Keresés

Részletes keresés

C128 Creative Commons License 2021.08.13 0 0 1149

Mindegy, a lényeg hogy szívás az új ÁFA rendszer, mert EU-n belülről vásárolva is ráteszik mindenre a magyar 27% ÁFA-t, akár sima EU-s cég az, akár kínai cég EU-s raktára. Kínából vásárláskor is, sima magyar vásárláskor is. Már lehetetlen olcsón, ÁFA nélkül vásárolni, és főleg vámkezelési 400 vagy 800 Ft-os díj nélkül. A magyar posta megkerülhetetlen, és egyre inkább az, tesznek róla. Eddig is lassú volt a szállítás, most még napokat tökölnek majd a sima vámkezeléssel, várják a pénzt. Hiába vennék futárszolgálattal bármelyik országból bármit, ugyanúgy 27% ÁFA + vámkezelési díjas ez is, csak még drágább azoknál a vámkezelés, meg maga a küldés díja is. A postaköltség is érdekes, mert a kinézett Alis terméknél (2-ből már csak 1 embernél van egész Alin, Kínában, ebayen nincs, más helyeken sokkal drágább, nincs választási lehetőségem se az oldalt, se az eladót, se az országot nézve) van free sima China post (1 hónap), 0,5$ Alis posta (1 hónap). Ezután már csak futárosok vannak, Fedex, DHL, UPS, mind 5x$-os, 2-3 hetesek, ami érdekes, mert ezekkel 3-5 nap alatt Bp-re kéne érnie.
Miért nincs 5-10$-os posta, ami nem 1 hónap alatt ér ide, hanem 10 nap alatt? A 2-3 évvel ezelőtti ebayes kínai vásárlásaimnál 4$-t fizettem a postákra, és 12-15 nap alatt itt volt mind vámkezelés mentesen. Ez miért nem megy Alin?

Előzmény: jajnem (1148)
jajnem Creative Commons License 2021.08.13 0 0 1148

Az 1000 Ft=áfa+800 vámkezelésből jön ki. ha kell mellékelek vámnyilatkozatokat is ahol ez látszik, mert ezeket is letöltögetem.

Mo. lakom és látható, hogy ugyan az a tracknumber volt a kínai és német postai címkén.

Egyre több cég fogja a raktárát az eu-ba tenni és onnan küldeni a terméket, így nem kell többször vámkezelgetni.

Ha kell keresek még ilyen levelküldeményeket, ami pl Belgiumon keresztül jött és a posta nem vámkezelte, de kínai az eredeti címke alatta.

Az utóbbi időben elteszem a borítékokat is, mert úgy látszik néha szükség van rá.

C128 Creative Commons License 2021.08.09 0 0 1147

1. TE nem tudsz olvasni, mert azt írja hogy 1000-et fizet + 800 kezelési díj, tehát az 1000 az ÁFA a termékár + postaköltségre. Az 500-as termékár + saccolt 800 posta = 1300, erre 351 Ft a 27% ÁFA.

2. Ilyen nincs, amit írtál, hogy a magyar vevőnek a kínai eladó egy német címre postázza úgy, hogy a magyar vevő nem fizetett a kínainak ÁFA-t, és ezek után a német posta ingyen elküldi a magyar vevőnek, plusz a magyar posta ingyen kihozza. Akkor ki fizetett Németországban 19% ÁFA-t, és kinek?

Előzmény: halaloszto (1146)
halaloszto Creative Commons License 2021.08.09 0 0 1146

Olvasni kell.

1. nem 1000 az áfa, hanem az áfa plusz kezelési. Ugyanis az 500 forint plusz ingyen postát a magyar posta besaccolja 800 forintnak, arra számol áfát, és ráteszi a kezelési költséget.

2. nem él Németországban, ott van a címkén hogy Hungary a címzés.

A kínai feladó feladta egy német címre, mert a német posta nem olyan szarrágó köcsög mint a magyar. Amikor megérkezett Németországba, akkor kifizették a helyi szabályok szerint az áfát, és tuti nem fizettek 800forint kezelési költséget, majd újra feladták Magyarországra a végső címzettnek.

Vajk

Előzmény: C128 (1145)
C128 Creative Commons License 2021.08.09 0 0 1145

Hibás a számítás. Nem látjuk mekkora érték és postaköltség van a csomagra írva a 2 címkén. 500 Ft-os termékre hogyan lenne 1e ÁFA? Mennyi volt a postaköltség? Az se világos, hogy a Kínából vett cucc miért Németországon át ment hozzád Mo-ra. Vagy No-ban laksz? Akkor miért írkálsz ide? Én még kivárok, szept. előtt nem veszek semmit Kínából, Aliról sem. Addig vagy összeszedi magát a magyar posta, vagy nem.

