A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Úgy gondoltam, hogy ha már megrendelem az expolygontól a kávédarálót, akkor rendelnék még pár dolgot ami szükséges a kv készítéshez. Tamperem van már Sid jóvoltából:)de tajhabosító kancsó, kv mérő kanál stb. még nincs. Légyszíves írjátok meg hogy miet vásároljak még! Köszi! Szilvi
Nem ittad még? Én most nem kérek, amúgy is sok kávém van, de az a Prestige bizony nagyon finom ártól függetlenül is. Ilyen kevés pénzért meg finom a köbön :)
Hát, itt Szombathelyen hirtelen egyet tudok, de biztos akadna több is. Monyesz! A Zalaco-ban még mokambot csapolhatnak? Nem láttam már kint a táblát. Oda tervezek benézni.
Sajnos ezen nem tudok meglepődni. Az az igazság, hogy amióta itthon olyan, illetve azt megközelítő minőséget tudok csapolni (hála a fórumlakóknak) az adott kávéból, mint amilyennek azt szánták, a melóhely kivételével a napi kávézásaimat csak itthon bonyolítom. Ma pl. össznépi összeülős, sörözős, beszélgetős délután/este lesz, de az adott helyen eszembe nem jutna kávét rendelni. Evvan. :)
Legalábbis én ezt vettem ki abból, amit mondott. De lehet, reggel benézek hozzájuk és majd mondom itt, mi volt! Mindenesetre ennyiért akkor is érdemes kipróbálni, ha végül a gyerek csúzlilövedékként használja el...
Amiben plussz ez a kiegészítő készlet, hogy van benne egy speciális, kifejezetten POD-hoz való vízterítő blokk, bár szerintem a szűrőkosár is speciális. Azt hittem ez látszik a képen. Bármelyik - a dobozon felsorolt - géphez jó(baby-hez is), tehát nem csak régi gaggia-khoz hanem az újabbakhoz is. Annak jó ha valaki csak POD-ozni akar hosszabb ideig, mert a vízterítőt le kell cserélni erre a vízterítőre, ami mindennap nem lenne túl kényelmes. Én semmiképpen sem akarok POD-ozni ezért ajánlottam fel.
Csordaszellem, az van, de semmi baj nincs vele szerintem, én is ibberrel és gágogibébivel nyomom, bár az ibert szívesen lecserélném egy csendesebb darabra.
Inkább próbálok ki egy többek által jónak tartott kv-t, mint vegyek a xxxx-ben valami ismeretlen vackot, aztán becsületből elfogyasszak belőle 1 kg-ot.
Szerencsére egyre több márka elérhető itthon, a legjobb blend a mindig más blend.
Ja, ja, csak az a fura, hogy pl. gyakran a "vendéglősök" annál a kávénál is 6-6,5 g kávét használnak, aminél a gyártó egyébk. pl. 7, vagy éppen 9 g kávéőrleményt ír elő eszpresszónként... Hihetetlen, hogy mennyire... hadd ne minősítsem ezt a magatartást. És akkor hozzáteszem, amiről a legutóbb halottam: kimegy a cégtől a barista, beállítja a darálót, ellenőrzi a lefolyást, aztán a pincér szűken tölti a szűrőt, és csoda ha a beállított 25-30 másodperc helyett 10 másodpeces "sovány" eszpresszónak csúfolt löttyök jönnek le? De van rosszabb is..., ezért tartunk ott, ahol.
Most az asszony kiscorsáját nyűvöm! 4 henger, 8 szelep, 45 LE, 16 év/legszebb kor/! Csodálatos hangja van! :-)
COVIM: mivel még nem mindenki írta be Bp. vagy vidék, de már így is 11kg-ot számoltam össze, így a következőt tenném.
Elhozok a napokban 6 kg-ot. Itt szólok ha megvan. Ha elfogy hozom a következő adagot. Így nem kell utalgatni előre, ennyit be tudok vállalni. Az egészet nem, olyan bátor nem vagyok!
2 hete nem volt bekapcsolva sem Iber, sem Krups, de még Podstar sem.
Csak a vízforraló "zümmögése" törte meg a reggeli készülődés hangjait, és a frenchpress lassú, de határozott lenyomása jelentette a "macerát" a kávéval.
Sokkal kevésbé intenzív a koffeinlöket, de tovább tart. Ízében nem egy orgia, teljesen más világ, de a reggeli lezárásaként ez is megfelel számomra.
Őszintén gondolkodom, hiányzik-e nekem a reggeli KV-gyártási procedúra. Este meg nem kávézom.
Nem, azért nem adtam fel... de előbb lesz egy iber takarítás, a Krups fejtömítésének leszedése, tisztítása... De nem ezen a héten. Negyed kiló KVm van. Tehát rendelhetnék is akár.
paljoc lancia-ját szívesen meghallgatnám ismét, mert szépen énekel...
