Köszi az anyagot, megnéztem, és megnyugodtam, hogy a nagy gyerekeim tényleg Freinet módszer szerint nevelődtek az oviban :-)
Igazad van abban, hogy a sarki oviknak nincs honlapjuk, ezért róluk nehezebb infot szerezni. Talán pont ezért érzem úgy, hogy azok az alapítványi, magán, vagy akármilyen nevesített ovik, akik ezt is megengedhetik maguknak, kifejezetten kliensfogásra használják.
Bármilyen szuper legyen is egy módszer, a hatása úgyis az emberen múlik, akik alkalmazza. (Érdemes bekukkantani a Rogers iskola topicba, ott aztán kiválóan megfigyelhető, hogyan hazudtolják meg a rogersi elveket az azt "használó" pedagógusok...)
Kedves Sasmadár, miért is kerültél Te ellenzéki szerepbe?! Én sem értem :-)
Érdekes, BIBE megértette, amit mondani akartam...
Leírtad sokadszor, hogy minden oviban olyan rózsás a helyzet, hogy a kölköcskéket nyugodt lélekkel hagyja ott a szülő. Ez független az anyagi feltételektől. Én is ezt írtam, más is, hol van itt az ellentmondás?! És ki vitatkozik kivel? Komolyan nem értem :-)
Alice!
Nézegettem én a babanet fórumait, de annyi eszem nem volt, hogy a csepeli kismamák topikba is feltegyem a kérdéseimet. Úgy látszik a kézenfekvő megoldás megtalálása nem az ezősségem....)))
Lovászi!
Azért abban igazad van, hogy az ember a legközelebbi, leg "kézenfekvőbb megoldást" nyújtó sarki óvoda megismerésére szenteli a leg kevesebb időt. Persze az is igaz, hogy a montessori freinet stb oviknak van honlapjuk, amiből lehet tájékozódni, a sarki ovinak meg nincs! Én kertes házban lakom, itt a szülők nem viszik játszótérre a gyereket (nincs is a közelben) Így aztán nincs kitől infót beszerezni....De azért elgondolkodtam a dolgon, és stapálni fogom magam.....
Lovászi!
Én amit eddig tudok a montessori módszerről, az nagyon szimpatikus, és főleg ezért lennék hajlandó ennyit utaztatni a lányom. Persze az is is fontos, hogy bár mi legyen, nekem decemberben vissza kell mennem dolgozni, és a következő év szeptemberéig be kell iratnom valahová. Olyan helyet találnék közelebb is, ahol "tárolhatnám" a gyereket egy évig, de én ennél többet szeretnék neki nyújtani.
úgy érzem, szándékomon kívül ellenzéki szerepbe kényszerültem. De miért is? Nem is értem...
Fiam egy szuper állami oviba jár, nagyszerű óvónénik által vezetett intézménybe, ami nekünk - a többiek jelentős részével ellentétben - még körzetes is.
Ugyebár az alapprogramja Freinet, és ilyen irányban próbálnak fejlődni (pl. az ország más ilyen ovijaiba járnak kollektíve tanulmányutakra), de ugyebár ilyen dokumentuma és alapelve minden intézménynek vagyon. Meg elnevezése és kidolgozói is. Nyilván a legtöbb módszerben vannak átvenni való értékek - lényeg a sokféleség.
Továbbra sem értek viszont azzal egyet, hogy minden oviban olyan rózsás a helyzet, hogy a kölköcskéket nyugodt lélekkel hagyja ott a szülő. Ez független az anyagi feltételektől.
Nem kívánok senkivek azon vitatkozni, hogy hová és miért járatja-nem járatja egy szülő a gyerekét. Felmerült itt egy tanácskérés, én pedig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nyugodt lélekkel ajánlhatok mindenkinek egy nagyszerű ovit.
A szobatisztaság véleményem szerint azt jelenti, hogy nincs a gyereken nap közben pelenka. Ha még szüksége van rá, nem "óvodaérett". (Nézd meg bármelyik gyermeklélektannal foglalkozó könyvben.) A 3 éves korú gyerekek igen nagy százaléka már stabilan szobatiszta. (Az, hogy ágytiszta-e, már nem az ovira tartozik.) Az óvodákban nem pelenkáznak, az esetleg becsúszó balesetek más kategóriába tartoznak, ezért kell a váltóruha.
