Megnéztem a 2010-es katalógusban valóban nincs már, én egy 2001-ben találtam. Nekem az is tetszik, hogy sok kiselosztóba csak 10mm-es mkh-t lehet bekötni és abból is csak egyet.
Volt már kezemben, sőt volt, hogy muszály volt felszerelnem. De a nulla+ föld megoldása az a kis rézsin 1 csavarral rögzitve a táblához, ami nyeklik nyaklik. Nálam ez alsókategória....
Lehet , hogy te nyertél, de én ilyet nem veszek meg! Akkor marad inkább 2db 8 modulos tábla amiben a nulla+földsin kerrektül van megoldva. Mini pragmában sincs 2*8 modul.
Uraim, 2*8 modulos falonkivüli táblát gyárt valaki? Merre lelhető fel, mert a helyhiány nagy úr. 25 cm-em van szélességben de az eddig megnézett táblákból a 2*12es mind szélesebb volt.
Villanybótba n22,14 a mai ára. A kedves multik elfelejtették visszavinni az árakat még anno, mikor a réz ára visszament. Teszem hozzá, ennyi sosem volt a másfeles.
Hirdetnek ilyet: MCU vezeték 1x1,5mm2, 100m, 3 színben, 6400 helyett 2750. Ez tényleg jó ár, vagy nem annyira? Mire jó/elég egyáltalán egy házban az ilyen vezeték?
vonatkozik az valtora is, csak surun valtozik az irany.
a ratekeros mokanak pont az a poenja, hogy nem az iranyt meri, hanem egy masikhoz kepest az elterest. mivel a masikban is szinkronban valtozik az irany, a kulonbseg fix. ja igen, a referencianak hasznalt cuccra ugyanazt a fazist kell kotni.
Szerintem kékünk ma is ragasztgatja a padlólemezeit, hogy még nincs itt. Lehet, hogy Pálmatexet használ és most azzal bódította be magát nem a Next-el. Az is lehet, hogy nem szerviz autó lesz, hanem mobil kupi.
Mi a baj vele? Sok bazári vacak occsón, amire igény van. Mikor idehaza először megláttam az Open meg Nyitva ilyen felitratokat, egy pillanatra azt hittem, hogy valami hülye a körúton coffeeshopot nyitott :-) Odakint szinte csak ilyen helyeken vannak ezek a fajta fényreklámok.
tekersz ra par menetet valami vezetekbol. mersz rajta multimeterrel valtofeszt, par mV, V kell legyen.
fogsz egy masik vezeteket, amin van fogyaszto, beigazitod hogy parh alljon az ismeretlennel (csak azert hogy kovetni lehessen a leirast), arra is tekersz ugyanugy par menetet. a tekeres iranya is legyen azonos.
azon is mersz feszt.
a ket tekercs azonos veget osszekotod, es mersz feszt a masik vegeik kozott. ha az elozoleg mertek osszege, akkor a ket vezetekben ellentetes az aramirany, ha kulonbsege, akkor azonos.
Vannak a terero alapu cuccok, amik megmondjak hogy van-e benne aram vagy nincs. Rateszed, es elkezded lenyomni az aramkoroket. Amikor elmegy a delej a drotbol, akkor az az aramkor az.
Ezutan mindent felnyomsz, kiveve azt az egyet, ekkor kiderul melyik fogyaszto megy rola.
ezutan a kismegszakitonal lekotve, esetleges erzekeny fogyasztokat eltavolitva/kikapcsolva lehet ra tenni egy zseblampaizzot fogyasztonak, zsebtelepet betapnak, es iranytuvel megallapitani az iranyat. Ugy kell csinalni, hogy csak a fazisvezeton menjen a zsebtelep egyenarama, a kor bezarasat egy plusz hosszabbitoval, akarmivel kell megoldani.
amugy ha erenkent hozzaferheto, akkor ennel sokkal egyszerubben is megallapithato.
Esetleg próbáld meg vízmértékkel megnézni a kábel lejtését. Vagy vágd el a kábelt kössél rá egy villanyórát és abból már ki tudod következtetni, hogy forog-e a tárcsa vagy sem. Egyébként, ha azt sem tudod honnan - hova megy, akkor meg nem mindegy az áram iránya. Azt sem tudhatod hogy kié a kábel, így meg nem illik rákötni sem.
Megcsupaszolod a kábelt két helyen, egymástól kb 1 méter 30 centire, feszültség mentes állapotban. Mindkét csupasz részt marokra fogod és felkapcsoltatod a kismegszakítót. Amelyik kezeden előbb csap meg az áram - onnan jön, amelyiken pedig később, azon az oldalon van a fogyasztó. De nagyon figyelj, mert mindez gyorsan lezajlik.
Konkrétan Szegeden lenne a kivitelezés, vagy egy másik városban? Ha gondolod meg tudom kérdezni a Hódmezővásárhelyi kollégákat, hogy vállalják-e. Nekik annyira nem nagy táv. Egyedüli gond Szegeddel az szokott lenni, hogy az önkormányzat hosszú idő, mire minden papírt és hozzájárulást kiad. Kisebb városok önkormányzatok sokkal rugalmasabbak ezen a téren.
Koszonom a segitseget, a fuse 2A a bizti, es tenyleg kiment mert bena voltam. De holnap kicserelem es a leirasotok szerint bekotom. Remelem mukodni fog. Megegyszer koszonom mindkettotoknek a segitseget.
Sziasztok. Egy mozgaserzekelos villanykapcsolo bekotesehez szeretnek segitseget kerni. A kapcsolon van N L1 L jeloles de barmit kotok barhova, ne mukodik. Hobbi villanyszerelo leven nem-igen ismerem a jeloleseket. Koszi elore is.
Alaphelyzetben amit leírtál, plomba bontással jár. Mármint a mérőszekrény felőli végén a csatlakozónak. Ha hiányzik a plomba és ezt jegyzőkönyvezte a szolgáltató és a fogyasztó alá is írta, netán még a csatlakozó átépítést is beismerte a jegyzőkönyvben, akkor szerződés szegés miatt felelősségre vonható. Ha viszont nem készült jegyzőkönyv és nem sérült plomba, ez abban az esetben lehet, ha csatlakozási ponton van egy fogadó szekrény, ami nincs leplombálva a mérő szekrény előtt, akkor viszont bizonyítsa be a szolgáltató perben helytálló módon, hogy nem így volt eredetileg a csatlakozó kiépítve. Perben mindig a bűnösséget kell helytállóan bizonyítani és nem az ártatlanságot.
Jogszabályt nem tudok de dolgozom ilyent Be kel jelenteni az élműnél hogy mi után készre jelentik az áthejezést jöjjenek plombálni Ezert regisztrált villanyszerelő kell
Azt mondom, de az értelme engem nem érdekel, a kérdés lentebb adott. Ha tudod a választ ne titkold. Volt, és jelenlegi tulaj közt van némi jogvita, ezért az érdeklődés.
Sajnos már mind átnéztem de a lentebbi kérdésemre nem találtam bennük választ. Magyarán van egy teleken lévő ház ahová a telken lévő segédoszlopon keresztül érkezett levegőben a csatlakozóvezeték. És a csatlakozóvezeték telken lévő szakaszát tette át a kuncsaft levegőből földbe önhatalmúlag. Én is tudom hogy nem tehette volna meg. A kérdés nem is ez, hanem van e jogszabály vagy rendelet és nem szabvány vagy közüzemi szerződés ami ezt feketén fehéren kimondja. Remélem érthetőbb így.
A jogszabályi hátteret azt nem tudom, de az elöttem hozzászóló által leírt törvényekre hivatkoznak az újfogyasztói szerződésekben is közmű szolgáltatók.
Én nem is nyúlok hozzá tisztában vagyok vele, de ezt már megtette vki más, és erre kéne jogszabály vagy rendelkezés ami erről rendelkezik, magyarán ahová ez feketén fehéren le van írva. (Egy peres ügyhöz kellene)
Nem igazán értem amit írsz. Ha a betáp csatlakozó vezetékről van szó akkor az DÉMÁSZ tulajdon és Te nem is nyúlhatsz hozzá. Csak a Démász, vagy az ő megbízott szerelője.
Minden további méter földkábeles csatlakozás esetén bruttó 3000 Ft.
Minden további Amper bruttó 4500 Ft.
Éjszakai villanyt maximum akkora teljesítményt kérhetsz amekkora a nappali, de átlag 20-25A elég egy villanybojlernek. Ritka mikor ennél negyobbat kér valaki.
Ha beleférsz a méterbe és a teljesítménybe akkor még egy szekrényt kell megvenned. Ez lehet:
S300-as szekrény. Ebbe két mérő éjszakai és nappali fér. (esetleg két nappali, de akkor nyiltkozni kell, hogy lemondd mind két mérő tulajdonosa az éjszakai áram vételezéséről)
Ennek bruttó ára: 98750 Ft
S20-as szekrény az egy nappali mérő fogadására alkalmas.
Ennek bruttó ára: 75250 Ft
Ha beleférsz a méterbe és az teljesítményben akkor csak a szekrényt kell fizetni.
Ha a kecskeméti üzemmérnökséghez tartozól, akkor még 6250 Ft-ért tulajdoni lapot is ki kell kérned, ha nincs neked otthon egy évnél fiatalabb.
Fizetned csekken kell, a bekapcsolás után 2-3 hétre küld a Déméász egy csekket. Ez kb a megrendeléstől 2-3 hónap. (Bár most akarják bevezetni az előre fizetést és csak utánna kezdődhetne a tervezés)
Ezeket a munkákat, csak DÉMÁSZ-al szerződött kivitelező csinálhatja.
Ezután jön az elmenő szerelése, de azt már a villanyszerelővel kell megbeszélned személyesen. Durván ez még 40-50e Ft-os költség.
A kecskeméti, ceglédi, hódmezővásárhelyi szerelést azt tudjuk mi is csinálni. A szegedi üzemmérnökségen is dolgozhatunk, de az nekünk már kiesik, de lehet meg tudjuk oldani azt is.
A földkábelekér a futam idő k.b.3ho. A díj elmü felé k.b.70000 Az elmü csak a merőt automatát és kábelt adja Szekrényt és a kialakittást meg kell oldani
Ezeket a dobozokat szabályszerűen tették be A védelemér nem kell agodni Azért kellene átnézni hogy meg gyözzögy arról hogy kötések rendben vannak és fogyasztás szempontból minden megfelel
a padlástérben elhelyezett összekötődobozokra,szerelvényekre van vmi külön szabvány?
Mert nálam sima műanyag van,de látszik még 1-2 régi,amik a födém szigetelésébe(salakos vmibe)voltak süllyesztve,ezek fémek,amiken van egy belső tető,majd azon még egy fém tető,ami kívülről megy rá.
Az sem rossz történet, amikor feszültség alatt turkált a kollégám egy elég szar mérő szekrényben amikor a nagy bak macska nekifutásból a nyakába ugrott. Volt meglepődés először a szerelőnek, másodszor az ösztönszerű reakció miatt a macskának és a repülő macska lttán a gazdájának is.
Egyébként tényleg sok olyan " gazdi " van, akinek szent a kutyuskája. Mondjuk nekem sincs igényem arra, hogy összekenjen más kutyája. Szoktam mondani az ilyen embernek, ha minden kutya körbe ugrálna és végig nyalna, akivel egy nap alatt lehet találkozni, akkor műszak végére úgy néznék ki, mint a szopós malac. Na feltétlen erre sincs igényem, annak ellenére, hogy nekem is van egy kutyám, akit mellesleg a helyére parancsolok ( és ott is marad ), ha jön hozzám valaki.
Oszt fúrógépnek alapban hány watt kell? Semmi. Láttam az arcot a TVben, csodabogár, inkább ugorjunk. Másik fózser is hozott valami "kütyüt" ami a semmiből állít elő energiát, meg ilyenek, de azért kellett hozzá egy gép, amit bedugott a konnektorba :-)
Betehetsz egy 100k 0.75W ellenállást a fogyasztóval párhuzamosan, most lusta vagyok kiszámolni mekkora glimmel mi lesz, de elvileg jónak kéne lennie.
Felkapcsolt lámpánál a cikis, mert a kb fél watt bizony elvész (hővé alakul) az ellenálláson, tehát olyan helyre kell tenni, ahol minimálisan "hűlni" tud.
Milyen rendesek, nem akarták, hogy kilógjon a kőmüvesnek a cső.
Mindig tanul az ember, mi komplikálni szoktuk, és az egyik oldalt mélyebbre véssük. De nem szégyen, hogy az ember az internet által tanul , okosodik::-) A létra is ezáltal többrétű feladatokat tud ellátni.
"E miatt vagy akkor világít amikor fel van kapcsolva a lámpa vagy akkor ha le." Erre a kapcsolóra kétféleképpen lehet rákötni az élvilágítót: vagy akkor világít amikor fel van kapcsolva a lámpa vagy állandóan világít.
A fővállalkozóm táblázatában biztos benne lesz,vagy megmutatja,hogy mivel helyettesítette... Azért érdeklődtem itt,hátha tudja valaki és nem kell várnom hétfőig. Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!
Köszi,az lesz.Csak itt több száz méterről van szó és kötve vagyok a normatáblázathoz. Nem szeretnék egy megfogható forintot sem elejteni....ezért oda kell figyelnem:)
Ha kidobnak egy új rendszert nem fognak hozzá egyből új normatáblát is kiadni, alkalmazd a sima pasz tálcához levőt ha úgy gondolod, hogy nem több idő a szerelése. normatáblázat iránymutató nem kötelező alkalmazni.
Akkor lehet, hogy nekem is ez volt a probléma... A wc villanykapcsolóm ilyen jelzőfényes, egy kis neont kapcsol. Tönkrement, de nem a cső égett ki, hanem a köré épített elektronika szállt el. Lehet ennek oka, hogy ezt a kombinációt nem szabadna így használni?
Ha a nulla nem megy a kapcsolódhoz akkor igazából fölösleges ilyen kapcsolót kerítened. Amúgy létezik, de nálam a fürdőszobai úgy van bekötve hogy L-N-t kapcsol és a bekötési pontokon a szorítócsavarra lehet rápattintani a cuccot. E miatt vagy akkor világít amikor fel van kapcsolva a lámpa vagy akkor ha le. Prodax termék.
félig OFF Búcsúbeszéd a villanyszerelő temetésén: - Jó vezető voltál, mindig nagy volt körülötted a feszültség. De most, hogy kiverted a biztosítékot, földelünk. ON
Fém kábeltálca szerelése tartók beépítésével, külön költségelt idomdarabokkal és tartókkal OBO-BETTERMANN gyártmány, kábeltálca, merítve tűzihorganyzott acéllemezből (horganyzás: DIN EN ISO 1461 szerint), a korrózióvédettség OBO jele: FT oldalmagasság: 60 mm alkalmazási terület: kültéren, k kialakítás: oldalpofák és a fenéklemez perforált lemezvastagság: 1,00 mm MKS 630FT 60×300 mm FT 6055613
A helyedben bekentem volna a csapot szalonna zsírral,hátha a kutyi megcsócsálja:))) Persze ez csak vicc volt... Nekem is volt már ilyen.A megrendelő Rottweilere rendesen lepisálta a szerszámos ládámat.Ezek után a tulaj közölte,hogy mindig ezt szokta csinálni és ,hogy ugye nem haragszom...Persze ,hogy nem.:)
Na szóval a kérdés az hogy hogy lehet ezt megszüntetni?
optimálisan úgy, hogy olyan kapcsolót használsz, amiben külön kör kapcsolja a lámpát és a fogyasztót (azaz kikapcsolt állapotban nem a fogyasztón keresztül próbálja a lámpát működtetni, hanem külön fázisról ad a lámpának delejt). ez azzal jár, hogy a kapcsolóhoz nullát-fázist egyaránt kell vinni.
az egy bazi nagy hack, hogy úgy tápláljuk a lámpát, hogy a fogyasztóval sorba kötjük, és reméljük, hogy annyira kicsi feszültség jut csak a fogyasztóra, amitől az nem kapcsol be, csak a lámpa fog világítani.
