Kolléganő férje távoli felügyeletet csinál home office-ban angolul. Kezdetben feljárt budapestre, majd a covid hazazavarta őket és ugy is maradtak mert a cég rájött hogy megy ez otthonról is.
Most azon vitatkoznék, hogy ez mennyire jó mert én "beleértve a hülyéket is" megtért emberszerető vagyok igy egy idő után nagyon hiányozna az IRL kapcsolat. De biztos hogy van az az állatfaj aki tökéletesen tobbzódik az efajta életben is.
Hja, az nem irtam hog a srác az valójában cukrász ...
a szolgáltató rendszerében honnan látszott volna hogy ki fizette be?
Más néven lett elküldve az összeg, és a közlemény rovatban sem szerepelt hogy milyen számlaszámra vonatkozik. Ez csak egy utalás volt a napi sok százezerből.
A nagyobbik kérdés hogy ezután mi is történt:
"ez után az MVM next küldött két-három figyelmeztető levelet, hogy a villanyszámla nincs befizetve (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás a helyes öszegggel)"
bement az öreg az ügyfélszolgálatra az utalási bizonylattal? Mert ha igen akkor átvezetik.
"ez után az MVM Next küldött egy kikapcsolási értesítést (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás)
végül Az Elmű mégiscsak lekapta az öreg villanyóráját, pedig az összeg időben be volt fizetve, csak (mint utólag kiderült) az MVM next az átutalásból nem tudta azonosítani a befizetőt. "
nem, ez az elejétől kezdve világos minden épeszű embernek, ha más néven, más azonosítóval küldöm, nem fogja tudni beazonosítani.
De küld felszólítást, amire lehet válaszolni.
Ha baszol válaszolni küld kikapcsolási értesítést, igen.
"Jogállamokban..."
Bármelyik jogállamban kikapcsolják a francba az áramot ha nem fizeted be a csekket, és szarsz a felszólítára.
A jogállamban a polgárnak sem árt tisztában lenni a jogaival, kötelezettségeivel.
Amely esettel én találkoztam, ott egy 19 ezer forintos átutalás (villanyszámla) megjegyzés rovatába valaki értelmetlen zagyvaságot írt (az öreg éppen kórházban volt és a hülye sógora vállalta, hogy befizeti helyette a villanyszámlát),
ez után az MVM next küldött két-három figyelmeztető levelet, hogy a villanyszámla nincs befizetve (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás a helyes öszegggel)
ez után az MVM Next küldött egy kikapcsolási értesítést (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás)
végül Az Elmű mégiscsak lekapta az öreg villanyóráját, pedig az összeg időben be volt fizetve, csak (mint utólag kiderült) az MVM next az átutalásból nem tudta azonosítani a befizetőt. Pedig az öreg direkt szólt a sógorának, hogy eszébe ne jusson utalni, fizesse be a sárga csekken.
Ráadásul a villanyóra leszerelő szakekembernél nem lehetett kifizetni a 19 e Ft-ot, nem érdekelte volna befizetett postai csekk, nem lehetett felhívni/elérni a főnökét, sem senkit, csak csendben fejet hajtva beengedni a kapun, csak ne hívjon rendőri segítséget.
Jogállamokban tiszteletreméltó dolog a polgári öntudatosság/jogismeret, diktatúrákban viszont a Hatalom igyekszik lenullázni, nevetségessé tenni.
(Magyarország természetesen jogállam, amely a gonosz brüsszeli szankciók miatt éppen most lesz kénytelen kilépni a EU-ból és a NATO-ból, véletlenül egyenesen valamelyik baráti kommunista nagyhatalom védőszárnyai alá ;)
Már újra résnyire nyílt az ajtó, a porszívóügynök tolja be a leköpködött pofáját.
"véget nem érő haszontalan vitá"-ról te gondoskodsz, mindig belőled indul, de te pofátlanul engem vádolsz.
Figyelj egy kicsit kecske, már megint másképp látja valaki süketelésed, mint te, amivel egy újabb vitáról gondoskodsz.
"Gratulálok, vissszakerültél a képernyőmről letiltott fórum-felhasználók 10-es listájára."
Nem érzed, milyen röhejes vagy? Úgy jársz, mint régebben egyszer, amikor mások válaszaiból kellett következtetned arra, hogy mit írtam és arra kellett válaszolnod. És te válaszoltál.
Elmebeteg, könyörgöm, ne tilts le, inkább menj a picsába.
A szolgáltatásból való kizárásnak megvannak a jogszabályi feltételei, de felhívnám a figyelmedet ,hogy még lakodalmas lajos ingatlanjaiban, és az általa elkövetett bűncselekményekkel érintett fogyasztási helyen is a szolgáltatások folyamatosak voltak, szolgáltatásból kizárásra 10 milliós nagyságrendű vélelmezett lopás, (jogellenes vételezés) és egyéb kapcsolódó bűncselekmények (korrupció, stb) kapcsán SEM került sor.
És akkor haversrác tavaly kapott egy melót, akit a maga bőven 50+ évével alapban elküldenének a HResek, de mégsem. Oszt hümmögött, hogy drága a benya, kipróbált egy jelentkezést céghez és rögtön lett +50%os ajánlata. Pedig csak pár sort írt a munkásságáról, rendes pék informatikus is lehetne, mert alapban makettezik, esztergál és fest. Meg persze tudja mi az a címtár, takács szerver és hasonló dolgok. Ellentétben Mekk kitalált haverjaival akik biztosan nem tudják, referencia sincs és pár sort sem akarnak írni magukról, mert minek.
Nyilván az a haszna hogy a "félnótások" is tudjanak dolgozni mert létezik egy itiner a számukra.
Nekem nincs dolgom a szabványokkal mert sok esetben kész tények elé vagyok állitva. Csinálnak akárhova egy telephelyet akkor a szolgáltató valamilyen algoritmus alapján lerak egy geyer szekrényt mint mérőpontot. Onnan rendre földkábelen megkapjuk. Kültéri aggregátor hálózat kapcsoló, kültéri Ac elosztó mondjuk a régmultból, és jöhet a fogyasztó. Ebből manapság mi szabványos és mi nem - viszonylag kevés dolog - a kutya nem tudja. AVK nincs mert nem lakossági az "előfizetés".
Még mindig te vagy az akibe már mindenki beletörölte a lábát baromságaid miatt és meg most sem adod fel.
Én ezzel csak azt akarom jelezni hogy ez a fajta kommunikáció - maga az index fórum jelen állapotában - egy kihalófélben lévő őskövület.
Balga dolog azt hinni bárki részéről hogy bármi témában itt világmegváltó gondolatok készülnek. Bár tudom vannak még olyan topikok de inkább hívjuk közösségeknek ahol tényleg jó dolgok születnek és kommoly információ áramlás van a szakértőbbek és a laikusok között. De ez nem mindenhol jellemző.
Azert irtam 50-100 között mert a fiataloknak ez már nem pálya. Sokkal gyorsabban futó platformokat kedvelik.
Nyilván MS-DOS-on futó progival felhivtál még akkor modemmel egy másik számot, bejelentkeztél és a PC-n lévő szoftverrel elküldted a topikba irt hozzászólásaidat és letöltötted a többiét. Majd otthon offline megválaszolgattál mindent. (Nyilván a BBS-ek éjjel hogy olcsóbb legyen küldözgették egymásnak az adatot még telefonvonalon.)
Amikor még alig voltak gépeink kis mélyedéseket véstünk amibe gipszet és u alakú drótot nyomtunk, tökéletes volt, főleg beton mennyezetnél fúrógép hiányában.
Az olcsó gépekkel tipli, csavar, hiltiszalag rögzitéssel lett a munka felgyorsitva.
Elek, te még mindig nem fogtad fel, hogy nulla hiteled van a topicban. Semmi, zéró. Bárki, aki 10 percnél többet tölt a topic tanulmányozásával azonnal leveszi, hogy ignorálni kell az összes hozzászólásod. Tudom, hogy nem olvasod (faszt nem), és ugyanúgy írogatod tovább a faszságokat, de ez kikívánkozott.
Én is röhögök barma amikor válaszolsz arra, amit nem is olvasol.
Te csak akkor gondolkodsz kecske, amikor idézel tankönyvből és megváltoztatod az idézet tartalmát. Ugye emlékszel rá? De neked nincs a pofádon bőr, nyomulsz gátlástalanul, olyan vagy, mint Amerikában a pórszívó-ügynök. Ez viszi előre a te kecskeakolos pékségedet.
Egy centis csíkokat vágtak alumínium lemezből, ezeket a csíkokat feldarabolták megfelelő hosszúságúra, egy szeggel átlyukasztották középen és a fugába beverték a szeget. Ráhajtogatták a vezetékre az alucsíkot.
Mindig jót röhögök, ahányszor azt látom, hogy valakinek nincsenek saját gondolatai (saját véleménye) és erre még büszke is ráadásul. Ezért tart itt ez az ország.
Egy gyakorlati kérdésem volna. MMFal vezetéket szeretnék rögzíteni téglafalra. Majd utána bevakolnám. Vakolásig mivel lehet ezt értelmesen, korrektül rögzíteni? Az előző alu mmfal simán át volt szögelve, de ez azért kicsit necces. Gipszelgetni sok kedvem nincs, meg jórészt egyedül kell rögzítenem, így valami kábelbilincs szerűséget keresek. Viszont normális széles kábelbilincset nem nagyon találtam sehol. (Külföldi oldalakon láttam azért). Tudom nem divat ez már, de aki manapság csinál ilyet, hogyan szokta rögzíteni?
Minket nem tömtek ki ilyen papirokkal. A munkaruhát ami soha nem volt jórám megkaptam az 1000vos villszerbakancsot igen, könyvtári könyveket nem kellett viszaadnunk annyira szerettek minket. :)
Nyilván te ezekben élesz mármint a szabványokban de az elmult 30 évemben ugy éltem hogy kutya közöm nem volt semmi hozzá.
Mindamellett azt látom mindenhol hogy az Ac és Dc vezetékek nagyrészt egy nyomvonalon egy helyen futnak. Szinte folyamatosan adhoc megoldások vannak a környezetemben. Az idő előrehaladtávan egyre inkább ez a jellemző mert azt az 5-6 évet mindenhogy kibirja.
Nem egy lyen felállitott rendszer van már ma is nálunk és fel évente kell menni szerszámelleőrzésre és évente gyakorlati képzésre. ez nem ismeretlen dolog.
Nyilván sokminden szabványos az életben amin röhögünk.
- Megjelensz nálam egy 1.1es trabanttal dolgozni és meg kinevezem. Nyilván szabványos de mégiscsak egy lom.
- Használsz 2G telefont és kiröhögnek hogy nincs korszerübb 5G-s valami tapi masinád.
- Jössz dolgozni egy 50 kgs-os hegesztőtrafóval egy inverteres helyett.
- Hozod a szerszámaidat diszperzites vödörben.
- Szenvedsz vezetékes eszközökkel az akkumulátoros eszközök helyett. Nyilván a célszerűség figyelembe vételével.
Millió meg egy dolgot megemlithetünk ezzel kapcsolatban ami szabványos de röhejes vagy inkább vicces.
Ha meg elkezded bizonygatni - nyilván zabványokkal felvértezve - hogy márpedig az kóser akkor ez felér egy light beismeréssel.
Sokat rágódsz itt dolgokon. El kell engedni, ahogy én is teszem. Megéri megpróbálni meggyőzni a masikat aki ha sarokbaszorul akkor a " te anyad" módjára kezd el érvelni. Nem. Szarni kell az egészre, még akkor is ha a beső szakmai hangod mást diktál.
Kecske, a te szomszédodnak dobtak be pár éve sárga csekket valamilyen összeggel és tőled kért tanácsot mert nem volt rajt a csekken, miről is szól az összeg. Akkor azzal szórakoztattál bennünk.
Pl egyszerűen leszereli a villanyórádat (tavaly nyáron találkoztam ilyen esettel: egysúlyos szívbeteg bácsi villanyóráit egyszerűen leszerelte az MVM) és attól kezdve üzemelhetheted bolti ceruzaelemekről a mosógépedet.
Sok dolgot csak a laikusok neveznek büntetésnek, ami valójában nem büntetés, hiszen a szolgáltató nem hatóság.
Olvass utána, mit jelent a szolgáltatási kötelezettség, esetleg milyen máig létező, hatályos jogszabályok védik a fogyasztót, vagy mi egy vita rendezési lehetősége, menete. Érdemes.
Büntetésről nem lehet szó, erre a szóra kaptam fel a fejem, a szerződésben legfeljebb kötbér szerepel, bizonyos megalapozott esetekben.
A szolgáltató egy cég, egy vállalkozás, ami a jogszabályok szerint köteles működni és szolgáltatni.
Amivel így nem tudok sem bunkó sem kedves lenni, ezek a "kik lehet kapcsolni aki nem teszik" pedig az álmadiban léteznek legfeljebb.
Hogy velem próbálsz személyeskedni, minősítgetni, az pontosan az a stílus, amiről az egész beírásom szól.
Azért 1x elkéne olvasnod és MEGÉRTENED azt a SZERZŐDÉST AMIT ALÁÍRTÁL...
Tudod abban vannak ám dolgok amiket neked kell betartani. Ilyen pl. - a leolvasó, regszerelő, ellenőr beengedése - a mérőhely üzembiztos állapotban tartása
De amekkora baromarcnak látszol... az alapján már az olvasás képessége is kérdéses. A szerződéses viszony megértése pedig agyilag teljesen kizártnak tűnik.
--- A lényeg, hogy: a szolgáltatni csak annak a részére kell>> aki betartja a rá vonatkozó szerződés részeket. Különben simán ki is lehet őt kapcsolni, ha sokat okoskodik-bunkóskodik. --- Ennyi infó talán-talán belefér még egy szőlőmagnyi agyba is...
Hogy mit csinálnak? Ez egy szerződéses jogviszony, innen, az ilyen gondolkodásból indul ez is ,hogy itt mindent megtehetnek a szolgáltatók. Félázsiai korruptisztánban.
Ha az enyém a doboz, azt teszek vele amit akarok, ha az övé, akkor ő dolga rendben tartani. Ha illegálisan vételeztem, ő ezt vélelmezi, az más kérdés,(pl plombák sérültek) akkor ezt be kell egy polgári perben vagy hatósági feljelentés után bizonyítania.
Nem létező jogi fából vaskarikák ezek, amikre hivatkozva a szolgáltatók uraskodnak.
Nem árt tudni azt is, szolgáltatási kötelezettsége van, nem kapcsolhat le, mert te vitában állsz vele, nincs olyan ,hogy nem tetszik amit csinálsz, akkor majd nincs áram.
Nyilván játsszák azt a játékot, hogyha te akarsz valamit, ja az drága lesz, pár plusz amper, stb, millók akár.
De ami már működő mérőhely és megkötött szolgáltatás, ott nem igen tudnak mit csinálni. Ezért van a sok tűzveszélyes fadoboz, 30éves lakáselosztók, mert marinéni meghallja ,hogy hozzá kell nyúlni millió, ja, akkor marad.
A legszánalmasabb mikor a leolvasó áll neki fenyegetőzni, rendőrködni, hoyg az én mérőhelyem milyen, és az áramkommandó jön, mert ő most bejelenti. 10 esetből 10szer pont a SENKI jön és a SEMMI történik.
Úgyhogy arcon szoktam őket röhögni, lehet kitakarodni a magánterületemről, ő egy leolvasó, leolvas és elhúz.
Amikor én építkeztem, már akkor is engedélyes szerelő kellett. Kerestem egyet helyben - ő közvetített a szolgáltató és köztem, intézte a papírmunkát és a szerelést is.
Velem csak egy béléstest falat építtetett, alappal, arra tette fel az órának a dobozokat. Én rákérdeztem, hogy jó lesz-e ez így, merhogy a nap, eső meg minden, és még csak fedele sincs - de az volt a válasz, hogy ő tudja, hogy mi kell a szolgáltatónak itt helyben. Úgy készült el - és igaza volt, mert az ellenőr alig nézett szét, írta a papírokat, tette rá a plombákat.
Ma már lehet, hogy engednek zárt dobozt, de 15 éve, mikor épült a házam, még nem engedték.
Anno (kb. ~15 éve kértem ajánlatot tőlük) a Kontakt Elektro nevű pécsi cég gyártott fém burkolatú kültéri rendszerengedélyes mérőóraszekrényt. Csak győzze a kuncsaft kifizetni... (valami dupla árra emlékszem a polikarbonát szarokhoz képest, ez nyilván megmagyarázza, hogy miért nem ezt veszi/vette mindenki)
Ma már lehet, hogy engednek zárt dobozt, de 15 éve, mikor épült a házam, még nem engedték. Van annyi eszem, hogy zártba teszem, ha engedik.