Előzmény: jajnem (1144)
jajnem Creative Commons License 2021.08.08 0 0 1144

Még áprilisban rendeltem 11 műanyag fogaskereket kb 500 Ft-ért

Most jött meg. Az első képen az eredeti címke . Ha ez alapján kapom meg akkor kb. 1000-ot fizetek áfa+800 Ft kezelési költség.

De

rá volt ragasztva a német posta címkéje. Így már ingyen kaptam meg.

Hát erre gondoltam.

C128 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 1143

Nem értem hogyan akarod ÁFA fizetése nélkül megoldani, mert az EU-n belülről vásárolt termékre is mindig ki kell fizetni a magyar 27%-os ÁFA-t. Ezt lehetetlen kikerülni. Bármelyik országból vásárlásnál ez van. A Németországban, Hollandiában, stb. lévő sima termékeknél is azt látom mindenütt, ebayen, webshopokban is, Alin is az EU-s raktárnál, hogy alapból a helyi ország ÁFA-ja van ott, de ha belépek, akkor átvált a 27%-os magyarra, és ezt kéne fizetnem, ha megveszem. Ez ellen nem tudsz semmit tenni. Az sem megoldás hogy német, stb. ismerőshöz rendeled, mert neki ki kell fizetni a német ÁFA-t, ami 19%. Utána hiába hozza el neked kocsival Mo-ra, és hiába nem fizetsz rá magyar ÁFA-t, így még többe kerül, mintha eleve magadnak postáztattad volna, és kifizetted volna a magyar ÁFA-t. Jól kitalálták a rohadékok, hogy az ÁFA mindenképpen befolyjon a magyar államhoz. Nem a 400 vagy 800 Ft-os vámeljárás díj a lényeg. Már egy 10e Ft-os cuccra is 2700 az ÁFA.

Előzmény: jajnem (1142)
jajnem Creative Commons License 2021.08.04 0 0 1142

A magyar áfa és vámkezelés megúszható, a kérdés inkább az mikor éri meg.

Példa:

ha látok egy 1000 ft-os terméket free Shippinggel (ingyenes szállítással) ami Kínából jön, mennyi lesz a végén?

Áru értéke                                                           1000 Ft

Szállítás                                                                    0 Ft

Áfa alapja 1000+500Ft,

(mert a posta szerint 500Ft az ingyenes szállítás)

így az

Áfa                                                     kb               500 Ft       

A vámkezelés                                                         800 Ft

(mert a posta nem értesít a vámkezelésről)

------------------------------------------------------------------- 

összesen:                                                            2300 Ft

Ennyibe kerül a végén a termék

Nézzük ugyan ezt 100Ft-os termék esetén

Áru értéke                                                              100 Ft

Áfa alapja 100+200Ft=300 Ft

itt 200 a free shipping a posta szerint

Áfa                                                     kb                100 Ft

Vámkezelés                                                             800 Ft

--------------------------------------------------------------------

összesen:                                                               1000 Ft

Az előzőeket vámnyilatkozatokkal tudom igazolni, ha hihetetlennek tűnne az eredmény

Ha így is megéri megvenni az árut akkor ez a megoldás.

Nincs magyar vámkezelés, ha a termék az eu területéről érkezik. Az aliexpress még nem, de az ebay ezt tudja és a keresőjében van egy termék helye rész, ahol kiválasztható pl:

Európai Unió

Németország

Ausztria

Szlovákia

stb.

ezt nem vámkezelhetik, mert megsértik a szabad kereskedelmi egyezményt

a probléma inkább, hogy Mo-ba nem szállít vagy drágán hozza el az eladó.

Már vannak cégek (webáruházak) akik eu-ból hozzák a terméket, amit az adott országban leadóztak (pl DVDolcson szlovákiából).

Az amazon is telepített raktárakat az eu-ba.

Ismerőshöz, rokonhoz is lehet rendelni, amit eljuttat Mo-ra. Itt se lesz magyar vámkezelés és Posta sarc.

Az előző hozzászólásban írtam, hogy 284,35 Ft-os termékre a posta 884 Ft-ot kér ezért nem vettem át több mint 2 hete (15 munka napja). Most amikor egy másik csomagért mentem ez még mindig ott volt és át akarták vetetni, ahelyett, hogy visszaküldenék és megkaphatnám a termék árát.

ez már nem fontos nekik.

Másik

Amikor nem fizettem vámkezeléskor azonnal (mert nem értesítettek), akkor 4 napon belül meghozták a terméket házhoz, amit már kifizettem arra második hete várok és ha jól sejtem ma mehetek a postára személyesen átvenni, mert ezt nem hozzák ki.