Köszi,tartószerkezettel kellene. Most találtam olyat,h kábeltálca 200mm felett kompletten 1,19óra Azt nem tudom,hogy a cablofil-ra nem e vonatkozik más.Amit találtam az ugye hagyományos perforált tálca...
Sziasztok! Tudja valaki,hogy mennyi a normaideje a cablofil 300-as tálcának?Kompletten tartókkal szerelve... Természetesen jó bármilyen 300-as kábeltálca normaideje is. Sajnos nem találom a normajegyzékben..elég láma vagyok hozzá...
Nekem olyan "problémám" van, hogy a jelzőfényes kapcsolóval kapcsolt takarékos izzó lekapcsolt állapotban fel-fel villan.
Gondolom, a glimmlámpán átfolyó 1-2mA elkezdi tölteni a gyujtóelektronika valami kondenzátorát, majd egyszercsak begyullad, amivel le is meriti a kondenzátort.
Na szóval a kérdés az hogy hogy lehet ezt megszüntetni? Vannak olyan takarékos (csöves) lámpák is amik nem fognak villogni (2 fajtát próbáltam mindkettő Philips volt)?
Igazából nem mondanék le a jelzőfényről, de a villogás nem tetszik.
Megoldás lenne esetleg (bár nem szivesen csinálnék házilag) ha valami nagyobb ellenállást párhuzamosan kötnék a lámpával, ami leszívná a töltést a kondenzátorról, de azért birná a 220-at is (mondjuk olyan 2-500kOhm)?
Én is találkoztam már ilyennel sokszor amikor ki volt építve az EPH doboz és nem volt össze kötve. Nem csak panelban hanem hagyományos építőanyagból készült vállalati lakótelepen is. Általában már a 70 es évektől kezdve trehányabban dolgoztak:( Mondjuk nekem könnyű dolgom volt mert általában teljes felújítást végeztem. Ilyenkor általában a közös képviselő túrót sem tud. Úgy hogy az új rendszernél a lakáelosztótól indítottam a védővezetőt és a szétválasztás is itt történt, az ÉV mérős kolléga útmutatása alapján. Gondolom abból indult ki ki tudja mi van, volt bekötve a ház eph-jába és az időközbeni csőcserék lehet műanyagra mit okoznak az eredeti (ha meg volt csinálva?) rendszerben. Úgy hogy a lakásban legalább legyen jó.
Nem értem, hogy miért foglalkozol itt villanyszerelési kérdésekkel, ez a topik egy ideje másról szól. Lassan át lesz nevezve villanyszerelők fikázzák egymást.
NE IRJATOK VISSZA ENNEK A PROVOKÁTORNAK ÉS TALÁN ABBAHAGYJA HA NEM AKKOR KI LESZ TILTATVA!
Érdekes, még nem találkoztam panelban ilyen kiépitéssel, közös képviselővel kéne beszélni, hogy milyen teendők lennének a ház lakóinak biztonsága érdekében.
Na akkor hozzáértőktől kérdeznék (ne vesszetek össze a témán, ha lehet).
Helyszín: 10 emeletes panel, földszint.
Lakásba bejött 3 szál vezeték: -tömör 4-es alu kék (nulla) (lakáselosztóban szétválasztva PE +N) -tömör 4-es alu fekete (fázis) -sodrott 4-es réz szürke (EPH)
A szint elosztóhelyiségében minden lakásból beérkezik a szürke sodrott EPH vezeték (lakásban fürdőkádra és strang felszálló csövekre kötve), egy közös dobozba. Doboz fedelét levéve: a vezetékek soha nem voltak megblankolva s így vannak belógatva a dobozba, sem egymással, sem földelővel nincsenek összekötve. a dobozba alulról és felülről 1-1 vastagabb MÜ-I-es cső csatlakozik (szerintem EPH gerincvezetőnek kellene benne futni, de ezek a csövek üresek.
Vagyis terveztek EPH-t, de soha nem lett kivitelezve.
Pajtii!picit be ittam ma,de idegesít az agresszív stájl!:)Mi általában villanyszerelők beszélgetünk,írogatunk.Ha nem jön be akkor sajnos a agyon lesz baszva az ember! Nem értem mi ezze mi baj? szeressük egymást!
Szerintem neked csak papírod van, mert szakmai tudásod nem sok.
És hidd el, kettőnk közül én állok közelebb a valósághoz.
Legközelebb ha azt akarom, hogy a te hozzászólásodra is kíváncsi vagyok, akkor szólok. Külön neked, pár szavas tőmondatokat írok, mindennemű szakmai kifejezés nélkül.
Sőt. Olyan kérdéseket teszek fel, amire kizárólag igennel, vagy nemmel lehet válaszolni.
Nos, a te viselkedésed olyan, mint annak a szülőnek aki szerint a tanár a hibás ha egyest ad az ő okos fiának. Pedig csak azért kapod az egyest, mert butaságot beszélsz, és szövegértési gondjaid vannak.
Ez nem az én hibám.
Más fórumokon is kérdezek, ha valamit nem tudok. Ha megírják a tévedésemet, akkor megköszönöm a segítséget.
Nos, számodra ezért derül ki csak ennyi, mert ennyit értesz meg, és még ezt sem! Egyszerűen kicsi a keresztmetszeted.
Te, kutya, és még néhányan, legfeljebb javítani, meg vésni "tudtok". Atyuska haverotok beguglizik valamit, amit nem tud értelmezni. Néhányotoknak persze fel sem tűnik, mert abszolút sötétség vesz körbe.
A szakma legfontosabb részeiből tudásbeli hiányosságotok van.
Tőled eddig semmilyen szakmai indokot sem olvashatott itt az idetévedő!
Akkor j!ó már kezdtem magamba fordulni a szövegértés miatt!:) De, be kell látnom ez csak a te okosságod,egy jól hangzó valamid.Nem gond ,egyébként az arrogáns viselkedésedet, be tudhatjuk a pár hetes rgeisztrációnak: Mondhatni ,nem vagy ide való!Persze minden relatív! Ide való vagy ,és én vagyok a paraszt'
Egyszerűsíti a munkádat! Mondjuk egy háznál nyersz 2 napot! Ez ember/nap arányban nem rossz!:))De! ha vállalkozó vagy,nem bújkálsz senki elől,jó munkát végzel.Annak van egy ára,mondom ember/nap:))És még elérhető leszel 10 év múlva is!Ha a symalennel szerelsz,de ez igaz a Mü III-ra is mindig akkorát tegyél be hogy 30% bővítési lehetőséged legyen:) Kb.....
A leg vékonyabbl szopsz! mondom: 20-as -nál kisebbet ne rakj! a Lakáselozstó alá tegyél egy 150x150-es dobozt,onnan mész tovább a symalennel!De véleelen sem 16-ossal!:))
Csak arra gondoltam hogy ennél a megoldásnál az elosztóból gyakorlatilag egyesével(akár) lehet menni a felállásokhoz, így célszerű a legvékonyabbat használni...
A Net sok mindent elbír!Többek közt sok google huszárt! Nincs ezzel gond ezt úgy tudnánk ki küszöbölni ha lenne egy villanyszerelő chat,mert ugye ott egyből kéne a reakció!Na! ekkor lenne bajban némely topiktársunk!:)))))
Symalen csőből családi házhoz melyik méretet célszerű használni(aljzatban)? Én a 16/12-re gondoltam, de a boltban azt mondják hogy a vastagabbat(20/15, 25/19) szokták vinni...
Megnézted a lenti kezelőt? mert a nem annak tudatában vegyél készüléket.A panelban elvileg egyerű ahogy írod, 2 vezetékes rendszer van,de nem mindegy hogy állnak a jumperek.Lakás számra? vagy vaalmi más szisztéma alapján.Álltalában ezt a CODEFON tudja.
Na látod! Én pozitív gondolkodású ember vagyok és ezen szoktam nevetni, hogy a mai magyarság annak örül, ha sírni látja a másikat. Részemről úgy is mondhatnám: röptetés. S lám, van aki bedől neki.
Amit kinéztél Legrand kp.tel csak a saját központi moduljával kommunikál. Vigyázz mert ha nem megfelelő beltérit veszel ellőheted a központot. Neked szerintem valamelyik diódás beltérire van szükséged. Szerintem válassz ELVOX beltérit. Pattintsd szét a beszélőt és nézd meg milyen dióda van benne, egy vagy kettő.
Kaputelefon. Tudom, hogy gyengeáram, de hátha van valaki itt, aki vágja ezt a témát...
Panellakásban digitális, 1+n vezetékes kaputelefon központ van telepítve. Ez a típus: http://www.freeweb.hu/kaputelefonos/dkt001.html
Mivel a beltéri már meglehetősen régi és csúnyácska, szeretném lecserélni, egy 4+n-es Legrand készülékre (típus: 374200, ld.: http://www.teszvesz.hu/item951835582_legrand_kaputelefon_belteri.html).
Kérdésem, hogy ez kompatibilis-e a központtal? Ha valaki tud eseteleg, akkor tehetne fel kapcsolási rajzot a hagyományosan alkalmazott beltéri készülékekről (egy '80 körüli bulgár csoda a "gyári"), ill. (amennyiben lehetséges) a fenti 4+n vezetékes Legrand készüléken szükséges átalakításról.
Szia4 Igen --1Xűen ..xar.... Lindab csarnokos épületben az eddigi Halogén 400W mélysugárzót kicserélték LEEDesre (ez 100W-s és kb 8X árban ) azóta a gyorsan mozgó részekhez izzós "segédvilágitás "kellett. a balesetveszély miatt. messziről nézve a padló-oldalfal stb villog..... A felrakott 20db ból 2 hónap alatt 4db megadta magát.Valódi kinai HQ minőség!?
Néha előjönnek a LED kontra nem LED világítós dolgok. Szomszéd bevásárolt 230-as GU10-es cuccból. Ennek fényereje már van rendesen, lehetne rá alapozni, de mozgásnál erőteljes stroboszkópozás van. Ilyenbe nem futtok bele?
Azért olyan drága, mert le van zsírozva, hogy ezt engedélyezik, és osztoznak rajta a nagyokosok... ez nem jelenti azt, hogy a benne gyárilag adott drót az jó arra, amire NEKED szükséges. Tesznek bele valamit, hogy növeljék a piaci értéket. Ez kb. ugyanaz a kategória, amikor az FK táblába a PE-N összekötés gyárilag benne van, pedig alig van olyan felhasználási terület, aminél ne kellene helyből kidobni belőle...
Így már kezdem érteni. De a leoldási idejükben voltak ezek hasonlók a C karakterisztikához, vagy egy mai C-s megszakító is pár amperrel így túlterhető?
Nem elsős matematikai kisebb - nagyobb jel akart lenni, hanem nyíl. A 6A-es volt terhelhető 9 A-ig és így tovább a többi felsorolásnál is. ( 6A -> 9A. ) Nem tudok rendes nyilat kreálni ide.
Azt honnan olvastad ki, hogy nem értem? Feltettem egy kérdést, mint már több más témában is. Vártam az okfejtéseket és a tényleges megoldást. Most itt hamar megjött, általában szeretek csemegézni és nevetni a megmagyarázós megoldás verziókon.
Ez úgy van, hogy a vezetéket szokták méretezni feszültségesésre( számítással)
és ellenőrizni melegedésre ( táblázatból). Hensel szekrényben, arra a 30 cm-es darabra jó a 6-os keresztmetszet, mert bőven elbír még 50A is, de már távolabbi helyre elvinni, nem biztos hogy jó. ( 1%-os szabály)
Ezeket hívták úgy, hogy fokozatszámos kismegszakító. Elméletileg csak az áramszolgáltatók használták, kereskedelmi forgalomban nem volt. A mai "C"-s kismegszakítők elődei voltak. Méghozzá a következő fokozati értékekkel: 6A > 9A, 10A > 15A, 16A > 22A, 20A >28A, 25A > 35A.
Ezzel a témával kapcsolatban csak egy kérdésem lenne: a Hensel szekrény ugyebár azért olyan drága, mert rendszer engedélyezett típus, elfogadja az e.on. A kérdés ebből adódik, hogy gyárilag milyen keresztmetszetű vezeték is van becsomagolva az egység csomagban? Ugyebár 6-os. Ahova Henselt építenek be az túlnyomóan új kiépítésű mérőhely. Alanyi alapon 32 A jár. Általában mindenki azt is kéri. Tehát ehhez a teljesítményhez készült a gyári vezeték csomag. Akkor hogy is van ez??????
Míg az MSZ 2364-540-nek az 1995-ös magyar kiadása még említ EPH gerincvezetőt, aminek a keresztmetszete fele védővezető, stb - addig az MSZ HD 60364-5-54 2007-es kiadása ugyanazon a helyen olyan EPH vezetőt említ, ami a földelőkapocshoz csatlakozik, és ennek keresztmetszetére elegendő a 6 mm2 réz, stb.
SK irodahelyiség lesz akkor gondolom olyan lesz ahol napközben dolgoztok, és azért kéne mert így számolnád el a költségeket. Na meglehet oldani úgy is nem tudom konzultáltál e a könyvelőddel, hogy részarányosan számolod el, ha úgy ítéled meg hogy ez jóval kevesebb lenne akkor felrakhatsz egy mérő órát, pld. a szobába is rakhatod a lakáselosztóból meg simán kivezetékezni hozzá. Ha viszont teljesen külön számlázást szeretnél akkor szükséges a plusz mérőóra elhelyezése, de kérdéses mit szól hozzá a szolgáltató az ügyfél szolgálaton kérdezzél rá, mit kérnek ilyen esetben (nem szokványos kérés). Ebben az esetben már nem biztos hogy megéri a költség hosszú távon sem.
Almérő: nem hitelesített fogymérő csak te ez alapján szorozva egy 1kWh energia árával fogod megtudni az iroda fogyasztását. Ezt egy erősáramú szakképesítéssel foglalkozó szakember végezheti. Ilyen a villanyszerelő Józsibácsi is a kocsmából ha elvégezte a szakmunkásvizsgát, de világéletében traktoron ült.
RoninTT és minden válaszolónak, köszönök mindent ebédelni rongyoltam el és ránéztem a hozzászólásaitokra. Igen nem én végzem a munkát, eszembe nem jutna, különösen, hogy tényleg végigolvastam a fórumot. Ez nem egy videótutorialban elsajátítható szakma. Talán egyik sem ha valaki profi benne azok évek. Én különösen hiszek abban, hogy csak a generációk tapasztalatai tudnak áthatolni a butaságok erdején. Hiába bármilyen előírás egyetem, egy szakma az sokkal több adott esetben. De roppant fontosnak tartom, hogy ne fussak újra olyan szakember csapdájába, aki olyan mintha, de mégse.
Olcsóbb az almérő,de ahhoz is felül kell vizsgálni a helyet.Kérdés most mekkora a nappali kismegszakító?Ha semmi extra nem lesz az irodában akkor elméletileg lehet,de a most meglévő fogyasztásmérőből jövő vezetéken fog folyni az iroda árama is.Kérdés elég vastag-e?Meg a lakásban milyen nagy fogyasztók vannak?
