Azért annyira még nem biztos a dolog, az 1.9 TD is lehetséges még. Inkább a VGT miatt tetszene a TDI. De én amúgy is csak a kukázott cuccokból akarom összerakni, amit a tuningosok már kidobtak. (1Z dugók meg ilyesmi)
krézi egy kérdés mitöl lehet az hogy kb 1-2 hete nagyon füstöl a caddym?? reggel nagyondurva kékes fehér aztán ha bemelegszik és nyomok elkezdem tolni neki akkor a hátammögé már nem is látok.
VWDepo, 2003/5. szám. Kb. ekkor "zúgtam bele" a dízelekbe. Hozzáteszem: szerintem a szerkesztőségnek/cikkíróknak vagy mit tudom én hogyan mondjam, semmi közük az egészhez. Ők állandóan csak a nagyon csúnya optikai tuningoktól vannak elszállva.
Szal nekem végig nyitott 63-as csövem van, mindenféle dob meg kat nélkül. Viszont! A turbótól kb úgy 20-30 cm-ig ugyanaz a gyári vékony csövem van és annak a végétől van 63-as cső.
Nem folyt vissza nagyon az a gyári vékony cső? MOst vagy én emléxem rosszl vissza fizikából, de nem úgy van, hogy ilyenkor a rendszer legkisebb kerestzmetszete határozza meg az egész rendszert?
Viszont ha kicserélem azt is 63-asra, lesz elegendő folytás? Nem fognak elégni a szelepek?
Függ ez attól (mármint a szelepek elégése), hogy mennyire van megtöltve a motor? Mennyi ganét kap, mennyire füstöl?
Érdemes kicseréltetni azt a kis csövet? Vagy talán nem hiába hagyták azt úgy ott?
Sziasztok. Van egy 156-os Alfa 1,9 JTD-m. Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a motor fordulatszáma alapjáraton ingadozik(első sorban hidegen). Ez az ingadozás nem nagy, lehet hallani. Amikor a motor felmelegszik a hiba is elhalkul. Azt nem merném megkockáztatni,hogy megszűnik, szerintem csak elhalkul. 1 szerelő rárakta sz.gépre, ahol a légtömegmérőt dobta ki hibásnak. Cseréltünk benne légszűrőt, meg 1 ismerős Alfájából beleraktuk a légtömeg mérőt, de a szitu ugyan az maradt az én autómnál. Ha van valami ötletetek, hogy hogyan lehetne kideríteni a hibát vagy mivel lehet baj légyszi segítsetek!!!!!
Én már majdnem mindent tudok a dologhoz, Krézivel már megtárgyaltam;
A blokkodba be kell fúrni a dugóhűtést, anélkül nem szabad semmit csinálni. Főtengely nem kell másik, hajtókar sem. Ha most úgyis fúrva lesz a motorod, akkor már úgyis erősebb dugók fognak belekerülni, azzal sincs gondod. Ha a hengerfejed jó, az is maradhat. Továbbá kell egy olajhűtő (nem olajszűrő feletti, hanem külön levegős hűtő), értelemszerűen turbó (tapasztaltabbak szerint kamrásra nem kéne VGT, mert lekormozódik), olajszűrő feletti csonk, a kartelre kell varázsolni egy ágat, ahova visszafolyik a turbótól jövő olaj. Na meg intercooler.
Ezenkívül: a turbóson hosszabb a váltó, már mondtad a 4T-t. Nagyobb a vízhűtő, nálam itt telt be a pohár. És nagyobb a kupplung, de én azt amúgy sem cseréltem volna, mert 1-2-3-ban úgysem rúgom neki. Krézi KKK K14-es turbót javasol (1.9 TD-ken van), mert alacsony fordulatról tölt.
Én már TDI-ben gondolkozom. Esetleg egy kamrás 1.9 TD-n, ártól függ a dolog. A VGT miatt jobban tetszene a TDI.
Én is úgy gondolkodtam,ahogy nagyjából te:1.6 szívóm van,s nekem fel KELL újítanom a motrit...:( Mer ugye eszi az olajat... Arra gondoltam /bár nem minden részletben vagyok benne, átolvasgatom a "Dízel tuning" Fórumot/,hogy szerezni kellene turbós 1.6 hengerfelyt,turbót.Nemtom, hogy a főtengely is kellene e?!Szóval ezen felül Cooler,s majd valaha talán VG turbó,.... De mocifelújítás sajnos csak tavaly lesz,mert nincs műhelyem...:( Képzeld, megtaláltam a váltókódot!!!:))))) YES!!! Meglepődtem:egy FM kódos van alatta!Bár ahhoz,hogy alárakjam a 4T váltót,kelleni fog erő a gépbe:)
Mecsi: Nem reklamálni akarok, én is elkezdtem visszaolvasni a fórumot, de még nem jutottam túl az 1500-on. Persze vágom, hogy mi a téma mostmár, csak 15000 beírás közül könnyen átsiklik az ember esetlegesen a lényegen.
Krézi:
Köszi a választ Krézi, már útban van a cooler, és utána meg is keresnélek. Nem az adagoló csattog, hanem a motor járása csattogós, és anno az 1-es szívómon volt ez a jelenség, mikor már a végét járta szegény. Akkor azt mondta nekem egy dieseles, hogy már nincs akkora nyomás, és nem porlaszt rendesen, de szerintem nem akart már velem foglalkozni, a vezérlésen állított és ennyivel letudta. Rossz minőségű gázolaj is tönkreteheti, nos én erre gyanakszom.
Safee:
hűtőfelület: 68 cm hosszú, 77 cm a műanyagok végéig, 32 cm magas.
Vagy így marad, vagy TDI lesz! Mostantól folyamatos hirdetésvadászás lesz, kb. végig kell számolgatnom, mennyiben állna meg a dolog, és ha tetszik az ár, akkor nincs mese. Ha ebből most TD-t akarok építeni, annyi mindent cserélni kell, hogy akkor már TDI is lehet. De csak egy erős utcai autót akarok, nem versenyre kell, tehát nagyon felhúzni nem akarom, tehát szerintem 1Z cuccok is megfelelnek.
Ki kell számolnom, mit vagyok hajlandó rákölteni, de most már inkább TDI kéne...
Eleadó tuning kacatok komplett: 11-es elem, 3.3-as hullám, 48-as EDC, 502-es csucs, zsir új vez tengely, egyben eladó. Ezen kivül van Golf III váltóm: 195/50*15-el 225 tiltáson, 70ekm-es lendkerék kuplunggal 228-as, GT17 használt , ASV vezérlö computer... Tel:06202252626 Ja meg van akciós ADSL :) itten ni
Ha 1,6 turbós lesz akkor érdemesebb a nagyobb (a td vizhűtőt betenni) és kúlerből olyat választani, aminek eléggé ritka a hálója, tehát nem fogja ki a szelet nagyon a vizhűtőből. A tdi , hacsak nincs szénnéhúzva, nem melegszik, még viszonylag kis vizhűtővel se. Sokat segit egyébként a vizmelegedésen is egy levegős olajhűtő.
Ezt a visszaolvasgatást/jegyzetelgetést már javasoltad nekem kb. 2 hónapja, és azóta is csinálom, bár csak aprólékosan. Azért nem reklamáltam, mert szarnak a kérdéseimre, ez nem igaz. A legtöbben pont hogy segítőkészek. Egyszerűen csak úgy vettem észre, hogy kevesebb hozzászólás van egy nap, mint amikor beléptem a topicba. Ha pedig valakinek sok munkája van, akkor dolgoznia kell, abból él amit dolgozik, és én ezt megértem.
Szerinted hülyeség lenne az autómba (gondolom tudod, hogy 1.6 szívódízel, mert már ba**ogattalak a hülyeségeimmel) meghagyni a szívódízel vízhűtőt? Attól félek, ha elé kerül a cooler, akkor már kevés lesz. Vagy az érne valamit, ha a köténylemeztől a hűtőre terelném még valamivel a levegőt?
safe, kiron Tényleg csend van most itt, de ez csak áttmeneti, javaslom míg nincs aktivitás olvasgassatok vissza akár a topic legelejétől is. ami a turboszűkítőt illeti rajtam kívül még legalább 1 valaki válaszolt rá az elmúlt 2 hét folyamán. (keresd meg!!!) a szűrő téma már vagy 10x ki lett vesézve. Nem úgy kell topicot olvasni hogy belecsipedsz aztán ha nem találod amit keresel akkor megy a nyafi. Vissza kell olvasni és kijegyzetelni a hasznos infokat. Nem szórakoztató ugyan arra a kérdésre századszor is válaszolni. Ennek ellenére van aki megteszi. A topic csak egy hobbi ha valaki nem ér rá akkor nyilván dolgozik ami nem azt jelenti hogy szarik a kérdezőre. Nem sértegetni akarlak beneteket (nem szokásom) 1xűen olvassatok vissza utána kérdezzetek, ha még lesz mit . tisztelettel mecsi
Turbószükitő: Mecsi válaszolt Neked 14360-hsz-ben. Adagoló csattogás: Mire alapozod hogy az adagolód csattog? Ha az adagolód csattogna akkor az autód nem menne,rosszul indulna, és füstölne, a mágnesszelepet kivéve meg jelentős mennyiségű fémmel találkoznál. Kamrás motorra nem jellemző , hogy az adagoló tönkremegy , hacsak nem tankolsz bele rossz minőségű gázolajat. Kamrás motor tuningját interkúler beszerelésével kell kezdeni(mint már többször megirtam) mert különben nagyon hamar tönkremegy. Ha ezen túl vagy akkor keress! Légszűrő: hagyd bent a gyárit, vagy ha nagyobbat akarsz, akkor valami gyári eredetű nagyobbat. Sportlégszűrőt nem javaslom.
Nekem tegnap lett kész a féltengely, belsö 6-osrolm külsö régi és rövidebb is lett, 15e volt a sixball-nál a mütét... Egyébként ott aszondták, hogy a külsö csuklo a gyenge pont az lehet, hogy törni fog...
Csak most ugrik be: 60X33-as cooler? Az méretes dög... Persze tuning körülmények között vannak nagyobbak is, de igen csak ki lesznek centizve a dolgok. Ha majd ráérsz egy kicsit - és mivel úgyis szét van szedve a gép - lemérnéd nekem, hogy mekkora a vízhűtőd? Úgy láttam, a magassága u.az mint az enyémnek, csak hosszabb. A Tied szemből nézve takarja a generátort, az enyémnél még látszik a bal oldala.
Igazából nem is biztos, hogy mindenképp hozzá kell nyúlni, 1 bar turbónyomáshoz talán elég a széria adagoló is. Inkább állapotfelmérés miatt lenne jobb megnézetni. Szerintem Kotelt kérdezd, ő csináltatott tuning adagolót 1.6 kamrásra, asszem Krézivel.
Igen aza adagolót kéne megokosítani, amúgy is kehet. Nos jó lenne, ha történne valami vele, persze, ha nem túl húzós áron mert: nem akarom a gyári motort üzemkptelenné tenni, hátha eladom valamikor az autót, bár ennek a valószínüsége elég csekély. Viszont mindent megőriztem eredetiben, hátsó-első lámpák, indexek,
emblémás rács, mechanikus ablakemelő, blabla.....
egy TDI-t szeretnék bele, aminek elsősorban anyagi akadályai vannak, és majd arra egy dúrva tuningot.
Megokosíttatnám ezt az adagolót, de KRÉZI még arra se méltat, hogy válaszoljon arra, hogy a csattogás hidegen adagolókopás-e vagy mi. De ha konkrétan megmondaná, hogy x ezerért átalakítja nekem, akkor lehet hogy mennék is hozzá egyből. (nyilván csak jövőre, mert idén már nem vállal többet) De úgy vettem észre, eléggé elfoglalt a "nagy" gépekkel.
Nemtom, nem mérettem. Nemrég nagyon lealáztam vele egy Caddyt, állítólag valami felhúzott mechanikus adagolós TDI volt. Úgy gyorsulatam le, hogy nem volt időm jobban megnézegetni... :)))))
A nyári felnikkel csak ezek a képeim vannak. Még júniusban kb. a 10. km-et tettem meg a géppel, amikor egy hülye picsának már is sikerült elkapnia a jobb elejét. A gép tuningjai: tankajtó feletti Golf felirat, vizszintes fekete csík (jó hullámosan felrakva) hátul nyomtávszélesítés (a tengelycsonkok lettek kihozva 16 mm-rel), átdolgozott VW alufelni (esztergálás, festés, 2 karika plírozva, lakkozás), több nem jut eszembe.
Szóval már komolyan nekiálltál annak a coolernak. Ekkora ládát vazze! Azért úgy láttam, elég sportosra veszed a figurát. (kristálylámpa, Audi kilincs, turbónyomásmérő) Majd én is teszek fel egy-két képet, bár az enyémen semmi optikai tuning nincs, kislökös, és a téli felnik is igen rondák...
Kíváncsi leszek, a Tied milyenre sikerül. De az adagolós kérdésre még Te sem válaszoltál, hogy lesz e valami módosítás...
Nem csak te vagy türelmetlen, de tényleg senki sem válaszol konkrét dolgokra. Lehet ha a nicked nincs bejáratva a topikba, akkor valami alsóbbrendű fajba tartozol.. :(
Én is kérdeztem sokmindent, amire senki nem válaszolt.. :(
turbószűkítő,
légszűrő, stb.
Ja, megnéztem egy r.master intercoolert. Felületre nem rossz, de baromi vékony, és a végein nagy törések vannak. Nekem úgy tűnt, hogy bár teherautó, de takarékosra van hangolva minden benne.
