Keresés

Részletes keresés

Bela_Vak Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5102

Katan kivul hasso-t vagy waki-t hasznaltok?

Előzmény: dezsoKE (5100)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5101

Ugy ertem konkretan kendoban viszonylag keves fajta iranybol vagnak ill ehhez tartzik kb egy darab alapallas (?, kamae, nemtom hogy van magyarul), mikozben azokban a kenjutsukban, amit lattam, ill meg a kendo szakagon beluli iaido/jodo katakban is van egy rakas rezsutos, alulrol felfele vagas ill alapallasok, amikbol lehet jatszani, hogy mit is akarunk csinalni. Ha jol ertem, kendos vedofelszerelesben nem nagyon lehet ezeket a vagasokat vegrehajtani - vagy nem ved jol ellenuk... regen volt, mar nem emlekszem a reszletekre

Előzmény: Sch.... (5099)
dezsoKE Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5100

Szerintem sok kamae (alaptartas) azert nem hasznalatos, mert a shinai tul konnyu es tul gyorsan lehet vele tamadni.

Plusz sok dolog azert nem (vagy igy) hasznalatos, mert a shinai tul vastag a kardhoz kepest.

Előzmény: Bela_Vak (5098)
Sch.... Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5099

Szerintem alapvetően befolyásol a védőfelszerelés. Rengeteg technika van, amit egyszerűen nem tudok végrehajtani a cuccban, illetve mivel nagy, és ormótlan, ezért sokkal több a dupla/utánütés, mint nélküle lenne.

Előzmény: Bela_Vak (5098)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5098

Van egy erdekes kerdes: mennnyire befolyasolja a technikai repertoart a vedofelszereles (termeszetesen abban igazad van, hogy ezt csak kiserletezve lehet megtudni).

A kendo eseteben ugy tudom (majd dezsoke kijavit) a vedofelszereles az elsodlegesen felelos azert, hogy a kard tartasok nagy resze, ill sok vagas kiesett a rendszerbol. Ha nem az a cel, hogy a kendot ujrateremtsek, akkor esetleg erdemes elgondolkozni rajta, hogyan fejlesszek a vedofelszelest.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5092)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.23 -1 1 5097

Javítottam a Ví-tannal kapcsolatos bejegyzést. Most már egy elő link mutat Domján (1839) könyvére.
A történet jól mutatja az internet és az együttműködés erejét.

Egy ember - Király Sándor - vette a fáradságot és feltöltötte a könyvet, ebből lett egy blogbejegyzés (2015. okt. 2., másnap került fel az SG linkgyűjteményébe), utána megjelenik SAGA adatbázisában is (okt. 11.).

A Schola Gladiatoria fórumán eddig 752-szer nézték meg ezt a magyar könyvet. Egy lelkes külföldi - Chris Gordon - egy másik nyilvános helyre is elmentette a pdf-t. Az FB-csoport "eltűnése" után ez a link maradt meg.

"Ma reggel Domján könyve bekerült a nemzetközi (vívó)köztudatba. Pár külföldi letölti, aztán arrafelé is megmarad az örökkévalóságnak." (2015. okt. 3.)

És pontosan így is lett!

Ui.:
Remélem, idővel a SAGA is javítja a halott linket.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.22 -1 0 5096

X. BALASSI KUPA Nyílt Baranta szablyavívó verseny

"Idén Hódmezővásárhely adott otthont a X. Balassi Kupa szablyavívó versenynek.

A rendezvényt a hódmezővásárhelyi Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta szakosztálya és az Országos Baranta Szövetség közösen rendezte meg 2017.02.19-én a Balogh Imre Sportközpontban. A megmérettetésen összesen 89 versenyző indult, 44 fő férfi - öskü, 9 fő női - menyét, 18 fő ifjúsági - kese és 18 fő gyermek - csikó kategóriában. A Hód Baranta csapata 15 fővel vett részt a rendezvényen. (...)

