Keresés

Részletes keresés

blaze73 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61153
irj mashonnan. vagy csak az az egy cimed van? internet elofizeteshez nincsen mail accountotok ? :)
Előzmény: paljoc (61150)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61152
Nem akarom Jobogot megvédeni, de ez egy HX-es gépnek tűnik.
Egy teljesen más technológia, más rendszer mint a kisbojleres gépeké !
Előzmény: yeahhh (61145)
paljoc Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61151
Jó lett, tökéletes, további finomítást nem igényel...de a Classic jobb, vagy csak én vagyok azzal ügyesebb....
Előzmény: Teaway (61148)
paljoc Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61150
Ha menne ez a sz@ros freemail...
Előzmény: blaze73 (61149)
blaze73 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61149
irj csak, ne kimelj :)
Előzmény: paljoc (61146)
Teaway Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61148
Kérem a referációt a habról.
Előzmény: paljoc (61087)
mry314 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61147
Én részemről 9-10 grammot teszek a Caravel kosarába, és így már épp beleér a kúpos részbe... ennél kevesebb csak akkor megy, ha a tamper is kúpos...

Egyébként én már nézegettem az árakat, tényleg nem olcsó, viszont én szinte csak (sőt! CSAK!!!) 1 személyest csapolok...
Először én is sokalltam ezt az árat, de utánakérdeztem 1-2 helyen, hogy kb. mennyi lenne, ha mélyhúzatnák ilyen kosarat (illetve a szerszám mennyi lenne), leültem az árától!

SiD! Mivel gyakorlatilag lehetetlen olyan példányt találni, amihez van szimpla kosár, illetve az orphan-nál is korlátozott számban van (vagy legalábbis amikor én néztem még így volt), szerintem most vagy soha! Ha tényleg nem akarsz megválni a Caraveltől, akkor szerintem mindenképp érdemes beruházni!!! (pl. mi van, ha ki szeretnéd próbálni, milyen a szimpla kosár, és nem lehet majd hozzájutni!?)
Előzmény: monyesz (61136)
paljoc Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61146
Köszi Urak, erre gondoltam! Most megyek majd emailben megnyaggatni Blaze mestert, hogy rendeljen nekem egy ilyent! :-)
yeahhh Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61145
Úgy látom, nyugodtan adhatnál tanácsot - persze jó pénzért! - a csőhülye kávégép-konstruktőröknek is. Itt van például a teljesen ismeretlen nevű, a piacot vérgagyi, ráadásul méregdrága bóvlikkal elárasztó Marzocco. Nem átallották a profinak csúfolt, kétkaros Linea modelljüket acélbojlerekkel megépíteni...Itt van részletesebben is - hát egy undor ránézni is. Hülyék ezek, igaz?
Előzmény: jobog (61112)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61144
Jaja, de azért a nemlétező szabadidőmben szívesen nézegetnék ilyeneket ! :)
Anno megnéztem a Mikrobi őrleményét (alakot, kisebb-nagyobb szemcsék eloszlását) meg 'gyári' őrleményt - hát vaknak kellett volna lenni, hogy ne lássa az ember az éltérést !
Előzmény: andrew7 (61138)
SiD- Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61143
Előzmény: paljoc (61141)
H_G Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61142
Előzmény: paljoc (61141)
paljoc Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61141

SID!

 

A Pavonihoz nem lehet szerinted olyan rápattintható műanyagot venni, amit az üvegcsövet védi??? Ha ilyen oldalakat nézegetsz ránéznél esetleg?

Előzmény: SiD- (61137)
jobog Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61140

 

"Én hónapokig nézegettem,"

 

Képzelem a kollégáid miket gondoltak:-)))

 

monyesz sztem senki sem mondja, hogy nincs különbség akár alap darálók kávéja között is.

 

Előzmény: andrew7 (61138)
jobog Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61139

 

SiD neked kell a Caravel kosár. huúuúuú (delej)

Előzmény: SiD- (61137)
andrew7 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61138
"Mikroszkóp alatt azért megnézném... Szerencsére nincs mikroszkóp a közelemben ! :)"

Hát igen... Én hónapokig nézegettem, aztán meguntam;-))

A hajad égnek állna, ugyanis ahány kávékeverék, annyi féle-fajta-forma darálékszemcse ugyanazon darálóval is, ráadásul ha finomabbra vagy durvábbra állítja az ember a darálást, akkor is jelentős forma/alakbeli változás látható (merthát a méretbeli változás természetes)... A kávészem pörkölési szintje, olajtartalma, szárazsága, keménysége, porózussága, "hasadási képessége" mind-mind befolyásolja a darálás eredményét, és most az őrlőkések kialakításáról és típusáról nem is szóltam, mert ezeket én nem vizsgáltam... Az sem mindegy, milyen a darált szemcsék szórása, mekkora a kis mennyiségben kívánatos apró szemcse, mennyi a nagyobb, hópehelyszerűen kinéző (nagy felület = jó kioldódás...) szemcse mennyisége, aránya...
Előzmény: monyesz (61134)
SiD- Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61137
jobog! ez az állami postával jön (USPS), nincs is más opció náluk.
nekem ennyiért nem kell Caravel kosár, hacsak nem beszéltek rá nagyon meggyőzően!
Előzmény: jobog (61127)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61136

Általában nem, de itt lehet hogy beválik. 11-12grammnál alig kell tömöríteni (sőt !). Ha kevesebb menne bele, akkor azzal lehetne ellensúlyozni a mennyiséget, illetve a darálással is.

Előzmény: H_G (61135)
H_G Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61135
"Hm-hm, nem lehet hogy tudunk mi csapolni a nagy kosárba is kis adagot ?"

Az nem szokott jóra vezetni.