És persze az óra is befelé néz, tehát az utca felől nem lehet leolvasni, hiába áll a telekhatáron. Mondjuk ezt nem is bánom, mert akkor piszkálni is lehetne. Nem örülnék, ha az utcáról kilőhetné a betörő a riasztó áramellátását (is). Egy darabig még megy az aksiról, de egy hetes nyaralást nem bírna ki, az tuti.
Megint az a baj, hogy eleve tömeggyilkosnak (tolvajnak) néznek, kezelnek mindenkit. Biztos van olyan is, de azért a kevés számú nyavalyásért szívatják a többit.
Akit meg nem zavarnak a szabályok, azok megoldják "repülőben", aztán lesz ami lesz. Rajtuk úgysem tudják leverni a büntit...
Mint látható, ha agresszív módon van árusítva (pl. "törvényileg" kötelező ezt vásárolni), akkor bármilyen szart el lehet adni, akkor meg miért erőlködjön a gyártó, hogy minőséget gyártson?
Én is nemrég nézegettem műanyag fényszóró polírozó szetteket, ki fogom próbálni a vellanyóra plexijén.
Ugyanúgy lehet telekhatárra is zárt szekrénybe tenni! Már előkészítve lehet venni a mérőhelyet üvegszálas, leásható dobozba. Mind a Hensel mind a CsatáriP. gyárt ilyent. Csak a kedves vevő sajnálja rá a pénzt, hogy normális mérőhelye legyen és azt mondja, hogy inkább cseréltet rajta fedelet 10 évente.
"...tiltja a zárt szekrényt a ház falában, ahogy régen volt"
Valóban a telekhatárra telepítést szorgalmazza. Így nehezebb illegálisan vételezni, nem építik be azt a falsíkot amin az óra található így nem szükséges a telekre bemenni leolvasás,kiiktatás esetén...
Az elmű már csak plombálni jön ki, a cserére nem hajlandók - én meg nem tehetem meg. 30 másodperc...
Röhejes.
De már jelentkezett, több is, a meló kiadva, tárgytalan. 10e. lesz.
Ami csak azért zavar, mert az óradoboz azért ég szarrá, mert az idióta elmű (aki) előírja a szabadtérre telepítést, tiltja a zárt szekrényt a ház falában, ahogy régen volt. Ott védve volt esőtől, fagytól, naptól. Ha a telepítési előírás miatt szétég - gondoskodjon ő a cseréjéről. Miért én?
""(A ház falán lévő mérőszekrénytől földkábel megy a villanyoszlop alján található szekrényig, ott van nekünk 3db 32A+ a szomszéd háznak is 3db 32A, onnan mennek fel az oszlopra, a hálózatra"
kecske, ha egy kicsit figyelsz, akkor nem az "energia" áramlási irányáról írt, hanem a földkábelről. Azért, hogy lehülyézd a kérdezőt, már megint megváltoztatod a tényeket. Ki vagy te elmebeteg?
"esetleg ezen a körön lehet lazább kötés valahol, ami felviszi az ampert?"
Olyan kötés nem létezik, ami "felviszi az ampert". Ez olyan lenne, mint az a tömegkarambol, amitől felgyorsul a forgalom azon az úton.
A rossz kötés csökkenti az ampert (miközben felgyújtja a házad :)
a jó kötés pedig nem változtat az amperen semennyit.
Mondanám, hogy hívj szakembert, de amíg nem tudod produkálni/előidézni a hibát a szakember előtt, addig nem mondom.
"nem a 32es kismegszakító rossz ahogy apám gondolja, éppenhogy jó!"
Megmérted a rajta átfolyó áramot és kb 32 ampernél csapódott le? Mert lehet, hogy valójában csak 5-10 amperes és véletlenül 32 amperes feliratot kapott.
"(A ház falán lévő mérőszekrénytől földkábel megy a villanyoszlop alján található szekrényig, ott van nekünk 3db 32A+ a szomszéd háznak is 3db 32A, onnan mennek fel az oszlopra, a hálózatra"
Az energia az utcai hálózattól megy a lakás felé. Te elejétől fogva fordítva magyaráztál mindent? Hülyének nézel, félrevezetsz másokat, miközben segítséget kérsz?
Kezdd a lakáselosztónál az áramkörhöz tartozó nulla és fázis meghúzásával, majd a dugaljnál, utána meg a köztes dobozoknál. Ha laza kötés van, akkor kimelegedés jelét kell látni.
Mindenesetre nem a 32es kismegszakító rossz ahogy apám gondolja, éppenhogy jó!
ezek szerint viszont a 16os is lehet jó.
esetleg ezen a körön lehet lazább kötés valahol, ami felviszi az ampert?
(A ház falán lévő mérőszekrénytől földkábel megy a villanyoszlop alján található szekrényig, ott van nekünk 3db 32A+ a szomszéd háznak is 3db 32A, onnan mennek fel az oszlopra, a hálózatra)
"vasaló/kávéfőző vagy mikró rendszeresen leveri a biztosítékot"
A zárlat nem válogat a kismegszakítók árama szerint,
a zárlat azt a kismegszakítót veri le, amelyik a leggyorsabban mozdul (század másodpercek is számítanak).
Tehát pl ha a villanyóránál lévő 16 amperes kismegszakítód zárlat hatására két tized másodperc alatt csapódna le, de a 32 amperes kismegszakítódnak viszont elég 1 tized másodperc, akkor minden zárlatnál a 32 amperes fog lecsapódni.
Házi feladat: elő tudod-e idézni ezt a hibát bármikor? Tehát ha kéri valaki, akkor tudsz-e olyat tenni, hogy létrejöjjön ez az esemény? Pl működés közben megrázod a levegőben nagyanyád 50 éves orosz vasalóját.
Szüleimnél mérőóránál 3*16A (C) megszakító van, aztán 8m földkábel, majd már az oszlopnál szekrényben 3*32A (C)megszakítók,
Az egyik 16A-es körön lévő vasaló/kávéfőző vagy mikró rendszeresen leveri a biztosítékot,de nem a 16ost, hanem mindig az oszlopon lévő 32 est.
Első körben azonosítottam, hogy melyik kör a ludas,de a szekrény plombálva van én nem szedhetem le, szerintem az ottani 16A kismegszakítót/kötést kéne ellenőrizni/cserélni
Fater már cseréltette az oszlopos 32A est, de most is leveri, mondtam neki,hogy ez nem lehet túláram csak hibaáram lehet, úgyhogy hívjon ki egy reg.szerelőt, nézzék meg a mérőszekrényben a kötéseket esetleg mérjenek szig.ellenállást a földkábelen az óra és az oszlop között. A kihívott szerelő csak azt mondta, hogy vegyen egy új 32-est megint ők berakják, ha megint leveri hívja őket újra.
Mondtam neki, hogy az nem kóser, hogy naponta nyúlkál az oszlopon lévő fémszekrényben, még a fedelét sem vehetné le csak FAM vizsgával,stb...
Ez inkább az 2/1959. (IV. 10.) MüM rendelet, a szakmunkásképzésről szóló 1969. évi VI. törvény végrehajtásáról szóló 13/1969. (XII. 30.) MüM rendelet szerinti.
625 számú Villanyszerelő,
503 számú Villanyszerelő,
505 számú Villanyszerelő leágazásai:
- 505-1 Erősáramú berendezés-szerelő,
- 505-2 Épületvillamossági szerelő,
- 505-3 Vasútvillamossági szerelő,
- 505-4 Villamoshálózat-szerelő,
506 számú Általános Villanyszerelő,
A maiak;
Országos Képzési Jegyzékről szóló 7/1993. (XII. 30.) MüM, 27/2001. (VII. 27.) OM, 37/2003. (XII. 27.) OM, illetve az 1/2006. (II. 17.) OM rendeletek alapján
07 2 7624 02 31 17 számú Villanyszerelő,
33 522 04 1000 00 00 számú Villanyszerelő,
07 2 7445 02 3 1 13 Villamosgép- és készülékszerelő
Talán ez az egyetlen műszer-fajta, amivel laikusok is meg tudják állapítani, hogy egy vezetékben ember számára is életveszélyes fezültség van-e (mert sajnos a közismert fázisceruza nem alkalmas erre).
Ha mindössze 3 cellából van megoldva a 12V, akkor ezek valószínűleg lítiumos cellák,
melyek 3,6 és 4.2 V között lehetnek egészséges állapotban, ezen feszültség tartomány alatt-felett baj van velük. Sorba vannak kötve, tehát szétszedés nélkül is megmérheted őket külön-külön.
Egy műkörmösnek is lehet villanyszerelő vállalkozása.
Csak mindig legyen legalább egy alkalmzottja, villanyszerelő végzettséggel.
TEÁOR 503-ös kód = "Belvízi személyszállítás" -> viilanyszerelésre NEM JÓ :)
De a régi szakmakódok szerint az 503-as az valóban valamilyen villanyszerelő szakna kódja, tehát ha van ilyen bizonyítványod, akkor műkörmös nélkül is vállalkozhatsz.
Mert pont 42 éve a vállalkozáshoz biztosan nem kellett mestervizsga - az más tészta, hogy mestervizsga nélkül csak úgynevezett javító kisiparos lehetett az ember, új bekapcsolásos szerelést csak mestervizsgás készíthetett.
És 42 éve a felülvizsgálónak sem kellett mestervizsga, ellenben kellett az Energiafelügyelettől vizsgabizonyítvány.
Az egyik középiskolai osztálytárs elvégzett egy okj-s villanyszerelő iskolát, azt mondta, az oktatási szint a 8-s volt az elektromos részből (tehát Ohm igen, de Kirchoff már nem).
Ha jól értettem, akkor alapból megkapott még egy csomó olyan papírt is - a középiskolai tanulmányokra való tekintettel - amire itt többen rátanulós tanfolyamokat szoktak emlegetni (felülvizsgálói meg ilyesmi szavak rémlenek).
Most ő is életmódot vált(ott) és villanyszerelő (is) lett.
A FAM az csak egy lehetőség. Ha valaki az MSZ 1585 alapján komplett munkavégzési rendszert kidolgoz (na meg persze alkalmaz), az is jó.
A legtöbb cég ragaszkodik alvállalkozóinál a FAM-hoz, mert az egyértelmű, hogy van, vagy nincs, a papír bemutatható és -andó.
A FAM sem arról szól, hogy csak tanfolyam kell, hanem annak is komplett rendszere van, amit fel kell állítani minden cégnél, iratok, megbízások, szerepkörök kijelölése (EV-nél is nyilván, még ha hülyeségnek is tűnik), és 2 évente ismeretfelújító képzés, évente szerszám minősítés, satöbbi.
Kettőn között az a különbség, hogy te úgy szemétkedsz, hogy egy szóra koncentrálsz, mert a mondat mondanivalója vagy nem érdekel, vagy nem érted. Mint ahogy megemlítettem az ÉV-Univerzált, mire te rámfogtad, hogy én azzal mérek, mert nem tudom, hogy már nem szabad (hogy nem szabad, az meg nem is igaz, mert a biztonsági szabályokat érvényben lehet tartani más módszerekkel is, erről is írtam, de hát ez már túl bonyolult volt).
Én meg úgy szemétkedek, hogy tényeket sorolok fel, amelyeket másoknál nem hánytorgatok fel, mert nem érdemlik meg. A tények:
Oktatóid, csoporttársaid és te kiröhögtétek a volt-ampermérős földelési ellenállás mérő módszert, mert a téma teljes sötétsége miatt nem tudtátok, hogy ezt többek között azért kell ismerni, mert ez egy olyan alap, amin a mai modern műszerek is működnek.
megfelelő előképzettséggel és erősáramú szakmai gyakorlattal rendelkezik.
Szakmai előképzettség:Villanyszerelő, vagy a 07134028 Kisfeszültségű mérőhelyi FAM szerelő megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény 7. pontjában foglaltak
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: 1 év erősáramú szakmai gyakorlat
Vallástól, felekezettől függetlenül majdnem mindannyiunknak szüksége lett egy villanyszerelő parpirra. A törvényi szabályozások szerint barminek is alapja ez. (Gondolom kiderült hogy berendezés üzemeltetéssel foglakozom ami, aminek meg villany kell. Ha kevesebbet akarunk fizeti az alvállalkozónak akkor magunknak kell megcsinalni minden olyan dolgot amit jó lelkiismerettel el tudunk vállalni.)
Egy kolléga egy másik településen egy évvel korábban unatkozott mint én is unta magát otthon es olvasta hogy akinek csak 1 vagy egysem OKJ papirja van az állam fizet neki egy masodikat is. Nyilván volt neki is meg nekem is munkahelyem akkor is.
Bement a munkaugyi központba megkérdezte hogy mi a szita ezzel. Kérdezték hogy milyen végzettsége van, Ő meg felelte hogy mérnök-közgazdász.
Akkor magának nincs végzettsége felelték, igy megfelelt. :) Nálunk is volt mindenféle népség, mint hegesztő, élelmiszermérnök a debreceni egyetemről, cégvezető, Tv szerelő, volt aki egy közgazdasági szakközépből, volt aki a kandóról ami most óbudai egyetem gyengeáramú mérnöktanári szakról.
Igy keresgettem én is helyeben mik a lehetőségek és egyszer a fácse feldobta hogy a helyi szakképzési centrum esti felnőtt képzést hirdet hegesztő, villanyszerelő, azt hiszem még autóvillamossági müszerész témakörben. Bementem, megörültek nekem. :) Mondták hogy még nem biztos mert egy kicsit kevesen vagyunk. Én vittem meg 3 embert velem egyutt 4-et és elvigégkedtünk Hé+Ke+Sze+Csüt 16:00->19:00 között normál tanidőben. Azaz téliszünet nyáriszünek, stb stb, nyári kiránduláson nem voltunk. :) [Tehát Elek! Nézd meg a vén marha bácsi aki meg akkor alig volt innen 50-től, mit vállalt két évre azert hogy ingyen legyen egy papirja amit majd vagy használ valamire vagynem. ] Ellenben beregisztráltak minkat gyártói szakmai napokra. (Nejem azóta is azzal a FINDER táskával viszi a speckó cuccait a munkahelyére.)
Ugye, mostanság vannak olyan kollégák akiket a cég iratott be olyan alfakapos szerü oskolákba, ahol távoktatásban és elektronikus formában megkapták az anyagot, 2 db áramkört megtanitottak nekik és minő véletlen az volt a vizsgán is. Ezt letudták 3-4-5 hónap alatt. Ezek tényleg csak szakmai papirgyárak mögöttes tartalom nélkül. Mondjuk legalább őszinték voltak velük és tudtukra is hozták hogy ne reklámozzák hogy itt es igy vegeztek.
Nem tudom miért minuszolt le valaki de én élvezem az adokkapokat ... :D
Én nem szemét vagyok csak szemétkedem. Nem akarom megsérteni a többieket de rajtad kívül szerintem a kutya nincs ennyire képben a szabványokkal. Egyszer.
Miert nevetik ki ?
Egy majdnem kolléga is járt hasonló remek suliba mint én de debrecenben.
Ő tényleg munka mellett csinálgatja először egy gyakorlott szakival, majd akár egyedül is.
Ő kapásból beletett majdnem 2 milla pénzt - autó nélkül - hogy rendes szerszámai legyenek.
Azt mondja kimegyek valahova, latjak hogy normális szerszámokkal, normális ruhákban, értelmes fellépéssel megpörgetem a vizszintező lézert dobnak egy hátast és még ha jól is dolgozom akkor reklám sem kell. Ebbe szerintem nem fér bele mégha szabványos is a metex.
Nyilván nekem is van ilyenem, de még ennél különbebb dolgok is de nem gondolom ezzel kellene mindent megoldamon. Mégha szabványos is. :)
Amikor végeztem a sulival éreztem, hogy "végre felnőtt lettem" és csinaltam magamnak 2 db ilyet is mert akkor kurvára ugy éreztem ez kellenei fog. Szerinted mennyit hasznaltam eddig? :)
Egyébként azt sem értem, hogy miért olyan ördögtöl való hogy valaki nem 17-18 évesen válik vagy vált "szakivá" hanem késöbb akármikor. Nem pörgök ezen napmintnap de pont ugyanazt tanultuk mint a gyerekek ugyanugy 2 év alatt ami mondjuk meg öszintén marha gazdaságtalan volt.
Hogy mit végeztél anno megsugom neked mondjuk 20-30 év után majdhogynem lényegtelen. Igazából annyiban nem igaz ez hogy jogosultságot ad sokmindenre aminek előfeltétele. Én nyilván nem végeztem müegyetemet sem de van mondjuk 2-3 volt kolléga aki igen. Egy aki a csucson van azaz folyamatosan technológia mellett volt van és lesz is - tehát nem üresfejű manager góré - és van a többi akik már nincsenek a szakmában mert nem gondolták hogy sokkal jobban haladni kellene a korral.
Erősen ötvenesként is azt vallom, hogy emlékekből nem lehet élni ...