Minden résztvevőnek gratulálunk, köszönjük a rengeteg segítséget és támogatást! Reméljük számos hasonló színvonalú rendezvényt tudunk még szervezni."

"Eredmények

Nők
1. Hazai Kinga Királyi Sólymok Buda Baranta HMHSE
2. Oláh Márta Kolozsvári Holló Baranta Csapat
3. Teleki Blanka Vértes-Lovas Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület
4. Köböl Bernadett Árvay Miska Baranta csapat
5. Zelei Karolina Johanna Balogh Ádám Baranta Egyesület
6. Kiss Lili Viktória Alföldi Szabadidő Egyesület - Hód Baranta Szakosztály
7. Torzsa Vanda Kinga Alföldi Szabadidő Egyesület - Hód Baranta Szakosztály
8. Kis Kovács Viktória Alföldi Szabadidő Egyesület - Hód Baranta Szakosztály

Férfiak

1. Németh Viktor Zrínyi Baranta SE
2. Kerstner Róbert István Dobogó Baranta
3. Botos Zoltán Királyi Sólymok Buda Baranta HMHSE
4. Ibas László Árvay Miska Baranta csapat
5. Fridrik Gábor Kapos Baranta Egyesület
6. Keresztes József Szovátai Farkasnyom Barantacsapat
7. Kovács Péter Árvay Miska Baranta csapat
8. Hős Dávid Alföldi Szabadidő Egyesület - Hód Baranta Szakosztály

Ifjúsági

1. Bertalan Márton Királyi Sólymok Buda Baranta HMHSE
2. Botos Huba Királyi Sólymok Buda Baranta HMHSE
3. Babau Maximillian Losonczy István Baranta Csapat
4. Imreh Bence Kapos Baranta Egyesület
5. Hosszúréti László Árvay Miska Baranta csapat
6. Szendrő Péter Fejér Baranta HSE
7. Kocsis Gergely Hejő-Törzs HKSE Miskolc
8. Lázár Balázs Alföldi Szabadidő Egyesület - Hód Baranta Szakosztály"

http://www.infohodmezovasarhely.hu/hirek/olvas/x-balassi-kupa-nyilt-baranta-szablyavivo-verseny-2017-02-22-104556

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.22 -1 1 5095

Az előadás piciny, de kellemes sajtóvisszhangja.

http://szablyavivas.blogspot.hu/2017/02/sajtovisszhang.html

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.22 -1 0 5094

Miközben nézegettem egy kiváló wikis szócikket - Mindennapi élet Londonban I. Erzsébet korában - eszembe jutott, hogy milyen kár, amiért nincs benne semmi pl. George Silverről vagy a korabeli olasz vívómesterekről, akik ellen írta a könyvét, vagy akiket megpróbált kihívni. Pár klikkelés később már Girolamo Cavalcabo vívómester szócikkét olvastam.

Kiderült, hogy a fia, César már a francia tronörököst - a későbbi XIII. Lajost - tanította vívni; az apja, Zacharia pedig egy ismertebb bolognai vívósmester - Angelo Viggiani - könyvkiadásában segédkezett, valamikor 1567 és 1570 között.

Kimondottan élvezetes ízlelgetni ezeket a neveket. :-)

"Il semble que César Cavalcabo ait été asscocié a son pere, le célebre "sieur Hyeronyme. D'apres le journal d'Héroard, c'est ce dernier qui donnait la réplique au dauphin lorsque, emporté par sa fougue, celui-ci brisa la lame de som fleuret: le 20 février 1609, il "rompt d'ung avant main sur l'espée du Sr Jeronimo, son fleuret pres de poignée, tant il estoit fort". (1989) (Croiser, 107)

Egészen jó fordítja a GoogleTran.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5093

Nézegettem a blogom napi adatait, és némileg meglepődtem, hogy 3 db japán megjelenítést is jelzett a rendszer.