Ezért szeretjük a postát

C128 Creative Commons License 2021.08.02 0 0 1141

Nem tudsz mit tenni. Ha ebayről, ha aliexpressről, stb. vásárolsz, azzal kezdődik az egész, hogy rárakják már ott a  magyar 27%-os ÁFA-t, már a fizetés előtt, és muszáj ezt kifizetned. E nélkül lehetetlen bármit venni, ÁFA nélküli árat nem lehet fizetni. Muszáj már ott kifizetned a magyar ÁFA-t, meg a postát is, és ezután sajnos mindig szórakozhat veled a magyar posta a pesti központban, ez ellen nem tehetsz semmit. Hiába tudnál úgy vásárolni, hogy a magyar ÁFA-t nem fizeted ki, és ezután hiába küldi úgy a kínai eladó a cuccot, hogy először nem Mo-ra érkezik, hanem egy másik európai országba, és ott vámkezelik, ott nem fogják rászámolni az ottani alacsonyabb ÁFA-t, hogy ne kelljen magyar ÁFA-t fizetned. Akkor is vámkezelni fognak mindent Bp-en, és akkor is fizetned kell a magyar ÁFA-t. Nekem is ezek a problémáim, amiért kivárok, nem merek semmit venni aliról (csak ott és csak Kínában elérhető, amit venni akarok), mert nem akarom hogy velem is szórakozzanak Bp-en, meg 400 helyett 800 vámdíjat kelljen fizessek, meg hetekre, hónapokra eltemessék ott a kis csomagomat. Csak úgy és akkor vásárolok bárhol, ahol Kínából jön a cucc, ha a vásárlástól számítva 2 héten belül biztosan megkapom, nem akarok többet várni. Az 1-2 évvel ezelőtti ebayes vásárlásaimnál 8-12 nap alatt itt voltak a kínai néhány 10 dekás levelek elektronikai alkatrészekkel, pedig csak 3-4 USD postát fizettem. Sosem free shippinggel vásároltam. Az általad és általam megírtak miatt az sem megoldás, hogy nem veszed át a csomagot, és visszamegy a feladónak, mert a kifizetett magyar ÁFA-t sosem kapod vissza, hiába indítasz ebay ügyet, és hiába kapod vissza a termékár + postadíjat. Nekem volt ilyen ügyem, szerencsére még idén tavasszal, a barom kínai a valós értéket írta rá (7x USD + posta, eddig egyik eladó sem csinálta ezt), ezért már akkor fizetnem kellett volna ÁFA-t (mert 45 € felett van), de vámot nem. Plusz a drága (mert gyorsan kellett, 5-7 nap alatt meg kellett volna kapnom) postázás miatt Fedexszel küldettem (életemben először), így össz. 90 USD volt. Aztán sajnos elárultam a Fedexnek hogy továbbértékesítésre vettem az alkatrészeket, amiért importálásnak számított, és VPID számot is kellett volna adnom a Fedexnek, de ilyenem nincs, nem vagyok vállalkozó. Csak ezért nem akartam VPID számot, stb. csinálni. Meg volt még egy min. 5e Ft-os Fedex kezesség díj is, amit elengedtek. De e nélkül sem akartam a 90 USD-ra 7e Ft ÁFA-t fizetni, hiába csináltam volna meg a VPID-t, mert pont azért Kínából vásároltam olcsón, hogy olcsó is maradjon, csak ezért vállaltam be a távolról vásárlást. Ezért nem tettem semmit, megvártam amíg Bp-en letelik az őrzési idő, a csomag visszament, aztán ebay ügyet indítottam, és a teljes pénzt visszakaptam. A kínainak 30+ USD-t (nem mondták meg pontosan mennyit) fizetnie kellett a visszaküldésért, így járt. Bónusz még, hogy már Kínában elveszett 1 hétre a csomagom, mielőtt elindult volna a Fedex raktárból, mert elhányták, 1 héttel később indult el, de aztán 2-3 nap alatt elért Bp-ig. Így mindenképpen értelmetlen volt az egész, mert már az 1 hetes hányódás alatt meg kellett volna kapnom. A vásárlástól a refundig 2,5 hónap telt el, ilyen soha többet nem történhet. Nem fogok se az eladó, se a külföldi szállító, se a magyar állam, se a magyar posta miatt szívni többet semmiért. Ha már egyre drágábbak a kínai alkatrészek, a posta is, a szállítási idő is megnőtt a pesti vámolás miatt (több idő Bp-től hozzám eljuttatni, mint Knából Bp-ig?? ilyeneket olvasok), meg még a magyar állam az ÁFA-val + a posta a vámdíjjal is lehúz engem, akkor ezek után az a minimum, hogy 2 héten belül itt van minden probléma nélkül. Sajnos hiába kerülném ki a magyar postát, és szállíttatnám mással (DHL, Fedex, stb.), akkor is lenne vámeljárás Bp-en, meg ÁFA is. Hiába vásárolnék EU-ból, akkor is ez van. Nincs jó megoldás. Ha Mo.-ról vásárolok, akkor is fizetem az ÁFA-t, csak a vámeljárást úszom meg. Minél messzebbtől vásárolok, annál olcsóbb a termék, pl. Kínában. EU-ban drágább, ők is Kínából veszik, nem fogom megfizetni az ő költségeiket, hasznukat, ÁFA-jukat is. Mo-on véve még drágább. Sehogyse jó ez.