Látod, olyan buta vagy a szakmához, mint az a közmondásos testrész.
Először is, értekezésed egy részében kioktattál arról, amit én írtam előtte, anélkül, hogy észrevetted volna.
A különbség köztünk az, hogy azt én nem nevezem RMS mérésnek, mikor egy másik (közép)értéket vagy csúcsértéket mérve a skálát átszorozzák a szinuszos változásnál érvényes szorzóval. Mert az nem az RMS-t méri, hanem csak azt mutatja.
Hogy az integrál fogalma meghaladta képességeidet, hát elnézésedet kérem, hogy emlegettem.
A true lényege, hogy a hullám pillanatnyi csúcsértékét sokszor méri meg,
ezért teljesen mindegy neki, hogy milyen a hullám formája. Tehát akármilyen hülye formájú is az a nem-szinuszos alakú félhullám, a sok mérés sok értékéből akkor is tud következtetni az eredő effektív értékre.
a true RMS mérőeszköz nem csak egy értéket mér, hanem minden szinusz-félhullámot többször/sokszor mér meg (felszeleteli a "krumplit" és minden szeletet külön megmér).
"Hajnalban kell menni és vagy 15 óráig, vagy 19 után jönni."
Egy helyen azt mondtam, hogy csak akkor érdekel, ha a munkaidőm lehet 11-12-től 19-20 óráig (közlekedés: reggeli csúcsforgalom után és haza a délutáni csúcs után). Azt mondta a HR, hogy ez nem kívánságműsor, a munkaidő náluk 9-től 5-ig van. A mai napig folyamatosan hirdetnek :)
- egyetlen mért értékből (pl áram/feszültség félhullámok csúcsértékei)
- kiszámolja a pontos effektív értéket.
Az a baj, hogy egyetlen mért értékből csak tökéletesen ismert alakú (pl szinusz) görbének lehet az effektív értékét pontosan kiszámolni, ha a hullám távol van a szinusztól, akkor az RMS matek hasnálhatatlan. Olyan lehetetlenség ez, mint egyetlen mért értékből kiszámolni egy horpadt krumpli térfogatát. Egyetlen mért értékből pontos térfogat számítás csak gömb forma esetén működhet. Tehát szép szinuszos áram/feszültség = gömb, szinusztól távoli csúnya hullámforma = horpadt krumpli. Tehát nem szép szinuszos áram/feszültség esetén az egyszerű RMS mérés sajnos mehet a kukába.
De hogyan lehetne automatizálni az ismeretlen alakú horpadt krumpli térfogat mérését? Úgy, hogy a mérőeszközünkkel minél több helyen megmérjük, és a sok mért adatból megpróbálunk egy közelítő értéket kimatekozni. Ezen a ponton lesz az RMS mérésből true RMS mérés: a true RMS mérőeszköz nem csak egy értéket mér, hanem minden szinusz-félhullámot többször/sokszor mér meg (felszeleteli a "krumplit" és minden szeletet külön megmér). Minél gyakoribb ez a mintavétel (minél vékonyabbak a krumpli-szeletek), annál több adat áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy meghatározzuk a szabálytalan hullámforma valódi effektív értékét.
led izzó áram-formája: piros Tehát valószínűleg hibát követ el, aki led világítás áramát nem true rms helyett hagyományos műszerrel méri. És ez egy rakás fogyasztóra igaz.
Borzasztó lehet ennyire megsavanyodni mint amit Elek művel. Teljesen mindegy merről kel fel a nap, csak a kifogás és a siránkozás. Írhatsz bármire megoldást, jön a képzeletbeli problémáival, és maga is elhiszi a hazugságait.
Van egy ilyen kollégám, amikor lehet kerülöm, két értelmes szót nem lehet váltani vele nyafi nélkül.
Szerencsére akkora dugó nem sok helyen van, bár kollégák Albertirsáról és Zebegényből inkább vakhajnalban a forgalom előtt járnak be dolgozóba és így forgalom előtt haza is esnek, meg gyerekért még világosban az óvodába. Ez pont 60+ kilométer napi. Míg meg nem unták :-D Én meg egyszer veszem rá magam, hogy kimenjek Dabasra vonattal, az is szép kör lett...
Üres autópályán nem probléma még 100 km-re lévő munkahely sem.
Közlekedési dugóban lépésben araszolva viszont naponta 1 kilométer munkába járás is vállalhatatlan szerintem.
Az a baj, hogy akik ezen változtatni tudnának, azok kék villogós felvezetéssel járnak dolgozni és eközben csak ara kell odafigyelniük, hogy az autóból kiszállás előtt a cipzár nehogy becsípje a titkárnő frizuráját.
Az autót vezető emberek többsége a közlekedési dugóban tötymörgést a legdurvább stressz-helyzetek közé sorolja. Reggelente egy órányi közlekedési dugó után gyilkos hangulatban ér be a munkahelyére, délután egy újabb órányi közlekedési dugó után szintén gyilkos hangulatban ér haza a feleségéhez, családjához. Elmondhatatlan, hogy hosszú távon a stressz milyen durva romboló hatással van az egészségre (tucatnyi betegség plusz idegkimerülés) plusz a családot is megöli lassan.
Szerintem nem normális, aki ilyen "közlekedési dugós" munkahelyet elvállal, BÁRMENNYIT IS FIZETNEK.
Ráadásul napi két óra idegfeszültség = havi 40 óra = havonta egy héttel többet "dolgoztat" a munkaadód, INGYEN, aki ezt bevállalja ,az szerintem egy balek önkizsákmányoló rabszolga.
A helyzetet tovább súlyosbítja az álláskereső honlapok azon szokása, hogy leszarják a "munkavégzés helye" dolgot: az álláskeresőket meg sem kérdezik, hogy meddig hajlandó elmenni, ráadásul (saját hazug statisztikáik fényezése miatt) annyira távoli munkahelyekkel bombázzák a szerencsétleneket, ahova még vállalati helikopterrel is stresszes lenne bejárni minden nap.
Ha ebbe belezsúfoltak kb 25 db lítiumos cellát (hogy meglegyen a 98V), akkor azok kb 10440-es cellák (távirányítóba való ceruzaelem méretűek) lehetnek, röhejes tároló kapacitással.
Tehát ez a fúrógép valószínűleg rohadt erős a 98V miatt, viszont valószínűleg minden lyuk után akkut kell cserélni benne, az akku kevés wattóra kapacitása miatt :)
A 'ha kell', az utólagosan van csak igazolva. Ha a kimerültség nem okozta, hogy felökleltél egy kétgyerekes családot, akkor jól tetted, hogy elvállaltad. Ha a börtönben ülnél, akkor alighanem időben le kellett volna mondani valamiről.
Igen, ez nagyon megbonyolítja a helyzetet. De ha egyszer valaki ezt megfogalmazta, már csak előre lehet menni. :D Mint elműs haverjaim mesélték, egyszer a kábellövőt akarta a cég teljesen szabályosan intézni, de végül úgy döntöttek, nem forszírozzák az ügyet, mert a szabályos lőszerkezelés elviselhetetlen teher lett volna. Még időben abbahagyták az információgyűjtést, mielőtt a hatóság ráébredt volna, hogy ezek lőnek. :D
Nem kellene egyébként feltétlenül FAM, csak komplett, biztonságos munkavégzési rendszer az MSZ 1585-re alapozva. Csak saját rendszert kidolgozni, az bonyolultabb, mint befizetni FAM tanfolyamra. Persze, mindenhez kéne a legalább villanyszerelő szakképzettség is.
Elvégre út kérdése. Volt egy barátom, az M3-ason kicsit meg szokta nyomni. Egyszerre indultunk Újpestről, ő már Miskolc és Sárospatak között volt félúton, mikor én meg a martonvásári leágazónál az M7-en. :D És végül is Budapest határain belül is lehet másfél órát tömegközlekedni.
De azért költségben csak jóval több, mint egy budapesti bérlet.
Amikor felújítottuk a házat, két évig jártunk be Gárdonyból (ez 60 km). Mivel a munkám miatt akkoriban célszerű volt korán beérni, reggel 6 körül indultunk. Az autópálya üres volt, 30-35 perc alatt be lehetett érni. Egy fehérvári főrendőr ugyanabban az időben járt Pestre minden reggel, ráakaszkodtam. Harmadik vagy negyedik alkalommal félreállt, lemeszelt. Kérdezte, hogy hova sietek. Megmondtam. Jó, mondta, akkor hasonló cipőben járunk, jöjjön csak szorosan mögöttem. Attól kezdve a budai részt meg a Váci út elejét már kék villogós felvezetéssel sikerült abszolválni (Ők a Teve Plázába mentek, én meg kicsit beljebb a Váci útra) :-)))...
> Az "itt mindenki jól él" parasztvakító duma csak a nagyvárosi/multicéges kormánypropaganda szajkózása, tessék olykor kinézni a való világba is.
Soha senki nem állított még csak hasonlót sem.
Az, hogy te mit haluzol bele a dolgokba, a lőtéri kutyát nem érdekli, de a saját kis vendettád a szőke HR-esek meg az előre elrendeltetett nyomor kapcsán elképesztő baromságok. Ja, és mi is tudjuk, hogy nem megy jól az országnak, ezt sem te találtad fel.
Komolyan nem láttam még senkit, aki egyszerre lett volna ennyire tehetetlen, nárcisztikus és grafomán balfasz, mint te.
Az eredeti példa talán EV szerelésről volt szó, ezek szerint most ott tartunk, hogy egy FAM vizsgával nem hal meg az ember, de javítani még nem tudja :)
> És te utánanéztél-e már, hogy milyen ÓRIÁSI különbség van az RMS és a true RMS mérési módszerek között
Elek bazzmeg, még a mai napig nem bírtad felfogni, hogy kikkel beszélgetsz ? Ehhez nem kell 200-as IQ, elég lenne 100 is...
(vagy akár az, hogy felfogd, hogy mi a bánatot jelent az IQ)
PS: Tudom, "le vagyok csukva", úgysem olvasol, mert "gonosz kismalac" vagyok. Nem neked írom, hanem a jövő generációjának, aki idetéved, és neadjisten elhiszi a sok faszságot, amit összehordasz.
Mert annak idején belefáradtam a true RMS módszer elmagyarázásába.
Hol? Mikor? Te magyaráztál el valamit? Röhög a vakbelem.
Ezek szerint még mindig nem tudod, mi az RMS és a felharmonikusok kapcsolata.
És te utánanéztél-e már, hogy milyen ÓRIÁSI különbség van az RMS és a true RMS mérési módszerek között? Hát, barátom, kapaszkodj meg, de mérésben semmi. Amikor görbealatti területet integrál a mérési módszer, akkor nincs true vagy mégtruebb rms, az a görbe alatti integrál, és kész. Csak az olcsóbb mérési módszerek nem mérik az rms-t, hanem számolják másból és a szinuszos változásnál a más és az rms közötti összefüggésből, akkor vezet félre az, ha a mért jel nem szinuszos.
Fura, hogy ennyire buta vagy, hogy még ezt sem érted, és itt szónokolsz.
Száz éve Edison azzal kampányolt a váltófeszültség ellen (a híres elefánt gyilkosság + villamosszék feltalálása), hogy az AC sokkal életveszélyesebb, mint az ő DC hálózata.
Ez is olyan lehet, mint amikor magyaráztad, hogy a kínai boltban nincs kínai eladó, oszt összességében igaz, mert a legtöbb "kínai" boltot vietnámi tagok viszik :-D De nem olyan gyakori a magyar eladó és személyzet, ahogy előadtad. Azóta voltam párban, néha emlegetlek, mert ilyen nagy megmondást sokkal egyszerűbb ellenőrizni, mint a többi majomságot. Sárváron találkoztam magyar személyzettel, cserébe pár másik csoda közértben simán bent is lakik pár ázsiai család, mert nekünk ugye ez mind "kínai".
Egyszer beszélgess el olyan villanyszerelőkel, akik kis létszámú vidéki cégeknél alkalmzottak heti 40 órában. Vidéki kisvárosokban egész utcák vannak, ahol irigyelt gazdagnak számít, akinek a nettó fizetése eléri a 300 ezret.
Az "itt mindenki jól él" parasztvakító duma csak a nagyvárosi/multicéges kormánypropaganda szajkózása, tessék olykor kinézni a való világba is.
"már csak a finom villamos munkákra valóban használható (nem csak favágásra) védőkesztyűt kellene feltalálnom"
Nekem az ujjaim izmai fáradtak el fél óra munka után, annyira merev volt a kesztyű. Négyes anyát nem próbáltam, de tudnék olyan melós kesztyűt kitalálni, amivel akár egy vékony varrótűt is fel tudsz venni az asztalról.
"Már tisztáztad magadban, mire jó az RMS mérés, és mire nem?"
És te utánanéztél-e már, hogy milyen ÓRIÁSI különbség van az RMS és a true RMS mérési módszerek között? Mert annak idején belefáradtam a true RMS módszer elmagyarázásába.
Az a baj veled, de már sokadszor írom, hogy mondasz valamit, aminek értelme van, és utána hatszáz rettenetes ostobaságot.
Az utolsó kettő:
- vidéken meg FAM tapasztalt villanyszerelők nem találnak normális (1800 Ft/óra feletti) munkahelyet maguknak
- már csak a finom villamos munkákra valóban használható (nem csak favágásra) védőkesztyűt kellene feltalálnom
A kesztyűhöz csak annyit, hogy a mostani FAM-os gumikesztyű-bőrkesztyű kombinációban is lehet dolgozni, ez csak gyakorlat kérdése, mint sok minden más. Én is visszaraktam második napon (!) a négyes anyát, pedig nem vagyok egy ügyes varrónő.
Már tisztáztad magadban, mire jó az RMS mérés, és mire nem?
A nagyvárosi autószervizekben az első áramütés után nem lesz olyan ember, aki ne rettegne a 400 vollttól,
vidéken meg FAM tapasztalt villanyszerelők nem találnak normális (1800 Ft/óra feletti) munkahelyet maguknak.
Mondjuk az autószerelőket is rá lehet szorítani elektromosan szigetelő védőkesztyű használatára.... már csak a finom villamos munkákra valóban használható (nem csak favágásra) védőkesztyűt kellene feltalálnom :)
...és én úgy szoktam kalkulálni, hogy egy befektetésnek meg kell térülni (nullára futni) kb a várható futamidő fele (tehát 2,5 év) alatt...
De ha ősszel felemelik a villany árát kilowattóránként 150 forintra (természetesen a brüsszeli szankciók miatt ;), akkor felgyorsulnak a megtérülési idők is.
És itt van a lítiumos (LiFePo4) aksik DOD/ciklus görbéje:
Ebből is látható, hogy
- ha egy kereskedő azt állítja, hogy az aksija simán kibír 10.000 ciklust (30 évet), akkor nem hazudik (csak éppen hülyének néz :)
- ha valaki több évtizedig szeretne használni lítiumos aksit, az először is vásároljon a minimálisan szükségesnél tízszer több aksit... vagy induljon el gyalog :)
"Ciklus élettartama 11.000 ciklus, ami napi töltés-lemerítés esetén 30 év"
Az legtöbb akkumulátor élettartama (töltés-kisütés ciklusszáma) erősen függ attól, hogy ezen ciklusok során a teljes kapacitás hány százaléka van megmozgatva. Ez a "DOD" szám (deep of discharge) Tehát pl ha egy aksit 100% helyett midig csak 80%-ig töltesz fel, és a kisütést 50%-nál gyorsan abbahagyod (DOD 30%), az az aksi SOKKAL több töltési ciklust fog kibírni, mint egy olyan aksi, aminek a töltés-kisütés ciklusai 100%-os DOD értékűek. Tehát akárhol látsz egy ciklusszámot aksi adatai között, azonnal keresd meg hogy ezt a ciklusszámot milyen DOD érték mellett kell érteni. Ha csak az egyik adatot látod (pl: 11.000 ciklus), akkor valószínűleg éppen hülyének néznek téged, hiszen nagyon alacsony DOD érték esetén igen sok akkumulátor tudja akár a 11 ezer ciklusszámot is.
ezen a képen látható, hogy a 11.000 ciklus valóban igaz lehet, de csak akkor, ha a NiFe akku teljes kapacitásának csak kb 5-10 százalékát használjuk, ami nem életszerű használat szerintem. Tehát aki ezt a 11 ezres számot állítja, az szerintem félrevezet.
Az egy héten át vett 10 perces átlagos értékek 95 %-a lehet 213 (214) és 247 (246) közötti, a maradék 5 %-a lehet 207 és 253 közötti. Az átlagok viszont úgy is kijöhetnek, hogy van bennük egyszerre 3 percre 265 V is (de még a 276 V-ért sem lehet kifogást emelni). Lefelé 1 másodpercre lemehet 138 V-ra, de az a 10 perces átlagon sokat nem tud rontani.
