Folytathatjuk: Alig használt, szépre festett dugalj, melyet az építkezés ideje alatt ideiglenes dugaljként agyon kínoztak és szarrá tágították az érintkezőit. Most pedig a legbecsesebb szerelvény a fürdőben, melyre általában nagyobb teljesítményű fogyasztókat akasztanak, mint mosógép vagy hajszárító esetleg hajsütő vas vagy hajegyenesítő. Talán kisfogyasztóként egyedül a vibrátor töltő jöhet szóba.
naja vizeshelység bórdür Pdaxal szerelvényezve fugázva , vizes helységkötés stb szeretném látni azt jópofa kolegát aki ennek a javításáról számlát adott MIVEL AZ UTOLSÓ VILL SZER KOLEGÁT NEM MENTESÍTI A SZAKMA NEMTUDÁSA!!!!!!!
A háznál csináld a következőt: - betonalapba a kivezető - a végére doboz - itt egy csavaros kötő elem szintén van elég sok lehetőség OBO TBS-ben - az elosztótól minima 16 -os zöld/sárga MKH vezetékkel jőjjél le a dobozig onnan meg a földelő szondáig ha kell, a helyét + csövezés érdemes megcsinálni.
Amúgy a DÉMÁSZ honlapján a 435. és 405. utasításra PDF keressél rá kettő van belőle pontosan leírja mit is kell tenni a mérőhelyig, utána már a fogyasztó felelőssége.
Má bocs de ez mitől wagoy hiba. Ha nem sodorja valaki rendesen össze a vezetéket, és csak megmutatja neki a cint akkor a forrasztási eljárás a rossz. Aki arra is lusta, hogy ezt megoldja az másképp se oldotta volna meg jól.
A mérőhely végleges, a telekhatáron van, onnan 1m-re van a vételezési hely, amit csináltam, a kettő között van a démászos tanácsára 25méter 4x10mm2 mt kábel(ha esetleg kell majd a 3fázis) gégecsőben leásva, pont azért hogy majd elérjen az elosztóig, és ne kelljen újból köttetni a mérőnél. A mérőhelynél sztem nincs eph, csak a vételezési helynél , most ott van a földelő leverve, de állítólag az elosztónál kell majd csak eph. Akkor az elosztónál lévő eph-ba kell külön bekötni a betonalap vasalását, és külön a földelő szondát, mindkettőt külön dobozban kötve a falon, jól értem?
A helyi építési hatóság mondja meg neked mit kérnek lakhatási engedély kiállításához, valószínűleg villamos kiviteli tervet nem pedig elő van írva törvényileg :) de szeretik ezt elhagyni. Ezt vagy mérnők készíti el és írja alá vagy villanyszerelő mestervizsgával rendelkező egyén teheti meg.
A mérőhely, ideiglenes hol van és mi a doboz gyártója? mert az lehet végleges is, onnan mész földkábellal a házig az elosztóig, az mérőhelynél ki kell alakítani egy EPH pontot és az elosztódban is. A minimális keresztmetszet 10-es CU kábel esetén NYY-O vagy NYCY kell érdemes 5 ereset venni mert akkor simán minden gond nélkül tudsz majd 3F -ra váltani ha nem az van.
A véglegeshez a szolgáltató fogja megmondani leírni pontosabban mit kér.
Villámvédelem kell: - fémtető - magas tető ha az kinyúlik a többi tereptárgy fölé - helyi építési szabályzat előírja - javasolt
Be kell kötni az EPH-ba. De ezt külön tervezik külön jogosultsága van rá, mérnök kamara tud segíteni tervezőt is ajánlanak a környékeden.
Földelés: - betonalap, de akkor a beton vasakat több helyen össze kell hegeszteni nem csak drótozni! - ki kell vezetni egy betonalap kivezetővel OBO TBS rendszer katalógus a falon kívülre egy minimum 100*100 dobozba. - földelő szonda, ekkor is kell a szondánál vagy valahol a félúton az elosztó között a falon kívül egy doboz (mérési pont)
A betonalapon keresztül vezetheted a védőcsövet de érdemes belső átmérőnek legalább 40-est berakni, plusz sima falú legyen ha gége, mert az nagyban megkönnyíti a kábel behúzását.
Ha te magad akarod csinálni a rendszert akkor ilyen elméleti tudással is rendelkezned kellene. Amiben én tudok segíteni: Az alap vasalására hegessz rá legalább 12cm hosszan egy minimum 50mm2es köracélt és aztvezesd fel a beton síkja fölé legalább egy fél méterre. Később ide kerül majd a vas végéhez egy min. 100*100-as doboz és ebbe egy kötőelemmel fog majd a vashoz csatlakozni a min 16-os z/s földelő vezetőd. Ha van egy jó betonalapod, akkor nem kell leverni külön földelőnyársat vagy egyéb földelőt. Ha már a betonba berakod a védőcsövet, akkor ha megfelelő szögben hajlítod és van hely benne elég, akkor utólag is majd be tudod húzni bele a földkábelt. A villámvédelem sokmindentől függ, nem szakterületem (nincs gyakorlatom) ezért ebben nem tudok segíteni neked.
