy az 5 év nem éppen gyakorlatban telt el,de a vállalkozói igazolvány megléte egyfajta garanciát,elérhetőséget jelent.Ki akar a mások életével,és a saját egzisztenciájával játszani? Szerintem senki:)
Persze könnyebb leszólni a reg.szerelőt,de hát akkor miért nem jelentkezel és szerzed meg az igazolványt? Minden villanyszerelőnek adott a lehetőség,a vállakozói igazolvány kiváltása!:)
Persze okoskodni könnyebb!
Persze biztos van 1-2 barom,de azért ne általánosíts!:)
Az a baj, hogy villanyt szerelni "mindenki tud". Legjobban a kőműves, és a festő. ezt tapasztalatból tudom. :-((
A mi szakmánk egyre szerteágazóbb, bonyolultabb. A szabványok betartása nem kötelező, és az adott "szaki" értelmi képességein múlik, egyáltalán felfogja e azt amit olvas.
Akinek a szemében látod, hogy nem egészen "tiszta" azt kerüld !
Ha beszélgetsz valakivel, megérezheted, hogy szakmai tudás irányítja a munkáját, vagy inkább a dumája nagy.
Ergo, nem tudok ebben segíteni.
Kerüld még, a "nagytudású" tervezőket is. Ők qrva jól tudnak /tudnak?/ rajzolni, de a gyakorlatról fingjuk sincs.
igen értem, köszi. autóknál is van így, hogy tudod előre, az adott szalon szerelői nem értenek az adott márkához. de hogy a villanyszerelésnél is így van azt nem gondoltam volna. én azt hittem a sok hiba a mekk-elek féle szerelésekből ered, de úgy látom sajnos nem így van.
most már csak egy kérdés maradt: kiben bízzak? kit kérjek meg, hogy nézze át a rendszeremet?
az általad említett "kereskedőket, márkaszervizes szerelőket" felejtsd el. Legtöbbje semmihez sem ért, csak szép ruhája van. A többi meg a saját portékáját nyomja, ármennyire szar is az. Még akkor is ezt teszi, ha tudja róla, mekkora "gagyi" !
Másik, "az elmü minősített szerelőnek". Ezek a "minősítések" Nem Szakmai alapon történnek !! Soxor elmondtam. Ez kizárólag bürokrácia ! Az általam ismertek közül /hidd el sok van/, legtöbbet legfeljebb felügyelet alatt alkalmaznám, mert önálló, felelősségteljes munkára nem alkalmas.
Ha már külön jön be akkor tilos ujra egyesiteni. Szabványt meg kérd meg, hogy ő mutassa meg, hiszen rendelkeznie kell vele, különben mi alapján dolgozik.
karakas36 és cucu! Köszi a válaszokat. Csak hétfőn tudom megpróbálni élesben. Baromi nehéz benyomni a pöcköket, és a villanykapcsoló helyének magasságában még kényelmetlen is. Remélem, azért sikerül.
Szeretnék kérdezni a hozzáértőbbektől. Alaposan utánagugliztam ugyan a témának, de mivel nem vagyok szakmabeli, ezért nem tudom eldönteni a fórumokban olvasható, sokszor egymásnak ellentmondó vélemény közül, hogy melyik igaz.
Lakótelepi lakásomban villanyszerelővel kiépítettem új kábelezést és új dugaljakat minden szobába, a földeletlen, aluminíniumvezetékes házgyári rendszer leváltására. A biztosítékszekrény és a kismegszakítók is le lesz cserélve, és be lesz építve egy FI-relé is.
Na most, a kérdésem a nullázásra vonatkozna (ha jól értettem meg a lényeget, így hívják). A (9. emeleti) lakás mérőórája a bejárat előtt van, három vezeték jön be az órától, fázis, nulla és föld (a fürdőszobai meg a konyhai dugaljak voltak földeltek házgyárilag, más nem). A villanyszerelő a bejövő föld és nulla vezetéket a FI-relé előtt össze akarja kötni, mondván, hogy ez a szabvány.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez igaz-e?
Nem igazán értem ugyanis, hogy ennek mi értelme lenne, az viszont biztos, hogy így ha pl. a nullavezetékem az óra és a kismegszakítószekrény közt megsérül (persze nem valószínű, hogy ez megtörténik), akkor fázis kerül a földre.
Nagyon sok helyen olvastam leírva, hogy ez az eljárást éppenséggel tilos, ha a lakásba már külön vezetéken jön be a föld. Meg tudja valaki mutatni az erre vonatkozó érvényben lévő szabvány szövegét?
Itthon XBS fi relé van(még) sajnos, egyszer már eljátszotta, hogy visszakapcsolás után a nullát nem adta át, még jó, hogy a műhelyé volt így csak a fénycsövek bánták. Második kapcsolásra már jó lett, azóta nem b@sztatom, de előbb-utóbb repülni fog.
persze van bent FI relé, szerintem túl érzékeny is :)
gondolom a hiányzó szerelvényezések miatt lehet, de néha leold, ha olyan készüléket kötök fel ami nem földelt vagy gagyi kínai.
sokáig szenvedtem a leoldással aztán kiderült, hogy egy normál E27-es foglalatban egy izzót rosszul csavart be valaki, és a fázis fül félrement, vagy mi. visszahajlítottam, azóta jó.
ma este (már este, sok világítás, sütő, tv, egyebek) akartam kötni falikart, lekapcsoltam a kismegszakítót. előtte bedugtam egy kínai hosszabbítóval egy földeletlen neon-t, aminek gyenge a csatlakozója (olyan két eres kis lapos, amilyen a régi rádióknál volt) szokott sercegni is. na persze olyan körbe dugtam az egészet, amit aztán szépen lekapcsoltam a megszakítóval. amikor vissza akartam kapcsolni, leoldott a fi.
gondolom a gyenge minőségű csatlakozó. amikor a számítógépem régi tápkábelét használtam (sercegett az is mint a neon) akkor is gyakran leoldott a fi. amióta kicseréltem, nem volt vele gondom (kivéve most)
AZ hogy valaki elmű regisztrált azt jelenti, hogy ismeri a szolgáltató feltételeit a mérőhelyig. Nem terjed ki arra, hogy ő a komplett szakmában mit tud. Visszatérve a rendszeredhez nem mondanám, hogy a beépitett tipusok miatt balesetveszélyes lenne, vagy tüzveszélyes. Csak párezer ft-ért már jobb lehetett volna. Apropó FI relét épitettél be?
akarsz egy kocsit venni. tudod kábé, hogy a szakadt józsi által árult izé az nem jó. megkérdezel kereskedőket, márkaszervizes szerelőket, hogy szerintük milyen kocsi lenne a jó, elmondva az igényeidet (mondjuk legyen kombi). pénz nem számít, de azért nyilván a realitásokon belül maradva (nem a legeslegdrágább, egy jó ár-érték arányú). erre alapozva, hozol egy döntést.
aztán kiderül, hogy kalap szart se ért a sok ajánlás meg a tanult emberek tudománya.
most akkor mezei fogyasztóként kinek higgyek? az elmü minősített szerelőnek, aki azt mondja, hogy jó a hurkolt 6-os? vagy a bótosnak, aki szintén ezt mondja pedig eladhatna nekem sínt sokért? vagy neked, aki csak röhögsz ezen a kettőn?
és itt nem babra megy a játék, biztonságról és sok pénzről van szó.
úgy látom a mai világban kénytelen az ember kicsit megtanulni azt amire szüksége van, különben átvágják.
Azt lehet igazán, de azért pici gyakorlat nem árt hozzá. valamint ha már le van hötve akkor valószinű rövid lenne a vezeték, mert kb 4 cm csupasz vég kell hozzá. Meg egy combos páka.