Előzmény: monyesz (61132)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61134

Namost ehhez képest a darálóteszt emlegetésekor az szokott lenni a vélemény, hogy nem is lehet érezni különbséget.

 

Mikroszkóp alatt azért megnézném az őrlemény alaki eltérését, hátha mutatna eltérést. Illetve ezt azonos kávéval több darálón elvégezve talán lehetne következtetést levonni.

Szerencsére nincs mikroszkóp a közelemben ! :)

Előzmény: SiD- (61125)
andrew7 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61133
"Tényleg, egy bizonyos szint felett már a daráló főzi a kávét."


Igen, én is mindig ezt hajtogatom... SiD-, ez a megállapítás annyira mélyen és végérvényesen igaz, hogy vastagbetűsen, keretben ki kéne emelni...!

Az a "baj", hogy viszonylag kevés daráló áll rendelkezésre (a tesztelt gépmennyiséghez viszonyítva legalábbis) ahhoz, hogy összehasonlíthassa behatóbban az ember a különböző őrleményeket...
De a daráló/darálás egy olyan téma-terület, ami sokkal több szót érdemelne akár itt a Topicban is, ugyanúgy, mint a kávéfajták és a pörkölés... Csakhát itt még nincs annyira elterjedve, kevés a "hazai" tapasztalat...
Előzmény: SiD- (61125)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61132

Hm-hm, nem lehet hogy tudunk mi csapolni a nagy kosárba is kis adagot ? Mert a két szűrőt elnézve nem sok az eltérés - bár ezt most emlékezetből írom csak. Asszem a HB volt kép róla. A lyukacsos rész lenne érdekes, a magassága végül is nem.

Előzmény: SiD- (61121)
DJG Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61131
Sőt, http://ircalc.usps.gov/, itt számolni is lehet.
Előzmény: DJG (61130)
DJG Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61130
http://www.usps.com/
Előzmény: jobog (61127)
jobog Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61129

Lehet éppen azért.

Előzmény: monyesz (61128)
monyesz Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61128
Nekem sincs már ott króm, éppen ezért nem pucolom fémtisztára. De amúgy nem érzek rajta semmit !
Előzmény: jobog (61113)
jobog Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61127

 

Sztem az usában is van valami állami posta vagy mi, az csak olcsóbb kell legyék, ha a fickó olyant is vállal.

Előzmény: SiD- (61121)
jobog Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61126

 

"Önmagában a bojler anyaga csak egy (!) tényező a többi, legalább ennyire fontos tényező között..."

 

Milyen igaz. Szása éppen erre az egy tényezőre kérdezett rá.

 

Aki viszont a fája közt az erdőben nem látja a fája közt az szem elől téveszti a fáját  az magára vessen:-)

 

 

SiD! Amint a költő is mondá "csak kétszer élünk" úgyhogy nekem kellene a pakk.

 

Előzmény: andrew7 (61124)
SiD- Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61125
Tényleg, egy bizonyos szint felett már a daráló főzi a kávét.
Tegnap cseréltem késeket egy 64mm-es Rancilio MD50-ben és egészen más kávét kaptam abból az őrleményből, mint az 1 éves késekkel futó 58mm-es Gaggia darálóm őrleményéből. Sokkal gyümölcsösebb ízvilágot mutatott ugyanaz a kávé. Finom volt így is, de mégis más.
andrew7 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 61124
"akkor én is passzolom, többet nem teszek fel komoly kérdést"


Na, SzáSa, ne passzolj... Tehetni feltehetsz, sőt tégy fel komoly kérdéseket, és ne add fel egykönnyen, jóllehet van néhány igencsak... megállapítás mémely topictárs részéről, de vannak bölcs megnyilvánulások is bőven;-))

Igen, néha az valóban bosszantó, hogy hihetlenül félreértelmezik egyesek egy-egy konstrukció működését, tulajdonságait, a "maszekolós", pontatlan hőmérsékletméréseket és a gyakran nevetséges, minden alapot nélkülöző és messzemenő konklúziókat most nem említem... Merthogy az sem mindegy, hogy hol és mivel mér az ember, ha már mérésekre adja fejét, hogy magvas megállapításokat tegyen és ítéletet mondjon gépek, gyártók és mérnökök felett...

A bojer anyagának lehet ugyan bizonyos hatása, de a konstrukció sokkal fontosabb, azaz:
milyen kialakítású a bojler -- falvastagság, felület --,
milyen gyorsan feszi fel és adja le a hőt (ebben az anyag valóban lényeges, de nem önmagában értelmezendő, hanem ld. alább...)
milyen a főzőfejjel való érintkezése,
milyen a főzőfej anyaga,
milyen a bojler fűtési rendszere,
hol van elhelyezve (külső vagy belső) és milyen teljesítményű a fűtőszál,
hol van elhelyezve a bojlerfalon és milyen hiszterézisű, milyen érzékenységű a termosztát stb.

Önmagában a bojler anyaga csak egy (!) tényező a többi, legalább ennyire fontos tényező között...

Az pedig, hogy mitől jó, sőt "jobb" a kávé, hát nekem meggyőződésem, hogy igazán nem eszpresszógép és eszpresszógép között van drámai különbség, hanem daráló és daráló között, illetve kávé és kávé között;-)) Merthogy mi kell az eszpresszóhoz? -- 9 bar nyomás, 88-92°C víz; és egy megfelelő őrleményt előállítani tudó DARÁLÓ és jó, friss KÁVÉ... Legalábbis én így látom, hozzáteszem, nem egy ipari gép mellett álltam, és nem egy háztartási gépet nyüstöltem, én erre a következtetésre jutottam ezidáig az általam tapasztaltak alapján legalábbis...
Előzmény: SzáSa (61114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!