Az egyikről tudható, hogy ki az olvasó ;-)), de egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy netalán egy régi-régi vívókollega olvasgatja a szomszéd topikból, aki máskülönben nagyon eltűnt a radaromról...

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5092

Itt nem a vívás színvonala az érdekes, hanem az, hogy német battojutsu vívók ilyen felszerelést használnak, nyilvánvalóan az ottani HEMA-vívás hatására. Szóval, a kísérletezés a lényeg.
Az is biztos, hogy ebből a szempontból meghaladták a helyi bujutsu "ütőfa" színvonalat.

Előzmény: Bela_Vak (5091)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.02.21 0 0 5091

Viragozzek minden virag... ez azert inkabb tunik vasdarab lengetesnek, mint atgondolt gyakorlasnak.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5090)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5090

Majd gyakorlod a taoista wu wei elvet ;-)
Csak hagyod, hogy elragadjon a történelem viharának sodrása! :-)

Más. Kísérletező kedvű német vívók.

Battojutsu Training 2016
(Feltöltő: Stephan Andreas)

https://www.youtube.com/watch?v=22FgsrKZAWc

Bokken + európai fejvéd + valószínűleg lacross kesztyű.

Arról elképzelésem sincs, hogy a Shobukan Inyo Ryu Battojutsu pontosan hol helyezkedik el palettán.
Picit utánaolvasva valamiféle német alapítású bujutsu kenshin ryu-nak tűnik.

Egy másik videójukon párnázott gyakorlókkal vívnak, pontozóbíró felügyelete mellett.

(YT: Battojutsu Vorführung)

Előzmény: Annatar (5088)
Sch.... Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5089

Kint van a blogon a HEMAjális íjászversenyének szabályzata.

http://hemajalis.blogspot.hu/p/ij-bow.html

Annatar Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5088

Nem állok ellen a dolgok sodrásának :) 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5086)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.20 -1 1 5087

Az SG-fórumról, egy amerikai hozzászóló véleménye arról, hogy miért pang az ottani fórum.

"It's FB and Reddit together - they're both Black Holes for communities. Largely because of smartphone integration. I'm part of the stereotypical "smart phone generation", but I hate trying to do much discussion through them. (...)

It's not just HEMA/WMA stuff, either. Various miniatures forums I've been part of have slowly fallen into the hole. I say FB *does* work pretty alright for miniatures / wargaming, since it is very visual and FB does let photo-sharing happen quick and easy. Reddit is a little more primitive, but still ahead of the old BB type forums.

But, neither FB nor Reddit are good for archival stuff, or good discussion - things fragment into little sub-threads now, and things get lost. Very unfortunate."

Hát igen, de mi legalább próbáltunk tenni valamit a dolog érdekében :-)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.19 -1 0 5086

Sz332 a te embered!

Jobb edzőtársat nem is kívánhatnál magadnak. :-))

Előzmény: Annatar (5082)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5085
sz332 Creative Commons License 2017.02.19 0 2 5084

Edzőbácsi már kérdezte, hogy legyezőt vagy kardot szeretnék tanulni, szóval... ;)

Előzmény: Annatar (5082)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.18 -1 0 5083

Annatar,

"...elvégre a könyved 750 letöltéséből is én voltam az egyik."      

Megtisztelő!

"...már a többes szám hibázik."
Senki nem mondja, hogy egyszerű feladat jó edzőtársat találni. ;-)

"Egyáltalán nem lesz könnyű feladat edzőtársat találni a vívás gyakorlásához..." [GV, 18]

Ökölszabályként elmondható, hogy 5-10 emberrel kell próbálkozni ahhoz, hogy egy edzőtársat találj.
Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Néha teljesen fura dolgokat pródukál az élet - nekem az egyik topiktárs (táv)segített abban, hogy megtaláljam a mostani kiváló edzőtársamat, akivel a héten volt a 7. közös edzésünk. (Egyszer ezt a történetet is érdemes lesz elmesélni.)