Ne vedd személyeskedésnek, de. Tegyük fel akarsz 1 merci kocsit venni, és meg van rá a pénzed. Elötte hagynád, hogy lebeszéljenek róla, mert harmadáron is van kocsi, és az is ugyanolyan jó?! A fázissinen jól mulattam.........
egy kicsit mérges vagyok mert én nem akartam és nem is akarok a villanyszerelésen spórolni. nagyon utána néztem amikor megvettem az anyagokat, és mindent többször megrágtam, megkérdeztem, lenyomoztam.
sajnos akkor még nem használtam ezt a fórumot.
most úgy tűnik hogy hiába néztem át mindent, hiába kérdezősködtem, hiába kerestem meg 3 elmü minősített villanyszerelőt, amit vettem az mind szar és dobhatom ki, ha jót akarok.
nem egy nagy összeg de nagy munka és sok bosszúság.
például, a fázisaim az elosztó táblában 6mm-es rézzel vannak "áthurkolva" ahogy sok helyen is láttam. a fázis sínről meg azt mondták nekem, hogy rosszabb mint a hurkolt 6mm-es. akkor most mi a jó? kinek higgyek?
ja akkor értem :) mi meg előre megterveztük, hogy mit hova akarunk, tettünk rá egy kis biztonsági ráhagyást (darabszámban) és kész. persze nyilván könnyebb annak aki magának tervez.
Vegyél a kezedbe egy általad emlitett kismegszakitót, és egy márkásabbat. Érezhetően nincs benne anyag. 1 kismegszakitón nyersz 300 ft-ot. Én ha egyösszegben vállalom be akkor se rakok be olcsót. Forrasztott kötés nincs tiltva, sőt ha erősen meg van sodorva elötte, és rendesen lecinezve akkor nincs nála jobb. Viszont nincs rá idő, és ha van egy tüz akkor nehezebb bizonyitani, hogy forrasztva volt. Ha meg rátesz a kivitelező eredeti Wago-t akkor annak nyoma van. Összetett kérdéskör ez. Forgalmazó meg mutogatja hogy papirja van róla, hogy az ő terméke jó. A legtöbb kiskerbe árulnak 1 olcsóbb minöséget, és egy márkásat. Igazából nem értem mi érdekük, hogy egy biztos vevőre rátukmálják a kevésbé minőségit.
Nem vagyunk hozzászokva, hogy ennyi konektort kérnek. konyhába sose elég az tuti, PC környékére ugyse lehet annyit tenni, mint amennyi kéne, Arról nem beszélve, hogy esetleg a szünetmentes esetén is elosztó bejátszik. Hirtelen asztal alá néztem, és van 1*10-es sáv meg 2*3-as, Asztalon 1*6 -os. Persze nem teszkós 300Ft-os cuccok.
ezek után kíváncsi lennék a mixvill álláspontjára is. az én hálózatom teljesen az ő termékeikre épült. ha gondom lesz (pl. égés) és a vezetékezésben nincs hiba, akkor lehet őket keresni?
komolyan mondom ez már gáz, ahány szerelő annyiféle álláspont, akkor most kinek higgyek? van aki azt mondja, nem jó a forrasztás, meg felesleges. van aki csak sodor. van aki wago-t (xbs-t) használ. midenki a sajátját dicséri.
szerintem az lesz, hogy minden kötés mellé párhuzamosítok egy sodrott-forrasztott kötést is, aztán jóidő. fene tudja már ezt!
miért mi a baj ezzel? nálam is a legtöbb dolog külön körön van. a konyhában pl. 8 konnektorom van (5+3 sorolt) dolgozóban a számítógépnek is 5 hely van, plusz 3 a net+router+mégvalaminek, és ezen kívül még kettő 1-es konn.
Az utsó mondatoddal egyet értek maximálisan!! pl én se találkoztam égett wagoval... de amelyik nem adott át olyannal sajna volt szerencsém...jó sport volt :)
Latom maradi vagyok... Nalunk pl. a szendvicssuto es a robotgep sincs allando szolgalatban, a havi egy konzervet meg kinyitom kezzel. Es nem a panel konyhank miatt, mert joanyamnal akkora konyha van, hogy 40 fore meg lehet fozni benne, de ott is eleg max. 6 malacorr. De persze masok vagyunk es a kavefozo kimaradt :-), ettol fuggetlenul a 10 durvan hangzik.
IntelliCad. Meg sok más, minnyá kitalálom, csak nem jut eszembe. Jó fél évvel ezelőtt még begyűjtöttem jó sok alternatívát, 2 hete szedtem le a pórbaverziókat is.
Nem tudom mire gondolsz. Mivel nem használom a termékeiket ezért nincs harag, hogy ki kéne békülni::-) Különben asszem a kalapsines kistrafójukat szoktam használni.
5 azert kell egy szamitogepasztal, TV moge minimum. De egy konyhaba is kell -huto, mikro, suto, fozolap, szagelszivo,KV fozo (7db) -plussz pult fole egy 10 db gepeknek legalabb.
Azert hosszabbitozni nagyon gaz szerintem, por/kosz kurulotte, beleakad minden, stb. ha meg kilatszik nagyon ronda. MIndennek kulon konnektor hosszabbito nelkul.
Nem erre gondoltam, ez lakásban van, meg oda való. Én azt mondom, hogy maga, mint az áramsín. A lakásban ezzel pl elég nehéz áramköröket csinálni, bár van több pólusú. Na majd meglátjuk, mit hoz a jövő :)
Kedves hozzáértők! A napokban vásároltam pár darab villanykapcsolót, és mikor be akartam szerelni, akkor láttam, hogy a várt csavarok helyett valamiféle fehér műanyag bütykök szolgálnak kábelrögzítésre. A bütykök mocorognak, el is lehet forgatni, de arra nem jöttem rá, hogyan lehet velük rögzíteni a kábelt. Valaki el tudná ezt magyarázni nekem? Mellékeltem két képet, a piros nyíl a bütyköt mutatja. A segítséget előre is köszönöm.
igen, lebuktam :) de szerintem normálisak voltak. megnéztem a márkát a csatlakozóra: xbs a kismegszakítók is tőlük vannak, azok is xbs-ek. (gondolom károly erre van ráállva) számlával vettem mindent
akkor most cseréljek mindent wago-ra?
nincs olyan sok toldás (talán ha 100? csak tippelek) és igyekeztem igényes lenni, gerincek 2.5 mcu a többi 1.5 mcu
ha azt mondjátok ti mint szakemberek hogy cseréljem le, akkor nekilátok és szépen kicserélgetem.
kiegészítés: az óraszekrény két dobozból áll, a felső az óráé, ami le is van plombálva. alatta van (még mindig az egész szekrény része) egy kisebb rekesz, amit le lehet bontani. azon van a nulla sín, föld sín, illetve benne van a FI relé, a 25 (vagy 20?) A-es kismegszakító, 2 konnektor. na ebbe a részbe csatlakozik a földbe menő gége.
akkor majd úgy kivitelezem, hogy elmegyek a garázsig egy d=6mm Cu gerinccel, és ott egy fali dobozban fogom osztani, külön megszakítóval a kapu felé menő áramkört.
kismegszakítót mindenképpen akartam feltenni, akkor majd ennek a körnek a garázsban lesz az elosztása.
Szóval pécelen vásárolgatsz, és hiszel egy kereskedőnek:.-) Láttál már eredeti: Original flexet? És obis 3000ft-ost? Lehet ekkora különbség nincs a két kötöelem között. De biztos, hogy nem egyenértékü. Ha magadnak csináltad akkor akkor sporoltál vele 2-3ezret max.....
Ha ez a gége az órához csatlakozik akkor azt regszerelőnek kell kötnie, mert ott plombatörés is kell. A fölben való kábelezés alapja hogy fagyhatár (ez magyarországon 70cm) alá kell rakni a dolgokat. A földben ha a gégecső nincs az előírtnál kissebb szögben meghajlítva akkor simán behúzható a kábel, csak egy idő után műa. toldókarmanytyúval meg kell toldanod a gégecsövet és tovább húni a cuccot. A kábelt lehetőleg megszakítás nélkül vidd el az első felszíni helyre pl:garázs és ott köss külön áramkörökeet egy lakáselosztóban. Így nem kell IP 67-es szerelvényekkel bajlódnod a föld alatt. Amit a földbe fektettél kábelt annak a tetejére-10cm-rel feljebb- kötelezően helyezz egy erősáramú kábel feliratú jelzőszalagot.