Mennyibe kerülhet egy új villanyóra felszerelése (1 fázis, 32A) kb 5 m vezetékezéssel, csövezéssel, kismegszakítóval? (egy lakáshoz tartozó iroda lenne leválasztva, irodán belüli vezetékezés kész van. )
Sziasztok! Olyan kimerítő és szakszerű felvilágosítást kapott a kérdező,hogy felér egy érintésvédelmi szakvizsgával:) Azért hangsúlyoznunk kellene,hogy minden helyszín más.Ez nem játék,az érintésvédelem az életünk védelmét szolgálja, ezért nem javasolt,hogy otthon barkácsoljunk... Azt vettem észre,hogy manapság az emberek a fórumok segítségével Mekk-Elek villanyt ,riasztót és még sorolhatnám. Szerintem a villanyszerelést nem kellene erőltetni.Sokan belehaltak már a hozzá nemértésbe és nem mindig a Mekk-Elek.Van,hogy a családtag volt a szerencsétlen elszenvedője a dolognak...
Az EPH csomópontot egy földelővezetővel összekötöd a földelővel, a te esetedben a fázisvezetővel megegyező keresztmetszettel. Ha több fémszerkezetet akarsz még bekötni ami a csomóponttól távolabb esik, és egyenként gazdaságtalan vezetékezni, akkor az EPH csomópontból egy EPH-gerincvezetőt viszel el odáig, ami nem lehet kisebb, mint az épületben alkalmazott legnagyobb védővezető fele. Abban az esetben, ha az EPH csomópontból közvetlenül kötsz be fémszerkezetet, akkor EPH-leágazóvezetéket viszel, melynek keresztmetszete min. 2,5mm2 ha védett, és min. 4 mm2 ha nem védett. /mechanikai védelem/
Az EPH-t nem fontos elvinned a kazánig. Csak akkor praktikus, ha a víz, és a fűtés csöveid fémből vannak, mert akkor ott egy helyen összekötheted őket, vagy mert a nyomvonal így egyszerűbb.
Egyébként a fém gázcsövet bárhol bekötheted, a gázmérőt áthidalod, és ha a készülék flexibilis bekötőcsöve fémharisnyás azt is átkötöd. Azt ajánlom, hogy érdeklődd meg a gázszolgáltatódtól, milyen "kívánságaik" vannak. Ugyanis a gáztörvény a gázszolgáltatóknak bizonyos felhatalmazást ad ez ügyben. Igaz, az Érintésvédelmi Munkabizottság ebben állást foglalt, de még így sem egységesek a gázszolgáltatók "előírásai".
Ne felejtsétek ki, a fém fürdőkádat az EPH-ból.
Nos, A védőföldelés céljára szolgáló földelés, a földelő. Alakját tekintve lehet: rúd, cső, szalag, lemez, stb...
A szonda az a földelési ellenállás mérésekor használatos segédföldelő.
nem inkább az volt ráírva, hogy "No. 22"? mert valami ilyen rémlik, még mielőtt leesett volna a szürke cimke az enyémről :)))) márpedig ez a szám inkább valami típusjelzésnek tűnt, mint áramerősségnek - az első sorban tuti valami olyasmi volt felírva, hogy 16/220/380.
Szerintem 16. Ugyanis a BS, vagy BK kismegszakítók "nem kioldó árama" volt 22A, a 16A-es kismegszakítóknál, és a kis adatlapon is a 22-es szám szerepelt.
Szent ég formában vagytok! De elképesztően klassz dolog a NET, főképpen ilyen esetekben amikor a kommunikáció segítheti a mezei felhasználót, hogy a lényeget el lehessen választani a gagyitól.
Nem lehet egyszerű a munkátok, mert azt kell feltételeznem, hogy még nagyobb a zűr amikor valódi tétje van a vitatható kérdéseknek - mondjuk hatóságosdit játszó intézményekkel szemben. Ha egymás között ennyi a válaszaitok variációja.
Rendben ha átnézi a vállalkozó a helyszínt áthúzatom 10-esre a kábeleket, plusz egy EPH-t. Remélem a gégecsőbe belefér olyan 25-ösnek néztem. Szerintetek? Jól számolom ez 6 darab MCu a gégében? És akkor az EPH sodrott. Remélem a kollégátok mindezt tudni fogja, gondolom nem esik jól ha szembesítik egy a titekhez hasonló közösség véleményével. Az biztos hogy ragaszkodni fogok az EPH direkt a kazánig történő vezetéséhez és ha jól értettem a mérőórától.
Rengeteg meló egy mezei építkezőnek a rengeteg információ között lavírozni. az előbb órákig ablakok között válogattam.
Ma este még pár kérdés jutott eszembe.
1.: a legfelső emeletet gipszkarton burkolat van a fogópárokra erősítve CD profilokra csavarozva. Lehet vezetéket vezetni a CD profilba helyezve?
2.: Tudtok-e valami jó riasztórendszert ajánlani ami után lehetne olvasni vagy érdeklődni?
3.: Annyiféle kismegszakító gyártó van, mit javasoltok ami a legjobb érték és ár arányú?
RoninTT: Mi a különbség a földelőszonda és a földelés között? azt jelenti, hogy a földelésre van kötve?
Peter Atyuska: 3. pont: most már én sem csinálnám, de nem akarom elveszíteni a rengeteg anyagot ami a falban van. A vezetékek mérete jó, és minden direktben megy. szomorú vagyok, de kompromisszumot kötöttem vele.
És ha már csak a kötözködés céljával bemásolta a neki tetsző mondatokat, /persze rosszul értelmezve/, akkor miért hagyta ki a legfontosabbat ?
" A csatlakozóvezeték, és a fővezeték együttes feszültségesése az eredő teljesítménnyel való terhelés mellett a közcélú elosztóhálózat névleges feszültségének legfeljebb 2 %-a lehet. Az áramszolgáltatóval történő ettől eltérő megállapodás hiányában ebből legfeljebb 1 % legyen a csatlakozóvezeték és legfeljebb 1 % legyen valamennyi fővezeték együttes feszültségesése. "
Ergo, ha nem indokolt a 10mm2-es mért fővezeték, akkor nem kell azt használni.
+ E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. - Elosztói Üzletszabályzat M5 sz. melléklet, 5.4.1.2. pontja szabadvezeték "(a) A csatlakozó vezetéket 1 vagy 3 fázisú kivitelben kell készíteni, a terheléstől illetve a hurok impedanciától függően, - Al. szigetelt önhordó szabadvezetékkel 16-25 mm2, 5.4.1.3 pontja kábel "(a) A földkábel csatlakozóvezetéket 3 fázisú kivitelben kell készíteni a terheléstől és a hurokimpedanciától függően: - Alumínium vezetékkel 16-25-50 mm2 , - Réz vezetékkel 10-16-25 mm2 keresztmetszetben."
- Elosztói Szabályzat mellékletei - 45. oldal "A méretlen vezetékek kialakítása az elosztói engedélyes feladata. Amenynyiben a vezetékelést nem az elosztói engedélyes végzi, akkor a kialakításnak a következő követelményeknek kell megfelelnie. A mérőszekrény elővezetékelését a maximális kiépítettségi lehetőségnek megfelelően kell kialakítani. A méretlen vezeték (erőátviteli) minimum 10 mm2, maximum 16 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve, a vezérlő készülékek tápellátása 2,5 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve (a fázisvezetők fekete, a nullavezető kék színű). A berendezések felszerelése után a szabadon maradt vezetékek végeit szigetelő hüvellyel (nem szigetelőszalag-gal) kell ellátni. Mért oldali vezeték és sorkapocs A mért vezeték: minimum 10 mm2 maximum 16 mm2 sodrott réz vezeték érvéghüvelyezve. A sorkapcsok befogadó mérete: 10-25 mm2."
Regisztrált szerelőként az E.ON ELOSZTÓI ÜZLETSZABÁLYZATÁNAK, A KÖZCÉLÚ HÁLÓZATRA TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁS ÉS A KÖZCÉLÚ HÁLÓZAT HASZNÁLATÁNAK MŰSZAKI FELTÉTELEIT kell követned !
Abban ezek a keresztmetszetek nincsenek.
A 10mm2 akkor kötelező, ha a PEN vezetőt a fogyasztói főelosztóban választod szét PE, és N-re.
Ez viszont már rég nem használatos. Két fontos oka van a megszüntetésének.
Érintésvédelmi szempontból aggályos! Üzemviteli szempontból nem kívánatos!
1. szabvány írja elő, de nem sorba kötéssel hanem olyan módon ha a bekötés szétesik a hálózat egésze ép maradjon. T leágazással megoldható és a vezetékre egy szemes csősarú és csavarozással rögzíteni. A gázcsöveknél amik hajlékonyak a gázosok kérni fogják, sőt az óránál is és legalább 6-os réz vezetéket kérnek. A kazánnál létesíteni kell egy EPH csomópontott ahonnan az összes csőre csőbilinccsel rákötni vezetékkel (gáz, hideg - meleg víz ágak). Itt lehet már 4-es a vezeték, az odáig futó EP vezeték 6-os legyen lehetőleg.
2. Szolgáltató kéri a kivitelezői nyilatkozatot, a reg szerelő írja alá az ő felelőssége. De a jelenlegi MSZ 447 alapján kell földelő szonda. És minimálisan 10-es réz hajlékony az órától a főelosztóig.
3. Speciel én nem csináltam volna így. Csöveztem volna bármi lehet később, nagyobb teljesítmény igény miatt vastagabb vezeték, vagy hiba és javítani kell vagy átalakítás világítás egyéb.
DEMASZ oldalán található két pdf fálj a 405 és 435 a mérőhely és annak létesítéséről szól mit hogyan lehet csinálni. 405 02 sz melléklet a gyakorlatban fontos adatokat tartalmazza.
Az előbbi értékek a mért fővezeték keresztmetszetére vonatkoznak.Az MMCu vezetékekkel kapcsolatban, hát ki hogy szereti!Az tuti,hogy védőcsőben szerelve mégiscsak megnyugtatóbb és bármikor könnyebben bővíthető a rendszer!
Ja MM fal vezetékre: szabvány nem tiltja, hogy abban menjen az áram, panelban, és 20 éve 6-os válaszfalnál használtam utoljára, amikor még nem volt horonyvágom.
Azt se árultad el, hogy 3*?? A -ed van. 10mm2 alatt nem javallott, még akkor se ha nem túl nagy a táv. Leégni nem fog a 6-os se lesz rajta kis fesz esés, és vezsteség.
Megpróbálom rendszerbe foglalni magamnak az általatok leírtakat - sajnos nem annyira egyszerű számomra mint nektek.
1. Az EPH által a kazánig lekövetett nyomvonalon tényleg vannak olyanok mint falba épített acél lépcsőszerkezet stb. Jól értem akkor, hogy ezeket is érintve sorba kell kötni? (Köszönöm Peter Atyuska!) De ha sorba kötögetem a tárgyakat mégis akkor hogyan? Krimpelt nem tudom hogyan hívják becsavarható alátét? vagy ez kizárt? Netán mindegyikhez külön kell vezetni? Remélem nem? Tannen a gázcsőtől a kazánig hajlékony gázcső megy. Kell-e erre áthidalás a kazánig?
2. Egerben vagyok, itt úgy tűnik és a PEN a földkábelen keresztül jön. Kell-e ettől még egy külön kialakítandó földszönda? Vagy ezt a szolgáltató megoldotta az oszlopoknál. Mintha valahol ezt olvastam volna a fórumon, de ez most éppen nem világos. Péter Atyuska akkor most szerinted kell földszonda? A fenébe remélem ezek a fijjug tudják akik csinálják.
2. Nem mondtatok semmit a falba meztelenül horonyba gipszelt MMCu kábelkötegekre. Erre sokan csóválták a fejüket akik látták, igazából ez akasztott ki engem legjobban. Nem kell félnem tőle? Tudom cserélni akármit csak véséssel lehet, de én tuti nem fúrok meg semmit, ráadásul mindent rajzolok és méretezetten letárolom mi hol van. A kettős szigeteléssel rendelkezik, de van-e valami egyéb kizáró tényező. De mindenhez direktben mennek a vezetékek. Tehát aláméretezve nincs semmi.
Gyula Vitéz 8m-re kevés a 6mm2 betáp? volt aki csak 4-est javasolt. Persze a fórum után már látom, attól hogy valaki villanyszerelőnek mutatja magát, még nem feltétlenül érti is mit csinál.
V.K.Tannen köszönöm, be fogom vésetni a rácsmozgató naftavezetéket a külső falba, ez jó ötlet.
Én is 10mm2-es vezetékeket ajánlok, hiszen hosszú távra kell ezt tervezni (és ha szétvéseted a házat mindenképpen tetessél be tartalék üres csöveket, később jól szokott jönni)
1. A földelővezető keresztmetszete ugyan elvileg függ a környéki erősáramú rendszer keresztmetszetétől, de a földben levő szakaszára nézve sokkal erősebb az elhelyezés mikéntje. Mind a korrózió elleni védettség, mind a mechanikai védettség nézendő, és ennek az alapján lehet nagyobb is.
Az mondjuk kérdés, ki hogyan szokta a földelőt bekötni, levezet-e egy erősáramú vezetéket a földben levő vasig, vagy a földben levő részt másképpen oldja meg. Én régen egy 8-as átmérőjű ankert hegeszttettem rá a földelésre, amit a házfalon egy talajszint felett levő dobozban váltottam át zöldsárgára.
2. Az EPH vezető keresztmetszete viszont nem függ a betáplálás keresztmetszetétől, réznél elég a hatos, alunál kell 16-os, vasnál 50 mm2 (ez egyébként a 8 mm-es átmérő). Az MSZ 172/1-86 korában a 6 mm2 minimum volt, másik korlát volt a védővezető keresztmetszetének fele - de max 25, viszont ez ma nincs előírva.
No, de ha rosszul tudom, kérek dorongot. Ezeket a 2007-es 60364-5-54 alapján mondtam.
Több lépcsős dolog:Először is mekkora a távolság a fogyasztásmérő és a kiépítendő fogadóhely között?(mint már a Laci kérdezte) Ha nem nagy távolság a 2.5-ös vezeték akkor is karcsú:) Én mindig földkábel Hívő vagyok,de ha nem azt raksz,és tényleg nincs messze akkor is a 3F nappalinak kell az 5x10-es vezeték a vezéreltnek meg a 3x6(bár jobb lehet az 5x6 hátha egyszer még fűteni akarsz róla) Természetesen legálisan nem üzemeltethető róla mosógép,mivel nem lehet rajta dug.alj csak fixen kötött fogyasztó.Na most, evvel lehet vitatkozni hogy miért van?én sem értek mindennel egyet,de ez van.Nos ha már ott vagy a garázsnál akkor onnan mindenképpen fel kéne vinni egy külön lakáselosztóba az 5x6-os vezetéket,mert így bizony jól látod komfortosabb és szerelésileg is egyszerűbb a történet.A motoros ablak betáplálása mehet a szigetelés alatt,de a védőcsövet illene bevésni:) A kerti cucc nyugodtan meht továbbra is a most meglévő fogyasztásmérő szekrényből,jól tudod kéne egy FI relé neki meg kismegszakítók.