Ha érdekel a cooler megoldás: 600x330x75 ös méretet tudok berakni a hűtő elé úgy, hogy a lökös mögött is az legyen. itt át lesz kicsit alakítva a kereszttartó függőleges merevétése, illetve a maszk alja ráül egy keresztirányú akármire, na az is ki lesz vágva, és a cooleren lesz a rögzítési pont, és az lesz a kereszttartó merevítése is.
Srácok, nem szívesen mondom ezt ki, de mostanában egyre gyengébb a fórum. Mi a helyzet? Nincs több érdekes téma? Tőlem megbeszélhetjük azt is, hogyan lehet G2-be V6 TDI-t építeni, csak valami legyen...
Látom az okosabbak közül még senki sem válaszolt, én meg nem igazán értek hozzá...
Tudomásom szerint a gt15 a mezei 90 lovasokon volt, és nem változó geometriájú. Ha pedig mindkét hengersorhoz külön turbó tartozik, akkor valszeg tök egyforma turbók kellenek.
200-on megyek ált 9,8 és 10,1 között. negyeden meg 15,1-15,3. NOmeg ugye semmi sincs kiszedve az autóból. Sőtt. zene is meg minden. Szal mégcsak kikönnyítve sincs. Ilyen sima utcai autó, naponta hazsnálom, azért ilyen.
Klímás az autóm, és elég sok szívás munka lenne egy nagyobb coolerhez, mert nem sok hely van elöl, vágni kéne a lökőstartővasból, azt meg nem nagyon szeretném.
Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy rémlik hogy van több féle K24 is, a benzinesre való más mint a dízelé, de majd egy szakember megmondja a tutit...
Sziasztok megtudná mondani valaki hogy 2001-es Ford Ranger-t 2.5 td(alias Mazda B2500) lehet-e chiptuningolni,és milyen eredménnyel?Csak azért nem vagyok biztos a dolgban mert ugye ebben nem a legfrissebb fejlesztésü motor van amit nem tudom hogy computer vezérel-e,és ugy ez a feltétele chiptuningnak- ha jol tudom.Kössz!
Egyébként csak annyit hozzá, hogy most beszéltem Raiserrel, és neki is GT17 van az 1.6-os kamrás Golfján. Ha tényleg nagyon fasza állapotú, szerintem tedd fel azt. Ha érdekel a dolog nézz be a Golf topicba, és beszéd meg Raiserrel azt a Pap Csabi féle szelepet, mi mibe kerül, stb...
Az, hogy iszonyú rázkódásba kezd tőle a motor, és ha megy is minden henger, olyan, mintha csak 3 menne. Ráadásul ha már nagyon szar, akkor tényleg nem is tud rendesen beindulni tőle elsőre, elindul 1-2 henger, és vergődik mint a paraszt. Krézitől tudom, mert egy cimbora autója nála van most éppen, az is ezt csinálja, meg néha már az enyém is sajnos.
Mindenki ezzel jön nekem, de ha nem kísérletezek akkor mi az egészben a jó? Próbálkozásból lesz a tapasztalat, abból gazdálkodok, amim van, és megtartom a motorszámom. Egyébként Krézi is azzal bíztatott, hogy meg lehet csinálni. Ha sikerül szereznem majd kölcsön egy TD blokkot, akkor abból simán át lehet "másolni" a dugóhűtést. De mindegy, majd akkor bontom meg a gépet, ha lesz időm a dologra (márpedig mostanában ez igen szűkös), és ha már mindent összeszedtem hozzá; turbó, cooler, adagoló+porlasztók, olajhűtő, és persze egy kicsit átvariált váltó. Addig csak tervezgetek és álmodozom egy böhöm nagymociról. (<-mert igazából majd erre akarok gyűjteni, Suzuki Bandit 1200)
Segítsetek! Van egy mehanikus adagolós tdi motor a kocsimban. Vannak vele gondok. AFN motorkódú motornak mennyi a Max olajnnyomása? Hidegben 3 ezres fordulatnál kitámasztja a hidrotőkéket és megáll utánna kompresszió nélkül forgat aztán ha hagyom 1 percet beindul hol tökéletes, hol három henger és aztán magáhoztér. A másik kínom beindításnál néha (csak melegen) megindul, de valami förtelmes a hangja összevissza megy fordulatot nem veszi vegetál míg meg nem állítom aztán ha újra indítom és az indítómotort rajtahagyom kicsit rendesen beindul és jó. Azt modták erre okosok a kettőstömegű lendkerék a ludas szerintetek?
Nekem van az a gt17es turbóm átalakított csonkal 1.6-os motorra. Csak a szabályzó szelep nincs hozzá. De én nem teszem fel mert nem szoktam hajtani. És ha nincs hajtva akkor lekormozódik. Eladó.
De ha a te motorod nem volt turbós akkor én a helyedbe nem piszkálnám. Inkább egy másik blokk. Az olcsóbb és szerintem jobb.
"Vagy van valakinek kkk k24?" Én is a kis kamrásomat szeretném turbósítani, de még mindig nem döntöttem igazán, hogy vgt lesz vagy sem. De mivel neked már nem kell dugóhűtéssel szarakodnod, egyszerűbb a dolgod... K24? Krézi már felhomályosított, hogy miből milyet kéne szereznem. Ő az 1.9-es TD-k KKK k14-es turbóját mondta, mert állítólag ez még a legjobbak között van, alacsony fordulatról tölt, és egész rugalmas vele az autó. Én széles ford.számtartományban szeretnék folyamatosan 1 bar nyomást, többel nem szeretném tölteni.
A vnt 15-ről tudnál mondani valami okosat? Tudsz róla képet küldeni? 1.6-os kamrásra hogyan lehet feltenni? Milyen árban lenne? (gondolom változó geós, mivel 110 lovast írtál)
A www.krezidiesel.hu oldalon találsz elérhetőséget. (állítólag kitartóan kell hívni) Ha a kamráson leszorul a geometriás turbó, azt valszeg szét kell szedegetni, és takarígatni kell, nem tudom, ogy megéri e. Bár tény, hogy alacsonyabb fordulaton is megindul a nyomaték a gépben.
Köszönöm hogy válaszoltál. Hirtelen 500-at visszaolvastam, de ott nam találkoztam konkrétan a témával. Majd még keresem. Ha arrol lenne szó hogy fel kéne tened + az a szelep mennyibe kerülne. És mikor tudnád. Ezt a kormosodást hogy lehet orvosolni vagy tisztítani kell x km után. Esetleg telefonon tudnánk beszélni?
Már irtam egyszer, és nem is olyan rég: közbetéttel bármire bármilyen turbót fel lehet tenni. A változó geometriás turbók középrészét elforgatni kell némi rutin. A nyomást vagy a Papp Csaba féle differenciálszeleppel, vagy az általam gyártott forditott drucklabdával lehet szabályozni. A kamrás motoron a geometria városban , sok hidegüzemmel könnyen lekormozódik. A geometriát ha fixre állitod nem fog jól működni.
Köszönöm a válaszodat.Engem csak a hang izgat igazan de sajnos meg nem is hallottam ilyet ugyhogy meghallgatom azt majd meglatom mert ahogy olvasgattam eleg draga dolog szoval nem biztos hogy megeri az a hang de majd ha kiderul!
Mikor én felhivtalak hogy mi a véleményed a lefujó szelepröl jól lefikáztad a dolgot mondván ne sziszegjen hanem menjen mint az állat,most meg itt csámcsognak aztán se szó se beszéd!!!!!!::::----)))))
Krézi,,
Tudom tele vagy melóval de ha belefér a pénztárcámba a 12es elem race csúccsal akkor meg tudod oldani??
A multkor azt mondtad csak megyek meg jövök nem kell ott hagyni a verdát!!
Arra ne is pályázz hogy hazahozatsz a jettával!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mindenki!!!!!
A csere miatt megmaradt 1 2 dolog a kocsimbol ha valakit érdekel 06-70-3666-833
Krezi tőled szeretnék kérdezni. Vagy aki már csinált ilyet.
Tehát adott egy Golf 1.6 td teljessen felújítva 500km ment. A turbó hulla szar zabálja az olajat. Van egy g17 turbó. az öntvény átalakítva hogy felmennyen a 1.6os motorra. A kérdés te csináltál e már ilyet? Fel lehet e tenni?Csak simán be kell kötni a vákumba? Nem szeretném tönkretenni a motort. Nem szoktam kergetni 130km/h a max. De előzésnél szeretem ha megy. Olvastam a kokszosodásrol , ez mit takar. Nekem jó lenne fix lapátszöggel (megoldható?) Max 1bár de kevesebb is elég lenne. A havernak eredeti kkk van, nagyon jól megy (szerintem) nekem az elég lenne.
Nagyon érdekelne a dolog mert éget a probléma, a szar turbóval nem merem használni, 500km alatt max -ról min-ra zabálta az olajat és fekete az olaj. Nekem egy használt kkk is jó lenne. Tudsz?
Talán így jobban megérti a lényegét aki még nem tudná.
Tdi-be pdtdi-be Blow-Off szelepet teljesen felesleges rakni.
Benzinesnél azért alkalmazzák,mert mikor elveszed a gázt,akkor a fojtószelep bezár a szívótorokba,vagyis elzárja a levegő útját.
Így a még forgásban lévő turbó tovább nyomná a levegőt,de ez a levegő a bezárt pillangószelepbe ütközik.Ezáltal a turbó tengelye csavarodhat.A turbó fordulata lelassul.
A blow szelepbe van egy dugattyú.(Membrános is lehet)
A dugattyú teteje a pillangó szelep elé van bekötve.A dugattyú hátoldala a pill sz. után a szívótorokba.A turbónyomásnak egy rugó által kifejtett erőt kell legyőznie,ami a dugattyút nyomja,és javarészt nyitott pill.szelepnél nyomáskiegyenlítés van,mivel a dugó hátoldala a szívótorokba van.
Mikor bezár a pillangó sz. akkor a szívó torokba a Piil sz.után hatalmas vákuum keletkezik.Ezt a vákuumot kihasználva egy vékony csövön keresztül megszívja a dugattyú hátulját a vákuum,és az ott kialakított réseken elengedi a nyomást.Így a turbó nem fékeződik,és valamelyest fordulaton marad.
Tehát dieseleken a részben szabad áramlás miatt ez teljesen felesleges.
Megerősített hengerfej - heti kétszer vitték kondiba, na meg egy kis szuri a popsiba a gyors erősödésért :)
Cooler: 15-ös alucsövekből készítünk "házit", így pont akkorát tervezhetünk amekkora elfér. Függőleges lamellák nem lesznek, legfeljebb a csövekre menetet vágatok, ha az esztergályosom nem küld el a picsába. :)
Visszatérve ahhoz az 1.6-os 1-es Golfhoz: (Lipi88 adott linket) Mit jelent az az erősített hengerfej? Már előre meghegesztik, ahol repedni fog...? :))))))
én 10000 ben maximáltam az árat, mert ennyiből hozzuk ki nekem a lökös aljába végig az intzercoolert. noha nem lesz bordázott, de így is orbitális lesz.
Ha el tudod adni másnak add, nekem csak 10-et ér meg.
Apám Alteáját és haverom 110es Toledoját ők chipelték. Jó lett mind a kettő. Hogy mikor fognak széthullani nem tudom, mert még nincs 1 hónapja, hogy megcsinálták őket. :-)
Most nézegettem meg az enyémet, a köténylemeznél tökéletesen nem lenne jó. Pont lelóg a lökhárító rendszámtartó része. Úgy akarom megoldani, hogy kívülről semmit ne lehessen látni a dologból.
Sziasztok!
Tegnap elhoztam a dieselt Rácalmásról. Annyira jó lett, hogy
kiszáradt a szám éjszaka, mert vigyorogva aludtam!
Nem, nem jobb lett, hanem TELJESEN MÁS! (annyit tudni kell, hogy teljesen gatter volt az eredeti adagolója)
A motor zaja, járáskultúrája,
a beépítés igényessége, a dinamika, a nyomaték, a hang
fordulatszámon... mind más! Ezt nevezem én tuningnak!
Kanyarban vizes úton 3-asban tolja az elejét 7x15-ös könnyűfém
felnin.
Jobbról előztem meg egy S60as Volvót a pályán 2 kamion között, a
városban a lámpánál megindultam egy C4 hdi mögött, de fékeznem kellett, mert azt
hittem elütöm :))))))))))))))))))))
Nem olyan mint az Audi100TQ-m (benzines 2.2 20V Turbo) volt, mert az utánozhatatlan, de nagyon jól autózható, zseniálisan nyomatékos, igazi élmény TDI lett.
Krézit pedig csak ajánlani tudom!
KZ, amúgy azt hiszem ottfelejtettem a 4 régi csúcsot, meg a csöveket. Ha nem gond még ne dobd ki, megpróbálom eladni, ok?
CSak a "normál 20%ot" semmi extrém széttuningolás! Vadiúj VEctra 1.9 cdti 120 lovas a konkrét auó! Olyan 150le hozható ki belőle! Mivel a motor főbbe elemeiben kb. 80% ban megegyezik a gyári 150essel, és fékek váltó stb ugyanaz azt gondolom nem terhelődik meg a hajtáslánc jobban mint a gyári 150 es esetében. Szerintetek? CSak előzésekhez kéne erő nem pedig gyorsulási veresenyre! Egyébként a gödöllői B...sch szervízben csináltatnám! Róluk esetleg info? Vásárlói elégedettség?