Előzmény: jajnem (1140)
jajnem Creative Commons License 2021.08.02 0 0 1140

Sziasztok

Kezd a posta egyre jobban kiakasztani. 

1. áprilisban megrendelt küldemény a nyomkövetés szerint májusban hollandiában volt, de a posta csak 7.02-án látta meg, ezért megvámolta. Arra a kérdésre, hogy miért, az volt a válasz: reklamáljak a holland postánál.

2. szintén július előtt rendeltem 20 db 1mm-es csavart ára kevesebb mint 500ft szállítással. A postás hozta és közli, megkapom a csomagot ha fizetek 1040Ft-ot. Amiben 800Ft a vámkezelés meg 240 az áfa.

kérdés miért nem értesítettek, akkor csak 400Ft a vámkezelés, ráadásul minden csomagomon jól olvasható a telefonszám, a feladó az email címemet is ismerte. Válasz: a posta nem olvasgatja a  levelek címzetjét. Rendben akkor megadok még 10 track numbert amit áprilisban rendeltem és rendezzük le előre a 400 forintokat. Válasz a posta nem keresgél nyomkövetési számokat.

3. júliusi rendelésemnél a webáruház levonta az áfát, a posta meg rátette a maga 0+400 forintját, itt már nem hazudhatta, hogy nem tudta ki a vevő.

Kérdés: ha nem veszem át az árut akkor mi lesz? Válasz a termék visszakerül az eladóhoz (talán) aki visszafizeti az áru értékét. S mi lesz az Áfával? Válasz azt nem kapjuk vissza, mert nincs rá egyezmény.

Tehát egyszerűbb nem kifizetni az Áfát előre, hanem csak a vám kezeléskor így a meg nem érkezett vagy át nem vett árunál nem bukjuk az Áfát csak a szállítási díjat ha az eladó visszaadja az áru árát.

4. Megrendeltünk egy fajátékot 1000 Ft+ szállítás 500Ft amit átutalás is igazol. A posta 2000 Ft értékre vámoltatta + 800 Ft így a fizetendő összeg 1500Ft. Ezt kísérlet képpen nem vettük át, menjen csak vissza kinába. Sajnos a másik terméket is vissza küldettem volna ahol kb 5500Ft ár + 1500Ft áfa =7000Ft esetén a posta 8000Ft értéket írt, de mivel előre kifizettük az áfát így csak a 400 ft-ot tudott legombolni rólunk. Így már nem érte meg visszavitetni.

5. A kifizetett vámmal rendelkező árut a postának ferihegyről, ahol a vámolást végzik több mint 1 hétig tart kevesebb mint 30km-re kiszállitani. Én gyalog gyorsabban elhoznám. Ez mutatja milyen gyors a posta, ha már nincs benne haszon.

6. Megpróbáltam letölteni a kifizetett áruk vámigazolását és e-számláját. 2db-nál nem sikerült. Írtam a postának, a válasz a hét végén gond volt, de megoldották. Újra megpróbálkoztam és újra nem ment egyiknél nincs ilyen küldemény a másiknál rossz az irányítószám. Újra levél, hogy még mindig nem megy, a válasz újra ugyanaz. Az elsőről kiderítettem, hogy a kézzel írt számlán rosszul olvasható a jó kód, így próbálkozásokkal megoldódott, a másiknál előkerestem a borítékot (azóta minden borítékot, számlát elrakok) és én vagyok a címzett és az irányítószám is stimmel, úgy mint az összes eddiginél küldeménynél. Újra levél amire jön az automatikus válasz, hogy foglalkoznak vele. Egy fenét! a lerázási szöveget küldik újra és újra. Telefonáltam és kiderült elírták az irányítószámomat 1002-re. Ezzel meglett, de ha visszajön a hétvégi levél üzenet akkor nálam is visszamegy a nem működik amíg meg nem oldják a jó irányító számra.

Hogy milyen a szolgáltatás színvonala? (bocs elírtam nem szolgáltatás színvonalát kellett volna írnom, hanem átverést)

Példa:

Reggel kapok sms-t hogy menjek be a postára mert csomagom érkezett. a csomag több összegumizott levélből állt. A postás 5 kis levelet nem hoz ki azt a postán gyűjtik és vigyem én haza. (Itt megtalálták a telefonszámot a csomagokon). Aznap délben megjelent a postás, hogy fizessek 2 küldeményért amit 2*800Ft+áfa (áfa kevesebb mit 500ft) személyesen kihozott. Ezután pár percre megjelent a furgonos postás aki egy kis dobozos csomagot hozott a postáról. Ha jól meg lett volna szervezve akkor elég lett volna 1 szállítás így viszont a posta gondoskodott az én és gyalogos postás egészségéről egy kis testmozgással és a furgonos sem unatkozott.