Annatar Creative Commons License 2017.02.18 0 0 5082

Az ötlet jó, de már a többes szám hibázik. :)

Amint lesz egy másik vállalkozó szellemű egyén rajtam kívül, el is kezdjük, elvégre a könyved 750 letöltéséből is én voltam az egyik.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5080)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.18 -1 1 5081

Három hónap alatt (nov. 17-től) 750+ nézték meg a grundvívásról szóló könyvet a MEK-en.
Ugyanaznap töltöttek fel pl. egy novellakötetet, ennél a számláló 549 megtekintést mutat.

Kimondottan elégedett vagyok.

Tegnap egy mikrotopiktalálkozót is tartottunk (2 fő). Kicsit beszélgettünk a vívásról, a forrásokról, a lovas változatról, a tervekről, MEK-ről. Kimondottan élveztem! Ebben az évben ez volt az első ilyen találkozó, tavaly Balakorral és a csapatával sikerült összehozni egy helyi minitalálkozót (4 fő).

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.18 -1 0 5080

Nincs gond a búslakodással, de közben haladni is lehet, apró lépésekkel ;-)

Én is búsongok (néha) azon, hogy miért nem kezdtem el vívni pl. 2002-ben vagy 2006-ban, meg mennyivel előrébb lennékm, de ennek már semmi jelentősége. Csak az itt és most számít, ezen tudunk változtatni.

Annatar, szó sincs arról, hogy te legyen valami vezetőféle, meg alapító, meg karizmatikus főguru stb.

Viszont mi akadályoz meg teged, titeket abban, hogy beszerezzetek 2 db (használt) fejvédet, meg 2 db GoNow szablyát és privátban elkezdjetek kísérletezni? Minden nyilvános bejelentés és hangzatos felvezető szöveg, engedélykérés nélkül! Sőt, még a szabadvívással sem kell foglalkozni, elég, ha van valami kötött páros gyakorlatotok, és ebben belevinni némi játékot a távolsággal, időzítéssel, [1] aztán kiegészíteni egy-egy további elemmel (védekezéssel, támadással), ezzel növelve az adott forma bonyolultságát. Ilyen apró lépésekkel is lehet haladni...

1. Lassan vagy gyorsabban végrehajtva; egyik része lassan, másik gyorsabban; fordítva;

egyszer megvárva, hogy a partner teljesen felkészül, máskor kissé váratlanabbul kezdve. Rengeteg lehetőség van a variálásra.

Előzmény: Annatar (5079)
Annatar Creative Commons License 2017.02.18 0 0 5079

Én mindig is szerettem azon búsongani, hogy mi minden veszett el a történelem viharaiban, kis torzítással ebből van mindkét diplomám :))

A másik téma:
"Gyakorlatilag minden megvan"

Inkább elméletileg, mert gyakorlatilag egy valami nincs meg, az emberi tényező. Távolról sem gondolom, hogy tökéletesen ismerem magamat, de annyira már biztosan, hogy tudjam, erre nem én vagyok az alkalmas ember. Másokhoz szívesen csatlakozom, munkát és lelkesedést is tudok beletenni elég sokat és elég tartósan, de vezetőnek, vagy ilyen alapító-félének alkalmatlan vagyok. (ha nem lennék akkor nem itt panaszkodnék, hanem már aktívan dolgoznék az ügyön :) )

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5078)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.17 -1 0 5078

Lehet sajnálkozni, hogy mi mindent tűnt el a történelem viharában.

Gondolj bele, alig maradt nyoma annak, amit Hutton és társai műveltek 1910 előtt; évtizedekig úgy tűnt, hogy nyoma sem maradt a bartitsunak; mostanság alig tudunk valamit a 20-30-as évek proto-HEMA próbálkozásairól; és mi maradt nálunk az Euroluctaból?