Szisaztok! Kérdésem van! Chippelni vagy nem chippelni? Minden érdekel a témáról! Főleg személyes és gyakorlati tapasztalat, élettartamról, károsanyagkibocsátásról stb! Pro és kontra jöhet minden érv! Köszi
Nem tök mindegy, miért szedték ki az előző autóból? Biztos tuning-verda volt, és még nagyobbat kapott. Vagy mit tudom én. Szerintem az itteni topiclakók vannak annyira jóban egymással, hogy nem adnának el egymásnak szart. Ez csak az én véleményem. Seat 1.9 TD turbójára is fentem a fogam, de közölte velem, hogy kuka lesz a vége.
Szerintem neked nagyon jó a hűtőrácsnál is, mert a tiédben nagy vízhűtő van. (csak férjen el) Én azért szeretném a köténylemezhez tenni, mert az enyémben kicsi hűtő van, és ne kapjon feleslegesen melegebb levegőt mint eddig. Vagy a tied nagylökös? Mert abba lehet pakolni.
Ezeket most tettem fel a Golf topicban is. Gondoltam, hátha teccik valakinek. :)) A tulaj szerint valamit elbaszarintottunk a vezérműlánccserénél, ezért összeakadt a motor, és ezért állt be. :))) Hát nem tudom. :)
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Most vagyok túl egy teljes motorfelújításon. Kívéve a túrbót, az elég gatya. A havernak is 1.6tdi-e van kkk töltővel. Kapott valahonnan egy változó geometriás turbót olyat ami az 1.9-es PD TDI - ken van.
Úgy volt hogy ezt felrakja magának, nekem pedig odaadja a kkk-t. De valamiért nem jött össze neki. és így maradta neki a régi. (pedig láttunk már 1.6-os motoron változó geometriás turbót.)
A kérdésem, akkor most fel lehet e tenni vg -turbot az 1.6-os motora vagy nem. Ha nem akkor tud e valaki olyan eladó turbót amit fel tudnák tenni. És hogy mit lehetne kapni a vg - turbóért.
Egy kis problémám van a tempomattal:( Most jöttem haza külhonból és 190-nél ráhúztam a tempomatot és elkezdett rángatni. Ha csak a gázt nyomtam neki akkor semmi rángatás de mikor tempomattal akartam menni akkor meg rángatta az autót. Mi lehet a gond?? Ja 1.9 TDi Passat chippelve.
akkó csinád meg má a zegésszet egyenesbő ;-) eddig is értettem, minden könyök ellenálás, de ezt már nem állok neki kifejteni inkább megyek aludni. :-) Jóccakát.
Igazából én abból indulok ki, hogy gyárilag is sok gépben lehozzák a kúlert az akksi alá. Ez már nem rövid, szerintem akkor a lökhárító alatt is jó lesz. Csakhogy oda szeretnék bepaszírozni egy olajhűtőt is, majd kiderül. Viszont a 2-es Golf gyári kúlere! Ott nincs sok csövezés.
audi topicon egyszer kiszámoltam, valami ilyesmi számok jöttek ki . kúler csövezése mondjuk 0,4 m hosszra 1liter levegő. a turbó meg nyom percenként vagy 20ezer litert, padlógázon. Akkor számit a kúler csövének a hosszabbítása? ;-) Nyilván bizonyos hosszon túl már érezhető
Előbb csinálj féket meg futóművet, mert kárt teszel magadban, esetleg másokban is! Az olajhűtőn meg a kúleron ne spórolj! Nagy Jani(a kúleros) ma mesélte, hogy Hollandiában mértek egy versenyautót amire az előző IC-t meg az új fejlesztést is ő csinálta, a hollandok tervei alapján. 10 ló jött úgy hogy semmi máson nem változtattak, egy élire állitott versenyautón... Amit az IC fejlesztésével nyersz lóerőt az "ingyen van", mert az ahhoz a teljesitményhez szükséges energiát előtte is benyomod a motorba, csak kimegy a kéményen füstként. Kaptál egy adagolót ami tud akár 200 lovat is, most kb 170-180 lónak elegendő mennyiséget nyom. Tüntesd el a kokszot a kocsid mögül, utána majd fejlesztek az adagolódon. De legelőször fék futómű!!! Azt meg hogy néha nyomod nekem ne bizonygasd, szemtanúk mesélték hogyan közlekedsz...nem a hosszú élet titka.
Baj az, ha a kúlernek túl hosszú a csövezése? Mi van akkor, ha a hűtő alá tenném, a kötény lemez fölé, ahol a lökhárító alatt jön be a levegő? Nem túl hosszú akkor a csövezés?
Na arról van szó hogy ha nem elég közel teszed a kúleren átthaladó levegő a kúler ellenálása miatt elveszti mozgási energiája egy részét és nem akar majd áttmenni a hűtőn(mert ugye ez is ellenálás) hanem a könnyebb utat választja és elmegy más irányba (ha van hova, tehát ha nincs a hűtő oldalán terelőlemez). Ha ez előfordul akkor sincs nagy gond mert csak körbe kell terelővel keríteni a kúler (ha kisebb mint a vízhűtő) és a hűtő közti rést, hogy a levegőnek muszály legyen áttmenni mindkettőn. Ha elég közel van a kettő egymáshoz ez a "lepattanás" nem jön létre, vagy nem számottevő mert a levegőnek nincs más lehetősége elszökni. A tuti amit krézi mondott hogy távol amennyire csak lehet (legyen min. 10cm a távolság a két hűtőegység között, de inkább minimum a kúler magasságának a fele. tegyük fel hogy a kúler kisebb mint a hűtő). Ez azért jó mert a kúleren átthaladó levegő mellé bejut a kúlert megkerülő friss levegő is és ezéltal sokkal jobb lesz a vízhűtő hatása, mert ugye nem a kúler meleg levegője hűti. Egy erősen húzott gép egyébként is több hőt termel és pl. kánikulában ezért jobb ha a vízhűtő hatásfoka nincs rontva takarással. Ezesetben a kúleren is könyebben áttdzsavel a levegő mert ugye nincs mögötte még 1 ellenálás. A dolognak egyetlen szépséghibája a helyigény, nem biztos hogy egy napi használatra szánt klímás vasban még lesz elég hely előretolni a kúlert.
Bár én ezt így ebben a formában már kicsit hülyeségnek is tartom. Ki tudja, mennyi pénzbe lehet? De amennyiben ezt tényleg tartósan bírja, annyiban nagyon tuti. Én igazából az erősített hengerfejre lennék kíváncsi, hogy az egészen pontosan mit is takarhat.
Erről már volt szó, valaki le is írta, melyik mennyivel tölt. A 60 lovas 0,6-0,65 körül, a 70 lovas 0,7-el, a 80 lovas 0,8-al.
Tehát szerintem 1 barral, nagy coolerrel, esetleg egy kis adagolópiszkálással már bőven 90 fölött van. És ezzel az 1.6-os kamrással szerintem (nem tapasztalat, csak elmélet) a széria 110 lovas Octaviakat, Passatokat meg hasonlókat bőven meg lehet fogni. Figyelembe véve persze, hogy a 2-es Golf jópár mázsával könnyebb autó, és rövidebb a váltója.
"+ 195el 15el ha nem tudom letenni akkor 205 16al sem."
Erre azért ne végy mérget. Én is ugyanezt mormogtam az orrom alatt és végigszántottam első három fokozatban a tavalyi telet. Most meg nem, pedig az okosok előre megmondták. ;)
Én továbbra is eszküszöm téliben a keskenyebb futófelületűre, de annyira nincsen hó hogy jóval kevesebbszer hiányzik, mint ahányszor ki tudom használni a szélesebb futófelület (nagyobb tapadó felület) előnyeit. No meg ha nagy a hó akkor szélsőséges esetben az alapjárati egyes mindenhonnan kivisz. Ahonnan meg nem oda nem hajtok be. :)
Tavaly a totalcaron foglalkoztak a témával: hogy a keskeny téli gumi csak hókásában puha hóban, latyakban előny az összes többi esetben hátrány.
Anno télre a motoromra mindig feltettem előre a nagy lánckereket mert így nem akarta mindig eldobni a valagát (gyengítette), sokkal kezesebb volt gyengén.
Hát ha hely van akkor nem kérdés hogy messze legyen egymástól a kettő. múltkor az autotuningon írta valaki hogy gondjai voltajk a hűtéssel a túl közel de nem elég távol kúler miatt.
Dobj fel egy nagyobb spulnit. Tavaly én is végígszántottam a telet aztán ősszel vettem a 15-ös felni helyett 16-ost és így már nem 195/60/R15, hanem 205/55/R16 méreten gurulok. Tudom hogy hülyeségnek hangzik ez így télen, de nekem mégis bejött. Le tudom tenni a teljesítményt az aszfaltra. Még ha nyirkos-nedves akkor is.
Szerintem is van egy kis "kamu-hangulata" a 80 lóerős dolognak. Ugyanazt tudná, mint egy cooleres Golf gyári 0,8 bar nyomással? Akkor minek van egyáltalán turbó? ...
A hűtő elé szorosan rakott IC elterjedt megoldás elvileg nem okozhat galibát, (ha a hűtődnek van elég tartaléka). a lényeg hogy szorosan simuljanak egybe mert ha már rés van gond lesz a vízzel "lepatan" a levegő a vízhűtőről.
A legnagyobb különbség, hogy míg a 110 lovas adagolós, addig a 150 lovas már PD rendszerű, azaz adagolófúvókás. Ezen kívül még van számos különbség: turbó más, hajtókar, dugó, hengerfej stb.
Arra gondoltam, h a hűtő elé tenném be a hűtőrács mögé... viszont nemtom, h elég levegő jutna-e át a hűtőhöz, illetve nem melegítené-e fel túlzottan a levegőt az intercooler? Ha ez ebben a formában nem megvalósítható, akkor általában hova szoktak tenni Golf 1be coolert, és milyen típusok coolerét szokták betenni?
Bocsi elirtam az adatokat.Az enyém SEAT LEON 1,9TDI 110LE a következő kategoria a könyvében az 1,9TDI 150LE 6 sebességes tehát a kérdésem még mindíg az hogy a 2 motor mibe különbözik csak computerben vagy a belső dolgai is mások. Vagy hülyeség amit a könyve ír?!
Hozzá kell tennem, hogy az ECU chipjén van egy matrica, ami igazolná a tuning-ot, de az is látszik, hogy volt már leszedve :) gondolom a tulaj visszarakta a gyárit a cimkét meg átragasztotta...
Nemrég írtad (csak nem találom a hsz-t), hogy tervezel egy előkamrást (talán 1.6?) TDI-vé konvertálni...
Foglalkoztat a gondolat, úgyhogy nagyon érdekelne az eljárás! :) Mit kell cserélni hozzá? A hf az tiszta sor. Azon kívűl csak dugókat? A(z alap) TDI csúcsokba be tudja tolni az 1.6TD adagolója a cuccot, vagy mindenképpen csere?
Egy haverom kicsit letört délután. Vett annó egy Golf-ot amit 110Le-nek hirdettek (törött állapotban). Kipofozta szépen....ma megmértük és láss csodát a gyári 90Le-s :( kicsit letört, hogy anó átbaszták...Még emészti a dolgot.
Az egyik srác magyarázta nekem, hogy látott valami szürke szívódízel 2-es Golfot, 80 lóerővel. És állítólag csak az adagolóhoz és a porlasztókhoz nyúltak.
Szerinted ez hogyan lehetséges?
Én ilyet csak úgy tudnék elképzelni, ha iszonyatosan fel lenne pörgetve (adagoló leszabra gondolok) és valamilyen alakított verműtengellyel, de én nem értek hozzá...
Vlki megtudja mondani hogy a SEAT LEON 1,9TDI 110Le motor meg az 1,9TDI 140Le motor mibe különbözik csak computerbe vagy a motorba is erősebb cuccok vannak????Mert mind a 2 moci sima TDI de nem igen hallottam még a 140Le-ről,de láttam a kocsinak a könyvébe ahol a motorfelsorolások vannak.
Miért kell a benzinesbe a lefúvószelep? Mert van egy pillangószelep benne ami gázelvételkor bezár és a lendületben lévő turbó egy "falnak tolja" a levegőt. A dizelben nincs pillangószelep , tehát nem kell lefúvószelep.
Az lehet,hogy nem fogja bírni az adagolóm, már csak azért, mert ugye '82-es a verda.. Magyarul nem mai benne semmi.De az is lehet,hogy beszélek az adagolós haverral, megnézi, hogy "mit tehet" az adagolóval.De bízok benne,hogy jó lesz ez így,ahogy van.Bár a plusz paci mindenhogy jól jönne...Meglátjuk...Igazából egy változtatható gemetriás turbó lenne az igazi, meg cooler,meg miegymás,de félek hozzányúlni ehhez a gyárilag szívó "motorcsodához"!+ha már ennyire belemerül az ember,akkor gondolkodni kellen a fék,meg a futómű dolgain is...Szerintem nem bírná a gyári féltengely meg csukló a nagyobb erőt.Szerintem.De nemtom,ebben nincs tapasztalatom. De aggaszt a váltómnak a kódja, hogy nem találom!!!!!:(Vagy én vagyok a vak, vagy el van rejtve,vagy fogggggalmam sincs!:(
van egy kis gondom:meg akartam nézni a váltóm típusát,de nem találom rajta a típusszámot/táblát!G1-es verda. Bár 100%ra nem néztem át,gyanítom, hogy nem az önindító alá van írva!:)/:( Vagy a másik megoldás,hogy ha szemben állok a verdával, akkor a féltengely másik oldala fele lehet... Ha tud valaki,segítsen!Előre köszi!
