Keresés

Részletes keresés

m_balage Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60829
Ez már a hatodik kávém. A múltkor naggyon világos volt a crema mint Ti is mondtátok. Állandó a kb 25 ml kávé 25-30 sec alatt 1csészés LM, 20 perc bemelegedési idő karostul mindenestül.
Amit módosítottam:
* két-három fordulat finomítás az Iberen
* 13 --> 11g kávé
* erősebb tamperelés (erőt nem tudok mérni jelenleg)
* csapolás indítása a felfűtés végén (lámpa be)
Még mindig halovány szerintem, és ízre kissé savanyúbb. Mit javítsak még?
Ráadásul ez volt az utolsó adag a kávéból, jöhet az új kalibrációja :P

Előtte-utána képek:
előtteutána
bcsarli Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60828
Na ezt kellett volna nekem elhozni a
a múlt héten, munkahelyre ideális lett volna.
Ha nem megy el akkor...
még akármi is lehet :-)
Előzmény: SiD- (60826)
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60827
A daráló egyébként fokozatonként állítható és mechanikus időkapcsolós.
Előzmény: SiD- (60826)
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60826
Felhoztam a hokedlit a garázsból.
Lesz vele munka...
Gőzcsap eldugulva (nem tudom légteleníteni), a daráló pedig a legfinomabb állásban is még csak forgácsolja a kávészemeket (még filterkávéhoz is durva a szemcseméret!!!).
Ami meglepő, hogy a gép műanyagnak tűnő, szürke felső része fémből van.
mry314 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60825
Igen! Meg Jobog jelezte, hogy szeretne valamit rendelni!
Előzmény: SiD- (60823)
_MrB_ Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60824
Az ulka pumpa "hangosodása" jelzi az öregedését?
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60823
Igen, kéne nekem is a szimpla kosár.
Kinek is kellett még és micsoda? Monyesz?
Előzmény: mry314 (60822)
mry314 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60822
Jut eszembe, SiD!

Nem akarsz az Orphantól rendelni szűrőkosarat a Caravelhez?
Én filózok rajta, mert csak a közepes méretű kosaram van, és abba a 9g kicsit kevés, viszont most csak egyszemélyes kv fogy otthon...
Előzmény: SiD- (60820)
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60821
Rendben, küldök emailt, amint jutok valamire!
Előzmény: Gubiklacko (60819)
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60820
jóleső érzés polírozni (a kávépogit természetesen), de az égvilágon semmi jelentősége nincs. ;)
Előzmény: mgy (60817)
Gubiklacko Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60819

Kedves SiD!

 

Várom a fejleményeket...

Előzmény: SiD- (60813)
_MrB_ Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60818
Én inkább a gyakorlásnak tudnám be a dolgot. ~ : D
Előzmény: mgy (60817)
mgy Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60817
Jut eszembe, már korábban is mondani akartam... :)

Valamelyik korábban linkelt videón egy öreg tata mindenféle karos géppel főzőcskézett kávét. Nála láttam, hogy a tamperelés végén gondosan megforgatja a tampert a pogi tetején. Azóta én is csinálom, nagyon vízszintes és sík felületre törekszem.
Nem tudom, hogy emiatt-e, vagy csak a téli időjárásnak köszönhetően, de sűrű, vastag hab formájában jön le a kávé. Nagyon szeretjük! :)
_MrB_ Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60816
Ha a mester rendes, a leszúrás helyét úgy is elegyengeti, s ha ténleg rendes, akkor szalagon felcsiszolja alapból, hogy rendesen meg legyen csinálva. Nem tartom kizártnak, hogy nem kell vele már foglalkoznod majd.

Aki nálam leszúrta a szűrő fenekét, Ő tudom, hogy úgy adná át, nekem nem lenne már vele munkám. ~ : )
Előzmény: mry314 (60815)
mry314 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60815
Köszi a válaszokat!

Akkor nekiesek ha kész lesz!
Előzmény: _MrB_ (60814)
_MrB_ Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60814
Hát, lehet esztergával is szép síkba faragni, de a leszórás miatt én síkba políroznám, ha nem is tükörpolírral. Jelentősége akkor lehet, ha nem csak tamperelsz, hanem tamperelés végén egy fordulattal izé... nemtudommitcsinálszakávéfelszínével.
Ott ha nem megfelelően sima a tamper alja, akkor felszántja a pogácsát.
Előzmény: mry314 (60811)
SiD- Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60813
Gubiklacko!

Napokon belül lesz egy eladó Gaggiám, ami felépítése megegyezik a korábban említett Classic vagy Baby modellel, tehát "pod kompatibilis".
Korábban szúrtam is be egy képet a készülékről, ez a bizonyos hokedli kinézetű design Gaggia, a Paros. Őrlővel egybeépített gép, tehát ha minden szerencsés és jó minőségű az őrlője, akkor két legyet ütsz egy csapásra. Még nem volt időm foglalkozni a géppel, de napokon belül szét fogom szedni, átvizsgálom, vízkőtlenítem, zsírtalanítom, beállítom az őrlőjét stb. A készülék egyébként szép állapotú és az eredeti csomagolásában van.
Előzmény: Gubiklacko (60810)
mgy Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60812
Nekem mindkettő simán esztergált. Nyilván szebb, ha meg van polírozva, de jelentősége nem hiszem, hogy lenne.
Előzmény: mry314 (60811)
mry314 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60811
Urak!

Érdekelne a hozzáértők szakvéleménye a következő kérdésben (lehet, hogy volt már róla szó, de lusta vagyok visszakeresni... ;-) ):

Sikerült leszerveznem egy ismerőssel, hogy készítsen nekem tampert (illetve egyenlőre csak a talpat, nyelet majd faragok hozzá...).