80 év ja, aztán gondolom olyan, mint öregapám fejszéje, hogy először a nyelét cseréljük ki, aztán a fokát, oszt megint a nyelét és pát évente a fokát is, de attól még az öregapánk régi fejszéje.
Nem ismerem ezeket a cellákat, illetve azt sem tudom, hogy a te olvasatodban mit jelent a "műküdik" kijelentés. A LiIon cellák degradálódnak, de nem mennek tönkre, vagyis a névleges kapacitásuk x%-át tudják egy idő után is. (gugli: second life)
Mondjuk egy láda sörben merek fogadni, hogy az általad emlegetett savas akkuk sem tudják 80 év után a gyártási kapacitásukat, illetve ha volumetrikus vagy súlyarányos kapacitásuk _bármilyen_ szinten megközelítené a LiIon akkukat, akkor most nem lítiumot akarna bányászni a fél világ, hanem ólmot, meg savat előállítani.
Szóval lehet köpködni meg minden, de maradjunk annyiban, hogy nem az egész világ hülye.
Azzal fizettetném ki, aki előírta a szabadtéri telepítést! A vidéki házamban 50 éves a cucc, de benn van a ház falában - kis ajtó mögött. Nem égeti a nap, nem fújja a szél, nem veri az eső...
De a rohadék szolgáltató spórol pár méter drótot.
Az órától a házig - már neki bevétel a veszteség...
Kicsinyes, szarrágó banda.
De a lényeg, persze hogy regisztrált szerelő kell, de kicsit olcsóbb, ha megveszem előre a tetőket. Egyet hívtam már, 70-ért hozná csak a tetőket + plusz munkadíj.
40-ért már találtam, de gondoltam itt tájékozottabbak vagytok - hátha lenne olcsóbban.
Ólom akku 2V 2000Ah (FIAMM) típus 2SLA 2000Cikkszám: 1.21.FIA05.00.A003
Bruttó ár:703 490 Ft
Feszültség:2VTeljesítmény:2000AhTípus:SLAMéret:368mm x 218mm x 660mmMárka:FIAMMGarancia:3 év jótállás (további részletek)
Az Iron Edison nikkel-vas akkumulátorok előnyei
Ciklus élettartama 11.000 ciklus, ami napi töltés-lemerítés esetén 30 év Széles működési hőmérséklet tartomány -30°C-tól +60°C-ig Kompatibilis a legtöbb inverterrel Élettartamát a naponta való teljes lemerítés sem csökkenti 100%-ig lemeríthető Nem érzékeny a túltöltésre Szinte tönkretehetetlen 10 év teljesítmény garancia Kiválóan alkalmas megújuló energia tárolására Önmerülés mértéke napi 1% Cella feszültsége 1,2 V A cellacsoportokból 12 V, 24 V és 48 V feszültségű akkumulátor alakítható ki
Úgy tűnik, hogy a megfelelő akkumenedzsment rendszerekkel és a megfelelő hűtéssel illetve fűtéssel a mai (vagy 4-5 évvel ezelőtti) akkumulátorok valóban jóval többet bírnak, mint amire a telefonok, notebookok és akkus fúrók alapján számíthatnánk, így 10 vagy valószínűleg 15 évig is gond nélkül kiszolgálhatják az autós igényeit. A Tesla egyébként 8 év km korlátozás nélküli meghibásodás garanciát vállal az akkumulátorcsomagra, de a Hyundaihoz .............
A 8év garancia ---hány év átlagot feltételez?
De már 70 éve is tudtak ólom akkut 50 éves élettartamra gyártani.
Meg a NiCd akku is tudja a 25-40 évet.
Az Edison/NiFe akku meg 80 évig is működik...
Persze ez mind az ipari sorozat ,ezt a magánvásárló nem is akarta megfizetni.
Kíváncsi lennék, hogy hány olyan ember vásárolt elektromos autót soksok millióért, aki már vágta sarokba 5-6 éves mobiltelefonját azét, mert "már egy napig sem bírja egy töltéssel".
Még jó, hogy iskolában nem tanítják az embereknek a "hosszú távú TCO költség" kifejezést, így bőven marad balek vásárló a csaló gyártóknak/kereskedők számára.
"Ha több 10 éves élettartamot vársz az akkupakktól"
A lítuiumos akku gyártók 3000-4000 ciklusos várható élettartmakról beszélnek (hozzá a feszültség-adatokat szerényen elhallgatják). Ha naponta egy ciklussal számolunk, akkor 3650 ciklus EGSZER 10 év. Többször tíz évet senki sem vár (kivéve a használt elektromos autók vásárlóit :)
"kisütés 3,2V a máshol adott 2,7 --2,5V helyett.
feltöltés 3,9 V vagy méginkább 3,8V s nem a 4,2 elméleti érték"
Egyes villanyautókhoz a gyártónál lehet vásárolni hatótáv-javító szoftveres tuningot (gondolom kitolja a töltés/kisütés feszültséghatárokat). Ezzel valószínűleg jócskán lerövidíthető az autó akkumulátorának útja a kuka felé. Ilyen autót jó megvenni használtan :)
"egyes profi energiatároló rendszerek pl csak 20 és 80% kapacitás között dolgoztatják az akkukat."
Az sem hülyeség, ha valaki ezt a 80 cellás rendszert kibővíti még egy 16-os BMS-sel és plusz 16 cellával, mert ezzel valószínűleg jelentősen megnöveli az akkucsomag élettartamát, mivel a cellák soha nem lesznek stresszelve ("koppanásig" feltöltve).
A hálózati 230V sem mindig és mindenütt pontosan 230 (nálam pl most éppen 235V), ezért fejlesztésnél ezt nem illik ennyire fillérre kiszámolni. Vegyük figyelembe a hivatalosan megengedett szórást: a hálózati 230 az valójában 207 és 253V között bármennyi lehet, tehát az egyenirányítás után az egyenfeszültség szórás 292V és 356V között bármennyi lehet (mínusz egy pici feszültségesés a diódákon).
Ettől függetlenül a lítiumos cellák töltését maximum 4,2 voltig szabad erőltetni (4,2V felett már maradandóan károsodhat - képen piros vonal), így 80 darab cella esetén a 336V az elméleti maximum.
Akinél a hálózat tartósan 230 V alatt szokik lenni, az persze kispórolhat pár cellát a 80-ból :) de az sem baj, ha az akkumulátorunk mindig "csak" 99 százalékig lesz feltöltve. Sőt még növeli is az élettartamát, ha nem használjuk ki az akkucsoport teljes kapacitását, egyes profi energiatároló rendszerek pl csak 20 és 80% kapacitás között dolgoztatják az akkukat.
Csak ha olyan a környék ahol kiadós áramszünetek vannak. Érdekes körítés ez is, nálam évekig nem volt, fatornyos falumban meg ugye most főleg a napelemek miatt is ezerrel fejlesztenek, így relatív sok az üzemszerű leállás, másik környéken meg az adhoc dolog.
Haversrác meg most azon agyal, hogy túl sokat termel a napeleme, szolgáltató nem vagy csak szarul veszi át aztán ha pár olcsóbb akkuval meg bírja tartani magának és ki tudja mikor merre emelkednek majd az energia költségek, akkor talán megérte. Csak ott a visszatáplálós inverter és ehhez kell némi vezérlés.
Veszteséggel mindennel együtt is lehet valami gazdaságos, ha nem kell sok energia de drága a bekötés. Lásd napelemes villanypásztorok, mini nyaralók, világítás, csiribiri. Aztán van pár éves élettartama, megy önjáróan.
Komolyra fordítva a szót, nagyon sokan elegánsan kifelejtik mennyibe kerül 1 kWh áram betárolása-kivétele az akkupakkból. Veszteségek, amortizáció, stb.
Rögtön látszik hogy ahol van hálózat ott felejtős az akkupakk, többe kerüla tárolás mintha megveszed a hálózatból. Főleg a H tarifa vs. Nappali tarifa kérdés.
Ha a hálózati 230 voltot egyenirányítjuk, akkor teljesen véletlenül ;) pont akkora egyenfeszültségünk lesz, amivel éppen 80 db sorba kötött lítium akkumulátort pont csúcsra lehet tölteni.
Hát, szerintem a 320, az nem pont 336. Szabad szemmel is jól látható különbség van a két szám között ;-)
kigyo is írta már, hogy ez a "csodapakk" fél kWh energia, nagyon max 0,8kWh. Abból azért sokat lehet vagánykodni háztáji szinten, csak sütni, hűteni, fűteni, flexelni, hajat szárítani ne akarj. (de ezek mindegyike ritka, mint a fehér holló egy családi házban vagy nyaralóban).
Azt hagyjuk is, hogy miért ne kezdj el játszani a 300+VDC-vel, mert úgysem érted.
De a csúcs tényleg a geo tarifa. Ha arra játszol, hogy a szolgáltató egyszercsak szerződést bontson veled, akkor hajrá. A legjobb, hogy ezt nyilvános fórumon hirdeted, mert még a végén lesz valami balek, aki elhiszi. Ha szerencséje lesz, akkor előbb bassza ki a szolgáltató, mint ahogy az első DC ív a kendácsolt kínai szarokból felgyújtja a házát.
Tényleg nem lehet már mást mondani erre az elmebeteg agymenésedre, mint hogy ostoba vagy, aki előszeretettel veszélyezteti a hozzánemértőket.
Ha a hálózati 230 voltot egyenirányítjuk, akkor teljesen véletlenül ;) pont akkora egyenfeszültségünk lesz, amivel éppen 80 db sorba kötött lítium akkumulátort pont csúcsra lehet tölteni.
És onnantól kezdve a naponta csupán 8 órán át rendelkezésre álló marhaolcsó éccakai áram akár 24 órán át rendelkezésünkre állhat... ráadásul ezt a 80 cellát akár az egész évben szakaszos olcsó GEO átamtarifáról is lehet tölteni...
Találtam egy rajzot, amin egy 80 lítium cellás rendszer látható (5 db BMS-sel)
max töltöttség esetén a DC feszültség 336V, már csak egy ezt szerető 230V szinuszos invertert (vagy szünetmentes tápegységet) kell rákötni és indulhat a szigetüzem.
Már csak 80 db megbízható 18650-es akkut kell találnom valamelyik fiókban (meg egy ponthegesztő gépet :)
Na ilyeneket kellene gyártani szerintem (egybeépítve).
Ha cella-sorokat kapcsolunk egymással párhuzamba ("d" rajz), akkor minden sorhoz külön BMS elektronika kell (pl Tesla: 80 db BMS panel?).
Fordítva sokkal költséghatékonyabb: amikor párhuzamosan kapcsolt cellák csoportjait kötünk sorba egymással ("e" rajz), ilyenkor egyetlen BMS kezelheti az egész akkucsomaot, cserébe csak nehezen állapítható meg a tettes, ha valamelyik párhuzamos cella megbetegszik.
Egyébként szidták anno a Teslát a fotelkommandósok hogy mekkora szar lesz ennyi cella, mennyi hibalehetőség, és hogy mennyi biztonsági dolgot kihagyott a rohadék muszk mert olcsósít.
Az aftermarketes építők körében a legkedveltebb pakk, öreg korában is jól tartja magát, megbízható.
Valószínűleg a gyártási minőségbiztosítást tolták (itt) maxra, és egyformák a cellák.
"Ezért szoktak vegyes soros párhuzamos csomagokat építeni, a sorokat kapcsolják párhuzamba, és nem az egyes cellákat."
melyik autóban láttál ilyet?
Nem szoktak ilyet csinálni, mivel több BMS kell bele.
A Tesla tökölés nélkül párhuzamosan köt sok cellát, majd azokat sorba. Ha egy cella pukkan akkor ellövi a bekötőjét és inaktívvá válik.
A VW a prizmatikus cellákból párhuzamosít (kettőt pl), majd azok sorba.
Az LG cellájában (Ami a chevrolet voltban is van) 3 zacsi van párhuzamosan egy prizmatikus cellában, és csak a közös van kivezetve. Ha egy zacsi zárlatos lesz leég az egész autó, na azt vissza is hívták...
A BMW i3 prizmatikus cellájában (Samsung) 4 zacsinyi cucc is van párhuzamosan, és csak 2 kivezetése van.
Ilyet használok én is a saját autómban, 18 cella sorban, majd 2 ilyen pakk párhuzamosan. Így persze 2x18-as BMS kellett, de a lézergehesztett pakkot bonyolultabb lett volna szétvágni.
Ezért szoktak vegyes soros párhuzamos csomagokat építeni, a sorokat kapcsolják párhuzamba, és nem az egyes cellákat.
Így a sorokban minden egyes cella bms felügyelet alatt van, de a teljes sorok is egymáshoz képest kézben vannak tartva, hiába párhuzamosak.
Az előzéses példa viszont ettől még életszerűtlen, a cella hirtelen szakadásos "halála" ezekben a konstrukciókban kb annyira valószínűtlen, mint az Y zavarszűrők teljes zárlata a tápegységekben, amitől 230V kerülne a készülékházra.
Áruld már el nekünk - szegény szellemileg korlátozott tudatlanoknak - hogy ha a csodás soros kapcsolásos akkupakkodban tönkremegy egy cella, és mindezt pont akkor követi el, amikor - csak hipotetikusan - éppen egy kamiont előzöl főúton, akkor vajon melyik lesz a jobb megoldás, ha beérsz elé, vagy ha nem ?
Ha még nem döntöttél, îrtam neked 1 hónapja. A Horvátországban merre topicban. De végül is nyilvános a mailom, vagy fél is hívhatsz! +36307390685 ! Köszönöm!
Érdekes dolog 500 forintos "ceruza" aksikra hivatkozva kétségbe vonni az 50 ezer forintos cellák sorba kapcsolásának (egyenkénti cseréjének) fontosságát :)
Én azért ajánlottam az 50 ezer forintos akkucellák kizárólag soros kapcsolását, mert másképpen nem tudjuk könnyen megállapítani, hogy melyik cella érett meg a kicserélésre (akku TCO költségek alacsony szinten tartása). A Teslákban lévő 18650-es cellák viszont ehhez képest filléres kis "ceruza" akkumulátorok.
Egy Tesla tulajdonosok nem fáj nagyon anyailag, ha minden ceruza aksi meghibásodása miatt egy-egy 70 darabos cella-csomagot kell cserélni az autójában (a 80 csomagból), a Tesla úgy döntött, hogy az akku-csomagjában "70 cella egyben" legyen a legkisebb cserélhető tétel. A szigetüzemű nyaraló tulajdonosnak viszont már a cellánként 50 ezer forint is komoly pénz, ezért okosabb, ha kerüli a cellák párhuzamos kapcsolását.
Ez még szerintem sokkal inkább egy nagy zsák probléma, mint símaliba.
Előfordulhat, hogy a kettő együtt menedzselte a villanyt, és akkor egy közös szakasz van odáig, "ahol leágazik a két házra", és az meg nem elég három házra. Akkor a vezetékcserét alighanem neked kell fizetni, mert nekik eddig jó volt. Azt nem tudom, hogy ha nem kell semmi, csak egyszerűen rá lehet kötni a szétágazásra, akkor kell-e a hozzájárulásuk, de ha kell, akkor előre tisztázni kell, hogy megadják-e.
Na emberek, ma megnéztük a házat, és áram ügyben kellemes meglepetés ért! A közműtérkép elavult! Ugyanis ki van hozva oda az áram, két házhoz is, a térképen befirkáltak szerint! Mondjuk az egyik az egy rom, szal nem is értem, de mind1 :)
Tehát az utolsó oszlop ott van ahol leágazik a két házra, onnan egy 40-50 m lenne a kinézett ház. vagy, ha lehet az utolsó házon levő tartót használni, akkor onnan is le lehetne húzni..
A ház maga be van vezetékelve, vannak kötődobozok, plafonban is van vezeték. Konnektorok, kapcsolók nem voltak. Földelés is van.
nemtom milyen vezeték, vastag szürke, meg sajna azt se néztem meg csövezve van vagy csak falba vakolva..
Maga a ház is tetszett, de a megközelíthetősége viszont problémás kicsit.. Konkrétan egy gyalogösvény vezet be magához a házhoz, amit ugyan némi földmunkával meg lehetne csinálni kocsiútra (igazából egy ponton elég keskeny, de talán éppen ott is elférne óvatosan), magára a szőlöhegyre felvezető út is elég xar hepehupás, köves, de legalább esőben is járható. meg ott a háznál bent van még egy ház, "szomszéd", akivel osztoznánk azon a kis közön, ahol le lehet rakni a kocsit, meg ha ott jár-kel, az nekünk nem annyira jön be :) De meglátjuk, agyalok. De az biztos hogy az áram az sima liba sztem.
Naja, haver is vakarja a fejét, mert van visszatáplálós rendszere, de kitalálta, hogy mi lenne ha arról menne egy szünetmentessel megtámogatva a ház, oszt majd ide-oda kapcsol, csak jó lenne megoldani, hogy az akkukat a napelem töltse, ha azok tele vannak akkor mehet vissza a hálózatra és ehhez milyen egyszerűbb vezérlése legyen. Meg ugye matricák a tűzoltóknak.