Amúgy számolgattam ,a 4T váltóval egész jól menne a verda, 180 közelében is lehet. Bár a szél meg a többi ellenállás az nincs beleszámolva,csak egy kis leejtő!:)
1.6 td blokknál mekkora töltőnyomást lehet beállítani anélkül, hohy a turbó hamíar megdögöljön? Nyilván attól is függ mennyire hajtom, de valami középértékről lenne szó.
Légszűrővel te mit szoktál csinálni?
Más: Az hogy hidegen csattogósan jár az autó az adagolótól van? a porlasztók relatív újak (10000 km, bosch)
Ha a KKK-on a WG állitó hernyócsavarját teljesen betekered akkor nem tud egyáltalán kinyitni, és forditott hatást érsz el vele. Nem igy kell rajta nyomást emelni, hanem úgy ahogy az 5 hengeres 2,5 tdi A6-okon szabályozza az elektronika, nyomást kell adni a hernyócsavar felöli oldalára is a mebránnak...
A lendkerék bonyolultabb mint számitottunk rá, de halad az ügy. Ha jövő hét elején nem tudja megoldani a Martin, akkor összerakjuk egy szériával, és amikor elkészül majd kicseréljük. Kedden lesz két hete, hogy nála van és előtte már jópár nappal szóltam hogy viszem...
1.4-től borsódzik a hátad? mikor én is ledugóztam, WG-t tökig betekertem, kipufogót levettem a fojtás miatt, 1.8-ra ugrott :) hengerfej maradt a helyén
nekem az 1.4 állandó nyomás volt, suhancként nem nagyon vágtam mennyire sok lehet neki, amíg az a motor volt benne kb 30.000-et, bírta :) igaz autópályának a közelében sem jártam
később változógeometriás volt fenn nekem is a TD-n, valóban kell takarítgatni, tényleg akkor bírja tovább tisztán ha elindulásoknál kiforgatod, mozogjon a geometria, és a vákuumos rendszer is segít inditásnál leállításnál végigmozgatja a lapátokat
a szűrőt meg már sokszor kitárgyalták a többiek hogy nem egészséges semmilyen motornak de a turbók különösen utálják hosszútávon és ráadásul ha 3000-ért adtak neked direktszűrőt.... háááát :)
Apropó, légszűrő! Bementem egy szűrőkereskedésbe, és akartam terehrautó légszűrőt, mert ugye az nagy áteresztőképességű. De aztán semmkiképp nem akarta adni, mert hogy nekem direktszűrőre van szükségem, mert az a tuti.
Erősködött, hogy szívjam meg mert ennek szinte semmi ellenállása nincs....
Na mid1, megszívtam a kedvéért egy kismotorra valót.. :)
aztán csak rámtukmálta a szűrőt. először 3600 ot mondott, majd a végén 3000 kért.
Igazából 1.1-nél is le volt dugózva, csak lehet, hogy nem pörgettem ennyire.
Igazságszerint lehet, hogy még feljebb is menne, de már ettől is borsódzik a hátam.
Nem láttam még senkit aki ilyet csinált, tehát nem vagyok senki tapasztalatainak birtokában. Coolert néztem a cigánynál a bontóban, de elég picikét akart adni, nagy az nem is volt.. Egyik ismerősöm Érden talált valami műhelyet, ahol csinálnak méretre is, megkérdezem őket mi a helyzet, és ha elfogadható az ár, akkor csináltatok egyet.
Hallott már valaki róluk?
Ha nem ok a dolog, akkor pedig csinálok egyet én, a lökösben végig.
A változósra azt irta krézi, hogy lekokszosodik előkamrásnál, csak akkor jó, ha mindig hajtod a vasat. Én suliba is ezzel járok... :)
Eddig 1.1 volt, nem? Ha ledugózva felment 1.3 barra, vegyél vissza a turbó "mágikus csavarján". Coolerrel mi van? Talán tényleg jobban járnál a változó geometriás turbóval... De Te azt írtad, hogy 2000 körül már elkezd épülgetni a nyomásod, az mondjuk a 2500-nál még mindig sokkal jobb.
Infokent. Kiprobaltam a vagcomot egy b6-os passaton. Hibakodot nem olvassa, de a meröblokkokat igen. Szerintem csak az interfesz a gondja, különben menne az is, mert nekem csak k -line-os van...
VW BARÁT: Köszi az infót. És a km óra meghajtással mi lesz? Bowdenes maradhat, vagy nincs a TDI váltón ilyen csatlakozái pont?
Persze mindenképp váltóval akarom cserélni a blokkot. Ezekszerint tartóbakok mind jók amik a kettesben vannak? Csak ki a régi blokk és be az új. Az jó!
Safee: Gyere vidd ami kell... :) Ez a ledugózás nem tűnt túl hálás dolognak... Azon kívül hogy kilőtte a prototípust (parafadugó), a turbó beleharap az 1,3 bárba bőven, és azt már nem merem. ez már úgy 4000- nél adja. Mindenképp kell egy szabályzás, olyanra gondoltam amt bentről felül lehet bírálni olykor-olykor. :)
elvileg elosztod a főtengelyfordulatszámot a két számmal abból meglesz a féltengelyfordulatszám és ennek meg a kerék áttmérőjének segítségével meghatározod a sebességet (vigyázz a mértékegységekkel, km/h, m/sec stb.)
Valaki el tudná nekem magyarázni, hogyan lehet kiszámolni váltóáttételek ismeretében a végsebességet? Nem is a konkrét végsebességet. Tehát van egy 5000-es motorfordulat, 3,66-os diffi és 0,75-ös 5. áttétel. Ebből hogyan jön ki, hogy mennyit forognak a féltengelyek?
Arra lennék kíváncsi, mennyivel lenne más a 4T 3,66-os váltója, ha a 0,75-ös áttételét kicserélném 0,71-esre.
Vasárnap du-este (8-ig) tudnék elmenni érte, da ha gond, akkor leszervezem a jövő héten hétközben. A turbo bírja majd? Nem lóg nagyon a tengelye? Akkor a hf tömítés nincs átégve, igaz? Kompressziót, veszteséget mértetek? Az izzítógyertyák rendben vannak? Bocs a sok kérdésért, de téged felhívni azt nem lehet :))
A 4T-nek 0,91 a negyedikje, azt le lehet cserélni a régebbi négysebességesek 0,88-as negyedikjére. Az 5. az 0,75-ös azt meg az FF-es golf 1 es 0,71-es ötödikjére lehet cserélni. Difiben a 4G-s váltó a leghosszabb de nagyon minimális az eltérés(3,66, és 3,59, ha jól emlékszem).Gyártattam hozzá 5. fokozatot 0,66-os áttétellel, de volt extrémhosszú 0,58-as is. A golf2-es váltónál a kuplung a leggyengébb pont, 300nm felett már csak a szinter birja, de a kis méret miatt a 350 felett már az is határeset. A váltó kb kibirja azt amit a kuplung elbir, csakha versenyzik vele az ember akkor fogazódik le. Deaz ASD se birja kemény motornál az iramot, kollegám autója kettő, az Inkás a négy váltót irt le, a bowdenes fajtából.
Én is gondolkoztam rajta, hiszen a 3-as Golf 75 lovas, a 2-es meg 70 ill. 80. 4T váltóból hogyan csinálsz hosszabbat (már ha nem titok) és mibe kerül? Csak az 5. lesz hosszabb, vagy több fokozat változik? Meg tudod mondani, hogy ezeket elméletileg milyen nyomatékig tervezték? A doppelwobber csak automatára ír, 350-es nyomatékot.
Krezi!
A piros audi hogy áll? :)
Kerestelek telefonon is. Jó lenne tudnom, hogy tervezzek, mikor mehetek érte (inkább tartson tovább, csak legyen jó :)
Még nem keresett meg senki konkrétan hogy ilyen kell neki... Meg kéne vizsgálni egy ilyen motort behatóan, utána eldőlne mekkora kaland megcsinálni. Ehhez le kéne tenni egy mocit a műhelyembe. Most kicsit hasonlóban dolgozom, Nissan Navarra-ra csinálok bowdenest, terepraliba.
De az ASD biztos sokkal hosszabb, mert a tuningos autókra is ezt rakják. Vagy PDTDI 6-os váltó. A doppel wobber nem írja az ASD diffiáttételét, nem tudom összehozni a 4T-vel.
Ha ilyen autót építenék, talán nem is vennék meg hozzá egy TDI váltót, hiszen nem olcsó. Inkább összetúrnék egy rakás régit, és elkezdenék összetuningolni egyet, hátha sikerül. Bár a régi váltó kisebb nyomatékra van tervezve, és valszeg a 2. hajszánál lefogaznám. De hát, van ilyen...
nekem Golf I-ben van a TDI motor, elsőre II-es golf TD váltója volt rajta, azthittem ha rákerül a TDI váltó nagyobb lesz a sebesség a különböző fokozatokban
de rá kellett jönnöm hogy a nagy különbség a Golf I-II és a IV között az az hogy az előbbieknek 13"-os a gyári kereke az utóbbinak 16" : )
amíg nem szerválsz alá úthengereket kb ugyanúgy megy mint TD váltóval. ám az igaz hogy gyengébb és a legnagyobb kuplingja is kissebb azon szerkezeteknek
A 200 D ugyan nagyon lomha tud lenni, de nem szar. Én imádom a 123-asokat. Mondjuk a 124-est is, de az előző jobb, mert öregebb.
Manapság egy ilyen autóba nem úgy kell beülni, hogy autópálya és adj neki, letolom a többit. Egy ilyen autóba azért jó beülni, mert annak idején még hosszú életre tervezték az őket. Ezt az is bizonyítja, hogy milyen sokat mentek el ezek a gépek felujítás nélkül. Egyszerűen volt bennük anyag, és kész. De mindennek van gyenge pontja...
De egy ilyen autó megvétele után általában teljes restaurálás következik, szerintem igen nehéz lehet jót találni belőle.
Én arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen gép turbósítása mibe kerülne (pénzben és élettartamban) és mit lehetne belőle kihozni.
Ha csak motort cserélsz benne váltót nem akkor igazábol 1az 1-be cserélhető minden gond nélkül... de a bowdenes adagoló az ajánlott mert az leegyszerüsiti a beépitést nem kell a sok sallangot telepiteni:) ha váltot is cserélsz akkor kulissza ki, be a bovdenes de az sem gond csak a féltengelyekkel kel egy kicsit foglalkozni:) mert a kihajtás egy kicsit más td 90 -es a tdi pedig 100-as és a féltengely hosszával kell játszani de nem vészes megoldhato könnyen :)meg a kuplungot kell atalakitani hidraulikusra,de ha jo erős a bal lábad mehet bowdennel is .Csak kelle egy fordito hozza amit az alsó munkahenger helyére csavarozol (HA JOL TUDOM AKKOR A 91 TRANSPORTEREN ILYEN VAN!)és a pedál sorod is marad a régi csak ilyen esetben az 1.5 85' évjáratu jetta bowdent kell betenned és már kész is a tdi 2-es golf!!röviden ennyi:))
Sokat hallani az 1.9 TDI motoros 2-esgolfokról. Hol tudok annak utánanézni, hogy hogyan kell, miket kell átalakítani. Mit kell beszerezni, buktatók stb. Van esetleg dokumentálva ilyen valahol? képekkel, leírásokkal? Mik a buktatói a dolognak?
Én egy pőre G2 GTD-vel járok most, és már nem egyszer megfordult a fejemben hogy, motorcsere és tuning lesz. Hallottam, hogy pdblokkból könnyebb a mulatság. Van ennek alapja?
Nem fikázom a Mercit, csak a közismert tényt emlitem , hogy a 200d nem egy táltos... Volt ilyen autóm és nagyon szerettem,mert egy kivételesen szép példányt tudtam megcsipni(120 ekm-rel, egygazdásan, törésmentesen, német nyugdijastól vettem személyesen kinti újsághirdetésre) . Apám elkunyerálta tőlem, aki 5 évig járt vele úgy hogy csak olajat cserélt benne. Az öregem halála után visszakerült hozzám és fájó szivvel adtam el. Egy vigasztalt, hogy egy olyan családba került ahol évtizedek óta nem volt senkinek se más autója mint Merci... Még mostanában is megfordult a fejemben hogy veszek egy 123-ast,vagy 126-ost , de még az állólámpásra is gondoltam, de valószinű 124-es lesz belőle.Szóval 5 éve lassan nincs autóm (áprilisban lesz pontosan 5, hogy összetörtem a "Sárgát") ,és a következő szinte biztos, hogy nem VW, nem 2liter alatti és nem elsőkerekes autó lesz...
Az adagolóból sehol se kéne a gázolajnak folyni...de ha már folyik akkor megérett egy teljes átnézésre, tömtésgarnitúra cserére. A füstcsavarral kb 20% pluszt lehet adni utána nagyon sok lesz már alul a mennyiség , erősen fog füstölni. A hagyományos turbód drucklabdája túl kis nyomásra mozog , nem fogsz tudni vele jó karakterisztikát állitani, és az út amin mozog az is rövid, a geometriásra.
Rémhir... Az ASD be nem csináltattam áttételt soha, csak a régebbi (pl 4T) golf kettes váltóba. Azokkal is volt gond állandóan lefogaztam. Szerezz be egy hatos váltót inkább...
Safee,
Van egy gyári alkatrészkatalógus CD, a neve E T O S vagy E T K A.