Anno a fiammal úgy sikerült kibulizni, hogy maradhasson bölcsis, hogy vittünk igazolást arról, hogy nem szobatiszta. Az volt már 2 évesen is, de ezt a hivatalnak nem kellett tudnia... Ezért írtam, hogy alapkövetelmény, de ha neked van jobb kifejezésed rá, elő vele.
Kedves BIBE!
Megkérdezhetem mi vezérelt a Montessori óvoda kiválasztásánál? Az, hogy ez egy eszméletlenül jó módszer (ha tehetném, én is ilyen oviba vinném a gyerekemet), vagy az, hogy oda felveszik 3 éves kora előtt is? Ne haragduj, de úgy érzem a beírásodból, hogy ez utóbbi...
Ha segítek vele, akkor elmondom, hogy állami ovik is felvehetik a 3 évesnél fiatalabb gyerekeket, csak éppen fejkvótát nem kapnak utánuk, így aztán sok ovi nem veszi fel őket. Viszont ha találsz közelebbi szimpatikus ovit, nem kell feltétlenül messzire vinned. Ha az ovi vezetője rugalmas, akkor "kibírják" azt a 4 hónapot a lányod után járó fejkvóta nélkül is. (A szobatisztaság viszont alapkövetelmény.)
Ja, még valami: az sarki állami ovi sem ingyenes, csak nem kerül havi 35 ezer forintba. És ami annyiba kerül, az sajnos nem jelenti azt, hogy "megéri" odavinni a gyereket...
Kedves Sasmadár, nem akartalak megbántani, csak a Te hozzászólásodban volt a gyerekeim ovijának a "leírása"!
Természetesen tudom, azaz sejtem, hogy nem minden oviban ideálisak a körülmények, de ez a legtöbb esetben nem az óvónőkön múlik.
A gyerekeim egyébként Szegeden jártak sima körzeti oviba, anyu meg Keszthelyen volt óvónő, szóval só sincs arról, hogy egy helyről szedném az infóimat. Ha a 90-es években Szegeden és Keszthelyen is ez volt a "módszer", akkor joggal gondolhatom, hogy ez országosan elfogadott dolog lehet, nem?
Amikor 1991-ben ovit kerestem az első gyerekemnek, elég kritikus szemmel láttam neki, hiszen ott volt az anyukám összehasonlítási alapnak. Bevallom őszintén elég negatív előképem volt a körzeti oviról (10 emeletes panelházak közé beszorítva, kívülről elég lepusztult állapotban), aztán elvittem beiratni a lányomat. Beszélgettem az egyik óvónővel, megnézhettem a csoportszobákat, és megnyugodtam. A fiamat aztán direkt hagytam a bölcsiben 4 éves koráig, hogy ugyanahhoz az óvónő pároshoz kerülhessen, mint a nővére. Nagyon szerettük őket, pedig mezei körzeti óvoda volt.
Ami miatt írtam az az, hogy egyre inkább azt tapasztalom a környezetemben (most 3 és fél éves a legkisebb, éppen oviba készülünk), hogy ha idegen szó ovi módszere, már odavannak érte. Tökmindegy milyen, hát még ha fizetni is kell érte! Az csak jó lehet... Jön a jelentőségteljes, büszke pillantás: Mi ezt is megtesszük a gyerekért. (Természetesen nem rólad beszélek.) Az, hogy ugyanezt sima állami oviban is megkapná a gyerek, az gyakran ki sem derül, mert azt meg sem nézik.
Van egy alapítványi ovi nem messze tőlünk. A játszótéren beszélgettek róla a szülők, és volt valami közös bennük: egyik sem nézte meg az állami ovikat a környéken (500 méteres körzetben 5 db van + még egy katolikus, meg az egyetemi). A bölcsis csoportunkból minden kisgyerek az egyetemi oviba "készül", azok is, akiknek nem ott dolgoznak a szülei. Az az általános vélemény, hogy az tuti csak jó lehet. Hát én egyáltalán nem vagyok erről meggyőződve, pedig az én gyerekemet "hivatalból" kötelesek felvenni oda. Én meg fogok nézni jónéhány állami ovit is, mert nem szimpi az egyetemi óvoda vezetőnője.
Tudod ez a közönség aki ide beír nem elég mély merítési forrás neked erre a konkrét kérdésre. Emiatt is van a sok általános beírás.