Készülékgyártó? Évek óta nem bírják megfejteni, hogy a telókon miniUSB legyen, aztán tölt, meg lófasz. Sőt, egymás után itt van 3 Samu telefonom, 3 különböző dugasszal. Ezek után max. agyalni lehet, de szerintem tök felesleges.
Köszönöm, hogy így kivesézted azt, hogy miért a váltakozó áram terjedt el, nem akartam ennyire Ádámig-Éváig visszanyúlni...mert nem célom senkit oktatni.. Az egyenáramra visszatérve, pedig azt kell mondjam , hogy nem figyeltél már megint..mert arról volt szó, hogy nem vagyunk messze attól, hogy ki kell építeni a lakásokban a hagyományos hálózat mellé egy törpefeszültségű hálózatot, és ha a készülékgyártók is partnerek lennének ebben az esetben elhagyhatóak lennének a tápegységek. Amik valjuk be, szintén veszteséget okoznak, hogy melyik a jobb hatásfokú megoldás azt majd az idő eldönti ugy ahogy a VHS legyőzte a BETA MAX -ot ez is ki fog alakulni..Addig meg lehet agyalni, és fogadásokat kötni... ;)
szeretnék kérdezni még egy hülyét, ha már itt vagyok.
anno amikor a villanyórára kötöttünk, vakolás előtt, az órába betettem egy üres 20-as gégecsövet amit kivezettem a kertbe (most sincs benne drót, el van ásva).
a mért részbe tettem a sín mellett a ház oldalán megy ki.
erről szeretném kötni a garázst (nem akartam végig vésni a házat, a garázzsal teljesen ellentétes oldalon van az óra), a kapu motort meg a kültéri konnektort.
szerintetek lehet azt, hogy földben (jó mélyen) vezetni innen a vezetékeket? dupla szigetelésűt kell venni? földben milyen kötődobozt lehet/érdemes használni?
köszi, kicsit megnyugodtam :) amúgy most nézem, hogy nem is wago ez, hanem vmi xbs, vagy jbl, vagy ckm, vagy ilyesmi. csárli a bótos azt mondta garis és ugyanolyan jó, mint a wago. ce jel van rajta meg minden egyéb (tüv)
remélem is hogy jó lesz.
egyébként nálam 5-ös sorolt konnektorok is vannak, bár a jellemző a 2-es. a házat úgy terveztük meg, hogy előre tudtuk mit hova fogunk tenni szóval nagyobb átalakítás kell az átrendezéshez, és akkor már a falakat is bontani kell.
jól megijesztettetek ezzel a wago témával. nálam mindenhol ez van (a házon belül) 1.5 és 2.5 mcu-n.
most akkor kezdjek aggódni?
7 hónapja lett készen a ház.
pár helyen még nincsenek fent a doboz takaró fedelek (engem nem zavar annyira inkább szerelhető legyen) és nincs égés, bár azokat a helyiségeket amik nincsenek készen nem gyakran használjuk.
Csak legtöbb helyen napi 2szer KV-t főznek, meg minek vegyük ki a kenyérpirítót, akármit. Nem vagyunk egyformák, de én bonyolítani sem szeretem, mosógépet, mikrót sem csomagolom össze, így kenyérpirító ezazamaz is ott marad, oszt jónapot.
Van, aki nem pakolássza el a cuccait folyvást. :-) Beépített bútorokkal szerelt kis lakásnál gyakorlatilag mindennek fix helye van, lehet "véglegesre" szerelni a hálózatot.
Na ja nekem is esnek be ilyen dolgok azzal, hogy adnak egy rajzot amit tervező úr 3D-ben keszit el, aztán meg méret sincs rajta és adjak árajánlatot, vissza kérdezek mire mégis mit gondolt hova? erre az a válasz ennyi erővel meg is tudja csinálni találjam ki ezert vagyok anyád azt tor ki belőlem. :) A másik amikor közlöm van ilyen meg olyan szerelvényezés gyártók más más rendszerekkel akkor most mégis melyikre kér ajánlatot. Akkor is ő van megsértődve hogy mégis miért kérdezek ezt tudnom kéne! Mégis honnan tudjam neki mi tetszik?
Ismerős hölgy megkérdezte, miért teszek neki 6-os sorolt konnektort a konyhaszekrény alsó és felső része közé. (Majd meglátod - mondtam neki.) Beköltözés után 2 héttel felhívott, milyen jó, hogy ott a 6 aljzat, mind tele van kenyérpirítótól kávéfőzőig, nem is gondolta volna, hogy mind kell...
Elég szomorú, ha egy új szerelésnél elkezdik bepakolni az elosztókat. Főleg a jó kis kinaiakat, amik még szép tüzijátékot is tudnak vagy öngyújtó szerepkört. Azért ennél rondább dolog nem sok van, nem azt mondom, hogy soha nem kell alkalmazni, na de mindenhova...., persze virágcserepet mindenhova lehet tenni takarásnak :)
Halálosztó! Vegyél már egy ékezetes klaviatúrát! Gondolkodnom kellett a hozzászólásodon, hogy mi az a "rezbanya"? Két évig zabáltam a szegedi májkrémet is mire rájöttem, hogy az összetevői között mi az a nitrites pácsó?! Töprengtem a pácsón, mire végre rájöttem, hogy az pác só.
Érintésvédelem egyszerű mint a tök, csak dupla (euro) dugós cuccokat csatlakoztatunk a zöld színű konnektorokba. Ha lesz kisbaba, akkor vakdugók lesznek, ha meg vendégeink vannak, nekik szigorúan tilos bármit is beledugni mobiltöltő kivételével.
Különben most jelenleg a UPS kimenő vezetékeiből a föld oldal közvetlenül a földelőszondára is van kötve, de egyáltalán nem vagyok benne biztos hogy ez így kóser...
Komolyabb felhasználásnál gondolom kéne a UPS(ek) után FI nem?Bár én úgy tudom ezekben a komolyabb APC szünetmentesekben meghibásodás ellen nem csak rövidzár (fázis-nulla) hanem földvédelem is van....
Ráadásul az a baj, hogy van olyan ups ami NEM tud üresen futni, kell neki 10-20w minimu m terhelés, különben standby-ba megy, és manuálisan kell visszakapcsolni... Persze ha levág az FI az csak nem baj ha a UPS is megáll
Apropó hozzáértők!
A UPS kimenő oldalát szabad földelőszondára földelni szigetüzemben? (akkuról)? És milyen FI megoldás van ilyen esetben?
Van olyan cégem, ahol kiállásra melóznak. Nomost ott az éves egyenleg kb. jó a kivitelezőnek is, mert van mikor 20 centire kérnek 4 végpontot, van mikor 3x70 méterre a szélrózsa minden irányába. De én már nyilván beszoptam, amikor a 23 kontra 24 végponton vitakoztunk, mikor eleve a 23 az nem is szám, meg a panel is pont tele lenne. Erre bekérték az ajánlatot, hogy legyen 24, mennyibe kerül. Mondtam ennyiért nem érdemes utánaszámolni, 23 v. 24, egységár. No, akkor lett a 24. végpont 3 emelettel lentebb a folyosó végén 80 méterre.
viszont a megrendelo szeretne egy hozzavetoleges arat, lehetoleg ugy, hogy a szaki nemhogy nem latta a helyszint, hanem azt sem tudja hol van. na ekkor nem lehet meterre arat adni, viszont a kiallasok szamat meg lehet saccolni.
ha nem lesz ott 5 cucc, akkor latszik, es tok szarul nez ki.
ha tenyleg oda lesz pakolva 5 fogyaszto, akkor azokhoz lesz valami butor is, ami mogott a kutyat nem erdekli a hosszabbito/eloszto.
inkabb arra fontos figyelni, hogy korben minden ablak kozott, minden ket ajto kozott (nappali), es minden falon legyen konnektor. hogy amikor 5-10 ev mulva az asszony atrendezi a szobat, akkor ne kelljen hosszu hosszabbito a hifihez.
Nincs annyival több munka csak a dobozhelyet kell több munkával kialakítani, és igazad van folyóméter ár áll közelebb a valósághoz kábeleknél és ehhez vett munkadíj. Amúgy ha bármilyen programot veszünk hazait vagy külföldit mind így számol nem kiállással vagy m2 -tel.