Viszont konkrétan neked megadatott a lehetőség, hogy kitaláld pl. a kungfus grundvívást, vagy a kungfu vívás HEMA-változatát. Gyakorlatilag minden megvan:

a) a szükséges felszerelés,

b) a módszertan (mit mikor kell tanítani stb.),

c) az ismeretanyag (csak le kell "fordítani" az európai vívást az adott kungfu-irányzat mozgásanyagára).

A segítőkész közösség csupán ráadás!
(Mivel olvastad a szomszéd topik teljes anyagát, csak érintőlegesen említeném, hogy anno miként reagált Wazull a külföldi - és a magyar - HEMA kezdeti, botladozó lépéseire.)

Előzmény: Annatar (5076)
Sch.... Creative Commons License 2017.02.17 0 0 5077

Tapasztalatom szerint az ilyenek vagy nagyon kezdők, vagy valami emberi gond van velük. A véleményük így-se-úgy-se túl mérvadó. Szerintem. :-)

Előzmény: Annatar (5073)
Annatar Creative Commons License 2017.02.17 0 0 5076

"Nagy valószínűséggel a 30-as években pont egy hasonló folyamat zajlott, mint mostanság. Akkor a kínai kungfusok - valószínűleg - szembesültek azzal, hogy az európai vívásban meg a kendóban milyen fontos szerepet kap a védőfelszerelésben folytatott szabadvívás."

Ez könnyen lehet, én csak azt sajnálom, hogy ez a történelem viharaiban végül eltűnt (vagy ha nem akkor olyan helyen vagy formában űzik, hogy még nem találkoztam vele)

"A ex-kungfus ismerősöd hozzáállása is érthető"

Érthető, de ettől még több szempontból is zavaró, például az általa tanultakból von le következtetést minden kungfura, ami azért elég torz képet eredményez

A szomszéd topikban a kungfus srác egy más tészta, de ez megint inkább privát téma, nem nyilvános fórumra való.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5075)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.17 -1 0 5075

"Volt a dolognak néhány kifejezetten rossz lecsapódása, hogy így mondjam."

Sejtem. Lehet, hogy sokkal határozottabban ki kellett volna állni...

Nagy valószínűséggel a 30-as években pont egy hasonló folyamat zajlott, mint mostanság. Akkor a kínai kungfusok - valószínűleg - szembesültek azzal, hogy az európai vívásban meg a kendóban milyen fontos szerepet kap a védőfelszerelésben folytatott szabadvívás. A történelmi spirál mostani körében ehhez adódik a HEMA: a korabeli vívóeszközökkel megvalósított, élvezetes nem olimpiai vívás. Kezd teljesen nyilvánvalóvá válni, hogy meg lehet csinálni a fegyveres kungfu, meg a kenjutsu HEMA-felszereléses változatát. (Érdekes megfigyelni az ázsiai HEMA-csapatok megalakulását.)

A ex-kungfus ismerősöd hozzáállása is érthető - most megtapasztalt egy sokkal szabadabb vívói életérzést, és sajnálja, hogy éveken keresztül ez kimaradt az életéből (a szomszéd topikban pont ilyen a kungfus srác története, aki muay thai-ra váltott, vagy félig azt műveli).

Előzmény: Annatar (5072)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.02.17 -1 0 5074

"Rossz számot nézek?"

Igen.

Az 5069 az a hozzászólás sorszáma, ebből le kell vonni a 69 törölt - a macis csapathoz köthető - hozzászólást. Így lesz pont 5000. A topikleírás felett található a számláló, ami mindig a tényleges állást mutatja.

Előzmény: Annatar (5071)
Annatar Creative Commons License 2017.02.17 0 0 5073

"Felénk ez nem divat."

Hát nem is a topiklakóktól tartok, de van ismerősöm, aki korábban sok évig kungfuzott (másutt mint én), és most pár éve elkezdte a HEMA-t és azóta minden lehetőséget megragad a "kungfu rossz, de bezzeg..." típusú összehasonlításra.

Előzmény: Sch.... (5064)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!