Egy furcsaság. Egy webáruházban rendelt (.hu) kinai terméket az Egyesült Arab Emírségekben adtak fel. A nyomkövetési szám szerint nincs előzmény, egyszer csak megjelent a posta kicserélőben majd kihozták 800+200 ft-ért.

A tanulság:

Rendelni elsődlegesen ott kell ahol az árut nem Magyarországon vámkezelik, hanem az eu másik olcsóbb országában. Onnan érkező csomagot már a posta csak szállíthatja. Erre jó az ebay global shipping opciója.

A webáruház ne vegye le az áfát, de írjon fel a küldemény postai dokumentumára telefonszámot és email címet, így kénytelen lesz a posta értesíteni sms-ben a fizetésről .

Egyetértek az egyik előttem szólóval, valamit tenni kell a posta ellen és olvasva a hozzászólásokat van is miért. A posta nem a jobb szolgáltatásra, hanem a +400ft+több áfára hajt. Ez egy embernél kis összeg, de itt százezres tételekről van szó.

üdv

laca1313 Creative Commons License 2021.07.30 0 0 1139

Sziasztok!

Hátha valakinek már van hasonló tapasztalata.

Rendeltem egy gépet Aliexpress EU raktárból, amit meg is kaptam, de sajnos két alkatrész hiányzott. Az eladó eddig korrekt volt, mert jelzésemre közölte, hogy elküldi a hiányzó alkatrészeket, de Kínából. Na ma kaptam is egy telefonhívást és SMS-t a Fedextől, hogy vámköteles csomagom fog érkezni. Elvileg a szállítást az eladó vállalta és ugye én a hiánypótlásként küldött alkatrészekért sem fizettem pluszba, bár ő természetesen árat írt a csomagra (18dollárt). Szerintetek mi után kellesz vámot és áfát fizetnem? Esetleg tudja valaki, hogy jelenleg a Fedexnél mennyi a vámkezelés?

A másik érdekesség, amivel nem tudok mit kezdeni de hátha más tudja, hogy az EU-s raktárból (CZ) rendelt cuccokra, miért számít mégis az Aliexpress áfát? Ugyan van egy sejtésem, de nem vagyok benne biztos. Azt gyanítom, hogy az EU-s raktárba, valójában nem fizetik meg az adott ország áfáját, és ezért számlázza ki az Aliexpress? Vagy dupla áfát fizetünk? 

metlaki_ Creative Commons License 2021.07.29 0 0 1138

Sziasztok!

A következő a kérdésem: Ukrajnából rendeletem, a csomagom 2021.07.27.-én került a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba. Jelenlegi státusz: A bejövő küldemény átvétele a kicserélőben.

Innen kb hány nap múlva számíthatok kiszállításra?

Köszi!

Üdv:

T.

Gabor5987 Creative Commons License 2021.07.28 0 0 1137

Az én történetem még érdekesebb, Japánból rendeltem érintőtollat, 30 dollár volt szállítással együtt. Jó minőségű munkaeszköz, szükségem van rá. Július 12-én szembesültem avval, hogy a 10 ezer Ft alatti termékre fizessek be 44.106 Ft ÁFÁ-t (44 ezer, jól látod!). Természetesen felülvizsgálati kérelmet is benyújtottam 3x is online, könyvelt küldeményként is. A panaszt felvették, a kivizsgálás határideje 120 nap. Még ezt is elfogadom. A helyi postahivatalba meg is érkezett a küldemény július 15-én, csakhogy 15 nap elteltével, július 30. után a csomagot a posta vissza akarja küldeni Japánba, merthogy ő nem tárolja 120 napig a levélméretű küldeményt se.

Tehát a Magyar Posta 120 napig vizsgálódhat, de 15 nap után kárt okoz az ügyfélnek akkor is, ha tudja, hogy folyamatban van az ügy. Minden dokumentum rendelkezésre áll, a csomagot kibonthatják megnézhetik, láthatják, hogy pár ezer Ft-os termék van benne. Jelenleg úgy néz ki, visszaküldik a levelküldeményt. Srácok fogjunk össze, hasonló károsultak, álljunk össze perközösségbe és pereljünk! Egyenként megtehetik velünk, de együtt már nehezen. Jogi útra kell terelődni.