A talp aluból lesz (ilyen anyag van most kéznél), a kérdés az, hogy a kávéval érintkező felületen elég az esztergált (síkolt) felület, vagy meg kell csiszolni/polírozni, hogy szép sima legyen?

Köszi előre is!
Gubiklacko Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60810

Kedves SiD!

 

Van javaslata 50eFt-os sávban jó állapotú használt kávéfőzőre? A pod főzési képesség előny. A Gaggia Classic-nak nagyon örülnék :-)

 

Gubiklacko

Előzmény: SiD- (60808)
andrew7 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 60809
H_G és te is jól emlékeztek, valamiért DJG nem akarja elfogadni, vagy figyelmen kívül hagyja -- pedig oly sokszor volt már erről szó --, hogy igen, ugyan valóban kivételszámba megy, de a Gaggia Baby és a Classic is bizony tökéletesen "lefőzi" a POD-ot -- minden átalakítás és "segédeszközök" nélkül...

Én is sokszor és bőven írtam erről, képeket is tettem ide pl. itt van egy ezzel kapcsolatos bejegyzésem:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91603014&t=9014122

Viszont tény, hogy a Gaggia Pure Espresso-val ("acélbojler") nekem soha nem sikerült jól elkészítenem a POD-os kávékat (és ez alapján alaposan feltételezem, hogy a Gaggia Pure Espresso-hoz hasoló főzőfejjel szerelt Gaggiák sem tudják jól lefőzni a POD-ot, ilyenek pl. a Gaggia Dose, a Gaggia Colori).

Viszont a Gaggia Classic géppel tökéletesen elkészíthető POD-ból is kávé, és ezek szerint valószínűsíthető, hogy a Classic főzőfejében levő vízterítő blokkal azonos vízterítő blokkal és felsőszűrővel szerelt Gaggiák ugyanúgy "POD-kompatíbilisek", tehát a Baby is...

Nyilván titok nyitja a főzőfejek kialakításában, a vízterítő blokk formájában, magasságában és a felsőszűrő ill. szűrő kialakításában van, végülis a POD esetében az a fontos, hogy jól leszorítsa a főzőfej/vízterítő blokk a szűrőbe és ne "szökjön" a víz oldalt, megkerülve a POD-ot.

Gaggia egycsészés gyári eredeti szűrő kell a 7 g-os (átlagos, szabványos) POD-hoz, tehát amit a géphez mellékel a gyártó, ezzel is nagyon jó, de adnak hozzá egy harmadik szűrőt is, ennek a belső peremén van egy "C" jelölés, hát azzal is jó. Előbbivel kicsit gyorsabban (hosszabbra) folyik a kávé, ~ 30-35 ml, utóbbival ~20-25 ml körüli, nyilván függ a POD tömörítésétől, a kávé frissességétől is... De a lényeg: jól működik a dolog, én néha, ha nagyon sietek, és nincs sok kedvem a zaccal bajlódni, akkor POD-ból készítem a kávém...
Előzmény: SiD- (60808)
SiD- Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60808
Ha a Baby, akkor valószínűleg a Classic is, de hogy melyik szűrőkosárral, azt nem tudom megmondani. Egyszer a Barista boltban kóstoltam podot Gaggia Baby-vel és teljesen korrektül jött le a cucc.
Előzmény: H_G (60807)
H_G Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60807
"Kifejezetten podra tervezett gépeken kívül nem nagyon tudunk olyat, amelyik jót főzne podból."

Amelyiket mégis, az a G. Baby.
Előzmény: DJG (60806)
DJG Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60806
Kifejezetten podra tervezett gépeken kívül nem nagyon tudunk olyat, amelyik jót főzne podból. Az sem, ami háromszor annyiba kerül, mint a Pure. Mindegyikre ráírják, persze, de a valóság más.

Sokkal jobban jársz, ha nem feltétlenül újat akarsz, hanem itt SiD-től vagy mástól egy jó, megbízható, kipróbált, hibátlan használtat.
Előzmény: Gubiklacko (60797)
Gubiklacko Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60805

Kedves Portafi!

 

Kérlek, küldj képeket és leírást! Szívesen megnézném a gépet! gubiklacko@t-online.hu

Üdvözlettel: Gubiklackó

Előzmény: portafi (60799)
m_balage Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60804
1kg-os Covim szemeskávét lenne kedve valakinek felezni?

A GranBar (60-40) vagy a Prestige (80-20) érdekelne engem.

Holnap elnézek a Futó utcába hozzájuk.
portafi Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60803
Igen, igen de már elég rég volt róla szó. Pepppeee topictársnak is hasonló volt és elég jó áron adta el.
Előzmény: Sziszó78 (60802)
Sziszó78 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60802
Elég sokat, mert a pure az már lemezbojleres kb ua. mint a saeco nina. Szóval ha nem feltétel az új akkor, Classic mert az jóval jobb gép. Múltkor még volt náluk egy EVO 50e-ért akkor inkább azt, mert abban a főzőfej és a bojler megegyezik a classiccal.

Daráló viszont classic mellé alap feltétel. Tegnap voltam és van fehér ascaso i-mini az expolygonnál 30e ft, ahhoz kellene venni használt gépet pl az én fehér Gaggia Espressomat :) az a sett 50e alatt meglenne.
Előzmény: portafi (60799)
portafi Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60801
Ma elkészült a legújabb hajtány projektem, fotót...majd később.
Előzmény: SiD- (60800)
SiD- Creative Commons License 2010.02.17 0 0 60800
Igen, van sima gépben is, az a Gaggia Tebe.
Előzmény: portafi (60793)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!