EPH: ha az 5 vezetékes rendszert viszed tovább akkor megoldódott a dolog.Persze ha hivatalos akarsz lenni ugye + 1 érrel többet kéne behúzni,ugyan is így elviheted a gáz csőhőz az EPH-t külön.Mert elvileg a fogyasztásmérődnél van az EPH csomópont.Elméletileg ott kell rátenni ahol a házba belép a cső.il.a kazánhoz kell kiállni.A vastagsága: a kazánhoz mindenképp 6-os kéne.A + szálnak meg meg kell egyezni a többi ér vastagságával .De ha a garázsban úgy is csinálsz fogadót és onnan úgy is osztod tovább az emelet miatt akkor onnan is mehet.Persze a vezéreltet mondjuk külön kéne vinni,megszakítás nélkül.Ja igen zöld-sárga vezetéket kell rakni. Ha van kültéri hőmérséklet figyelő az a kazánból fog menni,tehát a termosztáthoz nem kell.A termosztáthoz 5 eres vezetéket kell húzni,mert ha emeletes a ház valószínűleg hordozható termosztát lesz a jobb beállíthatóság érdekében,és annak kell 230 volt.A szekrénybe elrejtett erősáramú elosztó behelyezése mindenképp ellenjavalt. Asszem meg van minden:) Üdv
1. Marad minden és a szigetelést alakítják ki olyanra, hogy az szükséges. Meglehet oldani egy nagyobb doboz felszerelésével és annak kőzetgyapot vagy üveggyapot tömésével és lezárásával. doboz + felszerelés költsége 2. Új horog mellette felszerelve, de akkor sem zárható le a cső és vezeték rész szigeteléssel tehát + 1 es megoldás. 3. Mindent cserélnek horgot csövet, szekrényt, csövet a lakás elosztóig és vezetéket.
Na akkor a mérőhely maradt, csak a központi bizitábla került máshova, alapból én 10-es vezetővel H07V-K (Mkh) mentem volna az órától mind mindennapszaki mind vezéreltnek, de ez is az előírás az MSZ447:2009 ben.
1. jesz 2. érdemes, lehet 3. lehet ha felette van az elosztó táblája odáig 10-es onnan amivel kell. 5. megszakítás nélkül fikszen kell a berendezést bekötni, nem, de nem ellenőrzik. 6. ott viszed ahol akarod de miért teszed ki támadási lehetőségnek gondolom biztonsági szerepe van ha kívül megy a tápja a betörök ezt kibontják és megtáplálják valahogy és simán bejutnak. 7. PEN a betápnál van ott kell szétválasztani nullára, és földre és oda kell bekötni a levert földelő rudat 16-os vezetékkel, a PE sínről ágazol el mindenhova akkora keresztmetszettel amilyen a fázis keresztmetszet, be kell kötni: víz, gáz, csatorna, minden nagy kiterjedésű fémtárgy (pld lépcső korlát), villámvédelem. Nagyobb teljesítményű fogyasztókhoz 6-os vezetékkel megyünk ki és helyi PE csomópontott építünk ki amibe a helyi fogyasztók és vizes, gázos cuccok vannak bekötve. 8. igen minimum 16-os a földelő szonda felé, amúgy Fázis vezető keresztmetszetével megegyező bizonyos keresztmetszet felett fele lehet de nálad 25-ős vezeték nem lesz :), zöld/sárga szabványos 9. vezérléstől függ ha kazánod több körös akkor annyi kábel ahány kör, külső hőérzékelőnek kell kábel ha olyan a vezérlés, a kazános tudja megmondani pontosan mi kell neki. Több vezérléshez ma már UTP kábelt szoktak használni mert PC alapúak.
Kiegészítő, egy lapfűtéshez pld padló fűtés ami kb 21 fokon üzemel és az infra panel akkor használjuk ha ott tartózkodunk és feltornázzuk a meleg érzetet 25 fokra. Az infrának teljesítmény szabályozás kell hőfok összekötéssel. Szal nem egyszerű külön vezérlések vannak. Ezért szokás egy gyártótól származó komplett rendszert használni.
Urak, napokba telt, de végigettem magam az elejétől a végéig a fórumon. Az elején kicsit nehéz volt - a sok vita miatt - de sokat tanultam. Igazán köszönöm
ezúton is nektek, most legalább már tudok kérdezni. Ezért nagyon hálás vagyok nektek, és úriási értéknek tartom a munkátokat. Olyan mint egy információs
hangyavár. Na nem azért olvastam, mert bármit is magam akarok csinálni, de beleszaladtam egy mekk-elekbe, úgy érzem időben zavartam el. Kicsit szégyellem
is magamat, hogy alábecsültem a szakmátokat, pedig műszaki ember vagyok én is. Csak ösztönösen éreztem, hogy nem túl ok amit a figura csinált. Sajnos én is
bizonytalan voltam még mit is szeretnék. Persze nem nagyon kaptam nagy segítséget tőle. Ezért is álltam neki végigolvasni titeket. ALAPADATOK: Adott egy 1930-ban épült ház, amit 1986-ban felújítottak. Kerten belül házon kívül egy földkábelt fogadó 3fázis, + 1fázis vezérelt mérőhely. Innen ment
minden eddig. Én az kértem, hogy erős vezetővel minden menjen be innen a garázsban kialakítandó falon kívüli biztosíték dobozhoz. (5x6mm2, vezérelt
3x2.5mm2) Alapban gázfűtés van, de egy villanybojler is van. Ezért a vezérelt és bemegy oda. Oda szeretném kialakítani a felügyeleti számítógép helyét is,
a hálózat rúterétől indulnak a TCP kábelek, valamint a TV. Kérdéseim: Minden külön csatornában megy, és minden fontosabb eszköz direktben kapja meg a saját naftát. Ami elsőre nem tetszett, hogy nem csatornákba behúzott MCu-k
vannak, hanem Kötegekbe védőcső nélkül gipszelt MMCu-t rakott. Csatornák a gyengeáramnak a TV-nek és a TCP-nek külön külün vannak. 1. lehet a gyengeáramot és a TV-t, TCP-t együtt egy csatornában vezetni? 2. Lehet-e olyat csinálni, hogy az emelet egyébként nehezebben megközelíthető messzebb lévő helyére újabb táplált kiselosztót rakni, hogy az a rész már
onnan menjen? 2a. Lehet-e ezt nyitható hátú beépített szekrény mögé rakni, vagy ellenjavallot vmilyen biztonsági kérdés okán? 3. A kerti szaletlit és kertet a régi eredeti elosztószekrényből kiadni külön Fi relével mindentől függetlenül? 5. Olvastam, hogy a vezérelt csak plombált dobozba lehet kötni. Mosógépet van-e lehetőség róla hajtani vmilyen legális módon? 6. Motoros ablakrács meghajtás naftot lehet-e külső szigetelés alatt vinni? 7. Eddig nincs EPH vezetve, holott minden le van vakolva - ha kell persze kiszedetem, mert én vagyok a barom, h. nem korábban olvastalak el benneteket.
Szóval mit tegyek és hogyan? Régi eredeti órától vezessek egy mekkora kábelt a kazánhoz - mert nincs ott még. Kell-e mást is bekötni ebbe? 8. Jól értettem-e, hogy az EPH az az áramszolgáltató PEN közösítő pontjához csatlakozó vmilyen combos kábel? Színe milyen legyen. 9. Kazánhoz elég-e egy thermosztát kábel, vagy adjunk neki tartalék kültérihez is csatlakozást?
Bocsánat a hozzászólás mérete miatt, most ennyi. Holnap jön két kollégátok, megnézi mi a szitu és kérek árajánlatot és csak minősíthető munkát kérek, és
ezt meg is akarom fizetni. Mert Mekk-et a feleségem barátnője ajánlotta - élettárs. Még most ebből nem lesz sértődés - de igaz a mondás, barát és rokon ne dolgozzon nekem. Köszönöm minden előre is. Wolf
Most van folyamatban egy 60 nm-es védőnői szolgálat kiépítésem, ahol ilyen fűtésmód lesz az önálló fűtés. Itt ( 5 helyiségbe ) 11 db 500 W-os panel kerül felszerelésre. Azt tudni kell az épületről, hogy heti 2 napot használják, akkor van igazán fűtve, a többi napon vissza van véve a hőfokból. Az épület kisméretű téglából rakott 30 cm-es főfalakkal rendelkezik, 7 cm hungarocell szigeteléssel. Ebben az esetben nevezhető gazdaságos fűtésmódnak. Viszont a bekerülési költsége egy kicsit húzós.
Tehát, ha jól értelmezem, a legolcsóbb megoldás az, ha a jelenlegi tartó horgot kicseréltetem egy hosszabb horogra, hogy a szigetelés elférjen és a vezetéket egyszerűen átakasztják? Ez ilyen formában járható út?
Pontosítom az írásomat 35 W / légköbméter. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 2,60-as belmagasság esetén 91W-al kell számolni négyzetméterenként. Persze ez egy átlagos adat, nagyságrendileg ezzel kell számolni, de helyiségenként eltérő a teljesítmény igény ugyan úgy, mint a radiátoros fűtésnél is. Ez egy maximált teljesítmény. Ha ezek után is érdekel, még tudunk pontosítani a számításokon.
Lakásba önálló fűtésnek gazdaságtalan. Kiegészítő fűtésként jó. Ha nyaralóként használod az épületet, akkor már használható önálló fűtésnek, mert ott nincs állandó fűtés, mint egy lakásnál. Egyébként ebben az esetben a 35 W / m3 teljesítménnyel kell számolnod. Azt tudni kell a panelről, hogy nem a levegőt melegíti, hanem a tárgyakat és az emberi testet. Kellemes hőérzetet biztosít, másabb érzet, mint egy radiátoros fűtés, mert a mennyezetről lefelé nyomja a meleget. A működési elve hasonlít a mikró sütőére. A panel bekapcsolása után kell egy 1/2 óra ahhoz, hogy érezhetővé váljon a meleg hatás.
A födlkábeles megoldás esztétikusabb,azonban mindenképp költségesebb kivitelezési forma.Azt tudnod kell hogy a régi háznál a csatlakozó vezetéken történő bármilyen munkálat csak a mai szabványos feltételek megteremtése után lehetséges.Tehát ha a csatlakozó vezeték tartó konzolját ki kéne cserélni hosszabb horganyzott fali horogra,ki kéne cserélni a lefelé menő csövet,ki kéne cserélni a csatlakozó vezetéket(gyanítom most kötés van rajta) Ki kéne cserélni a fogyasztásmérő szekrényt,földelő szondát kéne levereni...stbVagy marad minden, és ki kell cserélni csak a horgot,és átakasztani a csatlakozót.Persze ez csak tipp,mert látni kéne milyen állapotban van a jelenlegi vezeték.Ha valaki normális dolgot szeretne több évtizedre akkor az elöbbi megoldás a javasolt. nagyságrendileg ez 20 000-160 000ft-ig terjedhet:)Mindenképp látni kell valakinek mielőtt mond egy árat.
Nos, igen, erre a válaszra számíthattam volna.:)) Akkor úgy kérdezem, hogy a felsorolt megoldások kiadásilag mekkora nagyságrendűek, mi a menete, kik végezhetik, beleértve a falikampó cserét is.
Sziasztok! Laikusként fordulok hozzátok, mint hozzáértőkhöz, szakemberekhez. Problémám a következő (elnézést, ha laikusként fogalmazok): Régi építésű családi házban lakom. A villanybecsatlakozás oszlopról, légkábelen keresztül van megoldva, a ház homlokzatán elhelyezett konzolon keresztül. Szeretném a házat körbeszigetelni, és ezt a megoldást nem tartom esztétikusnak, főleg, hogy a konzol csekély kiállása miatt a hungarocell nem fér el. Az alábbi megoldások közül melyiket javasoljátok inkább, mi a menete és mennyibe fájna nekem. A villanyóra régi, külső falba épített fa szekrény. 1. Maradjon a jelenlegi megoldás úgy, hogy nagyobb kiállású konzolt szereltetek. 2. Tetőtartó konzolon keresztül. 3. Földkábellel, ha egyáltalán kivitelezhető. A lényeg: legyen relatíve olcsó, és esztétikus. A válaszokat köszönöm!
valaki meg tudná mondani, hogy egy villannyal nem ellátott építményre az elektromos hálózat bekötése, ha a telek sarkán van villanyoszlop (a hálózat, amiről a környező házakat is ellátják), nagyságrendileg mennyibe kerülhet? (Bicske külterületéről és az E-on -ról van szó. Ők csak terv alapján nyilatkoznak.)
Alap dolog, a panel a felületet "fűti" így csak akkor hatékony ha adott területet mindenhol belátható. Lakásnál olyan falra teszik vagy mennyezetre ahonnan minden rész takarás nélkül látható, ha sok a bútor akkor mennyezet marad. A gyártók (jobbak) adott panelnál megadják annak hatótávolságát nyílásszögét és optimális m3 adatát. Így helységenként meg kell nézni hova lehet szerelni és mekkora területet m3 kell beterítenie és ekkora panelt kell választani, vezérlés egyedi legyen.
jah ha már az olvasás is nehéz akkor segítek nem stewe hanem Steve
amugy mivan azzal a PEN gányolással ?
Lacivill-től többször kértem kaptam tanácsot akár itt akár mailben nagyobb szakembernek tartom olyan amilyen te a büdös életbe nem leszel mégha szakmai vonalon talán de emberileg még van még fejlődnöd
ember aki itt előfordul a fórumon tudja hogy én nem vagyok szakember ezt többször le is írtam ezért kérek tanácsot
az hogy ki böfög és ki nem szerintem ne menjünk bele de az érdekes nem ha te itt felbukkansz áll a balhé
sose írtam senki laikusnak olyat amivel az életét veszélybe sodorná illetve ha valami hibásan írtam és valaki javított elfogadtam mert mégegyszer leirom nem vagyok erős áramú szakember
de éltem kábeltévézésből riasztó szerelésből és igen urambocsá húztam be erősáramhoz vezetéket sőt a saját lakásomat én szereltem de ettől nem vagyok szakember de ha bármikor szereltem betartom az itt illetve máshol tanultakat
amugy meg hogy jösz te ahhoz hogy itt bárkit kioktass ??
Nekem az "bajom" ezekkel a hipermodern berendezésekkel, hogy rendkívül magas az áruk, és a javítási, karbantartási költségük. A ma fogyasztó társadalomhoz illeszkedve, nincs bennük "anyag". Ma szinte mindenre 1 év garanciát adnak, oszt' jó napot.
Hasonlítás képen: Egy ÖV álló kazán hatásfoka kb 85-90% /esetleg kicsivel több/. Adnak rá 15 év garanciát. A vezérlése, még időjárás-követő esetén is pofonegyszerű. A gázszabályzójával ugyanez a helyzet. Egy különálló hőtárolós gázbojler 2+2 év garanciás. Egyszerű, mint a faék. Kb. 25-30 percenkén fűti fel a 115-150 liter vizet.
E készülékek kereskedelmi ára összesen, legfeljebb 2/3 része egy kondenzációs kombi-kazánnénak. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a karbantartási igényük elhanyagolható a kondenzációs kombi-kazánhoz, vagy bármelyik falra szerelhető készülékhez képest.
Nos, azért van itt pár ember, akinek nem okozott nehézséget az írásom.
Kékember, te rettentő buta vagy. Fingod sincs mi, hogyan működik. Annyi a "tudásod", hogy kicseréled ami nem jó.
stewe, te már akkor sem voltál szakember, mikor először benéztem a fórumba. Te voltál a PEN, és az érintésvédelem életveszélyes gányolásának élharcosa, Lacussal együtt, de ő úgy látom azóta fejlődött valamicskét.
kutya, stewe, és kékember, megkérlek benneteket, először próbáljátok megérteni a szöveget, ismereteket szerezni az abban leírt technikáról és csak utána hozzászólni.
8 liter attól függ, mekkora a család. Nálam asszonnyal nem kell. Anyóséknál, meg tesómnál már kicsit más az ábra, ott egy időben a mosogatónak külön 60 literes cucc volt. 2.5 családra főzés, mosogatás, egyszerre 2 fürdő, kisgyerek, ésvagy.