Az igaz, tenyleg nem kell 4x-ezni, a TV/szamitogepasztal/konyha/furdo konnektorok mennyisege marad m2-tol fuggetlenul. A plussz szobakba kell drabjaba 4-10 konnektor.
Lampabol meg max plussz szobankent 2-3 db kellhet.
Mondjuk a szerelvenyenkenti ar furcsanak tunik, amikor egy 5-os kertebe 5db konnektort kerek egymas melle, az nem 5x tobb munka, mintha csak 1-et :)
De m2 ar is furcsa, nekem laikuskent folyometer lenne logikus/aramkor vagy vmi hasonlo.
Ezek az asszonyok rémesek. :) Az se rossz, ha drága favésővel csavarhúz... :)
Egyébként feliratozz, írj Üzemviteli Utasítást, és oktasd negyedévente. :)
Azért ha ilyen rendszereket szabályosan és/vagy megnyugtatóan akarsz csövezni, akkor vagy nagy szerencse kell, vagy igen sok doboz is, márpedig a dobozfedőt manapság nem tűri el az igényes szem.
Megtartod majd a hálózattal való összeköttetést, vagy szabadon futtatsz? Ez utóbbi esetben az érintésvédelem érdekelne.
lehet venni szakboltban kiemelo karikat. a csavarhelynel fogva racsavarozod, es magasabb lesz a doboz. tobbet is lehet egymasra rakni. 8-10-12mm-es van asszem.
ha a doboz regi, nincs rajta csavarhely, szerintem akkor is ragipszelheted a karikat siman.
Sziasztok! Dugalj dobozom a vakolat síkjától kb 3cm-vel beljebb van a falban:((( Van ehhez v.mi cucc a vésőn-kalapácson kívül,amivel ki lehet hozni falsíkba?
"Azért terjedt el a váltakozó áram mert azt könnyebb nagy távolságokra eljuttani a kissebb hálózati veszteség miatt."
nem azert.
a valtoaram azert terjedt el, mert a feszultsege transzformatorral baromi egyszeruen valtoztathato. az egyenaramra ez nem igaz, nem letezik a trafohoz hasonlo koegyszeru szerkezet mondjuk 48V-bol 12V eloallitasara.
a halozati veszteseg meg plane nem a valtoaram miatt kisebb. a halozati veszteseg a nagy fesz, es az emiatt lehetseges kisebb aram miatt kissebb. leteznek is pl nagyfeszultsegu egyenfeszultsegu tavvezetekek.
a veszteseg egyszeruen a vezetek ellenallasa * az aram.
ha nem 1-2 wattos fogyasztoid vannak, akkor komoly aramok jonnek ki, nagyon vastag vezetek kell, hogy az ellenallast aranyosan csokkenteni tudd es ellensulyozd a tobbszoros aram miatti novekedest.
12V 120W -hoz kell 10A
a 4mm2 mkh-bol a 10 meter ellenallasa (2x10m) 0.0839 ohm. jo kicsi, mi?
a fesz eses lesz rajta 0.839Volt. tehat a fogyasztohoz mar kapasbol csak 11.16 volt jutott el, az ossz energia 7% a vezeteket futi!
es meg csak egy 120 wattos fogyasztorol beszeltunk, mondjuk egy pc-rol.
igen éppen ezért szeretnék olyan megoldást, hogy el is fogyasszam egyből mindazt amit termelek (vagy elég kicsit kell termelni vagy sokat fogyasztani :D). Az a baj hogy a napcellák hatékonysága még mindig a béka s*gge alatt van, és méregdrágák.
Nekem egyelőre egyértelmű a célom ezzel a csövezéssel. Jelenleg (most hagyjuk hogy szabályos vagy nem) vezérelt áramról töltök vissza ami belefér az akkukba, de a veszteség miatt ez kb annyiba kerül mint a nappali áram.
Hosszabb távon, akkuk csak pufferszerepet töltenének be, és vezérelt áram helyett szélmotor + napcella. Na nem egyben mert nem vagyok multimilliomos, de pár havonta egy napcella (kb 100w) bele fog férni. Mivel ezeken a konnektorokon tipikusan kis fogyasztású állandó fogyasztók vannak (notebook a házvezérléshez 24h, világítás is erről megy, de azok kompakt fénycsövek, TV, stb) egyszerűen megoldható a rácsatlakozás és nem kell kilowattos teljesítmény (még).
Persze a porszívót és a hajszárítót nem ezekbe a konnektorokba dugjuk.
Szegény feleségem egyszer kiporszívózott a zöld (színre is - gy.k.) konnektorokból, azt az üvöltést... Ugye az 1000w szinuszos inverterek terhelhetősége 600w körül van, tüskén max 800w. Hála az égnek egy régi porszívó volt, nem 2kw, de a mérési logon azóta is csúnya tüske van. Végül az inverter kikapcsolt (így a porszívó is). Persze nem voltam otthon.
De azóta asszonypajtás is tudja :D A vizet már megoldottam esővízzel az egész házban (elenyésző a vízfogyasztásunk) következő a melegvíz lesz (napkollektor), jelenleg ez vezérelt árammal megy - és utána ez a rendszer. Szerintem ez a leginkább megtérülési sorrend.
Az már részletkérdés konkrátan hány volt lesz.... Azért terjedt el a váltakozó áram mert azt könnyebb nagy távolságokra eljuttani a kissebb hálózati veszteség miatt. Erre utalt Vajk barátom..:), de szerintem egy lakáson belül ez nem számottevő a 4mm2 MKH még kifizethető... ;)
Nem lett volna elég egy átkapcsoló az elosztóba?
Egyébként ilyen dupla csövezésű házat már csináltam, 2 szintes házban kellet kialakítani a 230v mellé a 110 v-ot is. A tulajnak elég sok gépe volt, amit amcsiból hozott, és szó nélkül megcsináltuk, nem néztem hülyének. : )
Azért mert kb. házanként kellett egy gőzgépet+dinamót telepíteni. Meg az Ohm-törvény.
Egyébként vannak elhallgatott módszerek, de ezeket komoly gazdasági érdekek rejti el. Mivel Nekik olyan technológiák kellenek, amit (vagy egy részét) rendszeresen meg kell vetetni a fogyasztóval.
Pl. az állam miért nem a napkollektoros melegvíz rásegítést támogatja? Már minden házon ilyennek kellene lennie. Vagy a gázártámogatás helyett a házak szigetelését? Lehet hogy van támogatás, de sokkal nagyobb mértékű kellene, pl. kamatmentes kölcsön stb.
Miért pont 12 volt? Nekem 3-48 volt közt vannak cuccaim, ráadásul egyen/váltó, szakramentom. Érdekes felállás, egyszer utánaolvastam a történelemben, hogy miért nem lett törpefesz/egyenáram, de ha agyonvernek sem tudom most felidézni.
Szegecs, ego2, Gumi nem tűnik rossznak, sem öregnek. DkGrinder ...gáz? Nem is tudom, remélem nem szökött el. Az rossz lenne. Ellenben találtam valamit és kb most itt tartok. a tettes?
Épp a minap beszélgettem egy kollégával , hogy nincs messze ez az idő mikor külön 12V egyenáram is ki lesz építve mindenhová és ki lehet dobálni vagy ki lehet kerülni majd az olyan háztartási gépek tápegységeit amelyek arról üzemeltek eddig...A világítási hálózatokat pedig alapból ki lehet rá építeni...
Szia! mindig megjelenik valaki,hogy megkezdje a hibaelháritás folyamatba helyezését--azután innen ------------irány a végtelen. általában munkanap délelőtt trafó primer bizti csere, s lám örök időkre elháritva?majd újra elölről az egész.pár év után belefásultam
Csak helyszíni felméréssel lehet pontos árat mondani! De kb. 7 500 Ft/nm -el (nettó) kalkulálhatsz, ha főállású villanyszerelő mestert hívsz (erősen javaslot). Ebben az összegben benne lehet a horonyvésés, vezetékelés, kötések anyaga is..A mérőhely, riasztó, net, TV masszázskád stb...az további költségként jelentkezhet.. Mindenképp a helyszíni felmérés és egyeztetés dönt az árban... Kötődoboz nélküli szerelés igen költséges kb 2x annyiba kerül mint a hagyományos..,de vannak olyan szerelvénydobozok amelyek egyben kötődobozok is és vakolt állapotban nem látszik csak a szokásos szerelvénydoboz hely...ez elég jó kompromisszum lehet..és még költsége is elviselhető...
szia! nálunk azért hetente 2X van szünet-- néha szombat du-tán hétfő reggelig..-- Ha ünnep jön akkor viszont megszkott --húsvét, karácsony, szilveszter-- kirakom a tévét ,DVD-t a lépcsőházba, s rokmantikázunk/nosztalgiázunk mint a 60-s években volt szokás .
