A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Eladó egy Rowenta FK-02 retró kávéfőző. Rézbojleres Saeco technológia, rendhagyó formatervezéssel: A gép tetején található a víztartály! Ami még érdekes, hogy a készülék falra is szerelhető!!! Nem nyomásfokozós, krómozott réz szűrőtartókar és dupla szűrőkosár jár hozzá. Ára 15ezerFt. A gép fémházas, csak a víztartály és a csepptálca műanyag!
Vettem a metroban egy 6-os rioba eszpresszo csésze készletet 2500ért. Kissé szögletes, hosszúkás, vastag kerámia, hőstabil. Nagyon tetszik! 3000 körül van 6-os capuccino is.
Remek ötlet, kíváncsi leszek a mért értékre! Jó lenne tudni, hogy mekkora eltérés van a két hőmérséklet között. Látod, mivel neked van már egy ilyen, nekem nem kell vennem. ;-) Pár fokkal most feljebb tolom a PID-et, aztán csapolok egy Manuelt. Majd jövök a beszámolóval.
Persze,asszony nélkül is,legfeljebb egy egri szépasszonnyal táncizol:))
Nem tudom meddig tart,remélem jó lesz a hangulat,bár nem én vagyok a szervező csak a manager:),néhány egri vendéglátós és családjuk illetve akik szeretik a jó kávét és épp nem a borospincékben üldögélnek,fogják kóstolni a kávénkat...
Én anno a hajómodellekhez vettem egy ilyet: Ezzel elvileg megmérhető a felsőszűrő és környezetének hőmérséklete. Meg is mérem reggel, ha nem felejtem el.
Köszi a tippet, meló után csapolok is egy finomat! :) Egyébként mennyire lehet reális a PID által mutatott hőfok és a csapolás kezdetekor mért vízhőfok közötti 15 fok eltérés? Ilyen értékeket olvastam a Silviával kapcsolatban, ezért számolok én is Nancynél így. Jó lenne tudni a pontos relációt.
kisse probald melegebben, a 91 fok lehet kicsit azert necces - en olyan 94 fok korul fozom. a crema is rendben, szepen, lassan suppedosen nyeli el a cukrot.
106-ra van belőve a PID, ez az én esetemben olyan 91-fok körüli vízhőfokot eredményez. Ha igazak az általam olvasottak, de pontosan kimérni nem volt lehetőségem. Megpróbálhatom magasabb hőfokon csapolni, azzal még nem kísérletezgettem.
Andrew: A frissességéről nem tudok érdemben nyilatkozni, elképzelhető, hogy nem mostanában bontott csomagból való. Szép tigrincses a crema, de 2 mp alatt elnyeli a cukrot. De tényleg nagyon finom. Alig tömörítek, inkább finomra darálok. A pogácsa nagyon szépen egyben marad, nem csatornás.
Örülök Jaszy, hogy ízlik! Írod, hogy "de nem egy cukortartó bajnok"... Hát ezek szerint nem friss (nem friss bontású, vagy időközben megöregedett) a Manuel Aroma Bar, mert ez a keverék elég jó cremát ad, ráadásul nem egy kifejezetten öregedős fajta... A tigriscsík megjelenése azt jelenti, hogy jól van beállítva az őrlő és jó a vízhőfokod...
Igen, jól észleled, a tejcsokis-marcipános ízvilág, enyhe gyümölcsös beütéssel jellemező erre a keverékre!
A lefolyásról kérdezel: semmiképpen ne vedd hosszabbra, mint 25-30 ml, és 25-30 másodpercnél tovább ne csapolj! Ha a kávéadagot nézzük, akkor Marzocco egycsészés szűrővel 8-9 g kávéból kitűnő eszpresszó készíthető... Ha a tömörítés-darálásfinomság arányát kérdezed: vedd nagyon finomra és tömöríts szinte alig-alig, csak csuklóból, gyengéden, de egyenletesen... A finom darálás ennél a keveréknél árnyaltabb ízvilágot hoz ki a kávéból... Szerintem legalábbis a Manuel Aroma Bar kávét így a legcélszerűbb csapolni.
jaszy : sztem ha a marcipan erosodott akkor meg piciket alacsony a homerseklet... hol csapolod? (van PIDed) igazan jol elkapott csapolasoknal en azt vettem eszre, hogy a marcipan nagyon nagyon halovanyan van csak jelen, inkabb egy kellemes karamell, grillazs iz nyilik ott meg. tapasztalatom szerint ha a marcipan erosodik az kicsit huvosebb hofok idezi elo. (nalam Gaggia Classic)
nagyon finom keverek tenyleg az Aroma Bar, batran ajanlhato barmikor megvetelre :)
a crema színe jó, az állaga buborékos, ami arra utal, hogy porlasztásos nyomásfokozós technikával csinálja a gép. egy kapszulás géptől többet nem szabad várni!
Pár próbálkozás után asszem sikerült belőnöm a darálót a Manuel Aroma Bar-hoz. Habár nem sokat, de finomítanom kellett a daráláson, így a lefolyás és a végeredmény is bíztató. Szép tigrincses a crema, de nem egy cukortartó bajnok. :) Az íz tekintetében maradt a tejcsokis vonal, de az előzőekben is említett marcipános ízvilág határozottan erősödött. Nagyon finom keverék, sajnos már nem sok van belőle. Gyorsan hozzáteszem, hogy sem a ízlelőképességem, sem a tapasztalatom nem mérhető a Ti képességeitekhez, de mindenképpen levett a lábamról ez a keverék. Egy kérdés: említetted, hogy a lefolyást kicsit hosszabra kell venni. Ezt a darálással lövöd be, vagy a 25mp nem 25mp?