A számításoknál a saját kondenzációs kombi gázkazánomat vettem alapul (ahol 2 hőcserélőn keresztül lesz a gázlángból melegvíz, lemezes hőcserélők...) a valós teljesítménnyel, a villanybojlernél minden esetben abszolut 100%-os hatásfokot vettem alapul, arra tettem végül 10% hőtartási veszteséget, de valószínűleg erre még kell számolni... tehát a villany ennél csak rosszabb lehet. Aki pedig épp csere előtt áll, feltételezem, hogy van annyi esze, hogy nem az egyszeri költségen akar annyit spórolni, amit utána akár 1 év alatt is ráfizethet, majd minden évben egyre többet.
Sajna amíg a villanydíjban egyrészt a szolgáltatók zsebét tömjük, sokszor ok nélkül, másrészt az EU-s és egyéb őrült sötétzöld politikusok tulajdonában lévő gázmotorok, propellerek, napcellák és más, embertelen áron, nagy környezetszennyezéssel termelő hiábavalóságok díját fizetjük, és nem az erőművet, és a valós elosztási költségeket, addig a villany a hőtermelés tekintetében a gázhoz képest nagyon drága marad. Még jó, hogy a gázra nincsenek sötétzöld ötletek, mert felvernék annak is hamar az árát.
Nálam a csőből nem jön ki több... mire kell percenként 8 liternél több víz egy vízcsapban? Egy kád megtöltésénél még érthető, sajnos nekem még a vízhálózat régi, és azon van egy nyomáscsökkentő befalazva... majd az idén repül. Viszont kádba nem kell 55 fokos víz, abba a 40-42 is elég, amiből az átfolyós percenként a külső hőmérséklet függvényében 15-30l/perc, és a 30l/ perc már beltérben durva sebesség.
Több féle rendszerű, gáz, villany melegítő létezik.
Gáz: - egy térben égetik el a gázt ez egy dobon megy keresztül amin csőkígyó van, jelentős fűst gáz hő távozik. - egy elég nagy területen kis lángon égetik el a gázt ami egy lemezes rendszeren vezetik át és ezeken a lemezeken vannak a csőkígyók. - hasonló mint egy kazán a víztérben vezetik át a forró égésterméket csövek segítségével.
Villany: - csak egy szál egyenes fűtőbetét van - több fűtőbetét van - spirálisan tekert fűtőbetét van igen nagy részen a tartály 1/3 vagy 1/2 részéig.
Ezeket lehet kombinálni cirkulációs megoldásokkal, amikor nem használják a cirkuláció vissza viszi a meleg vizet a rendszerbe és forgatja. Ezért van pld. hogy rosszul megválasztott gázmelegítő vagy kazán igen sokszor és pillanatokra kapcsolja be az égő fejet. Ezért szokták javasolni, ha egy központi egység van legyen nagy vízkapacitása a tartálynak vagy legyen egy ballaszt tartály.
A geo rendszerekben ezért van egy meleg víz ballaszt tartály.
A fali kis gáz melegítők mind dobosak ezért olyan forró a víz ha lekapcsoljuk majd rövid időn belül újra használjuk és jön egy hideg periódus. De ezt meg lehet szokni. ON OFF hogy én is okoskodjak :)
Én szomorú lennék ha 8 liter folyna csak ki nálam, erre irtam a komfort visszlépést. Nálam gáz tároló van, és figyelve a nyári gázfogyasztást elégedett vagyok vele.
Sok embernek a FÉG korából visszamaradt katasztrófa-konfort élménye van az átfolyós vízmelegítőkről. De ma már más a hatásfok, és más a technika. Fele áron megy a vízátfolyós kazán, és egy 24kW-os cucc még télen is szétégeti a kezedet, ha felcsavarod 60 fokra. És nem csordogál a víz. Én a FÉG K18 kataszatrófát cseréltem egy még csak nem is hűdeintelligens BAXI HT.240-re, a két "élmény" összehasonlíthatatlan.
Nekem a tárolós rendszerrel mindig az volt a bajom, ha mégis több melegvíz kellett, és elfogyott, akkor az pech. Átfolyósnál ilyen nincs, 49Cfokra állítottam be, mivel még vascső van a falban, és azt is fel kell melegíteni. Ezt a hőmérsékletet 12kW-ból állítja elő a kazán télen csutkára kinyitott zuhany mellett. 55Cfokos vizet percenként 8 litert tud gyártani télen, ez 1 vödör víz. Egy 100 literes bojlert 55 fokos vízzel 12-13 perc alatt megtölt. A villanybojlernek ez mennyi időbe is kerülne? 167 perc, azaz közel 3 óra, ha 100%-nak vesszük a hőszigetelés hatásfokát, és feltételezzük, hogy épp akkor van vezérelt áram.... Nézzük az árakat, szintén a hőveszteség nélkül, ami rontaná a villany helyzetét:
a gázmelegítés költsége: 61Ft
A vízmelegítés költsége: 240Ft
Vízmelegítés vezérelt árammal, ha van: 147.5Ft
Még alul is becsültem a különbséget, sokkal nagyobb, mint gondoltam... 147/61=2.4, a tárolás még 10%-ot biztosan rátesz, így 2.65x-ös a költségkülönbség egy vízátfolyós kondenzációs kombikazán és egy villanybojler üzemi költsége között.
Igaz, a gázkazán sokkal drágább, de az ezért a pénzért fűteni is tud, azt is elég olcsón...
Így van, a villanybojler a leggazdaságtalanabb valami. Még a vezérelt áram is 60-80%-kal drágább a gáznál, azonos felhasználási körülmények között.
A leggazdaságosabb, hagyományos közműről élő dolog, ha a konfortérzetet is figyelembe vesszük, a melegen tartott hőcserélőjű, tároló nélküli vízátfolyós gázkazán. Így már a villanybojlerhez képest 100% is lehet a különbség, azaz fele annyiból kijön ugyanaz a mennyiségű és hőmérsékletű víz, és az utónpótlás folyamatos, nem fogy el.
Nos, Számomra a kisebb üzemeltetési költség azt jelenti, hogy jobb a hatásfoka, hiszen ugyanannyi melegvíz kevesebb pénzből. /ettől függetlenül igazad lehet/
A gázbojlerben jóval nagyobb felületű, és alacsonyabb a hőátadó, és ezért a vízkő kevésbé "sül" rá.
Nem kazánról, hanem hőtárolós bojlerről beszéltem.
Nem az a baj, hogy ebenn a témában /is/ tudatlan, és buta vagy, mert azon lehet segíteni. Ennél bonyolultabb a helyzet. Tudatlan, buta, és rosszindulatú vagy.
Egy szóval sem említettem kéményt. Nem én vagyok elfoglalva a 19 éves kazánommal.
Egy kérdésre elmondtam a véleményemet. Villanybojler vs. gázbojler.
Azért a fűtőszál közvetlenül a vizet melegíti, míg a gáznál ez közvetett. Hatásfokilag sokkal jobb a villanyfűtés, más kérdés, hogy jóval drágább, ezért a hatásfok sem tudja kompenzálni. A vízkő lerakódik a hőcserélőn ugyanúgy, karbantartása meg egy gázkazánnak is van, sőt, éves karbantartása is.
Ez is egy butaság a sok közül, ami tőled "elhangzik".
A gázbojlerek a legtöbb hőt a víztéren keresztülvezetett füstcsövön adják át a víznek. Kéményes és a szénmonoxid visszaáramlással abszolút nem kell számolni.
Ha én ezt a bojlert kidobom, és veszek egy vadi újat, akkor is kevesebben van, mint amennyit 19 év alatt ráköltesz egy villanyosra ! Nem beszélve az üzemelési költségekről ! Nem beszélve a konfortérzetről !
Tehát milyen gazdaságtalanságról beszélsz ?
Miért nem olyanhoz szólsz hozzá, amiről legalább van valamiféle ismereted?
Nekem Quadriga gázbojlerem van. Azt a típust már rég nem lehet kapni.
De hidd el, bármilyent veszel, kisebb lesz a költséged mint a villanybojlerrel.
Kevesebbet fogyaszt. /forintosítva/ Nincs benne izzószál, ezért nincs mihez "hozzásülnie" a vízkőnek. Ebből következik, hogy kevésbé is rakódik le. Nagyságrendekkel kisebb a karbantartási költsége. Nem kell bajlódni éjszakai áramokkal. Korfontfokozata messze-messze meghaladja a villanyosét.
Én nem kételkedem benne, sőt bízom benne mivel környezet tudatos vagyok. Az a baj, hogy a magyarokban ez nem nagyon él. Egyébként a háztartási hulladékot is szelektíven gyűjtöm.
Relatív a kérdés. Láttam én már 10 éves olasz bojlert kitűnően működni, de láttam már beteg Viessmann vagy Buderus típust is. Azt tudni kell, minél drágább és minőségibb típus annál drágább hozzá minden alkatrész, vezérlő panel stb. Sokaknak inkább ( ha megteheti ) státusz szimbólum, hogy milyen kazánja van. Vehetsz olcsót 100 körül, de vehetsz minőségit 500-ért is. Olyan, mint az autó: van aki esküszik a Suzukira, van aki a BMW-re.
szerintem nem jellemzo hogy letezne. ha gazod van, akkor nyilvan azzal is futesz. akkor meg nyilvan van gazkazanod.
akkor meg ugynevezett indirekt futesu boylert hasznalsz, ami egy tartaly benne egy csokigyoval. kell meg hozza egy termosztat a tartalyba, meg egy valtoszelep. ha a tartaly hideg, akkor a kazant elinditja, de a futesvizet a radiatorok helyett a csokigyoba tolja.
Ma amikor mentem vásárolni vissza vittem a boltba vagy 100 különböző kiégett fénycsövet és fémhalogén izzót. Akkor jutott eszembe, hogy vajon az itteniek közül kinek, mi a véleménye erről a begyűjtésről és mennyire veszi igénybe. Én teljes mértékben élek vele, mióta lehetőség van az ilyen cuccok leadására még nem dobtam ki a szemétbe egyet sem. Abban pedig csak bízom, hogy a feldolgozása valóban úgy történik, mint ahogy azt hirdetik.
Hogy pontosak legyünk, az általad feltett képen lévő bekötőkapcsok felett látható rugós feszítőt kell benyomni tejesen ütközésig és ahogy előttem is írták közben a vezetéket forgatni kell jobbra-balra és akkor kijön. Ezek a szerelvények nem egyszer használatosak, újra beköthetőek.
Nakünk a villanybojler elég jól bírta, most a gázzal nem vagyok elégedett, a "nem kellett karbantartani" meg elég érdekes, júzereimhez legalább évente, de inkább tavasz/ősz környkén sorban jönnek átnézni, takarítani, ki tudja mit nem csinálni. A régi FÉG-ek meg bőven hullanak, gondolom ízlés kérdése mekkora, mikori.
A régieknél volt ilyen gond, főleg ha már az áramláskapcsoló nem volt a helyzet magaslatán. Viszont ma már hőmérsékletre kapcsol, azaz ha a beállított hőmérséklet alá megy a hőfok, akkor a szükséges mértékben (modulálva) fűti a hőcserélőt.
Nem átfolyóst szeretnék hanem tárolóst, a szülői háznál már nagyon bevált (habár használtam Vaillant átfolyóst is, és maximálisan megfelelt, nem volt meg a hideg-tűzforró jelenség mint a régi szaroknál). Nekem a boiler egyelőre nyűg és rengeteg helyet elvesz.
Az átfolyós rendszert egy életre megutáltam, mert egy nyaralásnál ilyen volt a fürdőben keverőcsappal kombinálva és vagy lefagytam vagy leforráztam magam. Mikor hideg volt a víz fordítottam a csapot a láng rögtön ezerrel égett a vízmelegítőben és rögtön forró lett, elkezdtem hozzákeverni a hideget és zárta is a meleget közben. Ha a kazán fűti a tárolót sokkal hamarabb felmelegszik, mint a villanybojler ezért ritkán fogy ki a melegvíz.
Az új kombik majdnem ugyanazt tudják átfolyósban, mint a tárolósok, csak nem fogy ki a víz belőlük. Egyáltalán nem nagy visszalépés az. Nem azt mondom, hogy jobb a kombi, de nem is rossz.
Van olyan kombi kazán amiben van egy 100 literes tároló is beépítve.Én is csak múltkor láttam mikor mentem szerelvényezni.Néztem is milyen nagy,széles,alig tudtam feltenni a dug.alj-at mellé:)
Ilyen igényhez elég a 32 A egy fázison, ha szeretnél vezéreltet oda is egy fázis, egy bojlerhez az is elég (főleg ha nem is lesz). A kombikazán helyett én inkább kazán + külső tárolót raknék, mert a meleg víz akkor nem csak csordogál, és van is belőle tartalék
A kritikus gepeknel a hutore, fagyasztoladara es a kazanra gondoltam. A szamitogep egy laptop, ugyhogy szunetmentes-re nincs gond.
Ugy erzem a mostani eletvitel es foglalkozas mellett felesleges a 3F, annyi hozadeka nincs mint amennyibe kerulne igy erosen hajlok az 1F fele, de meghagyva a lehetoseget a kesobbi egyszeru bovitesnek.
Peter atyuska jol emlekszel, 3F+3F vezerelt volt a pontos javaslat, de az mar most biztos hogy az 1 szem boiler feladatat atveszi a kombi kazan, igy azt a kort nem bolygattam volna, csak meghagytam volna vesztartaleknak (kiegeszito futes talan). Ez most annyiban valtozik, hogy ezen az agon is felkeszulok a jovore.
Nem gond az egy helyrajzi szám két mérő, mivel ezek már meglévő mérők és csak átépítés lesz. Ha minden jól menne és Szeged is beleegyezne maradna a jelenlegi elosztószekrény és nem is raknánk újakat.
Az vinné és nem is lenne gond vele. Csak jelenleg 16-os a bemenő csati és az épületben megy össze-vissza. Ha nem tudnánk véletlen behúzni, mert beragad a vezeték, vagy egy rossz ív ami nem hozzáférhető helyen van akkor szívás az egész. Ráadásul nem lehet ideiglenes villanyt adni sehonnan, mert az épület nagyobb az oszlopnál jóval, körbe minden aszfaltos és közterület (a ház homlozata a telekhatáron van). Plussz a két mérő is valahol össze van kötve, de fogalmunk sincs, hogy hol mennek a méretlenek az épületen belül.
Tehát ha véletlenül nem jön össze a csati csere akkor 50 napig, amíg minden engedély és dokumentáció összeáll nem lesz villanya az ügyfélnek. Ő úgy döntött marad a földkábel és nem reckíroz.
Azért kell ekkora teljesítmény, mert a szaunától a gőz és infrakabinig a medence fűtésen át a szárító, mosógépig minden féle elektromos berendezés van ami komoly energia felvétellel jár.
Szia! egy motornak miért kell 3f.ról mennie? lehetne 1f is. ebből 1.5MW- st is láttam. A telefon technikában a 3f töltő zaja nagy problémákat okoz /napokig keresik a megfelelő sorrendet --mire jó lessz / egy fázisnál ez is egyszerú v. IGY vagy amúgy --és kész is.
Most néztem, egy helyrajzi számon egy családi háznak (ikerház fele) 5 mérője volt, ebből 2 db 3 fázisú. :-) Az egyik egyfázisú épp nem volt hajlandó forogni egy ideje. Mondtam a tulajnak, semmi gond, fűtsön villannyal arról az áramkörről, de nézze meg időnként, nem indul-e el a fogyasztásmérő. :-)
Ezt nem értem a 4x25-ös NFAX csatli simán vinné:) a 3x50 -t is .Elmű területen 3db 3F mérőhelyt csináltam mind a 3 3x20A volt .Amúgy asszem 70A-ig terhelhető.Persze hossz meg ilyesmi.........stb
Az ügyfének most kértünk teljesítmény növelést. 1x32 2x40 és C-ben mind.