Szia! nálam akkus a világitás (1986 óta)-- átlag 8 évente serélek akkut -abból is csak használtra/ingyér-sörért stb.. Nekem bevált , megéri--a világitás a legkisebb tételem, a készenléti fogyasztók többet zabálnak. az utólsó mondattal egyet értek..
Vagy a tömítő gumi nem jó az ajtónál. De lehet hőfok szabályzó hiba, vagy akár elszökhetett a gáz a rendszerből. Laikusnak nehéz megállapítani. De, ha megvan az eredmény írd meg itt. Mindig tanulunk.
Számgépasztal mellett nekem egy 12-es sáv van, meg 2 darab 6-os, de ennek a falban 3 elég. No meg ha 8 négyzet a szobám, akkor is elég 4-6 konnektor, de 20 négyzethez is elég ennyi. Kár felszorozni a négyzetmétert.
(Ha rossz helyen járnék, kérnek egy útbaigazítást)
Ha egy hűtőszekrény (electrolux, fagyasztó nélkül) ki be kapcsolgat az jelentheti-e a kompresszor halálát? Ha bekapcsolt akkor megy és hideg is van benne. De elég gyakran klikk-klakk, klikk-klakk hangot hallat és nem akar ilyenkor beindulni. Jópár éves már talán ere3000 a neve.
Lehet, hogy a kondija ment el?
Ha igen, egy ilyesmit merre lehet ne beszerezni? R.46 MPK X2 capacitor (1μF 275VAC)
Amit az ügyfél kér és szabályos az mehet. Csak fizesse is meg. :) Erre viszont nehéz így árat mondani. 4000Ft/szerelvény így látaltanba a munkadíjra, elosztó és fővezeték nélkül csövezés és vezetékeléssel. Ebben már a tartalék csövezés munkadíjja is beleférhet ennyi szerelvénnynél. Ilyennel még nem találkoztam :D
Szeretem az ilyen úttörőket, mert mernek vállalkozni és új dolgokba fogni :). Pár év múlva a teljes aksi készleted cserélheted majd viszont. Szerintem az energia tárolására nincs még megfelelően gazdaságos rendszer.
Miért, én pl. miért lettem olvasótok? Mert én kitaláltam ha már áthúzzuk az egész ház villanyát, mindent (az összes vezetéket) duplán kérem behúzni, duplán minden szereléket (kapcsolók) és színjelölt konnektorok legyenek (legyen egy "zöld", elműtől független rendszere a háznak, a garázsban 2 db 1000w-os szinuszos inverterem van + rengeteg akksi.). Még nincs ami megtáplálja (szélmotor, napcella) majd idővel... De ugye konnektort vésni előre kellett...
Vicces mikor áramszünet van, nálam megy a TV, a villany, a hűtő :)
Na és miután a kérésem után minden szaki hülyének nézett megcsináltam magam... :)
Na jo, akkor a kotodoboz nelkulirol lemondok, beljebb vesve a falba, bevakolva is megfelel ;)
Bocsanat, de akkor lehet, hogy en vagyok nagyigenyu :) Most a 29 m2-ben van 10 aramkor. Kb. 40 konnektor, 15 kapcsolo (ebbol 3 alternativ), 15 lampa, 2 koax, 2 telefon, 1 erosito.
Namarost ha most egy 120 m2-be koltozok, akkor ha ennek a 4x-esevel szamolok...
Csak ezert kerdezem, hogy a 16mm eleg-e, mert nagy mennyiseget szeretnek, kesobb bovithetoen megoldani. Anelkul, hogy az egesz falban villanycsovek fussank.
Arazasrol lehet azert megtudni vmi kis info morzsat?;)
Van valamilyen rajzod, elképzelésed...
Nézd meg a nick nevemre kattintva az elérhetőségemet, küldj egy mailt saccra megmondom az árat. Ha nincs rajzod írj egy listát vagy nézd meg a honlapunkon az árajánlatkérőt.
Igen mostanában divatos a kötődoboz nélküli szerelés, paddlóban kersztbe hosszába vezetni a csöveket és a dugaljak mögött kötni. nohát én megnézem ezt egy padlófűtéses rendszernél ahol a tulaj ragaszkodik a teljes értékű( teljes felületen levő , nem kivágott)hőszigeteléshez Egyszer szerintem ez nagyon albán dolog, és és hát javítani horror. Bár egy jól megcsinált rendszernél erre sokáig nincs szükség. A csövek átmérői ki vannak próbálva. Egyébként 23 csőben egy kisebb lakás összes áramköre elfér, kb 6.
2-3 centis csövek? 16mm-es a legnagyobb, amit szokás használni :) Mondjuk egy 10 centis válaszfalba 6 centis cső elég hülyén adná magát...
A 16 mm-esbe is 2 teljes áramkör behúzható, akár 2,5-es vezetékkel is...egyébként is, egy cső-egy áramkör a szabály (noha azért ezt rugalmasan szokták kezelni...). De inkább több kisebb cső egymás alá, mint egy bazi nagy. Kötődobozok nélkül biztos van aki megcsinálja, de ha nagyon zavarnak, inkább mélyebbre kell süllyeszteni, és elvakolni/elglettelni. Mondjuk ha egy helyiségben 5 helyen van kiállás, akkor lehet mondjuk a konnektorok mögött kötni, de akkor is több cső, több vezeték, több szopás...
Engem villanyszereles arak erdekelnenek, vettem egy laskast es szeretnem a teljes villanyvezetekhalozatot felujitani, es ehhez erdekelnenek arak, hogy egyaltalan, hogyan szamoljak, meterben?, ranezesre?
Illetve egy-ket szakmai kerdesem is lenne
Miert van az, hogy a legtobb villanyszerelo kicsi muanyagcsoveket hasznal (kb. 2-3 cm) a nagyok helyett (6-9)?Kevesebbet kell vesni?, mert ezekkel tobbszor jartam ugy, hogy vagy mar nem fert bele a kovetkezo drot, vagy csak alig.
Illetve, hogy lehetseges-e kotodobozok nelkuli villanyszerelest kerni?
Ha már úgyis alunál tartunk. A vezérelt áramom nekem az órából (elég vastag, 6-os? 8-as?) alu vezetéken jön ki (16A az óra), és egy sorkapocs van az óra után, onnantól asszem' 4-es sodrott réz a kismegszakítóhoz majd tovább a bojlerig.
Azon túl hogy nem túl szabályos, a sorkapocs nincs elrejtve (a régi óraszekrényben látszik, időnként meg szoktam húzni, de nem nagyon lehet rajta), mit tudok tenni ezügyben? Ez ugye a tipikus nemszeretem réz sorkapocs, alu vezeték.
Simán cserélném a sorkapcsot (nem rugós) ha tudnám mire. Sima csavaros, de olyan brutál hogy szerintem 10-es vagy 12-es alu is beleférne.
Ahol dolgozom, pont 2 hete éjjel egy rézvezetékes Wago kötés 100-as dobozban gyulladt ki éjszaka, olyannyira hogy a tűzoltóság is kint volt miatta. Ha nincs tűzjelző rendszer, bizony nagyobb baj is lehetett volna belőle. Kb. 10 éves kötésről van szó. Ha nem felejtem el, és megvan még a doboz akkor csinálok róla képeket.
Egyébként az Alu. vezeték nyomóerő hatására hajlamos a "megfolyásra" ezért kellett az ütemezett karbantarások során utánhúzni a kötő-csatlakozó elemeket, illetve rugós alátéteket alkalmazni. Nem hiszem hogy a WAGÓ ezt 100% ig meg tudja valósítani (akár pasztával is)mondjuk 20 éven át egy padláson vagy pincében...