P.P2000 Creative Commons License 2021.07.27 0 0 1136

Úgy működik az IOSS, hogy minden egyes platformnak (AliExpress, eBay, Wish) stb. van egy úgynevezett IOSS azonosítója. Amikor beérkezik a küldemény Magyarországra, akkor a Posta az úgynevezett elektronikus küldemény kísérőadatokból dolgozik, az szolgáltat alapot a vámkezelési eljáráshoz. Ennek köszönhetően látják, hogy az ÁFA már rendezve lett, és nem kell ismét kifizetni. Ettől függetlenül azonban a vámkezelési eljárás költségét ami online fizetve 399 Ft akkor is ki kell fizetni, ha az ÁFA már rendezve lett az IOSS keretében.

A csomagon feltüntetett adatokat nem olvasgatják egyesével, kizárólag a kapott adatok a mérvadók. A postai vámkezelési költséget az online fizetés értesítéséhez kell, továbbá a küldemény értékét is tartalmazza az az adathalmaz, melyből előáll az értesítő és amennyiben látnak e-mail címet vagy telefonszámot akkor oda küldenek értesítőt benne a hozzáférési kóddal, amivel 48 órán belül a 399 Ft-os árat lehet kifizetni. Ha az elérhetőségek nem állnak rendelkezésükre, vagy nem megfelelő formátumban, akkor a kézbesítéskor kell kifizetni ezt a díjat, de akkor már 799 Ft-ot .

Úgy kerül vissza az ÁFA a vásárló személy országához, hogy az eladónak a célország vámhatósága felé, ami esetünkben a NAV felé kell elszámolni a küldeményei után beszedett ÁFA-val, hiszen pont ez az IOSS lényege, hogy vevőként egyszerűen hozzáadják a kosárértêkhez, és nem nekünk kell a NAV-nál intézkedni ezzel kapcsolatban.

Azért nem értette az eBay-es eladó a kérésed, mert nincs értelme külön feltüntetni a fentebb írt kísérőadatok miatt, ugyanis az tartalmazza az infókat. Amennyiben ennek ellenére fel lett számolva újra az ÁFA, akkor az alábbi linken lévő dolgok elolvasása után be kell nyújtani a felülvizsgálati kérelmet. Ez elvileg ingyenes, és visszaadják a tévesen kivetett ÁFA összegét. 

https://posta.hu/vam/felulvizsgalati_kerelmek_benyujtasa

Nyilatkozat automatikus postai vámkezelésű küldeményhez címűt töltsd le majd küld be nekik az ugyanazon az oldalon található űrlap beküldéssel. Ess még valami. Ha még engedi kifizetni a rendszer online a díjakat, akkor tedd meg és fizesd ki mert arra már nem lesz lehetőséged hogy utólag a 399 Ft-ot számolják kezelési költségként azért mert a hiba miatt nem fizetted ki határidőn belül. 

Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed írj nyugodtan. 

Előzmény: Kákettődéemdé (1135)
Kákettődéemdé Creative Commons License 2021.07.26 0 0 1135

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő:

Július 1. után ebayen, EU-n kívüli országból vásárolt termék után az áfát már a termék árának kifizetésekor az eladónak kifizettem. Azt már sikerült kinyomoznom, hogy ez az ún. IOSS rendszert jelenti. Hogy ez a rendszer egyébként hogyan működik és az eladónak kifizetett áfa hogyan kerül vissza a vásárló személy országához, nem tudom.

A problémám az, hogy ez a csomag most érkezett be az országba és az áfát a vámhatóság még egyszer rátette....

Esetleg tudtok erről valamivel többet?

Honnan tudja a vámhatóság, hogy a csomag esetében a vevő befizette-e már az áfát vagy nem? (Azaz IOSS-es az eladó vagy nem?)

Úgy érzékelem, hogy erről az E-bayes eladók se nagyon tudnak, mert amikor megírtam az egyiknek, hogy tüntesse fel a csomagon, hogy én az áfát már neki befizettem, nem értett belőle semmit.

Minden eladónak van egy ilyen IOSS-száma?

Hogyan működik ez a rendszer?