Jelenleg 3x25A-je volt, de mindig lenyomta a kismegszakítót és ezmiatt vitatkozott az asszonnyal. Azt mondta, hogy elege olyat rakjunk annyit ami biztos elég. :)
Hozzátenném, hogy ikerház légvezetékes csatival. Mivel ezt már nem bírja a tyúkbél át kell építeni földkébelesre és a felfűzés miatt két mérőhelyet kell kialakítani. Ja és övé minkét része az ikerháznak. Drága mulatság vitakozni az asszonnyak :D
Átlag házhoz elég a 40 A is, ha a tűzhely kerámialapos akkor is. Mondjuk 3x16 A hfh-ja a duplája az 1x40 A-nek (de 8 A-rel több is). Ha lesznek extra fogyasztók akkor inkább a 3 fázis.
reakció nincs ,csak holnap péntek ugyi:))) no már most : gondolom kedves koléga lezártja a várost ,mert az új autót csak rendőri felvezetés el viszi körbe /hisz istenek ez jár/ ergo dugó lesz:)))))
Ma már csak 40 A-ig lehet 1 fázist igényelni ( legalább is e.on területen ), felette 3 fázis kell. Sőt a 3 x 40 A felett pedig digitális direkt mérő, a 3 x 80 A felett pedig áramváltós mérőhely.
Nekem 1 x C40A-em van. Még a büdös életben nem ment le, pedig mindenem elektromos. 3 fázisú gépem nincs, akkor meg minek is a 3 fázis? Csak 8 Amper után kell a hálózatfejlesztést megfizetni. Jelentősen kevesebb, mint a 3 x 20A esetén fizetendő. Mert hogy őszinték legyünk, a 3 x 16A esetén rendesen oda kell figyelni a terhelés elosztására. Arról nem beszélve, hogy az egy fázisú Hensel is olcsóbb, mint a 3 fázisú.
Igényeltünk már 1 fázison családi házba 50 A is, mert a tulaj felújítás és homlokzatszigetelés után újította fel a konyhát+ vett egy hatalmas masszázskádat.
Ha át kell szerelni mindenképp érdemes 3 f mérőszekrényt berakni, mert később nem kell átalakítani.
Ha jól emlékszem (nem olvastam vissza) azt mondtuk, hogy 3F ha nagyon nagy az összes igény 42A felett lenne egy fázisra de a szekrény legyen mindenképp 3F-sú, sőt ha jól emlékszem 3F nappali és 3F vezérelt helyes. árban irtózatos nagy különbség nincs de később semmihez sem kell nyúlni.
Autószervizek sem kivételek, kötelező szervizeknél a normatáblázat az bőven munkaóra feletti költség, plusz anyagon is szakítanak 60-300%-ot. Ez az, amit én nem tehetek meg. Lehet át kellene magam képezni, de márkaszervizben sem a szerelő jómunkás kapja a nagy lóvét, ez a nagy baj.
Helló! szerintem 3Fázisú fogyasztásmérő szekrénybe gondolkozz. A fogyasztásmérő ettől még lehet egyfázisú.A 32A sokat bír ,de természetesen 3 fázisra kell kiépíteni a fővezetéket,a lakáselosztót.Mert ha nem elég akkor áttérhetsz 3F-ra.Ha sok minden lesz én a 3x20-at alapból javasolnám,de te tudod,maradjon először a 32A 1F. lehet hogy elég lesz ez majd kiderül.A 3 fázist egyenletesen kéne terhelni,nem úgy ahogy gondolod.A kritikus helyeken gondolom a számítógépet érted,ezt egy szünetmentes táppal meg oldhatod.Persze a csatlakozó vezetékre kérdezz rá,mert ha 1F órát kérsz valahol csak 2 eres csatlit kapsz:) Ha mégis kéne utána a 3F akkor már a vezeték is fizetős lesz:)
Ha már munkadíjak voltak, sajna beesett az itteni nagyot keresős borravalósok ellentéte. Irodában voltam, már előre mondják, hogy a szomszéd szobában másik cégnek is meg kellene oldani dolgot, mert itt 3 műszak, sajét gépek, de közös bill/egér, aztán kellene oda is ilyen átkapcsolós rendszer.
Gépeknek ránézésre semmi gazdájuk nincs, frissítetlen, zéró karbantartás. Ember elmondja, hogy mit szeretne, az átkapcsoló mellett egy 3. monitorra megosztás, amivel a szemben ülő kolléga melóját is tudja nézni. Elsőre kérdezi miért nincs nálam egyből ilyan doboz, aztán elmeséltem, ebből tavaly vagy 2-őt adtam el, van kb. 17 különböző típus/megoldás, árak is folyamatosan változnak, gazdaságtalan a csomagtartóban cipelni. Megegyeztünk jövő keddben (ami ugye már a 2. kiszállás lenne), aztán mikor mondom, hogy az anyag 10+ párezer pénz, akkor már szívta a fogát, hogy "erről akkor még beszéljünk". Valamint most az az opció, hogy kipróbálják, valóban jó-e, aztán vagy kifizetik, vagy visszaadják. Ezzel mi a fenét lehet kezdeni? Nekem szinte csupa ilyen ügyfelem van.
A kipróbálós viszont párszor működött, komplett iroda nem bízott az előző emberben, én felajánlottam a dupla vagy semmit, hogy itt az előzetes kalkolás, rendbeteszünk mindent, befogok szervert, satöbbit, ha nem tetszik, akkor nem kell fizetni, levonulunk. Itt lassan 10 éve melózunk. Másik helyen is már előző 4 ember ajánlott nyomtatót, egyik sem lett jó az adaott feladatra. Én ajánlatom meg majdnem 3x annyiba került, aztán it is azt mondtam, itt hagyok egyet, próbálják ki, 1 hónap múlva elviszem, vagy kifizetik. Pár nap múlva hívtak, hogy pont erre gondoltak, szeretnének fizetni. De nem is mindig ajánlom fel, nem 2ezer forintos melónál, meg a satöbbi.
Itt ilyen 10ezer pénzes cuccnál ha anyagra szívja a fogát, akkor nem tudom mit lehet tenni a munkadíjjal. Vagy mondok előre jó nagy számot, aztán hátha már akkor nem kéri :-) Gyanítom ebből a szituból jól nem jöhetek ki, no meg ilyenkor kezdpődik az "úgyis útbaesik, meg folyton itt jár a szomszédban". Aztán ha következő héten nem járok arra, akkor hetente majd jól felhívnak, hogy "na, mikor esünk útba?"
Ha csak a villanytűzhelynek kellene égetően a 3 fázis és még nem vetted meg a tűzhelyet, akkor szerintem neked nem feltétlenül kellene a 3 fázist bevezettetni. Az elosztás lényege hogy lehetőleg egyenletesen terheld a 3 fázist.
Novemberben már érdeklődtem itt, de most jött el a pillanat hogy bele is vágjak egy óraszekrény cserébe, hálózatbővítésbe és földelőszonda beiktatására. Akkor azt javasoltátok, hogy ha már hálózatbővítés akkor kérjek 3 fázist. A problémám a piszkos anyagiak, ugyanis 32A-ig bővítenek kvázi díjmentesen, e fölött már kemény pénzek vándolronak ki a zsebemből.
Most 1 fázison 20A-t kapok, a ház 2 szintes, plussz van egy pince. A tervem az volt, hogy szintenként 1 fázisra bontatom a rendszert, és a kritikus berendezések (hűtő, kazán ) lenne a harmadik fázison, valamint a 2. szint körére (lévén itt a haszárító a legnagyobb teljesítményigényű berendezés) ráköttetném még a jövőbeni kerti kandellábereket+elekrtomos garázskaput. A bővítési árak viszont újragondolásra késztetnek, és ebben szeretnék tanácsot kérni.
Most ott tartok hogy 3x16A-t kérek (+64000 Ft), de kérdéses hogy van-e értelme az alábbi bekötésnek:
- szintenként 1-1 fázis, - kandelláberek+elektromos garázskapu+pincekör a 3. fázis. - Elektromos főzőlapra mindhárom fázis
és ami nagy nagy kérdés, aminek csak akkor van értelme ha jók az emlékeim arról, hogy áramszünetnél általában 1-1 fázis esik ki,a 3 egyszerre csak ritkán.
- van olyan szerkezet, amibe bele megy a 3 fázis, és ha nincs kimaradás, akkor egy dedikált fázis jön ki belőle, de ha ez kiesik, akkor választ a másik kettő közül? Mert terveim szerint ilyennel oldanám meg a kritikus berendezések üzemeltetését.
Alkusz céget legalább kettőt megkeresel, hogy a következőkre kérjenek be ajánlatot: - villanyszerelési tevékenység - x éves várható bevétel - x % önrész vállalás vagy X összeg - mire szóljon (károkozás más berendezésben, szerkezetben) - mik az adataid (név, cím, adószám, nyilvántatási szám) - egyéb kivánalmak - fizetés módja, ütemezése (érdemes több ütemezést megadni mert féléves és éves díj megfizetések 5-10% kedvezményt adnak, elektronikus beszedési megbízás is levesz 1-5%) - mikortól kötnéd - küldjék meg a szerződés szövegét és abban szereplő szabályzatokat a biztosító
Nekem 2m évesre éves díj + leemelik 10% önrész, + szerszámok 1m értékben 90e-130e ig jöttek az ajánlatok a 90e maximalizálta a kifizetések számát éves szinten, a 130 már nem.
Ez így igaz ,szó szerint.Ezért is erőlködök ,hogy meglegyen a papír.Az elmúlt évek alatt nagyon sok melót lepasszoltam riasztó ügyben. Visszatérve a biztosításra..Én is gondoltam már rá,hogy biztosítani kéne a cégemet.Van valakinek tapasztalat e területen?Melyik biztosító-k foglalkoznak ilyesmivel?Hova érdemes inkább menni?ilyesmi...
Vezetékezhetsz, de hivatalosan programozni, élesíteni csak a következők esetén: - megfelelő szakképesítés - kamarai tagság - bejelentés a szakhatóságoknál (rendőrség) - megfelelő felelősség biztosítás + nem árt ha a biztosítóknál is listán vagy egyes tételek egyszeriek mások évesek, havisak
Ha a törvényt és egyéb rendelteket vesszük alapul a villanyszerelés is akkor végezhető ha - be van jegyezve az építőipari nyilvántartási rendszerbe - van felelősség biztosítása - van felelős műszaki vezetője vagy szerződés + nem árt valamelyik szakmai kamarának vagy szerveződésnek tagjának lenni (jogi és egyéb segítségek miatt, plusz most megélénkült a szakmai párbeszédek is)
Ennél sokkal olcsóbb szerintem nem lesz: dk kódzár
kell még egy táp, meg egy akksi, hogy áramszünet esetén is nyitható legyen az ajtó (vagy zárva maradjon), tűzoltó kérhet olyat, hogy tűzjelzés hatására nyisson automatikusan, ha menekülési útvonalon van
Sajnos a leesett 30 cm hó miatt itt ülök és olvasok, mert nincs kedvem a külső melóhoz. Szóval látom beérett a munka gyümölcse. Alig várjuk már az új jár-gánnyal készült beülős, melléállós de mindenképpen kiterített szerszámok melletti mellkas feszítős kékruhás, sport cipős új képeket! A rendszámban inkább a PROFI-1 lenne a legtutibb. Esetleg a SZAKI-1, netán az ISTEN-1, esetleg a KURO-01 vagy a DUGO-01. Na adj isten a DRÁGA-1.
Én szereltem már de régen egy nyomda ajtajára. Azt hiszem a legolcsóbb kacatot vette meg anno a bátyám és nem volt vele gond.Annál primitívebb szerkezet talán csak a nyomógomb:)
Reméljük bejön a választás.Tudom,hogy off de azért beírhatnád időnként a véleményed róla! Elküldöd privibe miket kellett kicserélni mostanában?Mondjuk az utolsó 20e alatt.
Ha már riasztózunk, akkor közületek nem szerel valaki ilyen egyszerű mágneszáras ajtónyitós kütyüt? Nem kell proxy kártya, meg semmi extra, valami kis PIN kódos genya bőven jó, aztán bízunk benne nem kell majd később logot olvasnom :-)
Én is idén tervezem lecserélni de nem tudom mire.Maximálisan elégedett vagyok vele mert megbízható.Sosem hagyott ott sehol,pedig nagyon sokat mentem vele országosan.Ami viszont nem szimpi az a fogyasztás és az,hogy harmat gyenge a motorja.De ezt nem kel bemutatni Neked... Én is gondolkodtam már tavaly is a jumpy,expert,scudo vonalon.Egyébként a scudot szidták a legkevesebben a népítéleten.Azt hiszem akármire is cserélek olyan megbízható autóm sosem lesz mint a vanette.210e km van benne de a motoron a szíjakon kívül csak a vízpumpa lett cserélve.Kuplung is 200e-nél.Egyszer mindent le kell cserélni úgyhogy én is le fogom ,de azt hiszem Vito lesz belőle...Van 2 haverom és dicsérik rendesen.Évek óta használják.
Igazad van,mindenki előtt ott a lehetőség :) vizsgázzon le,fizessen és kész! Normális villanyszerelő nem fog bele szerintem ha nincs képesítése,és nincs teljesen képben.Minden egyszerű:) Csak önbizalom,és feltöltős telefonkártya kérdése:)
De,de pontosan. Tanfolyam, vizsga, rendőrségi engedély (5 évente, pénzért megújítva), kötelező kamarai tagság (évente fizetős), kötelező felelősségbiztosítás (nem gépjármű). Nem kevés pénzben van és akkor a megrendelő azt mondja, hogy a villanyász fele annyiért vállalja mi pofátlanok vagyunk. Bár kíváncsi lennék egyszer egy káresemény után a felelősség megállapítására is vagy mikor nem fizet a biztosító mert ugye kivitelezői nyilatkozatra rá kell írni az engedélyszámokat is. Jó hasonlattal olyan, mintha én elmennék mérőhelyet építeni, úgyis le van írva hogy kell megcsinálni.
Ha valakit megbántottam elnézést kérek, de ez szerintem ugyanolyan kókányolás mint ami ellen néhányan itt erősen tiltakoznak.
Olvasva a riasztós hsz-ket: elvileg riasztót bárki szerelhet? Mármint én mint erősáramú szakember? Nem úgy volt régen hogy a vagyonvédelmi kamarai tagság kell ahhoz hogy szerelhessek ilyet a vállalkozásom tevékenységi körében?
http://www.vatera.hu/bosch_riaszto_rendszer_163766043.html Te kompletten bosch-ból szoktad összerakni a rendszert? Itt ha jól látom rokonet infrával és satel hangfényjelzővel árulja a fickó használtan. Milyenek az érzékelői?Megbízhatóak?
ránézek az árakra.Kíváncsi vagyok mennyire nyerő... A satel egyébként egy izraeli születésű Lengyelországban élő emberé.Azt hiszem kizárólag lengyelországi gyártású cucc. A bosch gondolom csájná...
Bosch tetszik, a telközpontjuk meg drága és szopó :-) Változó ez is, utoplsó riasztósom Bentelt mondogatott, az rendben volt, nekem tetszett. Summitot meg mindenki utálja, én meg nem tudom, júzerként elég jól el voltam vele.
Nem hiszem,hogy rossz körökben jársz.Általában az emberek azt szerelik amivel az elején kezdtek.Kevesen vásárolnak be minden fajtához mindent.Én csak hallomásból tudom,hogy a dsc jókor volt jó helyen(rendszerváltás után nagyon befutott)és ezért sokan ezt ismerik,kérik.Szerintem sincs a nagy nevek közt eget verő különbség.Megbízhatónak mindegyik megbízható szerintem.A paradoxot oktatják nekünk másodsorban,igaz még csak a falon láttam bemutató táblán:) Azt tapasztaltam,hogy a távközlés technikai cégeknél gyakori ház őrző a paradox.