Azt próbáld megszerezni, abban minden info benne van, a keresett váltóáttételektől kezdve a variálható fogaskerekekig (audiban könnyű meghosszabbítani az 5. fokozatot, mert csak az osztóművet kell megbontani)
Amúgy én a komplett bontott váltót javaslom. A kocka 80asomba ('85 1.8 benzin) már 10e Forintért lehet váltót venni, de pl két éve beleakadtam a leghosszabb benzines 5-ös váltóba garantáltan 170e km-t futottan 40-ért. Azóta is az van a kocsi alatt: 120@3000 rpm, 160@4000 rpm, 200@5000 rpm - ez utóbbit csak komoly hátszéllel, lejtőn tudja. (http://www.audiklub.hu/carinfo.php?car_id=7)
Aztán ha nem tudtok ilyen CD-t szerezni, akkor én már hallottam valakit, aki látott már olyat, aki meg tudta szerezni ;-)))
Én is megnéztem az oldalt, és nekem is nagyon jól jött. :)) De még 1segítséget kérnék. Olyat hol tudnék megnézni az oldalon, hogy melyik motorhoz melyik váltó tartozott? Németből nem vagyok 100%-os... A 3as Golfra is ír 4T váltót, ami elméletileg a 2-es TD váltója. Azt szeretném kideríteni, hogy a 3-ason melyik motor mellé raktak ilyet.
Oksa, majd valahogy érdeklődök Janibácsinál! De tényleg köszi a segítséget!Hidd el,hogy sokat segítettél ezzel!Én szeretek megköszönni dolgokat,mert úgy érzem, ez így természetes!Én is ,ha tudok,segítek... De valahol mindenkinek el kellett kezdenie,s nem szép dolog, ha egyesek elfelejtik, hogy honnan jöttek/indultak.Tehát nem akarok nagyképű lenni,vagy rajolni bármivel is.Nem tudhat mindent valaki... Ezeket nem azért mondtam, hogy bárkit is megbántsak,csupán tapasztalat.Évekkel ezelőtt más néven és topicon voltam, ahol néhány-sajnos elég sok-fazon nagyon el volt szállva -a semmitől...Nem volt szakmai hozzáértése, és mégis mindent jobban tudott,+ emberileg nem éppen "üti" a topot!Nah de mind1. Örülök, hogy vannak olyanok,akik próbálnak segíteni!
nincs mit! Szerintem ugyanolyan váltóval szerelték a Jettákat is, de egyszerűbb, ha megnézed a váltókódodat és abból kiderül minden. De megkérdezheted a Golf fórumban is, ott Janibácsinak van Jettája és eléggé benne is van. :)
Nagyon köszi!! Csak csorog a nyálam!!!!! Már tom, hogy gyárilag milyen váltó volt alatta! Csak kérdés,hogy a Jetták alá is ilyen váltókat raktak e, mivel állítólag az én G1 esem alatt Jetta váltó van! Még egyszer:KÖSZÖNÖM!!!!! Nem hittem volna, hogy valaha is összejön valami ilyesmi...
Képzeld, ma bementem egy hivatalos VW szalon-szervízbe,mivel azt ajánlották,hogy ott lenni kell adatnak,meg mindennek! Hát a csávó majdnem leköpött!!!!! Először rám akart sózni egy 600 ezer forintos ÚJ váltót,mire én mondtam neki, hogy a verda sem ér annyit /legalábbis neki,ert nekem felbecsülhetetlen soxor:)/.. De ez még haggyán, mert ennek sem akarta megmondani az áttételét. Utána pedig kitalálta,hogy mondjam meg a GYÁRI váltóm számát...Mondtam neki,hogy nem a gyári 4-es van alatta,hanem egy 5-ös!Itt a fonalat elvesztette,s azt mondta,hogy lehetetlen dolgot kérek tőle, meg hogy ilyet nem lehet,stb. Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy Golf/Jetta váltók típusa,áttételei,diffi,....tudod. Ja, s hogy benzines vagy dízel kocsihoz tervezték. De úgy látom, hogy szarnak az emberre,ahogy csak lehet. MIÉRT IS SEGÍTENE??Szákszizzam le?
Amúgy szerinted ha más porlasztót rakok a gépbe /1.6D helyett az 1.9-ét/,akkor elméletileg nem lesz olyan kopogós hangja?Vagyis a járása finomabb lesz,meg valamivel jobban megy? Ezt egy olyan haver mondta, aki nemtom hány éve Bosch adagolókkal,meg ehhez hasonló cuccokkal foglalkozik.Mármint ez a szakmája is,nemcsak hobbi szinten.
Én úgy hallottam, hogy kb. 40 körültől kezdődik a felújítás,de ez lehet, hogy csak olyan motorra vonatkozik, amiket szerelek is.Pl. Rába vagy MAN buszokban használtakra.Ezek szerintem más nyomáson dolgoznak, mint az autóé.Bár nagyobb is. Ott is az ismert márkákat alkalmazzák:KKK,Holset,Garrett,Schwitzer.Bár ezek egyike sem "intelligens" waste-gate,csak hagyományos,esetleg megkerülőszelepes. De már volt olyan turbó felújítás is, ami 100 ropi volt. Én ezt tom mondani, lehet nem segít viszonyítani,de hátha...
Ezt a mondatot plíz támazd már nekem alá, jó? "Latod ezert van az, hogy a vw a "kiraly", mert ahoz van tuti info... :o(" Kellene nekem infó Golfba ill Jettába beépített váltókról...Egész pontosan áttételek érdekelnének engem...A fokozatok áttételei,ill. kúpkerék-tányérkerék áttétel!:) Köszike!
Ezt magyaráztam Maxinak is. Sportautó ide vagy oda, családi autóval kell elverni! És lehetőleg egy szaros dízellel, ami amellett, hogy jobban megy, még kevesebbet is fogyaszt. :)))
Krézi!
Hogy áll a 80asom (érdeklődésből, nem piszkálásból kérdezem)?
Kedd óta megint a kocka 80ast vezetem [link1], olyan mintha non-stop gokartoznék, remélem a diesel is lesz ilyen fürge a maga ~1400 kg-jával, mint a kocka 80 a 950-nel :-))
Szarok minden fikázós emberre aki ide integrálés hülyeségekkel jön.Akkor akármelyik bugattihoz képest az integrale nem is versenyautó.Ki látott már akkora faszt aki összehasonlít nem egy kategóriába sorolandó dolgokat és az alapján minősít? Gratula
Kérdésem az lenne hogy bár krezi oldalán fikázzák a merci 200D-jét azért megkérdezném mit lehetne vele csinálni hogy kicsit dinamikusabb legyen.
És üzenem a sportautósnak hogy ha 200 lovas dízel nem sport autó akkor a merci 55 lovasan sem az de ha az úton beszólsz egyszerűen lesodorlak az útról az 1320 kilómmal és nyomhatod a sportautós dumát.:))))
Valójában nem tudom, hogy ezt komolyan gondoltátok e, vagy Ti is csak poénkodtok. Ha viszont komolyan gondoltátok, akkor valamit ku**ára félreérthettetek. Azt hittem, az előző h.sz.-m végén a Maximusnak tartozó magyarázószöveg a h.sz elején lévőkre is magyarázattal szolgál. Talán nektek kéne visszaolvasnotok, hogy tegnap miket beszélgettem Maxival.
Nagyon remélem, hogy csak poénkodás volt, és én vettem valamit túl komolyan... Rólam nagyon sok mindent el lehet mondani, de azt biztos nem, hogy "te benzines imádo SENKI".
Maradj már azokkal a dízel szarokkal! Az, hogy egy dízel 19-es rönó jóval 200 felett megy, az neked már valami? Az attól még nem sportautó! A sportautó 200-at megy 4-ben, és jó esetben 6 gangos a váltójuk... :))))))
Az integrale, na az sportkocsi! Abban valaha 240 lóerő volt! Krézi hulladék dízelei általában meg csak 200 paci körül vannak... 1.9-es dízel, 4 henger, de pite... :)))
Maxi: gondolom, ha most találkoznánk, szívesen pofán csapnál, de lécci ne így fogd fel! Csak magamat szórakoztatom... :)))))
Maxival jót lehet ám beszélgeti. A búcsúlevelében megint tett egy cinikus megjegyzést, de én már nem kezdek bele még egyszer, ez senkinek sem hiányzik...
Hát nemtom mit hova rakott, de ha arra a felujitott hátsó gátlóra gondolsz, abból tényleg van.:) Az más kérdés hogy azt a Karcsi nem szerelné be, főleg hogy felébe kerül egy új golf teló. De ne offoljuk szét eme dicső topikot, ne ide való.
Egyébként ha ASD váltóból tud csinálni még hosszabbat, akkor másból nem tud csinálni? Ha már áttételcserélgetések vannak, akkor minek kell mindenképp ASD-nek lennie?
Sajna nem ezen a gépen van - de igérem berakom csak a kedvedér --van pár képem a futóműről és mondjuk berakom az enyémnek a fényképét is. Közük nincs egymáshoz. Nem viccből kanyarodik olyan jól az a gép ... :)
Csak azért válaszolok , mert te a Hegyalja vagy. Na akkor tudodnod kell , hogy van ! "Megszűnt egy boltotok a Budapest XI., Kelenvölgyi hts. 3." címen ... Kedves cimborám -sokat segített - Nagy Peti volt ott a boltvezető ... Ismerned kell , még a céges logón is középen pislog ... Lehet van olyan infó amit épp te nem tudsz ?? Kérdezd meg hova rakta őket költözéskor ... és akkor máris lesz a hegyaljában X-hez lengéscsillapító :DDDDDDDDD
azért ennyire nem rossz a helyzet csak éppen nem jókor voltál itt :-)
Szvsz az általad kért dobozzal itt senkinek nincs tapasztalata (ezexerint) vagy nem volt netközelben, ettől még egyes topiclakók hoztak össze vagy tulajdonosai komoly teljesítményű kocsiknak.
Mielőtt részleges információkból végleges következtetéseket vonnál le azért nem árt körülszaglászni alaposabban, hogy kivel miről érdemes beszélni ill. a valaki mit mond és azt miért mondja.
Az ifjonti hévvel feltörő harsány lelkesedés meg idővel begyógyul, mikor az ember már látott-hallott ezt azt változik a véleménye és a stílusa is. (evvvan)
Ennyit úgyérzem hozzá illett tennem a búcsúbeszédedhez. Hidd el majdnem mindenre meg lehet lelni a választ csak idő kérdése.
Lenne még egy kérésem ha már megtudtad az általad igényelt infokat megkérnénk hogy ha lehet tedd fel ide hogy hova kell bekötni azt a kábelt, hátha valaki megint erre téved és ezt fogja kérdezni. Meg ha lehet pár szóval írd le a gt18 és a 20 közti külömbséget (van aki nem érti a turbótérképet így neki egyszerűbb elmondani a lényeget)
A 65 ill 80 lovas az 8 szelepes. A kicsin nincs geometrias turbo es kuler sincs.
A 100 lovas az meg mar 16 szelepes...
Sajna meg soha nem lattam ilyen motort közelröl, de a velemyenyem az, hogy a 65- 80 lovas között nem lehet nagy a különbseg (esetleg meg csucs). De a 100 lovas az mar tuti mas teszta...
Latod ezert van az, hogy a vw a "kiraly", mert ahoz van tuti info... :o(
Jobb a békesség - jó volt a topikot meglátogatni ... Mivel nem kaptam használható segítséget léptem és nem akarok vitát szítani ... Dizel Tuning gyanánt kerestem - hátha valaki megtudja mondani hova kell kötni egy kábelt ... Az nem baj - ha senki sem tudja ... Az sem baj ha valaki a saját autójától van elhasalva - hiszen a sajátja és világos hogy rajong érte . Az sem baj ha valaki egy márka rajongó és a másik márka rajongóit hülyének vagy pancsernak nézi ... Mondom én nem ezért jöttem - Tojok rá ki akar lenyomni 250-el vagy ki erölködik mögöttem 190-el . Nem izgat . Akkor sem ha Fiat 500-ast vagy Jócskán Jóval nagyobb járgányt hajtok .
Olyan érdekelt - hova kell kötni a belinkelt doboz vezetékeit , meg mi a különbség a gt18 és a gt 20 között... Más ... köszi ... Felhívtam egy turbós boltot és ott elmondták . Már tudom ... Felhívtam egy Lexmaul-os manust és már ezt is tudom ...
Mindent amit akartam megtudtam ..tehát már ITT nincs mit keresnem - kérdeznem ... Sziasztok ....
"...az X-hez meg gyárit nem kapni..." Pedig van . A hegyaljában 6 db figyel még a polcon. Ausztriában és németországban meg rohadásig lehet venni belőle többféle állítható és keménységű típust is ... ... csak drága...
Volt alkalmad 1x navigálni ? :) Az jó . Hiszek neked . Én biztosan nem láttam még eleget ... :))) A beépített gömbcsukló a végén is gyári ? A szilent is gyári ? Golf csillapító azért van benne , mert ez a legolcsóbb megoldás - ez nem tuning. A gyári telót a Kárászy tönkreteszi és drága . Örülök ha ennyire ismered ... Én meg az X1/9 klubelnök vagyok :)))))
Vajkovics Karcsi X1/9-ének más lenne a futóműve? Kizárt.:)
Nálam vásárol, elég jól ismerem őt is és a kocsiját is. Egyszer volt szerencsém navigálni is Neki egy ilyen amatőr rallyn.