Ez a WAGO pasztázás egyébként bevett dolog? Ki állapítja meg egy tűz után pl.: hogy volt-e paszta, és az megfelelően volt-e használva ? Nagyon "paraszthajszálas" játék ez..
Volt sokszor szó róla, hogy aluvezetékhez csak pasztával szabad alkalmazni a Wago-t. Lassan tizenéve még 1 helyen nem volt vele gondom ahol réz vezetékre alkalmaztam. Mint irtam amikor bejött az országba a Wago akkor 2 szer én is paszta nélkül kötöttem alut, és mindkétszer hasonló jelenség lett elég hamar.
Sziasztok! szerintem a WAGO a ludas ,mert csak a kötési végek olvadtak,--legalábbis a képeken. persze azért az eleje bűzlik: NEM LESSZ ITT SEMMI /1-2 lámpa , rádió, asztali számológép / hisz ez iroda!S aki ezt beveszi na az a balek! mert helységenként 5-10 asztal : számitógéppel , fénymásolóval s minden kitalálható vackkal +az étkező mint 2 lakás együttvéve( több helyen láttam 2-2 micrót, 4 kávéfőző/viz/tea forralót, mosogatógépet,grillsütőket, vill. főzőlapot/2-t/1 konyha pulton)
Tűzálló kábel ,pl NHXH-J E90/ FE-180 olyan tartószerkezettel szerelve,ami együtt megfelel a funkcifenntartási követelményeknek (pl ilyen bilinccsel+dübellel,esetleg kábeltálcán)
Ha ilyen kábelen kötést kell csinálni akkor a doboznak is megfelelőnek kell lennie,de méginkább a megfelelőségi nyilatkozatának.
Valójában egy lángálló doboz narancssárgára festve,porcelán sorkapcsokkal.
Szerintem az a T dugó ha nem keskeny kettősszigetelésű csatlakozóval megy tovább akkor szabálytalan. Különben varrodába láttam már 3 fázisú T dugot. Ezek se CE jelőlésüek.......
Bocs nem volt egyértelmű. Szóval ha egy fémvázas házikó van akkor az biztos be van kötve, illetve ha nincs akkor sem a kamera telepitő gondja. A kamera házat ha van rajta földelőcsavar! akkor be kell kötni.
Régebbi szabvány szerint csak a hidegpadlós helyiségekbe kellett "földelt" konnektort tenni. Nálunk is (1971-es ház) csak a fürdőben, ill. konyhában volt ilyen, amíg fel nem lett újítva a rendszer. Szomszédok nem nyúltak hozzá, az egyiknek a Lehel fagyasztóláda meg földelés nélküli konnektorból. Mondtam neki, hogy életveszélyes, megijedt, ígérte, hogy megcsináltatja. Persze azóta is ugyanúgy használja...
"Azért írtam hogy mondjatok rendeletet,mert annak betartása kötelező!"
Mondok én, a szabványügyi törvény paragrafusait. :)
1. § A nemzeti szabványosítással elő kell segíteni:
e) az élet, az egészség, a környezet, a vagyon, a fogyasztói érdekek védelmét és a biztonságot,
3. § A nemzeti szabványosításban a következő alapelveket kell érvényesíteni:
g) az alkalmazkodást a tudomány, a műszaki gyakorlat és a tapasztalat általános eredményeihez, figyelembe véve a gazdasági adottságokat,
4. § (1) A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.
Ezek után már csak egy szó hiányzik a törvényből, miszerint kötelező. :) Elvégre, amit mondani szoktak, a legalább egyenértékű megoldás, az is kétséges, mivel a szabványos az a "legkedvezőbb".
Sziasztok! Nem vagyok villanyszerelő, de néha ezt is kell. Kérdésem a következő lenne: kültéri kamerarendszer, alumínium házban 230V fűtéssel, 230V-os kamerák valamelyik elérhető segédeszköz nélkül van amelyik nem, vasoszlopra, trapézlemez épületre, rendes téglaépületre szerelve. Tápot egy helyről kapnak, hatályos szabályok szerint milyen érintésvédelmet kell használnom? (földelés természetesen kiépítve, azon kívül), ÉV relé kell? Ha van szünetmentes tápegység akkor a kimenetére kell az ÉV esetleg?
a klima egy klafa dolog, van egy csomo speci tulajdonsaga, amit egy csomoan nem ismernek.
pl a tobbsege olyan, hogy ha leallitod, akkor ha visszakapcsolod, akkor is csak 5-10 perc mulva indul el, mert a nyomasok ki kell egyenlitodjenek, a mar feltermelt nagy nyomasra nem tud elindulni a kompresszor.
aztan ugye a haztartasi klimak, amik aramkimaradas utan standbyban indulnak. van ejjel egy 3 perces aramszunet, mindenki szerint minden ok, ups vitte, generator nem kellett/nem volt, csak reggelre szauna van mint allat.
meg hogy kellene levego meg belmagassag a szerverszobaban. mert a klima a levegot huti. ha szarra van zsufolva, akkor nincs levego, meg plane nem tud mozogni...
Ezt írtam halalosztonak is. Többynire így szokás, 10 percet minden kibír, addig bőven elindul az aggregát, így UPS-t nem kell X kilowatt klímával terhelni. Persze máshol lehet egyén elképzelés is.
Légkondi nélkül több 10 percet kell kibírni egy szerverszobának, különben valami szar. Vagy redundáns megoldás. Ízlés kérdése, hogy elindul a dízel, szépen szinkronba kell tolni a fázist, vagy UPS előtt dolgozik rá leválasztás után, vagy a klíma majd a dízelről újraindul (az a split is jó, ami aztán nem, szépen oda kell menni manuálisan újra bekapcsolni) , vagy a klíma is menjen akkuról, mert az a tuti, de akkor nagyra kell méretezni a cuccot.
50 fok az fasza, éppen ilyesmiben vitatkozom, kolléga ledilletánsozta a nénint, mert munkaidő után engedélyt adott a szerverszoba klímájának lekapcsolására. Csak a szoba gazdája erről nem sokat tudott :-) Erre néni kikérte magának, hogy " de hát munkaidő után volt". Én mondjuk le is hülyepicsáztam csuklóból :-) Most olyan B tervek vannak a redundanciára, hogy mivel tél van, ablakotlehet nyitni, meg hasonlók. De még kalapálom, pont tegnap csináltam hőemelkedést, oszt vertem az asztalt, hogy tessék kivizsgálni. Aztán meglátjuk, egyelőre nagy büdös lófasz van, ügyfelet megnyerték, utána míg él a szerződés szarnak az egészre, mai világban van aki megteheti, hogy szopatja a bérlőt.
Péntek felé megint jön a klímás "kitalálni valamit", ha érdekel beszámolhatok. Én utoljára forintosítottam egy leállást, vagy megfőlés miatt esetleges HW kárt. Én sem gondoltam volna, de akkora számok jöttek ki, plusz mire újra elindul az egész kóceráj, az is fél nap.
legalabb ekkora moka, amikor a legkondi a dizelre van direktbe kotve, a gepek meg ugye akksira.
a dizel indulasa valamiert elhuzodik, de nem baj, a gepek mennek akksirol vidaman.
aztan amikor megfogod a szerverszoba kilincset, erzed hogy valami fura. belepsz, megcsap a hofal, mintha szaunaba leptel volna. a rackek maguk kb 50 fokosak voltak, kenyelmetlen volt rajta tartani a kezed...
Ja, meg komolyabb helyen a redundás meg sok tápos vasaknál láttam olyat, hogy ugyanarra a megszakítóra kötötték, meg ilyesmi :-)
Kolléga nem rég reportolta ezt is:
"Ma rendesen szopesz volt. Egész nap dolgoztam.
Sikerült valahogy kinyírni a szállodában az elektromos rendszert. A történet úgy néz ki, hogy a betápon van egy ilyen jó nagy kapcsoló (rack szekrény méretű, fel kell punpálni és gombnyomásra húz be), azután jön a 100KW szünetmentes, ezzel párhuzamosan meg az 1MW generátor. A szerverek egyik tápja szünetmentesen, a másik meg a generátoron van.
