A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na látod, fog az menni jól... Az a helyzet, hogy a POD-ok tömörítése sem egyforma, ráadásul vannak szárazabb, és vannak olajosabb kávéőrlemény-fajták stb.
Ha a Gaggia gyári (értem ezalatt kifejezetten a háztartási gépek gyári eretedti egycsészés szűrőit) szűrőit használod, akkor általában az egycsészés szűrő alkalmas szinte minden POD tökéletes lefőzéséhez... Ha azt tapasztalod, hogy 25 sec. alatt egy POD több mint 30 ml-es eszpresszót ad, akkor be kellene vetned a Gaiggia "hivatalos" POD-szűrőjét, ez az, aminek "C" jelölés van a belső peremén, ezzel jó rövid kávék jönnek le ld. alább.
Az összehasonlítás miatt: 1. és 2. kép: a Gaggia gyári POD-os szűrője "C" belső peremjelöléssel 3. és 4. kép: "normál" gyári egycsészés szűrő (balra) és mellette a "C" jelölésű POD szűrő (jobbra)
...látható a szűrő különleges kiképzése. De megismétlem, a POD-ok 90%-ában tökéletesen jó a normál egycsészés szűrő is, a "C" jelölésű csak néha kell, abban az esetben, ha azt tapasztalod, hogy 25 sec. alatt egy POD több mint 30 ml-es eszpresszót ad...
andrew7, megnéztem most itthon. kerestem de egyiken se találtam C betűt. Egyébként a kevésbé méllyel, ami odaszorítja a terítőhöz azzal olyan 30-35ml szokott jönni, a mélyebben meg nagyon gyorsan jön, szerintem simán 50ml, vagy több.
Aztán végülis milyen kávé ez amit venni akarunk???
Mert:
"COVIM PRESTIGE
Akinek csak a MINŐSÉG számít. Erőteljes aromája, lágy íze, kellemes illata felidézi Szicília napsütötte lankáit. 60%robusta+40% arabica olasz szemeskávé-keverék."
Bár nem igaz, mert ha különfélékből kérsz 6 csomaggal, azt is odaadják.
Mindegy, lényeg hogy már megkérdeztem, hogy mivel "egy ismeretségi körből" vinnénk lassan már több, mint 20 kg-ot, nem lehetne-e esetleg külön-külön vinnünk, de NEM volt a válasz!
Gondolom egy karton 6 kg, ezért akar ezen az áron legalább egy kartonnal eladni - valahol ezt is meg lehet érteni ! Mondjuk 1 kilót máshol is vehetsz, pl expolygon - csak nem ezen az áron.
Nem hülye kérdés, de remélem, nem úgy képzeled, hogy minden reggel mérőpohárból iszom az eszpresszót?;-) Itthon a megszokott csészéimet használom, s már szemre tudom, hogy mi a tuti mennyiség, meg a crema színe, állaga, stb, is sokmindenről árulkodik.
Ahol viszont demonstratív beállítás szükséges (örleményfinomság.-és mennyiség, stb), ott igenis szigorúan jön a mérleg, mérőpohár, egyebek.
Ez a lyovettás min 6kg vásárlása nekem elég hasraütésnek tűnik. Lehet hogy érdemes lenne tisztázni velük, hogy egy kisebb társaság összességében nem is olyan kis mennyiségű, de egyedi vásárlásaira folyamatosan számíthatnak, amennyiben nem ragaszkodnak ehhez 6kilós szabályhoz. Sok logisztikázástól, szervezkedéstől, esetleg postaköltségtől mentesülne az itteni nagyérdemű ha erre rábólintanának a lyovettánál. Az volna a cél, hogy egy "kávéológiról jöttem" beszólással 1-2kg-ot is adjanak. Ha nem mennek bele, marad az eredeti verzió, de szerintem ez egy próbát megérne.
Attól függ, milyen közönségben keresed azt a 10 embert. És függ attól is, milyen kávéd van. 4-5 ml illetve 5 másodperc az egyik blendnél alig vagy elhanyagolható változást hoz, egy másiknál pedig éppen megöli vagy előhozza a kávé igazi jó tulajdonságait, vagy akár büntethet is. Számtalan példa van rá.
Hülye kérdés, és van egy érzésem, hogy már ez is felmerült. Van értelme ennyire szórakozni a ml-ekkel? 10ből hány ember érzi meg csukott szemmel, hogy most egy 28ml-es vagy mondjuk egy 32ml-es espressot iszik reggel, vagy hogy egy 30ml 25 másodperc, vagy 30 másodperc alatt folyt-e le?
Nemrég terítékre került már ez a "cremával, vagy crema nélkül" kérdés, (57 242.hsz és környéke), akkor sem volt egyetértés:-) Én a "régi olasz szabvány szerint" mérem/állítom be az eszpresszó mennyiségét, azaz crema nélkül nézem a 25ml-t (nem saccra, hanem ml-osztású mérőpohárban, kb. 10 másodperccel a csapolás befejezése után, amikorra nagyjából beáll a kávé-crema egyensúly).
Ez is egyéni preferencia kérdése. A tiszta cremás korty nekem általában túl keserű, ha üresen iszom a kávét (ritkán tudom élvezni cukor nélkül, de pl. portafi friss pörkölései ilyenek).
Nekem valahogy mélységesen helytelennek tűnik homogenizálni a kortyok ízét a keveréssel, ahogy a sörbe sem keverjük bele a habját, hanem azon keresztül isszuk és a tatárbifszteket is csak az igénytelen vendéglős/háziasszony tálalja előre bekeverve! Fontosabb a változatosság egy csészén belül, még akkor is, ha gyakran az első vagy utolsó korty nem olyan kellemes.