A bosch jó név.Igaz,hogy a biztonságtechnikában nem annyira elterjedt(talán)de az embereknek tetszik a jól csengő,befutott név.
Nagy ám ez az ország! Reggel mondták a sláger utódban, hogy verőfényes napsütés van. Na, nálunk akkor már javában havazott, ahogy azóta folyamatosan. Nyáron pedig érlelem a fügét.
Ez okos dolog.Nem is tudtam,hogy úgy is el lehet érni a memória pontokat(igaz még csak most tanulom)Én eddig csak satelt programoztam és azt is csak gépről max 16zónáig(satel 10) A satellel teljesen elégedett vagyok.Van hozzá minden és árban is megfelelő. A tanfolyamon van két dsc-s kolléga is.Azt mondták,hogy jobban tetszik nekik a satel mint amit eddig szereltek,persze ettől még nem biztos,hogy váltanak... Azt hiszem én leragadok egyenlőre a satelnél.Van egy dsc központom, 2 pirrel, 1 kezelővel, és egy nyitással.Ezt még a lakásvételnél "örököltem meg az előző tulajtól.Lehet ,hogy elkezdek egy kicsit gyakorolni.Igaz most így hirtelen azt sem tudom,van e kommunikátora ill,hogy jó e a sateles letöltő kábel hozzá.A srácok azt mondták a dsc-hez is ilyen kábel kell,de erre azért nem vennék mérget:)))
Le a kalappal ha egy 16zónás rendszert kezelőről felprogramozol 10perc alatt:) Én most járok riasztós tanfolyamra.Ott a satelt erőltetik szerencsémre mert eddig is azt szereltük.Amúgy tényleg nem sokat ér az oktatás mert kevés az idő.Sok újat hallok de ,hogy valaki a 0-ról megtanulja ezt a szakmát a vizsgáig az kizárt.
Én meg júzerként sem szerettem az ilyet, laptopon egyből átlátható, de DSCből is a kijelző nélküli az a tipikusan 0.1 júzernek kell, aki nem akar semmit tudni, mikor élesedett, mikor jött be az első ember az irodába, mikor voltak riasztások, melyik zóna, vagy éppen hány PIN kód van használatban, van-e esetleg duplikált, meg a valamik.
Rémísztősök szeretik előadni a programozós részét, mert az de bonyolult, közben abszolút nem nagy okosság.
Ha megvan rá a szakvizsgája,+ tud is programozni miért ne? Persze ha csak barkácsol,az gáz!:) Én csak kihúzom a vezetéket,és riasztós beüzemel.Persze van olyan olcsóbb rendszer amit kézikönyvből telepítesz,de azt inkább kihagyom:)
A redőny motorok nagy részének 3 kivezetése van két fázis és egy nulla. A kapcsolót a forgás iránynak megfelelően kötik rá. De van olyan motor is aminek több 4 kivezetése van vagy 5 itt a 2-2 tekercsnek a kivezetése van az 5-nél a földet is kivitték. De vannak olyanok is amik kondit igényelnek ami nincs bele integrálva a motorba. Elvileg minden motorhoz adnak egy kapcsolási rajzot, ha nincs az gond.
Vannak benne elavult kifejezések. Már nem csak 45°-os ledes lámpák vannak, hanem ugyanakkora térszöggel rendelkezők, mint a normál izzó búrája.A Philips fejlesztése, mindenhol egyenletes a fényereje is! Kompakt fénycsövet nem érdemes venni lassan, mert pár év múlva (talán 2018-tól) megszűntetik a gyártását is.
bürokratikus okok miatt 4 hónapra kötünk egy szerződés.Ezt most nem részletezem... Ez idő alatt akár elvégezhetünk 8 hónap melót is ha ügyesek vagyunk.Persze benne van a szopó faktor is.Akkor lehetnek problémák.A cégben maximálisan megbízok.5 éve folyamatosan dolgozunk együtt.előtte is ismertem őket...Ettől függetlenül dokumentálok majd mint az állat, mert azt muszáj. Köszi a tanácsokat.Megfogadom.
Hátizé, ha munkaórában nézted a 4 hónapot, akkor számold bele a szopószorzót, mikor 2 óra meló után jön valaki megmondóembner, aztán mindenkit elzavarnak. Majd a csöves összebassza a melódat. Ha nem voltál még így, amit tudsz fotózz, bármit dokumentálj, kilépés, belépést, elvégzet melót. Vetess át mindent, legyen tanú akármire, satöbbi. A 4 hónap akár 2 év is lehet, részletekben kérd a pénzt, elvégzett melóval arányosan, heti/havi bontásban.
Más hirtelen nem jut eszembe, de majd kiegészítik.
Eddig még sosem kellett így elszámolni de most ők is így adták az ajánlatot és így egyszerűbbnek tűnik.Amúgy meg az ember mindig fél egy kicsit az olyan dolgoktól amit nem ismer.Végül is a terc kft könyve meg van nekem is .az alapján nem rossz a 2150-ftos óradíj szerintem.Ez egy nagyon nagy munka.4 főnek 4 hónapig kitart.nem 1-2 dugalj:)
befer az. a villanyszerelo tarsadalom igenyeinek megfeleloen asszem 1 deci es 2 liter kozott mindenfele meret van. az 1decis nagyon kicsi, meg a Te szadba is beleferne.
1-2 dugalj felkszerelésénél nem szokás normával számolni, de nagyban kb. ilyennel néznek át mindent. Szerintem vikinget szerettél volna írni, azt használják mindenfelé, óradíjat kialkudjátok, majd ennek arányában kiderül, mennyit dolgoztatok. Az még a hulladékot/takarítást is beleszámolja, meg minden, ami járulékos meló.
Sziasztok. Tudna nekem segíteni valaki abban,hogy a KING normatáblázat szerint mi az az elfogadható munkadíj ami még nem pofátlanság de azért megéri? Alvállalkozásban kellene vállalnom egy nagy munkát és ez alapján tudok elszámolni... Eddig én ilyesmit nem használtam.
Sziasztok! Szeretnék egy olyat kérdezni,hogy foglalkoztatok e már a KING nevű norma gyűjteménnyel.Sajnos nekem eddig nekem nem kellett de most van egy olyan munkám ahol ez alapján számolok el.Mi számít elfogadható(nem túl drága de azért meg éri)óradíjnak.Elvileg 2100ftnál pl egy dug alj bekötés asszem 830ft-ra jön ki.Ez nagyából alvállalkozóként nem rossz szerintem. Szerintetek mi lenne elfogadható?Érdemes ezzel foglalkozni hosszú távon?
Én is, de a múltkor a frissen elmosogatott stampó úgy odafagyott hogy azóta is ott vigyorog a jégkocka tartó mellett. Ezért nem vagyok hajlandó leengedni a hűtőt! :D
Egy kis szakmai: Az elektromos redőnyt hogyan mozgatják? Ma láttam prodaxék redőnykapcsolóját ami egy nyomógomb pár volt, de 250V/10A tudott. de mindkét oldalán a fázist kapcsolta és volt benne egy keresztretesz mechanika.
Visszatérve a születésnapra, szóval ez egy örökös kérdés, hogy akkor hány éves is vagyok. Mert aznap, amikor a szülinapom van, akkor BEtöltöm mondjuk a 30 évet, de már benne is vagyok a 31-ben. Tehát 30 egész és valahány napos vagyok, amire már 31-et is mondhatunk. Kb. olyan ez mint az évszázad számolása. Egy évszázad 100 évig tart.:)
Az már alakulhat, csak én elég jól vicsorgok, mióta a Zwack ellopta a Fütyölős nevet, aztán saját lófasz "márkává" alakította. Még van egy liter jófajta nagymamalegvárja típusú barackom odahaza, utána nem tudom mihez kezdek.
Unikumnál alap hogy deres legyen az üvege mikor kivesszük a mélyhűtőből. Amúgy ha nem húzóra isszátok, hanem előbb megforgatjátok a szájüregben mielőtt lenyelnétek, akkor sokkal édesebb lessz az ízhatása
Ha túl keserű, akkor nem azt kell inni. Vagy nextet pld. ananászlébe érdemes önteni, az is olyan csajos cucc :-) Vagy próbáltál már Unikumot -10 fok vagy alatti hőmérsékleten?
Fütyülősért meg jár két nyakleves, hogy érezd hol a helyed. Feltéve, ha a mézes baszra gondolsz. Bor az rendben van, az tegyük fel természetes cuccokból van.
el lehet, el lehet, de konyorgom ne igyon mar senki unikum nextet. az egy cukrozott szar tinilanyoknak. de meg annak is egy ilyen utanzat, hogy azt hihessek unikumot isznak. tessek meginni a rendes unikumot, ha meg nem izlik akkor lehet inni hubertust meg jaegert meg hasonlokat. vagy akkor mar inkabb tenyleg a pina.
Nyáron az egész napos meló után be szoktunk ugrani a helyi személyiség romboló állomásra egy sörre. Ott általában mindig megtalál valaki a szakmai kérdéseivel. Na ekkor szokta mondani az egyik emberem, hogy mivel egész nap melóztunk, most itt beszéljünk inkább a pináról. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy azért néha itt is el lehet kanyarodni.
Akkor ott is kellene aludnom, mert 200km-t nem autózok " szalonna sütés " után. De félnék az ott alvástól, mert a 3. üveg után még azt hinné, hogy egy megrendelője vagyok és rám fordulna.
36-os vagy nagyobb táblába kényelmesen el lehet férni úgy,hogy Hensel 25mm kalapsínre pattintható(sajnos pontos neve nem jut eszembe) sorkapocsba kötöd be a 16-os AL onnan meg 10Mkh a táblába. Teljesen kényelmes így már. Természetesen Viko 24 tábla kicsi lesz hozzá :)
1, azért nem teszek vesszőt, hogy egy kicsit gondolkodnod kelljen a fárasztó napod után 2, köszönd már meg illedelmesen a jó kívánságokat 3, étteremben ne egyél Unicum Next nélkül ( mely női ital ) 4, egészségedre - én most az eredetit fogom benyakalni
Te ne fogjál hozzá:)Milyen 5 vezetékes? 4 vezetékes megy a házhoz onnan lesz 5 ennyi,amiről beszélsz mondjuk egy 70110-es Hensel elosztó az óra alatt ott van külön szonda is azt nem húznám ki :) az van bekötve a mérő tetején lévő 70100-as ba.Ha illyet kérnek így csinálom.Azt tudod ha lehet ,a mérő előtt kell szétválasztani :) Na megyek javítani,késöbb:)
Azért a 30 m 5x10 mt bebirkózni nem egyszerű feladat+ nem földbe való szerlésre találták ki,még ha csőben van akkor sem. Akkor már miért nem mkh? láttam olyan villanyszerelőt aki azt tette symalenbe és kész:) ennyi.Mindegy ez az én hülyeségem,hogy földkábelt teszek a földbe:) Mi a baj a szét választással, egy utcában 50x választják szét:)A lényeg hogy ne csinálj hurkot,csak hurkát!:)
kerül amibe kerül nem számít ! tuti na ja csak kíváncsi vagyok az ötvezetékes rendszert hogy veszed vissza négyre? és menyi a különbség az MT és az MKH közt.
Attól miért nem lehetne külön áramkör a mostani elosztóból? A kapunak onnan visszük mindig,paliság lenne bentről:) ugye ott külön van a két sin a PE+N megcsinálom ott mintha egy külön fogyasztási hely lenne kap egy külön ÁVK-oszt'jó napot!
Azért az elosztótáblába nem birkóznám be a merev 16-os alut.Mert kéne ugye fővezetéki elosztókapocs is,ÁVK .....stb.Jó nagy tábla kéne a hely miatt.Mert én még nem szereltem olyan táblát ahová a 16-os csak úgy beférne.Merlint veszek mert abba jó a 10-es,a gagyibba még az sem fér bele.:)
Szia ! Ahogy az elöző kolléga mondja 4(eres)x16(méret) Al(aluminium) földkábel tökéletes. De nem szükséges külön védőföld. PEN hálózat haladjon végig az elosztótábláig, majd ott kell szétválasztani +ÁVK (Fi-relét) bekötni. Így kapsz majd külön PE és külön N vezetőt. (TN-S rendszer) (MSZ 2364-300:1995 szabványnál találsz leírást róla).Csak akkor kell külön védőföld, ha lesz villámvédelmed is. (6000Ft) sporolhatsz meg, ha csak késöbb csináltasz villámvédelmet. Akkor viszont már össze kell kötnöd az összes föld pontot.
Egy fogadó doboz az nem rossz dolog. De+ költség. 4x10 Mt/Mkh drágább. Késöbb viszont jobban felújíthatóbb ha szükséges 50év múlva :).
Próbálok 1 képletet, és ehhez kérnék segitséget. szerintetek egy családi házban 24 órában milyen arányokban oszlik meg az energiafelvétel. pl. 10óra 2Amper 5óra 5amper 5 óra 10amper 4 óra 15 amper. A most felvetett betápot nagyságát is nagyban érinti ez!
Én földkábellel vinném el a házig 4x16 alu- val minimum Ott kéne leverni a szondát,és ott kéne a PEN vezetőt,szétválasztani ott kéne egy EPH csomópontot csinálni.Elméletileg szét van most választva az óránál,tehát úgy kéne elvinni a házig hogy PEN vezető legyen.A 2.5 5 eres vezeték alapból gagyi, kevés! Ha valaki symalenbe teszi akkor is min 10-es kell de ekkora távon nem javasolnám,+ drágább is mint a földkábel:) Persze a ház falán csinálsz egy fogadót,onnan már 5 vezetékessel mész be.
Szeretnék segítséget kérni, hogy a póznától amin rajta van a villanyóra, ÉV relé, C 3x20A kismegszakítók, itt van a földelés szeretném föld alatt elvinni az áramot a majd épülő 30méterre levő házig.
Milyen vezetéket javasolt venni? 5 eres 2,5mm2 PVC kettősszigetelt? Szükséges Pl védőcsőbe rakni (pl symalen). A földelést a háznál javasolt ismét megcsinálni? Akkor elég a 4 eres kábel is?
Ma egy érdekes villanyszerelő bakancsot tettek elém az egyik üzletben: 500V-ig garantált de csak teljesen száraz időben és fém volt a cipőfűzőtartója. Mezőtúron gyártják és a védelmi képessége: OB WR P IS
Nagyobb munkáknál ki hogy köti a szerződést? Van erre esetleg bevett formanyomtatvány, amelyben legalább nagy vonalakban megfogalmazták a feltételeket mindkét fél számára, vagy inkább esetenként szoktátok megírni?
Bár félig off, de ha már SAPzni kezdtünk, kollégának bedőlt egy ilyen ajánlat. Gondolom nem 3 napig számolta a 10 mérnök:
"A következõ lenne a helyzet. Van egy Sap rendszerünk, ami 3 adatbázisos. (sima számla kezelés). Virtuális nszervereken fut hostingban.
Most érett meg az idõ az alkalmazás helyszini használatára, ezért az egészet mozgatni kellene. Vmware cluster adott, Iscsi san cluster adott, csak a szerverek mozgatása van hátra.
Egyáltalán nem ismerem a SAP környezetet, ezért kérdezek:
- ennek a 3 adatbázisnak (amit ne felejtsünk el hogy virtuális) a mozgatására adtak 11 napnyi munkáról árajánlatot (kb 12e Euro).
Egy SAP hozzáértõtõl kérdezném: lehetséges ez? Szerintem sima lehúzás. Saponwin, tehát 2003 Server és MSSQL2005.
