Keresés

Részletes keresés

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137696

Mit akarsz védeni vele, ill hol van elhekyezve?

Előzmény: kormos* (137694)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.05.15 -1 0 137695

Megvárom Elek urat a válasszal.

Előzmény: kormos* (137693)
kormos* Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137694

EATON 3P+N   16C     10kA jó választás lehet? 

A Schenider elég drága, főleg a 10kA 

Előzmény: kormos* (137693)
kormos* Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137693

Kismegszakítóknál belefutottam egy hibába. 

A műhelyebe a 3P+N helyett 4P megszakítót tettem fel!

Cseréljem le??

cosomega Creative Commons License 2023.05.15 -1 1 137692

Már 100-szor leírták, hogy mikor lehet.

Előzmény: Atis57 (137688)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.15 -1 0 137691

Szia!

arról az óráról egy fénykép? Mert sokféle van.

Előzmény: Fricu1 (137682)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.15 -4 0 137690

"Már legalább háromszor volt MOST MEGVAGY TE ROHADÉK HIBA - élményem, de aztán mégse.."

A nyomozás során ilyenkor jönnek a "furcsa" kérdések. pl: a legutóbbi relé lecsapódás előtt volt-e eső? Ha csak egyszerűen azt mondják, hogy "nem", akkor még baj van, mert a válaszolók még túlgondolkodják a dolgot (nem te irányítod a beszélgetést).

Volt-e napfogyatkozás, egérirtás vagy hangos kutyaugatás? Ezek az ellenőrző keresztkérdések, hogy gondolkodás nélkül válaszolnak-e, vagy ravaszul válogatnak a kérdéseid között, mert okosabbnak hiszik magukat nálad... ki kell zökkenteni őket a szokásos gondolatmenetükből és az emlékek mélyéről olyan események is előbukkannak, amiről csak te tudod, hogy valamilyen módon köze lehet az elektromossághoz.

"Új órát tettek fel, bszom nagy LCD kijelzős, kis mobil-adóval, SIM kártyával. Ez miket tud?"

Próbáld meg leolvasni az óra gyártóját és pontos típusát

Előzmény: Fricu1 (137682)
Pompiere Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137689

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: Atis57 (137688)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137688

Szia!

Nem okoz hibát. A telepitők mindig egybe rakják. Bár a Szabvány szerint külön csöben kéne szerelni.

Előzmény: Pompiere (137687)
Pompiere Creative Commons License 2023.05.15 0 0 137687

Tisztelt Urak!

A 24 Voltos kapunyitó motorok, érzékelők működésében okoz-e problémát, ha a 230 V-os, a 24 V-os és a fotocella kábelei egy Symalen csőben futnak? Vagy esetleg a 230 V-ot érdemes külön vinni a vezérlőegységhez?

soproniirsai Creative Commons License 2023.05.14 0 0 137686

mek kell keresni a hibát!

kihívsz műszerrel egy felülvizsgálót, az rámér az ávk-ra, ha az jó, hibakeresés.

Előzmény: htksztkbtk (137666)
barangolo_11 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 137685

:)

Előzmény: tfe_tng (137676)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.14 0 2 137684

Én mindig úgy szoktam csinálni hogy a kültéri dolgok (kert, hidrofor, stb) külön fi relére kerüljenek.

A fagyasztó ne olvadjon le a k...a hidrofor miatt...

Nem sok van nálam sem, alelosztónként egy. 

Főépület, emelet, mosókonyha, garázs, udvar.

Előzmény: htksztkbtk (137683)
htksztkbtk Creative Commons License 2023.05.14 0 0 137683

Most ez megoldódott, a mostani lecsapódás más volt. Egy hosszabító ami ugyan dobozban van, de a dobozba befolyt a víz és belecsöpögött a hosszabbítóba. 

A régi hiba nem jött elő egy jó ideje, csak azt hittem ez okozta.