Lehet, hogy mind a 70 cellában van külön-külön hőmérő és áram figyelő belső elektronika, plusz egy számítógép, ami folyamatosan kiértékeli a 70 hőmérséklet és 70 áram értéket. Az ilyesmi házilag nem kivitelezhető költséghatékonyan. Vagy ahányszor cella tönkremegy, minden esetben kicseréltetik mind a 70 cellát a balekkal.
Az elképesztően drága megoldások, a pénz nem számít, amíg bőven van olyan nagyeszű balek, aki hajlandó 8-9 milliót kifizetni egy olyan autóért, ami néhány éve még 4-5 millióba sem került :)
"nekem érdekes volt,hogy a 3 fázisú freki váltó működött két fázissal is"
Technikailag akár egy fázisról is működő három fázisú frekiváltó készítése is lehetséges,
lehet, hogy a tied is olyan szuper, hogy képes lenne akár így is dolgozni szükség esetén.
Persze minél kevesebb fázis áll rendelkezésére a betáp oldalon, annál nagyobb lesz ott a frekiváltó áramfogyasztása. Tehát ha az áramok nagyon ki vannak centizve, akkor kell oda valami védelem ami folyamatosan figyeli, hogy meg-e van-e mind a három fázis.
48 voltos kimenetű töltévezérlő mellé mondjuk ilyen LiFEPO4 celleákból (53 e Ft) lehetne sorba kötni (a cellához mellékelt összekötőkkel) egy mondjuk 13 cellából álló akku-csoportot (kb 5 kWh energiatárolás).
És persze mellé egy olcsó 13 cellás BMS, ami meghosszabbítja az akkucsoport élettartamát és mindig a maximumon tartja a kapacitását.
Ez eddig összesen kb 700.000 Ft,
ennyit simán leakaszt bármelyik balekről egy vastag arcbőrű regisztrált szerelő, csak a villanyóra mérőhelyre való hivatkozással :)
- napelem 10...11x410 Watt=4,4-4,8 kWp új mono perc félcellás >> 550-650 eFt - tartóváz >> 100-200 eFt
- munkadíj, fuvar, stb. ...
Szumma: ~ 1,8-2,2 millióFt a már kb. kényelmes megoldás. --------------
Ami tavasz elejétől ősz végéig mondhatni mindenre is elég a "nomád üzem"-ben. Rossz idő esetén spórolósan használva a villanyt akár több nap is kihúzható. Télen decemberben-januárban lehet necces a többnapos köd/felhő/eső esetén.
Nomád üzem: amikor a jelentős mennyiségű meleg (pl. bojler, fűtés célra) NEM feltételnül, NEM CSAK a napáramból készül. Napos időben tavasztól-őszig amikor a 4,5 kWp megtermel 15-25-(30) kWh-t is egy nap >> laza az élet ...
Megj: 1 liter víz forrásig melegítése ~0,1 kWh energia (~ 90x1,16 Wh/fok) 100 liter 40 fokos melegvíz ~3,5 kWh energia (0,1m3x1,16kWh/m3x30fok)
Aham. Tedd azt elek, de senki másnak nem ajánlott. "Picit" más szabályok vonatkoznak a DC 50V alatt és felett. Amit itt javasolsz, az tűz- és életveszélyes. Pontosan ez a baj veled, előadod a "laikusoknak" a faszságaidat, és közben a tudatlanságod miatt potenciálisan veszélyes helyzetekbe kevered őket. A high voltage DC-nek van értelme, csak éppen nem az otthon összekendácsolok valamit kategória.
A sztori másik része pedig, hogy nem "dobálsz" ki cellákat egy sorbakötött konfigurációból, mert az egész BMS-t inicializálhatod újra.
A szokásos nettó faszság, féligazságok alapján nagyonokosnak tűnve, áltudományos köntösben.
Ki lehet gépészkedni minimálban. Haver is élt így a mező szélén a lovak közt (míg össze nem jött a helyi tehenész lyánnyal), meg egyik ügyfelem is a semmi közepén úgy, hogy nem túl nagy beruházással még a kenyeret is napelemmel töltött akkuról sütötte és akkor ez utóbbi 20 éve volt a sötét középkorban.
Ha magamnak csinálnék szigetüzemű villanyosságot (nem szigetre, hanem mondjuk hajóra/lakóbuszra :)
akkor
- egyrészt igyekeznék minél magasabb akkumulátor feszültséget alkalmazni (sok különálló lítium cella) így ha az évek során ha egy cella gyengélkedik/megdöglik akkor azt a cellát egyszerűen kidobhatom a sorból, ettől a teljes rendszer tároló kapacitása nem fog jelentősen csökkenni, ráadásul soha nem leszek rákényszerülve egszeri jelentős pénzkiadásra (összes cella cseréje) hiszem sok cellaesetén megtehetem, hogy mindig csak egy-egy cellát cserélek (mindig a leggyengébbet). Egy mindössze 24 voltos kimenetű töltésvezérő viszont nem képes túl sok (4,2 voltos) lítiumos cellát tölteni, ezért én 48V-os kimenettől felfelé keresgélnék .
- másrészt teljesen elkülöníteném az akku töltésével foglalkozó ketyeréket és az akkumulátorból a 230V-ot előállító ketyerét. A "mindet tudó" egybeépített berendezések (töltésvezérlő + BMS + inverter + kávéfőző + hifi torony), számomra gyanúsak, valamelyik funkciójukban biztosan szarok és azt is kifizettetik velünk, balekokkal.
Ennek igy kell működnie .A frekiváltó egy 3fázisú Graetz -l kezdődik.Az egyenirányitott csúcsfeszültség meg volt 2 fázissal is. Az hogy mennyi idő alatt melegedik túl ,egy másik kérdés.
Ez még nagyon sok elektronikus készülékre igaz, ami egyenirányitóval kezdődik , s kapcsoló üzemű táppal folytatódik.....
Nem állandó a napi fogyasztás. De amíg ott van, addig napi a fogyasztás, hacsak az akkupakk nem 2-3 napi fogyasztásra van méretezve. (és a napelemek is)
A lényeg, hogy meg lehet csinálni 1 millából, meg meg lehet 2 millából is csinálni, de ez egy hétvégi ház, nem napi fogyasztás van.
Lehet kérni egy napelemes ajánlatot, meg az áramszolgáltatótól is egyet és össze lehethasonlítani a kapott árat, figyelembe véve az utánajárás költségeit és viszontagságait.
Nem mertem leírni, mert aztán még leharapják a fejem.
Van growattos kolléga (pedig az egy jó kínai márka), aztán állandóan szív vele. Pedig én már akkor is megmondtam neki, hogy az a +100k megéri a "nyugatira"
Az ólom akkumulátorok élettartama jóval rövidebb, mint a lítiumos aksiké, nem mindegy, hogy hány évente kell súlyos százezreket költeni teljes akkucserére (a valószínűleg 3-4 évente aktuális ólomakku-csere többe kerülhet, mit amennyi 3-4 évnyi villanyszámla lenne!)
A szigetüzemű napelemes rendszerek gazdái közül sokan bele fognak szaladni ebbe a csapdába.
A tetőgerinc épp jó irányban áll napelem telepítéshez. Én nekiállnék spórolni egy rakás lítiumos aksira és egy szolár töltésvezérlőre. Plusz egy riasztóra+kamerákra, hogy mindezt el ne lopják :)
A jelek szerint mindenképpen SOK telket keresztezne egy villany vezeték. Mire a háztól a meglévó gerincig (piros vonal) eljutna valahol. Ráadásul helyenként fákkal benőtt terepen át.
Ahhoz, hogy villany legyen SOK embernek kéne együttműködni. Aminek elég kicsi az esélye....
Pláne, hogy a zöme vélhetően nem is akarna magának villanyt, mert minek. Ezért nem is fog foglalkozni a dologgal.
Azt gondolom, hogy extrém jó tárgyalónak kellene lenni és sok pénzt beletenni a kb. légvonalban vezethető villanyba.
Viszont,
Van ott egy már kijárt út (kék) egészen a házig, jelenleg gondolom szokásjog alapú "szolgalom"-ként. Megj: mivel az 537/2 a jobb oldali útig kiér >> neki NEM JÁR a ház közeli szolgalmi út.
Ennek a jelenlegi szolgalmi útnak a kezdeti része a rendezési terven is majdani útnak van jelölve. A kijárt út létét pedig már megszokták az érintettek. és Érdekeltebbnek is tűnnek a "legyen villany" nomeg hivatalos út témában. Megj: a ház felőli szokásjog alapú bejárás tényét belevenném a szerződésbe is.
--
A megoldás azonban alighanem az, hogy Össze kellene fogni a tulajdonosoknak és Kialakítani a tervezett utat plusz a telekig vezető részt is végig hivatalosan. Aztán átadni közhasználatra vagy méginkább >> közútnak az önkormányzatnak. Ez nyilván mind magán költségből megy végbe és ingyen adható át közcélra.
Az út mentén pedig már mehet a közcélú villany is :-)
Az összefogás nyilván csak akkor jön létre a gyakorlatban. HA A helyi szabályok szerint "beépíthetők a TELKEK" amik kialakulhatnak az út mentén. Mert akkor lehet befektetésként nézni a témára.
De akkor is több év lesz az átfutási idő ... 2-3 de inkább 5-6 év. Plusz sok energia és soooook pénz.
----- Elnézve a környéket lehet tere a fejlesztésnek a leendő út mentén, középtávon. ------
De most jómagam alighanem kihagynám ezt a valóban nadrágszíj telket. Ami már élhetetlenül keskeny szerintem. (ha csak ez az egy telek most a vétel/eladás tárgya, a felső szomszédja nagyon kéne hozzá)
vagy
Tényleg nagyon olcsón megvenném minimál szigetüzemű villanyos nomád életre. Abban bízva, hogy trezorként őrzi a pénzem az évek során.
Netán, ingatlan spekulánsként... A környék lehetséges beépíthetőségével is számolva és a leendő út felé terjeszkedve! Talán törekednék a szomszéd telkek olcsó felvásárlására is a játszós pénzemből. (földművesként egy gazda tanfolyammal, mert ezek gondolom nem 0 aranykoronás telkek >> kifüggesztésesek) ******
A környezet részletesebben.
A jelek szerint mindenképpen SOK telket kerseztezne egy vezeték. Mire a háztól a meglévó gerincig (piros vonal) eljutna. Ráadásul helyenként fákkal benőtt terepen.
Ahhoz, hogy villany legyen SOK embernek kéne együttműködni. Aminek elég kicsi az esélye.... Pláne, hogy a zöme vélhetően nem is akarna magának villanyt. Ezért nem fog foglalkozni a dologgal, mert minek.
Azt gondolom, hogy extrém jó tárgyalónak kellene lenni és sok pénzt beletenni a kb. légvonalban vezethető villanyba.
-----
Viszont,
Van ott egy kijárt út (kék) egészen a házig, jelenleg gondolom szokásjog alapú "szolgalom"-ként. Megj: mivel az 537/2 a jobb oldali útig ér >> neki NEM JÁR a ház közeli szolgalmi út.
Ennek az útnak a kezdeti része a rendezési terven is majdani útnak van jelölve. Aminek már megszokták a létét az érintettek. és Érdekeltebbnek is tűnnek a "legyen villany" nomeg hivatalos út témában.
A megoldás alighanem az, hogy - összekéne fogni a tulajdonosoknak és - kialakítani az utat végig >> átadni közcélra - ami mentén már mehet a közcélú villany
Ami nyilván csak akkor jön össze a gyakorlatban is, HA A helyi szabályok szerint "beépíthető TELKEK" alakulhatnak ki az út mentén. Akkor lehet befektetésként nézni a témára.
De akkor is több év az átfutási idő ... 2-3 de inkább 5-6 év. Plusz sok energia és soooook pénz. -----
Elnézve a környéket lehet tere a fejlesztésnek a leendő út mentén, középtávon.
***** De most jómagam alighanem kihagynám ezt a valóban nadrágszíj telket- Ami már élehetetlenül keskeny szerintem. (ha csak ez az egy telek most a vétel/eladás tárgya)
vagy
Tényleg nagyon olcsón megvenném minimál szigetüzemű villanyos nomád életre. Abban bízva, hogy trezorként őrzi a pénzem az évek során.
Netán, ingatlan spekulánsként... A környék lehetséges beépíthetőségével is számolva és a leendő út felé terjeszkedve! Talán törekednék a szomszéd telkek olcsó felvásárlására is a játszós pénzemből. (földművesként egy gazda tanfolyammal, mert ezek gondolom nem 0 aranykoronás telkek >> kifüggesztésesek)
HA beépíthető, akkor egy "telek újraosztás" után... olcsón vásárolva! Az 535+536+537/1+537/2 egy kézben már ütős lehet.
Csak a hülye ember okoskodik, szigetel ki sínt, hazudik és kitalál villanyszereléssel kapcsolatos meséket.
Miért kellene hozzászólnom? Én is tudok ilyen "hasznos" tanácsokat adni, hogy nem 3-5 milla, hanem 7-8. Mindenki azt mond, amit akar. Nem foglalkoztam soha oszlopállítással, meg nem is fogok. Amikor nekem kellett, odahívtam egy erre kiképzett villanyszerelőt, elmondta az árat én meg kifizettem. Érted?
Nem googlizok össze-vissza csak azért, hogy okosnak látszódjak. Ha egy kicsit figyelsz, a googlit a kérdező sokkal profibban kezeli, mint te, ezért felesleges handabandáznod.
Gyakorold, mert még a kérdezőknél is nagyobb LESSZ a lemaradásod!
Majd meg ezeknek megpróbálok utánajárni, de nézzük akkor a B tervet: szigetuzem. Ez mibe fájna? Mondjuk télen nem használnánk, vagy ha néha igen, akkor aggregátor. Semmi extra, elbirjom egy hűtőt, tv-t, esetleg mikro-t. Meg világítást.
Neked oda kb 3-5 db szabványos betongyámos villanyoszlopot kell állítatnod,
a szokásosan aljas magyar árképzést ismerve ezeknek darabja kb 200 e Ft lehet, plusz az oszlop állítás munkadíja akár plusz 100 ezer oszloponként..
A légvezetéket a szakembereknek rá kell kötnie az oszlopookra és átfeszíteni közöttük,
ez oszloponként talán 100 e Ft is lehet.
Tehát a 2023-as év boldog Magyarországán a légvezeték összes költsége akár 400 ezer forint is lehet oszloponként.
Ezen költségekhez képest maga a vezeték ára jelentéktelen tétel. Talán nem véletlen, hogy a tájékoztató anyagból a többi tétel "véletlenül" kifelejtődött.
(Nincs félreértés :) Nem a Kirchhoff törvénnyel van bajom :), hanem azzal, hogy mi a jelenleg érvényes, szabályos kivitelezés.
Teljesen jó és áttekinthető a te megoldásod is, de mondhatja egy tanult villanyszerelő - akinek tényleg ez a szakmája - hogy az a kivitelezés a jelenlegi szabványok alapján így nem szabályos. Van valami épület villanyos "okos" könyv, úgyis meg akartam már venni, lehet, hogy abban benne lesz :) )
Így egy helyen megoldva szemre is azonnal látszik ki-kivel van.
A két sínnél is egyértelmú a helyzet szemre is.
--
Ha jól értem a kérdést...
A nulla sín az a FI relé >> után keletkezik csak. A FI relé előtti nulla az nem megy a nulla sínbe. Át kell mennie a FI relén és aztán nyitható meg neki a nulla sín.
Az ott a végen csak 1 nagy telek, és ott van egy út, amire ki lehetne vinni, utána csak 3 üres telken kéne áthozni.. Persze, ez hosszabb lenne nyilván.
Hát, meglátjuk mennyire vesz be a hely, meg mik a lehetőségek..
- a 0-nak hogy/hol kell közösködni a védőfölddel, pl ha lehet - és az első elosztó táblába külön megy a föld - akkor ez inkább legyen sín, és ne elosztó kapocs, illetve
- a 0-t csak a sín után lehet elvinni az AVK-ba?
(azok ott 3F kismegszakítók? felső-középső sor 2-2 db. Ha igen, mihez kell ez? :) Illetve a vezetéken sima szigszalag jelölés van? )
Köszi szépen, így már más, ez borítja a terveket, mert ott ahol reméltem, nincs vezeték, csak messzebb..
Ott a piros gerincvezeték, és a kékkel jelölt lenne a bekötés, ami méretarányosan kb 120 méter légvonalban, tehát elvben anyagilag nem lenne reménytelen (100e ft pluszköltség ), viszont jópár kis szutyok telken kéne átmennie..
Amúgy ez minek minősülne, csatlakozóvezetéknek vagy közcélúnak?