C128 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 1134

Az, hogy a magyar posta egy hulladék. 10e cucc érkezik oda naponta, hiába vettek fel embereket, és feljesztették a technikát, akkor is fos maradt a rendszer, mert állami cég. Lásd az előző üzenetemet itt. Ha magáncég lenne, régen nem itt tartanánk. A kanadai postaigazgatás nem engedi meg, hogy a Kanadába menő ajánlott levelekről adatot kapjon a magyar posta (ezt biztos forrásból tudom, ezért kéne olyan nyomkövető oldal, ahol mégis látom valahogy), és ezért az ebay trackingban se látszik, mert magyarként az ebayemben sem lesz erről adat. Ha bármi van a kanadába küldött levéllel, nem tudok semmit mondani a vevőnek, ős se lát semmit. Nekem külön kerestetést kell indítani a helyi postán, ami 2-4 hétig tart (most itt tartok), aztán vagy megtalálják, vagy elveszettként lesz kezelve. Ha ez lesz, akkor lehet beadni a kártérítést, ami megint 2-4 hét, és a végén max. 12e Ft-ot kaphatok. Közben 70e Ft volt a cucc, amit 10e postaköltséggel küldtem el, és még az ebay sem adja vissza a 10e elvett eladási jutalékot. Rakás fos az egész. Elég egy hanyagul dolgozó, vagy tolvaj USA vagy kanadai postai dolgozó, és máris 100e-es károm keletkezik egy egyszerű ebay eladásból. Az ebay maximálisan a vevőt védi, és bármi van, visszaadja a vevőnek a teljes pénzt, a postaköltséget is. Az eladó meg szívjon, 0 eladóvédelem. Ha az eladó nem akar szívni, akkor mindent drága biztosított postával 1 KG-OS CSOMAGKÉNT (mert a csomagokat még Kanadába is lehet követni) kéne küldeni, hogy a kár 70-80%-át visszakapjam kártérítésként, de ez olyan drága lenne, hogy soha senki nem vásárolna tőlem. 17e Ft az Amerikába menő 1 kg-os csomag + értékbiztosítás még több 1000. Ez értelmetlen, még a 70e Ft-os terméknél is. De nagyrészt 30-50 g-os 2x USD-os cuccokat postázok. Már a sima elsőbbségi ajánlott levél is 2335 Ft 50 g-ig, ami 8 USD, de a 20% ebay összjutalék miatt 1x USD-t kell kérnem, mert nem fogom én fizetni ezt.

Előzmény: Margit Nádor (1133)
Margit Nádor Creative Commons License 2021.07.23 0 0 1133

Szerintetek mi lehet az oka annak, hogy a vámkezelés vége után (fizetve) már két hete a Kicserélo központban dekkol a küldemény?

C128 Creative Commons License 2021.07.22 0 0 1132

Mivel, hol, hogyan lehet követni a Kanadába küldött elsőbbségi ajánlott levelet az Amerikába érkezés után a címzettig? Ezt még az ebay trackingban se látni. Csak az Amerikába érkezésig van infó, aztán semmi.

C128 Creative Commons License 2021.07.20 0 0 1131

Ezen csak sírni lehet, hogy 5 nap mire eljut 1 csomag Hatvanból a Pesti központba, és ott még 3 napot szarakodnak, mire elindul külföldre. Nálam most júl-ban a feladástól számítva 6 nap alatt elért Németországba az elsőbbségi ajánlott levél. USA-ba meg az 5-én pénteken feladott 12-ére ott volt. 7-10 nap alatt odaérnek USA-ba is, visszaállt a vírushelyzet előtti állapot.

Előzmény: Polgár Attila (1130)
Polgár Attila Creative Commons License 2021.07.20 0 0 1130

Polgár Attila Creative Commons License 2021.07.20 0 0 1129

Polgár Attila Creative Commons License 2021.07.20 0 0 1128

Nem tudom hogy sírjak vagy nevessek😡

C128 Creative Commons License 2021.07.18 0 0 1127

A jövő héten elindítom a kerestetést. Itt részleteztem a dolgokat. https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9042477

Előzmény: P.P2000 (1126)
P.P2000 Creative Commons License 2021.07.18 0 0 1126

Szia! Kínába már adtam fel ajánlott elsőbbségi levelet és a Magyar Posta is tökéletesen le tudta követni. Egyébként én a PostalNinja nevű oldalt használom a nemzetközi nyomkövetésekhez. Az USA-s dolog az sajnos valóban így van ahogy írod, viszont eltűnés esetén a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a USPS-el és onnan ők belsőleg meg tudják nézni mi történik/történt a leveleddel, hiszen odakint ugyanúgy könyvelt küldeményként kell kézbesíteniük, azaz trackelni kell az eseményeket. Az már egy másik dolog, hogy ügyfélszinten nem teszik elérhetővé ezeket az információkat a nyomkövetésükben, de ettől függetlenül maguknak könyvelik, mert kérés esetén a feladó ország postájának tudni kell adatot szolgáltatniuk. Más alternatívát nem igazán tudok neked javasolni, de annyi biztos, hogy nincsen olyan hogy eltűnt, és senki semmit nem tud mondani, emiatt pedig neked károd keletkezett. Mikor volt egyenként ez az eset? Azt kiemelném, hogy a Magyar Posta ügyfélszolgálata azonnal nem is tudta soha megmondani pl. telefonon hogy tényleg mi a helyzet, hanem tudakozványon keresztül lefolytatják a vizsgálatot, jelen esetben a USPS-et is bevonva, majd tájékozatnak az eredményről. Ezt kellett volna / kellene tenned amennyiben még van rá módod.