Az valószínüleg a kerti  házban a szivattyú melletti elosztódoboz okozta (remélem) ami folyton ledobta a tetejét, de még februárban leszigeteltem. (Habárfurcsa, hogy nem nyáron kezdte amikor a szivattyú működött és sokszor vizes párás volt a hideg víz miatt meg néha kifolyt a víz stb) Bár ez csak gyanú, hogy az lehetett, de a mostani probléma biztosan nem a régi hiba volt mert ezt megtalálatm és megszűntettem. 

Viszont azért nehéz megmondani, mi változott, mert nyaraló és pont ősszel kezdődött a hiba amikor már nem voltunk lent tehát nem valami új vagy régi elektromos cucc, mert újat nem is vettünk semmit.  Jók a felezős tippek is, csak nem vagyok villanyszerelő, de ha másképp nem megy majd hívok valakit 3-4 havonta, csak szünjön már meg ez a szar. 

Amúgy jó dolog a fi relé, de a budapesti lakásomban sincs és eddig egyik lakásban sem volt ahol laktam. Rázott is meg jó párszor az áram, de kizárólag csak saját baromságom miatt, amikor szereltem és elfelejtettem kihúzni vagy lekapcsolni a biztosítékot, de ma már ilyet nem csinálok. (mármint nem igazán szerelek semmit) szóval meglennék nélküle is, de ha mégsem oldódna meg milyet kellne beleraknom a mostani helyére, hogy kevésbé legyen érzékeny ha egyszer minden működik.  100 miliamperes, vagy A típus?

Elég szívás ha nem találom meg a hibát és nem tudom lecserélni valami biztosabbra, mert olyankor mindig le kell menni, és áram nélkül macera bejutni, konkrétan át kell mászni a kerítésen mert a kapu sem nyílik, meg csak a teraszon lehet bejutni amin elektromos redőny van, ezért azt is szét kell kapni és ez mind mind nagyon macerás. Ezért a kiköttetés is felmerült, de persze az csak a legutolsó verzió. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137674)
Fricu1 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 137682

Én is ilyennel "küzdök". 1-2 havonta előjön. Van hogy csak egy ágat kell kihagyni és megy, van hogy mindent, aztán egyszer csak nem veri le visszakapcsoláskor.

Már legalább háromszor volt MOST MEGVAGY TE ROHADÉK HIBA - élményem, de aztán mégse...

Ágankénti leválasztás, minden kihúz, minden lekapcsol, aztán egyenként vissza, de nincs meg.

Új (!) a boyler, de előtte is volt a hiba.

Megfoghatatlan, mert semmi ismétlődő elem nincs.

Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes...

Más

Új órát tettek fel, bszom nagy LCD kijelzős, kis mobil-adóval, SIM kártyával.

Ez miket tud?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.14 -1 0 137681

Olvasnivaló: Svédországban olyan utat építenek, ami vezetés közben tölti az elektromos autókat

Tud-e erről valaki technikai részleteket?

Mert nekem hirtelenjében két megfejtés jutott eszembe:

- csúnya rácseszés (nevetséges hatásfok és ezernyi súlyos probléma, amit "senki sem látott előre")

- vagy a szokásos államkorrupció (pl. állami támogatás politikusi kenőpénzért cserébe)

Mutual Friend Creative Commons License 2023.05.14 -1 0 137680

Szerintem több embernek itt elég lett volna egy kérdés is a megoldáshoz ...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137679)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.13 -3 0 137679

Az én esetemnél a kertet locsoló szivattyú földalatti aknájában a vízszint elérte a (másfél méter magasra szerelt) elektromos vezérlő dobozt, azért csapkodott le a fi relé. Mivel a házat még sose láttam, ezért legalább ötven kérdést tettem fel a telefonban, mire sikerült megtalálni a hibát. Viszonylag gyorsan ment a dolog, mivel a gazdi nem okoskodott, hanem azonnal készséggel válaszolt, bármilyen (látszólag) hülyeséget is kérdeztem/kértem tőle.