Az én olvasatomban egy migrálás a következõ: Virtuális gép megállít > kiment (backup/snapshot/fizikai export)>> másik helyen betölt, változtatásokat elvégez >> elindít, bekonfigol, müxik.
Valamit rosszul tudok? (magam is kezelek Oracle RAC-t, meg még Vmvare clusterem is van, így tudom milyen egy oracle költöztetés vagy hasonló.... ) A SAP sem lehet sokkal durváb....
Vagy simán fogadjam el a 12e Euros árat? Szóval várom a válaszokat! "
Én ezért is jöttem el főállásba, mellette meg próbálom a maszekot rugdalni, meg összedolgozni mindenféle arcokkal a zavarosban.
Ráadásul nagy cégeket jól fizető mérnökökkel is szétvertek, no meg itt volt a BKV-s balhé, az sok vállalkozást vitt a lecsóba, néha olyat is, akit pont nem kellett, vagy csak alvállalkozó volt a mumusnál, oszt beszopta.
Már azon agyaltam, hogy csomó kiesett BKV-s dologra nincs ember, be kellene mászni a cégbe, istenbiz ekkora balhét meg köpködést még a legálisan megtermelhető oldaláért is bevállalnék, csak én is gyík vagyok.
Én halál komolyan mondom hogy gondolkodom (erősen) azon hogy hagyom a csudába az IT-t mert itt mindenki mindenkinek vkije, és hiába vagy szuper, nem kapsz rendes megbízást.
Hogy mihez kezdenék? Napkollektorok, szélmotorok, akármi... Tőkéstárs lenne... Csak nem tudom miért vagyok gyáva.
Engem is leptek már meg tortával mikor nem volt szülinapom. Én másképpen oldottam meg, megettük a tortát, kaptam ajándékot is, kibontottam, megköszöntem, volt mosolygás.
Másnap mindenki kapott egy körsms-t hogy fél év múlva megismételjük a főpróba jól sikerült :D
Nem rég kértünk bankgaranciát több 100 milliós beruházásra, bank meg adott papírt valami 30ezer forintról :-) így megy ez.
Én akármennyire dőlök, eddig mindent kifizettem, legtöbbször a susmus, vagy a nemtörődöttség miatt fizetek. Elmúlt években tán csak egy bedőlt bizniszem volt, kicsiben az is elég érzékenyen érintett, de mindenkit kifizettem, aki dolgozott rajt. Csak azt nem értettem, hogy a cég már az utolsó hónapjait rúgta, faszért kellett jópofizni, meg engem basztatni, hogy csináljuk, mikor már nyilván való volt a bedőlés. Aztán számlát már csak módjával fizettek ki, december felé lett végre átadva, márciussal egyik napról a másikra megbuktak. Mi meg nézegethettük a semmit.
Domainnévvel szívok, tipikusan kis összegek, de abból sok. Most már lejárat előtt 3-4 hónappal el kezdem intézni, de néha ez is kevés, mire felhajtom a júzert. Év végén kb. 70-et csaptam szó nélkül kukába, ebből 1 került elő, hogy kellene. Igaz ugatott rendesen, de ez van, mondtam Neki is, hogy bizniszmodell az ilyen.
Van mikr kéri a hosszabbítást, aztán megkapja a számlát, majd mégsem kell, vagy pár hónapot mindig ingyen él valahol, folyamatosan költözik. De mi is balfaszok vagyunk, a sok kis cég összefoghatna, aki ilyen feketelistás júzer, azt tök egyszerű lenne kitagadni. Előre fizetés sem mindig jó, mert nem látta, még nem működik, satöbbi, addig a júzert is megértem, hogy akárkinek nem akar pénzt adni.
Másik infós kolléga jól megírta, a piac az jó volt, meg a zöldségárulás, meglesték a portékát, kp fizet, köszönömcsókolom. Odahaza ha valami kiderült, akkor nincs gari, nincs support, csak az a baj, hogy nem értek ilyenekhez, lehet ezt is csinálnám.
Még annyit hogy a kalkulációnál általában 2500 Ft-os óradíjjal szoktam számolni a fejlesztésnél. Nálatok ez mennyi? Csak hogy nem dolgozunk SAP áron... Nekem ennyit kérnek a fejlesztőim - óránként - és baromira olcsók, tudom...
Még annyit ha már szoftvernél tartunk, hogy a jobb megrendelők manapság utólag fizetnek, tehát egy évig finanszírozod a semmit... Egyszer egy két éves projekt utolsó hónapjaiban csődbe ment a megrendelő (mert egy szállítója meglógott egy rakás cuccal, tehát nem az ő hibájából történt, azóta is jóban vagyok a csókával, csak menekül az ukrán és kínai behajtók elől...)
Persze gondolom nálatok is ez van... Megcsinálsz egy melót aztán cs*szik kifizetni... Asszem' Kékember írta egyszer.
Jaja villanyreszelőként sokkal többet kell tekerni azért, hogy az ajánlat párban legyen a bukott dologgal, míg SAP tanácsadónként elég jól bedől az összeg.
Nekem ugyanez a hardveren, egyet nem fizetnek ki, 15 gépet kell tolni, meg pár nap melót, hogy azt mondjam, visszakerestem az árát. Ehhez képest ERPnél (Pannon szoftver most éppen mondjon le) aláírják a szerződést, akkor abban az évben jól is vannak, visszamenőleg meg gyanítom elég sok megtérült.
"ellenben a 16-ról 32-re bővítés az kicsit egyszerűbb meló, semi utólagos pöcsölés, meg supportszerződés, egyszeri lófasz meló, homlokegyenest más, mint egy ilyen komplex rendszer"
SAPnél a bevezetésnél megtérül pár felesleges kiajánlás, amúgy nézhetünk mást is, kisebbet/nagyobbat, mert én meg ilyenekkel melóztattok, szívbaj nélkül 40-60ezres óradíj, meg ha lejárt a szerződés megoldják, hogy mindig reszelni kelljen valamit, vagy épen júzernél jön ki úgy a lépés. SAP nagyon csúnya bír lenni, egy cég belefordul, aztán tolja a havi 100ezreket, milliókat.
ha neked 20 ajanlatbol egybol lesz uzlet, akkor annak az egynek az araban benne lesz annak a melonak a koltsege, amig a 20 ajanlat kiment.
ha ingyen adna ajanlatot a villszerelo, akkor neki is 5 ajanlat arat kellene beletennie egy melo araba.
Neked szerencsed van, az IT es az erp olyan buli, ahol egy projekt aran marhara nem latszik meg 10-20-30 emberora koltsege. a villanyszereles nem ilyen. ha a szakinak felora melo egy ajanlat, es minden 6-odikra van melo, nem tud 3 ora rezsi orabert belerejteni az arba.
220 mester, 65 júzer? Lófasz ez. Család elviszi a jó hír verését, aztán esetleg jön egy fikanick, amitől mindenki besértődik. Ezzel bármit lehet, csak statot nem.
Volt egy nem fizető júzereket összegyűjtő weboldal is, ott is érdekes, mert mi van, ha csak nekem nem fizet valaki, többivel játssza a megakorrektet?
"Es mivel 5 evente uj autot veszel feltetelezhetoleg nem romlik el benne semmi extra annyi ido alatt."
Ez az elmelet. A tapasztalat meg kicsit mas. Igenis elromlik. Pl atlag autoban 120ezernel kupplung csere, es az 5 evbe ez belelog. Plusz 5 ev alatt ha nem japan, lesz egy varatlan hiba, rossz esetben trelerrel.
A megtorod/megtornek -rol ne is beszeljunk.
szerintem nem volt meg 5 even at autod, mivel dolgozni jartal volna.
Mondjuk én nem kérek kiszállást.De a "munka nem ér annyit" mondattal vitatkoznék:) Ha nem ér annyit akkor maradhat a 16A-is! :) És akkor be van minden spórolva,a munka is,meg a fogyasztás is!Annyit kell fogyasztani amit bír a mérő,ennyi ,ennél nincs olcsóbb tényleg:)
Csak a vállalatirányítási rendszernél az a szopó, hoyg bevezetés, meg csomó sallang, ha minden 10. rendeli meg, akkor is megél belőle a cég. Szomszéd cégem pld. ránézésre 5milliós kköltség alatt ajánlatot sem ad ki, azt mondja ez nem éri meg a pöcsölést. Felette meghümmögik, hogy milyen a júzer, aztán dolgoznak vele.
Mikor én kerestem ilyen vállalatirányítós céget, akkor nem voltak ilyen lelkesek a demószoftverrel, aztán gondolom Te is jól megnézed, 2 személyes Kft-vel szóba sem állsz, ellenben a 16-ról 32-re bővítés az kicsit egyszerűbb meló, semi utólagos pöcsölés, meg supportszerződés, egyszeri lófasz meló, homlokegyenest más, mint egy ilyen komplex rendszer. 1 konfigon én sem számolgatok túl sokat. Ha cégnek kell 200-as flotta, akkor opciósan már kavarok, mert nagyjából annyit szopok vele, mint egy átlag júzerrel, innentől kezdve meg akár be is jöhet. Persze mikor ellenajánlatnak néz ki, akkor nem szívesen, de ez van.
A kiszállási díjhoz én is hozzávakkantanék, ha szükségem van egy reg. villanyszerelőre (óra bővítés), felhívok 5 embert, hogy 16A vezéreltet 32A-re emeltetném, ehhez reg. villanyszerelő kell ugye.
Mindegyik azt mondja hogy mondjuk 2e kiszállás, majd ajánlat a helyszínen.
Ezután odajön 5 ember, kifizettem egy tízest az ajánlatokra, pedig a munka nem ér ennyit.
Én informatikai céget vezetek, egy árajánlat egy vállalatirányítási rendszerre (és ahhoz nem egyszer kell előtte kimenni!) és a hozzá való demó szoftver 10 embernek egy-két heti munkája. és EZT adjuk be akár a leendő megrendelőnek, és ő megpályáztat 10-20 céget...
Szép is lenne ha leszámláznánk "árajánlatkészítési" díj címen...
Én mint megrendelő, nem fizetnék kiszállási díjat csak a leendő munkánál, de árajánlatra soha. Főleg akkor nem hogyha idejön valami kókler, egy fázisceruzával a kezében és magyaráz, miért fizessek neki ha lerí róla hogy soha nem fogok tőle megrendelni semmit?
Azt hiszem értitek, ez az érem másik oldala, de mindkettő indokolható... Még ha a villanyosok össze is vonják a szemöldöküket.
Kezdő vagy :-) Meg lehet venni szla nélkül. El lehet adni a számlát másnak. Vagy nem kötelező bekönyvelni.
Bár ezekkel én nagyon szopolok, raktáram darabokban, sok kp-t is nyúltam ki a cégből, mert máshol nem volt, oszt ez van, egyszer megint a fejemre dől, aztán leshetek :-/
Számlát két okból adnak mert az anyagot megveszik és eladjak neked az apeh meg nem kérdezősködik hol az a 200000m kábel a raktárodban amit eddig megvettel de nem adtál el. Mert nem éri meg neki feketén csinálni. Pld nekem van mobil kártya terminálom érdekesen nézne ki, hogy van rajta forgalom de nincs számla vagy nyugta és ezt megnézheti az APEH és kérdezősködik. Meg van olyan aki garanciát ad a melójára és egyben ez a garancia jegy. + Én egy esetben nem kérek kiszállásért pénzt ez a saját kerületem ahol lakom mert ez egy gesztus + akkor engem hívnak és nem mást :). Mindenhol máshol igen, azért is mert a parkolásért fizetni kell minima egy órát.
Egy hónapom volt,a mikor 18ezer kilométert tekertem. Fele szórakozás, az megérte :-)
Na, autómat előszedtem. Azt mondja.
2008. márciusában 680ezer pénz tartozás. Onnantól máig fizettünk havi 26ezrest, 570ezer pénz értékben. Most mondja a bank, hogy vagy meghosszabbítja a hitel futamidejét 2011 október/novemberig, vagy kb. 500ezer pénz és vihetjük az autót.. Aztán kicsengettük, faszkivolt, legalább át lehet írni, máshol elszámolni.
Milyen érdekes kis lavina indult itt el kiszállási díj ügyben. Azért én azt mondom,jogos a díj maximum jóváírom a munkadíjból munka esetén. Ha valakinek nem ér meg 2000ft-ot az,hogy megtalálja a számára megfelelő szakembert az ne kezdjen bele egy több milliós felújításba. Más kérdés az,hogy ha a leendő kuncsaft szimpatikus és komolynak tűnik eleve nem szoktam elkérni az összeget. De ne legyen már az,hogy a marha úgyis kijön ingyen mert kell neki a meló...
Akkor látszik, hogy rohangálsz, mint pók a falon. Néha így lehet jól termelni, de van mikor csak dupla szopó, mikor a város két átellenes végébe kell menni, aztán csak idő/kilométer.
Kolléga aki csak rohangászik így fel-le, nem túl sok időt töltve a júzereknél, annak múlt havi benyája 50ezres lett, de volt bent pár vidék, amit ellensúlyozott a Pesten 1 napos helyben ülős melós megfejtés.
"De mivel uj auto 5 evente ujat lizingelsz 5 ev utan meg meg visszakapsz egy 3,5 millios autobol 1 milliot."
Az más konstrukció, ha visszakapós. Ráadásul a fenntartási költségek is nagyobbak, itt a 10 éves Opel, annak 80-150ezer közti időszakában kb. közel 400ezer ment rá szervizre. Seatom most keveset fut, 1 év alatt belement alig 20ezer, meg szervizre szintén legalább 150k, ezt már nem számolom.
2 milliós autómat 300k beugróval vettem fel, havi 26-28 törlesztés +2 év után még én adtam a banknak 150ezrest, meg mellé az auttó, akkor voltunk egálban.
3 milliós autómat ha 10% beugróval veszem fel, akkor 6 éves törlesztéssel havi 46ezer, plusz negyed évente az árfolyam ingadozások, összesen kb. 4millió felett adsz a banknak, miközben 5 éves korában 850ezer-1.2mill közt ér, állapot/egyébtől függően.
Másik autómnak előszedem a kivonatát, aztán megírom, a valutás válságos kavarásos dolgok miatt, fix havi összegre felvéve tán az lett a legcsúnyább.
Lizing havi 60 Casco havi 6 Kotelezo havi 2,5 Sulyado havi 1,25 Eves markaszerviz havi 4 Ket teli dizel tank havi 20 Kerekcsere hava 1 Osszesen havi 94,75e Ft :)
De mivel uj auto 5 evente ujat lizingelsz 5 ev utan meg meg visszakapsz egy 3,5 millios autobol 1 milliot. Akkor az csokkenti az 5 ev alatt a havi koltsegedet 17e Ft-al (diszkontalas nelkul). Es mivel 5 evente uj autot veszel feltetelezhetoleg nem romlik el benne semmi extra annyi ido alatt.
Plusz volt egy hónapom, amikor 60ezres lett a parkolás. Autót szervizelni is kellett, egyszer el is utaztam nyaralni, az olcsóbb volt, mint dolgozni :-) Amikor csak 1 autóval, meg összevissza voltam, akkor sokszor TAXIztam is, mert állandó ügyfélhez kellett, ott 3 nap alatt közel 50ezres TAXI költség lett.
Időszakos szervizek is érdekesebbek lehetnek, mint gondolnád, mert 40-be nekem nem nagyon fért bele, 90ezres szervizre márkakerben 200-250ezer környéki ajánlatokat kaptam, itt hagytam a fenébe.
Ja, és most cégautóadó, hogy rohadna meg minden, mert míg céges autóm volt azért szoptam, mikor magán+céges is, akkor azért. 2.5 autóval lavírozok, valamit sejtek róla, de szerintem szeretsz lefelé kerekíteni.