A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ez már a hatodik kávém. A múltkor naggyon világos volt a crema mint Ti is mondtátok. Állandó a kb 25 ml kávé 25-30 sec alatt 1csészés LM, 20 perc bemelegedési idő karostul mindenestül. Amit módosítottam: * két-három fordulat finomítás az Iberen * 13 --> 11g kávé * erősebb tamperelés (erőt nem tudok mérni jelenleg) * csapolás indítása a felfűtés végén (lámpa be) Még mindig halovány szerintem, és ízre kissé savanyúbb. Mit javítsak még? Ráadásul ez volt az utolsó adag a kávéból, jöhet az új kalibrációja :P
Felhoztam a hokedlit a garázsból. Lesz vele munka... Gőzcsap eldugulva (nem tudom légteleníteni), a daráló pedig a legfinomabb állásban is még csak forgácsolja a kávészemeket (még filterkávéhoz is durva a szemcseméret!!!). Ami meglepő, hogy a gép műanyagnak tűnő, szürke felső része fémből van.
Nem akarsz az Orphantól rendelni szűrőkosarat a Caravelhez? Én filózok rajta, mert csak a közepes méretű kosaram van, és abba a 9g kicsit kevés, viszont most csak egyszemélyes kv fogy otthon...
Jut eszembe, már korábban is mondani akartam... :)
Valamelyik korábban linkelt videón egy öreg tata mindenféle karos géppel főzőcskézett kávét. Nála láttam, hogy a tamperelés végén gondosan megforgatja a tampert a pogi tetején. Azóta én is csinálom, nagyon vízszintes és sík felületre törekszem. Nem tudom, hogy emiatt-e, vagy csak a téli időjárásnak köszönhetően, de sűrű, vastag hab formájában jön le a kávé. Nagyon szeretjük! :)
Ha a mester rendes, a leszúrás helyét úgy is elegyengeti, s ha ténleg rendes, akkor szalagon felcsiszolja alapból, hogy rendesen meg legyen csinálva. Nem tartom kizártnak, hogy nem kell vele már foglalkoznod majd.
Aki nálam leszúrta a szűrő fenekét, Ő tudom, hogy úgy adná át, nekem nem lenne már vele munkám. ~ : )
Hát, lehet esztergával is szép síkba faragni, de a leszórás miatt én síkba políroznám, ha nem is tükörpolírral. Jelentősége akkor lehet, ha nem csak tamperelsz, hanem tamperelés végén egy fordulattal izé... nemtudommitcsinálszakávéfelszínével. Ott ha nem megfelelően sima a tamper alja, akkor felszántja a pogácsát.
Napokon belül lesz egy eladó Gaggiám, ami felépítése megegyezik a korábban említett Classic vagy Baby modellel, tehát "pod kompatibilis". Korábban szúrtam is be egy képet a készülékről, ez a bizonyos hokedli kinézetű design Gaggia, a Paros. Őrlővel egybeépített gép, tehát ha minden szerencsés és jó minőségű az őrlője, akkor két legyet ütsz egy csapásra. Még nem volt időm foglalkozni a géppel, de napokon belül szét fogom szedni, átvizsgálom, vízkőtlenítem, zsírtalanítom, beállítom az őrlőjét stb. A készülék egyébként szép állapotú és az eredeti csomagolásában van.
Érdekelne a hozzáértők szakvéleménye a következő kérdésben (lehet, hogy volt már róla szó, de lusta vagyok visszakeresni... ;-) ):
Sikerült leszerveznem egy ismerőssel, hogy készítsen nekem tampert (illetve egyenlőre csak a talpat, nyelet majd faragok hozzá...).
A talp aluból lesz (ilyen anyag van most kéznél), a kérdés az, hogy a kávéval érintkező felületen elég az esztergált (síkolt) felület, vagy meg kell csiszolni/polírozni, hogy szép sima legyen?
H_G és te is jól emlékeztek, valamiért DJG nem akarja elfogadni, vagy figyelmen kívül hagyja -- pedig oly sokszor volt már erről szó --, hogy igen, ugyan valóban kivételszámba megy, de a Gaggia Baby és a Classic is bizony tökéletesen "lefőzi" a POD-ot -- minden átalakítás és "segédeszközök" nélkül...
Én is sokszor és bőven írtam erről, képeket is tettem ide pl. itt van egy ezzel kapcsolatos bejegyzésem: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91603014&t=9014122
Viszont tény, hogy a Gaggia Pure Espresso-val ("acélbojler") nekem soha nem sikerült jól elkészítenem a POD-os kávékat (és ez alapján alaposan feltételezem, hogy a Gaggia Pure Espresso-hoz hasoló főzőfejjel szerelt Gaggiák sem tudják jól lefőzni a POD-ot, ilyenek pl. a Gaggia Dose, a Gaggia Colori).
Viszont a Gaggia Classic géppel tökéletesen elkészíthető POD-ból is kávé, és ezek szerint valószínűsíthető, hogy a Classic főzőfejében levő vízterítő blokkal azonos vízterítő blokkal és felsőszűrővel szerelt Gaggiák ugyanúgy "POD-kompatíbilisek", tehát a Baby is...
Nyilván titok nyitja a főzőfejek kialakításában, a vízterítő blokk formájában, magasságában és a felsőszűrő ill. szűrő kialakításában van, végülis a POD esetében az a fontos, hogy jól leszorítsa a főzőfej/vízterítő blokk a szűrőbe és ne "szökjön" a víz oldalt, megkerülve a POD-ot.
Gaggia egycsészés gyári eredeti szűrő kell a 7 g-os (átlagos, szabványos) POD-hoz, tehát amit a géphez mellékel a gyártó, ezzel is nagyon jó, de adnak hozzá egy harmadik szűrőt is, ennek a belső peremén van egy "C" jelölés, hát azzal is jó. Előbbivel kicsit gyorsabban (hosszabbra) folyik a kávé, ~ 30-35 ml, utóbbival ~20-25 ml körüli, nyilván függ a POD tömörítésétől, a kávé frissességétől is... De a lényeg: jól működik a dolog, én néha, ha nagyon sietek, és nincs sok kedvem a zaccal bajlódni, akkor POD-ból készítem a kávém...
Ha a Baby, akkor valószínűleg a Classic is, de hogy melyik szűrőkosárral, azt nem tudom megmondani. Egyszer a Barista boltban kóstoltam podot Gaggia Baby-vel és teljesen korrektül jött le a cucc.
Kifejezetten podra tervezett gépeken kívül nem nagyon tudunk olyat, amelyik jót főzne podból. Az sem, ami háromszor annyiba kerül, mint a Pure. Mindegyikre ráírják, persze, de a valóság más.
Sokkal jobban jársz, ha nem feltétlenül újat akarsz, hanem itt SiD-től vagy mástól egy jó, megbízható, kipróbált, hibátlan használtat.
Elég sokat, mert a pure az már lemezbojleres kb ua. mint a saeco nina. Szóval ha nem feltétel az új akkor, Classic mert az jóval jobb gép. Múltkor még volt náluk egy EVO 50e-ért akkor inkább azt, mert abban a főzőfej és a bojler megegyezik a classiccal.
Daráló viszont classic mellé alap feltétel. Tegnap voltam és van fehér ascaso i-mini az expolygonnál 30e ft, ahhoz kellene venni használt gépet pl az én fehér Gaggia Espressomat :) az a sett 50e alatt meglenne.