Előzmény: ZiBorg (137678)
ZiBorg Creative Commons License 2023.05.13 -2 0 137678

Estlek 90%-a 3mp szokott lenni..

Villanybojler...?

Mi van vele?

Van a lakásban ezekszerint?

Persze..

Karbantartva, mikor volt...?

Hátő...mármint..hogyértve?

Vízkőtlenítés, stb??

Olyat kell....?

DONE.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (137675)
itya Creative Commons License 2023.05.13 0 0 137677
tfe_tng Creative Commons License 2023.05.13 -1 5 137676

Felnézünk rád. 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.13 -2 0 137675

a legutóbbi "mitől csapkod a fi relé" problémát telefonon át oldottam meg kb egy óra alatt: de úgy könnyű okosan kérdezni, ha a fi relé nem három havonta csapódik le, hanem három tized másodpercenként :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.05.13 -2 0 137674

"a fi relé állandóan lekapcsol,... kb 3-4 havonta vágja le a fi relét"

3-4 havonta (talán csak tized másodpercre) elforduló hiba beazonosítása nehéz dolog. Én két irányba indulnék el:

1: Kikérdezném a családtagokat, hogy az elsötétülés pillanatában ki mit csinált éppen. Ravasz keresztkérdésekkel azt is ki kell húzni belőlük, amit nem akarnak neked elárulni, mivel ők mindenkinél jobban tudják, hogy ő bármit is csinált, annak nem lehet semmi köze semmiféle elektromossághoz (pedig de van ;)

Még nehezebb kérdéskör: milyen változtatás történt a házban/körül a LEGELSŐ fi relé lecsapódás előtti időszakban? Ilyenkor az új mosógép persze mindenkinek eszébe jut, de pl az éppen akkor elültetett fa a kertben, azt senki sem fogja neked megemlíteni (pedig akár faültetés is okozhat FI relé lecsapódást!!!). Ezért kell ilyenkor nagyon okosan kérdezni.

Másik a "hegylakó" módszer: csak egy (kismegszakító) maradhat:

Az elosztóban lévő áramköröket (kismegszakítókat) megfelezed és a két félre két külön FI relét teszel.

Négy hónap múlva az egyik relé le fog csapódni, ezután ezt a "gyanúsítottak" áramkör-csoportot is megfelezed és a két felet külön fi relére kötöd. A többi áramkör "ártatlan".

Négy hónap múlva az egyik relé le fog csapódni, ezután ezt a (gyanúsítottak) csoportot is megfelezed és külön fi relére kötöd. Az összes többi áramkör "ártatlan".

.... ezt a megfelezést ismételgeted addig, amíg már csak egy kismegszakító lesz a gyanúsított.

Valószínűleg arra az egy kismegszakítóra lesz kötve az a kábel, ami megy hátra a kert végébe a sufniba,

valószínűleg szabványos földkábel helyett occó MT kábellel, occó gégecsőben,

szabványos 80 centi mélység helyett csak occó 15 centis mélységben,

na ezen kábel mellé 1 milliméterrel ültettétek el két éve az a szép kis juharfát,

miközben az ásóval véletlenül félig bevágtátok a kábelt :)

De ezen bevágás helye csak vizesen csapja le a FI relét, nagy eső szerencsére ritkán fordul elő, viszont a Bodri pont a juharfa tövébe szokott hugyozni izgalmában, ahányszor tüzel valamelyik szomszéd kutyája.

És ez csak az egyik lehetséges példa volt az ezernyi lehetőségből, hogy hogyan is jöhet létre négy havonta Fi relé lecsapódás :) 

"ki lehet cserélni valami kevésbé érzékenyre."

