Sziasztok! Vettem egy telket amin az előző tulaj elkezdett fúrni egy kutat de nem fejezte be. 6 méter mély 17cm átmérő, 4 méter víz van. Ide szeretnék egy norton kutat mert nagyon tetszik de sok leírást nem találtam hozzá,hogy hogyan kell megcsinálni. A kutat már kinéztem magamnak, erről annyit tudok,hogy 5/4"-os. Mit kell még vennem hozzá? Köszi a segítséget!
Valahol lehet vásárolni Norton kúthoz tomiteseket? Bekaszelephez találtam, de kéne a kifolyohoz is, meg a tetejehez is.
Dugattyú bor cserekor érdemes megkenni valamivel (nem ivókút).
Szetszedtem darabjaira, a dugattyú falánál eléggé kráteres, de elég jól tolta a vizet mielőtt szetszedtem. Eredetileg a bekaszelepet akartam csak cserélni, mert pár óra után eldobja a vizet, remélem annak a cseréje megoldja.
Főleg kutas szakembert kérdeznék, h. van-e olyan megoldás, h. fúrt kutat becsövezni, és úgymond betemetni (gondolom itt a cső és a gyűrű közötti sok sok lég m3 földdel való betöltése értendő)
Merthogy a tervező szerint ez megoldás a kutas problémámra.
Max. 8 méterről tudnak az örvényszivattyúk felszívni, ezért érdemes lehet minél lejjebb tenni a vízfelszínhez.
Levegőt nem kell tudnia kidolgoznia, légteleníteni kell, a jó lábszelep megtartja a vizet. A békanyelves (orosz?) konstrukciót ki kell cserélni rugósra
Nem tudom jó helyre írok-e a kérdésemmel kapcsolatban, ha nem elnézést!
Tavalyi év során sikerült fúrnom egy nem túl mély kutat, karsztos környezetben, első vízadó rétegig hatalmas vízhozammal (szinte dombtetőn). A talaj felépítése a következő, 0,5 méter föld, alatta végig agyag (sárga-szürke-kék) majd a homok volt (2 méter hosszan!). A kérdés az lenne, hogy érdemes gondolkozni azon, hogy a későbbiekben ivóvízként használjuk-e? Persze bevizsgáltatnám ha oda kerülne a sor, de ha nem érdemes vele foglalkozni bele se kezdek. A településen több háznál, 10 métertől sekélyebb kutakból isszák a vizet, a szennyvíz kiépítése előtt, szerintem nagy bátorság volt, főleg úgy, hogy a házak sürüsége miatt 15 méteres körzetekben sok helyen kővel kirakott nem vakolt szennyvízgödrök voltak és betongyürüs kutak. Azért is foglalkoztat a kérdés mert szinte végig agyagos az egész talaj, ha jól tudom nagyon lassan, de átereszti és meg is szüri a vizet. Ha azt veszem alapul, hogy két agyagos rész közötti vízadó réteget sikerült megtalálnom, akkor rétegvízet fúrtam meg , de az elsőt, amit ugyebár sokan nem neveznek rétegvíznek, mert legalább második rétegig kellene lefúrni. Manapság nem tudom, mennyien használnak, ilyen kutakat vízellátásra és ha használnak is akkor milyen lehet a víz minősége, erős mezőgazadasági tevékenyenség vagy ipari jellegü dolog nincs a környéken...
Van egy 40-es 30m mély fúrt kutam az a gond hogy nagyon kevés a vizem 17-20 lit/perc körül van egy 500w pedrolóval de a 750w is...mit lehetne tenni hogy megnöveljem a hozamot?
Ma megszüntettem 2 szórófejet. Így most felépül a nyomás. Van még 1 szórófej a rendszerben amit azóta nem használok, mert megszünt az öntözendő terület (átalakult) . Nem vettem ki, csak vakfúvókát tettem bele (úgy mint a másik 2-be amit most kiszedtem.)
Ugyanakkor a fúvókák szűrői is elég mocskosak. Elvileg nem játszik szerepet a kiemelésben, de ki tudja :). Mindenesetre ha vége lesz ennek a nagy melegnek nekiállok kipucolni mindet. Idő, víz és egy-két fogkefe kell hozzá :)
Megnézem a békanyelves visszacsapót is.
Nagyon köszönöm a válaszokat.. sokat segítettél vele.
Miért függőlegesen? Most vízszintesen van és eddig jól működött.
Milyen europa-t érdemes. Nagyobb átmérő, vagy kisebb ? (rugóerő)..
Célom a kisebb ellenállás.
Mára kiderült, hogy nem azért nem épült fel a nyomás, mert a kutammal baj lenne, hanem azért mert az 1-es köröm (ami az öntözésben az első) 19 szórólejjel rendelkezik. Ugyanakkora területet öntöz, mint a másik 3, csak ez keskeny terület, így több kellett.(Vízfelhasználás ugyanannyi mindnél). E miatt nem jöttek ki a szórófejek. (Kézzel rásegítve már tökéletes volt. :) ) Tíz éve működik, és ilyen gondom nem volt vele. Idén le kellett cserélnem a Pedrolo 15M-et egy LEO 15m-re.
Most vagy ennyivel rosszabb a LEO, (elég ha cc 0.2-0.4 BAR nyomással kisebb), vagy ekkora szárasság van, hogy nem képes a 10 éve kialakult nyomást biztosítani a kút, vagy a 2 együtt :)
Most azon agyalok, hogy hogy lehet nagyobb nyomást kiszedni, vagy csökkenteni a szórófejeket ...