Javasolnám a www.babanet.hu oldalt, ott - ha jól emléxem - van az egyik fórumban külön csepeli kismamák topicja is, próbálj meg ott körülnézni!
Bizonyára nem minden oviban vannak ideális körülmények,de elmenni faleveleket meg terméseket gyűjteni nem pénz kérdés.Ez tényleg csak az óvónőn múlik.
Ismerek olyan ovit, ahol minden megvalósul amit leírtál,mégsem Freinet,hanem más.
Végül is az csak jó ha átveszik és beépítik egymástól a jó dolgokat.De ez is valami olyasmi lehet mint a filozófiatörténet.Bizonyos korokban elővesznek egy-egy elvet,mint akik felfedezték a spanyol viaszt,pedig már előttük is voltak hasonló irányzatok...
Nem minden állami oviba kell betölteni a 3 évet.Vannak ovik ahol vannak mini meg maxi csoportok,és a feltétel a szobatisztaság.persze konkrétumot én se tudok neked sajnos mondani,mivel nem vagyok budapesti már.
Én pont azért hoztam lérte ezt a topikot, hogy konkrét infortmációkat gyűjtsek az általam legjobbnak vélt óvodáról, és az ott dolgozó óvónőkről, nem a prospektusok és a honlapok, hanem hús-vér szülők tapasztalatai alapján. De látom a helyzet reménytelen.
Persze, ha azt feltételezném, hogy a sarki, ingyenes ovi is pont ugyan azt nyújtja, mint a jóval messzebb lévő fizetős, akkor hülye lennék azt választani....
A helyzet nem egyszerű, mert a lányom decemberi születésű, és csak a következő év szeptemberétől járhatna állami oviba, a montessoriba meg már 2,5 éves kortól mehet.
Na mindegy, még ráérek dönteni, csak infót szerettem volna.....
örülök neki, hogy anyukád ovija ilyen volt a 90-es évek közepén, akkor tényleg nagyszerű lehet.
Azzal egyetértek, hogy nem célszerű bedőlni a reklámnak és az intézmények öntömjénezésének, hiszen sok az eszkimó és kevés a fóka, s mindenkinek kell a fejkvóta. Ez idáig rendben is van.
Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy minden oviban ilyen ideális körülmények uralkodnak. Hidd el távolról sincs ez így, noha az, ami valóban jó ovivá tesz egy intézményt elsősorban nem a pénzen, s csak részben a pedagógiai alapdokumentumokon múlik.
Nem tartom feltétlenül helyesnek, hogy valaki a fél városon keresztül hurcolja a gyereket egy jónak vélt oviba. Ugyanakkor az sem mindig a legmegnyugtatóbb megoldás, ha a szomszédban található körzetibe adja be a gyerekét.
Anyukám 8 éve nyugdíjas, előtte 30sok évig óvónő volt. Már ők is a Freinet szellemiséget "használták" az oviban. Szvsz nincs is olyan ovi ma, ahol ne ez lenne az elfogadott.
A nagyobb gyerekeim mezei oviba jártak, nem volt semmi szülőcsalogató jelző. Amit itt leírtál, az náluk is pontosan így működött, Szegeden, a 90-es évek közepén.
Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy amióta sokkal kevesebb a gyerek, az ovik külön mézet raknak a madzagra, és a szülők meg szépen le is szopogatják. Freinet szellemiségű ovi. Húúú, az biztos klassz lehet. Hát persze hogy az, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ezer másik ugyanilyen ovi is az országban, csak még nem tanulták meg reklámozni magukat.
Emileztem tegnap az egyik USA-ban élő barátnőmmel. Az ő kislánya tényleg Montessori oviba jár. Van a gyerekeknek külön mindeféle készséget, érdeklődést kielégítő asztaluk: famegmunkáló, vizező, ragasztó. De ez mind-mind kevés lenne szvsz, ha az óvónénit nem szeretné a gyerek...
többen is rákérdeztetek konkrétan, az a bizonyos Freinet-szellemiségű állami ovi Kőbányán, az Élessarok közelében található (Mádi u. 4-6., 261-5120). A környék jól megközelíthető, s akik nem ismerik elég jól a kerületet, annak elárulom, hogy óriási parkok is vannak ám errefelé..