Valakinek sikerült olyan okosan programozni a rendszert, hogy a főkapcsoló kikapcsolása után se a generátor nem indult be, se a szünetmentes nem riasztott (se SMS se shutdown). A szünetmentes 40 perc után feladta. Minden megállt.
Hívták a szakikat. A főkapsolót óránként csak egyszer lehet bekapcsolni (beépített védelem miatt). Tényleg egy baszott nagy kapcsoló. KB másfél méter széles és 2 méter magas.
Na mindegy, beindíttattam a generátort aztán megnéztem mi maradt a szerverekből. Meg ha már úgyis megálltak akkor megcsináltam a 2 DC között a replikációt meg még le is backupoltam az összes szervert fullra (Acronis True Image full backup, lestem is hogy lanra gyorsabb mint USB hdd-re) . Most itt tartunk, holnap jönnek kicserélni a nagy kapcsolót.
Amúgy jó idő van és ettem édeskömény levest. Jó volt. Szopjatok hanyatt "
"Azért írtam hogy mondjatok rendeletet,mert annak betartása kötelező!A szabványé nem!!!!! "
Igen, elvileg az összes szabvány csak ajánlás. De rögtön ki is szokták kötni, hogy akkor az ide vonatkozó szabványt kéretik betartani. Főleg ha valakinek valamit alá is kell írnia.
Nagyban amúgy se a kivitelező mondja meg, hanem a villamos tervező, kivitelző meg azt írja alá, hogy a terveknek megfelelően dolgozott.
Teljesítménybővítési igényre (5000 ft) kijött az áramszolgáltató alvállalkozója és kapott még 2000 ft-ot s ezért be is húzta a 10-es MKH-t. (Mondjuk csak 2m-t kellett.)
Nem a központi elosztóba megy be két külön álló vezeték a szolgáltatótól és olyan elektronika van rajta ami igen rövid idő alatt átkapcsol az egyikről a másikra ha nincs feszültség. Egy szünetmentes is van az ilyen megoldásoknál.
A többes betáp van minden kórházban és olyan épületeknél ahol fontos a folyamatos energia ellátás, ilyen helyen még aggregátor is van ha ne adj isten mind két betáp kidőlne.
De birói gyakorlat (bíró ismerős) ha perbe fognak kártérítési vagy éppen büntető mert valaki kinyiffant, akkor biza előveszik a szabványt és neked szegezik a kérdést miért nem az alapján dolgoztál akkor kérem szépem 10 év, ha a szerint dolgoztál és a megrendelő írásos papírjával rendelkezel hogy te márpedig erre felhívtad a figyelmét de ő szart bele akkor te kisétálsz a vizes lepedőt a megrendelőre húzzák rá és ő vonul börtönbe.
Nem véletlen, hogy minden tervben szerepelnek a szabványok felsorolásai. Ja igen ha terveznél komplett kivitelezési terveket akkor azokat leadva a megfelelő helyeken a szabványokat keresik rajtuk és ha nem a szerinti akkor vissza dobják, vagy kérnek egy jognyilatkozatot amiben minden felelősséget magadra vállalsz. Ezt meg ki az a marha aki megtenné?
Jó, akkor lehet nyelvészkedni!:) Azért írtam hogy mondjatok rendeletet,mert annak betartása kötelező!A szabványé nem!!!!! Persze régen ez nem így volt de szerintem ezzel iránymutatóvá tették a szabványt nem kötelezőnek! Csak arra reagáltam hogy írtátok hogy 2009-től kötelező minden táblába FI-t tenni! Ez egy baromság! ugyanolyan mint hogy nem kell betartani a szabványt!
Pl. tavaly volt egy irodaházi munkám. Számitógép hegyek voltak mindenfelé. Terv 2008-ban készült, csak vizes helyekre kerültek FI relék. De az új szabvány alapján se kéne minden asztal alatt lévő csatlakozohoz FI relé. Mert az PC-knek lett odavive.
Magyarán ahol dugalj van oda kell tenni. A szabványt már leírták előttem.
Ez így ebben a formában nem igaz. Ahonnan linkeltél egy nem túl régi kjegyzökönyvben az van leirva, "általános használatos dugaljak"-nál ugye kötelező. De olyanoknál aminek konkrét célja van oda nem kötelező. PL. 3méter magasságban egy dugalj elszivó venti részére.
"A szabvány váltakozó áramú rendszerekben legfeljebb 30 mA névleges kioldó hibaáramú áram-védőkapcsoló (RCD) alkalmazásával kiegészítő védelem alkalmazását írja elő a képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok számára, és a szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetére." Magyarán ahol dugalj van oda kell tenni. A szabványt már leírták előttem.
Vagy csak nem tud róla, hogy kötelező. Az a baj, hogy a kivitelezők jelentős rétege az iskolában tanultakat alkalmazza, de lehet hogy 30 éve járt iskolába. Ez olyan, mint a kresz. Az is folyton változik. Senki nem követi a változásokat, de ha hibázol mindig a vonatkozó előírások alapján faszulsz.
Pécsett az e.on elvesztett egy több milliós kártérítési pert, mert egy meglévő lakópark közvetlen szomszédságába épített egy szabadtéri transzformátor állomást. A lakók a sugárzásra való hivatkozással és a lakások értékének a csökkenésére hivatkozva pereltek és nyertek fejenként több, mint egy milliót. Másodfokon van az ügy és megint a lakók a nyerők.
Azért abban az esetben, ha csak elosztót cserélsz, elég bizonytalan dolog a FI relé beépítése. Ugyanis a régi szereléseknél jelentős mennyiségben előfordul a nulla és a föld felcserélése. Akkor az elosztó csere után még sétálhatsz vissza keresgetni a felcserélt vezetékeket.
Ezek visszatérő témák.Meg tudnál adni valami erre vonatkozó rendeletet? Még egyszer mondom konkrét társasházat tudok 2x75 lakással ahol nincs FI relé egy darab sem.Szerinted megkockáztatná-e valaki hogy nem teszi be ha elő van írva? Nem hiszem.
Persze a kuncsaftok mindent, gyorsan és olcsón szeretnének letudni, én ezt megértem. De itt most nem is ez a vita tárgya, hanem hogy, hogyan kéne valamit megcsinálni ha már egyszer hozzányúl az ember. A szabványok megkerülésével ami rizikófaktor, vagy ezek betartásával? Igazából nem is velem vitázol hanem a szabvánnyal ami erről rendelkezik. Én tényt közöltem, és nem lehetőséget. Ezután tegyen mindenki saját belátása szerint.
Hibaelháritás, vagy táblacsere az nem ugyanaz. Én se cserélek táblát FI nélkül. Általában az élet védelme oldaláról kéne megközelite, és hajlandó lesz többet áldozni. Mondjuk ez nálam általában telefonban döl el, a hibaelháritásnál picit komplikáltabb a dolog.
kiváncsi lettem volna ki cserélt 2000ft ért mért fővezetéket, papírozva ,engedéllyel:)Gondolom buborék tábla is felkerült:) Vagy azt más csinálta az már más pénz:) Gondolom a visszaplombálás is másik pénz,az nem a vill.szer költsége:)
Ez a baj, sokan bemondják a keveset és a megrendelő ennek tudatában számol,de hogy utána is van egy csomó költsége amit az olcsó villanyszerelő elhallgat,az nem gond :)
ÉV mérésnél kell a kivitelezéskor érvényben lévő szabványokat figyelembe venni, ha valamit javítasz annak a jelenkori szabványnak kell megfelelni. Ezzel az erővel a régi lakásoknál G1-es kábelt is használhatnál.
ha nem is parazslik, akkor az ott nem igazi 50V. hanem csak pl a sok parhuzamosan meno vezetek induktivan osszeszedi. vagy a vilagitos villanykapcsolo miatt van.
de en nem vagyok szakember, csak kibic aki tippel.
Lakáselosztó 12 modulos (IDE) 3e, 10 db kismegszakító (6 kA Merlin) 950 x10 9,5e, Fi relé Merlin 10e, GE 6e (választható) + mcu. Mivel eredetileg "áthúzásról" volt szó, így ebben természetesen nincs benne a szerelvények ára...