Amiben eltér a gyáritól, az az hogy golf 1 telók vannak elől-hátul, mert méretben szinte azonos, az X-hez meg gyárit nem kapni. A lengőkar is gyári, csak kijjeb lett hozva 2 centit. A sportautó fogalma kicsit más, de az tuti hogy halálfélelmem volt a szakadék mellett száguldva, ugy hogy kilógott a fejem a bukóval a targatetőn..:DD
nyáron rákérdeztem turbóboltbal a gt20ra. Garantáltan gyári és legális, aszonták hogy kiviteltől függően 900-1000 EUR + áfa. szvsz biztos van olcsóbban is.
Azt hiszem, a ma délutáni beszélgetés (nem vita) Maximiussal egyrészt értelmetlen volt, másrészt senkit nem érdekelt, esetleg sokakat bosszanthatott. Nem akarom megölni a fórumot. Örültem ennek a topicnak, amin tanulhatok, nem akarom rontani a színvonalat.
Nem azt mondtam, hogy egy családi autó nagy motorral már sportautó. Biztos nem u.az az érzés. De milyen égés egy sportautósnak, ha egy családi autóval verik el a száját? Pont ez a lényeg. A Vectra nagy? Melyik Vectrád van? (szerintem egyik sem nagy, de ez már megint a "mihez képest" effektus)
Egyébként - ha már sportautó - a másik nagy tervem egy dízel scirocco lenne, de olyat nem lehet találni, amit már hivatalosan dízelesítettek a régi szép időkben.
O.k. Jó beszélgetőpartnernek bizonyultál, de most itt a pont.
Szóval kinek van témája tuning témában? Pl. Caddy: A VR6 turbóval és nitróval 500 ló felett tök jól hagzik, csak szerintem értelmetlen. Még mindig elsőkerekes az autó. Hajtáslánc? Egyébként valamelyik lapban volt VR6 Golf turbóval, állítólag állandóan széttépte a váltót, és egy TDI-éből lett megcsináltatva hozzá.
Szerintem folytassuk ezt a témát, vagy valami dízelt...
Pont ezt akartam mondani ... Gondolj bele mit művel a legkissebb kategória az utakon !!! Nézd meg a Fiat 126 oldalán a videókat és a beszámolókat . Olcsó kisautó , fiatal srácoknak - nem is baj , de sokszor felelőtlen közúti akciók sokasága tarkítja a találkozókat ... Borulások , spoilertörések , karambolok figyelmetlen előzésből , stb... Pedig csak 24 Le és nem sport autó . Tavasszal a Kabriós találkozón ütötte ki pár srác magát és a vétlen családapát aki szembe jött ... Vagy akár a VW társaságból is lehet mondani pédát . Itt nem lehet a CRX-re vagy a másra ráfogni . Nekem van egy ilyenem - izé.. Ez az enyém ... Csoda tudja .. ha benne ülök olyan mintha ferrarit vezetnék . A motor a hátam mögött eszméletlen jól szól és a lapos autó és üléspozíció olyan érzést kelt 120 nál mintha 200-al mennék . Ez gyárilag 1500-as és 85 lovas . Papír szerint 195 a vége . Gyári motorral képes is rá , még többre is . Ebbe csinálta az 1.9-es turbómotort. Mégsem nevezném sportautónak ... mert nem az ... Inkább egy annak látszó tárgynak ... de nagyon jó ! Már ne haragudj meg de egy ormótlan családi autóban akármilyen is a motorja sosem fogod azt az utazási érzetet érezni mint egy Crx -ben , vagy egy ilyenben . A nagy bálna merga is pont akkorát megy mint a kis Ferrari ... mégis a Ferrari tűnik sportosabnak. Nem vicből vesz CRX-et a CRX-es... Szarik a dízeles 5 lityós fogyasztásra... Az érzetet keresi és élvezi... Azt szereti ha a motor kipörög a csillagos égig ... stb ...
Mondom nem vitázni és lehurrogni akartalak , de a sportautó nem a családi limuzin erős motorral ... Elhiszem amit mondasz , de nem osztoma véleményed . Vajkovics Karesznak - övé az ugyan ilyen csak békazöld , Uno Turbo moci van benne ... Ettől még nem lene különleges , csak az egész futómű és váltó más mint az eredeti - ettől sport autó . Nyer is vele rendszeresen ...
Kiváncsi lennék nálad hol kezdődik a sportautó ? ! Érdekel ... A Vectrám 240-et megy végre óra szerint lassan megy még többet , de eddig még nem tudtam kipróbálni ... Ettől ez még nem sport autó !! Bazi nagy családi autó - köze nincs a sportautóhoz ...
Ha csak magából csinálna bohócot, azzal semmi baj lenne. A baj igazából az, hogy a felvágós értelmetlen előzéseikkel más embereket is veszélybe sodornak az utakon. Mert ők éppen Raikkonent, Alonsot, vagy ki tudja kit játszanak...
De ezzel már eltértem a sportautósoktól, mert nem csak ők ilyenek...
Hidd el, hogy a sportautó nem a 240 lovas motornál kezdődik. Az nem tetszik, amikor a menő gyerek beül a CRX-be, és ki**szott nagy istennek hiszi magát az utakon. Azért, mert ő egy kicsi lapos autóba ül, attól lesz versenyző.
Ebbe most nem kellett volna belenyúlnod, mert az 1.9-esek különbségeit az itteni tuningosok kenik-vágják, és nem csak egy kúlerről van szó.
Ha már Rönó: el kell döntened, mire kell az autó. Talán jobb a gyengébbikre nagy kúlert raknod és chipeltetned. Talán nem. Szerintem ha új autót veszel, nem azzal kell kezdened, mi lesz a tuning. Akkor inkább az erősebbet kell választani.
Értem én, hogy leragadtatok a Renault szónál, de azóta már nem egy hsz-t ideírtam...
A lényeg(és akkor térjünk a kedvencetekre): mi a különbség a különböző teljesítményű 1.9PDTDI motorok között? Ha csak annyi, hogy az egyikben van intercooler, akkor azt talán könnyen lehet pótolni a gyengébb esetén, nem? Rosszul gondolom?
sajna nem tudok neked még ajánlani sem megoldást a gondodra. Valami renault dízel buzit kéne megkeresned a témában.
Keresd meg avantage-t ő renault-benzinturbó-tuning-buzi lehet hogy valami támpontot tud adni. De az is lehet hogy elhajt a dízellel. (timeslip.hu) vagy ave.fw.hu vagy dragtopic...
Mondom nem vitázom ! ...és a 4,feles fogyival sem tud szinte semmi benyás versengeni. Én is olajkályhát hajtok , tehát tudom miröl beszélsz. Csak a 190-röl letolom a sportautót ütötte meg a szememet .
az a gond hogy a húzott dízel tulajok sok esetben (tisztelet a kivételnek) meg vannak győződve róla hogy ez a legjobb. Mindig van egy nagyobb hal. Ezt valahogy ahhoz tudnám hasonlítani mikor a 150es ETZsek meg voltak győződve róla hogy az övék húz a legjobban aztán mikor ott lettek hagyva a jó öreg 350essel akkor meg csak pislogtak és szívük elszorult a megvilágosodástól. Aztán a 350est hagyta állva az 550es xj azt meg a vfr stb.
ugyanez van autóban is, a dízelturbó pl. húz 2000 től 4500ig oszt annyi, közben pl. van 400Nm nyomatéka és keveset eszik átlagban.
A benzinturbós meg mondjuk felébred 3500körül és tépi neki akár 7000 ig vagy tovább is néha) de a nyomatéka "csak" 320Nm. és sokat eszik átlagban.
Ha összeakad 2 ilyen szörny akkor nem kérdés ki marad alul. érdemes nézelődni a timeslip.hu-n
A sportkocsi ≠ sportkocsi
mindegy kár erről vitázni, ahogy a kolega írta ki a fehéret ki a feketét szereti. én mindkettőt :-)
Félre ne értsd , nem beszólogatok ... de a 190-et átírhattad volna 240-re és akkor még meg se szólaltam volna... Mennyit megy a széria limo fócvágen Féton végre ??? Na ugye .. pedig nem sport autó és akkora ateste mint egy bálnának ...
Tudom mit mennek , nekem is dízelem van 2.2-es ez is jól megy ... De a sportautó az gyárilag sportautó . Ha te egy húzott autót állítasz , akkor legyen az ellenfeled is mondjuk egy húzott Integrale nitróval - Az életben nem fogod meg ...
:)) Nem , nem szólogatok :))) És azt is elhiszem , hogy remekül megy a húzott gép ... Az Rx-8-ast kevésbé...lehet nem igazán váltott vissza , vagy már ti jobban fordulaton voltatok és Ő későn kapcsolt . Nekem van egy öreg HF integrale-m valaha 240 LE volt benne ... Ezt nevezem sport autónak - de hogy egy ilyet nem tolsz le malac orrú passzattal 19pd-vel 190-ről -arra mérget merek venni ...
Te most beszólogatsz? Én azt írtam, 190 felett. Ezt konkrétan úgy értettem, hogy még 190-ről is nagyon gyorsul a felhúzott 1.9-es.
Márpedig ez nem hülyeség. 1.9-es ASD váltós Golfban ültem utasként és vertünk meg RX 8-ast, amikor 160-ról toltuk neki. És ő is nyomta neki. Ez nem hülyeség. ha-ha...
190 és sportautót ??? ( csak halkan kuncogva -hahaha ) :)))) Gondolom itt nem a Fiat 126 , vagy Fiat 850 Sportra gondoltál , vagy golf 1 1.5d-re. Mert max azt tolod le ... Egy használt ,kigunnyadt sportautó röhögve - lazán megy 190-et és 4-esben .Ja és jó esetben 6 gangos a váltójuk... A régi Astrám - ami 4 ajtós Sedan volt és nem sport autó , is ment 190-et óra szerint 4 ben , igaz üveg hangon . Nem kötekszem , de 190-el te nem sportautót , hanem légellenálást nyomsz le.... Ha meg elmész valaki mellett ( sportautó ) az 100% -hogy nem akarta nyomni ... Kispolszki fíling ...azok is mindenkit rendszeresen lenyomogatnak ( széria 652-es motorral ) , csak az ellenfél nem tud róla , hogy Racing volt .... Bocsi ... .:)))
Egyszer már feltetted ezt a képet. Én akkor azt hittem, ehhez egy kivágott motorháztető van, és úgy kapja felülről a levegőt. Nem tudtam, milyen a gyári.
De ha ez a gyári, maradhat a nagy hűtő ami nem a kúler melegét kapja, és akkor nem is lehet gond a melegedéssel.
Nyilván azért drágább a több lovas,mert ha gyorsabban akarsz menni fizesd is meg! Ez mindegyik autóra igaz. Van pld 81 lovas JTD,meg 105 lovas JTD,meg 116 lovas JTD... Gondolom üzletpolitika. Hogy a kevésbé pénzes vevő is elmondhassa,h PD,HDI,dcI,JTD,etc... motor van a kocsimban. Különbség nem csak az elektronikában van,hanem mechanikus alkatrészek is különböznek.Véleményem szerint. Mindent lehet húzni,kérdés:meddig bírja?
Nézd Mentol! Ha akarsz hallgatsz rám, ha nem akarsz nem. Tény, hogy nagyon elfogult vagyok a VW-nel kapcsolatban 14 éves korom óta, és az egész családom az. Ezt be is vallom. Utálom a francia hulladékokat, a japán papírautókat (<- mert azok), és az olaszok is csak addig mennek jól, amíg szét nem esnek.
Én a VW mellett becsben tartom a régi Merciket és BMW-ket is. Elméletileg egy 123-as Mercit akartam építeni magamnak, de jó áron átvettem bátyám Golfját. Az Opelt és a Fordot is basztathatnám, de már elég volt. A Daewoora is rátérhetnék, de nem akarok...
Szóval én elfogult vagyok. Ha milliomos lennék, akkor is egy régi hibátlan állapotú malacorrú Passatot építenék magamnak, felhúzott 1.9-essel. A sportautósok meg kisírják a szemüket, amikor még 190 felett is tolom le őket az öreg olajkályhával... Ez persze távoli álom, ha legközelebb összejöntöbb lóvé, akkor inkább mocit veszek.
Ha pedig egyszer tényleg nagyon sok pénzem lesz, akkor abból tudok építeni nagyobb garázst , hogy elférjen még a hibátlan 123-as is...
Nem is arra kértelek benneteket, hogy ajánljatok nekem való autót. Azt kérdeztem, hogy az ugyanolyan motort miért adják más-más teljesítménnyel más-más áron? Illetve, hogy lehet-e a gyengébb teljesítményűt "felhúzni"? Azt hittem, ez belefér a topic témájába.
De, hogy ti is értsétek: a VW-nek is van 1,9 PDTDI motorja 100/130/160 LE kivitelben.... A többit nem magyarázom.
Szerintem a saját izlésed szerint válassz autót és soha ne halgass másra . Nekem is mondogathatja bárki , hogy a büdös , dagadt , izzadt néger nőt jó dugni ... ha én a vékony , fehérbőrű rózsaszínpuncis , csini csajokat szeretem ... Olyat vegyél ami neked "tetszik" és belefér a pénztárcád erejébe. 1 haverom Passatal nyomul - Ő arra akart volna rábeszélni , Másik Toyotával , harmadik Fordal - Mindegyik hülyének nézett mikor nem halgattam rájuk és Opelt vettem . Én ebben érzem jól magam és rosszul éreztem volna egy másfajta designben . Nem mondom , szép a haverom nője is ... de bottal se piszkálnám meg... Érted...