Olyant is láttam, csak az érdekesség kedvéért, hogy a telken bement a csatlakozó a mögötte levő telekre. A telek tulajdonosa meg egyszer rendesen kibővítette a házát mindkét szomszédhoz olyan közel került, hogy nem lett volna már lehetőség U betűkben sem csatlakozni. Ahogy mesélték, a hátsó ház tulajdonosa akkor jelentkezett, mikor az első építkezés tulajdonosa mondta neki, hogy pár hét múlva levágja a madzagot, mert odáig ért a fal. A szolgáltató jogi departmentje alighanem 20 éve ezen dolgozik. :D Mivel neki ugye kötelezettsége van.
Valamikor így volt, hogy ha a vezeték megszűnt, akkor a vezetékjog is. Tartott az áramszolgáltató az oszlopokon akár 30 évig is vezetéket, sehová se menve, hogy hátha egyszer szükség lesz rá. Azért, ha levágják a fémbarátok, az nyilván nem egyenértékű azzal, hogy a vezeték üzemeltetője megszünteti. De a mostani törvényben ezt, meg az ellenkezőjét sem látom leírva.
A csatlakozóvezetékre vonatkozó területfelhasználási engedély, hát, az kérdés, hogy megszűnik-e az átmeneti lebontástól. Utoljára 30 éve láttam ilyent, és az is csak az egyik szolgáltató volt. Normális szolgáltató írásbeli engedély nélkül nem kapcsolt be, de a normális szolgáltatók iratai is elvesztek a külföldi nemnormális tulajdonosok miatt. Akinek volt sok esze, az készített egy másolatot róla. Persze, ha meghalt, és az örökösök az eladás előtt elégettek mindent, akkor megint baj van a vásárlónál.
Egy alap mérőszekrény EGY tarifára ~60 eFt A minőségibb drágább.
A további tartozékok az "első mért elosztó"-ba (földelő, FI relé, kismegszakító, doboz) ~50-70 eFt A kiépítés munkadíja 50-80 eFt manapság. Szumma: 160-210 eFt (bár inkább 250-300 ezret szokás lehúzni a megrendelőkről)
A képen lévőt nemrég 190 eFt-ért csinálták. (minőségi doboz, bevésés, "első mért elosztó" szerelése 3 fázisra)
Megj: a tetőtartó+csövezése nem volt benne, mivel újra bekötés volt és a régi megfelelt.
Telken belüli földkábelezés, ha kell. Anyag 3-4 eFt/méter + a munkadíj.
Ingatlan elosztója igény szerint. (anyag plusz a munkadíj)
Saját vezetékezés ingatlanon belül ... igény szerint. (anyag plusz a munkadíj)
Szerelvényezés igény szerint. (anyag plusz a munkadíj)
------------------------ A "B" tarifát még értem. Az kellhet a bojlernek és akár a fűtés is mehet róla. Kedvezőbb áram áron.
De a "H" tarifát 30 m2-re nem igazán értem.... ------------------------
Szerintem,
A rendelkezésre álló pénzból KEZDÉSKÉNT. Az épületet le kell ERŐSEN hőszigetelni!!! A teljes épület átlagában leaglább a 0,40 W/m2K szint alá.
Akkor, - sokkal kevesebbet fogyaszt a fűtés (pláne a téli fagymentesítő hőntartás) és a hűtés is
- komfortosabb lesz a benti hőérzet egész évben
Erősen hőszigetelve már elég lesz neki - átlagosan max 1,5 kW fűtésu teljesítmény - a kinti -15 fokban is 3,0-3,5 kW
Mivel nyaraló azaz ki is hűlhet amikor üres. Gondolni kell a gyors felfűtésre is. Ezért 5-6 kW "kazán"=fűtési összteljesítmény beépítése is ésszerű lehet.
--
A fűtési fogyasztás használat függő lesz nyilván.
HA EGÉSZ télen folyamatosan fűtve-lakva lenne. Akkor úgy 175x1,5x14 >> 3600-3800 kWh MELEG fogyna.
Ez olcsó "cekasz" (fűtőpanel/radiátor/sugárzó, fútőfilm/huzal, villanykazán, stb.) sem vészes. Egy klímával kombinálva pedig lemehetne a felére is simán az áram igény azaz 2000 kWh alá. Csak klímával fűtve pedig 1000 kWh alá is...
Azonban gondolom a tél zömében nem lesz fűtve. Csak fagymenetesen tartva 6-7 fok körül.
Ehhez átlagban ~200 Watt meleg is elég lesz és ~1 kW kellhet a kinti -15 fokban. Egy télen ~120 olyan nap adódik amikor fagymentesen kell tartani, mert 6 fok alatt van kint. lásd: napok görbe +6 fok alatti napok száma
Ami cirka 800-1000 kWh meleget jelenthet egy télen. Csak a klímával megoldva 250-300 kWh áram fog fogyni a fagymentesn tartásra.
Vagyis, szerintem.
- erőteljes hőszigetelés !!!
- klímás hőntartás (és nyáron hűtés) >> 2,5 kW-os klíma (ha nem csupaüveg ház)
- a használat idején és a felfűtéskor >> cekasz fűtés >> csendes, huzatmentes, gyors
klíma is besegíthet a használat közben is felfűtésbe is megj: ha a felfűtés(hűtés) távolról indítható >> meleg(hűvös) nyaraló fogad :-)
A fűtés így használattól és módszertől függően 500-3500 kWh/tél körül alakul. Amire aligha kérnék "H" tarifát.... sok pénzért.
Bekötném, CSAK a nappali "A" tarifát és kész. Alighanem 32+10+6=48 Amper bontásban >> 48-32=16x5=80 eFt áramdíjért-
A 32 Amper a háztartásnak >> indukciós főzölap, vízforraló, mosógép, jakuzzi... A 10 Amper a villanybojlernek és a villanysütőnek (egymást kölcsönösen kizárva) A 6 Amper elég a 2,5 kW-os klímának.
HA várhatóan sok melegvíz kell... évente. AKKOR a bojlernek megfontolnám az éjszakai "B" tarifát 1x10 Amperrel >> 10x5=50 eFt áramdíjért. Plusz a második mérőhely és egyebek költsége még.
100 liter 40 fokosan kifolyó víz fogyasztása ~3,5 kWh Ott tartózkodáskor a napi melegen tartás 1,0-1,5 kWh Üres nyaralóban >> 0 kWh >> bojler kikapcsolva
A napi norma ~50 liter/fő 40 fokos víz a szokásoktól függően. (persze vannak extrém sokat fogyasztók is pláne ha vendégek-bérlők)
Ezekből saccolható - az éves melegvíz kWh igénye
és hogy - megéri-e a "B" tarifa kiépítése...
--------------------
HA gyengébb a hőszigetelés akkor viszont komoly>>sokszoros fűtési költségek kezdenek lenni.
(4) * A (2) bekezdés szerinti hozzájárulás az e törvény szerint a vezetékjog alapján fennálló jogokkal és kötelezettségekkel azonos - az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 16. § e) pontja szerint bejegyzendő - jogokat és kötelezettségeket keletkeztet. A tulajdonosi hozzájárulás nem vonható vissza.
Kisfeszültségű csatlakozó vezetéknél a szokásos eljárás a törvény alapján:
(3) * Nem kell a Hatóság 115. §-ban meghatározott engedélyét kérni
d) * a kisfeszültségű csatlakozó berendezésre, amennyiben az kizárólag olyan ingatlanon kerül megépítésre, amelynek tulajdonosa az építéshez hozzájárult,
Vezetékjogot közcélú hálózatra adnak, a tulaj nem játszik szerepet, a csatlakozó, amelyik egyvalakit lát el, meg nem közcélú hálózat.
valami olyan is van a fejemben valahonnan, hogy ha nem bejegyzett szolgalmi jog (hanem vélelmezett = már ott van), akkor az csak addig védett, amíg meg nem szűnik. vagyis ha véletlenül "valaki" levágja, ezzel megszűnik a vélelmezett szolgalmi jog.. és nem is épülhet vissza.. mert megszűnt a védelme.
Nem elég hogy hozzájárulás kell, (tök mindegy hogy üres a telek) még 1-2 segédoszlop is kell saját költségen. Az oszlopra meg talán építési engedély + tulaj hozzájárulása.
Azért a közüzemi szolgáltatókat , ne keverd bele. Ők a házadból is kidobhatnak....(a gázmű gyakorolja is )
Magánszemélyek közt;
Szolgalmi jog szerzése
A szolgalmi jog létre jöhet megállapodással, ítélettel és elbirtoklással.
Megállapodással
Fontos, tudni, hogy amennyiben a felek ellenérték fejében és határozott időtartamra megállapodást kötnek a használatról, akkor a használó nem válik a szolgalmi jog jogosultjává, ellenben, ha határidő nélküli, ellenérték nélküli megállapodást kötnek, akkor szolgalmi jogot szerezhet. Ha előszerződést, vagy megállapodást kötünk mindenképp érdemes körültekintően eljárni tehát a szándékunkat mindenre kiterjedően írásba foglalni.
Ítélettel
A szolgalmi jog ítélet útján is létrejöhet: az igénylő per indítása útján kérheti a bíróságtól a szolgalom alapítását.
Elbirtoklással
Amennyiben (az Új Ptk. szerint) 15 éven át a közös használat ellen a szomszéd nem tiltakozik, akkor elbirtoklás útján szerezhető meg a szolgalmi jog.
Megszüntethető-e a szolgalmi jog?
Az is gyakran előfordul, hogy a környezet átalakulása miatt, a szomszéd annak ellenére is a szolgalmi jog által érintett úton keresztül közlekedik, hogy azt más módon is megtehetné. Ebben az esetben lehetőség van a szolgalmi jog megszüntetésére: bírósági úton, vagy peren kívüli megállapodás keretében.
Elektromos, víz, csatorna stb. vezeték egyes esetekben gazdaságosan úgy valósítható meg, ha nem közvetlenül a közterületről vezetik be, hanem valamelyik szomszédos földrészleten keresztül. Ilyenkor erre a szomszédos földrészletre szolgalmi jogot kell bejegyeztetni, amihez a szolgalmi joggal érintett területet ábrázoló vázrajzot kell készíttetni. Egyes esetekben a szolgáltató vállalatok vezetik a vezetékeiket a telkek alatt, vagy fölött, és akkor a szolgáltató vállalat kezdeményezheti a szolgalmi jog bejegyeztetését az érintett földrészletekre.
én ezt úgy tudom, hogy csak közcélú vezetéknél igaz. A végfogyasztó felé menő pedig nem közcélú. ha közterülettel van csatlakozó telekhatára a telkeknek, akkora arra kell el/bevezetni (akármekkora kerülő is).
de nem vagyok jogász.. csak most próbálom a telkem fölül kivágni a helyi kiskirály illegális légvezetékét, ezért utánaolvastam..
Egy megerősítést szeretnék kérni egy elosztó tábla bekötésével kapcsolatban.
A (első) táblához az órától jön 4 vezeték (3F,N), és egy másik nyomvonalon egy új védőföld (az órától jövő védőföld nem jáccik).
Valaki tett be korábban egy(több) bekötésről rajzot, az alapján azt gondolom:
- 3F bemegy az AVK-ba (direktben vagy fővezetéki kapcson keresztül, ez nem annyira fontos)
- a 0 kap egy fővezetéki leágazót - nem ér el a védőföld sínig - a fővezetéki kapocstól pedig megy tovább a védőföld sínhez egy vezeték.
- ide a védőföld sínhez van kötve az új védőföld is.
- erről a védőföld sínről visszamegy egy vezeték "0" az AVK-ba, majd az AVK megfelelő kimenete a - független vf sínnel nem összekötött - "0" sínbe (illetve a fázisok a megfelelő helyekre).
Ez így szabályos?
A lényeg kb annyi lenne, hogy nem a "0" fővezetéki leágazójából történik az AVK "0" bekötése, hanem a "0"-nak meg kell járni előtte a vf csatlakozást a vf sínen.
Köszönöm,
Illetve azzal a változattal kapcsolatban is érdekelne a véleménye egy szakembernek, hogy az mennyire szabályos, amikor a "0" nem a védőföld sínben közös a a védőföld vezetékkel, hanem a szóban forgó sorkapcson? Ez szabályos?
Ha igen, akkor innen is meg kell járni a kapocs - vf sín - AVK "0" útvonalat, vagy lehet direktben menni 1-1 vezetékkel a sínbe és az AVK "0"-ba az elosztó kapocsból?
Nem tudom pontosan, hogy mi mögötte az elmélet - esetleg változott-e valami szabály (esetleg a fizika (:)) - ezért nem tudom jelenleg melyik a szabályos, vagy pontosabban elvárt sorrend.
Elvileg így térkép alapján pont 100m körül van a másik utca, ahol ha van áram(ez az amit nem tudok, utcakép, fotó nincs, közműtérképet sem találok..), akkor ugye jók vagyunk. De 3 telken kell áthozni hozzá, olyan idióták a telekkiosztások..
Azt viszont hidd el, hogy a feltúrást mégannyira sem engedik.
Viszont az igaz, hogy ilyenkor jobb előre tájékozódni a lehetőségekről, mint egy halom pénzt beleülni, utána meg nézni mint a moziban....és a végén jön az akkumulátor tényleg.
Villanyoszlopok és légvezeték helyett olykor okosabb kábelt vinni a földben (ahhoz is kell a tulajok hozzájárulása). Sokan nem szeretnek hozzájárulni, hogy a telküket villanyoszlop csúfítsa el, pláne, ha az nem is az ő javukat szolgálja, úgy érzik, hogy ez a csúfság jelenősen rontja a telek értékét , ami pl hegyoldalban lévő panorámás telkek esetén igaz is lehet. Vannak, akik erre hivatkozva pofátlan pénzeket követelnek a hozzájárulásukért cserébe.
Akár még az is kiderülhet, hogy a kis házban effajta okok mit nincs villany, pedig már az előző tulaj nagyapja is be akarta kötni :)
Persze, mert nem tudjuk mit nem tudunk, az ügyfél meg általában kérdezni nem tud, mert általában valamire kell megoldás, de annak felétől dobja be a csoportba. Ha azt mondja, hogy évente 4x5 napra lemegy és világítás kellene, akkor ugye mást mondantál Te is?
És a kérdés megválaszolásához nem adott meg minden szükséges információt, tehát bárki bármilyen összeget mondott neki, lehet, hogy csúnyán félrevezette. Én legalább felhívtam a figyelmét egy lehetséges nagy összegű buktatóra, bocsánatot kérek.
Nyilván a teljeserteku használhatóság a cél, igy a villanyt mindenképp be kell kötni ha lehetseges. Itt kérdezném: az ugye nem probléma ha telkeken kell keresztülvinni a vezetéket? Tehát nem úgymond az úton.
A ház telek áron van, részben befektetésnek is venném( inkább álljon ingatlanban a pénz..). Hétvégén nézzük meg. Aztán meglátjuk.. képek alapján egyébként mintha be lenne vezetekelve a ház, meg villanyóraszekreny is mintha lenne. Meglátjuk. Ha mondjuk rezvezetek van benn, az akár még jó is lehet mi?
"Esetleg az autóban vitt + akkuk--12Vs házikóval?"
Ha H tarifát emleget, akkor valószínűleg klímával akar hűteni+fűteni.
Plusz gondolom egy villanybojjler és máris el lehet felejteni mindenféle akkumulátoros megoldást, még a sok millió forintos Tesla akkumulátort is.
Ha viszont lemond a klímáról és az elektromos melegvízről, akkor vannak viszonylag megfizethető megoldások egy-egy hétvége erejéig. Pl hét közben odahaza a lakásán teljesen feltölt egy talicskányi lítiumos aksit, a meleg vizet megcsinálja egy olcsó napkollektor, okosan alkalmazott ventilátorok nyáron helyettesíthetik a klímát, stb
Mondták már nekem is, hogy itt a villany a közelben, aztán kiderült, hogy a "közelben" az 300 méterre volt (szabványos villanyoszlopok extra költségei!), a "villany" pedig egy 22 ezer voltos vezeték volt, amire nem egészséges rákötni egy családi házat :)
Ha időszakosan mész ki, akkor napelem, 12 volt, autóakku. Van TV amihez már át sem kell alakítani, mert a 230 voltos tápja is 12 voltot csinál :-D Attól függ mik az igények. Ha fagyasztó, nagyzene és villanybojler is lenne akkor az nyilván más.
Gondolkodom egy áram nélküli nyaraló megvételén, ezügyben kerdezősködnék. Villany van a környéken, tehát "csak" be kéne kötni. De előbb ugye meg kéne csinálni a merohelyet, belső vezetekelest. Nem nagy ház, 30m2 körül van. Szerintetek ez a buli kb mennyibe fájna? Továbbá, ha mondjuk szeretnék vezérelt áramot és/vagy H tarifát, az pluszpénz, plusz mérőhelynek szamit?