Előzmény: C128 (1122)
C128 Creative Commons License 2021.07.16 0 0 1125
vorazlicki Creative Commons License 2021.07.15 0 0 1124

Szia! Azóta esetleg bármi fejlemény? Nekem is egy hónapja áll egy U betűs csomagom a "kicsérélő köpontban". Helyi kézbesítő postán jártam, nem találkoztak vele. :(

Előzmény: Kawa1000 (1119)
Havas Dzsón Creative Commons License 2021.07.15 0 0 1123

https://blog.aftership.com/usps-suspends-tracking-for-certain-countries-for-inbound-international-shipments/

Sajnos ez megy pár éve, Azzal kezdődött hogy Trump kilépéssel fenyegetőzött a Universal Postal Unióból, ami aztán vissza lett vonva 2019-ben, de Magyarországról azóta sincs tracking

Előzmény: C128 (1122)
C128 Creative Commons License 2021.07.13 0 0 1122

Helló. Ebayen hirdetek, mostanában a legtöbb termékem a 9×14 cm-es pufi borítékban 20-40 gramm, és főleg USA-ba, Kanadába mennek, egy kisebb részük Európába megy. A sima postával küldve az összes belföldi levél+csomag nyomonkövethető, de külföldre küldve csak a csomagokat lehet rendesen nyomonkövetni a posta oldalán. A külföldre küldött ajánlott elsőbbségi levelek csak akkor követhetők, ha Európán belül marad. A nem Európába küldött ajánlott elsőbbségi levelekről semmilyen információ nincs a posta nyomkövetésében, amint elhagyja a pesti központot. Minden USA-ba küldött levélnél évek óta az az utolsó infó, hogy elhagyta a pesti központot. Ez így nem jó.
Volt hogy elveszett egy ajánlott, elsőbbségi levelem, amit Kanadába küldtem, és nem tudtam ellenőrizni, hogy tényleg elveszett-e, mert semmi infó nincs. Az UPS, USPS nyomkövetése nem látja a magyar leveleket, pedig biztosan USA-n át ment. A vevő ebay ügyet indított, és 2-3 hét alatt visszakapta a teljes pénzt (a postaköltséget is), én meg semmit nem tudok a termékről. Így se pénz, se termék, és még a 9e Ft-os elküldés díjával mínuszba is kerültem. Ez ellen tenni kell.
A sima postával 2335 Ft az elsőbbségi, ajánlott, max. 50 g-os levél Európán kívülre (pl. USA), és nem ér semmit a nyomkövetés, pedig az alap elsőbbségi díj 50 g-ig csak 780 Ft, az ajánlás a drága, 1555 Ft. Így lesz 2335. Ez így nevetséges.

https://www.posta.hu/static/internet/download/Lapdijszabas-Hun_20210701.pdf

Hogyan, mivel lehet követni a Pestet elhagyó, USA-ba küldött ajánlott elsőbbségi leveleket? UPS, USPS, 17track, stb. nem jó, sok ilyet probáltam. A formátum RR123456789HU, vagy nem mutat semmit, vagy csak azt, ami a posta oldalán is látszik.

Ha nem lehet semmivel követni ezeket, akkor muszáj a posta helyett másik szolgáltatót használnom az Európán kívülre küldött levelekhez.
USA-ba, Kanadába mennyiért megy el más szállítócégekkel (nem futár!) egy max. 50 grammos levél?

A Fedex (csomagkuldo-hu-val), stb. túl drága, 9-11e Ft az 50 g-os levél, mert csomagként megy. Itt nem találtam levélküldés lehetőséget Mo-ról. 3e Ft alatt kéne megoldani, mert csak ez éri meg. A postával max. 2 kg-os levél USA-ba 9740 Ft volt (8185+1555). Sima nem elsőbbségi nemzetközi csomagként 18000 lett volna. Iszonyú drága, lásd a linket, ezt hiába tudtam volna követni.

Kawa1000 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 1121

Köszönöm a választ! Sajnos ezt én is most tudtam meg, hogy az U betűs csomagok nem regisztráltak. Viszont ettől még nem kéne eltűntetni a postásnak. 

Előzmény: P.P2000 (1120)
P.P2000 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 1120

U betűs=nem könyvelt küldemény. Senki sem tudja megmondani hogy hol van, esetleg hol akadt el. Ennek a küldemény típusnak ez a nagy hátránya. Nyomkövetés semmit sem ér, még akkor is ha mutat valamit. Ami valósan követhető az az R-el kezdődő 9 db szám majd két betűs országkód formátumú azonosítós küldemény. Persze nem ez az egyedüli követős, de ez a leggyakoribb.

Előzmény: Kawa1000 (1119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!