Tavaly nyár végén Velencéhez közel egy parti lakókocsi-kempingeb száltam meg . A part kb 10 méterre volt . Olcsó szálloda , de nem volt rossz. Kiderült , hogy a teherhajók pont ott mennek el a parttól kb 20méterre és egy kijelölt sávban mennek a kikötőbe ... Hogy milyen hangja van ??? Beszarás - olyan jó !!! Olyan basszusa van , hogy az ember bele is remeg mikor elmegy . Álltam a parton számat tátva és a kb 80 méter magas és kb 300 méter hosszú tanker vontatókkal elöttem ment el méltóságteljesen . Lassú, ütemes ,de nagyon mély dohogással... Egyszer egy kompnak láthattam a motorját és a tengelyt ami hajtja a csigát a vízben . Brutál méretek . A tengely vízsugaras csapágyban forog és kb 1.5 méter átmérőjű volt . Félelmetes szerkezet... :)))
Tartok tőle hogy ha végigolvasod nem azt tudod meg hogy a renaultot hogyan lehet húzni, de VW téren egész aprólékos infok is vannak mit mivel hogyanról.
Biztos hogy van jobb technika de a magyar viszonyoknak ez a legmegfelelőbb, Nekem tetszik a megane meg az alfa sportwagon de úgy néz ki ha mindent a mérlegre teszek hogy az 1,9tdi octaviacombi lesz a köv kocsim.
MECSI: amint az írtam is, a napokban kéne döntenem új autó ügyben. Mivel egy bizonyos autó-(sőt motor)típuson belül is van eltérés a telejsítményt illetően, ezért mertem hozzátok fordulni. Megfogadom a tanácsod, és elolvasom a topicot az elejétől, de akkor csak jövőre fogok autóhoz jutni.
Safee: Turbónyomásmérőm van. Ha te mondod hogy nem gáz, elhiszem, evégre csak olyan 4500 körül éri el az 1,1 bárt.
Az én autómon bazinagy hűtő van, még egy autón sem láttam ekkorát, a két belső lámpát egy az egyben takarná, ha nem mögötte lenne.
A turbón meg nemtudom milyen csavart találtunk, haverom mondta hogy mi a neve, de nagyon flancos sokszótagú volt, úgyhogy megbítam benne, hogy az az. Képet is mutogatott róla egy régi tankönyvéből, és mivel azon a csavaron kívül semmi sincs rajta (alul egy kis kúpban egy 6-os menetű csavarapa feje, hatlapfej horony nélkül, kilóg egy centi menetkb, és a végén egy kontraanya) elhittem hogy az az amit keresünk. És tényleg :)
A G2 gyári kúlere elég szar helyen van, belül a motortérben kb 45 fokban döntve.
a motor és ablakmosó között kb félúton van, a váltó felett.
Mecsi: Visszatérve a szűkítőre, én pont az ellenkezőjét hallottam, hogy dúrva dolgokat lehet vele csinálni.
Azt hiszem a cartársak kicsit félreértelmezték a dolgot. Igazából semmi másról nincs szó mint arról hogy aki lebeszélt benneteket azért tette mert tény hogy a fócvágen viszonylag 1xű, olcsó és robusztus-erős konstrukció (mint a tanyán vöröshagymás-zsíroskenyéren felnőtt parasztgyerek) nem nagyon vannak szeszélyei, igénytelen (ellenben más márkákkal amelyek néha a plázacicák szeszélyességével vannak felvértezve).
A másik félreértés alapja hogy az itt írók már tuning fertőzöttek (nem elégszenek meg +10%al) és tele van a tökük a cégekkel akik elhitetik a tájékozatlan emberekkel hogy a csiptuning/légszűrő/hátsó sportdobot/off sportgyertyát on a számukra jó és "olcsó" megoldás.
A harmadik, tény hogy van deficit a tuning tudásban nem VW márkákat illetően, ennek okai nagyrészt a fent leírtakban keresendők. Opel és fiat dízelben tudok tippet adni ki felé indulj.
Azzal hogy lemondják a másik márkát mindössze annak a ténynek adnak hangot hogy ha komolyan felhúzzák a nem VW gépet jó eséllyel szét fog esni (vannak kivételek). itt a pont! Ha neked elég a csip akkor tetess bele oszt legyél boldog (jó esetben nem basznak átt és aki csinállja ért is hozzá, erre elég kicsi az esély), azt viszont jól teszed hogy érdeklődsz mert vannak helyek ahonnét vannak itt is jó referenciák.
Ahhoz hogy saját objektív véleményt tudj alkotni el kéne olvasni az egész topicot. Kezdj bele és ízlelj a saját bimbóiddal!
Nem . Építettem egy benzines szívó 1.5-ös Fiat motorból tengely cserével 1.9-est . Erre raktam egy T3-as 2 literes Lanciából származó turbót . A dugóhűtést megcsináltattam gépműhelyl és még jár is a motor . Egy Fiat X1/9-be rakom bele - de nem gyorsulgatni kell , csak brahiból csináltam. Erre kell a hűtő. Benyás autó.
_ A fócvágenes témába nem szólnék bele .. mindenki azt imádja amit csak akar. Érdemes autószalonokba bemenni , vásárlót imitálni és egy teljesen más márkát mondani mint a választott szalon és azt mondani - ebből ülnék át ebbe ... Símán meggyőznek , hogy egy szart vezettél eddig - legyen az Ford , Opel , VW , Audi , Merga , Trabant...
Hiába na, ha a VW autókat gyártana nem kellene gányolni, taknyolni őket főleg nem 16-18 éves "nagytudású gépészmérnököknek" akik ugye mint tudjuk megtöltik ezt a topicot:-)
Egyrészt: mi van a kasznival? Gondoltam küldesz egy mélt akkor is, ha nem kell. Lehet kellene az eleje egy törött Jettához is.
Másrészt: amennyiben a gyári turbód egy kitűnő állapotú csak olajhűtésű KKK K-14-es - Krézi nekem egy ilyen beszerzését javasolta - annyiban érdekelne. Ha le lesz szedve, légyszi küldj róla egy képet. Mi lesz az ára? Az ímélem tudod.
Ja és ért is valamit,mert a bemenő coolercső forró volt a kimenő meg csak langyos.1 bár nyomással használva.Kicsit jobban is ment tőle az autó és nem melegedett annyira.
Teljesen mindegy, hogy melyik hogyan hány lovas: francia szar. Nem kell baszogatni azokat tuninggal, mert szétesnek. Volt 1,9-es DTI Scanicem, Krézi még a hőskorban, több, mint 6 éve reszelgette...a rönyó meg az anyját: szétesett 55 ezernél, pedíg nem hajtottam. 160 ló volt a szerencsétlen pára..
turbószűkítőt a versenysportban használlnak, hogy ezzel is visszafogják a teljesítményt. ez egy antituning cucc, leszűkítik a levegőcsövet hogy ne bírjon a moci annyi levegőhöz jutni.
Turbónyomásmérőd van benn nem? Akkor azon tudod ellenőrizni. Nem gáz az a ledugózás.
Szóval mit is találtál azon a KKK turbódon? Mit kezdtél rajta állítgatni?
Kúlert meg keresgess valamelyik bontóban. Nem lehet nehéz találni, kb. olyan alakút kell keresni mint a hűtőrács, és mögé kell rakni. Sok autón van hosszú és alacsony kúler. Egyébként a Te gyárilag turbós autódon mekkora hűtő van? 1 ventillátor + mellette egymás felett 2 gumilap? Az enyémben akkora van.
A turbószűkítőt kérdezd Krézitől. (egyszer már asszem kérdezted) Majd reagál rá valamit...
"A korábban intercooler nélkül 65, később már töltőlevegő-hűtővel, de még mindig nyolc szeleppel 82 lovas motor tesztautónkban változó geometriájú - és vélhetőleg jóval nagyobb nyomást produkáló - turbófeltöltővel bővült. Így négyezres fordulaton már valóban dübörög mind a száz ló és 1900-nál a 200 Nm is előkerül "
Dugózd le azt a szelepet a francba. Füstcsavar rá, ha viszont ez nem elég, akkor Krézivel belepiszkáltathatsz az adagolódba. 1,1-nél nem ment különösebben jobban? Több levegőt már adtál neki, több anyag is kell. De ezt kúlerezés után kéne folytatnod. Szerintem.
De a kis kamráson 1,1-nél ne engedd feljebb a nyomást! Szerintem.
Krézi! Régebben egyszer volt szó az 1.6-os/1.7-es dologról. Azt írtad, hogy az 1.9-es főtengelye nem megy bele az 1.6-os blokkba. Miért nem? Nem lehet belefaragni? Más a sonkák - és emiatt a csapágyazott részek - távolsága? Vagy a csapágyazott rész átmérője túl nagy?
És azt is írtad, hogy régen csináltál 1.6-osból 1.7 tdi-t. Azt milyen főtengellyel csináltad? Vagy a furata volt nagyobb?
Amennyiben bele lehet rakni a másik főtengelyt: ha kamrás marad az autó, akkor sem lehet a dugókon összenyomni 9 mm-t? Mert akkor nem kell a dugóba a kamra, és feljebb lehetne a csapszeg. Vagy akkor a gyűrűknek már nem jut hely a csapszeg felett?
Remélem nem veszed ba**ogatásnak a dolgot, csak mindent számításba veszek, mielőtt az autó bontásába kezdenék...
Tettél fel képet az 1-es Golfod motorteréről, amin úgy láttam, hogy u.akkor hűtője van, mint az enyémnek. Pedig az enyém szívó. A turbósban elméletileg nem nagyobb a hűtő? A 2-esben is u.akkora volt?
Gyárilag ezeket úgy találják ki, hogy ne legyen egyszerű a gyengébb verzióból erőset csinálni, másképp ki venné meg az erősebb szériát. Mindenki megvenné a lebutitottat, azt megtuningoltatná.
Nincs időm végigolvasni a topicot, mert hamr kell döntenem, ezért szeretném megkérdezni, hogy az új Renault 1.5dCi motorok teljesítménye mennyire hangolható? Ugyanis a kereskedésekben lehet kapni 65 és 80 LE-s változatban(most van új 100 LE is), de ahogy elnézem a műszaki adatait, a motor ugyanaz. Valószínűleg csak a töltőnyomás tér el, így van? Utólag lehet ezen változtatni(megveszem a 65 LE-st, és "tuningolom")
Pályán a Golf 2 nél 140 es utazónál már elkezdett melegedni a víz.Felette nem bírta.Ez határeset volt.A fordulatra nem emlékszem,mert az nem mindig működött.
A baj az volt,hogy tartós 140 nél kicsi gázzal ment,de a turbónyomás kis gáznál is 0.7 volt.De ahogy picit megnyomtam egyből 1 bár lett azaz a beállított érték.Ha a turbónyomás 140 nél kevesebb lenne akkor nem melegedne annyira.De így állandóan töltötte.
Hi,
Én kerestem Krézit, mert mára van megbeszélve, hogy viszem hozzá a kocsit. (Audi80 1.9 TDI 1Z 90LE - mééég)
Sajnos nem tudtam beszélni vele múlt péntek óta (folyton ki van kapcsolva ha hívom). Ha valaki tud hozzá más elérhetőséget (szomszéd, kolléga a műhelyben stb), azt megkéném, hogy vagy küldje el (joey kukac audiklub.hu), vagy szóljon neki, hogy 5 felé várjon meg, nehogy potyára menjünk (120 km)
EIK
ui: üdv mindenkinek a fórumban
Korn: Igen a a szelep működik, de nekem 0,9-nél engedi el a nyomást, most, hogy megtaláltuk az ominózuscsavart a turbón. Az számomra is rejtély, hogy miként engedte akkor 5000-nél az 1 bárt. (lehet a szívóoldalon lévő vákum befolyásolta) Bár az ellene is dolgozhatna. Most az van, hogy kb 3500-nél eléri a 0,9-et, és lefúj a szelep úgy 0.7-re. Sajnos 2200nél hamarabb nem akar felépülni a nyomás.
Ellenben amikor ledugóztuk a szelepet, (büntibe mentem érte) szépen dolgozott 1.1-en is, de lényegesen nem ment jobban. Gondolom az adagolóm már nem a legjobb.
Ja annyit tudok hogy kkk turbó, a számot majd megnézem
Safee: Neki is kkk a turbója, az én gépem nem tuning, jó állapotban van, a max amit mentem vele, egy csípős hideg reggelen (óra szerint) az 190 volt, a fordszámra nem emléxem, de nem is hiteles, mert 2 mm-el szélesebb ékszíjat kaptam rá, és most más értéket mutan ugyanannál a tempónál.
Kérdés: Ezt a biztonsági szelepet, hogy lehet állítani? Lehet egyáltalán?
Mert az oké, hogy 0.9-nél elenged, de örülnék, ha ezt legalább tartaná, és nem 0,7-re menne vissza. De az 1 bárnak mégjobban örülnék.
Nekem a Golf I en a GT20 először tök jól működött.
Később ahogy nőtt a kartelgázom úgy kezdett a turbó geometriája szorulni és akadozni.
Felraktam egy Golf 2 re az is gtd volt.Ott 2ezer km-t hibátlanul működött,nem szorult a nyomás fix 1 bár volt.
Később ennek is kezdett egy kis kartelgáza lenni.
De egy dolog közös volt bennük,teljesen nem is értem.Amikor full kipörgettem őket 5-6 ezerig akkor fellökte a nívópálcát is és lökte az olajat orrán száján.Jól be is zabálta az olajat.Ha nem pörgettem jó volt.