(Új szerelésre (55 m2 panel) 100e körül jött ki az anyagár, mért fővezeték cserével együtt. Mért fővezeték csere munkadíja 2e ft volt...)
Szerintetek hogyan induljak neki egy olyan helyzetben amikor a L-N között lekapcsolt állásban 50V-ot mérek egy izzófoglalaton? A kapcsoló a fázist szakítja meg de a dobozban ahol a kötések vannak, ott még be van kötve egy dugalj is a wagóba, de az remekül működik. Ilyen szivárgó áram miből jöhet? A doboz sajna 65-ös és a tető már nem nagyon megy rá annyi benne az mcu. Az egész lakás ilyen önjelölt villanyszerelő általi kivitelezés.
Ha a lakópark terve 2008 előtt készült akkor még nem volt kötelező. Azonban a kivitelezői felelőség miatt akkor is két esélyes a dolog ha valakit áramütés ér, és netán meghalna. Lakóparkokból nem lenne jó kiindulni, mert ott olyan leosztások vannak, hogy csak az ár dominál. Gondolom az MSZ-HD 60364-ben leirt szabványok figyelembe vételével raksz FI-relét. Különben egy biróság elött nem mentesitene téged, hogy a tervező nem tervezte be, mint kivitelezőnek jogod/kötelezettséged felülbirálni a tervet.
Jó ,csak írtam valamit,persze más ha csak azért megyek.Ha pl:csinálok egy új szerelést,egy házat és tételes elszámolást kérnek akkor ennyiért árazom a szerelést, a végén. A vésés,falsíkba szerelés, már az alapszerelésben benne van:)Én is Moellert rakok:)
Sokat csináltál! az át üt egyből:))Ha te 50+15 000 ft .ből meg veszed egy 80nm házhoz való anyagot,akkor megeszem a kalapom!:)) Azt sem tudod milyen a rendszer,táblát is cserélni kell ,alapból legalább 10-12 áramkör,+ ÁVK + tábla.
Miért is? Inkább a távvezetékbe vág nem a közelébe (bár ez 2009-óta kevéssé egzakt terület ;o) ). És azért van az oszlopföldelés, nem?
Itt a szomszédságunkba 100-120 m van egy 120 kV-os, kétrendszerű távvezeték. Nem tudok róla, hogy túlfesz. lett volna, sem a 0,4 kV-on, sem más vezetékes vonalon (kábel TV, telefon) - a tőle 20 m-re levő panelben sem.
Olyanról hallottam, viszont, hogy falusi környezetben a felállított (ki tudja hogyan telepített) CB állvány mellet házban többször hazavágta az elektronikákat a villámcsapás (két plazma TV, stb.).
Megkérdezték a tulajt, hogy: Náluk nem? De, néhány évente tönkremegy valami Nálunk is, miért? - volt a válasz.
5 év az nem mennyiség, legalább 90-et nézzünk meg, valamint ezer emberrel, akkor lehet értelmes mintavételről beszélni :-) De gondolom a sört azért bírod, nem?
Nem hinném, hogy bármi hatása lenne az embere, én már 5 éve ott ülök több (5) 120/25/10Kv-os transzformátor mellett, de még nem vettem észre semmit. A kollégák, akik már 40 éve ott dolgoznak ők sem panaszkodtak, hogy bármi féle rossz hatást érzékeltek volna. Mágneses tér az elég erős, mert CRT monitor nem használható az irodákban csak LCD.
Ha nem akarsz hibázni és nem értesz hozzá, akkor konnektorokhoz 2,5 tömör réz (szerelvényezésnél káromkodás), világításhoz 1,5. Persze jobb lenne, ha egy szakembert hívnál, legalább a lakáselosztó bekötéséhez és az áramkörök szétosztásához...
Inkább mondjuk úgy, már "nem divat" MMfal vezetéket használni. A csövezésnél-dobozolásnál az anyagár nem vészes, 10-15e ft. Persze vésni, gipszelni nem fognak neked ingyér'.
A témával kapcsolatban nagyon sok minden van a neten. Az országos sugárbiológiai intézet honlapján egy rakat anyag, és így tovább. Ha az angol megy, ennek a végén egy csomó link...
Ahogy mar itt celoztak ra, a veszely valos, total racionalis alapon. A gazdasagi veszely!
A haz kb forgalomkeptelen. Kerdezd meg oket, miota aruljak, majd menj vissza egy ev mulva. Meg szabad venni, de csak durvan nyomott aron, kulonben nagyot buksz rajta, mert te is csak nyomott aron fogod tudni eladni ha majd el akarod.
A bármilyen sugárzás négyzetesen csökken a távolsággal. Tehát dupla (védő)távolságon negyede, háromszoros távolságon kilencede.
(Magánvéleményem szerint túl van lihegve ez a sugárzás téma. Évtizedeket erőműben eltöltött embereket ismerve kb akkora veszély, mint a rákkeltő pirítós kenyér.)
A döntés sokkal inkább volt emócionális, mint racionális. Nem akartam, hogy a lakás kapcsán rossz szájízem legyen. Mert ha az ablak rossz, vagy a fürdő csúnya, kicseréled, de egy ilyen dologgal nem sok mindent tudsz kezdeni. A témával kapcsolatban egyébként nem sok mindent találtam a neten, leginkább más fórumok beszélgetéseit.
Visszamondtam, de majd belebetegszem, mert nagyon tetszett a lakás. Persze lehet, hogy vaklárma ez a sugárzás, és az is lehet, hogy a lobbi érdekek bagatelizálják a problémát... Ugyanakkor az eladó nem kívánta a kedvemet serkenteni árengedménnyel (ugyanannyiért akarta adni, mint a többi, ilyen problémával nem küzdő lakást).
Azon azért elgondolkoztam, hogy a földben futó vezetékek esetében honnan tudhatjuk, hogy ki vagyunk-e téve ilyen veszélynek? Bár azt mondják a földi kevésbé sugároz...
Tényleg jó kérdés, hogy meddig nem mutatható ki egészségre ártalmas hatás, és honnantól veszélyes...
Az mindenesetre sokat mondó, hogy a MÁV F1-es jelzési utasítása napi 3 órában határozza meg az ilyen területen való tartózkodás maximális idejét. (Igaz, itt 400kV-s vezetékről van szó.) De ha ártalmatlan lenne, csak nem írnák bele. Főleg egy olyan cégnél, amelyik nem éppen arról híres, hogy fontosnak tartja a munkavállalói egészségét. a kép nagyban...
Nagyon eladhatatlan egy ilyen lakás, na meg a villám is hamarább vág be a közelbe. Érdekes ez a 8-10 méter, mert ezt a helyi építési rendelet szabályozza, ami az esetek többségében 20-25 m szokott lenni.
Keményen kell alkudni a vételárból, mert ha egyszer majd te akarod eladni, akkor is jelentős értékcsökkentő tényező lesz a távvezeték ottléte. (Most függetlenül attól, hogy van-e hivatalosan igazolt élettani hatása, vagy nincs.)
Sört kell inni ellene, oszt jónapot. Általában az emberi para sokkal veszélyesebb, mint a távvezeték, amire papírforma úgysem sok lesz, gyakorlati megfejtés meg pláne nem.
Sziasztok! Kérdezni szeretnék. Kinéztem egy ingatlant, de a szomszédságában (kb. 8-10 méterre) magasfeszültségű (120 kv-os) távvezetékek futnak. Mekkora az a távolság, amelytől nem veszélyes az ilyen vezetékek közelsége? És itt nem a papírformára gondolok...
Nem rossz csak nehéz beszerezni mindent épeszű határidőn belül, és mással nem variálható. Komolyan át kell gondolni mit akar valaki mert utólag nehéz változtatni. Ha egyszerű a megoldandó feladat ahhoz drága megoldás de egy ház vezérléshez már jó árat jelent összességében.
Ahamm, már olvasom. Ilyen az élet. Igaz a júzerek eddig is folyamatosan vinnyogtak a nem működő kijelzők miatt, de úgy látszik csak most érdekes, mikro amúgy is szétverik a flé BKV-t. Majd az új főnök ismerőse megint megcsinálja okosba :-)