Egy jótanács: ha véglegest kötteted be akkor célszerű hagyni egy dugaljat külön áramkörrel, akár ÁVK-val védve ott a doboz alján. Nagy segítség fűnyíráskor és építkezés ideje alatt is.(pl: kerítéshegesztés hosszabbító nélkül).
Papírozásról meg inkább azok nyilatkozzanak akik naponta csinálnak ilyet, vagy szolgáltatósok.
Kérdezném hogy új építésnél hogyan történik a ház villamos hálózatra történő rákötése? A mérőhely a telekhatáron van, ideiglenes vételezési helyet csináltam, 25m 4x10-es mt védőcsőben leásva, földelő ugyanitt van leszúrva, démász részéről átvéve. Mikor történik az épület rákötése a hálózatra, alapozásnál csak egy védőcső van berakva, vagy már akkor be kell húzni a kábelt az elosztóhoz? Alap vasalása hogy van bekötve eph-ba, hol van földelő leszúrva, villámvédelmet kell-e létesíteni? Magam fogom csinálni a teljes villamos rendszert, munkavégzéshez illetve használatbavételihez kell-e kiviteli terv, vagy villanyszerelő vállalkozótól vmi igazolás?
Hát igen, a mezőgazdaságunk legyűrték, sajnos nem lehet normális magyar felvágottat venni, de beszélhetnék szalonnáról vagy kolbászról is....Épp a minap olvastam, hogy a Lengyelországban már tarolnak a Kínai építőipari cégek és a hazai cégek tehetetlenül állnak ezzel szenben, mert önköltségi ár alatt viszik el a megrendeléseket!!! Szóval csak ezért említem ezt mert kb. ránk is ez vár majd.. Nem vagyok szélsőséges de tény, hogy a főutcát már lassan megvásárolták a Kínaiak nálunk is, és érdekes módon őket nem háborgatják a hatóságok, pedig lenne miért..
Paprikával el vagyok látva, rendes magyar fokhagymát szerintem a környéken nem lehet venni. No meg kényelmes is az ember, mikor mindent egyszerre szeretne megvenni, az meg jóformán csak a teszkó, de itt is vannak kivételek, mióta pld. a Soroksáriban nem adnak sört.
Másrészt ez a magyar termék jó dolog, pálinkából nagyjából működik, többi az körbekarika, oszt úgyis a be nem jelentett román bérniggerek szedték le, gyártották, szállították, satöbbi.
Én speciel csak a kutyakaját szoktam nézni, abból szerintem itt EU közepén kb. egy cég van. De saját márkásat gyártathatja mindig máshol, vagy kicsit másképp, mindig a megrendelő saját szája íze szerint.
No meg csak van valami titka a cuccoknak, macskáinknál mikor megnéztem ki a gyártó, akkor az egyik logósat megeszik ugyanattól a gyártótól, a másik logósat viszont nem.
Nem hiszem én azt. hogy a kis tétel miatt . Általában azoknál a kiskereskedőknél jellemző mint például van olyan is akinek a férjének kamionos vállakozása van és körülbelül fél évente cserélik a kamionokat. A "hagyományos boltokban még szinte olcsóbbak erre a cuccok mint a tecsóban :-)!
A TESCO-nak saját árelemzői vannak, és abban a pillanatban mikor drágábban szállítanak be neki amennyit kalkulál elkezdi saját termékként gyártatni valamelyik üzemében..
Hát akit nagyon érint a dolog utánna tud nézni... Magyarul ha sötét vagyok árak vonatkozásában utánna nézek pl. a gyártó honlapján vagy a kamaránál. Ez nem azt jelenti, hogy annyiért is fogom fillérre kapni az árut/szolgáltatást, de arra megfelel, hogy ne vigyenek be az erdőbe. Magánerős építkezéseknél is kötelező a műszaki ellenőr aki kb. 15 000 forintért csinál egy költségvetést bármelyik szakmára ami kiindulási alap lehet..ha nagyon laikusok vagyunk..
1. az új égő rossz, ellenőrizd le másik foglalatban 2. a foglalatban vagy az oldalsó vagy az alsó fém lapocska nem ér az izzóhoz, ezt egy kis hajtogatással lehet megoldani, de ha nagyon régi előfordulhat hogy már kemény és eltörik, akkor a foglalatot kell majd cserélni, vagy a lemezt egy másik foglalatból ami selejt.