A dugattyúhűtést utólag befúrni nem egyszerű, de megoldható. A TD dugónak erősebb az alja, de 95 után már az utángyártott dugóknál nem volt eltérés.Ha már egyszer fúrták a motorod akkor valószinű TD dugók vannak benne. Más eltérés nincs a forgattyús hajtóműben, nagyobb még az olajpumpa, és kell az olajhűtő. Az 1,9 td adagoló komolyabb, de sokféle van belőle, és hamarabb leszabályoz mint az 1,6-os. Az elem mindkettőben 9-es, de nagyon nem mindegy az állapot... Az 1,9-es turbók jobbak, kisebbek ezért sokkal lejebbről tolnak, de ezekből is van jópár. KKK K-14-est próbálj szerezni, még azok a legjobbak. A kisebbeket (03-ast vagy a garrett t15-öst nem javasolnám) . Geometriás turbó a kamráson lekormozódik, csak annak jó aki mindig űzi az autót.
Nem ismerem ezt a típust. Esetleg a gyártó oldalán lehet van infó.
Vigyázz mert ha rosszul kötöd be és elszáll az adagoló végfoka, akkor nagyon szarban leszel.Vehetsz egy új adagolóelektronikát 150-200eFt alatt nem úszod meg a dolog. Tehát óvatosan!
Nekem még nagyon össze kell szednem a dolgaimat a szívódízel kérdés miatt. Alkatrészenként ugye nem menne a dolog? (de akkor sem tudom még, mik kellenének)
Mibe kerülne kompletten? Mi van rajta, és milyen állapotban? (turbó, adagoló, ilyesmi...)
Hát Krézi, most vagy soha, szeretnék neked feltenni egy rakás hülye és fárasztó kérdést. Szóval továbbra is egy G2 szívóD majdnem boldog tulajdonosa vagyok. Ezen szeretnék húzni. Jó, tudom, nem TDI, de nem is versenykörülményekre szánnám a gépet.
1. Utólag be lehet fúrni a dugóhűtést, vagy szereznem kell egy TD blokkot? 2. Maradhatna a jelenlegi főtengely-hajtókar-dugó együttes, vagy az is pite? 3. A G3 1.9TD adagolója komolyabb (emelőtárcsa, adagolóelem vagy valami, kettőnk közül nem én értek hozzá) mint a G2 1.6TD-é? Az enyémre úgyis kell adagoló, akkor lehetne az 1.9-esé is... 4. Milyen turbót érdemes rárakni? (csak olajosra gondoltam) Az 1.9-es turbója jobb lenne mint az 1.6-osé? Széles fordulatszámtartományban szeretnék folyamatos 1 bar nyomást. És mondjuk nem 2500-nál kéne megindulnia, 2100-2200 között már épülgethet a nyomás. De ha mindenképp vgt-t javasolsz, az úgyis a Te feladatod lesz...
Fütyülő hangja sok mindennek lehet, ez természetes, a turbó fordulaton pörgésénél is. De lehet, hogy a túlnyomást lefújó szeleppel van gáz, folyamatosan engedi a levegőt, ez fütyül, a turbó pedig csak pörög-pörög... és nincs elég nyomás. De lehet, hogy ez is hülyeség, de valaki majd leállít...
Egyébként a 80 lovas 1.6 TD 0,8 barral tölt, ez nem túl sok. (bár az nem JR)
Krézi: mi a véleményed arról, hogy egy sima Golf3 turbón már 1400-tól rendes nyomás van? Sajnos Kiron elhagyta a terepet, szal nem tudom, hogy Hamvasat gépén pontosan melyik turbó van.
A multkor amit mondtal lapat szorulas, bejött. Vegig neztem mindent, vakuum stb. Aztan az volt a gyanus, mintha inditaskor keveset allitana a turbo. Levettem es csak a szük tartomanyban mozgott, nem tudott teljesen kinyitni...
Köszönöm a válaszod . Már vettem egyet az AH turbonál - nem találtam olcsóbbat. :( , így is igen nagy érvágás volt . A 20-as és a 18-as között mi a különbség ? A 20-as több levegőt szállít esetleg ugyan annyi kipugáz hatására ?
Töketlenkedik a levelezőprogim, de még ma orvosolni fogom a problémát. Csináltam fényképeket (tökéletesen olvashatók), az összes képet elküldöm még ma...
Valószinű nem elég középrészt cserélni, hanem komplett turbót kell. Szerezz egy 20-ast, a 18-asnak elég borsos az ára. Beszerzésben nem tudok segiteni.
Még nem kötöttem be Lexmaul ( opel 2.2 DTR motor )dobozt és ebben szeretnék segítséget kérni . Melyik kábelt hova kell kötni , és a kapcsoló kábele ( szürke - ha jól sejtem ) hogy kapcsolja a 3 állást ? ..stb.. Van 2 tápkábel - az közvetlen az akkura kell e ? a fekete hova megy ? a fekete/kék és a szürke hova megy ? és a fekete/piros -azt hova ? ( elméletileg erre nem találtam semmit , de mégis van )
kiron: Milyen típusú turbód van? Vagy ha nem tudod, nem úgy néz ki, mint az enyém? (14290-es hsz). Nekem is JR, de 88-as a motor. Egyébként a tied tuningolva van? Mert elvileg 0,8barnal a szelep kiengedi a túlnyomást, így egy gyárinál nem lehet 1bar-t elérni.
Safee: van nyomásmérőm, és menet közben néztem. Lehet hogy szar a turbóm, többek közt ezt is ki szeretném deríteni. Az ellenőriztem, hogy a csöveknél nem elereszti a nyomást. Egyébként az normális, hogy menet közben ahogy a turbó elkezd dolgozni fütyülő hangot nyom?
Szeretném megkérdezni tőled, hogy egy GT18-as ( 717626-1) turbomban eltört a tengely, lehet e vele csinálni valamit ? Gondolom középrészt kell cserélni ... van e kompatibilis darab hozzá és az milyen összegbe kerül ?
A mechanikus feltöltés szerintem úgy ahogy van felejtős, főleg a G töltő... Rossz a hatásfoka, drága, komoly teljesitmény pluszt nem lehet vele elérni, és a legtöbb VW a főtengelykontstrukciójánál fogva igazából alkalmatlan rá . Egyszerűbb ráakasztani egy turbót. A Marótinál kapsz megkapod a keresett könyvet de van egy másik : Supercharged cimmel ami sokkal komolyabb a mechanikus feltöltés témában.
A G kompresszor bármelyik motorra ráépíthető. De: a gyári G-töltős GTI-ken erősebb a hengerfej. Lényegtelen. Tudni kell, hogy egy ilyen töltő működése nem egyszerű, és az élettertama majdnem egyenlő a nullával. (tesztek szerint 50 000km-ként fel kell újítani) Beszerezni nem egyszerű. Pár hónapja olvastam egyet a VWDepóban, 150 000-t kértek érte. És ha most jó lenne a scannerem, akkor bescannalném a "Turbómotorok és más feltöltőrendszerek" című könyvből a G-töltővel foglalkozó oldalt. Ígérem, megpróbálok valamit tenni...
Csak érdekességként: az 1.8 8V GTI 112 lóereje 160 lett a G-töltővel. A VW csinált egy 70 db-os limitált szériát 1.8 16V-vel is, ez 210 lovas volt.
Ha viszont megcsíptél egy g60-at vagy g40-et, akkor az mázli.
Én akarok ilyet feltenni egy benzines autóra amit építek, kellene róla infó. Mennyire vált be milyen paraméterei vannak... Szóval talán tudja-ismeri ezt a technikát itt valaki.
Biztos, hogy jó az a turbó? Vagy nincs valami lyuk a rendszeren?
Kiron azt írta, hogy 2200-tól végig tartja a 0,8 bar-t. A tied meg csak egész magasan köhög ki 0,65-öt. Van benn turónyomásmérőd, vagy alláóhelyzetben mérted, terhelés nélkül?
A kompresszor oldaladról megy egy cső a wastegate-ra. Ennek a wg-nek pont nem látszik a hátsó oldala attól a nyomáscsőtől. Lehet, hogy ott van valami, amivel állíthatod a wg-ben lévő rugót. (minél erősebb a rugó, annál nagyobb nyomást enged) Esetleg magát a wg-t kell szétszedni, és azzal variálni valamit.
Ez azonban csak a max. nyomás húzására jó. A tieden viszont nem akar időben felépülni a nyomás, ebből valami komolyabb problémára (döglött a turbó?) kell következtetni.
VR6 és G-töltő? Mi va'? Lehet, hogy csak én vagyok hülye a dologhoz, de szerintem a VR6-hoz semmi köze a G-töltőnek. Tudomásom szerint ez a kompresszor szíjjal van hajtva a főtengelyről. A G60-ast tették az 1.8-as motorokra, G40-est az 1.3-asokra.
Esetleg elképzelhető, hogy most hülyét csináltam magamból, és egy VR6-os tuningolt autóról beszélsz, amire G-töltőt építettek.
Ismeri valaki itt a VR6-os G töltőjének a konstrukcióját? Az érdekelne, hogy hogyan hajtják és esetleg feltehető az más benzines mocira nagyobb átalakítás nélkül? ill honnan tudok szerezni.
Ha már itt tartunk:) engem is érdekelne a megoldás, amivel alacsonyabb fordulaton nagyobb nyomás-t lehet elérni. Nekem a G2 GTD-mben 2200-as fordulaton eleg alacsony a nyomas (kb 0,2), es csak kb. 4000-es fordulatra eri el a gyarilag megadott 0,65bar koruli erteket,de 4000-re eleg ritkan porgetem fel. "A turbó kompresszor oldalán megy egy nyomáscső a wastegate-ra. Ebből megy egy rúd a turbinaoldalra, ennek a hosszát szokták állítgatni a nyomás növelésénél."-->ezt en is igy tudtam, de az en turbom ugylatszik masmilyen, mert nalam ezt nem lehet igy allitani. Megneztem egy Audi 80-as 1,6 TD turbojan a drucklabda(asszem igy hivjak) turbina feloli oldalan van ket 10-es anya, azzal lehet allitani a tengelyt, de nalam ez nem igy nez ki.(Olyan tipusu turbom van, mint a kepen) Szoval tud valaki segiteni, hogy hogyan lehet nalam allitani a toltonyomast? elore is koszi: Korn
Sziasztok , lenne egy kérdésem . Szereztem egy Lexmaul dobozt a 2.2DTR motoromhoz . Szeretném felszerelni rá . Kissé hiányos a leírás , ezért fordulok hozzátok . Van 5 kábal . 1-1 vastag fekete és piros . Ezek mennek a tápra - gondolom közvetlen az akkura . ( ez állandóan áram alatt van akkor ? ) aztán van még 3 kábel 1 szürke, amit egy kapcsolóra kéne kötni ... de már itt elakadtam ... 3 állás kellene ... ( elméletileg csökkenti , nem nyúl hozzá , növeli a teljesítményt ) van 1 fekete/kék - ezt kéne forrasztanom a nem tudom hova :) , A leírás azt írja , hogy 2 fekete kábelt találok a befecskendező pumpánál és forrasszam oda... ( mindegy melyikhez ? ) A fekete/piros kábelt sehova se kössem - akkor miért van ? És van egy fekete - amit a kapcsolóval a szürkére kell kötni ??? Kissé zavaros egyenlőre - pls - help
Ja, és az is csak olajos? (gondolom Garrett) Esetleg valami számot tudsz róla mondani, ha szépen megkérlek?
A coolerrel kapcsolatban mit akarsz méretre szabatni? Megnézel pár bontót, és keresel egy hosszú és alacsonyat. Olyat, amit a hűtőrács mögé be lehet tenni, talán még a hűtőt sem kell hátrébb tolni. A csövezést Te is meg tudod csinálni.
"Jó is lett, sőtt, 1400-tól már megindul a nyomás rendesen."
Ez most nagyon érdekelne. És ez nem is változó geós? Akkor viszont nagyon tuti.
Részleteznéd, hogy konkrétan miket és hogyan buheráltatok azon a turbón? És milyen nyomást produkált max?
Akkor én az enyémre hozatnék Golf3 1.9 TD turbót (mert ez legalább reális áron lenne) és adagolót, valószínüleg a váltó is az lenne. Ha a 3-as Golf 75 lóval nyúzza azt a váltót, akkor az én 90 lovas 1.6-osom is bőven elbírná. Akkor meg pláne, ha már 1400-nál épülget a töltőnyomás, így nem is kéne különösebben szétforgatni.
Milyen nyomást tud az a turbó, és hogyan szabályoztátok?
Igen gondoltam a lefújóra, de nem akartam túl nagy nyomást növelni, és 1 bart úgy tűnik még enged, ez nem is rossz, és védelmet kiiktatni csak nem kéne teljesen. Én igazából azt szeretném, ha alacsonyabban is megjönne a power. Bátyám Golfját (Hamvasat 19TD) megbirizgáltuk, és nála egyértelmű volt a csavar, ráadásul AFeri mondta mit csináljunk. Jó is lett, sőtt, 1400-tólé már megindul a nyomás rendesen.
Nagyon nem akartuk magunkat beleártani, mert mégiscsak egy előkamrás gépről van szó, az meg szamovár.. :)
Hát ja a változógeos lenne a tuti, de az nem csak egy csavargatás... :(
Hát intercooler nem lenne rossz, csak méretre kéne szabatni mindent hozzá, éd nrm tudom ki csinál ilyeneket.