Freinet szellemiségű óvodai nevelési programot olvashattok az OKI honlapján (http://www.oki.hu/tanterv/elso.lap/30000995.htm), kicsit hosszú, meg ködös, úgy a huszonoldalaktól vaszon szó konkrétumokról. A kőbányai ovi saját dokumentuma talán lényegretörőbb, de azt nem tudom idetenni.
Ami engem ebben az oviban megfogott?
A légkör, az óvónénik, a dadusok hozzáállása úgy általában, ez az első. Az, hogy akárhányszor arra jártam, mindig jókedvű gyerkőcöket láttam kifelé jönni (vagy trükkökkel bévülmaradásra tendálni...), meg hogy szülők-gyerekek-óvónénik trécselnek a kapuban egy-egy kirándulás után.
Mert járnak gyakran kirándulni, visszatérnek ugyanazokra a helyekre és megfigyelik a változásokat. A kirándulások gyakran egy fiatal madarász srác kíséretében zajlanak, aki még az óvónéniknél is többet tud mesélni a kicsiknek a természetről. Állatkertbe is rendszeresen járnak, saját kiskertben figyelik meg a természet változásait.
Törekednek a természetes anyagok felhasználására kézimunka foglalkozásaik során (pl. magokból, rostokból, ilyesmiből ragasztanak képeket, termésekkel nyomdáznak, só-liszt kerámiáznak, ilyesmi.)
Munkaovi jelleg: pl. gyakran sütnek-főznek. Onnantól kezdve, hogyha egy szülő /a szokásos gyümölcsnao keretében, vagy azon kívül/ pl. diót hoz, azt megtörik, megtisztítják, süteményt dagasztanak, formáznak és bizonságos körülmények közt kisütik. Nomeg megeszik:)). Ősszel gyümölcsöt aszalnak, almáskertben szüretelnek, tavasszal magot vetnek.
Beszélgetőkörök: délelőtti órákban zajlik, egyrészt pedagógus által kezdeményezett, másrészt a gyerekek is vethetnek fel témát (pl. kedvenc játékukat, könyvüket behozván, arról is beszélgetnek).
Általában véve a rugalmasság jellemzi az ovit, gondolok pl. olyasmire, hogy érkezés-távozás, étkezések, stb.
Aki ismerős Kőbányán, az tudja, hogy eléggé a kerületszélén fekszik, és meglehetősen eldugott helyen (noha az Élessaroktól kiváló a közlekedés). Sokkal központibb helyen is vannak ovik és ennek mégis, szülői szájhagyomány révén, egyre terjed a jó híre...
No, ennyit tudtam mesélni. Nem tudom, Dél-Budáról érdemes-e átjárni, nincs-e a közelben is hasonlóan jó ovi, de környékbelieknek nyugodt lélekkel merem ajánlani...
Egyetértek!
Sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a gyerek milyen ovodába járjon. Ha a gyerek szeret oviba járni, ha szereti az ovónéniket, ha vannak barátai, ha sokat játszanak, az éppen elég jó ovoda a számára. A gyerek legfontosabb dolga ebben az időben a játék, azzal tanul a legtöbbet. Ezek a fizetős ovodák pedig kifejezetten azoknak a szülőknek nyíltak, akik már a kezdetektől az általuk vélt legjobbat akarják nyujtani a gyereküknek. Aki teheti, kedves egészségére. De aki nem teheti, egy csepp lelkiismeretfurdalása ne legyen emiatt!
A Waldorfnál az ünnepek köré épül fel a napi,heti,havi rend,nagyon fontosak,és a hagyományokat is igyekeznek ápolni.Hangsúlyt fektet a művészeti nevelésre.Filozófiai rendszere elég bonyolult,nem hiszem h.oviban ebből sok lejönne.Szülőkkel való kapcsolat fontos náluk,sok program van együtt velük stb.
Freinet-nél valóban a természet fontos(Waldorfnál is),meg a munkára nevelés.
Persze mindez dióhéj.
Szerintem egyébként ovisoknál fontosabb az óvónő személyisége,és a gyermekközösség, mint maga az óvóda, mert hiába fantasztikus Waldorf-elvű egy ovi, ha az ovónőt mondjuk nem szereti a gyerek,és nincsenek barátai és utál oda járni.Nem biztos h.a jó légkört megkapod 35000Ft-ért.És bármilyen ovit választasz, a legfontosabb a játék.Ezért nem tartom túl jónak pl.a nyelvoktatást-bár arra fogékony gyerekekkel lehet játékos formában gondolom.Ám ha nem folytatja később az iskolában,semmi értelme szerintem.