A kiszigetelés nemcsak villamos vontatásnál van. 7-800A-ekről írsz, hegesztőtrafóval mérsz ellenállást, megpróbálsz mindent, csak nem arról írsz, amiről szó van. A következő képen már az űrhajó földeléséről teszel be képet.
Ha akarod, teszek be neked majmokról képeket, amit én fényképeztem.
Azon kívül, hogy jelfeladás is történik, működteti a sátorjelzőt, ha kell befékezi a járműt piros jelzésnél, a sebességet korlátozza, vagy amit akarsz, de nem az átmeneti ellenállást mérik.
Csak még egy laikus kérdés a kiselosztók kapcsán. Azt jól látom, hogy a kültéri süllyesztett kiselosztó szekrényeknél nem igazán van "magas" IP védettség? Tehát kültéren még ha túlnyúló tető alatt is van az ember, akkor is falon kívüli kivitelt kell nézni és azt besüllyeszteni a szigetelésbe pl.? Mondjuk olyankor eléggé a hátlapjának közelébe kell fúrni a tömszelencéket felteszem, ha vékony a szigetelés, hogy még elsüllyedjenek a védőcsövek a szigetelésben...
nem kell lenézni azokat akik jobbak voltak elemiben és nem szakmunkásig jutottak főműsoridőben
Ja, épp most is szemétkedsz. :D
De nem sikerül, mert bármelyik ottlevővel felveszem a versenyt energiában, miután életem elején elvégeztem a műegyetemet, és elég szép karriert futottam be energiában, cikkeim jelentek meg érintésvédelemben. Villanyszerelőnek csak mester vagyok, mert középiskolaként nem ipari tanuló intézményt, hanem egy jó nevű technikumot végeztem. Csak ez nem számít, vagy 15 éve járok ebbe a topikba, és még sosem írtam erről, mert nem ez a lényeg, de ha már te ilyen szemét vagy, akkor megírtam.
Nyilván a röhögés tárgya az volt hogy a világon nincs olyan erintésvédelmi szakemben aki metexel mérne bármit is.
Akkor nem értetted, mit írtam, és nem is tudtat tovább adni. Miután én egy érvényes - ma is - szabványról írtam. Érvényes szabványt kiröhögni, hát azokon valóban lehet röhögni.
Megrendelő sem hülye nem fogadja el hiteles akárminek hisz a műszer nincs hitelesitve, hiába sasonlit kisértetiesen bármi bármire
Nem volt jegyzőkönyv adásról szó, mint írtam, mérési elvekről és méréstörténelemről írtam.
"Nyilván a röhögés tárgya az volt hogy a világon nincs olyan erintésvédelmi szakemben aki metexel mérne bármit is. Nyilván mégha szabványos is bármi korábbról már nem pc. "
Ha nem a szokásos 0,3 Ohm Hurokellenállás feletti értéket , hanem böven alatta szeretnél mérni,????
Bizony még ma is úgyan úgy mérik mint akár 50 -70 éve.
Hallotál már "primer nyomatóról"?--áramváltó ellenőrzése....
Esetleg hegesztőtrafóval kivitelezett ellenállás mérés? ahol nX100A szükséges a kérdéses pontosság miatt? 0,01 --0,001 Ohm ?
Értem van ebben egy kicsi sértődés is. Lehet hogy nincs de én igy erzem.
Könnyü mert elárultam az iskolás kapcsolatot. De azert ezzal is tisztában kell lenni hogy ott a "diákok" sok esetben egyetemet végzett emberekről van szó.
Sőtt volt olyan is déletőtt egy szakgimnáziumban tanitott matekot, fizikát, gyengeáramú tantárgyat de kellett neki egy erősáramú alapvégzettség.
Másik meg villanyt szerel ugyanugy 20 éve csak papirért ugrott be.
Szóval nem kell lenézni azokat akik jobbak voltak elemiben és nem szakmunkásig jutottak főműsoridőben, így most potolják azt. :)
Nyilván a röhögés tárgya az volt hogy a világon nincs olyan erintésvédelmi szakemben aki metexel mérne bármit is. Nyilván mégha szabványos is bármi korábbról már nem pc. Megrendelő sem hülye nem fogadja el hiteles akárminek hisz a műszer nincs hitelesitve, hiába sasonlit kisértetiesen bármi bármire. Ha téged ekkora rágódásra késztettett ez a dolog akkor elnézést kérek érte es soha semmin nem rágódok ekkorát. Szerintem rajtad kívül senki nem ragaszkodik a szabványokhoz ennyire azaz nincs képben ennyire. ("Miert visztek 4 mm2 vezetéket a konyhába? Mert azt szoktuk.")
áramot mezei, RMS, vagy true RMS (= valódi RMS) műszerrel mérjük
Nem az a lényeg okostalan tóni - látom, még nem érted, mi a baj a kijelentéseddel, hanem az, hogy az RMS-t mérő műszer az nem fog információt adni a felharmonikusokról. A true rms műszer az a hajmeresztő görbe effektív értékét határozza meg.
RMS = Root Mean Square = négyzetes középérték = effektív érték
Akit érdekel, hogy miért nem mindegy, hogy váltóáramú környezetben az áramot mezei, RMS, vagy true RMS (= valódi RMS) műszerrel mérjük, annak itt van egy viszonylag közérthető olvasnivaló (angol cikk gépi fordítása magyarra):
Nem értem, hogy miért nem érted meg kecske tanításait. Egyértelműen leírta, hogy
"akkor újra igaz a mondás, hogy "a nullán nem folyik szinte semmi áram", tehát nem kell aggódni emiatt, hiszen a "nullvezető-túláram" veszély csupán elméleti lehetőség".
kecske a nagy tanító, erről az élete, hogy fényt gyújtson a sötét agyakban és nincs benne semmi szégyenérzet.
Most írom másodszor, nincs szükségem óvodás, nagy mellénnyel előadott tudományokra. Ha életed végéig nem érted meg, mit jelent az, hogy konkrét adat, akkor már nem magyarázom. Kit érdekel egy rms lakatfogó? Nekem is van. Hülyeségeket meg ne írjál, hát gondolkozzál, vajon mit mérsz egy rms lakatfogóval?
Vannak itt a fórumban is olyanok, akik nagy irodaházakban dolgoznak (számítástechnika + elektronikus előtétek a világításban), esetleg olyan társasházakban ahol rengeteg inverteres klíma dolgozik, de ipari környezetben is terjednek az inverteres gépek és a frekvenciaváltók.... ezekben ma már szinte mindenütt kapcsolóüzemű tápegység van. Csak oda kell menni a legközelebbi elosztó szekrényhez és egy jó érzékeny (= kis áramokat is pontosan mérő) true RMS lakatfogóval rámérni az összes vastagabb kék vezetékre. és akkor lesznek adataink. Mert az is lehet, hogy ezen tápegységek nagy része ma már nemigen gyárt felharmonikusokat (profi PFC-s) és akkor újra igaz a mondás, hogy "a nullán nem folyik szinte semmi áram", tehát nem kell aggódni emiatt, hiszen a "nullvezető-túláram" veszély csupán elméleti lehetőség.
Most már nem ezért, hanem így adta ki. Idehaza azzal példálóznak, hogy na minek saját és béreld és bezzeg nyugaton műxik, én meg néha megkérdeztem az ottaniakat, szóval nem mindig olyan kényelmes megoldás és időnként összevissza volt baszva minden is. Én biztos nem tudnám ennyire előre megtervezni a mosást.
A nem tudom, mi a mai helyzet, az nem azt jelenti, hogy szenilis lettem, hanem azt, hogy nincsenek konkrét adataim. Így aztán az óvodás anyag átismétlése nem volt szükséges nekem. Ami a helyzetet illeti, a LED-es világítás, az autó töltők, a napelemes házi erőművek, satöbbi miatt a kérdés fontosabb, mint valaha, és egyre újabb és újabb szabványok jönnek ki, gyakorlatilag minden energiával foglalkozó cégnek is megvan a saját kiadványa, és a szakirodalom meg köpi az elemzéseket, mint a géppuska, szóval a fene tudja, miket nézel te, hogy alig foglakozik vele néhány írás. Már megint nem sikerült okosabbnak lenned.
A külső fém köpeny sok kábelnél a védővezető. Márpedig földelésen nem folyhat üzemi áram, mert így bizonyos fajta hibák (nulla szakadás) esetén feszültség alá kerülhet.
belgiumban belvárosi 100 éves ház pincéjében volt 1db mosógép, lakásokra kiosztott mosási napokkal. saját mosógép a házban: tilos. miközben a lakások rohadt jól meg voltak csinálva.
tehát más szaros gatyája után mosd benne az ingedet.. hát... gazdag nyugat
norvégiában a bérelt (fa)házunk oldalában volt a vízszivattyú kutyaólban.. és a falról folyt bele az esővíz,
mert szarul volt megcsinálva a vízszigetelés. esőben leverte a szivattyú biztosítékát..
megnéztem: összevissza szabadon réz vezetékvégek a vizes fal mellett..
nem vagyok villanyos, de minden szart kikötöttem és kidobtam, ami nem kellett a szivattyúhoz. a maradék kapott egy müa. kötődobozt felfelé hajlítva a vezetékvégeket, de leginkább kapott a tetőcsomópont bit.vízszigetelő szalagot.
tulaj: nagyon drága a szakember.. eddig egy haverja "javítgatta". ennyit a gazdag nyugatról
"Gazdagabb külföldi országokban minden sokkal olcsóbb (relatíve), nincs ez a kényszerű durva spórolás, mint Magyarországon, ott már jelentéktelen ez a jelenség, ott ezért is alig foglalkozik vele néhány írás."
igen, és ráadásul minél kevésbé olvasol külföldi szakirodalmat (mert ott is fizetős hogy rohadjanak meg) annál inkább azt gondolod hogy igazad van.
A lényeg hogy kűfődön minden jó, itten meg harmónikus az élet és a villany is.
"a szakemberek eleget foglalkoznak. Nem tudom, ma mi a helyzet, de 10-13 éve"
15-20 éve leginkább a rengeteg asztali számítógép okozta az áramfogyasztás nagy részét, márpedig akkoriban a számítógép tápegységek között ritka volt a jó minőségű (aktív) PFC-vel rendekező tápegység.
Mostanában viszont a legtöbb kapcsolóüzemű tápegységben már jó PFC van, ráadásul az asztali számítógépek darabszáma is jelentősen csökkent. Tehát az évek múlásával a felharmonikus helyzet nem romlik, hanem egyre javul :) Ha egyszer eljön a nap, hogy magyarok leszoknak arról, hogy "mindenből a legoccóbat" kell megvenni, akkor
- mindenütt csak jó PFC-s kapcsolóüzemű tápegységek és inverterek lesznek,
- emiatt a harmonikus tartalmat nem kell majd többé figyelembe venni (mert nem lesz)
- és akkor nagyjából újra igaz lesz az, hogy "a nullvezetőn nem folyik áram" :)
Gazdagabb külföldi országokban minden sokkal olcsóbb (relatíve), nincs ez a kényszerű durva spórolás, mint Magyarországon, ott már jelentéktelen ez a jelenség, ott ezért is alig foglalkozik vele néhány írás.
Mindenesetre nem a vastagabb nullavezetős 5 eres kábel az irány, szerencsére...
A vezetékek terhelhetőségét megszabó MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány (ami a 13 A-t bevezette a másfeles rézre) nagyobb felharmonikus tartalomnál áttér arra, hogy a nullavezetőt kell méretezni, és emiatt a fázisvezetőket meg nem lehet annyira terhelni, szóval a vastagabb nullavezető egészen kézenfekvő dolog - mert ha nem vastagabb, akkor 3 vezeték is kihasználatlan.
Vastagabb PEN-vagy nullavezetőről még a hálózatra csatlakozós szabványban (MSZ 447) is szó esik.
az idézőjeles Elek írása volt, ő a vastagabb nullavezetős mesekábelről beszélt, arra reagáltam.
Arról van szó, csak az nem mese. :) És nem is a meddő.
A 136834-ben linkelt anyagot érdemes elolvasni, de itt a lényeg belőle:
"Irodaházakban végzett esettanulmányok szerint a nullavezetô árama a fázisvezetôk áramának 150-210%-a, míg keresztmetszete gyakran fele a fázisvezetô keresztmetszetének! A tervezôk különbözôképpen kezelik ezt a problémát. Az egyerû kábelek esetén a legegyszerûbb megoldás dupla keresztmetszetû nullavezetô beépítése vagy két külön vezetôvel, vagy egy nagyobb keresztmetszetûvel. Többerû kábelek esetén a megoldás nem ilyen egyszerû. A többerû kábelek névleges áramának meghatározásakor (például az IEC 60364-5-523 52. táblázatában és a BS 7671 4. függelékében) feltételezik a szimmetrikus terhelést és hogy a nullavezetôn nem folyik áram, azaz a négy ér közül csak háromban folyik áram és keletkezik hô. Mivel a kábel terhelhetôsége csak attól függ, hogy mennyi hôt tud leadni a maximális megengedett hômérsékleten, a harmadik harmonikus árammal terhelt kábelek terhelhetôségét csökkenteni kell. Példáinkban a kábel öt egységnyi áramot vezet hármat a fázisvezetôkben, kettôt a nullavezetôben , de csak három egységre van méretezve. Így a normál terhelhetôségének körülbelül 60%-ára vissza kell minôsíteni. Az IEC 60364-5-523 C tájékoztató kiegészítése a harmadik harmonikus áramok nagyságának függvényében visszaminôsítési tényezôk sorozatát javasolja. A 13. ábra a fenti módszer alapján meghatározott, az IEC 60364-5-523°C kiegészítés szerinti visszaminôsítési tényezôt mutatja a harmadik harmonikus tartalom függvényében..."
az idézőjeles Elek írása volt, ő a vastagabb nullavezetős mesekábelről beszélt, arra reagáltam.
Nem lakossági fogyasztóknál kemény bünti van a meddőért, mi is sakkoztunk a cégnél hogy kikompenzáljunk amit lehet. A világításban volt sok noname elektronikus előtétünk, azok gyártották a felharmonikusokat is rendesen, repültek is kifelé.
Lakosságnál persze egyelőre a kutya nem foglalkozik még vele.
Mindenesetre nem a vastagabb nullavezetős 5 eres kábel az irány, szerencsére...
Ezzel a jelenséggel idehaza még senki sem foglalkozik,"
Ékes példája miért nem kell mindenáron okosnak látszani.
Ha olyanok a berendezések, akkor ez súlyos probléma, amivel a szakemberek eleget foglalkoznak. Nem tudom, ma mi a helyzet, de 10-13 éve az áramszolgáltató középfeszültségű hálózatán tette szinte lehetetlenné a földzárlatkompenzációt, mert gyakorlatilag az alállomások egyharmad részében volt "jelentős" a felharmonikus áram, amit a Petersen-tekercs nem tud kikompenzálni. Itt a jelentős az annyi, hogy régen volt mondjuk a maradékáram 6 A, most meg maga a felharmonikus áram az 10 A feletti, ami az érintésvédelmet lehetetlenné teszi (10 ohmos oszlopföldelés mellett ugye 6 A az 60 V, az régen megengedett volt, de 10 A az 100 V, az meg se régen, se most nem). Emellett többlet veszteséget is okoz.
Lehet, hogy azóta a berendezések jobbak lettek, de lehet, hogy nem.
Köszönöm, de ez már túl mutat a mi akkori tanulmányainkon. Tudom hogy a felharmónikusokkal baj volt a modellezésben. és a rádiózásban, de hogy az alacsonyfrekvencián is tud kellemetlenségeket okozni azt nem tudtam. hiába ez a modern kor átka.
Bocs, de nincs igazad, a négy vezetős 3 fázisú rendszernél olyan pillanatok vannak, hogy legfeljebb egy fázisvezetőben nulla egy pillanatra az áram, minden más pillanatban kettő fázisban legalább folyik, és a nullában - na, ott meg nem, mert egyszerű szimmetrikus terheléseknél a nullavezetőben folyó áram az nulla.
Viszont ha van harmadik felharmonikus, akkor az meg a nullavezetőben összegződik, miként ebben az anyagban
Plusz következő körben akkoriban felénk már bőven divat kezdett lenni a villanyos fűtés és a bojlerek. Később meg a karborobot vagy mi, de tudja fene, én éppen két szikvíz- meg asztalos üzem közt nőttem fel, szomszédban csak póóóósta, gépipar és TSZCSé volt. Néha különbséget sem tudtam tenni a kenyérgyár és a lakóház közt. Ugyanez a fagyis, akinél a földszinten búgtak a gépek vagy a tejesember háza. Valami szerintem mindenhol volt a faluban, de lehet rossz a mintavételem vagy nem jól mértem fel a dolgokat, esetleg minél öregebb a nagypapa annál jobb tanuló volt az iskolában :-D
Nálunk a faluban, akinek legalább a terménydarálója nem volt három fázisú, az azonnal buzi lett és senki nem fizetett neki a kocsmában. Eszterga, szalagfűrész, bazi nagy csiszoló asztalok, fejőgépek és ki tudja mi még.