Az életvédelmi relék 30 milliamperes érzékenysége úgy lett megállapítva, hogy átlagember éppenhogy ne haljon bele (maximum jól megrázza az áram, de túléli). Tehát nem bölcs dolog kevésbé érzékeny relére vágyakozni :)

Mutual Friend Creative Commons License 2023.05.12 -1 0 137673

Például "időszakosan összeér a nulla meg a védő" valahol akár készülékhiba miatt akár a kezetek miatt és beindul párhuzamosan egy fogyasztó már megy is le. Nem lenne baj ha meg lehetne fejteni azt ki mit csinált amikor lement, es milyen készülékek voltak üzemben akkor, esetleg mik voltak csak simán bedugva ....

Rutinos villanyszerelők igy áramtalanitanak ha lusták odaballagni. Ennek ugye előfeltétele hogy jo legyen a FI relé és tegye a dolgát.

itya Creative Commons License 2023.05.12 -1 0 137672

majd mindjárt jön kecske és tőle megtudod hogy buta vagy

meg a szerelő akit kihívsz, meg aki csinálta, meg aki itt próbál segíteni az is buta

tényleg próbáld meg hozzákötni valaminek a működéséhez, nekem legutóbb egy 2-3kW-os motor kezdődő leégése okozott ilyet

(ha nincs az ÉV relé újra kellett volna tekercselni, így meg elég volt egy kis szigetelő lakk)

Atis57 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 137671

Szia!

"Mit lehet csinálni? "

A; hivni ismerőst /villanyszerelőt. Mérje meg a hibaáramot. S ebből sok mindenre lehet következtetni.

ill. gyanus fogyasztókat kiválasztani.Valószinüleg  nem egy db tól működik, hanem A+G+H egyszerre be van kapcsolva.

B; Magad uram ! 

1..Megkeresed mely kismegszakitók melyik fázishoz tartoznak. S fázisonként lekapcsolva -csak idő kérdése /meg szerencse ! ,hogy mely fogyasztók között kell keresni a hibát.

2. Ha ott vagy a lekapcsoláskor?  Éppen mi kapcsolt be --amitől lekapcsolhatott a FI relé?

3.Gyanusak; kábelTv csatlakozás? (sötétben szikrázik? / ráz ? ) Vizes helységek fogyasztói?

szabadtéri dugaljak ,fogyasztók? Esetleg műhely/ garázs fogyasztói?

C várni , amig naponta /óránként jelentkezik a hiba.

Egyáltalán nem ajánlanám nagyobb áramúra cserélni!Bármelyik családtagod életébe is kerülhet !

ksanyi52 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 137670

Nekem a mosógép fűtőelemének meghibásodása miatt csapkodta. 

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 137669

Ahogy írták. Szivató állapot.

Nem a védelem a rossz, annak a

cseréjével nem vagy előbbre.

A hibát kell feltárni, az a szívás.

Ha elő tudod hozni a hibát készülékek be-ki kapcsolásával, előbbre vagy, ha nem:

1. elosztó átvizsgálás

2. készülékek, mikro egyéb vizsgálat

3. kötések, szigetelések vizsgálata

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.12 0 0 137668

Ez egy 3 fázisú relé, a képen nem látszik mekkora az elosztótábla.

Lehet olyat, hogy elsőre fázisokra bontani, tehát 3db relé az 1db helyett, így esetleg nem mindenhol megy el az áram, csak ott, amelyik levág.

Mivel ehhez úgyis szerelőt kell hívni, érdemes lenne olyat, aki ért is ahhoz, amit csinál, hátha megtalálja melyik a rossz készülék.

Jahno Creative Commons License 2023.05.12 0 0 137667

"Mit lehet csinálni? "

Szívni vele. Volt téma, meg kell keresni, hogy mi csinálja. Amúgy kicserélheted, de a kombináltat is lecsapná ha csak nem az romlott el  :-D

3-4 havonta szép történet, de biztos semmihez nem köthető? Mosogatógép és mikró egyszerre adott programon, miközben pont zuhanyzol és megfogod a radiátort?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!