"A monstani Gaggia Baby-khez, meg Classichoz mért kéne ilyet venni, azokkal lehet podot csinálni, nem? ...Erről jut eszembe. A két kisebb Gaggia kosár közül melyik a podos?"
Így igaz, a mostani (minden bizonnyal gyakorlatilag az 1990-től gyártott) Gaggia Baby-khez és Classic-okhoz nem kell átalakító, tökéletesen elkészíthető velük a POD.
Sokszor leírtuk már itt is, hogy a POD-os szűrő belső peremén egy "C" jelű bevésés található... Vannak azonban olyan POD-ok, amelyek jól elkészíthetők a Gaggia gyári egycsészés szűrőjével is... Általában a "C" jelölésű szűrő rövidebbre "készíti" a POD-ok 80%-át, nagyjából 20-25 ml-re 25 sec. alatt, a Gaggia egycsészés gyári szűrő, amit a géphez adnak, 30-35 ml-re engedi csapolni 25 másodperc alatt a POD-okat...
Attól függ, melyikre (vízhőfok vagy kávémennyiség) gondolsz...
A hőmérsékleti értékeket olykor neten is közlik, pl. a Mokarico közli a neten (http://www.mokarico.com/numeri_caffe.html), de a nyomtatott, "szerződéses" termékbrosúráin alaposabban jelzik, körülírva... A Roen kifejezetten a partnereknek küldött keresk. szerződéshez csatolt mellékleten adja a tájékoztatót, mármint azt, hogy melyik a legkisebb (minimális) kávémennyiség, amiből egy eszpresszót javasol készíteni, és ez, mint említettem, az adott blendeken belül is igen nagymértékben változó... A Manuel-nek szintén van egy technikai anyaga, azon szerepeltetik a kávéikhoz ajánlott 91°C-os vízhőfokot, ha érdekel, bemásolom (befotózom), de most nincs kéznél... A többiről sajnos fotót nem tudok betenni, ugyanis a legtöbb technikai lapon ott van az ár is, egy forgalmazó sem örül annak, ha kiderül, mekkora árréssel dolgoznak;-)) Érthető. A másik oka pedig a "titkolózásnak", hogy az olaszoknál a kávégyártónak megvan a saját szervizcsapata is, általában azok állítják be a gépeken a vízhőfokot stb., nyilván nem verik nagydobra a kívánatos paramétereket... De vannak meglepő dolgok is: hiába adott egy vízhőfok az egyik gépen, gépek hőháztarásától is függ, adott esetben bizony attól el kell térni akár kicsit le- vagy fel...
Másik dolog, még mielőtt újra itt bojlerhőfokokról meg ilyesmikről menne a vita: a gyártók által ajánlott vízhőfok nem a bojlerfal és nem a bojler belsejében levő vízhőfokot jelneti, hanem a kávépogácsa tetejénél, a szűrőtartó karban mért vízhőfokot!
"Ezt nem értem, itt, meg kávékorzón nem pont azt írtátok, hogy arabica jellegűhöz pont hogy érdemes kicsit feljebb fűteni 105-110-re hogy igazán jó legyen?"
Hát..., ez megint egy örök vitatéma, és nagyban ízlés kérdése (is). Kávégyártók és a szakma nagyjai szinte dogmaként, rendíthetetlenül állítják a 88°C, max. 92°C vízhőfokot optimális tartományként, de sokan vannak, akik kicsit forróbban szeretik... Az biztos, hogy sokminden nagyrészt kávéfajta-függő és a darálás finomságától is függ, pl. finom darálás-gyenge tömörítés esetén jelentősen alacsonyabb vízhőfok szükséges ("jelentős" alatt 1-2°C-t értek!)
Épp a napokban néztem át a Mokarico, a Roen és a Manuel kávéinak a gyártók által javasolt készítési vízhőfokát, ezeknél a következő van megadva: Mokarico: 88°C, Roen 91°C, Manuel 90°C, és nem több, nem kevesebb... Mellesleg minden kávékeverék technikai adatlapján ott van a legkisebb minimális adag (egycsészés kávéhoz értendő), ez 6,5 g-tól 9,5 g-ig változik!
monyesz az sem egy nagy buli, hogy valaki 8500-ért olyasmit vegyen amiről utóbb kidrül, nincs is rá szüksége.
A 8500-as ár miatt akármit választ is valaki, pocsék ügy, mert ennek a fémplecsninek alapvetően 50 forintért kellene rendelkezésre állnia, nem nyócezerötér.
Én úgy vagyok vele, hogy értelem nélkül tíz forintot kiadni is túlsok. De ami kell, az kell.
SiD az orphanos rendelés természetesen nem lóverseny, megfontolásra idő van.
Az is egy út, ha én mry123-mal együtt rendelek, mert én mindenképpen rendelnélk, és mry is. Azután már megteremtődik egy kipróbálási lehetőség számodra és monyesz számára, föltételezem mry123 nem lesz annyira szőrőszívű, hogy ettől elzárkózzon:-)
Viszont nekem nincs kártyám, tehát remélem mry123 neked van.