Csak ültem és néztem ki a fejemből, hogy miért kellene vastagabb vagy több nullavezető a 3 fázisra amikor az egyik pillanatban a l1 + nulla, a másik pillanatban l2 + nulla és így tovább , folyik az áram. Kekke barátunk megint felfedezte hogy a tyúkszar nem robban, csak sistereg. Viszont 1 fázisú 3 utasnál már elfogadható., pl 3 fokozatú hősugárzó, vagy villanyradiátor.
Az itthoni Aldi, Lidl, Penny Markett boltok német tipustervei szerint Dupla méretű Nulla vezető megy az elosztók között. (Ha kábel ,akkor 5 eres + egy külön Z/S ér.-ha vezeték akkor 2db kék ér )
Ezenkivül a régi magyar röntgengépek bekötésénél láttam 3-kábelt. L1-N-PE+ L2-N-PE-+L3-N-PE-
Irodaházaknál ,már beérett a megolvadt Nulla vezető, Tűz hiányában nem volt még botrány.
Ha a földelőszondával sorba kötök egy fogyasztót aminek ismerem az ellenállását, és mérem a fogyasztón lévő feszültséget akkor egyszerű ellenállásosztó képlettel meghatározható a szonda földelési ellenállása.
Én egy villamos mérések elméleti és történelmi gondolatot fejtettem ki, te meg megvádoltál, hogy tudatlanságból évtizede szabványtalan módszerekkel mérek.
Részletek itt: Az volt, hogy a tudatlan iskolatársaid és tanáraid a metexes módszert kiröhögték szerinted (a 65964-re válaszolva írtad a 85979-ben), mire én meg írtam, hogy csak a tudatlanok röhögik ezt ki, mert évszázados módszer ez, tehát aki nem ismeri, az ne tanítson, másrészt meg még ma is szabványos módszer (a neked küldött szabványokban nyilván benne van az MSZ 4851 sorozat, és az MSZT honlapján meg ellenőrizhető, hogy érvényben vannak lapjai). Az egy más kérdés, hogy párhuzamos szabványban a célműszerekre vonatkozó előírások a villamos berendezést a MÉRÉS KÖZBEN tapogató tudatalanok megvédésére előírásokat hoztak, mert itt nem arról volt szó, hogy biztonságos-e a metexes módszer, hanem arról, hogy lehetséges-e egy db voltmérővel földelési ellenállást mérni. Lehetséges. És, itt jön a lényeg, azt is hozzátettem, hogy volt még érintésvédelmi célműszer is, aminek a földelési ellenállás mérő funkciója a feszültségmérésen alapult. Erre írtad azt rólam a 86010-ben, hogy:
"Főleg olyan aki 10 év alatt sem jött rá hogy a műszere nem alkalmas hiteles mérésre. Sem "
Azért egy darab metexel elég jól meg lehet mérni a földelési ellenállást, mondjuk olyan 10-20 %-os hibával, és ha határon van, akkor lehet a pontosabb méréshez folyamodni.
Ugye ebből indultunk ki. :) Ezzel arcoskodtam, miután ezt röhögték körbe anno a többiek.
No ez köbö annyit ér mint optikai hálózatban mondjuk a látható fényadó.
A szabványos itthon az 1mw-os adóteljesitményű de mi vettünk 30mw-os majd 50mw-osat is kinából. Nyilván ez van ráirva de kurvaerős az 1mW-oshoz képest. Ezzel legfeljebb a folytonosságot lehet ellenőrizni ugy max. 5-10km távolságig. Egyéb másra nem alkalmas. De arra nagyon.
Nyilván vannak a kommunista korea orvosai és van a "nyugati orvoslás" ami egy kicsit jobban finanszirozott talán.
Ha azok meghallják hogy valaki ma bicskával műt szürkehályogot akkor ne legyen már belőle nagyonnagy sértődés ha egyfajta kiritikát fogalmaznak meg másik a módszereivel kapcslolatban. Nyilván én is figyelembe vehettem volna vagy mások is figyelembe vehették volna hogy egy E.V. maga szerzi be a cuccailt nem pedig a cége veszi neki. Egyébként van ilyen műszerem talán ha 1* használom évente.
Azert se értem a felháborodást amikor más témában mindenki köti az ebet a karóhoz és félévek mennek el 1-1 klimpelőfogó elemzésével vagy egy PEN szabványos szétválasztas kialakításával. Ha én fogom meg a témát egyszerübben akkor én vagyok lehülyézve - nyilván engem nem kifejezetten foglalkoztat - ha meg én viccelek másokkal akkor megest én vagyok a suttyó mert nem tudommegérteni az embereket.
Amúgy az olcsóbb/egyszerűbb PFC áramkörök nem csinálnak szép szinuszhullámot, csak a durva hibákat tüntetik el, ilyen készülékben hiába van PFC, a a három fázis árama csak részlegesn tudja kioltani egymást a nullvezetőn.
Ráadásul van az országban milliónyi olyan occó kinaji termék, amiben egyáltalán nincs semmi PFC, a gyártó a dzsunkán egyszerűen ráragasztja a CE matricát, majd az Alibabán keresztül elad belőle mondjuk 10.000 darabot occón egy magyar kereskedőnek, majd további pár ezret az Aliexpress/Bangood segítségével magánszemélyeknek.
Pl nemrég beleztem egy indukciós főzőlapot, földelt konnektor volt rajta három eres kábellel, de a zöldsárga ér vége csak a levegőben lógott a belsejében és NEM volt kettős szigetelésű. Meglepődnék, ha lenne benne bármiféle PFC áramkör.
Sem kint az utcán (Fázis/PEN) sem házon belül (Fázis/N) nincs keresztmetszettben eltérés.
Amit belinkeltem szerintem a gyakori kérdésekről hogy a penszétválasztas után "egy bizonyos keresztmetszet" felett nem szükséges ugyanakkora vastagságú védő vezető, mivel tertósan áram nem folyik rajta.
Én nem pörgök ennyire a kifejezéseken mint egyesek. :)
A pen szétválasztas mellett meg az egyetemi téma a villanyszerelőknél a PEN szakadás nevő dolog.
Maga a megerősités az hasznos dolog mivel PEN szakadás esetén egy sokkal kisebb belsőellenállású egyfázusú fogyaszttó "odahuzza" a csillagponti potenciált magához és ha mondjuk egy fasza nagy egymillás TV-d van a masikon arra rögtön ráugrik a 400V AC. Ezzel csökkentik a "saját felelőségüket" egy ilyen problémávalszemben.
Nyilván az sem baj ha van saját hisz a szolgáltató sem tartja karban a sajátját mitahogy te sem fogod méregettetni évente a sajátodat. :)
- az anyaFöld >> talaj/épületek/szerkezetek és - a földelt NULLA vezető >> PEN
között SEHOL NE legyen potenciál különbség
------
Ezért igyekeznek MINÉL sűrübben leföldelni újra- és újra a PEN vezetőt. - a vezeték mentén is földelik a szakaszokat (az oszlopoknál) és -az ingatlanra való belépésnél is >> kötelezően (a mérőhelynél jellemzően) Ezzel "megerősítve" az azonos potenciálon tartást.
Ezt hívják "globális földelő hálózat"-nak. Ami miat a NULLA és az anyaFöld potenciálja között nem alakuk ki érdemi eltérés.
A nulla ezért nem ráz meg az anyaFöldhoz képest... alapban.
"Akkor szerinted mi a földelés célja? ... a regszerelő azt mondta, nullamegerősítés a cél."
Az utcáról bejövő PEN vezető jogilag 50%-ban "utcáról bejövő földelés" és 50%-ban nullvezető.
A PEN-be "beépített" földelés jóságát kell megerősíteni minden háznál a földelő szondával. Tehát a te földelő szondád a szomszédod PEN földelését is erősíti (mg az egész utcáét :) és neked is "bedolgoznak" a szomszédaid földelő szondái.
Tehát a PEN talán 100 helyen is le van földelve, mire elér az utca végéig.
Az egyre jobban terjedő olcsó (PFC nélküli) kapcsolóüzemű tápegységek áramfelvétele nem szinuszos lefolyású, hanem rövid impulzus-szerű, ennélfogva a három fázison megjelenő áram impulzusok a csillagponton (nullvezetőn) nem mindig tudják kiegyenlíteni/kompenzálni egymást (csak véletlenszerűen).
Ezért a nullvezetőn folyó áram (peches esetben) sokkal nagyobb is lehet a fázisokon folyó áramhoz képest. Már kaphatók a boltokban olyan kábelek, amelyek erre az új (kapcsolóüzemű) világra vannak gyártva, ezeknél a nullvezető vastagabb a fázisvezetőknél.
"16 mm2-ig a védővezető a fázisvezető keresztmetszetével megegyező, 16-35 mm2 fázisvezető-keresztmetszetig 16 mm2, a felett a fázisvezető keresztmetszetének a fele. Ez azonban csak akkor igaz, ha a védővezető és a fázisvezető anyaga vezetőképessége ugyanaz!"
Ma már az idegenek, akik 1970-ben szálltak le először a bolygóra, szinte teljesen lecserélték az utcai három fázis plusz nulla alumínium hálózatot egyfázisú HASZK hálózatra (Homok, Akácfa és Szellentés), mert az alumíniumból építik az űrhajóikat a következő ugráshoz. Darabbérben.
1500 lélekszámú falu,1980-ban a TSZ-en,Erdészeti fűrész üzemen kívül, kb velem együtt 5-6 személynek volt bevezetve a 380V.
Azt is komolyan meg kellett indokolni,hogy miért,mert az építési hatóság csak úgy adta meg az engedélyt,"új ház" bent a 380V. Az csak mese,hogy szinte mindenkinek volt a falvakba,az egyszerű mezei parasztnak minek kellett volna?? A kérdésen kívül,páran mindent csűrnek - csavarnak,a 3F gépek pedig működnek 42 éve! Pedig itt nincs semmi látnivaló,túl van bonyolítva.
Asszimetrikus rendszerterhelés és ennek következményei.
Vidéken régen szinte mindenhol 3 fázis volt, alacsony amperszámmal. Viszont nem vitték végig a kádárkockákon (és újabb építéseken) a sok drótot, egyszerűen felfűztek mindent 1 esetleg 2 fázisra... Hiába volt bent 3 fázis.
Később mindenki megkérte a nagyobb amperokat, szinte mindenhol meg is kapta, a 3x 16ból sorban lett fél falukban 3x25.
Egyes fázisok ettől rendszeresen szinte füstölnek, a szolgáltató pedig nem szarakodik avval ,hogy fázissorendet cserberéljen minden ingatlanon, sakkozzon a bekötéssel.
Egyszerűen "'A" utcát amblokk átköti L1, "b" utca mindeki L2, "C" utca mindeki "L3", akinél meg csak búg a köszörű, az így járt.
Így ráadásul el tudja osztani ,hogy az a vezetékvastagság*3 elég végig egy fázisra, ami eddig 3at vitt, tehát kapun kívül is pont avval spórol, (mivel karbantartásra sincs pénz, ember, akarat, nemhogy kiépítésre, felújításra) mint a magánháznál, nem vezetékez 3x, hanem összefogva utca elején megháromoszorozza az áramot és csá.
"Ami biztos: ma szakmányban (!), utca számra kötik át a rezsicsökkentés nevű nemzeti csoda (és több, más, részben, és adott nézőpontból, kényszer-körülmények ismeretében respektálható műszaki tényező) következményeként a 3fázisú fogyasztókat 1-2 fázisra."
Nem tudom hol van Szakmány, de miért teszik ezt és mi köze van a rezsicsökkentéshez?
Mert ha van 3x10 vagy 3x16 amperod, mit nyersz ha átkötteted 1x32-re?
Először is...: hogy te saját felelősségedre nyitogatod ezeket meg turkálsz benne, az a Te bajod.
Hogy itt ehhez segítséget kaptál, az meg egy másik téma ,mert ha történik bármi, az büntetőjogi kategória.
Ami a második képeden van, az ráadásul a semmikori szabálynak, szabálynak meg nem felel, "nálunk maradt" "ezt tudtuk szerezni" jeligére egy házilag tákolt-gányolt, élet és tűzveszélyes 3fázisú faliszekrény.
Hogy volt-e itt 3fázis? Ezek szerint igen, volt. Ez közel 100% biztos.
Ugyanis a kiépítések jellege, a három elkülönített áramkör, a mérők, minden erre utal.
Itt akár szemrevételezéssel befejezhető lenne a dolog, és kijelenthető a 3 fázis bizonyos megléte...
....HA nem a 2020-as évek magyarországán lennénk. Ez ugyanis maga abszurdisztán...de ezt itt vágjuk is el, mert nem villanyszerelés.
Ami biztos: ma szakmányban (!), utca számra kötik át a rezsicsökkentés nevű nemzeti csoda (és több, más, részben, és adott nézőpontból, kényszer-körülmények ismeretében respektálható műszaki tényező) következményeként a 3fázisú fogyasztókat 1-2 fázisra.
Valódi 3 fázisa tehát innentől annak és csak annak a fogyasztónak van, ahol megvan a 400V feszültség, ami az egyes fázisok közt mérhető.
3x1 fázisa lehet bárkinek, ugyanazt a drótot bekötjük minden fázisra, és voilá. Mindegyiken 230V (körül) lesz a nullához képest.
Úgy képzeld ezt a megoldást, mint az anno kapható "álsztereó" magnókat, két hangszóró van, de semmi nincs tovább duplán kiépítve.
Mindegyikre ugyanaz van kötve, nincs valódi két csatornás hang.
Egy szakmabeli feltérképezi a rendszert, majd mérésekkel igazolja a feltevését.Van hogy több mérést kell elvégezni hogy a megfelelő információt kinyerjük.
Jelen esetben miután megismerkedtél a mérőműszered méréshatárával,beállítottad a megfelelő áram nemhez (ami persze feszültség lesz) a tárcsát megmértél valamit valamihez.
Erre reagáltak úgy hogy a mérésed nem feltétlenül elégséges annak megállapítására amit te határozottan állítasz.Így az addig csak feltételezés.
Természetesen a képek alapján mérések hiányában is feltételezhető hogy van három fázisod. A hálózatod állapotáról a mérésed elég kevés információtartalommal bír bár te tudod mit miért mérsz.
Na látod, ilyen amikor Elek elkezd kavarni, még ti is belebonyolodtok.
A kérdező feszkót akart mérni, 4 csatis a műszere.
Elek elkezdett kavarni az ampermérésről, amikor rájött hogy baromságot írt elkezdte menteni a menthetőt hogy a 3 csatisra tereljen, és már mindenki benne van a málnásban és egymással vitatkozik.
Pedig a lényeg hogy a kérdező megkapta a válaszát, meg is köszönte, Elek meg szokás szerint hülye.
kecske, egy élmény vagy. Felénk a piacon egy csokor petrezselyem mellé adnak ilyen 3 csatlakozós műszert. Nem hiszem, hogy feltűnt, de ezekkel csak egyenáram mérhető. Elképzelem, amikor a villanyóra alatti kismegszakítót nyomja le.
Miért nézel másokat hülyének amikor magad elképesztően tudatlan vagy.
A három csatlakozós multimétereknél az alacsony szintű (pl 200 mA) áramméréshez többnyire nem kell átdugni semmit, ha pl feszültség mérés közben véletlenül arrafelé tekerjük a jaxley kapcsolót akkor már olvad is a műszerben lévő kis üveg biztosíték (ha nem lomhát tettünk bele)...
A nagy áramú (10/20A) áramérő pont persze nincs belül biztosítva, annál a villanyóra alatti kismegszaító a műszer biztosítékja (vagy megolvad a mérőzsinór :)
> Aha,akkor nálam miért van a v szekrényben 3+3 db Siemens 16 A védőkapcsoló?
Honnan tudnánk ?
> Illetve 3 db olvadó biztosíték?
Mert kurva öreg a szekrény, azért :)
> Vagy azok csak díszek?
Ha szerencséd van, akkor nem. De Jahno csak arra utalt, hogy egy fázist is el lehet osztani sokfele, 3 fázist is. Ezen nem kell megsértődni. Viszont gyanítom, hogy egyetlen védőkapcsoló sincs a szekrényedben, azok mind kismegszakítók.
"de a kérdezőnek is kellene némi fogalmának lennie az áram és a feszültség mérés közötti különbségnek."
Igazad van, de a kérdező írta hogy feszkót akart mérni és ennyi. Elek magyarázott már bele másodpercenként 50x cserélgetős kábelt meg árammérést, üvegcsöves biztosítékot meg minden egyebet.
Szokás szerint, hogy kiélhesse a közlési kényszerét.