Balletje!
Boldog lennék, ha a testvéred írna a topikba, mert eredetileg pont azért hoztam létre ezt a topikot, hogy kapcsolatba léphessek olyan szülökkel akiknek a gyerekei oda jártak. Persze e-mailben is jó lenne, de úgy látom nem csak nekem hiányosak az ismereteim.....
Én örülnék neki, ha már az óvodában is tanulna nyelveket, bár én is tudom, hogy ez még korai, de talán később sokkal könnyebben fogja tanulni, - nem lesz neki olyan idegen! Abban biztos vagyok, hogy ártani nem árthat, legfeljebb fölösleges....
Magyarul meg tanuljon meg tőlem, azt nem bízom az óvodára!!!!))))))
Mi kertes házban lakunk, úgyhogy az, hogy mennyit vannak kint az óvodban az számomra nem tűnik lényegesnek, meg nem is hiszem, hogy ezt annyira szigorúan betartanák.
sasmadár73!
Melyik ez a délpesti kerület, ha nem titok?
Én ugyan délbudai vagyok, de ugye Csepelre is képes lennék áthordani a gyereket, ha ez megéri.....
Freinet oviról még csak nem is hallottam! Van honlapjuk? Miben különbözik ez a Mintessoritól?
Kicsit le vagyok maradva....
Felvettem a kapcsolatot az óvoda vezetőjével, és tavasszal ki fogok látogatni az óvodába, megnézem magamnak, hogy hogy telik el egy napjuk (a valóságban) Persze kiderítem, hogy mennyi is a titkolt havi díj (Az utolsó értesülésem, amit valahol olvastam az 35000/hó volt, de ez messze nem biztos!!!) Ha végre kitavaszodik és személyesen is megnéztem őket, akkor részletesen beszámolok!
Nem sok hasznat latom az ovis angolnak, de karosnak nem karos az biztos es az megbiztosabb hogy az a heti x ora angol nem valik a gyerek magyar nyelv ismeretenek hatranyara. Egy gyerek nem az ovodaban tanul meg magyarul, hanem a szuleitol. Ha azok nem beszelgetnek vele naponta sokat, akkor teljesen mindegy.
Az idegen nyelv elsajatitasanak nem alapfeltetele az anyanyelv tokeletes ismerete, a nyelvet a gyerek nem ugy tanulja ahogyan a felnott. Egy ilyen ovis angolnak annyi hasznat latom (tartva a nem tul sok haszon elmeletemet), hogy talan! valami a kiejtesen kesobb meglatszhat, vagyis az agyban rogzulnek azoka az ismeretlen hangzok is, amik a magyar nyelvben nincsenek meg es egy korai nyelvoktatasban resztvett gyerek talan nem ikk-nek ejti az ich-et kesobb (mar ugye ha nemetul ovizott :) ). Vagy nem dö-nek a the-et es visz-nek a this-t, mint egy 10 eve itt elo magyar ismerosom. :)
Alice, nálunk nagyon bejött az ovis angol.
A kisebbik gyerek pedig Hollandiában kezdte az ovit, itt is kezdik a piciknek az angol tanítást. Semmilyen gubanc nincs belőle. A gyerek gond nélkül kétnyelvű és mellette szép lassan halad az angollal is.
=============================
A testvérem gyerekei Montessori oviba jártak Bupapesten (Csepelen). Később kényszerűségből nem Montessori iskolába vitték át őket, most mindegyik középiskolás. Nekik nagyon-nagyon bevált.
Megkérdezem a tesómat, hogy magánban megadhatom-e az emilcímét, hogy kérdezz tőle. Illetve elküldöm neki a topikot, hátha rászánja magát, hogy ír.
Nekem is szimpi ez az ovi, de szerintem is túl korai a nyelvi nevelés és kevés az udvari játék. Amelyik ovit én választottam (sima állami) ott azt hangsúlyozták, hogy a magyar nyelvet szeretnék szépen megtanítani.
Bibe, ha megtudsz valami közelebbit, vagy lesz már személyes tapasztalatod is, írj, hogy milyen az ovi.